FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 maart 2015

Dokter Corrie praat met Pechtold

Martine Sandifort is vanaf dit weekend weer op de buis met haar programma Dokter Corrie. Hiervoor kruipt ze in de huid van een arts die jongeren seksuele voorlichting geeft. Sandifort vertelt vrijdagavond bij RTL Late Night dat er verschillende BN'ers voorbijkomen in de show. Zondag is dat D66-leider Alexander Pechtold.

Met de dokter praat de politicus over zijn eerste zoen. Sandifort vindt het een compliment als volwassenen ook naar de show kijken. "Het is sowieso leuk voor ouders en daarbij geef ik ze een voorzetje voor seksuele voorlichting en dat is natuurlijk altijd handig."

Of er ook onderwerpen zijn die Martine moeilijk vindt om te bespreken? "Het onderwerp over hygiëne vond ik lastig, dat ik moest zeggen dat jongens hun piemel goed moeten wassen. Dat vond ik lastig." Martine vertelt dat er verschillende onderwerpen aan bod komen, zoals liefdesverdriet, homoseksualiteit, menstruatie, maar bijvoorbeeld ook het aangeven van je grenzen.

Het programma van Martine duurde voorheen slechts vier minuten en was te zien in School Tv. Nu is het een op zichzelf staand programma van twintig minuten. "Dat vind ik echt hartstikke stoer", vertelt Martine.

Schaatser De Vries zet werelduurrecord op zijn naam

Schaatser Douwe de Vries heeft in Calgary het werelduurrecord op zijn naam gezet. De 32-jarige Fries van Lotto-Jumbo wist het oude record van Casper Helling, dat sinds maart 2007 op 41.969 meter stond, te verbeteren. 

De Vries pakte 21 seconden voor het einde uur het record. De schaatser van Lotto-Jumbo schaatste uiteindelijk 285 meter meer dan Helling. De Vries kwam uit op 42.252 meter. 

De stayer van Team LottoNL-Jumbo debuteerde vorige week in de Canadese schaatstempel op het WK allround. De Vries eindigde na vier afstanden op de Olympic Oval als zesde in het klassement. Hij bleef vervolgens langer in Calgary voor een aanval op het werelduurrecord. In een vrijwel lege schaatshal schaatste De Vries zich vrijdag met een vlak schema de recordboeken in.

Douwe de Vries in het geel van Lotto-Jumbo. (PRO SHOTS/Eric Pasman)
Douwe de Vries in het geel van Lotto-Jumbo. (PRO SHOTS/Eric Pasman)

Golfer Woods wacht met rentree

Tiger Woods slaat opnieuw een groot toernooi op de Amerikaanse tour over. De beroemde golfer ontbreekt volgende week in de Arnold Palmer Invitational in Orlando, dat de Amerikaan al acht keer op zijn naam schreef. Woods voelt zich nog niet fit genoeg voor een terugkeer op het hoogste profniveau. Hij gaf een maand geleden na elf holes met rugklachten op in de Farmers Insurance Open.

"Ik heb de afgelopen periode veel tijd en arbeid gestopt in mijn spel en ik maak progressie, maar ik wil pas terugkeren op de tour als ik er zeker van ben dat ik weer mee kan op het hoogste niveau. Ik hoop klaar te zijn voor de Masters", meldde Woods op zijn website.

De golfmiljardair moest vorig jaar voor het eerst in twintig jaar de belangrijkste major in het Amerikaanse Augusta overslaan. Woods kon toen door een rugoperatie niet meedoen. Zijn kwetsbare rug hinderde hem een groot deel van 2014. De Masters zijn van 9 tot en met 12 april.

Valencia behoudt aansluiting in Spaanse top

Valencia heeft het thuisduel met Deportivo La Coruña op eenvoudige wijze gewonnen. De ploeg uit de Sinaasappelstad staat door de zege nu op de derde plaats in de Primera División (2-0).

Hoewel de concurrentie - Atlético Madrid, Real Madrid en FC Barcelona - nog in actie moet komen, heeft Valencia vrijdagavond het goede voorbeeld gegeven. Tegen Depor, dat zestiende staat, werd betrekkelijk eenvoudig gewonnen. Valencia staat nu derde, met 57 punten uit 27 wedstrijden. Dat zijn er vier minder dan Real Madrid.

Tegen La Coruña had Valencia een uur lang moeite om het net te vinden, maar daarna slaagde de ploeg er twee keer in. Daar had het in eerste instantie een strafschop voor nodig. Middenvelder Dani Parejo wist het buitenkansje met verve te benutten: 1-0.

Elf minuten later was het wederom raak voor Valencia. Aanvaller Paco Alcácer schoot met scherp op aangeven van Sofiane Feghouli. In het restant kwam de thuisploeg niet meer in de moeilijkheden en besefte het dat de druk op Atlético Madrid maximaal is opgevoerd.

Atléti speelt zaterdagmiddag uit tegen Espanyol. Koploper FC Barcelona gaat op bezoek bij Eibar, terwijl Real Madrid zondag tegen Levante speelt.

Leverkusen drukt Stevens dieper in de zorgen

Bayer Leverkusen heeft het thuisduel met VfB Stuttgart overtuigend gewonnen. Leverkusen won met 4-0 van de ploeg van trainer Huub Stevens.

Voorafgaand aan de wedstrijd sprak Stevens nog enige hoop uit voor een positief resultaat. Stuttgart verkeert in degradatienood en moet snel punten bij elkaar zien te sprokkelen om degradatie uit de Bundesliga af te wenden. Bij rust was de hoop op punten tegen Leverkusen al vervlogen.

Na ruim een half uur spelen kwam de thuisploeg op voorsprong via Wendell en niet lang daarna was het ook al 2-0 voor Leverkusen. Josip Drmic kon afwerken op aangeven van Roberto Hilbert. Na de theepauze leek de ploeg van Stevens nieuwe hoop te hebben, maar al na vijf minuten werd dat teniet gedaan.

Karim Bellarabi tekende voor de 3-0 en nog geen vier minuten later was het Drmic met zijn tweede treffer van de avond: 4-0. Wederom een zware klap voor Stevens, die onlangs juist het vertrouwen kreeg van Stuttgart. De Nederlander werd aangesteld om van een uitzichtloze periode nog iets zonnigs te maken. Vooralsnog lukt dat niet.

Na 25 wedstrijden heeft Stuttgart twintig punten. Daarmee staat de ploeg van Stevens op de allerlaatste plaats in de Bundesliga.

Goat Simulator volgende maand naar Xbox

Goat Simulator, de ontzettend realistische simulatie waarin je een op hol geslagen geit speelt, komt in april naar de Xbox One en de Xbox 360. Dat heeft Microsoft vandaag bevestigd.

Microsoft heeft nog geen specifieke releasedatum of prijs gegeven. Of de uitbreiding van Goat Simulator die MMO's op de hak neemt ook met de game is ingebrepen is ook nog niet bekend.

Goat Simulator komt naar Xbox

Koploper N.E.C. ook te sterk voor Telstar

Koploper N.E.C. is weer een stap dichterbij het kampioenschap in de Jupiler League. De club uit Nijmegen boekte vrijdag in het eigen Goffert-stadion tegen Telstar de negende overwinning op rij. Het werd 2-0.

Christian Santos, die maandag tegen Jong FC Twente al de winnende treffer had gemaakt, bracht N.E.C. tien minuten na rust op voorsprong. In de slotfase besliste Kristján Gauti Emilsson de wedstrijd in het voordeel van de thuisclub: 2-0. De Nijmegenaren hebben met negen wedstrijden voor de boeg achttien punten meer dan FC Eindhoven, dat zegevierde bij Helmond Sport: 2-3.

Eindhoven speelde bijna een uur met een man minder. Chiró N'Toko kreeg rood vanwege natrappen. Ondanks dat ze met tien man speelden, konden twee keer hun voorsprong uitbreiden. De 1-3 van Branco van den Boomen was een prachtige pegel in de kruising.

De nummer drie van de Jupiler League Roda JC ging onderuit op bezoek bij FC Oss (1-0). Jonathan Opoku was de matchwinner in Brabant. De aanvoerder van Oss scoorde na een knappe individuele actie.

Overige uitslagen Jupiler League

Almere City FC 0-0 FC Emmen
De Graafschap 5-0 Jong PSV
FC Den Bosch 2-0 Jong Twente
FC Volendam 1-0 Achilles '29
MVV Maastricht 1-1 RKC Waalwijk
Sparta Rotterdam 3-0 Fortuna Sittard
VVV Venlo 1-0 Jong Ajax

Wetenschappers zamelen geld in voor non-profit drugs

Twee wetenschappers zijn een opmerkelijk crowdfundingproject begonnen. Ze willen geld inzamelen voor non-profit MDMA en psilocybin (te vinden in de befaamde paddo's).

Uit onderzoek dat ze hebben uitgevoerd, blijkt namelijk dat de middelen positief kunnen uitwerken bij bepaalde aandoeningen. Daarnaast blijft de schade bij goed gebruikt beperkt. Daarom willen ze de drugs ook professioneel produceren zodat deze echt van medicinale kwaliteit is.

Ze voeren het project uit namens hun stichting EmmaSofia, die pleit voor het toegankelijk maken van kwaliteits-MDMA en -psychedelica. Een van de onderzoekers heeft zelf ook baat gehad bij het gebruik van MDMA en psilocybin en wil het daarom voor iedereen toegankelijk maken. Het hielp hem bij het stoppen van zijn alcoholverslaving en het omgaan met PTSS (posttraumatische stresstoornis).

Dus FOK!kers, willen jullie ook vrije toegang tot kwaliteitsdrugs? Overweeg dan om deze held en heldin te steunen. Hun actie is hier te vinden.

Uitslag Vitesse - AZ

Vitesse heeft het Eredivisieduel tegen AZ met 3-1 gewonnen. De Arnhemmers sloegen toe in de tweede helft, waardoor op de ranglijst de vierde positie van AZ in beeld komt. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt met nog zeven duels te gaan drie punten.

Bertrand Traoré opende in het Gelredome de score (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Bertrand Traoré opende in het Gelredome de score (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Vitesse

3 - 1

AZ

 7' Traoré
 73' Vejinovic(pen)
 90+4' Qazaishvili
   8' Berghuis
 
 Gele kaart: Pröpper, Van der Heijden, Oliinyk (Vitesse)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 23.381
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Qazaishvili
Labyad (Ibarra/85)
Traoré (Djurdjevic/87)
Oliinyk
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
Poulsen
Henriksen
Elm (Dos Santos/74)
Haye (Mühren/86)
Berghuis
A.Jóhannsson
Tankovic (Hupperts/74)

Wereldkampioene Schouten naar Clafis

Schaatsster Irene Schouten, wereldkampioene op de massastart, rijdt komend seizoen voor Team Clafis. De 22-jarige stayer uit Andijk komt over van Team New Balance. Schouten is ook drievoudig Nederlands kampioene op de massastart. Ze won dit seizoen eveneens drie keer een marathon voor de KPN Cup. Bij Team Clafis is Jillert Anema als hoofdcoach werkzaam.

Met de komst van Schouten is de vrouwendivisie van Team Clafis weer compleet, zo laat de ploegleiding vrijdag op de website weten. Eerder dit jaar werd het contract met olympische kampioene Jorien ter Mors ontbonden. Schouten gaat in de ploeg van Anema samenwerken met Antoinette de Jong, ook een nieuwkomer, Carlijn Achtereekte, Carien Kleibeuker en de Amerikaanse Heather Richardson.

Schaatsster Irene Schouten naar Team Clafis (Pro Shots/Erik Pasman)
Schaatsster Irene Schouten naar Team Clafis (Pro Shots/Erik Pasman)

Nederland helpt Colombia met landeigendommen

Het Nederlandse Kadaster en de Universiteit Twente helpen de Colombiaanse overheid met het in kaart brengen van landeigendom. Dat hebben beide landen vrijdag in een overeenkomst vastgelegd.

Het gaat om 3,5 miljoen percelen op het platteland van Colombia, aldus de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Bogotá in een toelichting. Het Kadaster en de universiteit hebben een methode ontwikkeld om sneller de grenzen van een perceel en het eigendom daarvan vast te stellen. Beide instellingen zijn in twintig landen in de wereld actief met het introduceren van hun methode.

Het Nederlandse systeem stelt de grenzen minder gedetailleerd vast en gebruikt satellietbeelden in plaats van enquêtes onder de bevolking. Dat maakt het in kaart brengen ook goedkoper. De huidige manier van werken van de Colombianen kost 1000 dollar voor een perceel van twee hectare.

Egypte wil nieuwe hoofdstad

De regering van Egypte wil vlak naast Caïro een geheel nieuwe hoofdstad bouwen. De eerste bouwfase van het megaproject kost zo'n 42 miljard euro en duurt zeven jaar.

Minister van Woningbouw Mostafa Madbouly kondigde de plannen aan op de openingsdag van een driedaagse internationale economische conferentie in de badplaats Sharm el-Sheikh, waar honderden zakenlieden en wereldleiders op af zijn gekomen.

Het doel van het plan is de verkeersdrukte en overbevolking in Caïro de komende veertig jaar te verlichten. Tegen die tijd zal Caïro - momenteel een stad met twintig miljoen inwoners - qua inwonertal zijn verdubbeld, is de verwachting.

In de eerste bouwfase moet de stad richting het oosten worden uitgebreid, op een oppervlakte van zo'n 105 vierkante kilometer. In dit gebied moet een nieuw bestuurscentrum verrijzen, met overheidskantoren, diplomatieke missies, woningen, universiteiten, een technologisch innovatiepark en tienduizend kilometer aan wegen. Een naam is nog niet bekend.

Het leger is al begonnen met de aanleg van een weg die Caïro met het nieuwe bestuurscentrum moet verbinden. Uiteindelijk moet er ook een verbinding komen met het gebied waar het Suezkanaal ligt en wordt de stad zevenhonderd vierkante kilometer groot.

Meer dan 3000 huisartsen tekenen manifest

Meer dan 3150 Nederlandse huisartsen hadden vrijdagavond al het Manifest Bezorgde Huisarts getekend. Daarin protesteren zij tegen de "geëxplodeerde zorgbureaucratie, de bejegening door de zorgverzekeraars gebaseerd op wantrouwen en de wettelijk opgelegde onmacht tegenover de vier grote verzekeraars". Het gaat om meer dan een derde van 9258 huisartsen in Nederland.

De bezorgde huisartsen eisen dat politiek en verzekeraars het roer omgooien. Huisartsen moeten in staat gesteld worden op gelijkwaardige wijze onderhandelingen met zorgverzekeraars aan te gaan. En samenwerking moet primair gebaseerd zijn op vertrouwen in hun medische deskundigheid.

Nederlander in België aangehouden na schoten

Een Nederlandse man is in België aangehouden omdat hij afgelopen zondag op een andere Nederlander zou hebben geschoten. De raadkamer in Hasselt heeft dat vrijdag bevestigd.

De man bedreigde in een woning in Hamont-Achel een vrouw en haar zoon, die daarop de hulp van de tweede Nederlander inriepen. Die bracht een aantal maten mee, waarop de eerste man het vuur opende.

Een van de mannen liep verwondingen op door de schietpartij. De Nederlander wordt verdacht van poging tot moord. Aanleiding voor het incident zou een zakelijk geschil in het criminele circuit zijn geweest.

Vervalste merkartikelen vernietigd na inval

Op twee plekken in Almere zijn donderdag een partij vervalste merkkleding en schoenen in beslag genomen. Er is een verdachte aangehouden. De goederen zijn door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) weggehaald en worden vernietigd, meldt vrijdagavond het ministerie van Financiën.

In Amsterdam nam de FIOD woensdagavond in een ander onderzoek duizenden vervalste artikelen in beslag. De spullen lagen opgeslagen in een aantal boxen. In dezelfde opslagruimte was een aantal boxen ingericht als showroom. "Het leek een soort winkelcentrum voor vervalste merkartikelen", meldt het departement. De gevonden spullen, voornamelijk kleding, schoenen en parfum, zijn vernietigd. Iemand die aanwezig was in de opslag is aangehouden voor verhoor. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

Argentinië geeft documenten bomaanslag vrij

De regering van Argentinië is van plan alle documenten vrij te geven die verband houden met de bomaanslag in 1994 op een joods gemeenschapscentrum, waarbij 85 mensen de dood vonden. Het is de bedoeling dat nabestaanden van de slachtoffers de documenten mogen inzien, zei kabinetschef Anibal Fernandez vrijdag.

Het besluit is genomen op een moment dat de politieke verhoudingen in Argentinië gespannen zijn door de dood van een aanklager medio januari. De aanklager, Alberto Nisman, leidde sinds 2004 het onderzoek naar de bomaanslag. Op 18 januari werd zijn ontzielde lichaam gevonden. Hij bleek door een kogel om het leven gekomen.

Enkele dagen voor zijn dood beschuldigde Nisman president Cristina Fernandez ervan dat zij Iran geholpen had het vermoedelijke Iraanse aandeel in de aanslag te verdoezelen in ruil voor gunstige handelsovereenkomsten.

Fernandez verwerpt de beschuldigingen van Nisman en ontkent iets met zijn dood te maken te hebben.

Twittercampagne Hamas mislukt

De Palestijnse beweging Hamas heeft een vruchteloze poging ondernomen door middel van een twittercampagne meer steun te verwerven in het Westen. Met de hashtag #AskHamas hoopte Hamas op vragen van twitteraars die door leiders van de beweging beantwoord zouden worden.

In plaats daarvan werd er vooral in spottende bewoordingen gebruik gemaakt van de hashtag. Iemand vroeg of een gemaskerde Hamasstrijder 'single en klaar om zich te binden' was. Anderen uitten kritiek op Hamas, omdat de groepering wapens en strijders onderbrengt in burgergebieden.

Het doel van de campagne was volgens Hamas de wereld op de hoogte te stellen van zijn uitgangspunten. Dat bleek tevergeefs.

Paus voorziet vroegtijdig einde pontificaat

Paus Franciscus ziet zich nog maar hooguit enkele jaren aan het hoofd van de Rooms-katholieke Kerk staan. Dat zei hij vrijdag in een interview met de Mexicaanse omroep Televisa.

"Ik denk dat mijn pontificaat kort zal zijn: vier of vijf jaar", zei Franciscus, die nu twee jaar paus is. "Ik weet het niet. Of twee of drie. Wel, twee zijn er al voorbij!"

In het verleden gaf de paus al eens aan dat het aftreden in 2013 van zijn voorganger, paus Benedictus XVI, niet als uitzonderlijk moet worden gezien.

Franciscus zei het ambt lief te hebben, maar voegde eraan toe dat hij wel zijn vrijheid mist. "Het enige wat ik zou willen is op een dag naar buiten gaan, zonder dat iemand me herkent, om een pizza te halen."

Roemenië levert verdachten van beroving uit

Twee mensen die worden verdacht van een gewelddadige beroving in Rotterdam zijn uitgeleverd door Roemenië. Dit heeft de politie vrijdagavond laten weten. De verdachten zijn een 34-jarige man en een 29-jarige vrouw.

De 63-jarige Patty Kengthanyakarn werd vorig jaar oktober op straat aangesproken door de inzittenden van een auto. Terwijl de vrouw zich behulpzaam naar de auto boog, pakte een van de vier inzittenden de gouden ketting met Boeddha-hanger die om haar hals hing. De auto reed vervolgens met hoge snelheid weg, waardoor het slachtoffer werd meegesleurd. De vrouw liep ernstig hersenletsel op en tot op de dag van vandaag ondervindt zij de gevolgen van deze gewelddadige beroving.

Uitgebreid recherchewerk in samenwerking met de Roemeense politie leidde tot de identiteit van vier verdachten en de aanhouding van twee van hen.

Wall Street eindigt de week met verlies

De beurzen in New York konden vrijdag het herstel van de voorgaande dag geen vervolg geven en verloren verder terrein. Beleggers maken zich zorgen om de steeds verder aansterkende dollar, die de winstperspectieven van grote Amerikaanse ondernemingen onder druk zet. Ook dalende olieprijzen speelden de aandelenhandel parten.

De Dow-Jonesindex met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, stond circa een halfuur voor het slot 1 procent lager op 17.707 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,8 procent naar 2048 punten, terwijl de technologiegraadmeter Nasdaq 0,6 procent terugviel tot 4862 punten.

Voorbeurs bleek dat de prijzen die Amerikaanse fabrikanten voor hun producten rekenen, vorige maand onverwacht zijn gedaald. Ook een afname van het consumentenvertrouwen zoals dat maandelijks wordt gemeten door de universiteit van Michigan, kwam voor economen als een verrassing.

Slechts een handvol hoofdfondsen wist het hoofd boven water te houden. De sterkste daler in de Dow was technologieconcern IBM met een verlies van 2,4 procent. De industriegiganten United Technologies en General Electric leverden respectievelijk 2,4 en 1,9 procent in. Softwarereus Microsoft steeg 0,5 procent. Telefoniebedrijf Verizon en zorgconcern UnitedHealth wonnen allebei 0,1 procent.

Een witte raaf op Wall Street was Herbalife, dat 7,8 procent meer waard werd. Volgens ingewijden is de FBI een onderzoek begonnen naar investeerder Bill Ackman en medewerkers van zijn beleggingsbedrijf Pershing Square, die de koers van de verkoper van dieetproducten zouden hebben gemanipuleerd.

De euro was 1,0484 dollar waard, tegen 1,0510 dollar bij sluiting van de Europese beurzen eerder op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,1 procent tot 45,13 dollar. De Brentprijs, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zakte 4,3 procent tot 54,65 dollar per vat van 159 liter.

Van der Garde in gesprek met Sauber

De juridische soap rond autocoureur Giedo van der Garde en Formule 1-renstal Sauber kreeg vrijdag weer een nieuwe wending. Het hooggerechtshof van de staat Victoria in Australië droeg de ruziënde partijen op in 'zeer zinnige onderhandelingen' tot een oplossing te komen in hun ingewikkelde conflict. De advocaat van de Nederlander liet later weten dat er 'constructieve gesprekken' zijn gevoerd, maar aan het einde van de dag was er nog geen akkoord naar buiten gekomen.

Van der Garde heeft tot nog toe de rechters aan zijn zijde gehad. Zij achten het racecontract dat de Amsterdammer heeft met de Zwitserse renstal, rechtsgeldig. Het team kreeg vrijdag opdracht alles in het werk te stellen om Van der Garde te kunnen laten racen in de Grand Prix van Australië, de openingsrace van het nieuwe seizoen in Melbourne. Concreet betekent dat het maken van een stoeltje op maat en het regelen van de vereiste racelicentie.

Teambaas Monisha Kaltenborn van Sauber liet niets los over de gesprekken die gaande zouden zijn. "Het is een onderwerp waar ik niet over kan spreken, maar de kwestie heeft wel een heel negatieve invloed op het team", zei de vrouw die wordt beschouwd als de kwade genius. Kaltenborn schoof aan het einde van vorig seizoen het contract met Van der Garde moeiteloos opzij om twee andere coureurs met veel meer sponsorgeld vast te leggen. De Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr staan voor dit weekeinde ook op de startlijst.

Van der Garde arriveerde vrijdag wel op het circuit Albert Park in een racepak en was ook even in de garagebox van Sauber, maar hij reed niet in de eerste trainingen. Hij had de benodigde licentie die verplicht is om in een Formule 1-bolide te mogen rijden, niet gekregen. "Ik heb helaas niet kunnen rijden", zei hij. "We moeten afwachten hoe het verder loopt. Je weet nooit, er is altijd een kans om de kwalificatie op zaterdag toch te rijden. Maar die kans wordt wel steeds kleiner."

Het zogeheten Supreme Court van Victoria heeft de partijen tot zaterdag 9.30 uur (23.30 Nederlandse tijd) gegeven om er zelf uit te komen. Lukt het niet om bijvoorbeeld tot een schadevergoeding voor Van der Garde te komen, dan is de slotsom dat Sauber een gerechtelijk bevel niet heeft uitgevoerd. Van der Garde kan dan beslag leggen op de inboedel van Sauber en voor Kaltenborn dreigt zelfs een straf.

De Boer verwacht spektakel in Heerenveen

Met een fitte selectie gaat Ajax zondag op bezoek bij sc Heerenveen voor de 27e wedstrijd in de competitie. Trainer Frank de Boer verwacht een open wedstrijd. "Dwight Lodeweges laat Heerenveen in ieder geval heel aanvallend voetballen", liet de coach vrijdag weten. "Met name in het Abe Lenstra Stadion levert dat altijd spectaculaire duels op.''

Ajax keerde vrijdag enkele uren later dan gepland terug uit Kiev, na het verloren uitduel in de Europa League met Dnjepr Dnjepropetrovsk (1-0). Het toestel waarmee de landskampioen huiswaarts zou keren, had een technisch mankement dat eerst verholpen moest worden. Ajax had daarvoor al een training afgewerkt in Oekraïne. Jasper Cillessen, Lasse Schöne en Davy Klaassen lieten die buitentraining schieten vanwege lichte klachten, maar zijn er tegen Heerenveen gewoon bij.


Heerenveen kan zondag tegen Ajax voor het eerst sinds weken weer beschikken over Sam Larsson. De Zweedse aanvaller liep medio februari in de Friese derby tegen SC Cambuur een hamstringblessure op, maar is daar nu van hersteld. "Sam is belangrijk en hij voelt zich goed, is helemaal vrij in zijn hoofd", liet trainer Dwight Lodeweges vrijdag opgetogen weten.

Ajax verloor donderdag in de Europa League met 1-0 van Dnjepr Dnjepropetrovsk. Heerenveen hoopt op eigen veld te profiteren van de eventuele vermoeidheid die de Amsterdammers aan dat duel hebben overgehouden. Lodeweges rekent zich echter niet op voorhand rijk. "We hoeven niet arrogant te doen, dat zou misplaatst zijn. Wij hebben een heel aardig ploegje, maar ook niet meer dan dat."

Het meespelen van Simon Thern is nog onzeker. De middenvelder heeft last van zijn rug.

Heemskerk verslaat Pellegrini in Milaan

MILAAN Zwemster Femke Heemskerk heeft vrijdag tijdens het internationale zwemgala van Milaan de 200 meter vrije slag op haar naam geschreven. De 27-jarige Zuid-Hollandse troefde met 1.56,68 de Italiaanse favoriete Federica Pellegrini af. De wereldrecordhoudster tikte aan in 1.57,49.

Ranomi Kromowidjojo eindigde in dezelfde serie met 2.01,81 als vierde. Chiara Masini Luccetti uit Italië bleef de olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrij voor met 2.00,64. In het totaalklassement van alle series werd Kromowidjojo zesde.

Hekkensluiter Parma moet weer punten inleveren

De strijd tegen degradatie uit de Serie A dreigt voor Parma een hopeloze missie te worden. De hekkensluiter van de Italiaanse competitie kreeg vrijdag voor straf twee punten aftrek van de nationale voetbalbond. Parma zag het puntenaantal daardoor slinken van elf naar negen. In december had de noodlijdende club ook al een punt moeten inleveren.

Parma kampt met grote financiële problemen. De spelers van de drievoudig Italiaanse bekerwinnaar hebben al maanden geen salaris gekregen en Parma moest dit kalenderjaar twee keer een wedstrijd afzeggen. De vrijwel failliete club kreeg vorige week een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro om het seizoen in ieder geval uit te spelen. Parma wist in de laatste twee wedstrijden steeds een punt te pakken (twee keer 0-0), maar moet die punten nu weer inleveren, als straf voor de financiële wanorde.

Knegt en Breeuwsma door op alle afstanden WK shorttrack

Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma zijn de wereldkampioenschappen shorttrack in Moskou goed begonnen. Beide shorttrackers hebben zich vrijdag op zowel de 500, 1000 als 1500 meter weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Freek van der Wart, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries wisten zich niet voor alle afstanden te plaatsen. 

De dag begon met de heats van de 1500 meter. In de eerste heat werd Breeuwsma tweede in 2.20,23, omdat de Canadees Patrick Duffy een penalty kreeg. De beste twee shorttrackers per serie plaatsten zich voor de halve finales en de tweede plek van Breeuwsma was voldoende. Knegt stond samen met op het ijs met Hamelin. Knegt bleef de Canadees net voor in een tijd van 2.16,04 en kwam als eerste over de streep. 

Van der Wart reed in zijn race met topfavoriet Victor An. Van der Wart finishte moest genoegen nemen met plek drie, maar dat bleek uiteindelijk genoeg om als één van de twee tijdsnelsten door te gaan. 

Bij de vrouwen wist alleen De Vries zich te plaatsen voor de halve finales. In de laatste serie finishte zij als derde (2.25,01) en ging uiteindelijk als een van de twee tijdsnelsten door naar de halve finales. Van Ruijven werd laatste in haar heat en Van Kerkhof liep tegen een penalty aan. 

Op de 500 meter was er alleen succes voor Knegt en Breeuwsma. Beide heren kwamen door de voorrondes en heats en staan zaterdag in de kwartfinale. Van Ruijven, De Vries strandden in de heats en Van der Wart en Van Kerkhof lagen in de voorronde al uit. 

Op de 1000 meter was er viermaal succes. Knegt won zijn heat en Breeuwsma moest alleen Sin Da-woon uit Zuid-Korea voor zich dulden. Freek van der Wart wist zich niet de plaatsen. Hij werd in zijn heat derde en moest Semen Elistratov (Rus) en Jon Eley (Can) voor zich dulden. De nummers één en twee gingen door naar de kwartfinales op zondag. 

Bij de dames gingen Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven ook naar de kwartfinales van de 1.000 meter. De Nederlandse vrouwen werden beiden tweede in hun heat. Rianne de Vries werd uitgeschakeld.

Zaterdag gaat het toernooi echt beginnen met de halve finales en finale op de 1500 meter en kwart, halve finales en finale op de 500 meter. Zondag is de 1000 meter. De acht beste schaatsers en schaatsers over de drie afstanden rijden zondag ook de superfinale over 3000 meter. Naast het inidivduele toernooi is er ook nog de relay, waar de Nederlandse heren hun wereldtitel zullen moeten verdedigen. 

De terror-oehoe is gevangen

Een valkenier heeft vrijdagmiddag de oehoe uit Purmerend gevangen. Het beest is overgebracht naar een tijdelijk verblijf, meldde de gemeente vrijdagavond. De oehoe blijft daar tot een definitieve plek voor de vogel is gevonden.

De oehoe heeft de laatste tijd vijftig aanvallen op mensen uitgevoerd. Die leidden meestal tot verwondingen waaronder fikse bulten, sneden en krassen.

Wethouder Mario Hegger is blij dat de rust terugkeert, maar heeft een dubbel gevoel. "Het was niet langer houdbaar, we moesten wat doen. Natuurlijk laat je zo'n prachtige roofvogel liever met rust, maar de situatie werd te link.''

Islam-vlag op station zorgt voor verwarring

Om te laten zien dat vrouwen die gevangen zitten in een boerka hele normale mensen zijn, ging een moslima samen met een vriendinnetje op een station in Basel staan. Hierbij hielden ze de beruchte zwarte geloofsbelijdenisvlag vast, een vlag die veelal wordt geassocieerd met de harde kern (lees: terroristische organisaties) van Allah.

De vrouwen zelf waren geheel in het zwart gehuld, alleen de ogen waren zichtbaar. Alles bij elkaar genomen een actie die normale mensen inderdaad zouden doen.

Sommige bekeerlingen vertonen hetzelfde fanatisme als voormalig fervente rokers die zich later ontpopten als ware anti-rooknazi's. De Zwitserse bekeerlinge lijkt soortgelijk gedrag te vertonen.

"Ik wilde laten zien dat islamitische vrouwen met boerka´s heel gewone mensen zijn en niets met de IS te maken hebben", bazelt de Zwitserse. "De afgelopen tijd werden er zoveel slechte en onware dingen over de islam in de media geschreven – ik voelde me ertoe verplicht hier iets tegen te ondernemen."

De provocatie verkleedpartij vond plaats in de vroege ochtend van carnavalsmaandag. "Want", zo redeneerde de dame, "ik dacht dat in de vroege ochtenduren het vermommingsverbod niet zou gelden". De moslima had niet van te voren kunnen bedenken dat haar actie totaal in het verkeerde keelgat zou schieten bij de treinreizigers. "Het gaat bij het opschrift op de vlag toch alleen maar om de islamitische geloofsbekentenis?"

Op de vlag staat in sierlijk, Arabisch schrift iets te lezen als: 'Niet Wodan, Jahweh of Shiva, maar Allah is de enige god en Mohammed is zijn proleet profeet'. Vanwege zijn symbolische kracht heeft deze -op het oog- onschuldige 'zwarte vlag' een grote aantrekkingskracht op islamitische extremisten.

De geboren Zwitserse heeft zich de gebruikelijke slachtofferrol ook al goed eigen gemaakt en neemt er zelfs een voorschot op. Zo draagt zij in het dagelijkse leven bewust geen hoofddoek omdat zij bang voor onderdrukking is. "Ik ben bang dat men me niet meer accepteert en dat ik daar in het maatschappelijk leven nadelen van ondervind."

Verder is ze van mening dat de maatschappij beter moet worden voorgelicht over islamitische vrouwen.

'ABP draait omstreden pensioenkorting terug'

Pensioenfonds ABP gaat de omstreden korting op 20.000 pensioenen die het onlangs doorvoerde, terugdraaien. Dat meldde vakbond FNV vrijdag. De bond is hierover door ABP geïnformeerd. ABP zelf zegt volgende week pas met een besluit naar buiten te komen.

Het fonds besloot ruim een maand geleden dat voor een grote groep gepensioneerden hun aanvulling op de partnertoeslag in de AOW kwam te vervallen. Dat besluit stuitte op hevig verzet omdat sommige mensen daardoor tot wel 500 euro per maand zouden mislopen.

Het bestuur van ABP heeft na overleg uiteindelijk toegezegd om de compensatieregeling voor te zetten, stelt FNV. Voor de maanden februari en maart, waarin de aanvulling niet is uitgekeerd, zal een nabetaling komen.

De partnertoeslag is bedoeld voor gepensioneerden met een jongere partner die niet of nauwelijks inkomen heeft. Gepensioneerden die de partnertoeslag niet ontvingen, kregen daarvoor van ABP een compensatie.

Nieuwe namen Rock Werchter bekend

Kovacs en Selah Sue spelen deze zomer op Rock Werchter. De organisatie van het festival in het Belgische Werchter heeft vrijdag weer zes nieuwe namen bekendgemaakt.

Ook Marmozets, Eagles of Death Metal en SBTRKT zijn toegevoegd aan de line-up. Net als Tove Lo. In totaal heeft de organisatie al 63 namen onthuld. Zo maakte Rock Werchter al bekend dat ook de Foo Fighters, Gavin James, The Script en Pharrel Williams naar het festivalpark komen.

Daarnaast zullen onder andere Julia Stone, Counting Crows, Damien Rice, Dotan, Muse, Lenny Kravitz, The Prodigy en Jessie J van de partij zijn.

Britse politie faalde in misbruikzaak

De politie in de Engelse plaats Rochdale is in een onderzoeksrapport naar haar handelen in een omvangrijke kindermisbruikzaak op de vingers getikt. Agenten slaagden er niet in de omvang van het misbruik te onderkennen en plaatsten te veel vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de slachtoffers.

Het rapport is opgesteld door het politiekorps van de regio Greater Manchester en werd vrijdag vrijgegeven. Het handelt over de misbruikzaak in Rochdale en de wijze waarop de plaatselijke politie daarmee omging.

Naar schatting raakten tientallen meisjes verstrikt in een netwerk van pooiers en seksueel misbruik. Negen mannen van Pakistaanse en Afghaanse afkomst werden in 2012 vastgezet voor verkrachting en mensenhandel. Een van de slachtoffers was pas 13 jaar oud.

Het politiekorps van Manchester erkent dat agenten te veel afgeleid werden door andere misdaad zoals inbraak en daardoor te weinig aandacht besteedden aan de slachtoffers van seksueel misbruik. Desondanks worden agenten niet bestraft.

Omkopers Hooijmaijers betalen boete

De bestuurder van 't Ganzeveld BV en het bedrijf zelf zijn met justitie een boete van in totaal bijna 84.000 euro overeengekomen. Dit voor hun rol bij de omkoping van oud-gedeputeerde van Noord Holland, VVD'er Ton Hooijmaijers, meldde het landelijk parket vrijdag.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde Hooijmaijers in december 2013 tot drie jaar cel, omdat hij zich meerdere malen als ambtenaar heeft laten omkopen en crimineel verdiend geld heeft witgewassen. Zijn hoger beroep loopt nu bij het gerechtshof in Amsterdam. Daar eiste het Openbaar Ministerie vier jaar cel tegen de VVD'er. De uitspraak van dit hoger beroep is op 8 april.

Lange file door ongelukken op A28

Ongelukken op de A28 van Amersfoort naar Zwolle hebben vrijdagmiddag even voor ruim 21 kilometer file gezorgd. Eerst kwamen tussen 't Harde en Wezep een personenauto en bus met elkaar in botsing. In de file die daardoor ontstond, botsten vervolgens een auto en een vrachtwagen op elkaar, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

De ANWB meldde even na 18.00 uur dat de weg weer vrij was. De file was toen al geslonken tot 17 kilometer.

SP wil noodwet tegen bouw megastallen

De SP gaat zich sterk maken voor een noodwet om nieuwe megastallen per direct tegen te houden. Tijdens de opschorting kunnen dan nieuwe sluitende regels worden opgesteld om deze enorme veestallen definitief tegen te gaan.

Dat liet SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven vrijdag weten naar aanleiding van de forse toename van het aantal megastallen tussen 2005 en 2013: van 301 naar 803. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Alterra in opdracht van milieuorganisatie Milieudefensie.

Volgens de SP'er werkt staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) wel aan voorstellen en maatregelen om de melkproductie en de grote stallen te beperken, maar gaat dat hem niet snel genoeg. De SP werkt ook aan een initiatief voor een gezonde veehouderij, maar een noodwet kan nu eerst een harde grens aangeven, vindt Van Gerven.

Overdreven Superfans van 1D

Je hebt mensen die fan zijn van iemand en daar gewoon op een normale manier mee omgaan, zoals ik. Ik ben fan van Ariana Grande, maar ik ben geen overdreven hysterisch iemand die alles voor haar over heeft. Er zijn ook mensen die dit wel doen, zogenaamde ''Superfans''. Zij doen alles, maar dan ook echt alles voor hun idool. Ze hebben een podium gekregen op RTL5 met het programma ''Superfans: Mijn Idool Is Mijn Leven''. Deze week Stephanie en Chloé, twee superfans van de boyband One Direction. Hieronder zie je wat filmpjes en foto's van deze twee gekkies. Man man man... Dat dit kan in Nederland.

Jeremy Clarkson heeft het gehad met BBC

Jeremy Clarkson heeft het helemaal gehad met de BBC. Een bron vertelt aan Daily Star dat de presentator al tijden baalt van de manier waarop hij wordt behandeld door zijn werkgever.

Clarkson zou dan ook zelf zijn baas hebben gemeld dat er meningsverschillen zijn tussen hem en het productieteam. "Zijn contract loopt eind deze maand af en hij is er klaar mee, daarom heeft hij het zelf gemeld", aldus een bron.

Presentator Clarkson werd deze week door de BBC geschorst, nadat hij ruzie had gekregen met een producent. Dit incident zou al ruim een week geleden hebben plaatsgevonden, toch werd Jeremy pas deze week geschorst. Volgens de Britse krant heeft de producer het incident niet gemeld bij de BBC. Daily Star meldt dat Clarkson dit zelf heeft gedaan.

De Britse omroep meldde dinsdag dat Clarkson tijdens 'het onderzoek' niet mag werken. Clarkson presenteerde zijn eerste Top Gear in 1988. Zijn puberale gedrag is een van zijn voornaamste handelsmerken in het tv-programma, maar bracht hem al eerder in problemen met zijn werkgever.

14 maanden cel voor 'Erdogan is dictator'

Zeggen dat de Turkse premier Recep Erdogan een dictator is, dat mag niet. Een Turkse student kreeg vrijdag veertien maanden cel voor zijn misdaad, zo meldden Turkse media.

Aykutalp Avsar had in 2013 tijdens de protesten in Istanbul in een speech gezegd dat Erdogan een dictator is. De leider van de extreemlinkse Turkse Jeugdunie in zijn woonplaats Kayseri werd opgepakt en vrijdag veroordeeld.

Avsar is niet de enige die terechtstond voor het beledigen van het staatshoofd. Een zestienjarige Turkse jongen wordt vervolgd, omdat hij Erdogan beschuldigde van corruptie. Merve Büyüksarac, een voormalige Miss Turkije, zou met een op Instagram gepubliceerd gedicht Erdogan hebben gekleineerd.

Moscovici: 'Grexit' begin van einde voor euro

Als Griekenland de euro vaarwel zegt, kan dat 'het begin van het einde' betekenen voor de Europese muntunie. Daarvoor waarschuwt de Franse eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) in een interview met het Duitse blad Der Spiegel, dat zaterdag verschijnt.

"Wij zijn het er in Europa allemaal over eens dat een 'Grexit' een ramp zou zijn, voor de Griekse economie maar ook voor de eurozone als geheel", zegt Moscovici. "Als één land uit de unie stapt, zullen de markten zich onmiddellijk afvragen welk land het volgende is, en dat kan het begin van het einde zijn."

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei donderdag niet uit te sluiten dat Griekenland met de euro moet stoppen. Uit een peiling van de Duitse omroep ZDF blijkt dat een meerderheid van de Duitsers (52 procent) dat wel best zou vinden.

'Bereid kinderen beter voor op rampen'

Kinderen moet op school beter worden voorbereid op rampen. Dit kan bijdragen aan hun veiligheid tijdens een ramp. Hiervoor pleit hulporganisatie Plan International. De kwestie komt aan de orde tijdens een internationale conferentie over noodhulp die zaterdag in Japan begint.

Honderden miljoenen schoolkinderen leven in gebieden met het risico op rampen. Zij brengen een groot deel van hun tijd op school door. Plan International heeft al in 31 landen projecten voor 'Safe Schools' die kinderen en hun gemeenschappen weerbaarder moeten maken tegen rampen. Ook pleit de organisatie ervoor dat kinderen na een ramp naar school kunnen blijven gaan. Plan was de afgelopen vijf jaar betrokken bij de hulpverlening na 166 rampen, waar miljoenen mensen direct of indirect bij betrokken waren.

Agent houdt oogletsel over aan vechtpartij

Drie vrouwen en een man zijn aangehouden, nadat ze een agent hadden mishandeld in Rotterdam. De politie liet vrijdag weten dat de politieman naar het ziekenhuis moest met diverse verwondingen. Hij heeft oogletsel overgehouden aan de ruzie.

Volgens de politie werd de agent mishandeld op de St. Luciastraat. De agent probeerde, in eerste instantie met succes, juist te bemiddelen in een vechtpartij tussen het viertal. Even later keerde de man, een 38-jarige Rotterdammer, zich alsnog tegen de agent. De vrouwen deden daarna hetzelfde, zegt de politie.

Uiteindelijk trok de agent zijn vuurwapen en konden collega's de vier aanhouden. De drie vrouwen (21 tot 24 jaar) komen uit Schiedam, Schoonhoven en Dordrecht.

Bus met aanhanger gaat rijden in Achterhoek

Tussen Doetinchem en Groenlo gaat vanaf maandag tien dagen lang een bus rijden met een aanhanger. Het is een proef van openbaarvervoerbedrijf Arriva, dat wil zien of de extra lange bus een optie is om spitsdrukte op te vangen.

Tijdens verschillende ritten in de testperiode wordt de aanhanger aan de bus gekoppeld. Dat levert extra zit- en staanplaatsen op. Het startschot voor de proef is vrijdagmiddag gegeven in Doetinchem.

Aan de hand van de ervaringen van zowel reizigers als chauffeurs bepaalt Arriva of de extra lange bus op termijn daadwerkelijk gaat rijden op drukke spitslijnen.

Peiling: nog weinig veranderingen voor Senaat

Nog amper een week voor de verkiezingen voor Provinciale Staten blijft de steun van de kiezer voor de VVD-PvdA-coalitie en de steunende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP onvoldoende. Uit de peiling van bureau Ipsos vrijdag blijkt dat de vijf partijen geen meerderheid halen in de Senaat.

De Eerste Kamer wordt in mei gekozen door de nieuwe provinciale vertegenwoordigers. De regeringsfracties staan op fors verlies en zouden nog maar negentien zetels halen, net zoveel als vorige week. Nu hebben ze er samen nog dertig. Met de huidige drie constructieve partijen erbij komen ze uit op 33 zetels, nog altijd vijf te weinig voor een meerderheid in de Senaat.

Aan kop in de peiling staan op dit moment VVD en PVV met elk twaalf zetels, gevolgd door CDA met elf, SP met tien en D66 negen zetels. De laatstgenoemde partij stijgt wel het meest, afgezet tegen het huidige zetelaantal van vijf.

De barometer is gehouden onder ongeveer 1100 stemgerechtigde Nederlanders.

Steden: Opstelten was achterhaald en repressief

Utrecht, Eindhoven en Heerlen willen dat een nieuwe minister van Veiligheid en Justitie ruim baan biedt aan een nieuw softdrugsbeleid. In een ingezonden brief in Binnenlands Bestuur vragen ze om een minister die wil meedenken over het ontwikkelen, uitvoeren en toestaan van experimenten met gereguleerde wietteelt.

De vertrokken minister Ivo Opstelten was volgens de drie steden "de personificatie van een achterhaald en repressief softdrugs- en coffeeshopbeleid". "Een beleid dat al enige tijd niet meer kan rekenen op draagvlak in Nederland", aldus de burgemeesters Rob van Gijzel (Eindhoven), Paul Depla (Heerlen) en wethouder Victor Everhardt (Utrecht).

In strijd met de drugscriminaliteit en voor een betere volksgezondheid willen de steden al langer experimenteren met wietteelt door geselecteerde telers. De plannen werden tegengehouden door een persoonlijk veto van Opstelten.

Relatief meer ziekenhuisopnames door vuurwerk

Op 31 december en 1 januari zijn 574 slachtoffers van een vuurwerkongeval op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld. Dat was 18 procent minder dan vorig jaar, maar het percentage ziekenhuisopnames onder deze gevallen is in tien jaar tijd niet zo hoog geweest: meer dan een kwart (26 procent) moest blijven.

Een jaar eerder kwamen er meer vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis, maar hoefde er daarvan maar 16 procent te blijven, blijkt uit een brief van het kabinet. Er is afgelopen jaarwisseling ook meer letsel ontstaan door zwaar en illegaal vuurwerk.

Afgelopen jaar mocht voor het eerst niet overal en niet de hele dag vuurwerk worden afgestoken.`Of dat heeft bijgedragen aan de ongevallen omdat er bijvoorbeeld meer vuurwerk tegelijkertijd wordt afgestoken, moet nog worden bekeken.

Feyenoord ook zonder Boëtius tegen Dordrecht

Aanvaller Jean-Paul Boëtius mist komende zondag de uitwedstrijd van Feyenoord tegen FC Dordrecht. De vleugelspits is nog niet hersteld van een enkelblessure, die hij maandag in een wedstrijd van Jong Feyenoord/Excelsior opliep. Een dag eerder was hij in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (3-0) sterk ingevallen. Ook aanvaller Colin Kazim-Richards (dijbeen) is nog niet speelklaar.

Verdediger Miquel Nelom daarentegen is weer beschikbaar voor trainer Fred Rutten. Hij is weer fit na een liesblessure. Centrale verdediger Sven van Beek ontbreekt in Dordrecht wegens een schorsing.


Trainer Jan Everse van FC Dordrecht wil zich niet op voorhand neerleggen bij een kansloze middag voor zijn ploeg tegen Feyenoord. De trainer, die deze week werd aangesteld, staat voor het lastige karwei om 'Dordt' voor de eredivisie te behouden. Tegen Feyenoord wil hij zondag op eigen veld de eerste stap zetten om die klus te klaren. "Onder druk van degradatie kan het lastig voetballen zijn", stelde Everse vrijdag. "Daarom moet je er eigenlijk gewoon maling aan hebben en je eigen spel spelen."

Everse is niet van plan zijn ploeg alleen te laten verdedigen. "Kijk, je kunt twee dingen doen: met tien man voor de pot gaan hangen of voetballen. Wij hebben geen Italiaanse ploeg, maken altijd wel een foutje, dan kies je dus voor het laatste."

Löw tot en met WK 2018 bondscoach Duitsland

Het Duitse nationale voetbalelftal en Joachim Löw zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken. De bondscoach heeft zijn contract verlengd tot en met het WK van 2018 in Rusland, zo liet de Duitse voetbalbond DFB vrijdag weten. Löw is sinds augustus 2006 bondscoach bij Die Mannschaft.

Löw leidde de Duitsers vorig jaar naar de wereldtitel in Brazilië. "Ik heb al meerdere keren gezegd dat het voor ons een hele grote uitdaging is om dat succes te evenaren", liet Löw weten op de website van de bond. "Onze jonge ploeg is nog altijd in ontwikkeling, net als de meeste spelers. We willen de ingeslagen weg voortzetten."

Ook de contracten van assistenten Thomas Schneider en Andreas Köpke zijn verlengd. Teammanager Oliver Bierhoff blijft zelfs tot 2020 verbonden aan de ploeg. Hij krijgt tevens de leiding over de DFB-academie.

Cimolai spurt naar etappezege Parijs-Nice

De Italiaanse wielrenner Davide Cimolai heeft vrijdag de vijfde etappe van Parijs-Nice gewonnen. Hij was na een rit over 192,5 kilometer van Saint-Etienne naar Rasteau de snelste in de eindsprint van een groot peloton. De Fransman Bryan Coquard finishte als tweede, de Australiër Michael Matthews werd derde.

Renner van de dag was Thomas De Gendt. De Belg zat in de vluchtgroep die het grootste deel van de etappe in de aanval was en kwam op alle klimmetjes als eerste boven. Hij bleef in de slotkilometer als enige over vooraan, maar kon het razende peloton net niet meer voorblijven.

De Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski blijft drager van de leiderstrui. Hij heeft één seconde voorsprong op de Australiër Richie Porte.

Lekker wijf (29) smeekt om seks

Elena Komleva uit Cheliabinsk heeft een opmerkelijke oproep op haar profiel gezet. De bloedmooie Russin van 29 smeekt om seks! Ze wil namelijk dolgraag zwanger worden.

De blondine heeft de oproep geplaatst op haar Vkontakt-profiel, de Russische evenknie van Facebook. "Mijn moeder wil dolgraag kleinkinderen", schrijft ze. "Ze wil namelijk van haar kinderkleding af. Maar niemand wil met me trouwen."

"Dus ben je jong, sterk en gezond, reageer dan! Mijn moeder heeft de leiding in het selecteren van de kandidaten. Zij zal de winnaar aanwijzen, want zij weet wat ik nodig heb."

Nou, dat hoef je de Russische kerels natuurlijk geen twee keer te zeggen! Het loopt dan ook storm met aanmeldingen. "Hmmm, een vrouw in nood", antwoordt er een. "Ik ben er om je te helpen!"

Andere Russen staan weer niet te springen om Elena vol te blaffen. Zo wordt er openlijk gediscussieerd over de morele verwerpelijkheid van het aantrekkelijke aanbod. Een ander wil wel, maar ziet de potentiële schoonmoeder niet zitten.

Welke FOK!ker biedt zich aan?

Selena Gomez bijna vertrapt door fans

Bodyguards moesten hun best doen om Selena Gomez heelhuids door een massa fans en fotografen heen te helpen. De zangeres werd bijna vertrapt, zo laat een video van Storm Shadow zien.

De Hearts Wants What It Wants-zangeres zat samen met Dianna Agron en Chloe Grace Moretz op de eerste rij bij een show van Louis Vuitton tijdens de Paris Fashion Week. Toen ze na afloop haar weg zocht naar haar chauffeur mochten de dranghekken niet baten de nieuwsgierige mensenmassa op afstand te houden.

Gomez bleef kalm in de duwpartij, maar kreeg het soms zichtbaar benauwd wanneer de druk werd opgevoerd. Later liet ze op Instagram zien dat ze het verder prima naar haar zin had tijdens de modeweek. Ze liet zich onder meer lachend op de foto zetten met Karl Lagerfeld en fotograaf Mario Testino.

Rutte: moeilijk moment in ministerraad

De ministerraad had vrijdag ,,echt even een moeilijk moment'' door het vertrek van de bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de wekelijkse vergadering. Teeven schoof als staatssecretaris af en toe aan bij het kabinetsoverleg.

Volgens Rutte was de sfeer vrijdag op zich goed en is die altijd goed binnen het kabinet. "Maar we zijn toch allemaal geraakt door het feit dat twee bijzondere collega's - allebei behoorlijke characters - er niet zijn." Ook PvdA-collega's waardeerden het tweetal volgens hem persoonlijk "en in de meeste gevallen kwamen we er politiek goed uit."

Groningen en Drenthe krijgen nachttrein

Vanaf eind dit jaar komt er een nachttrein in Groningen en Drenthe. De treinen gaan rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag en verbinden Groningen en Drenthe nog beter met de Randstad, aldus de NS.

Elke vrijdagnacht gaat er een extra trein rijden vanuit Zwolle naar Groningen en komt er een extra trein van Groningen naar Amsterdam. Beide treinen stoppen tussen Zwolle en Groningen op alle tussengelegen stations te weten: Meppel, Hoogeveen, Beilen, Assen, Haren en Groningen Europapark.

Het gaat in eerste instantie om een proef van twee jaar. De nachttrein wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen.

Porsche op koers voor verkoopmijlpaal

De Duitse sportwagenfabrikant Porsche ligt op koers om dit jaar voor het eerst meer dan 200.000 auto's te verkopen.

Afgelopen jaar wist de fabrikant van luxe sport- en terreinwagens (SUV's) een recordaantal van bijna 190.000 auto's aan de man te brengen. Dat waren er 17 procent meer dan in 2013. "Wij gaan ervan uit dat de verkopen in het lopende jaar zullen blijven stijgen", aldus financieel directeur Lutz Meschke vrijdag tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.

Porsche, dat deel uitmaakt van het Volkswagenconcern, zag de operationele winst in 2014 met 5 procent stijgen tot 2,7 miljard euro. De omzet nam met een vijfde toe tot 17,2 miljard euro.

Pharrell Williams riskeert weer plagiaatzaak

Pharrell Williams riskeert dat ook zijn hit Happy onderwerp wordt van een plagiaatzaak. Nona Gaye vindt dat Happy hetzelfde klinkt als Ain't That Peculiar uit 1965 waarop haar vader Marvin Gaye te horen is.

Deze week besloot een Amerikaanse jury dat de hit Blurred Lines van Robin Thicke, Pharrell Williams en rapper T.I. een kopie is van Marvin Gayes hit Got To Give It Up. De makers zijn veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 7,4 miljoen dollar (afgerond 7 miljoen euro). Ze gaan in beroep tegen deze uitspraak.

De nazaten van Marvin Gaye zijn van mening dat ook Happy gelijkenissen heeft met werk van de in 1984 overleden soulzanger. "Ik ga er geen doekjes om winden, ik vind dat de nummers op elkaar lijken", zegt Nona Gaye tegen CBS. Ze is overigens niet van plan om juridische stappen te ondernemen tegen Pharrell. Marvins ex-vrouw Janis Gaye zegt dat de nabestaanden de uitspraak van deze week koesteren voordat ze een nieuwe rechtszaak aanspannen. Ook zij vindt dat Happy gelijkenissen vertoont met Ain't That Peculiar.

Snel uitsluitsel vogelgriep andere bedrijven

In het weekeinde of kort daarna wordt duidelijk of er ook vogelgriep is bij bedrijven die in Barneveld in de buurt liggen bij het pluimveebedrijf waar de ziekte donderdag werd geconstateerd. Bij kippen van de omliggende panden is vrijdag bloed afgenomen en dat is opgestuurd naar het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Bij het bedrijf in Barneveld dat is getroffen gaat het om de milde variant van de vogelgriep. De 30.000 legkippen zijn inmiddels allemaal geruimd. De zeventien bedrijven waar vrijdag bloed is afgenomen van de dieren, bevinden zich allemaal in een straal van een kilometer binnen de getroffen pluimveehouderij. Die bedrijven blijven drie weken dicht.

Bouw megadistributiecentrum in Sittard-Geleen

In Sittard-Geleen moet binnenkort het grootste distributiecentrum van Nederland verrijzen. Vastgoedfirma Leeyen Vastgoed gaat een complex bouwen met een oppervlakte van ruim 145.000 vierkante meter. Dat is gelijk aan bijna dertig voetbalvelden, meldde de provincie Limburg vrijdag.

Leeyen investeert ruim 50 miljoen euro in het project. Het bedrijf uit Beringe onderhandelt nog met verschillende partijen over het uiteindelijke gebruik van het distributiecentrum. Het complex moet straks werk gaan bieden aan zeker duizend mensen.

Sittard-Geleen ligt erg strategisch op het 'smalste stukje van Nederland', ruwweg tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. Dat maakt de locatie aantrekkelijk voor logistieke activiteiten.

CDA 'irriteert' premier Rutte

De politieke verhoudingen tussen het kabinet en oppositiepartij CDA blijven kil. Minister-president Mark Rutte zei vrijdag na de ministerraad dat de houding van de christendemocratische partij in het parlement hem 'bij tijd en wijle irriteert'.

Het lijkt of CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zijn oppositierol 'tot het uiterste wil doordrijven', aldus Rutte. "Dat valt me tegen." De contacten in politieke en zakelijke zin zijn 'absoluut nul'. Er zijn geen contacten of bewegingen, voegde hij eraan toe.

Volgens de premier zit ons land in een 'bijzondere situatie' omdat het langzaam herstelt na een zware crisis. Hij zou het normaal vinden als het CDA in zo'n tijd verantwoordelijkheid neemt. De partij hoeft niet het hele kabinetsbeleid te steunen, maar wel 'een breed draagvlak voor het herstelbeleid garanderen'.

Vakbonden en V&D ruziën over reorganisatie

De vakbonden FNV en CNV ruziën met V&D over de manier waarop V&D opereert rond het ontslag van vijftig medewerkers van het servicecentrum op het hoofdkantoor in Amsterdam.

De boventallige medewerkers kregen onlangs een brief van uitkeringsinstantie UWV met het verzoek verweer te voeren tegen hun ontslag. Dat betekent dat V&D een reorganisatie doorzet, zonder het advies van de ondernemingsraad af te wachten en zonder dat er een sociaal plan is, zeggen de bonden. Ze vinden de handelwijze van V&D niet door de beugel kunnen.

V&D ontkent dat het al met de uitvoering van het ontslag is begonnen. Het concern zegt 'uiteraard' het advies van de or te zullen afwachten en verwacht dat advies binnen enkele weken. "De betrokken mensen zijn persoonlijk op de hoogte gebracht van de route die wordt gevolgd", staat in een verklaring.

Gigantische penis gespot op radar

Vliegtuigspotters keken afgelopen week, via een online radar, erg op van een route die een privévliegtuig vloog.

Een piloot, die zich kennelijk nog een kind voelt, tekende met behulp van zijn transponder een tachtig kilometer lange penis.

Het tweepersoonsvliegtuigje steeg op vanaf Kissimmee Airport, waarna het al vrij snel begon met bochten maken om aan zijn tekening te beginnen. Bezoekers van de website Flightradar24 viel de enigszins aparte route al snel op en er werden screenshots gemaakt om dit prachtige tafereel vast te leggen.

CDA springt in Utrechtse Singel

Eiko Smid en Ardin Mourik van het CDA in Utrecht hebben vrijdag in het centrum van Utrecht in de Singel gezwommen. Ze deden dat om aandacht te vragen voor het grachtenwater, dat in hun ogen zo schoon zou moeten zijn dat iedereen erin kan zwemmen.

Volgens Smid, kandidaat voor de verkiezing van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, is het niet verboden om in de Utrechtse grachten te zwemmen, maar valt dat op dit moment niet aan te raden. "Er ligt ontzettend veel troep op de bodem en er komen veel riooloverstorten uit op het water. Het waterschap en de stad kunnen er samen voor zorgen dat de kwaliteit van het grachtenwater aanzienlijk verbetert. Het is een attractie om midden in Utrecht een stukje te kunnen zwemmen."

Utrechters die willen weten hoe het is om door de stad te zwemmen, kunnen in juni meedoen aan de zogenoemde Singelswim, een van Amsterdam afgekeken zwemtocht door de grachten.

Wilders: jeugdspelers Ajax land uitzetten

De drie jeugdspelers van Ajax die een agente in burger zouden hebben mishandeld, moeten het land worden uitgezet als ze de vrouw inderdaad mishandeld hebben. PVV-leider Geert Wilders zei dat vrijdag bij RTL Z. Het zou gaan om twee jongens van Marokkaanse afkomst en een van Turkse afkomst.

Wilders zei dat het helaas 'geen toeval is dat het weer Marokkanen zijn'. Als bewezen wordt waar ze nu van verdacht worden, dan kan het niet anders dan dat onmiddellijk hun paspoort wordt afgepakt en ze naar Marokko of Turkije worden gestuurd, aldus Wilders. Hebben ze alleen een Nederlands paspoort en kunnen ze niet worden uitgezet, dan moeten ze wat Wilders betreft 'een keiharde straf' krijgen.

Update 14.50 uur
De drie jeugdspelers van Ajax die donderdag zijn opgepakt na een mishandeling van een agente, zijn vrijdag vrijgelaten. Dat meldde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam.

Eén van de spelers (van achttien jaar) geldt als verdachte van mishandeling, verklaarde de zegsman. Hij moet zich later voor de rechter verantwoorden. De andere twee (achttien en negentien jaar) zijn geen verdachten meer.

Plasterk hoopt op verkiezingskoorts

Mensen moeten volgende week hun kans pakken om hun stem te laten horen. Want die stem geldt niet alleen voor de provinciale democratie en de waterschappen, maar ook voor het landelijk beleid. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) benadrukte dat vrijdag nog eens na afloop van de ministerraad.

De nieuwe provinciale vertegenwoordigers kiezen op hun beurt in mei de leden van de Eerste Kamer. De Senaat is belangrijk, want die moet na de Tweede Kamer de wetsvoorstellen nog beoordelen.

"Ik hoop dat iedereen toch in de verkiezingskoorts komt en zich realiseert dat je anders de partij waarop je gestemd zou hebben, in het nadeel brengt. Want anderen gaan misschien wel stemmen. En dan heb je je stem niet gebruikt", aldus Plasterk. Volgens hem heb je dan de komende twee jaar ook niets over de landelijke politiek te zeggen.

Friday the 13th-ster Jason in Mortal Kombat X

Ter gelegenheid van vrijdag de dertiende maakt Warner Bros. Interactive Entertainment vandaag de details voor de Mortal Kombat X Kombat Pack bekend, waarvan sommige elementen al met launch beschikbaar zijn. Het Kombat Pack biedt toegang tot vier speelbare personages die nog in ontwikkeling zijn, waaronder het horror-icoon uit de Friday the 13th films, Jason Voorhees, en twee Klassic Mortal Kombat Kombatants en een ander special guest personage.

In het Kombat Pack is een Samurai Pack, met daarin drie nieuwe skins: Ronin Kenshi, Samurai Shinnok en Jingu Kitana, alsmede een bijbehorende skin pack bij ieder speelbaar personage. Iedereen die een Kombat Pack in het bezit heeft, krijgt vroege toegang tot de toekomstige DLC-content voor deze beschikbaar is via verkoop.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

IJsland ziet af van toetreding tot EU

IJsland wil niet langer toetreden tot de Europese Unie. Dat heeft de regering van het land bekendgemaakt. Volgens Reykjavik worden de belangen van het land het best gediend buiten de EU om.

De beslissing van IJsland wordt 'volledig gerespecteerd', zei EU-woordvoerder Maja Kocijancic. Ze benadrukte dat IJsland een belangrijke partner blijft.

In 2010 begon IJsland met gesprekken over toetreding tot de Unie. Het land wilde zich steviger nestelen in Europa, nadat het was getroffen door een economische crisis. De grootste struikelblokken in de gesprekken waren visserijrechten en landbouw. Toen de nieuwe regering in 2013 aantrad, werden de gesprekken in de ijskast gezet.

Grote brand in Staphorst

Aan de Geerligsweg in Staphorst woedt momenteel een grote brand. Er is Grip1 afgekondigd en meerdere brandweervoertuigen zijn ter plaatse.

Het pand staat vlak langs de A28, en verkeer ondervindt mogelijk hinder van de brand. Het zou vermoedelijk gaan om een woning met een rieten kap. Omdat er om het pand heen grote schuren staan is er groots opgeschaald. Vermoedelijk is men bang dat de brand overslaat.

Brom in vuilnisbak Leerdam blijkt vibrator

De politie van Leerdam rukte vanochtend massaal uit voor een brom in een vuilnisbak aan de Westwal. Bromsnor had echter al snel door waar het geluid vandaan kwam. Een weggegooide vibrator lag vredig snorrend zijn werk te doen.

De kutbrommer blijkt echter niet volgens de milieuvoorschriften te zijn weggegooid. Batterijen mogen namelijk niet in de vuilnisbak.

Of de Milieupolitie nog op zoek gaat naar de dader, is helaas niet bekend. Ook is niet bekendgemaakt of een van de agentes het voorwerp nog heeft uitgetest.

Turkije pakt zestien Indonesiërs op

De Turkse autoriteiten hebben zestien Indonesiërs, onder wie elf kinderen, opgepakt die probeerden de grens met Syrië over te steken. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Çavusoglu vrijdag gezegd. De Indonesiërs wilden zich aansluiten bij de extremistische organisatie Islamitische Staat. De politie is op zoek naar nog eens zestien Indonesiërs die nog worden vermist.

Çavusoglu zei donderdag dat de Turkse autoriteiten een agent van een buitenlandse inlichtingendienst hadden opgepakt, die naar verluidt drie Britse schoolmeisjes heeft geholpen om de grens met Syrië over te steken. Vrijdag maakte de minister bekend dat de man een Syriër is die werkt voor een land dat deel uitmaakt van de anti-IS-coalitie. Welk land het is, is niet bekendgemaakt.

Ajax schorst jeugdspelers na mishandeling

Ajax schorst de drie jeugdspelers die donderdag in Amsterdam zijn aangehouden wegens de mishandeling van een agente. Dat laat de voetbalclub weten in een verklaring op de website.

"We nemen dit zeer serieus en stellen alles in het werk om er zo snel mogelijk achter te komen wat er is gebeurd", zegt Ajax. "Daarna bepalen we of en welke passende maatregelen zullen volgen. Tot die tijd zullen de betrokken spelers geen voetbalactiviteiten voor de club verrichten."

Kandidaat Duitse versie Utopia gewond

Een inwoner van Newtopia, de Duitse variant van Utopia, is gewond geraakt aan zijn hoofd tijdens het houthakken. Het ongeluk gebeurde donderdagavond, volgens Bild. Het slachtoffer, de dertigjarige fitnessinstructeur Hans uit Hamburg, kreeg na het incident een grote bult en had een bloedende lip. Op de livestream van het programma was te zien dat hij klaagde over een hevige pijn.

Mede-inwoner Dielzza had de tegenwoordigheid van geest om onmiddellijk het alarmnummer te bellen. Isolde en Dielzza koelden de hoofdwond totdat de ambulance arriveerde. Ze vreesden dat Hans door de klap een hersenschudding had opgelopen.

Na het incident werd de livestream van het programma twintig minuten stilgelegd. Hans is naar het ziekenhuis gebracht waar röntgenfoto's zijn gemaakt. Na het ziekenhuisbezoek keerde hij terug in de televisieschuur. "Ik ben goed verzorgd in het ziekenhuis", zei Hans. Het is niet precies bekend hoe het ongeluk is gebeurd, omdat dit niet te zien was op de livestream.

Start etappe 5 Volvo Ocean Race opnieuw uitgesteld.

Een enorme cycloon zorgt ervoor dat de start van de vijfde etappe in de Volvo Ocean Race opnieuw wordt uitgesteld. De start van de vijfde etappe, die de boten van Auckland naar het Braziliaanse Itajaí brengt zou oorspronkelijk op zondag plaats vinden, maar vindt nu op z'n vroegst op dinsdag plaats.

De cycloon bereikte al windsnelheden van ruim 200 km/u en ligt op ramkoers nadat de vloot Auckland had verlaten. Race CEO Knut Frostad vertelde tijdens de persconferentie op vrijdag dat ze geen andere keus hadden dan de start te verschuiven. "Dit weer is erg zeldzaam voor de race en voor Nieuw-Zeeland. We beginnen niet voor dinsdag aan de etappe. We kijken nu naar de middag of misschien zelfs de avond. Dat is ons huidige plan", zei Frostad. Zondagavond 18:00 lokale tijd neemt de organisatie een definitieve beslissing.

“Het is duidelijk”, zegt Team Brunel-schipper Bouwe Bekking. “We zeiden allemaal direct dat dit wel moest. Het is een goede beslissing.” De organisatie zegt wel dat de In-port race die voor zaterdagmiddag 14:00 lokale tijd op het programma staat gaat gewoon door.

Man heeft tweedehands piemel

Groot nieuws uit Kaapstad: daar loopt sinds kort een man rond met een tweedehands piemel. De Zuid-Afrikaan is de eerste man ter wereld die een penistransplantatie heeft ondergaan.

Het team van de medische faculteit van de Stellenbosch Universiteit heeft zojuist een persconferentie gegeven. Zij hebben met gepaste trots bekendgemaakt dat zij een succesvolle piemeloverdacht hebben uitgevoerd.

De beste man heeft de operatie op 11 december 2014 ondergaan. Omdat het geval volledig blijkt te functioneren, komen de artsen vandaag met het heuglijke nieuws naar buiten.

"Het is de eerste keer dat wij succes hebben geboekt met een dergelijke ingreep", aldus de universiteit. "Zuid-Afrika blijft vooroplopen op het gebied van medische vooruitgang."

Men heeft helaas niet bekendgemaakt wie de man met de tweedehands spermaspeer is. Ook niet tussen welke benen deze voorheen heeft gehangen.

Poetin in overleg met leider Kirgizië

De Russische president Vladimir Poetin, die al meer dan een week niet in het openbaar is verschenen, voert maandag overleg met de Kirgizische president Almazbek Atambaev. Eerder deze week stelde Poetin een overleg met de leiders van Kazachstan en Wit-Rusland nog uit. Dat leidde tot speculatie over de gezondheidstoestand van de Russische leider.

Poetins woordvoerder benadrukte donderdag nog eens dat er met de gezondheid van Poetin niets aan de hand is en dat hij zich kiplekker voelde.

Het overleg met Atambaev heeft plaats in Moskou. Op de agenda staan de toetreding van Kirgizië tot de Euraziatische Economische Unie, een nieuw door Moskou geleid handelsblok, waartoe ook Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië behoren.

Vijf arrestaties na wilde achtervolging

Twee mannen en drie vrouwen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden na een wilde achtervolging door Eindhoven. Bij de achtervolging loste de politie een waarschuwingsschot.

De verdachten zaten in een auto die met hoge snelheid door Eindhoven reed. De politie begon daarom een achtervolging. De bestuurder negeerde een stopteken. De politieauto werd tot twee keer toe geramd door de vluchtauto. De politie denkt bovendien dat er knalvuurwerk uit de auto werd gegooid.

Toen de auto was gestopt, rende de 22-jarige bestuurder weg en loste een agent een waarschuwingsschot. De man werd met een politiehond opgespoord en aangehouden. Ook de andere inzittenden van de auto zitten nog vast.

Juncker ontevreden over trage overleg met Athene

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn Europese schuldeisers duren te lang. Dat vindt de president van de Europese Raad, Jean-Claude Juncker. De ER-president is 'ontevreden' over de voortgang die de afgelopen weken is geboekt en noemde die vrijdag 'onvoldoende'.

De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank gingen vorige maand akkoord met een verlenging van het hulpprogramma voor Griekenland met vier maanden. In ruil daarvoor beloofde de regering in Athene hervormingen voor te stellen die de goedkeuring van Europa zouden kunnen wegdragen. Maar het overleg over die hervormingen verloopt moeizaam en traag.

De trojka van EC, ECB en het Internationaal Monetair Fonds heeft het wankelende Griekenland de afgelopen vijf jaar met noodleningen ter waarde van 240 miljard euro op de been gehouden. De Grieken moesten op hun beurt de broekriem rigoureus aantrekken. De nieuwe linkse regering in Athene verzet zich echter tegen dat strikte regime.

Regionale omroepen gaan voor digitale radio

De regionale publieke omroepen bieden binnenkort hun radioprogramma's ook digitaal aan. Dit gebeurt via het zogeheten DAB+, wat al enige tijd door de landelijke radiostations wordt gebruikt. Dat maakte ROOS, het samenwerkingsverband van de dertien regionale publieke omroepen, vrijdag bekend.

Voordeel van de digitale ether is een storingsvrije ontvangst, wat de geluidskwaliteit ten goede komt. Ook kunnen de luisteraars meer zenders ontvangen. Je hebt hiervoor echter wel een speciaal DAB+-radiotoestel nodig.

Vanaf zondag zijn de eerste omroepen digitaal te beluisteren. De rest volgt per 1 mei en 1 september. Als laatste volgen de provincie Utrecht, 't Gooi en Almere, per 1 januari 2017.

Oom gewurgde Mariska Peters langer vast

De oom die wordt verdacht van het wurgen van de 21-jarige Mariska Peters uit Nijmegen blijft langer in de cel. De rechter verlengde zijn voorarrest vrijdag met twee weken.

De 51-jarige man zat op de open afdeling van de tbs-instelling Pompekliniek in Nijmegen. Het lichaam van de vrouw werd in februari in natuurgebied de Hatertse Vennen gevonden. Ze bleek te zijn gewurgd. Toen speurhonden haar stoffelijk overschot vonden, was de vrouw al twee weken spoorloos.

De politie ontdekte in het onderzoek naar de moord aanwijzingen die in de richting van de oom wijzen. De man zat in de tbs-kliniek na een eerdere veroordeling. Hij was in de laatste fase van zijn behandeling en mocht daarom buiten de kliniek verblijven.

Linda de Mol en vriendinnen naakt op cover

Linda de Mol en acht tv-vriendinnen geven zich volgende week bloot op de cover van de nieuwe LINDA. Het magazine kondigt vrijdag aan dat naast Linda ook Yvon Jaspers, Sophie Hilbrand, Irene Moors, Lauren Verster, Geraldine Kemper, Astrid Joosten, Floortje Dessing en Anita Witzier voor het themanummer De Naakte Waarheid uit de kleren gaan.

''Linda gaat hiermee een flinke stap verder dan op eerdere opzienbarende covers van het make-uploze nummer, het bikininummer en de borsteneditie."

Verdachte moord Leger des Heils langer vast

De man die wordt verdacht van de moord op Pascal Brouwers in Maastricht blijft langer in voorarrest. Dat heeft de rechtbank bepaald. Verdachte Gerard M. (28) bracht de man op 6 december 2014 om het leven bij het Leger des Heils in de Limburgse hoofdstad.

M. zit momenteel in het Pieter Baan Centrum ter observatie. Op verzoek van zijn raadsman Luc Bien worden volgende maand getuigen gehoord. Volgens Bien was er sprake van een vorm van noodweer toen M. zijn slachtoffer om het leven bracht. De raadsman wil getuigen horen om aan de weet te komen wat er vooraf ging aan het misdrijf. Beide mannen zaten in de opvang van het Leger des Heils.

Wisselvallig beeld op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen schommelden vrijdagochtend rond de slotstanden van een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan na de flinke opmars in de afgelopen weken. In Duitsland koerst de beurs af op de langste winstreeks in zeventien jaar.

Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen namen beleggers voor het weekeinde geen grote posities meer in. Ondanks dat de AEX-index dit jaar al met 16 procent is gestegen en de Duitse DAX met 20 procent blijven de omstandigheden volgens de marktkenner gunstig voor aandelen. ,,Door de lage rente is er gewoon geen alternatief en dat zal voorlopig wel zo blijven", aldus Muller.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 491,21 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 748,73 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,2 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,1 procent, maar stevent desondanks af op de negende winstweek op rij. Dat is de langste winstreeks sinds 1998.

Grootste stijger in de AEX was digitaal beveiliger Gemalto met een winst van 1,8 procent. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij met een min van meer dan 4 procent.

In de MidKap stond internetbroker BinckBank bovenaan met een plus van ruim 5 procent. Volgens analisten van ING blijkt uit bijgewerkte data dat Alex, de vermogensbeheerder van BinckBank, de eerste maanden van het jaar goed is doorgekomen. Softwarebedrijf Exact was de sterkste daler met een verlies van meer dan 2 procent.

Beter Bed kreeg er 6,6 procent bij na publicatie van de definitieve jaarresultaten. De beddenverkoper wist de nettowinst in 2014 ruimschoots te verdubbelen, geholpen door een sterke tweede helft van het jaar.

Commerzbank klom bijna 4 procent in Frankfurt. Beleggers reageerden opgelucht op de schikking die de Duitse bank heeft getroffen met de Amerikaanse autoriteiten. Commerzbank werd verdacht van schending van handelssancties en belastingontduiking.

De euro was vrijdagochtend 1,0596 dollar waard, tegen 1,0602 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 46,68 dollar. Brentolie werd ook 0,8 procent goedkoper, op 56,60 dollar per vat.

De FOK! F1-manager 2015 is van start!

De FOK! Formule 1-manager 2015 is van start! Je kunt weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

De puntentelling is dit seizoen iets gewijzigd. We hebben ervoor gekozen om dit seizoen geen strafpunten meer uit te delen. Hiermee willen we de puntentelling inzichtelijker maken. Daarnaast wordt er op deze manier voorkomen dat uitgevallen coureurs en/of onderdelen in sommige gevallen 'dubbel' gestraft worden.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2015-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 13 maart 2015 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2015 van de FOK! Formule 1-manager!

Onduidelijkheid over EU-geld IJsland

Het is nog onduidelijk of de Europese Commissie EU-geld terugvordert van IJsland, nu het land heeft besloten toetredingsgesprekken op te schorten. Een woordvoerster van EU-buitenlandchef Federica Mogherini kon daar vrijdag geen uitsluitsel over geven. Kandidaat-EU-landen kunnen rekenen op financiële steun als ondersteuning bij bijvoorbeeld het hervormen van de douane om te voldoen aan de Europese eisen.

Donderdag stuurde de IJslandse minister van Buitenlandse Zaken Gunnar Bragi Sveinsson een brief waarin hij aankondigde te staken met de onderhandelingsgesprekken over toetreding tot de Europese Unie. Volgens Brussel neemt IJsland een twee jaar durende uitstel. Formeel gezien heeft het land niet zijn kandidatuur ingetrokken, aldus de zegsvrouw van de commissie.

Schade aan auto's in Born valt mee

De mysterieuze schade die donderdagmiddag is ontstaan aan auto's op een bedrijventerrein in Born (Limburg) valt mee. Terwijl de brandweer het donderdagavond nog had over honderden beschadigde auto's lijkt de schade zich vrijdag te beperken tot ongeveer vijftien auto's bij één handelaar. Wat er is gebeurd, blijft een raadsel.

"Wat donderdagavond groot leek, lijkt reuze mee te vallen", zei een brandweerwoordvoerder.

"Er zijn iets te snel conclusies getrokken", zegt algemeen directeur John Kuiper van Koopman Logistics dat op een parkeerplaats 8000 nieuwe en gebruikte auto's heeft staan maar tot dusver geen schade heeft kunnen ontdekken.

De schade blijft vermoedelijk beperkt tot de vijftien auto's van handelaar Jan Akse die zegt dat er ruit- en lakschade is en dat vijftien ruiten moeten worden vervangen. Akse verkoopt goedkopere tweedehandsauto's.

Turkije dwingt migrantenschip met salvo tot stoppen

De Turkse kustwacht heeft donderdagavond een vrachtschip vol immigranten met gerichte schoten tot stoppen gedwongen. De 337 voornamelijk Syrische vluchtelingen aan boord zijn ondergebracht in een sporthal, liet gouverneur Ahmet Çinar van de westelijke kustprovincie Çanakkale vrijdag weten.

De kustwacht vuurde op de machinekamer van de vrachtvaarder omdat die zich aan een eerder stopbevel en waarschuwingen niets gelegen liet liggen. De migranten aan boord riepen "Naar Italië of de dood in!", meldt persbureau Dogan, maar de bemanning gaf zich toch over. Drie van hen zijn in hechtenis genomen.

Onder de opvarenden waren 85 kinderen en 68 vrouwen.

Inmiddels zijn meer dan drie miljoen mensen de burgeroorlog in Syrië ontvlucht. Mensensmokkelaars die hen tegen woekerprijzen naar Europa beloven te brengen maken steeds vaker gebruik van aftandse vrachtschepen die ze in de buurt van Italië aan de grond laten lopen.

Maar dat zijn overigens wel de wat welgesteldere vluchtelingen. Gewone stervelingen wagen de oversteek doorgaans vanuit het wetteloze Libië, in kleine uiterst gammele bootjes. Maar ook daarvoor wordt grof geld aan mensensmokkelaars betaald.

Doodgereden baby was drie weken oud

De baby die donderdagavond werd doodgereden in Lutten (gemeente Hardenberg) was drie weken oud. Dat liet de politie vrijdag weten.

De baby lag in een kinderwagen waarmee zijn vader aan het wandelen was. De 23-jarige man stond op de Dedemsvaartseweg-Noord toen hij vanachter werd aangereden door een auto. Door de klap werd de kinderwagen weggeslingerd, de baby overleed ter plekke.

De automobilist, die was doorgereden, meldde zich later bij de politie. Het is een 51-jarige man uit de gemeente Hardenberg. Hij zit vast wegens dood en letsel door schuld en het verlaten van de plaats van de aanrijding.

Hoe het kon gebeuren is nog onduidelijk. Een bloedproef is afgenomen, maar dat is volgens een politiewoordvoerder gebruikelijk in dit soort gevallen. De vader werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Teambaas Sauber: ik stap niet op

 Teambaas Monisha Kaltenborn van Sauber is niet van plan op te stappen ondanks alle onrust rond het juridische gevecht met autocoureur Giedo van der Garde. "Ik heb niet overwogen om te vertrekken", zei ze vrijdag in Melbourne."Deze hele situatie heeft geen invloed op de manier waarop we werken en de manier waarop het team werkt."

De zaak tussen Van der Garde, die een racestoeltje opeist, en Sauber wordt zaterdag hervat voor de rechtbank in Victoria. Kaltenborn wilde inhoudelijk niet op de zaak ingaan. "Ik kan er niet veel over zeggen. Maar de kwestie heeft wel een hele negatieve invloed op het team, omdat de situatie nog steeds onduidelijk is", zei Kaltenborn.

De rechter heeft er bij beide partijen op aangedrongen om onderling tot een oplossing te komen.

Duitsland opent jacht op 'onze' wolf

Duitsland gaat proberen de wolf te vangen die rondloopt in het grensgebied met Noord-Nederland. Het dier moet met een verdovingsgeweer onder narcose worden gebracht. Dan gaat het naar een wolvenpark voor onderzoek. Met een zendertje onder zijn huid wordt de wolf dan weer vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van milieu van de deelstaat Nedersaksen vrijdag laten weten.

Het dier hield Nederland sinds vorige week in de ban. De wolf liep een tijdje in Drenthe en Groningen en keerde een paar dagen geleden terug naar Duitsland. Donderdagochtend liep het dier langs een basisschool in Ostrhauderfehn, ongeveer 30 kilometer van de grens. Sindsdien is het dier niet meer gezien.

Een wolf kan in een dag tijd ongeveer 70 kilometer afleggen. Dat betekent dat de wolf een dag later in een gebied ergens tussen de steden Groningen, Bremen en Osnabrück kan zijn.

Wolven zijn normaal gesproken schuw, ze gaan contact met mensen zo veel mogelijk uit de weg, maar deze wolf kuierde zelfs onbekommerd door onder meer een woonwijk in Hoogezand. Misschien is het dier in het verleden gevoerd door mensen. Daardoor zou hij of zij niet meer bang zijn. Na de vrijlating willen natuurbeheerders met rubberkogels op de wolf schieten wanneer hij te dicht bij mensen komt. Dat moet hem leren bij ons uit de buurt te blijven.

Problemen hinderen Manor bij terugkeer in F1

Het Formule 1-team Manor is deze winter uit de dood opgestaan, maar tijdens de eerste trainingsdag in Australië kon de renstal niet in actie komen. Coureurs Will Stevens en Roberto Merhi konden weinig uitrichten vanwege softwareproblemen en nog enkele andere zaken die spelen, zo meldde directeur Graeme Lowdon.

Manor is ontstaan uit de resten van Marussia F1 en heeft in korte periode alles weer op moeten bouwen. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Lowdon: "Het gaat niet alleen om de software, want er speelt wel meer, maar het zijn de gebruikelijke problemen waar je tegenaan loopt als je in korte tijd zoveel werk hebt gedaan om een auto op de grid te krijgen en op het circuit zelf nog zoveel werk te doen hebt."

Een van de zaken die moet gebeuren is het herinstalleren van alle software die van de harde schijven gewist is toen Marussia failliet leek te gaan. Het team is hard aan het werk om dit soort zaken voor elkaar te krijgen. "Het gaat niet om hele grote dingen en we werken de problemen systematisch af, maar het is op het moment heel lastig om voorspellingen te doen en te zeggen wanneer we de baan op kunnen, want het gaat simpel gezegd om dingen die óf wel, óf niet werken."

Medewerker NS mishandeld, conducteur bedreigd

De Nederlandse Spoorwegen hebben opnieuw te maken gehad met mishandeling en bedreiging. Op Utrecht Centraal kreeg een medewerker donderdag een vuistslag op zijn kaak van een 50-jarige passagier uit Den Dolder. In Beilen werd donderdagavond een 28-jarige man uit Midden-Drenthe aangehouden toen hij een conducteur bedreigde. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

De man uit Den Dolder gedroeg zich in de trein al agressief naar medereizigers en de conducteur. Toen hij in Utrecht uitstapte en een medewerker van de NS de man om zijn identiteitsbewijs vroeg, begon hij te slaan. De man is daarna aangehouden.

In Beilen ging het om een man die geen vervoers- en identiteitsbewijs bij zich had in de trein. De conducteur wilde een bekeuring geven, maar de reiziger uit Midden-Drenthe probeerde hem daarna te slaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Nederlanders restaureren fontein Rome

Het Nederlandse bedrijf Koninklijke Woudenberg gaat een van de ruim 400 fonteinen in Rome met monumentale historische waarde restaureren. Dat is besloten na overleg met de plaatselijke autoriteiten. Het bedrijf wil daarmee een gebaar maken na de schade die supporters van Feyenoord in februari aanrichtten in aanloop naar de uitwedstrijd tegen AS Roma.

De beroemde Barcaccia-fontein van Bernini bij de Spaanse Trappen raakte bij de ongeregeldheden beschadigd. Restauratiebouwbedrijf Koninklijke Woudenberg bood eerder aan die fontein te herstellen. "Maar de Italianen hebben zelf de eerste herstelwerkzaamheden al verricht en gaan daar ook mee verder", aldus een woordvoerster vrijdag. "Daarom is besloten ons op een andere fontein te richten."

Dijsselbloem: Griekse praatjes helpen niet

Griekenland moet de schuld van zijn problemen niet buiten het eigen land zoeken, aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag. ,,Er is veel verbaal geweld. Ik geloof niet dat het enig doel dient'', zei hij kort voor de ministerraad.

Er is in Griekenland veel kritiek op Duitsland te horen omdat het zich te streng zou opstellen in de Griekse schuldenkwestie. Ook heeft Athene de herstelbetalingen van Duitsland voor schade in de Tweede Wereldoorlog weer op de agenda gezet.

Volgens eurogroepvoorzitter Dijsselbloem heeft de regering in Berlijn veel gedaan voor de Grieken. ,,Ik geloof dat de Duitsers de afgelopen jaren een grote inspanning hebben geleverd, juist om Griekenland te helpen met goedkope leningen.''

Het is tijd om ,,allemaal weer in een constructieve stand'' te komen en de Griekse economie weer op het juiste pad krijgen, aldus de bewindsman.

Duits hof schaft hoofddoekverbod docenten af

De hoogste Duitse rechtbank heeft vrijdag een verbod op het dragen van hoofddoekjes door leerkrachten van tafel geveegd. Volgens de rechter is het verbod in strijd met de grondwet, waarin de vrijheid van religie is vastgelegd. De zaak was aangespannen door twee islamitische docentes uit Noordrijn-Westfalen, maar de uitspraak geldt ook in andere Duitse deelstaten.

Het verbod op hoofddoekjes was door de deelstaatregering ingesteld met als argument dat er vraagtekens konden worden gezet bij de neutraliteit van een docent als deze een hoofddoek zou dragen. Ook zou het tot onrust in de klassen kunnen leiden. De rechter bepaalde echter dat een school 'niet alleen een abstract, maar ook een voldoende specifiek risico' moet kunnen aantonen om een verbod te rechtvaardigen. Bovendien wees de rechter erop dat een uitzonderingsclausule voor 'westerse en christelijke culturele normen, waarden en tradities' neerkomt op discriminatie op religieuze gronden.

Tennisser De Bakker onderuit in eerste ronde

Thiemo de Bakker is donderdag uitgeschakeld in de eerste ronde van het sterk bezette tennistoernooi van Indian Wells. De Nederlander verloor in twee sets van de ervaren Fin Jarkko Nieminen: 7-6 (3) en 6-4.

De Bakker opende goed op baan zeven van het toernooi in Californië. Hij leidde al snel met 2-0, maar verzuimde de eerste set bij een voorsprong van 5-4 uit te serveren. De Bakker verloor in de tweede set meteen zijn servicebeurt. Hij herstelde zich vervolgens, maar ging uiteindelijk toch met 6-4 onderuit.

Persoonlijk NBA-record Irving

In de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft Cleveland Cavaliers donderdagavond (lokale tijd) in de verlenging gewonnen van San Antonio Spurs (128-125). In Texas was Kyrie Irving een klasse apart. Hij bracht namens de winnende bezoekers liefst 57 punten op zijn naam. Daarmee verbrak hij zijn persoonlijke record in de NBA. Het is ook voorlopig de hoogste individuele score dit seizoen in de NBA. Irving maakte zestien punten in het laatste kwart en elf punten in de verlenging.

LeBron James was met 31 punten eveneens op schot bij de bezoekers. Voor de Spurs was het de eerste nederlaag na zes overwinningen. Tony Parker bracht voor de thuisploeg 31 punten op zijn naam.

Indiana Pacers versloeg voor eigen publiek Milwaukee Bucks eveneens in extra tijd: 109-103. Rodney Stuckey was topscorer bij de thuisploeg met 25 punten.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Memphis Grizzlies 107-87
Utah Jazz - Houston Rockets 109-91
Los Angeles Lakers - New York Knicks 94-101

Uitslagen woensdag
Charlotte Hornets - Sacramento Kings 106-113
Philadelphia 76-ers - Chicago Bulls 95-104
Boston Celtics - Memphis Grizzlies 95-92
Miami Heat - Brooklyn Nets 104-98
Milwaukee Bucks - Orlando Magic 97-91
Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 108-120
Denver Nuggets - Atlanta Hawks 115-102
Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 106-97
Golden State Warriors - Detroit Pistons 105-98
Portland Trail Blazers - Houston Rockets 105-100

Level-5 komt 7 april met meer informatie over nieuwe projecten

Level-5 is bezig met de ontwikkeling van een aantal nieuwe titels, waar we aanstaande 7 april meer informatie over mogen verwachten. Onder andere Fantasy Life 2, Professor Layton 7 en Yo-kai Watch 3 worden besproken.

Yo-kai Watch is voornamelijk erg populair in Japan en wordt daar gezien als serieuze competitie voor Pokémon. Level-5 is bezig met een nieuwe titel, dus niet Yo-kay Watch 3, die dit succes moet overtreffen. Wij zijn in ieder geval benieuwd.

 

DLC Titanfall voor altijd gratis

Om de eerste verjaardag van Titanfall te vieren, heeft ontwikkelaar Respawn Entertainment besloten de downloadbare content op alle platforms gratis te maken. Alle spelers krijgen hierdoor de beschikking over negen nieuwe maps om in te knallen.

De DLC blijft ook in de toekomst gratis. Respawn Entertainment lijkt hiermee een eerste stap te zetten naar hun herziene opvatting over DLC voor Titanfall 2.

Zes keer geschoten bij ontsnapping gevangene

Medewerkers van het gevangenenvervoer van justitie hebben in 2013 vier keer en in 2014 twee keer geschoten bij ontsnappingspogingen van gedetineerden. Het gebeurde elke keer bij een bezoek aan een tandarts of ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning.

Twee keer schoten medewerkers van de dienst een vluchtende gevangene daadwerkelijk neer. Zo werd op 19 november vorig jaar een gedetineerde die ervandoor wilde gaan in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht één keer geraakt. Na een achtervolging, twee waarschuwingsschoten en twee gerichte schoten kon hij worden ingerekend.

Een jaar eerder, op 28 november 2013, ging een gedetineerde er na een ziekenhuisverblijf in Den Haag vandoor vanuit zijn rolstoel. Er waren een achtervolging, een waarschuwingsschot en drie gerichte schoten voor nodig om hem weer aan te houden. Eén kogel trof doel.

Gsm van carnavalsongeluk Ter Apel is terug

Bij een 21-jarige inwoner van Ter Apel is een mobiele telefoon teruggevonden die was 'verdwenen' na een dodelijk ongeluk tijdens het carnaval in de Groningse plaats. De vader van een 33-jarige vrouw die omkwam door het ongeval was op zoek naar de smartphone. Op de telefoon stonden foto's van de vrouw.

De vader krijgt het toestel vrijdag terug. Hij kan dan kijken of de beelden van zijn dochter er nog op staan, liet een woordvoerder van de politie weten.

De verdachte zit vast wegens heling. De politie achterhaalde hem na onderzoek en vond het mobieltje bij het fouilleren.

De 63-jarige vader van het slachtoffer verloor de smartphone in de consternatie van het ongeval. Een 81-jarige automobilist was de controle over het stuur kwijtgeraakt en reed in op toeschouwers bij de carnavalsoptocht. De vrouw overleed en vijf mensen raakten gewond, onder wie de ouders van het slachtoffer.

Moeder nog 3 maanden vast voor dood zoontje

Een 40-jarige vrouw uit Heerlen die wordt beschuldigd van moord op haar 7-jarige zoontje zit nog zeker drie maanden vast. De rechtbank in Maastricht heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De jongen werd thuis dood gevonden nadat zijn moeder een zelfmoordpoging had gedaan.

Kort voor de dood van de jongen werd er bij de Kinderbescherming nog aan de bel getrokken over de situatie van de moeder. De betrokken hulpinstanties en de gemeente onderzoeken nog wat er precies is gebeurd in en rond het gezin.

Downey Jr. verrast kind met Iron Man-arm

Robert Downey Jr. is in zijn rol van Tony Stark gekropen om een kind te verrassen met een bionische arm.

De 7-jarige Alex werd geboren met een onderontwikkelde arm, iets waarvoor studenten van de Universiteit van Centraal Florida een oplossing hebben ontwikkeld. De studenten die de bionische armen maakten, hadden de Iron Man-acteur ingeschakeld om Alex te verrassen met een arm die lijkt op die van superheld Iron Man. Downey Jr. had ook zijn eigen Iron Man-arm meegenomen zodat de twee samen met hun armen konden spelen.

De bionische armen maken deel uit van The Collective Project, dat de bedoeling heeft alle ontwerpen op internet te delen zodat iedereen die vrij kan gebruiken.

Spaanse politie rolt opnieuw terreurcel op

De Spaanse politie heeft acht personen opgepakt op verdenking van het lidmaatschap van een jihadistische terreurcel. Het achttal zou aanslagen in Spanje hebben voorgestaan en mensen hebben gerekruteerd om zich aan te sluiten bij de strijd van radicaal-islamitische groepen in Irak en Syrië.

De aanhoudingen zijn verricht in de noordoostelijke provincies Barcelona en Girona en in Avila en Ciudad Real in Midden-Spanje. Meer liet de politie vooralsnog niet los.

Spanje heeft de afgelopen jaren tientallen terreurverdachten en jihadronselaars opgepakt. Dinsdag maakte de politie bekend twee personen te hebben gearresteerd en daarmee een jihadcel te hebben opgerold. De cel zou hebben gebroed op aanslagen in Spanje en andere Europese landen.

Afpersers blokkeren je games

Er is een variant opgedoken van het beruchte politievirus, dat je computer blokkeert. Dit virus versleutelt bepaalde games en belooft ze weer speelbaar te maken als je €300,- in bitcoins overmaakt. Ons advies: niet betalen!

Een type malware dat om geld vraagt wordt ransomware genoemd. Deze variant is gerelateerd aan Cryptolocker, maar richt zich specifiek op games. Als een gebruiker op een bepaalde advertentie klikt, dan wordt het virus geïnstalleerd. Sommige bronnen zeggen dat dit alleen met de browsers Internet Explorer en Opera kan gebeuren, maar hoe veilig andere browsers zijn durven wij niet te zeggen.

Ransomware

De ransomware, die opmerkelijk genoeg nog geen naam heeft gekregen, is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Bromium. Het virus versleuteld bepaalde bestanden met een AES-encryptie en geeft ze een andere extensie, namelijk ecc. Een bestand genaamd “codec.dll” heet na de aanval dus “codec.ecc”. Volgens Bromium worden er 185 soorten bestanden aangevallen.

De software die wordt aangevallen is onder andere:

  • iTunes
  • Steam
  • Verschillende EA Sports-bestanden
  • Call of Duty
  • Star Craft 2
  • Diablo
  • Fallout 3
  • Minecraft
  • Half-Life 2
  • Dragon Age: Origins
  • The Elder Scrolls (voornamelijk Skyrim)
  • Star Wars: The Knights Of The Old Republic
  • WarCraft 3
  • F.E.A.R
  • Saint Rows 2
  • Metro 2033
  • Assassin's Creed
  • S.T.A.L.K.E.R.
  • Resident Evil 4
  • Bioshock 2

Ook online games kunnen worden gepakt, zoals:

  • World of Warcraft
  • Day Z
  • League of Legends
  • World of Tanks
  • Metin2

Daarnaast zijn games gemaakt met RPG Maker, Unity3D en Unreal Engine kwetsbaar.

Ransomware

Agente i.o. (21) heeft enorme tieten

In Londen loopt een aankomende politieagente rond door wie menig FOK!ker graag in de boeien wil worden geslagen. Geen wonder, want de 21-jarige Sophia Adams heeft namelijk enorme tieten. Een heerlijke cup 70K aan echt tietvlees.

De lekkere agente in opleiding is inmiddels dé sensatie onder het politiekorps van de Britse hoofdstad. En dat is niet zo gek, want Sophia heeft namelijk sinds kort enkele schaarsgeklede kiekjes van zichzelf op internet gezet. Menig juut zit zich dan ook te verlekkeren aan de prachtige vormen van hun aankomende collega.

Of Sophia ooit in een strak politiepakje de straten zal opgaan om parkeerboetes uit te delen, is nog niet zeker. De heerlijke brunette is namelijk in de race om lingeriemodel te worden voor Curvy Kate. Dit lingeriemerk richt zich uitsluitend op vrouwen met cup D en groter.

Ieder jaar houden ze een competitie onder de naam 'Star in a Bra' om zo een nieuw lingeriemodel te vinden. Vrouwen dienen hiervoor enkele foto's in te sturen waarop ze alleen in ondergoed te zien zijn. De competitie loopt storm, want inmiddels hebben al meer dan duizend vrouwen zich opgegeven voor de vleeskeuring.

Sophia doet het opvallend goed. Zo goed, dat de agente in spe verzekerd is van een plaatsje in de top 10 met lekkerste modellen. Een mooi modellencontract ligt dan ook op de loer, met nog 19 dagen te gaan tot het sluiten van de competitie.

"Ik heb eindelijk vertrouwen in mezelf en zou dolgraag willen poseren voor Curvy Kate", laat Sophia weten. "Vroeger haatte ik mijn lichaam en wilde het veranderen. Nu ik ouder ben, behandel ik mijn lichaam als een tempel."

De sexy kiekjes van Sophia vinden gretig aftrek onder de Bromsnorren van Londen. "Sophia is het gesprek van de dag", aldus een politiebron. "Dat ze in de top 10 staat, gaat als een lopend vuurtje rond. Sommige collega's krijgen spontaan blozende wangetjes als ze haar zien."

Hieronder enkele foto's van Sophia. Oordeelt u zelf!

 
 


En een filmpje over de nieuwe collectie

Kelly Clarkson wordt mentor in American Idol

De cirkel is rond voor Kelly Clarkson. De winnares van de eerste editie van American Idol keert terug naar de talentenjacht voor een optreden en om de rol van kandidatencoach op zich te nemen. Dit is donderdagavond aangekondigd in de live-uitzending van de Amerikaanse talentenjacht op Fox.

Kelly Clarkson belandde deze week met haar nieuwe album Piece By Piece op de eerste plaats in de Billboard 200. Sinds Kelly in 2002 American Idol won, bracht ze zeven albums uit en won ze drie Grammy's. In The Voice had ze een rol als adviseur van de coaches.

Brazilië pakt voortvluchtige Italiaanse militant

De Braziliaanse autoriteiten hebben donderdag de voormalige Italiaanse militiestrijder Cesare Battisti opgepakt. Battisti werd in de kraag gevat, omdat een rechter opdracht heeft gegeven om Battisti het land uit te zetten. De ex-militiestrijder wordt in Italië gezocht voor moord.

In 2010 verwierp de toenmalige Braziliaanse president Luiz Inacia Lula da Silva het uitleveringsverzoek van Italië voor Battisti nog en kreeg hij gratie. Het Hooggerechtshof bevestigde de gratie drie jaar later nog eens. In 2013 echter wees het federale hof van beroep een verzoek af van Battisti om zijn veroordeling voor het vervalsen van zijn paspoort in te trekken. Het openbaar ministerie heeft die uitspraak vervolgens gebruikt om deportatie van Battisti af te dwingen. Donderdag werd hij uiteindelijk opgepakt. Hij wordt vasthgehouden in Sao Paulo.

Battisti kan nog in beroep tegen zijn uitzetting en zijn advocaat heeft eerder al laten weten alle beroepsmogelijkheden te gaan gebruiken. De verwachting is dan ook dat het nog jaren kan duren voordat de rechter uiteindelijk tot een uitspraak komt.

Battisti ontsnapte in 1981 uit een Italiaanse gevangenis, waar hij vastzat in afwachting van zijn rechtszaak. Hij werd verdacht van vier moorden en werd in 1990 bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij heeft bekend lid te zijn geweest van de beweging Gewapende Proletariërs voor het Communisme, maar hij heeft altijd ontkend achter de moorden te zitten. Battisti zocht eerst zijn heil in Mexico, vervolgens in Frankrijk om uiteindelijk in 2004 naar Brazilië te vluchten.

Oekraïne dient verzoek voor VN-vredesmissie in

Oekraïne heeft vrijdag een verzoek ingediend bij de Verenigde Naties voor een vredesmissie in het oosten van het land. Dat heeft het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Yevhen Perebiynis moet de omvang van de vredesmissie worden bepaald in overleg met de VN. Een vredesmissie kan pas worden opgezet als alle vijf permanente leden van de Veiligheidsraad daar akkoord mee gaan. De verwachting is echter dat Rusland zich tegen een dergelijk plan zal verzetten.

Een voorlopig verzoek is ingediend bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Een officieel verzoek wordt ingediend als het Oekraïense parlement zich heeft uitgesproken over het voorstel voor een vredesmissie.

D66: meer geld voor beginnende ondernemer

Beginnende ondernemers moeten meer kapitaal kunnen krijgen om hun bedrijf te laten groeien, bijvoorbeeld van pensioenfondsen. Dat zei Alexander Pechtold van D66 vrijdag op BNR Nieuwsradio. Te vaak worden volgens hem veelbelovende, innovatieve starters door Amerikaanse investeerders weggehaald uit Nederland.

"Nu banken nog steeds terughoudend zijn met het verstrekken van krediet, moet de overheid het voor pensioenfondsen aantrekkelijker maken om hun kapitaal in startende ondernemers te steken."

Er wordt al geprobeerd pensioenfondsen te interesseren, maar dat moet veel beter. Zij zoeken ook naar investeringen. Die kunnen ze bij beginnende ondernemers op meerdere en diverse plekken doen, waardoor hun risico wordt gespreid. Dat kan volgens D66 het beste via een fonds dat groot en aantrekkelijk genoeg is voor pensioenfondsen om samen in te beleggen. Dat fonds investeert het geld dan in de beginners.

'Miley ziet huwelijk met Patrick wel zitten'

De relatie tussen Miley Cyrus en Patrick Schwarzenegger is behoorlijk serieus, vertellen ingewijden aan TMZ. De twee zouden het zelfs al over trouwen hebben gehad.

Miley en Patrick zijn niet van plan om binnenkort in het huwelijksbootje te stappen, maar de liefde tussen de twee is zo sterk dat ze dit uiteindelijk wel zien zitten. De relatie van het stel is erg intens, weten insiders.

Cyrus zou er ook alles aan doen om indruk te maken op haar schoonmoeder Maria Shriver. De Wrecking Ball-zangeres zou zich zelfs erg conservatief kleden wanneer haar schoonmoeder in de buurt is. En dat is een grote verandering, aangezien de 22-jarige Cyrus doorgaans in weinig verhullende outfits rondloopt.

Miley en Patrick zijn sinds november een stelletje. Daarvoor was Miley vier jaar samen, en zelfs even verloofd, met Liam Hemsworth.

Steun Limburgse steden voor redding vliegveld

De gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen dragen ieder 1 miljoen euro bij aan de redding van Maastricht Aachen Airport (MAA). Een woordvoerster van de gemeente Maastricht heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van berichten in de Limburgse media.

Vanuit de regio is in totaal meer dan 50 miljoen euro nodig voor een overname van het vliegveld. De provincie betaalt het grootste deel (45 miljoen euro) en zoekt op dit moment naar een exploitant.

Zweedse aanklagers willen Assange in Londen horen

Zweedse aanklagers willen Wikileaks-voorman Julian Assange in Londen ondervragen in verband met een onderzoek naar een zedenmisdrijf. Dat heeft het Zweedse openbaar ministerie vrijdag bekendgemaakt. Eerder weigerden de aanklagers nog naar Groot-Brittannië te komen.

Assange heeft zich verzet tegen uitlevering aan Zweden en weigert mee te werken met de Zweedse autoriteiten, omdat hij vreest uiteindelijk aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd. Die willen hem berechten vanwege het lekken van geheime overheidsdocumenten. De Wikileaks-voorman heeft daarom een veilig heenkomen gezocht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Het Zweedse openbaar ministerie heeft besloten om zich soepeler op te stellen en naar Londen af te reizen, omdat de misdaden waar Assange van wordt verdacht in augustus verjaren.

Ruim 1,3 miljoen mensen zien Ajax verliezen

Ruim 1,3 miljoen mensen hebben donderdag de voetbalwedstrijd Dnjepr Dnjepropetrovsk tegen Ajax in de achtste finales van de Europa League gezien. Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek vrijdag. De wedstrijd, die de Amsterdammers met 1-0 verloren, staat op de vierde plek van best bekeken programma's.

Het Journaal van 20.00 uur scoorde donderdag met 1,7 miljoen kijkers het beste, gevolgd door Help mijn man is klusser (ruim 1, 5 miljoen) en Goede tijden slechte tijden (ruim 1,4 miljoen).

Speelgoedauto Big Bazar levensgevaarlijk

Speelgoedautootjes van het merk Big Bazar kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. Bij het speelgoed met artikelnummer 6105763 kunnen kleine onderdelen losraken, waardoor er een risico is op inslikken of verstikking.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdag een veiligheidswaarschuwing voor de auto's van Big Bazar uitgedaan. Gewaarschuwd wordt het product uit handen te houden van kinderen jonger dan drie jaar.

Mensen die een autootje thuis hebben, kunnen dat terugbrengen naar de winkel. Zij krijgen hun geld terug. Het gaat om speelgoedauto's verkocht vanaf september vorig jaar.

Weer ontploffing bij politiebureau Heerenveen

Bij een politiebureau in Heerenveen is vrijdagochtend een explosief ontploft. Het is de derde keer in korte tijd dat dit gebeurt. Een lamp en een deur raakten beschadigd. De dader is weggefietst en nog niet teruggevonden, aldus de politie. De ontploffing aan de Atalantastraat in de Friese plaats gebeurde iets na 06.00 uur.

Eind februari ontplofte een vuurwerkbom op het parkeerdak achter het politiebureau. Niemand raakte gewond en er was geen schade. Ook toen fietste de dader snel weg. Begin februari raakte een politieauto op hetzelfde parkeerdek beschadigd toen zwaar vuurwerk ontplofte. De explosie van vrijdagochtend was aan de zijkant van het politiebureau.

Ajaxtalenten mishandelen agente

Donderdagavond zijn drie jeugdspelers van Ajax gearresteerd in verband met de mishandeling van een politieagente in burger.

Op de Oudekerkerdijk in Amsterdam versperde het drietal de weg. Toen de agente enkele malen begon te toeteren, stormden de talentjes op haar af en trokken de vrouw uit haar auto. Zij werd vervolgens hardhandig op de grond gesmeten en de voetballertjes maakten zich hierna uit de voeten.

De politie sloeg meteen alarm en vroeg via Burgernet het publiek om hulp bij het zoeken naar het drietal. Na een tip van een buurtbewoner konden zij worden aangehouden in de buurt van de Van der Madeweg. Het gaat om Ajax A1-aanvaller Zakaria El A., aanvoerder en zogenoemd 'talent van de toekomst', Ashraf El M. en de 19-jarige spits Samet B. De agente liep naast diverse schaafwonden en bloeduitstortingen een sleutelbeenbreuk op.

Een woordvoerder van Ajax meldt op de hoogte te zijn van het incident. "Het is een ernstige zaak, maar voor we een standpunt kunnen innemen, willen we weten wat er precies is gebeurd en wie wat heeft gedaan."

Splatoon waarschijnlijk pas in juli

Officieel staat Splatoon nog steeds geplant voor een relase in mei, maar er gaan geruchten dat dit uitgesteld zal worden tot in juli. De Italiaanse Amazon zou namelijk e-mails hebben verstuurd naar mensen die een pre-order hebben geplaatst. Het spel zou tussen 2 en 7 juli verzonden worden. In hoeverre de mail authentiek is en of de game effectief wordt uitgesteld, zal nog moeten blijken.

splatoon

Rechtszaak Van der Garde aangehouden

De derde rechtszaak van autocoureur Giedo van der Garde in Australië tegen de Zwitserse Formule 1-renstal Sauber is vrijdag aangehouden. De rechter heeft beide partijen opgedragen om "zeer zinnige" onderhandelingen met elkaar te voeren. In principe wordt de rechtszaak zaterdag, een dag voor het begin van de eerste Grand Prix van het seizoen in Melbourne, voortgezet. Eerder op vrijdag werd de behandeling van de zaak opgeschort tot na de eerste vrije training op het Albert Park Circuit.

Van der Garde kreeg in aanloop naar de openingsrace al twee keer gelijk van de rechtbank in de staat Victoria. De Amsterdammer heeft contractueel recht op een stoeltje bij de Zwitserse renstal. In de derde zaak, die nu is opgeschort, vraagt Van der Garde uitvoering van het vonnis.

Nieuwe IS-dreigementen voor het Westen

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft nieuwe dreigementen geuit aan het adres van westerse mogendheden. Een woordvoerder van de beweging kondigde aanslagen aan op onder meer het Witte Huis in Washington, de Big Ben in Londen en de Eiffeltoren in Parijs.

Ook Rome, Jeruzalem en Kabul zullen in handen vallen van IS, zegt woordvoerder Abu Mohammad al-Adnani. De dreigementen worden geuit in een audioboodschap van 28 minuten die IS via internet heeft verspreid.

Redelijke eerste dag voor Max Verstappen

Voor Max Verstappen verliep de vrijdag niet geheel zonder problemen. De 17-jarige Toro Rosso-coureur eindigde tijdens de eerste training op de zesde plaats. De tweede training ging niet vlekkeloos. Een probleem met de batterij zorgde ervoor dat Verstappen maar zes ronden kon rijden. 

Verstappen was tevreden over de eerste sessie vertelt hij tegenover Verstappen.nl: “De eerste vrije training ging lekker. Ik heb veel ronden, wel 31, kunnen afleggen en zo de baan goed leren kennen. Dat was het belangrijkste. Ik ben op het asfalt gebleven, heb geen fouten gemaakt en de snelheid zat er goed in bij de STR10. Daar ben ik dus tevreden over.”

In de tweede vrije training kon de Nederlander slechts twintig minuten rijden: “Tijdens de tweede vrije training heb ik niet veel kunnen rijden door een probleem met de batterijen van de auto. Dat is frustrerend, maar ligt buiten mijn macht.”

Max Verstappen gaat nu kijken samen met zijn race-engineers de data bekijken en hopen dat het morgen wat beter gaat: “Dat we vandaag baantijd hebben verloren is natuurlijk verre van ideaal. Maar vanavond bestudeer ik samen met mijn engineers de data en dan bekijken we wat er nog beter moet en kan. Dat proberen we vervolgens in de laatste vrije training te verbeteren om een goede kwalificatie te kunnen rijden.”

Meer gameplay van StarDrive 2

Zero Sum Games en Iceberg Interactive hebben vandaag een nieuwe trailer uitgebracht voor hun aankomende 4X turn-based strategiegame StarDrive 2. In de trailer zien we enkele van de gameplayelementen in actie, zoals het ontwerpen van je eigen schip, realtime ruimtegevechten en turnbased grondgevechten. En er zijn ruimteberen en schietende ruimte-uilen om het allemaal wat meer sci-fi te maken.

StarDrive 2 is een zogenaamde 4x-strategiespel, waarin je turnbased de ruimte moet verkennen (eXplore), je rijk moet uitbreiden (eXpand), resources moet winnen (eXploit) en vijanden moet vernietigen (eXterminate). Je vecht niet alleen met ruimteschepen, maar ook op de grond met manschappen, waaronder sterkere helden die je kunt vinden in de ruimte.

StarDrive 2 komt 9 april uit voor pc, Mac en Linux via Steam en andere digitale platformen. Een fysiek exemplaar volgt erna. Het spel gaat 29,99 dollar kosten.

Korte film van Hanna Verboom naar Cannes

De korte film Het Cadeau van regisseur-scenarist Hanna Verboom is onder de internationale titel Alice geselecteerd voor de Short Film Corner van het Filmfestival van Cannes. Het is de eerste selectie voor de debuutfilm van Verboom, die van plan is om zelf op het festival aanwezig te zijn.

Dat heeft zij vrijdag bekendgemaakt. Het Cadeau was in februari als speciale voorvertoning te zien op het filmplatform Cinetree. De door Cinetree geproduceerde film vertelt over Alice (Sytske van der Ster), die vast zit in haar leven en na een toevallige aanraking met een wildvreemde al haar bezittingen verkoopt om met hem in contact te komen.

Het is niet de enige Nederlandse productie die voor het kortefilmprogramma in Cannes is geselecteerd. Ook drie Nederlandse titels van het 48 Hour Film-project die op de jaarlijkse competitie in Los Angeles tot de top 10 doordrongen, worden in de Short Film Corner vertoond. Onder deze titels bevindt zich These Dirty Words van regisseur Jens Rijsdijk, die werd uitgeroepen tot beste internationale 48 Hour Film-productie van 2014. In de romantische komedie kibbelt een stelletje over de literaire waarde van een doktersroman. Ondertussen komen de hoofdpersonages in het boek tot leven.

Beter Bed ziet winst flink stijgen

Beter Bed heeft in 2014 een fors hogere winst behaald dan een jaar eerder, geholpen door een sterke tweede helft van het jaar. Dat maakte de beddenverkoper vrijdag bekend.

Het nettoresultaat bedroeg 16,9 miljoen euro, tegen 8,2 miljoen euro in 2013. De omzet nam vorig jaar met 1,8 procent toe naar 364 miljoen euro, zoals Beter Bed al eerder had gemeld. Volgens het bedrijf was vanaf het tweede kwartaal in vrijwel alle landen een positieve ontwikkeling te zien van de omzet.

Vooral in Duitsland, Oostenrijk en België liepen de zaken goed. In Nederland daalde de omzet echter met 5 procent, als gevolg van de afbouw van de winkelformules Slaapgenoten en Matrassen Concord.

Beter Bed telde eind vorig jaar in totaal 1127 winkels. Er werden 63 vestigingen geopend en 111 gesloten.

Bijna 1,6 miljoen kijkers voor John Williams

Het negende seizoen van Help mijn man is klusser ging donderdagavond uit de startblokken met 1.559.000 kijkers. Op het achtuurjournaal na is het klusprogramma van John Williams het best bekeken programma van de donderdagavond, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

In de eerste aflevering maakte de kijker kennis met Ellen en Mathieu. Ellen logeerde al drie jaar bij haar schoonmoeder, omdat haar vriend Mathieu weigerde hun bouwvallige koophuis bewoonbaar te maken.

Ruim 1,3 miljoen mensen hebben donderdag de voetbalwedstrijd Dnjepr Dnjepropetrovsk tegen Ajax in de achtste finales van de Europa League gezien. De wedstrijd, die de Amsterdammers met 1-0 verloren, staat op de vierde plek van best bekeken programma's, na Goede tijden slechte tijden (ruim 1,4 miljoen).

Buch in de Bajes, ditmaal met Nicole Buch, staat op de vijfde plaats met bijna 1,3 miljoen kijkers. Het nieuwe RTL5-programma Foute vrienden trok 373.000 kijkers, niet genoeg voor een notering in de Dag Top 25. Het nieuwe seizoen Superfans op RTL5 wist 314.000 kijkers aan zich te binden.

'Noord-Korea lanceert raketten'

Noord-Korea heeft donderdag zeven korteafstandsraketten gelanceerd. De raketten zijn in zee terechtgekomen. Dat heeft Zuid-Korea vrijdag bekendgemaakt. De raketten werden gelanceerd terwijl Zuid-Korea en de Verenigde Staten samen militaire oefeningen hielden.

Volgens een bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie werden de raketten gelanceerd vanaf de Noord-Koreaanse westkust. De projectielen kwamen uiteindelijk terecht in de wateren van de oostkust. Het komt geregeld voor dat Noord-Korea raketten test. Ditmaal lijkt de aanleiding de gezamenlijke militaire oefening te zijn, die volgens Pyongyang een voorbereiding is voor een invasie van het Noorden. Seoul en Washington benadrukken juist dat de oefeningen defensief van aard zijn.

Eerder deze maand, kort nadat de legeroefeningen waren begonnen, lanceerde het Noorden ook al raketten en toen werd gewaarschuwd voor 'genadeloze' aanvallen op Zuid-Korea en de VS.

Uitslag VT2 Grand Prix van Australië

Nico Rosberg heeft de vrijdag als snelste afgesloten. De Duitser reed 1:27.697 en was daarmee één tiende sneller dan Lewis Hamilton. Op de derde plaats eindigde Sebastian Vettel. De Duitser moest zeven tienden toegeven op Nico Rosberg. Kimi Raikkonen en  Valtteri Bottas  maakten de top vijf compleet.

Voor Max Verstappen was de tweede training van korte duur. De Toro Rosso-coureur kon maar zes rondjes rijden door een elektrisch probleem. De Nederlander eindigde met 1:31.395 als veertiende. De training werd éénmaal onderbroken door een schuiver van Kevin Magnussen. De Deen verloor de controle over de McLaren en eindigde in de bandenstapel.

De Sauber-coureurs kwamen in de tweede training wel in actie. Marcus Ericsson  had halverwege de training een probleem met de ophanging van de Sauber en moest zijn wagen in de pits parkeren.


Uitslag VT2:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:27.697   29
2 L. Hamilton Mercedes 1:27.797 +0:00.100 25
3 S. Vettel Ferrari 1:28.412 +0:00.715 33
4 K. Räikkönen Ferrari 1:28.842 +0:01.145 33
5 V. Bottas Williams 1:29.265 +0:01.568 32
6 D. Kvyat Red Bull 1:30.016 +0:02.319 27
7 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:30.071 +0:02.374 41
8 P. Maldonado Lotus 1:30.104 +0:02.407 11
9 R. Grosjean Lotus 1:30.205 +0:02.508 37
10 N. Hülkenberg Force India 1:30.473 +0:02.776 30
11 F. Nasr Sauber 1:30.755 +0:03.058 33
12 S. Perez Force India 1:30.980 +0:03.283 32
13 J. Button McLaren 1:31.387 +0:03.690 21
14 M. Verstappen Toro Rosso 1:31.395 +0:03.698 6
15 M. Ericsson Sauber 1:32.303 +0:04.606 14
16 K. Magnussen McLaren 1:33.289 +0:05.592 4
17 D. Ricciardo Red Bull -:--.--- -:--.--- 0
18 F. Massa Williams -:--.--- -:--.--- 0
19 W. Stevens Manor Marussia -:--.--- -:--.--- 0
20 R. Merhi Manor Marussia -:--.--- -:--.--- 0

TenneT keert meer uit aan Staat

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT kan flink meer geld uitkeren aan de Nederlandse staat. Verbeterde resultaten, grotendeels te danken aan TenneTs activiteiten in Duitsland, zorgen ervoor dat het dividend opgeschroefd kan worden.

TenneT keert over 2014 een recordbedrag van 116,5 miljoen euro uit aan de Staat, maakte de netbeheerder vrijdag bekend. Over het voorgaande jaar werd nog 98 miljoen betaald. Sinds TenneT in 1998 is opgericht, is al bijna 600 miljoen euro naar de staatskas gegaan.

De onderneming in staatshanden wist haar winst vorig jaar met 17 procent uit te breiden, tot 418 miljoen euro. De omzet groeide van 2,2 naar 2,3 miljard euro. TenneT zet zwaar in op Duitsland, waar het nutsbedrijf sinds 2009 actief is en waar het inmiddels het meeste verdient.

De operationele winst bij de oosterburen steeg vorig jaar met 29 procent tot 564 miljoen, terwijl het bedrijfsresultaat in Nederland juist met bijna 17 procent terugliep tot 124 miljoen euro.

TenneT investeerde opnieuw flink in het onderhoud en verbeteren van de netten in beide landen. Bij elkaar gaat het om 2,3 miljard euro. De komende tien jaar staan nog investeringen voor in totaal 20 miljard euro op de planning.

Oppassen met kruidenpreparaten en medicijnen

Een aantal kruidenpreparaten kan bij gebruik in combinatie met geneesmiddelen gezondheidsrisico's veroorzaken. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Vooral met sint-janskruid is het oppassen geblazen.

Mensen gebruiken steeds vaker kruidenpreparaten als voedingssupplement voor hun gezondheid, terwijl ze daarnaast ook nog medicijnen gebruiken. De kruidenspullen kunnen echter de werking van een geneesmiddel versterken of verminderen.

In een top tien van kruidenpreparaten die volgens het RIVM risico's opleveren bij medicijngebruik staan: sint-janskruid, zonnehoed, knoflook, kava, ginkgo, geelwortel, danshen, Amerikaanse ginseng, valeriaan en groene thee.

Kanye West zegt zowaar iets relatief slims

Racisme is onnozel en achterhaald, stelt Kanye West in een interview met het Franse Clique TV. Het is waarschijnlijk voor het eerst dat Kanye iets zegt dat niet compleet onnozel is.

"Racisme is een achterhaald concept. Het is een onnozel idee dat mensen oppikken in een poging te scheiden, vervreemden of wat dan ook aan te wijzen. Het is dom", zegt de rapper als het onderwerp ter sprake komt. Dat betekent niet dat racisme geen probleem is: "Het doet pijn als we dat woord horen", vertelt hij over het gebruik van het woord nigger door blanken. "We zijn een generatie die sterke herinneringen heeft aan de tijd dat we serieus werden achtergesteld." Wel is het relevant in welke context het woord wordt gebruikt: "Als je rapt is dat binnen een context. Net als dat je iemand in de boksring een klap geeft of daar buiten."

West hoopt dat jongere generaties opgroeien met minder gevoeligheid over gebruik van bepaalde termen en iconen. "Zij ervaren de negatieve effecten een stuk minder. Ik heb een missie om deze termen, deze stereotypes en het beeldwerk af te breken. Bij mijn Yeezus-tour heb ik bijvoorbeeld een vlag van de Geconfedereerde Staten op mijn jas. Wat als ik dit logo dat ooit tegen me werd gebruikt draag?" De rapper wil daarmee dat mensen meer naar de inhoud kijken. "Mensen raken gefixeerd op het beeld en hebben de neiging de vinger te wijzen zonder naar de intentie en inhoud te kijken."

GroenLinks wil 1500 windmolens langs snelwegen

GroenLinks wil dat er 1500 spuuglelijke windmolens extra langs de snelwegen worden gebouwd. Het Rijk moet hiervoor grond beschikbaar stellen, aldus partijleider Bram van Ojik vrijdag.

Van de 2300 kilometer snelweg die ons land telt, is volgens hem ongeveer de helft geschikt om windmolens langs te plaatsen. Verder voorkomt het "verrommeling" van het landschap en wordt hierdoor de overlast voor mensen beperkt.

Volgens Van Ojik kunnen door het plan "3 miljoen huishoudens van schone energie worden voorzien. Dat is een verdubbeling van de huidige productie in Nederland". De monstreuze horizonvervuilers worden de komende tien jaar gebouwd, als het aan hem ligt.

Windenergie is een van de weinige thema's die er op provinciaal niveau uitspringt bij de verkiezingen. Het kabinet zet in op meer duurzame energie onder meer om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit het Midden-Oosten en Rusland.

'Onderhoud bruggen schiet tekort'

Veel gemeenten doen te weinig aan het onderhoud van viaducten en bruggen. Ze trekken er te weinig geld voor uit en ook leggen ze geen geld opzij voor verwachte vervangingen. Dat stelt Bouwend Nederland vrijdag na een onderzoek onder gemeenten.

Volgens de belangenvereniging van bouw- en infrabedrijven stelde het toenmalige ministerie van VROM in 2009 het probleem ook al aan de kaak, maar is er in de praktijk sindsdien niet veel veranderd. Ongeveer 40 procent van de bruggen en viaducten dateert van voor 1980.

Bij de enquête onder alle gemeenten reageerde ruim een kwart. Dit kwart is verantwoordelijk voor 8800 bruggen. Van bijna een op de vijf bruggen is het bouwjaar onbekend.

Uitslag VT1 Grand Prix van Australië

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Australië. De Mercedes-coureur reed 1.29.557 over het Albert Park circuit en was daarmee een fractie sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Op ruim een seconde eindigde Valtteri Bottas als derde.


Max Verstappen reed een solide training. De Nederlander reed 31 ronden en kwam tot de zesde tijd. Alle ogen waren natuurlijk gericht op het team van Sauber. Het Zwitserse-renstal kreeg deze week te horen dat ze Giedo van der Garde moeten laten rijden. In eerste instantie leek het erop dat de Nederlander ging rijden, toen hij op de paddock kwam en in een overall van Marcus Ericsson een stoeltje liet schuimen. Uiteindelijk gebeurde dat niet en stapte Ericsson en Nasr in de wagen maar reden niet omdat verderop in Melbourne nog een nieuwe juridische strijd bezig is.

Uitslag VT1:

Pos

Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:29.557   19
2 L. Hamilton Mercedes 1:29.586 +0:00.029 19
3 V. Bottas Williams 1:30.748 +0:01.191 20
4 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:31.014 +0:01.457 32
5 S. Vettel Ferrari 1:31.029 +0:01.472 13
6 M. Verstappen Toro Rosso 1:31.067 +0:01.510 31
7 F. Massa Williams 1:31.188 +0:01.631 19
8 K. Räikkönen Ferrari 1:31.310 +0:01.753 14
9 P. Maldonado Lotus 1:31.451 +0:01.894 22
10 D. Ricciardo Red Bull 1:31.570 +0:02.013 9
11 D. Kvyat Red Bull 1:32.073 +0:02.516 18
12 S. Perez Force India 1:32.247 +0:02.690 22
13 N. Hülkenberg Force India 1:32.261 +0:02.704 19
14 J. Button McLaren 1:34.542 +0:04.985 6
15 K. Magnussen McLaren 1:34.785 +0:05.228 7
16 R. Grosjean Lotus -:--.--- -:--.--- 5
17 M. Ericsson Sauber -:--.--- -:--.--- 0
18 F. Nasr Sauber -:--.--- -:--.--- 0
19 W. Stevens Manor Marussia -:--.--- -:--.--- 0
20 R. Merhi Manor Marussia -:--.--- -:--.--- 0

Treinen rijden weer langs Abcoude

De verstoring van het treinverkeer bij Abcoude is voorbij. Door een brand in een trein konden daar donderdagmiddag geen treinen rijden. Intercity's van Amsterdam naar Utrecht werden urenlang omgeleid via Hilversum.

Het duurde nog de hele avond voordat de verstoring was verholpen. Dat kwam onder meer doordat de trein waarin de brand was ontstaan lang op de plaats van de brand bleef staan voor onderzoek. Daarna moest het spoor nog worden onderzocht op beschadigingen.

Volgens de brandweer is bij de kleine brand een gewonde gevallen, die is naar het ziekenhuis gebracht. Een conducteur en 23 passagiers hebben rook ingeademd en zijn ter plaatse behandeld.

Free Press Unlimited krijgt Geuzenpenning

Free Press Unlimited ontvangt vrijdagmiddag in Vlaardingen de Geuzenpenning uit handen van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). De Nederlandse organisatie strijdt voor persvrijheid, met name in landen die op weg zijn een democratie te worden en landen waar oorlog heerst.

Bij de uitreiking in de Grote Kerk in Vlaardingen zijn negen internationale journalisten aanwezig. Ze komen onder meer uit Pakistan, Bangladesh, Zimbabwe en Sudan.

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 toegekend aan vrijheidsstrijders en mensen die zich inzetten voor mensenrechten. Vorig jaar ging de penning naar de Zweedse mensenrechtenactivist Thomas Hammarberg.

Eerste oratie ooit in Esperanto

Voor het eerst in Nederland wordt vrijdag een toespraak gehouden in Esperanto. Federico Gobbo, bijzonder hoogleraar Interlinguïstiek en Esperanto, geeft zijn oratie gedeeltelijk in de kunsttaal. Volgens de Universiteit van Amsterdam is dat nog nooit eerder gebeurd.

Esperanto werd in 1887 bedacht als internationale taal zodat mensen uit alle landen met elkaar konden praten. Het heeft een makkelijke grammatica zodat het makkelijk te leren is. Inmiddels wordt over de hele wereld gesproken, maar hoeveel sprekers er zijn, is moeilijk vast te stellen.

Gobbo legt in zijn oratie uit waarom Esperanto ook in deze tijd nog interessant is, ondanks dat Engels de huidige internationale taal is. "Nog nooit eerder in de geschiedenis van de mens is er een gemeenschap rondom een taal opgezet vanuit het niets. Esperanto is een non-etnische taal, gebaseerd op een ethiek van broederschap en onderling begrip, het is een taal zonder grenzen."

UvA-panden nu al maand bezet uit protest

Een maand lang duren de bezettingen van een groep boze studenten van panden van de Universiteit van Amsterdam nu al. Het begon op vrijdag 13 februari met enkele studenten die het Bungehuis binnentrokken en weigerden weg te gaan. Nadat de politie dit pand na anderhalve week ontruimde, trokken de studenten een dag later het Maagdenhuis in.

Dit bestuurspand van de UvA was eind jaren zestig ook al het middelpunt van een wild studentenprotest. De redenen om te protesteren komen zelfs deels overeen: meer inspraak op de plannen en het beleid van de universiteit.

Vrijdag is er om 17.00 uur wederom een demonstratie ("Voor meer democratie en inspraak") in de stad. Deze is georganiseerd door alle actiegroepen en sympathisanten samen, namelijk De Nieuwe Universiteit, Rethink Uva, Humanities Rally en ASVA studentenunie.

De demonstratie begint bij het Maagdenhuis om daarna een aantal andere UvA-locaties aan te doen, waaronder de Oudemanhuispoort en het Bungehuis.

'Schrappen Top Gear kost BBC miljoenen'

Het uitblijven van de resterende uitzendingen van Top Gear, zou de BBC miljoenen kunnen gaan kosten. Dat berekent The Guardian.

Presentator Jeremy Clarkson werd deze week geschorst nadat hij een productiemedewerker zou hebben geslagen nadat hij niks te eten kreeg tijdens de opnames van het tv-programma. Clarkson en de BBC hebben verder niet gereageerd op het voorval.

Met nog een aantal afleveringen te gaan in het huidige seizoen stevent de BBC af op een financiële ramp. Het programma wordt iedere week door 5 miljoen Britten bekeken, wereldwijd telt het programma zo'n 350 miljoen kijkers. Televisiestations uit de rest van de wereld zullen een vergoeding willen zien als ze een aantal uitzendingen niet geleverd zullen krijgen.

Clarkson was eerder al gewaarschuwd door de BBC vanwege grof taalgebruik. Toch is hij geliefd bij de kijkers; na de schorsing tekenden meer dan een half miljoen mensen een petitie om Clarkson bij Top Gear aan te laten blijven.

Destiny wint Best Game bij BAFTA Games 2015

Destiny is beste game of 2015 geworden tijdens de Britse BAFTA-uitreiking. De lijst met genomineerden is hier te vinden, de winnaars staan hieronder. Best game design ging naar Monolith voor Middle-Earth, Shadow of Mordor, terwijl Ashley Johnson een Bafta kreeg voor haar rol als Ellie in The Last of Us: Left Behind.

Hier is de volledige lijst:

  • Artistic Achievement: Lumino City (State of Play Games)
  • Game Innovation: The Vanishing of Ethan Carter (The Astronauts)
  • Audio Achievement: Alien: Isolation (the Creative Assembly)
  • Mobile & Handheld: Monument Valley (Ustwo)
  • Multiplayer: Hearthstone: Heroes of Warcraft (Blizzard)
  • Music: Far Cry 4 (Ubisoft Montreal – Cliff Martinez, Tony Gronick, Jerome Angelot)
  • Original IP: Valiant Hearts (Ubisoft Montpellier – Yoan Fanise, Paul Tumelaire, Simon Choquet)
  • Performer: Ashley Johnson (Ellie, The Last of Us: Left Behind)
  • Game Design: Middle-earth: Shadow of Mordor (Monolith Productions)
  • Story: The Last of Us: Left Behind (Naughty Dog – Neil Druckmann)
  • Family: Minecraft Console Editions (Mojang)
  • Sport: OlliOlli (Roll7 – John Ribbins, Simon Bennett, Tom Hegarty)
  • Persistent Game: League of Legends (Riot Games)
  • Debut Game: Never Alone (Upper One Games)
  • British Game: Monument Valley (Ustwo)
  • Best Game: Destiny (Bungie)
  • Ones to Watch: Chambara (Overly Kinetic)
  • Games Fellowship: David Braben

Dr. Phil bekritiseerd na show met Nick Gordon

Dr. Phil scoorde hoge kijkcijfers met zijn interview met een dronken Nick Gordon, maar de recensies zijn slopend.

De televisiepsycholoog Phil McGraw reisde af naar Atlanta om de emotioneel toegetakelde vriend van Bobbi Kristina Brown te interviewen. Hij bleek echter zo van zijn padje te zijn dat de missie hem te interviewen te veranderen in een missie hem in een afkickkliniek te krijgen. Toch werden Nick en zijn moeder uitgebreid ondervraagd. "Hij had moeten weten dat hij geen dronken gasten moet interviewen", oordeelt de recensent van New York Daily News. "McGraw profiteerde van de situatie. Een schaamteloze poging om in het nieuws te komen."

Ook in andere recensies en op social media wordt de uitzending omschreven als uitbuiting van een schrijnende situatie. Zelf kijkt McGraw terug op een succesvolle actie Gordon in een kliniek te krijgen. "Ik ging naar Atlanta voor een interview. Dat interview is een interventie geworden", meldde hij eerder deze week aan Acces Hollywood. Volgens McGraw betaalt de Dr. Phil Show voor de kosten van de kliniek.

Darter Van Gerwen overklast Taylor

Darter Michael van Gerwen heeft de koppositie van de Premier League veroverd. De Brabander won donderdag van Phil Taylor (7-3).

Van Gerwen overklaste de zestienvoudig wereldkampioen uit Engeland in Nottingham. Hij profiteerde ook van de nederlaag van Dave Chisnall tegen zijn landgenoot Stephen Bunting (7-3). De Engelsman verloor daardoor zijn leidende positie in de Premier League aan de Nederlandse nummer één van de wereldranglijst.

Raymond van Barneveld heeft zijn draai nog niet gevonden in de Premier League. Hij ging donderdag ook onderuit tegen de Brit James Wade (3-7).

Overige uitslagen
Peter Wright - Kim Huybrechts 7-5
Gary Anderson - Adrian Lewis 7-1

'Van der Garde mag rijden voor Sauber'

Formule 1-coureur Giedo van der Garde is vrijdagochtend lokale tijd gearriveerd op het circuit in Melbourne, waar hij mogelijk komende zondag alsnog aan de start zal verschijnen van de Grand Prix van Australië. Hij won zijn rechtszaken tegen het team van Sauber, maar kon vrijdagochtend in eerste instantie dan weer niet de paddock in vanwege het gebrek aan een juist pasje.

F1Today meldt dat collegacoureur Sergio Perez een gastenpasje van Force India heeft geregeld voor Van der Garde, zodat de Nederlander alsnog de paddock kon betreden om zijn werkdag te beginnen. Van der Garde is inmiddels aangekomen in het motorhome van Sauber, waar kort na zijn aankomst alle monteurs naar buiten liepen voor een 'ontbijtpauze'.

Het is nog altijd niet geheel duidelijk welke coureurs er in Australië precies aan de start zullen verschijnen voor Sauber, Marcus Ericsson, Felipe Nasr, Giedo van der Garde of zelfs geen van allen. Volgens een Spaanse journalist is Van der Garde op het moment echter bezig met de auto van Ericsson, wat voor de Zweed slechts nieuws zou betekenen.

Update 0.45 uur
De ontwikkelingen in Australië volgen elkaar in hoog tempo op. Giedo van der Garde is in raceoverall in de pitbox van Sauber waar hij een stoeltje aan het schuimen is. Marcus Ericsson zal plaats moeten maken voor de Nederlander, waarmee Sauber gehoor geeft aan de uitspraken van de diverse rechters.

Tegelijkertijd loopt er nog een proces van Van der Garde tegen Sauber. De advocaten van beide partijen staan op dit moment tegenover elkaar.

Het lijkt erop dat Van der Garde in Melbourne in ieder geval een training zal gaan rijden. Grootste probleem voor de Nederlander is dat Sauber zijn contract bij autosportfederatie FIA heeft opgezegd, waardoor hij mogelijk geen vereiste superlicentie heeft voor de race van zondag en moet wachten tot Maleisië om aan een Formule 1-race deel te kunnen nemen.

Trainer Bosz blijft bij Vitesse

Peter Bosz is ook volgend seizoen nog trainer van Vitesse. De oefenmeester heeft donderdag zijn aflopende contract bij de club uit Arnhem met één seizoen verlengd. "Ik heb het in Arnhem goed naar mijn zin en ik kan met een goede staf en selectie werken", motiveerde Bosz zijn besluit. "Ik heb ook steeds laten doorschemeren dat ik hier wilde blijven."

Bosz tekende in de zomer van 2013 een tweejarig contract bij Vitesse, als opvolger van Fred Rutten. Hij kreeg vaak complimenten over de aantrekkelijke speelwijze van de Gelderse club. Vitesse eindigde vorig seizoen als zesde in de eredivisie. De club bekleedt op dit moment ook de zesde plaats op de ranglijst.

Bewoners Rijswijk weer thuis na bomvondst

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft in het huis in Rijswijk waar donderdag een zelfgemaakt explosief werd gevonden, geen andere bommen aangetroffen. De bewoners van zestien flatwoningen die waren ontruimd, konden daarna weer terug naar huis.

De zelfgemaakte bom werd donderdag gevonden in de woning van een verwarde 52-jarige man. Het projectiel, dat vermoedelijk met chemicaliën is gemaakt, is 's avonds ergens in de omgeving tot ontploffing gebracht. De straat was daardoor een tijdje afgezet.

Uit voorzorg is daarna in onder meer de kelder verder gezocht naar explosieven, maar die waren er niet. De bewoners van de geëvacueerde huizen aan de Steenvoordelaan mochten daarna weer naar huis.

De politie kwam de bom op het spoor nadat de Rijswijker zich donderdagochtend in Ridderkerk bij de politie had gemeld. De man leverde daarbij een vuurwapen en een handgranaat in en vertelde aan de politie dat er chemicaliën in zijn huis in Rijswijk lagen.

Hij verbleef ook in een woning in Ridderkerk. Bij het binnengaan van dat pand arresteerde de politie een andere 52-jarige man. Er werden hennepplanten, vuurwerk en een patroon voor een vuurwapen gevonden.

Man aangehouden na doodrijden baby

Een man uit Hardenberg heeft zich donderdagavond gemeld bij de politie, na het ongeluk waarbij een baby werd doodgereden en de vader van het kind gewond raakte. Dat heeft de politie gezegd. De man is aangehouden en zit vast op het politiebureau.

Het ongeluk gebeurde in Lutten, bij Hardenberg. Een vader die met zijn baby aan het wandelen was, werd aangereden op de Dedemsvaartseweg-Noord. De kinderwagen werd door de klap weggeslingerd. De baby heeft dat niet overleefd. De vader is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De automobilist is na de aanrijding doorgereden. Via een Burgernet-actie riep de politie omwonenden op uit te kijken naar een lichtgrijze Mercedes. Die auto is korte tijd later aangetroffen, maar van de bestuurder ontbrak ieder spoor.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.