Kamervragen over racistische reacties voetbal-foto

De PvdA heeft Kamervragen gesteld over racisme op Facebook bij een foto van spelers van het Nederlands elftal. Een door Memphis Depay genomen en door Leroy Fer gedeelde selfie met acht donkere medespelers, leidde zaterdag tot veel racistische opmerkingen. Er werd meerdere keren gerefereerd aan Zwarte Piet en ook werden de negen voetballers voor apen uitgemaakt.

PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel willen van ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) onder meer weten of het Openbaar Ministerie ook zonder eventuele aangifte vervolging in kan stellen. Ook willen ze dat de ministers een signaal afgeven dat racisme niet wordt getolereerd.

De foto werd op Facebook gedeeld door voetbalwebsite Voetbalzone. Die haalde het bericht offline omdat de reacties 'beneden peil' waren, zo liet hoofdredacteur Daniel Cabot Kerkdijk aan RTL Nieuws weten. Op Twitter doen zondag foto's de ronde met een reeks racistische opmerkingen en de bewuste selfie.