Rutte: benoeming Koenders is logische stap

Bert Koenders (PvdA) is een logische opvolger van zijn partijgenoot Frans Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken. Dat verklaarde premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte vindt dat Koenders de tijd moet krijgen om zijn eigen accenten te zetten op het buitenlands beleid.

"We zullen Timmermans met zijn bijzondere kennis en talenten enorm missen, maar hij gaat wel voor Nederland belangrijk werk doen in Brussel", zei Rutte. "Met Koenders krijgen we een ervaren politicus en diplomaat terug, dus dat is het goede nieuws." De premier is blij met de snelle ministerswissel, want er is veel te doen. Koenders zal zich meteen moeten bezighouden met de situatie in Oost-Oekraïne en de afhandeling van de ramp met vlucht MH17.

Toen PvdA-partijleider Diederik Samsom zei dat hij Bert Koenders voor ogen had als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, was dat eigenlijk een hele logische stap, zei Rutte. "Het is een man met groot gezag, oud-minister en hij heeft in westelijk Afrika heel belangrijk werk gedaan. Het was eigenlijk de logische volgende persoon."

Koenders zal zich nu moeten bewijzen, maar Rutte heeft 'groot vertrouwen' in hem. "Ik ken hem nog uit de tijd dat ik in de oppositie zat. Ik heb altijd groot respect gehad voor Bert Koenders." Koenders zal zich aan het regeerakkoord moeten houden, maar hij heeft ook de kans om echt eigen accenten te zetten. "Ik vind het belangrijk dat Koenders zelf laat zien hoe hij dat zal doen. Ik ben ervan overtuigd dat hij veel gezag zal opbouwen in korte tijd."

Mogelijke problemen over het beleid ten aanzien van het Midden-Oosten wuifde Rutte weg. Koenders staat bekend als pro-Palestijns, waar coalitiepartij VVD meer op de hand van Israël is. "Er is altijd spanning in de coalitie, over zo veel dingen verschillen we van opvatting." Het Midden-Oostenbeleid is niet zo ingewikkeld zolang het kabinet niet in de 'fanclub' van de een of de ander komt te zitten. Zolang sprake is van een evenwichtige relatie met zowel Israël als de Palestijnse gebieden, met ruimte voor kritiek op beide partijen, dan leidt dat niet tot spanning in de coalitie, aldus Rutte.