FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 oktober 2014

Depla komt snel met plan gereguleerde wietteelt

Voor het einde van het jaar komt burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) met een plan om de wietteelt te reguleren. Dat heeft Depla vrijdagavond gezegd in Nieuwsuur.

Depla reageerde op een uitspraak donderdag van de rechtbank in Groningen. Die oordeelde dat een stel uit Bierum niet moet worden bestraft voor jarenlange wietteelt. De rechtbank in Groningen vindt dat de twee zich wel schuldig hebben gemaakt aan het telen, vervoeren en verkopen van grote hoeveelheden marihuana, maar legde hun donderdag geen straf op omdat ze op verantwoorde wijze hebben geteeld.

Depla, die eerder al aankondigde een vergunning voor wietteelt te willen verlenen om een proefproces uit te lokken, denkt dat de uitspraak veel kansen biedt voor Heerlen. "Het geeft aan dat als je het zorgvuldig doet in alle openheid, dan vervolmaak je het gedoogbeleid." Wel tekent de burgemeester van Heerlen aan dat de uitspraak nog stand moet houden bij de hoogste rechter. Het OM liet donderdag al weten het er niet bij te laten zitten en in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De burgemeester van Heerlen vindt dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die tegen gereguleerde wietteelt is, uit zijn ivoren toren moet komen. "Hoe een coffeeshop aan zijn spullen moet komen, is het grote raadsel. Daar is nog steeds geen politiek antwoord op", aldus Depla. "Ik zou tegen hem willen zeggen: luister naar de rechter." Die heeft volgens hem aangegeven dat de politiek een systeem heeft gemaakt dat inconsistent is.

Dat Depla eind dit jaar met een plan komt, betekent volgens hem overigens nog niet dat er ook al zo snel een ondernemer gereguleerd wiet kan gaan telen. "Dat vergt voorbereiding." Zo moet het economisch haalbaar zijn en moet er juridische bescherming zijn. Ook moet het veilig zijn, vindt Depla. "Het gaat om softdrugs. Daar zit vaak harde criminaliteit achter." Die criminelen willen misschien hun markt beschermen, aldus Depla.

Batman v Superman krijgt vrouwelijke Robin

Een lokaal televisiestation in Detroit meldt dat er castingnieuws is wat betreft Batman v Superman: Dawn of Justice.

De rol van (vrouwelijke) Robin zal hoogstwaarschijnlijk worden gespeeld door Jena Malone. Zij is onder meer bij het grote publiek bekend geworden door haar rol in de film The Hunger Games: Catching Fire. Malone is gespot op de set van Warner Bros. en heeft een andere haarkleur.

Eén van de extra's in de film zegt: ''Ik heb inderdaad in het script kunnen vernemen dat Robin door een vrouw zal worden gespeeld." 

Warner Bros. weigert te reageren. 

Batman v Superman zal in 2016 in de bioscoop komen.

Volendam en Eindhoven onderuit in Jupiler League

FC Volendam heeft vrijdagavond dure punten laten liggen in de Jupiler League. De club uit het palingdorp verloor in eigen huis met 3-2 van Almere City. Paul Quasten schoot in blessuretijd de winnende tegen het net.

Henk Veerman en Kevin Brands hadden Volendam tweemaal op voorsprong gezet in het Krasstadion. Jason Oost en Sander Keller scoorden de gelijkmakers namens Almere.

FC Eindhoven wist niet te profiteren van het puntenverlies van Volendam. De nummer vier van de ranglijst ging bij FC Oss met 3-0 onderuit. Johnatan Opoku scoorde na 23 minuten de openingstreffer, waarna Kevin van Veen de marge dertien minuten na rust verdubbelde. Renan Zanelli besliste het duel in de 86e minuut.

Volendam laat door de verrassende nederlaag na de koppositie voor ten minste even over te nemen van NEC. De Noord-Hollanders staan derde op twee punten van de Nijmegenaren. Eindhoven blijft vierde met drie punten achterstand op NEC, dat zondag in actie komt tegen FC Den Bosch.

Laagvlieger Helmond Sport en middenmoter Jong Ajax deelden de punten: 2-2. Ajacied Richairo Zivkovic, die vorige week ook voor Oranje onder 19 scoorde, vond voor de derde wedstrijd op rij het net. Zijn ploeggenoot Sheraldo Becker en Stanley Elbers en Oumar Diouck lieten het net ook bollen.

RKC Waalwijk won voor de tweede keer dit seizoen. De degradant versloeg Telstar in Brabant met 2-0 en doet de laatste plaats over aan Fortuna Sittard. Alvin Fortes en Malcolm Esajas scoorden.

Ferrer en Murray probleemloos verder in Wenen

David Ferrer en Andy Murray hebben zich niet al te hard hoeven inspannen om de halve finale van het ATP-tennistoernooi in Wenen te bereiken. Titelfavoriet Ferrer versloeg de Kroaat Ivo Karlovic (6) met 7-6 (5) en 6-4. Murray (2) was de Duitser Jan-Lennard Struff met 6-2 en 7-5 de baas.

Ferrer moet langs Struffs landgenoot Philipp Kohlschreiber (4) geraken wil de Spanjaard een finale tegen Murray mogelijk maken. De Schot moet op zijn beurt afrekenen met Viktor Troicki. De Serviër versloeg Thomaz Bellucci met 7-6 (4), 6-7 (2) en 6-2. Kohlschreiber was te sterk voor zijn landgenoot Benjamin Becker: 6-4 en 7-6 (3).

Drukke Schippers slaat lunch met koning af

Atlete Dafne Schippers heeft een lunch met koning Willem-Alexander afgeslagen vanwege haar drukke trainingsschema. De voorgestelde datum past niet in haar agenda, omdat de atlete dan op trainingskamp is in Zuid-Afrika. Dat zei ze vrijdag in het EO-programma Dit is de Dag.

"Op een gegeven moment moet je toch echt gaan kiezen om je trainingen voort te zetten, anders ga je volgend jaar gewoon niet presteren", zei de regerend Europees kampioene op de 100 en 200 meter.

Schippers, ook meerkampster, brak dit jaar door als sprintster. Dankzij haar Europese titels werd de Utrechtse vorige week uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar. Daarnaast is ze een van de laatste drie kanshebbers op de prijs voor beste mondiale atlete van het jaar.

Lammers: "Ik wilde iemand zijn die niet bestond"

Kim Lammers sloot afgelopen zomer op een daverende manier haar interlandloopbaan af: met een gouden plak op het WK hockey. Tijdens een interview met hockey.nl vertelde de spits onder andere over haar hockeycarrière en over haar nieuwe baan als directeur van het Ronald MCDonald Centre.

Lammers geeft aan dat ze pas na een tijdje door had dat ze een bovengemiddeld talent had. "Je hebt natuurlijk speelsters van wie je al vroeg ziet dat ze later heel goed gaan worden en meer dan honderd interlands zullen spelen. In mijn generatie waren dat Maartje Scheepstra en Miek van Geenhuizen. Bij mij spatte het talent er niet vanaf. In Nederlands A, Jong Oranje en ook bij Laren duurde het even voordat ik mijn draai had gevonden. Ik was blij dat ik goals maakte, maar wilde meer zijn dan iemand die kan scoren. Het heeft best lang geduurd voordat ik tevreden was met mijn eigen speelstijl."

De international wilde net zo technisch zijn als Naomi van As en net zo snel als Ellen hoog. "Ik wilde iemand zijn die niet bestond. De enige die dat echt kon, was Luciana Aymar. Pas na mijn kruisbandblessure in 2007, waardoor ik uiteindelijk de Spelen van Beijing miste, ben ik mijn beperkingen gaan accepteren. Toen pas zag ik in dat ik een van de beste spitsen ter wereld was. Dat het maken van heel veel goals een unieke kwaliteit is. En dat het ook goed is als je in een wedstrijd amper een bal krijgt, maar wel scoort. Prima, daarvoor ben ik."

Er was een tijd dat Lammers de bijnaam De Hulk had. Een bijnaam die ze vervelend vond. "Dat vond ik niet leuk. Maar als dat het plaatje is, dan gaat het zo. Ik was zwaarder, wat opgeblazen. Ook daarin was ik misschien een makkelijke prooi."

Lammers is vanaf augustus dit jaar directeur van het Ronald MCDonald Centre in Amsterdam. Ze heeft ook in deze tak haar voorbeelden, zoals Mascha van der Vaart, Carole Thate en Marjolein Bolhuis. "Oud-internationals die ook leiding hebben gegeven aan een organisatie of dat nog steeds doen. Mascha heb ik daar weleens over gesproken. Met Carole en Marjolein wil ik graag nog een afspraak maken."

Kim Lammers in actie tijdens het WK hockey (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Kim Lammers in actie tijdens het WK hockey (PRO SHOTS/Willem Vernes)

Rob Lowe maakt sitcom met makers Frasier

Rob Lowe gaat een zelfingenomen en impulsieve alcoholist spelen in een nog titelloze comedyserie. Het scenario wordt geschreven door Pete Huyck en Alex Gregory, vooral bekend van de successerie Frasier. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Lowes personage besluit de drank vaarwel te zeggen en zijn leven helemaal om te gooien. Helaas weet zijn ex-vrouw zich geen raad met hem en zitten zijn puberende kinderen niet altijd te wachten op een veel te energieke vader.

De 50-jarige acteur en de twee scenaristen werkten al samen aan de serie The Pro waarvan vorig jaar de pilotaflevering verscheen bij NBC. De zender besloot de serie echter niet aan te kopen.

De leukste sporttweets van week 42

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Op vrijdag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We beginnen met de misser van Jasper Cillessen van gisteravond:

Dit is nog eens een originele manier van het bekend maken van een zwangerschap:

Kijk, dat is nog eens een origineel shirt:

Ook in de Verenigde Staten zijn ze lyrisch over onze Epke:

De eerste pitch maar dan net even op een andere manier:

Veel wielrenners hebben vakantie gekregen en dat is te zien:

En Bau en Lau werden vader (niet samen):

Er waren alleen nog een paar renners die nog in actie moesten komen. Ze fietsen in het door smog zwaar vervuilde Beijing:

Je kan natuurlijk de olympische ringen laten tatoeëren maar de door jou gewonnen medaille is natuurlijk nog veel mooier:

Zo'n dopingtest kan op de meest ongemakkelijke plekken voorbij komen:

Oleg Tinkov heeft ook weer een mening over alle dopingaffaires bij Astana:

Deze voetbalfan houdt niet zo van de clichés van voetbalcommentatoren:

Dit is nog eens een gave verjaardagstaart:

Zien we daar nou Koen Verweij op het veld staan bij IJsland?

We sluiten af met dit stukje lenigheid:

Juweliersechtpaar Deurne bedreigd door criminelen

Het juweliersechtpaar uit Deurne dat in maart werd overvallen wordt bedreigd door criminelen. De politie heeft beveiligingsmaatregelen genomen, meldt de advocaat van het echtpaar Jan-Hein Kuijpers vrijdagavond. De juweliersvrouw schoot de twee overvallers dood nadat zij de zaak waren binnengedrongen.

De Criminele Inlichtingen Eenheid van Eindhoven zou via informanten hebben opgevangen dat het echtpaar 'iets zou worden aangedaan vanuit het criminele milieu'. De informatie, die als betrouwbaar zou zijn gekwalificeerd, is anderhalve week oud. De politie heeft volgens Kuijpers camera's geplaatst op 'strategische plekken' en surveilleert extra in de buurt van het echtpaar.

Het Openbaar Ministerie maakte vorige maand bekend de juweliersvrouw niet te willen vervolgen voor dubbele doodslag omdat zij handelde uit noodweer. Haar man wordt wel vervolgd, voor vuurwapenbezit.

Het vuurwapen dat de vrouw gebruikte was door de man aangeschaft na een eerdere overval, in 2010. Dat de vrouw niet voor het bezit ervan wordt vervolgd, komt doordat zij zal moeten leren leven met het feit dat ze de twee overvallers van Marokkaanse afkomst heeft doodgeschoten. Dat geldt voor haar man niet. Hij heeft al een strafblad en heeft in een andere situatie eerder een schot gelost, gaf het OM vorige maand aan.

Door de zaak was het korte tijd onrustig in Nederland. Na de fatale overval gingen meerdere keren Marokkaanse jongeren de straat op. Ook bemoeiden diverse Marokkaanse organisaties zich met de zaak. Ze eisten dat de juweliersvrouw zou worden vervolgd voor het doodschieten van de twee overvallers. Er werd echter ook gedemonstreerd om het echtpaar een hart onder de riem te steken.

Vlaar klaar voor rentree bij Aston Villa

Ron Vlaar kan zaterdag tegen Everton zijn rentree maken bij Aston Villa. Dat zei coach Paul Lambert vrijdag over zijn aanvoerder. Vlaar was bijna zeven weken uit de roulatie met een kuitblessure.

De verdediger zag zijn club en het Nederlands elftal onderuitgaan zonder hem. Villa verloor van Arsenal, Manchester City en Chelsea, terwijl Oranje de boot in ging tegen Italië, Tsjechië en IJsland.

Villa staat tiende in de Premier League en gaat op bezoek bij Everton, de nummer zeventien.

Richard Krajicek in ziekenhuis met longontsteking

Richard Krajicek is donderdagavond met een zware longontsteking opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dat zei zijn vrouw Daphne Deckers vrijdag in RTL Boulevard. "Hij heeft het zwaar en ik ben erg geschrokken."

Krajicek voelde zich al een aantal dagen niet goed. Daarop werden foto's gemaakt en werd een longontsteking geconstateerd. De oud-Wimbledon-kampioen en directeur van het ATP-toernooi van Rotterdam blijft voorlopig in het ziekenhuis. "Ik heb een tas met schone spulletjes mee. Ik ga zo naar hem toe", zei Deckers, tevens presentatrice van het RTL-programma.

Fernandes doet ook GP2-team van de hand

Tony Fernandes heeft na het Formule 1-team Caterham ook de GP2-renstal Caterham Racing van de hand gedaan. De Maleisische zakenman heeft de boedel verkocht aan Status Grand Prix dat eigendom is van de in Canada gevestigde Indonesiër Teddy Yip.

Yip zal het GP2-team van Leafield naar Silverstone verhuizen en volgend jaar hernoemen. De zakenman heeft al een team in de GP3 Series dat races gewonnen heeft. Zijn vader was in het verleden drijvende kracht achter de Formule 3-race in Macau en eigenaar van Theodore Racing dat tussen 1976 en 1983 in 64 Formule 1-races actief was. Daarin werden twee punten behaald.

Fernandes houdt na de verkoop van het Formule 1-team en de GP2-renstal nog zijn team in de Moto2 over. Daarnaast is de baas van AirAsia nog eigenaar van de Premier League-club Queens Park Rangers.

Europcar stopt na 2015 als sponsor wielerequipe

Europcar houdt na 2015 op met het sponsoren van de gelijknamige Franse wielerploeg. Het autoverhuurbedrijf laat vrijdag aan sportkrant L'Équipe weten dat het aflopende contract niet wordt verlengd. Europcar volgde in 2011 Bouygues Télécom op als sponsor.

"We wilden onze beslissing zo snel mogelijk communiceren zodat het team op zoek kan gaan naar een nieuwe sponsor", legt een woordvoerder van Europcar uit aan de krant. Waarom het autoverhuurbedrijf stopt als sponsor zegt ze er niet bij. Bij Europcar rijden onder anderen Thomas Voeckler, Pierre Rolland, Cyril Gautier en Alexandre Pichot.

Miljoen euro voor banenplan huisartsenbranche

Het kabinet trekt zeshonderdduizend euro uit voor een plan dat het verwachte personeelstekort in de huisartsenbranche tegengaat. Vakbonden en werkgevers leggen voor het sectorplan, getiteld zeshonderd extra banen in de huisartsenzorg, zo'n vierhonderdduizend euro neer, maakte minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag bekend.

Om het personeelstekort op te vangen worden doktersassistenten en praktijkondersteuners opgeleid om ook bij een huisarts aan de slag te kunnen. Er komen 150 instroomtrajecten voor doktersassistenten, zo meldt Asscher. Voor praktijkondersteuners uit onder meer de GGZ komen vierhonderd banen beschikbaar.

Met de maatregel krijgen de assistenten meer te doen, verwacht Asscher. De functie van praktijkondersteuner gaat meer lijken op die van een praktijkverpleegkundige. 250 werknemers die nu in een huisartsenpraktijk werken worden omgeschoold zodat ze ook verpleegkundig werk kunnen doen.

Burgemeester tijdelijk weg om onderzoek

Burgemeester van Laarbeek Hans Ubachs (D66) legt zijn werkzaamheden tijdelijk neer. Een commissie gaat onderzoeken of hij zich terecht geïntimideerd heeft gevoeld. De gemeenteraad en commissaris van de koning in Noord-Brabant Wim van de Donk hebben dat besloten, meldt de provincie.

Ubachs zei vorige week dat hij zich in zijn werk onveilig en geïntimideerd heeft gevoeld. Hij wees met een beschuldigende vinger naar onder anderen oud-wethouder Theodoor Biemans, die nu raadslid is.

De D66'er is het vertrouwen van de gemeenteraad al kwijt. Die zegde het vertrouwen op vanwege een aantal leugentjes die aan het licht kwamen door een uitgelekt onderzoeksrapport naar het functioneren van Ubachs in het vorige college van burgemeester en wethouders.

De onderzoekscommissie bestaat uit hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops, hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut en oud-burgemeester Dick de Cloe. Van de Donk vindt dat de 'zware woorden' van Ubachs vragen om een zware onderzoekscommissie. Volgende week wordt een waarnemend burgemeester benoemd.

Premier Japan stuurt omstreden monument geschenken

De Japanse premier Shinzo Abe heeft religieuze geschenken gestuurd naar een omstreden oorlogsmonument in Tokyo. Het monument, het heiligdom Yasukuni, is opgericht ter nagedachtenis aan zo'n 2,5 miljoen Japanse oorlogsdoden, onder wie ook oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog.

Vorig jaar december bezocht Abe het heiligdom voor het laatst, tot woede van China en Zuid-Korea. Vrijdag gaat bij het monument een najaarsfestival van start, waarbij conservatieve Japanners naar het heiligdom komen om te bidden. De premier, die momenteel de Europa-Aziëtop in Italië bijwoont, besloot het ditmaal echter bij het sturen van geschenken te laten. Het ging bovendien om een persoonlijk gebaar, benadrukte kabinetschef Yoshihide Suge.

Desondanks toonde China zich wederom kritisch over de ceremonie. "De betrekkingen tussen China en Japan kunnen alleen ontwikkelen wanneer Japan werkelijk zijn geschiedenis en agressie onder ogen komt en zich duidelijk afkeert van militarisme", liet het Chinese ministerie van buitenlandse zaken weten.

Veel Aziatische slachtoffers van Japanse oorlogsmisdrijven in het verleden, met name China en de beide Korea's, nemen aanstoot aan het heiligdom, waar onder anderen Hideki Tojo, Japans premier tijdens de oorlogsjaren, wordt geëerd. Na de oorlog werd Tojo ter dood gebracht wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Meer dan honderd parlementariërs waren vrijdag aanwezig bij het heiligdom om daar te bidden. Kabinetsleden bleven vooralsnog weg.

De Japanse regering hoopt dat het volgende maand tijdens een internationale economische top in Beijing tot een overleg tussen Abe en de Chinese president Xi Jinping komt.

Hardwell droomt van Grammy Award

Hardwell legt de lat hoog voor zichzelf. "Ik zou als producer het ultieme willen halen en dat is een Grammy. Een mooie droom", zegt de Brabantse dj voor de camera van Novum Nieuws.

Als dj heeft de 26-jarige Hardwell, die eigenlijk Robbert van de Corput heet, naar eigen zeggen het hoogste wel bereikt. "Ik kan als dj weinig meer groeien. Nummer 1 worden is het hoogste dat je kunt behalen", zegt de dj, die vorig jaar de prestigieuze DJ Mag 100 lijst aanvoerde.

Hoewel Hardwell het een eer zou vinden om komend weekeinde weer te worden gekroond tot beste dj van de wereld, zegt de volgorde van de lijst volgens hem weinig over het talent van de dj's. "Nummer 1 heeft niks te maken met of je de beste bent." Zo kijkt hij tegen veel andere namen op de lijst op. "Tiësto en Armin van Buuren zijn de namen waardoor ik überhaupt ben gaan draaien."

Hardwell draait tegenwoordig wel minder dan de voorgaande jaren. "Ik heb de afgelopen twee jaar te veel gedraaid. Ik merkte dat ik mezelf voorbij liep", blikt hij terug. "Dit jaar treed ik een stuk minder op. Ik heb de perfecte balans tussen studiotijd, normale rust en het draaien gevonden. Het bevalt me heel goed zo."

De dj had genoeg tijd om zijn debuutalbum We Are United te maken. "Ik heb daar heel lang naar toegeleefd." Het schijfje verschijnt in januari en dan trapt Hardwell ook zijn wereldtournee af in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Werkstraf geëist tegen politieman om fataal ongeluk

Een 59-jarige politieman heeft vrijdag een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van zes maanden horen eisen. De man was een jaar geleden betrokken bij een verkeersongeluk in Apeldoorn waarbij een 47-jarige automobiliste om het leven kwam.

De man reed vorig jaar oktober met hoge snelheid in een politiebus naar een spoedmelding. Hij reed op een voorrangsweg en voerde geen sirene en zwaailicht. Het slachtoffer kwam op een kruispunt van rechts. De politieman was in de veronderstelling dat de automobiliste zou stoppen vanwege de voorrangssituatie, maar dit gebeurde niet.

Toen de agent op de rem trapte, reed het politievoertuig 130 kilometer per uur. Hij klapte uiteindelijk met 110 kilometer per uur op de auto. Op de weg geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

De officier van justitie neemt het de politieman kwalijk dat hij zich volgens zijn eigen verklaring niet bewust was van zijn hoge snelheid. Ook heeft de verdachte de veiligheid van het verkeer onvoldoende gewaarborgd en heeft hij niet overlegd met de meldkamer over zijn snelheid.

Volgens het OM is de agent daarom schuldig aan het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop. Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie onder meer rekening gehouden met de gevolgen voor de nabestaanden van de overleden vrouw.

De rechtbank in Zutphen doet over twee weken uitspraak.

Massaontslag bij geldtransporteur Brink's

Geldtransporteur Brink's Nederland sluit volgend jaar drie van de zeven vestigingen. Daarbij worden organisatiebreed ruim 600 van de 1080 arbeidsplaatsen geschrapt. Dat meldde het bedrijf vrijdag.

De 'ingrijpende transformatie' is nodig om de dienstverlening aan te passen aan gewijzigde marktomstandigheden. Brink's raakte dit jaar zijn grootste klant kwijt door de oprichting van Geld Service Nederland (GSN), een samenwerking van de drie grote banken in Nederland bij het tellen en sorteren van bankbiljetten en inkopen van geldtransport.

De vestigingen die worden gesloten zijn die in Rotterdam, Zwolle en Arnhem.

Brink’s Nederland is onderdeel van het Amerikaanse The Brink’s Company. Dat concern is naar eigen zeggen wereldwijd marktleider op het gebied van beveiligd transport en beheer van contante geldstromen.

Massaontslag bij geldtransporteur Brink's
Massaontslag bij geldtransporteur Brink's (Foto: ANP)

Opstelten: logisch dat strijd tegen IS strafbaar is

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt het 'heel logisch' dat Nederlanders die actief deelnemen aan de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië in beginsel strafbaar zijn. Dat zei Opstelten vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De bewindsman reageerde op de mededeling van het Openbaar Ministerie van donderdag dat de drie leden van motorclub No Surrender die aan de zijde van de Koerden zouden meevechten tegen IS gewoon onder het Nederlandse strafrecht vallen en kunnen worden vervolgd als zij misdrijven plegen.

"Het is gewoon de toepassing van de wet", zei Opstelten daar vrijdag over. "En elke situatie zal in maatwerk bekeken worden." De bewindsman wilde niet op specifieke zaken ingaan. "Maar ik constateer dat het Openbaar Ministerie dit doet en dat standpunt heeft en dat is op zichzelf heel logisch."

Vorige week wilde Opstelten nog niet expliciet zeggen dat Nederlanders die aan de zijde van de Koerden strijden ook strafbaar zijn, net als de 'jihadreizigers' die zich aansluiten bij IS. "Het jihadistisch actieprogramma is gericht op bestrijding van IS en de jihad", herhaalde hij keer op keer op vragen over Nederlanders die zich bij de Koerden aansluiten.

Opstelten sprak tegen dat iets is veranderd in de opstelling van justitie. "Nee, helemaal niet. Gewoon, er is een wet en die wordt toegepast. En het Openbaar Ministerie bekijkt dat en zegt ook: zaken zijn strafbaar en het is maatwerk om dat te beoordelen in elke situatie."

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)

Ploumen: hulpverleners weer verzekerd tegen ebola

Kleine hulporganisaties kunnen hun personeel verzekeren tegen de risico's die een missie naar de ebolalanden in het westen van Afrika met zich meebrengt. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilian Ploumen (PvdA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Aan de organisaties werd aanvankelijk geen aanvullende polis verstrekt.

"We hebben vanochtend gesproken met het Verbond van Verzekeraars. De uitkomst van dat overleg is dat voor de ebolalanden de verzekeringen voor de meeste organisaties op orde zijn", aldus Ploumen. "De meeste verzekeraars zullen dus ook eventuele repatriëring vergoeden. Mochten er nou onverhoopt toch nog problemen ontstaan dan gaan wij weer om de tafel zitten."

In tegenstelling tot grotere organisaties als Artsen zonder Grenzen verstrekten verzekeraars geen aanvullende polis aan kleinere hulporganisaties. Hierbij gaat het om de verzekeringen van artsen, verpleegkundigen en ander hulpverlenend personeel.

Lening redt kernreactor Petten

De huidige onderzoekskernreactor in Petten kan nog tien jaar blijven bestaan dankzij een lening van 82 miljoen euro van de overheid. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag bekendgemaakt.

De eigenaar van Petten, ECN, had het ministerie vorig jaar om een lening gevraagd. Het kennisinstituut was in de financiële problemen gekomen doordat de reactor negen maanden heeft stilgelegen door technische problemen. Over tien jaar wordt een nieuwe reactor in gebruik genomen. De lening moet ervoor zorgen dat die termijn kan worden overbrugd.

Volgens Kamp is het van groot belang dat de onderzoeksreactor blijft draaien 'wegens de productie van medische isotopen en het belang van het bedrijf voor de Nederlandse economie'. De reactor in Petten maakt ruim dertig procent van het basismateriaal voor medische isotopen die wereldwijd worden gebruikt voor de behandeling van kankerpatiënten. Bij de reactor werken ongeveer 850 mensen.

Rutte: benoeming Koenders is logische stap

Bert Koenders (PvdA) is een logische opvolger van zijn partijgenoot Frans Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken. Dat verklaarde premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte vindt dat Koenders de tijd moet krijgen om zijn eigen accenten te zetten op het buitenlands beleid.

"We zullen Timmermans met zijn bijzondere kennis en talenten enorm missen, maar hij gaat wel voor Nederland belangrijk werk doen in Brussel", zei Rutte. "Met Koenders krijgen we een ervaren politicus en diplomaat terug, dus dat is het goede nieuws." De premier is blij met de snelle ministerswissel, want er is veel te doen. Koenders zal zich meteen moeten bezighouden met de situatie in Oost-Oekraïne en de afhandeling van de ramp met vlucht MH17.

Toen PvdA-partijleider Diederik Samsom zei dat hij Bert Koenders voor ogen had als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, was dat eigenlijk een hele logische stap, zei Rutte. "Het is een man met groot gezag, oud-minister en hij heeft in westelijk Afrika heel belangrijk werk gedaan. Het was eigenlijk de logische volgende persoon."

Koenders zal zich nu moeten bewijzen, maar Rutte heeft 'groot vertrouwen' in hem. "Ik ken hem nog uit de tijd dat ik in de oppositie zat. Ik heb altijd groot respect gehad voor Bert Koenders." Koenders zal zich aan het regeerakkoord moeten houden, maar hij heeft ook de kans om echt eigen accenten te zetten. "Ik vind het belangrijk dat Koenders zelf laat zien hoe hij dat zal doen. Ik ben ervan overtuigd dat hij veel gezag zal opbouwen in korte tijd."

Mogelijke problemen over het beleid ten aanzien van het Midden-Oosten wuifde Rutte weg. Koenders staat bekend als pro-Palestijns, waar coalitiepartij VVD meer op de hand van Israël is. "Er is altijd spanning in de coalitie, over zo veel dingen verschillen we van opvatting." Het Midden-Oostenbeleid is niet zo ingewikkeld zolang het kabinet niet in de 'fanclub' van de een of de ander komt te zitten. Zolang sprake is van een evenwichtige relatie met zowel Israël als de Palestijnse gebieden, met ruimte voor kritiek op beide partijen, dan leidt dat niet tot spanning in de coalitie, aldus Rutte.

'Energievernieuwing België kost 62 miljard'

België moet de komende decennia 62 miljard euro investeren in de vernieuwing van de energieopwekking om stroomtekorten te voorkomen. Dat heeft het Federaal Planbureau van België becijferd in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Tot en met 2050 moet er elk jaar gemiddeld 1250 megawatt bijkomen. Dat komt volgens het planbureau overeen met drie gasgestookte centrales. De nieuwe installaties moeten verouderde centrales vervangen, maar ook zorgen dat kan worden voldaan aan de nog tot 2030 stijgende vraag naar energie.

De investeringen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat het Belgische stroomsysteem in 2050 voor 44 procent draait op hernieuwbare energie, waarvan twee derde uit zon en wind. Omdat die bronnen erg afhankelijk zijn van het weer, moet als back-up gascapaciteit worden bijgebouwd.

Door de vereiste investeringen stijgt de stroomprijs tot 2020 sterk, verwacht het planbureau. Daarna dalen de prijzen echter weer. In 2050 zijn ze mogelijk weer lager dan het huidige niveau.

Nog twintig slachtoffers MH17 niet geïdentificeerd

Twintig slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 zijn nog niet geïdentificeerd. Deze week heeft het identificatieteam in Hilversum de resten van zes slachtoffers aan een naam gekoppeld. Daarmee komt het totaal aantal geïdentificeerde slachtoffers op 278, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Van de zes slachtoffers hebben er vijf de Nederlandse nationaliteit. Uit welk land het andere slachtoffer komt wordt op verzoek van de betrokken ambassades niet bekendgemaakt.

Het ministerie benadrukt dat het identificatieproces nog 'enige tijd' kan duren.

Halo-collectie is te groot

Vandaag is bekendgemaakt dat Halo: The Master Chief Collection de gouden status heeft gekregen. Dit houdt in dat de game af is en naar de fabriek is gestuurd om er heel veel schijfjes van te maken. Daarnaast is bekendgemaakt dat er op de eerste dag van de release een contentpatch zal zijn van zo'n twintig gigabyte.

De gehele collectie van games is namelijk te groot voor één schijf en zal daarom een grote contentpatch krijgen bij release. De collectie bevat namelijk vier complete games met alle DLC die voor die vier games zijn uitgekomen. Mensen kunnen het spel al wel spelen zonder de contentupdate maar sommige onderdelen zoals multiplayer zitten in de update.

De game komt 11 november wereldwijd uit.

Afgedankte groenten in soep voedselbank

Weggegooide groenten worden straks verwerkt in soepen voor klanten van de voedselbank. Voedselbanken Nederland (VBN) hoopt daarmee de voedselverspilling aan te pakken, zo laat de koepelorganisatie vrijdag weten.

Het gaat in eerste instantie om een proef in Amsterdam. De kilo's groenten die anders in de vuilnisbak belanden, worden verwerkt door een soepproducent waarna de verse blikken worden ingevroren en onder de klanten worden verspreid. De eerste soepen moeten aan het einde van het jaar van de band rollen.

Volgens Voedselbanken Nederland gaat het wekelijks om tienduizenden kilo's groenten die nog goed zijn en toch worden weggegooid. Het voedsel is afkomstig van producenten, retailers en particulieren.

De koepelorganisatie wil de 'verspilde groentensoep' uiteindelijk op meerdere plaatsen in het land uitdelen. De organisatie ontvangt daarvoor 350 duizend euro subsidie van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

Regering Nigeria sluit bestand met Boko Haram

De Nigeriaanse regering heeft een akkoord bereikt met de islamitische terreurgroep Boko Haram over een onmiddellijk staakt-het vuren. Dat heeft het Nigeriaanse staatspersbureau gemeld. Onderdeel van de afspraken zou de vrijlating zijn van meer dan tweehonderd schoolmeisjes die in april werden ontvoerd.

De hoogste bevelhebber van het Nigeriaanse leger heeft zijn manschappen opdracht gegeven zich per direct aan het bestand te houden.

Vertegenwoordigers van beide partijen spraken elkaar deze week in buurland Tsjaad, zei een bron bij de regering.

Boko Haram eiste de vrijlating van gedetineerde extremisten in ruil voor de vrijlating van de schoolmeisjes.

Plasterk grijpt in op Sint Maarten

De gouverneur van Sint Maarten moet zich ervan verzekeren dat het nieuwe kabinet op het eiland bestaat uit integere mensen. De eilandbestuurder heeft daartoe een zogeheten aanwijzing gekregen van de rijksministerraad, maakte minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdagmiddag bekend.

Tot het onderzoek naar de integriteit is afgerond mogen de kandidaat-ministers en kandidaat-premier niet worden benoemd.

Aanleiding is een rapport over de corruptie op het eiland, dat een paar weken geleden verscheen. Daaruit bleek dat er ernstige integriteitsschendingen zijn op Sint Maarten, waaronder machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Die schendingen doen zich ook voor bij het politieke bestuur.

Over enkele weken komt het kabinet met een actieplan om deze problemen aan te pakken. "Dan is het cruciaal dat de regering die dit gaat uitvoeren totaal integer is", zei Plasterk. "De aanwijzing aan de gouverneur is dat die zich ervan moet verzekeren dat iedereen integer is." De aanwijzing gaat verder dan een check op een strafblad. Plasterk eist een waarborg dat de nieuwe bestuurders die worden benoemd integer zijn en integer blijven.

"Het is hoog tijd dat daar wat gebeurt", vervolgde de bewindsman. "Als het eiland verder afglijdt met integriteitsschendingen is dat op een gegeven moment echt slecht voor de welvaart, voor de rechtsstaat en voor de mensen die daar wonen."

Het actieplan bestaat onder meer uit een versterking van de douane, politie, kustwacht en Openbaar Ministerie. Het OM krijgt een eenheid die zich specifiek gaat richten op witteboordencriminaliteit in de politiek.

Premier Mark Rutte (VVD) sprak tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad tegen dat het kabinet ingrijpt op het eiland. "We voeren slechts de afspraken uit", zei hij. Het is een taak van de rijksministerraad om toe te zien op het financieel beheer en de rechtshandhaving op de eilanden. "Op Sint Maarten zijn buitengewoon serieuze zorgen over de stand van de hele justitieketen. Vandaar dat we het noodzakelijk achten om vanuit deze verantwoordelijkheid die maatregel te nemen."

Varkenskop bij islamitisch centrum Athene

Onbekende onverlaten hebben bij een islamitisch studiecentrum in Athene een afgehakte varkenskop achtergelaten en de stoep beklad met anti-islamitische leuzen. Dat heeft de Griekse politie vrijdag gezegd.

De aanval op het centrum, dat ook dienst doet als gebedshuis, vond in de vroege uren van vrijdag plaats. Op de stoep voor het gebouw werd een obscene leus tegen de islam gekalkt, op de deur werd een christelijk kruis geklad en de muren werden met verf besmeurd.

De onverdraagzaamheid tegen moslims en joden in Griekenland is de afgelopen jaren toegenomen. In het parlement kreeg deze intolerantie fysiek vorm door de opkomst van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. De partij kwam in 2012 in het parlement en voedt zich met vreemdelingenhaat. Alle parlementariërs van de partij staan momenteel voor de rechter op verdenking van het bestieren van een criminele organisatie.

Anti-Piet-betogers ten onrechte opgepakt in 2011

Twee actievoerders die in 2011 in Dordrecht werden gearresteerd bij de intocht van Sinterklaas zijn ten onrechte aangehouden. De politie heeft bij hun aanhouding disproportioneel geweld gebruikt. De Nationale Ombudsman heeft de klachten die het duo, onder wie Quinsy Gario, had ingediend gegrond verklaard.

Het tweetal voerde actie met een spandoek en droeg T-shirts met de tekst 'Zwarte Piet is Racisme'. Toen de politie hun vroeg weg te gaan, weigerden ze. Vervolgens werden de actievoerders aangehouden, waarbij ze zich verzetten. Op het politiebureau werd het tweetal verhoord en onheus bejegend, schrijft de ombudsman deze week in een rapport.

De Nationale Ombudsman vindt dat de politie de twee nooit had mogen wegsturen of oppakken. Ook heeft de politie gehandeld in strijd met het recht op persoonlijke vrijheid en hebben de agenten het recht op vrijheid van meningsuiting onvoldoende gerespecteerd.

Het was een van de eerste keren dat de op Curaçao geboren Gario ten strijde trok tegen Zwarte Piet. De knecht van Sinterklaas is volgens hem een racistisch reliek. Gario is sindsdien jaarlijks in het nieuws met zijn protesten.

Luiten ongeslagen naar kwartfinale World Matchplay

Joost Luiten heeft vrijdag de kwartfinale van het World Matchplay Championship in Kent bereikt. De Nederlandse golfer won ook zijn derde partij in de poule. Hij versloeg titelverdediger Graeme McDowell met een verschil van twee holes.

McDowell ging op de London Golf Club na veertien holes nog aan de leiding. Luiten nam toen het heft in handen en won drie van de laatste vier holes.

De Bleiswijker was eerder te sterk voor Alexander Levy en Mikko Ilonen en gaat als nummer een van de groep door naar de laatste acht. Hij treft de Spanjaard Pablo Larrazabal in de kwartfinale, de nummer zeventig van de wereld. Luiten staat 37e.

'Contador wielrenner van het jaar'

Alberto Contador is door de internationale wielerpers verkozen tot wielrenner van het jaar. Dat meldt cyclingnews.com vrijdag. Het is de vierde keer dat de 31-jarige Spanjaard de prestigieuze Vélo d'Or in ontvangst mag nemen. Hij won de prijs eerder van 2007 tot en met 2009.

Contador viel afgelopen zomer na een valpartij uit in de Tour, maar hij revancheerde zich met de eindzege in de Vuelta. In het voorjaar had de renner van Tinkoff-Saxo al de Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven.

De Brit Chris Froome legde vorig jaar beslag op de Velo d'Or, die wordt uitgereikt door het Franse wielerblad Vélo Magazine. De winnaar wordt later deze maand pas officieel bekendgemaakt.

'IS-strijders oefenen met straaljagers'

Voormalige gevechtsvliegers van het Iraakse leger die zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat trainen strijders van de terreurbeweging. Die moeten drie gevechtsvliegtuigen gaan besturen die door IS zijn buitgemaakt. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

IS zou met de straaljagers - vermoedelijk van het type MiG-21 of MiG-23 - boven de luchtmachtbasis Jarrah, in het oosten van de provincie Aleppo, hebben gevlogen.

Het bericht van het Observatorium kon niet worden bevestigd. Bekend is dat IS op ten minste een luchtmachtbasis straaljagers heeft buitgemaakt.

Doden na ongeluk bij concert

Bij een openluchtconcert van een populaire meisjesband in Zuid-Korea is vrijdag een ventilatierooster naar beneden gestort. Zeker veertien concertgangers hebben het ongeval niet overleefd. Gevreesd wordt voor nog twee dodelijke slachtoffers, zeggen bronnen bij de brandweer.

Het ongeluk vond plaats in Seongnam, even ten zuiden van de hoofdstad Seoul. De slachtoffers stonden op het ventilatierooster toen het instortte. De bronnen zeggen dat zeker veertien mensen omkwamen. Twee personen zijn buiten bewustzijn, de hulpdiensten vrezen bij hen voor het ergste. Nog eens elf mensen zijn ernstig gewond geraakt.

Op foto's was een diepe betonnen schacht te zien. Volgens persbureau Yonhap waren er zo'n zevenhonderd mensen bij het concert van meisjesband 4Minute.

U2 voert albumlijst voor de tiende keer aan

U2 staat voor de tiende keer boven aan de Album Top 100. Het dertiende studioalbum van de Ierse band, dat vorige week vrijdag in cd-vorm verscheen, is nieuw binnengekomen op de eerste plek van de albumlijst. De plaat werd vorige maand al automatisch naar iTunes-gebruikers geüpload.

Ook voorganger No Line on the Horizon, uit 2009 was goed voor een eerste plaats. In 1984 wist de band voor het eerst een eerste plek te scoren met zijn vierde studioplaat The Unforgettable Fire. Ook Zooropa, The Joshua Tree, Pop, How to Dismantle an Atomic Bomb, All That You Can't Leave Behind en twee best-of-cd's voerden de lijst aan.

U2 is niet de enige nieuwe binnenkomer in de top drie. De Nederlandse boyband B-Brave is met zijn debuutalbum De Eerste Date, dat vorige week verscheen, de lijst binnengedrongen op de tweede plek. Kinderen voor Kinderen zakt met zijn 35e schijfje van de tweede naar de derde plaats.

WOZ-waarde medebepalend voor huurprijs

De prijs voor een huurwoning wordt volgend jaar mede bepaald op basis van de WOZ-waarde van het pand. Het kabinet wil hiermee zorgen dat de gewildheid en de locatie van een huurwoning zijn weerslag krijgt op de maximale huurprijs.

Het voorstel van het kabinet hierover is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De wijziging, die moet ingaan op 1 juli 2015, is onderdeel van het woonakkoord dat eerder werd afgesloten tussen de coalitiepartijen en de bevriende oppositie.

De maximale huurprijs wordt op dit moment nog vastgesteld op basis van een puntensysteem, waarbij punten worden toegekend voor onder meer de oppervlakte, de voorzieningen en de energieprestatie. Hierdoor kennen vergelijkbare huurwoningen in Amsterdam en bijvoorbeeld Groningen dezelfde maximale huurprijs.

Door de waarde van een woning mee te wegen, worden de huurprijzen in gewilde gebieden hoger. Dit moet de doorstroming naar de koopmarkt bevorderen. Het is de bedoeling dat de WOZ-waarde voor ongeveer een kwart mee gaat wegen in het puntentotaal.

Vlaggen halfstok bij herdenking MH17

Op de dag van de nationale herdenking van de ramp met vlucht MH17 hangen alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok. Het kabinet heeft vrijdag een vlaginstructie vastgesteld voor 10 november, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Het is geen dag van nationale rouw. Die heeft al plaatsgevonden in de week na de ramp. "Het is een dag waarin we herdenken", zei Rutte.

Sportvliegtuig maakt noodlanding op strand Katwijk

Een sportvliegtuig heeft vrijdagmiddag op het strand van Katwijk een noodlanding moeten maken. Het toestel kampte met een technische storing, meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vrijdag.

Het toestel, een Cessna-vliegtuigje, werd om 15.45 uur veilig door de piloot aan de grond gezet op het harde strand. Hij maakt het goed, aldus de KNRM. Hulpverleners hoefden niet in actie te komen.

Kabinet verlaagt thuiskopieheffing opslagmedia

De belasting op digitale opslagmedia, de zogenoemde thuiskopieheffing, gaat vanaf 1 januari met dertig procent omlaag. Daar heeft de ministerraad vrijdag mee ingestemd. De prijsdaling is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof eerder dit jaar waarin werd bepaald dat de Nederlandse thuiskopieheffing niet deugt.

Voortaan gelden er vier tarieven voor verschillende typen opslagmedia. Voor computers, smartphones en tablets geldt bijvoorbeeld een heffing van 3,50 euro, terwijl over cd-roms en dvd's maar twee eurocent wordt geheven.

Aanleiding voor de nieuwe tarieven is een advies van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). Die onderzocht op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) of de thuiskopieheffing moest verdwijnen of verlaagd vanwege een uitspraak van het Europese Hof, begin dit jaar.

Het hof bepaalde dat het toestaan van downloaden uit illegale bron niet te rechtvaardigen was. Door die beslissing werd illegaal downloaden niet alleen verboden, maar kwam ook de thuiskopieheffing onder druk te staan. Deze heffing was namelijk ingevoerd om rechthebbenden te compenseren omdat consumenten voor eigen gebruik kopieën mochten maken.

Marcellis als amateur aan de slag bij AZ

AZ heeft Dirk Marcellis op amateurbasis aan de selectie toegevoegd. Het contract van de verdediger werd afgelopen zomer niet verlengd in Alkmaar, maar hij krijgt nu de kans om weer wedstrijdritme op te doen na zijn zware knieblessure. Marcellis maakte dinsdag al zijn rentree in een oefenduel van Jong AZ tegen Ajax.

Marcellis, die bijna anderhalf jaar aan de kant stond, is zowel voor de beloften als het eerste elftal speelgerechtigd. De laatste maanden mocht hij 'vanwege zijn staat van dienst en professionele instelling' ook zonder contract bij AZ revalideren. De Alkmaarders namen de 26-jarige Limburger in 2010 over van PSV.

WHO: ebola-uitbraak Senegal voorbij

De uitbraak van ebola in Senegal is voorbij. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag gezegd. De WHO prees Senegal voor de wijze waarop het land de verspreiding van het virus een halt heeft toegeroepen.

Het enige ziektegeval in Senegal werd 29 augustus bevestigd. Het ging om een jonge man die vanuit Guinee naar Dakar was gereisd. In Guinee was hij in direct contact met een ebolapatiënt gekomen.

De Senegalese reactie op de uitbraak is volgens de WHO een 'goed voorbeeld van wat te doen met een geïmporteerd geval van ebola'. Senegals reactie bestond eruit direct in totaal 74 nauwe contacten van de patiënt te identificeren en isoleren.

Leden motorclub opgepakt voor poging tot doodslag

In Nijmegen zijn donderdagnacht twee leden van motorclub No Surrender aangehouden voor een poging tot doodslag. Het 20-jarige duo was eerder die nacht ingereden op een groepje mensen in het centrum van de stad. Daarbij bedreigden ze de groep. Niemand is gewond geraakt.

Omdat de politie direct werd gewaarschuwd en een goed signalement van de auto en de mannen uit Nijmegen werd gegeven, kon het tweetal snel worden aangehouden. In de auto werd een nepvuurwapen gevonden. De politie onderzoekt de zaak nog.

Depay en Wijnaldum niet fit voor duel tegen AZ

PSV mist Memphis Depay en Georginio Wijnaldum in het thuisduel tegen AZ. Ze zijn volgens coach Phillip Cocu niet fit genoeg. "We willen vermijden dat ze te vroeg in actie komen en daardoor een terugslag in hun herstel oplopen", aldus Cocu op de clubsite. "Iedereen moet honderd procent fit zijn voordat er gespeeld wordt."

Depay liep vorige maand een liesblessure op, maar trainde deze week weer volledig mee met de koploper van de Eredivisie. Wijnaldum verliet vorige week het trainingskamp van het Nederlands elftal wegens knieklachten. Ook Stijn Schaars en Oscar Hiljemark zijn nog geblesseerd. Jeffrey Bruma, Joshua Brenet en Cocu zitten een schorsing uit.

Het gehavende PSV verdedigt zaterdag in eigen huis de koppositie. De Alkmaarders staan zevende.

Jude Law wordt weer vader

Jude Law wordt voor de vijfde keer vader. Zijn ex-vriendin Catherine Harding is in verwachting van hun eerste baby. Dat heeft een woordvoerder van de acteur laten weten in een verklaring aan Amerikaanse media.

"Ik kan bevestigen dat Jude Law en Catherine Harding in de lente een kind verwachten", is te lezen in de verklaring. "Hoewel ze niet langer een relatie hebben, zijn ze allebei volledig toegewijd aan de opvoeding van het kind."

Verder worden geen details gegeven. "Ze zien dit als een privézaak en er komt naast deze bevestiging geen verklaring meer. Ik vraag jullie de privacy van alle betrokken partijen en hun families te respecteren."

De 41-jarige Law heeft twee zoons en een dochter met zijn ex-vrouw Sadie Frost. Ook werd een dochter geboren uit zijn relatie met zijn ex-vriendin Samantha Burke.

Blake Lively niet zenuwachtig voor moederschap

Blake Lively maakt zich niet zo druk over de komst van haar eerste kind. "Ik ben altijd al een soort mama geweest", zegt de actrice tegen entertainmentzender E! Lively maakte eerder deze maand bekend dat zij en haar man Ryan Reynolds een baby krijgen.

"Ik kom uit een heel groot gezin", vertelt de 27-jarige actrice. "Ik ben de jongste van vijf kinderen, dus ik heb nooit broers of zussen hoeven opvoeden, maar ik ben altijd degene die andermans kinderen op haar heup draagt."

Lively maakte haar zwangerschap wereldkundig door eerder deze maand een foto van haar buik op haar lifestylewebsite te plaatsen. De actrice is sinds 2010 samen met de acteur. Het koppel trouwde twee jaar later.

Kustwacht betrapt 8 vissers in beschermd gebied

De kustwacht heeft afgelopen week acht beroepsvissers betrapt die hun netten uitgooiden in beschermde natuurgebieden op de Noordzee. Tegen de vissers is een proces-verbaal opgemaakt, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

Het gaat om zes Nederlandse en twee Duitse vissers, aldus de NVWA. Zij werden met hun crew tussen 6 en 10 oktober betrapt in natuurgebieden tussen IJmuiden en Texel. Deze stroken liggen in de zogenoemde Noordzeekuststrook, die is gesloten voor alle vormen van visserij.

De NVWA stelt een rapport op tegen de vissers, dat naar het ministerie van Economische Zaken wordt gestuurd. Het ministerie kan de vissers daarop punten geven. Een visser met te veel punten kan mogelijk zijn vergunning verliezen.

Autobranche EU groeit verder in september

De Europese automarkt is in september voor de dertiende maand op rij gegroeid, met gemiddeld 6,4 procent op jaarbasis. Het aantal geregistreerde nieuwe auto's kwam uit op 1,24 miljoen. Dat meldt brancheorganisatie ACEA vrijdag. In alle grote markten in de Europese Unie was sprake van groei.

Spanje was verantwoordelijk voor de grootste toename. Daar zagen autodealers een plus van 26,2 procent ten opzichte van september vorig jaar. In Frankrijk werden er 6,3 procent meer auto's geregistreerd, in Duitsland 5,2 procent en in Italië 3,3 procent.

In de eerste drie kwartalen van het jaar samen groeide de sector met 6,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden er dit jaar bijna 9,6 miljoen euro auto's geregistreerd.

Nederland deelde niet mee in de groeicijfers. 30.214 auto's werden geregistreerd in september, 5,2 procent minder dan een jaar geleden.

Bonden uiten zorgen over robotisering Albert Heijn

De vakbonden maken zich zorgen over de automatisering van de distributiecentra van Albert Heijn. De supermarktketen trekt te weinig geld uit om de gevolgen voor het personeel te verzachten, vinden FNV Handel en CNV Dienstenbond. Hierdoor dreigen de cao-onderhandelingen vast te lopen, schrijven ze vrijdag.

Volgens de bonden staat de werkgelegenheid binnen de distributiecentra onder druk, omdat de vestiging in Nieuwegein wordt gesloten en die in Zaandam wordt gemechaniseerd. De vakbonden willen dat de grootgrutter geld uittrekt voor een goed sociaal plan voor de medewerkers die hun baan kwijtraken. "Het huidige sociaal plan is daarvoor niet toereikend."

Vorig jaar beloofde Albert Heijn na een week van acties van de bonden nog ontslagbescherming voor het personeel. Volgens de bonden komt van die belofte weinig terecht, en daarom vragen ze om een hogere ontslagvergoeding.

Project CARS uitgesteld tot volgend jaar maart

Slightly Mad Studios en Bandai Namco hebben vandaag laten weten dat Project CARS uitgesteld is naar 20 maart 2015.

Dit uitstel zorgt er volgens de uitgever voor dat de racegame buiten het hoogseizoen valt. Dus geen concurrentie van de grote franchises die uit gaan komen tussen nu en de kerst. Op deze manier heeft het ontwikkelteam van Slightly Mad Studios extra tijd om het spel verder op te poetsen.

"Ons doel is altijd geweest om een mijlpaal te leveren die de wensen en verlangens van de race-fans van over de hele wereld omvat; een game met features en content die aangedreven wordt door de gemeenschap om die een onvergetelijke en unieke ervaring te bieden", zegt Ian Bell, manager bij Slightly Mad Studios. "Terwijl het een moeilijke beslissing was om te maken, zorgt de verandering in de releasedatum dat het spel de grootste kans op succes en de zichtbaarheid heeft, en de mogelijkheid om het spel nog verder te polijsten om de hoge normen te halen die wij en onze gemeenschap eisen en verwachten. We kunnen niet wachten om jullie over enkele maanden te laten zien waar we aan hebben gewerkt."

Project CARS (Foto: Slightly Mad Studios)

Dijsselbloem wil niet preluderen op nieuwe crisis

De daling van de beurskoersen is fors, maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil nog niet speculeren op een nieuwe economische crisis, nu de beurzen wereldwijd dalen. "Dat lijkt me allemaal te snel en te somber", zei Dijsselbloem vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Mogelijk is sprake van een 'correctie' van de beurskoers.

"Ik vind het nog te vroeg om al te veel conclusies te trekken na deze week op de beurzen", zei Dijsselbloem, die de feiten 'diffuus' noemde. De voorzitter van de Eurogroep noemde de beursdaling wel 'fors'. "We moeten kijken hoe dat verdergaat."

Mogelijk zijn de inzakkende beurzen ook een correctie op de fors opgelopen beurskoers van het afgelopen jaar, zei Dijsselbloem. De daling hangt mogelijk samen met het zeer ruimhartige monetaire beleid. Dat heeft voor en nadelen. "We hebben altijd geweten dat het een risico was, dat het tot opstuwen van aandelenkoersen zou leiden met op enig moment weer een correctie. Dat lijkt nu te gebeuren. Ik hoop dat die correctie natuurlijk beperkt blijft."

Het is nu zaak om af te wachten wat de gevolgen zijn voor de reële economie. "Nederland was geleidelijk uit het dal aan het komen en een aantal andere landen ook en hebben daarvoor maatregelen getroffen." Het is aan overheden om verdere maatregelen te nemen om te zorgen dat de economie op orde komt, dat de overheidsfinanciën sterker worden zodat 'we met zijn allen' beter opgewassen zijn tegen een mogelijke nieuwe crisis, aldus Dijsselbloem.

Boomerang houdt IS-kaart in schap

Kaartenmaker Boomerang laat de omstreden 'IS ansichtkaart' gewoon in het rek hangen, ondanks commotie. Dat heeft directeur Remco Duinkerken laten weten.

Volgens Duinkerken heeft de kaart de bedoeling om te prikkelen. ,,Je moet begrijpen wat er achter zit en wat de intentie is van deze kaart. Achter de intentie staan we nog steeds."

De kaartenmaker heeft zich de woede van veel klanten op de hals gehaald met het uitbrengen van een controversiële ansichtkaart. Op de kaart staat een tekening van een onthoofding door een IS-strijder, met daarbij de tekst 'God IS Goed'.

David Guetta is niet enkel een dj

David Guetta vindt zichzelf meer dan alleen een dj. "Ik ben een artiest. Voor een dj is het genoeg af en toe een remix uit te brengen, een artiest maakt een artistiek statement met een plaat", zegt de 46-jarige Fransman in het AD. "Zelfs in deze tijd is dat nog steeds heel belangrijk."

Guetta, bekend van hits als When Love Takes Over en Sexy Bitch, wil zichzelf steeds opnieuw uitvinden. "Ik wil David Guetta opnieuw definiëren." De dj vindt dan ook dat je geen plaat moet uitbrengen als je niets nieuws doet. Dat is Guetta naar eigen zeggen gelukt met zijn zesde studioalbum Listen, dat volgende maand verschijnt. "Ik ben nu heel anders te werk gegaan. De nummers kunnen door een dj worden gedraaid, maar ook worden gespeeld door een rockband of klassiek orkest."

De dj denkt niet te veel na over zijn succes. Guetta is er dan ook niet mee bezig hoe hoog hij dit jaar op de DJ Mag Top 100, die in de nacht van zaterdag op zondag wordt onthuld, staat. "Als het goed nieuws is, is het fijn en maakt het me blij, Maar als het slecht nieuws is, vind ik het ook niet erg." In 2011 voerde hij de lijst aan."Toen ik nummer 1 werd, was dat fantastisch, maar toen ik daarna weer zakte, veranderde dat niets aan mijn carrière. En waar gaat het nou helemaal om? Het is niet dat we de president kiezen."

Politie vindt voor acht miljoen euro aan heroïne

De politie heeft woensdag in Rotterdam-Zuid in twee woningen en een auto 455 kilo heroïne gevonden. Twee Rotterdammers van 36 en 42 jaar zijn aangehouden, meldt de politie vrijdag. De drugs heeft volgens de politie een straatwaarde van acht miljoen euro.

Agenten meldden zich bij de huizen nadat uit politieonderzoek bleek dat in de woningen drugs kon worden gevonden. Ze troffen in de eerste woning 270 kilo heroïne aan, in de andere woning 125 kilo. In de auto van een van de verdachten kwam bovendien nog eens zestig kilo heroïne boven tafel.

De twee verdachten worden vrijdag voorgeleid. De drugs is inmiddels vernietigd. Ook zijn twee vuurwapens gevonden en drie auto's zijn in beslag genomen.

Heroïne wordt volgens het Trimbos-instituut vaak verkocht voor twintig tot veertig euro per gram. Op straat zijn kleine bolletjes te koop voor vijf of tien euro.

Seriemoordenaar opgepakt in Brazilië

De Braziliaanse politie heeft deze week een seriemoordenaar opgepakt. De man heeft bekend 39 mensen te hebben vermoord, liet de politie donderdag weten. De advocaat van de man zegt dat zijn cliënt onschuldig is en is gedwongen een bekentenis af te leggen.

In de woning van de man is een vuurwapen gevonden dat is gebruikt bij de moord op ten minste zes vrouwen, die vorig jaar werden omgebracht. Sinds de arrestatie dinsdag heeft de 26-jarige Tiago Rocha bekend sinds begin 2013 nog 33 andere moorden te hebben gepleegd. Onder zijn slachtoffers zouden vrouwen en daklozen zijn.

Rocha's advocaat stelt dat zijn cliënt op agressieve wijze is ondervraagd en daardoor misdaden heeft bekend die hij niet heeft gepleegd.

Koenders nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Bert Koenders is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Frans Timmermans heeft het stokje vrijdag aan het begin van de middag overgedragen aan Koenders.

"Ik prijs me gelukkig hem op te volgen. Hij heeft Nederland kundig en met verve vertegenwoordigd", zei de kersverse bewindsman in een korte verklaring voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Koenders benadrukte dat hij begint aan een zware klus. Sinds zijn vertrek in 2010 als minister is Nederland flink veranderd. "Veel mensen hebben zorgen over conflicten aan de rand van Europa. Zorgen over extremisme en mensenrechten. Die zorgen deel ik met Nederland."

De PvdA'er zei zich verder met 'verve' in te zullen zetten voor de belangen van Nederland in het buitenland. "Er liggen veel kansen en mogelijkheden voor Nederland." Komende week spreekt Koenders in Europees verband al met zijn nieuwe ambtsgenoten. Ook zei hij op korte termijn om de tafel te gaan met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

Eerder op de dag werd Koenders op Paleis Noordeinde beëdigd door koning Willem-Alexander, nadat hij aan het begin van de ochtend een gesprek had gehad met premier Mark Rutte (VVD). Koenders volgt Frans Timmermans (PvdA) op, die de nieuwe eurocommissaris namens Nederland wordt.

Timmermans was donderdag voor het laatst in de Tweede Kamer, waar de politici met applaus afscheid van hem namen.

Bert Koenders (Foto: Novum)
Bert Koenders (Foto: Novum)

Machinisten Deutsche Bahn gaan vijftig uur staken

Treinmachinisten van Deutsche Bahn gaan dit weekend opnieuw in staking. Vakbond GDL heeft een oproep tot een vijftig uur durende staking gedaan omdat onderhandelingen over een hoogopgelopen loonconflict vruchteloos zijn gebleven. Woensdag werd het werk ook al neergelegd.

Zaterdag om 02.00 uur leggen passagierstreinmedewerkers het werk neer. Maandag om 04.00 uur is de actie weer ten einde. Machinisten van vrachttreinen knijpen al op vrijdag om 15.00 uur in de remmen.

De bond wil met de actie werktijdsverkorting en een loonsverhoging van vijf procent afdwingen.

[Vid] Man zit met piemel vast in vriendin

Een Italiaans stel had onlangs wel erg veel pech tijdens een stiekem nummertje op het strand. Tijdens de daad bleef de beste man met zijn paarsgepunte lans vastzitten in zijn minnares.

Het bewuste koppeltje maakte onlangs een wandeling langs het strand van Porto San Giorgio. Omdat het zand volledig verlaten leek, besloot de Don Juan van de nood een deugd te maken.

Het stel kleedde zich uit, waarna de koene ridder de vrouw snoeihard aan zijn spermaspeer reeg. Helaas zorgde het water van de Adriatische kust ervoor dat de punani van de vrouw vacuüm zoog. De arme drommel kreeg zijn jongeheer met geen mogelijkheid meer uit de zoute mossel.

Er zat dus niets anders op dan te wachten tot er hulp kwam uitdagen. Uiteindelijk liep er een vrouw langs, die het onfortuinlijke stel voorzag van een handdoek. Hierna werden zij naar het ziekenhuis vervoerd.

In het ziekenhuis constateerde men een geval van 'penis captivus', een zeldzaam verschijnsel waarbij de man met zijn piemel klem komt te zitten in een vagijn. De dokter spoot de vrouw vol met een spuit, waarna de man zich uiteindelijk kon loswrikken.


Gelukkig met een hilarisch Aziatisch filmpje...

[Vid] Platini vreest voor drones met bom

UEFA-voorzitter Michel Platini vreest dat drones kunnen worden ingezet om bommen te gooien op voetbalvelden. "Stel je eens voor dat een drone geen vlag, maar een bom draagt. Het wordt gevaarlijker, vooral in landen waar de politieke spanningen hoog zijn", liet Platini vrijdag weten aan de Franse tv-zender TF1.

Het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië liep dinsdag volledig uit de hand, nadat een drone met daaraan een Albanese vlag boven het veld was verschenen. Zowel op als naast het veld braken vechtpartijen uit, waardoor de wedstrijd werd gestaakt. Platini noemt het incident 'beschamend'.

De Europese voetbalbond is een onderzoek begonnen, maar stelde al dat beide landen schuld hebben. AZ-aanvoerder Nemanja Gudelj speelde ook mee in de wedstrijd.


De bom vlag en de onrust (Bron: Youtube - FNTV - FootballNewsTV1)

Pirelli past bandenkeuze voor Interlagos aan

Pirelli heeft de bandenkeuze voor de Formule 1 Grand Prix van Brazilië van 9 november aangepast. De Italiaanse rubbermaker was van plan de medium en de harde banden mee te nemen naar São Paulo, maar na een nadere analyse worden dit de zachte en medium banden.

De initiële keuze van Pirelli kwam het bedrijf op zware kritiek van Williams-coureur Felipe Massa te staan. De Braziliaan noemde de keuze voor de compounds voor Interlagos 'gevaarlijk' en 'onacceptabel'. Pirelli verdedigde zich door te stellen dat de hoge energie in de banden die de bochten met zich meebrengen en de extra stabiliteit van de hardere banden de beste optie zou zijn. Ook zouden de zachtere banden kans op blaren kunnen geven.

Nu komt het Italiaanse bedrijf na overleg met de teams terug op de bandenkeuze. Nadere analyse heeft aangetoond dat de kans dat de banden oververhit raken klein is en dat het nieuwe asfalt de keuze voor zachtere compounds toestaat.

Zeeuws ziekenhuis schrapt 300 banen

Ziekenhuis en zorginstelling Zorgsaam in Terneuzen wil voor het einde van volgend jaar een kleine driehonderd banen schrappen. Dat is ongeveer vijftien procent van alle medewerkers, zo maakte de Zeeuwse instantie vrijdag bekend. Door flink in de kosten te snijden hoopt Zorgsaam de uitgaven weer in lijn te brengen met de inkomsten.

Het merendeel van de ontslagen vindt plaats in het ziekenhuis, waar ruim 180 medewerkers op straat komen te staan. In de thuiszorg- en ouderenzorgafdeling worden 107 banen geschrapt. Samen met enkele andere maatregelen moet de reorganisatie de jaarlijkse kosten met 17,5 miljoen euro drukken, zo stelt Zorgsaam in een verklaring.

De instantie ziet zich gedwongen de maatregelen te nemen, omdat de inkomsten 'door overheidsbeleid' zijn gedaald. Om het bedrijf weer toekomstbestendig te maken, moeten daarom ook de uitgaven omlaag, aldus het ziekenhuis.

'Pistorius moet minstens tien jaar vast'

Oscar Pistorius moet minimaal tien jaar gevangenisstraf krijgen voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat heeft Gerrie Nel, de hoofdaanklager in het proces tegen de gehandicapte atleet, vrijdag geëist.

Nel en de advocaat van Pistorius, Barry Roux, vatten hun pleidooien vrijdag nog eens samen. Rechter Thokozile Masipa zal waarschijnlijk dinsdag de strafmaat uitspreken. Vorige maand oordeelde ze al dat de atleet schuldig is aan dood door schuld.

Masipa heeft een ruime keuze aan straffen. Ze kan Pistorius een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete opleggen, de 27-jairge paralympiër onder huisarrest plaatsen of hem veroordelen tot vijftien jaar cel.

De verdediging heeft gevraagd om drie jaar huisarrest, afgewisseld met een taakstraf. Volgens zijn advocaten heeft Pistorius al genoeg geleden onder het drama, zowel emotioneel als financieel. De gevangenis zou hem vanwege zijn handicap geen goed doen.

Postbezorging PostNL krijgt voldoende

PostNL heeft vorig jaar net voldoende brieven op tijd bezorgd. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kwam het percentage post dat de volgende dag werd afgeleverd uit op 95,8 procent, net boven de afspraak van 95 procent. In 2012 haalde het postbedrijf nog een onvoldoende met 93,9 procent.

Het postbedrijf kreeg vrijdag ook een voldoende voor de bereikbaarheid voor klanten. PostNL moet minimaal tweeduizend servicepunten in stand houden, zodat voor ten minste 95 van de Nederlanders binnen een straal van vijf kilometer een balie beschikbaar beschikbaar is voor zaken als postzegels kopen en pakketjes afleveren.

PostNL had 2250 van dergelijke servicepunten in supermarkten en tabakszaken. Het postbedrijf heeft sinds 2011 geen eigen postkantoren meer.

ACM had in september overigens nog aan PostNL geschreven dat het percentage op tijd bezorgde post was uitgekomen op 96 procent. Dat bleek onjuist.

2013 was het laatste jaar dat PostNL op zondag post ophaalde en 's maandags bezorgde. Dit jaar is die wettelijke verplichting vervallen op verzoek van het postbedrijf, omdat de kosten voor de zesde bezorgdag erg hoog lagen en steeds minder mensen post versturen.

Internationale trein ontruimd om zieke vrouw

Een trein van Schiphol naar Duitsland is vrijdagochtend enige tijd stilgezet op station Hengelo omdat een vrouw plotseling ziek werd. Alle passagiers moesten de trein uit, meldt de politie vrijdag.

De vrouw werd op station Hengelo gecontroleerd door ambulancepersoneel, aldus de politie. "Daarna mocht ze haar weg vervolgen." Het is onduidelijk waar de vrouw last van had.

Op Twitter gingen geruchten dat de vrouw met ebola zou zijn besmet. De politie weerspreekt deze geruchten.

Het treinverkeer had korte tijd last van de trein die op het station stilstond. De trein werd rond 11.30 uur stilgezet, een halfuur later reden alle treinen weer, aldus de politie. De passagiers van de internationale trein worden per bus naar Bad Bentheim gebracht, waarna ze hun reis per trein kunnen vervolgen.

Vrouw schrikt zich de pleuris door sms van dode oma

Drie jaar geleden overleed de Britse oma Lesley Emerson. Omdat granny nogal verzot was op haar mobiel, werd die samen met nog wat ander spul bij haar in de kist gestopt. Kleindochter Sheri vond troost door sms'jes naar oma te sturen. Dat was bovendien makkelijker dan naar het graf gaan. Maar ze schrok zich onlangs het apezuur toen er een berichtje terugkwam.

"Ik waak over je en alles komt goed. Je moet gewoon volhouden", las de vrouw vol afgrijzen op het schermpje van haar telefoon. Ze snapte er de ballen van. Wie had oma's telefoon te pakken gekregen? Had diegene al haar berichtjes gelezen?

Een familielid besloot het nummer maar gewoon te bellen. Een man bleek het nummer van provider O2 toegewezen te hebben gekregen, en dacht dat Sheri's sms'jes van grappenmakende vrienden afkomstig was. Hij dacht, kom, laat ik ook eens leuk terugdoen.

"Ik ben er ziek van, ik kan het niet anders omschrijven", aldus de arme Sheri, die desondanks nog wel kon bevatten dat haar kwelgeest het niet zo bedoelde.

De vrouw nam contact op met O2. De telco legde nog maar eens uit dat afgesloten nummers op den duur aan anderen kunnen worden toegewezen. Het bedrijf valt natuurlijk weinig te verwijten, maar ze hebben zich toch verontschuldigd voor het ongemak.

Inbreker Hoogeveen heeft dag niet

Een inbreker uit Hoogeveen heeft het de politie wel heel makkelijk gemaakt. Hij liet zijn identiteitsbewijs slingeren op de plaats van het misdrijf. Agenten vonden zijn papieren onder een ingeslagen raam bij een kantoorpand aan Het Haagje. Dat meldt de politie vrijdag.

Agenten gingen poolshoogte nemen na een melding over glasgerinkel. Na een verklaring van een getuige werd de dader gevonden, hij lag dronken op een bed in een woning. Of de inbreker iets uit het kantoorpand heeft meegenomen is nog niet duidelijk.

Aangifte tegen 50Plussers Krol en Nagel

De Stichting Vrienden van de Gay Krant doet aangifte tegen 50Plus-politici Henk Krol en Jan Nagel. Dat heeft advocaat Oscar Hammerstein vrijdag gezegd tegen de NOS.

Aanleiding om naar de politie te stappen is het WNL-programma Vandaag de Dag waarin Nagel het vrijdagochtend opnam voor Krol. Hij daagde de stichting uit om met bewijzen te komen dat het Kamerlid subsidiegeld in de website van de ouderenpartij zou hebben gestoken.

Nagel, oprichter van 50Plus en senator in de Eerste Kamer, vindt bovendien dat Hammerstein alleen verstand heeft van het beslag leggen op huizen. Ook suggereerde hij dat de advocaat geen zuiver verleden heeft. Hammerstein vindt dat laster. Tegen Krol gaat de raadsman namens de stichting aangifte doen van verduistering en oplichting.

De Stichting Vrienden van de Gay Krant moet ruim twee ton subsidiegeld terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs, omdat het niet op de juiste manier is besteed. De stichting houdt Krol daarvoor verantwoordelijk en heeft donderdag beslag laten leggen op twee van zijn huizen.

Hammerstein was vrijdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Ook Warwick Davis keert terug in Star Wars

Warwick Davis heeft een rol te pakken in Star Wars: Episode VII. De Britse acteur keert waarschijnlijk terug als de Ewok Wicket, overigens is de rol die hij zal gaan vertolken nog niet helemaal zeker. Dat liet de 44-jarige Davis, die Ewok Wicket speelde in Star Wars Episode VI: Return of the Jedi, donderdag weten in een filmpje.

In de clip zit de acteur al zeventien maanden naast de telefoon te wachten op een belletje van regisseur J.J. Abrams. Als Davis, die in de tussentijd zogenaamd een flinke baard heeft gekregen, eindelijk het aanbod krijgt van Abrams is hij dolgelukkig. "Ik kom er meteen aan", schreeuwt hij.

Davis is niet de enige acteur uit de originele trilogie die terugkeert. Ook Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels en Peter Mayhew zijn te zien in Star Wars: Episode VII. De film, de eerste van een nieuwe trilogie, verschijnt december volgend jaar.


De wachtende Ewok, zonder pak.

Colin Farrell is gezicht Dolce & Gabbana

Colin Farrell is het gezicht van een nieuwe parfum van Dolce & Gabbana. De Ierse acteur is over een paar maanden te zien in een campagne voor het geurtje Intenso. Dat heeft het Italiaanse modehuis donderdag bekendgemaakt.

"We zijn ontzettend blij dat we met zo'n talent samen kunnen werken", laten Domenico Dolce en Stefano Gabbana weten in een verklaring aan Amerikaanse media. "Toen we dit luchtje maakten, moesten we meteen aan Colin denken. Hij is de belichaming van mannelijke kracht en sensualiteit."

Eerder waren sterren als Matthew McConaughey en Scarlett Johansson al te zien in campagnes van Dolce & Gabbana.

Provinciale politici mysterie voor kiezers

Nederlanders hebben vaak geen idee op wie ze kunnen stemmen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart. Slechts vijftien procent van de kiezers kent een Provinciaal Statenlid persoonlijk of van gezicht, blijkt vrijdag uit een onderzoek van enquêtebureau Ipsos.

Vooral onder jongeren zijn Statenleden erg onzichtbaar. Negen op de tien kiezers onder de 35 jaar kennen geen enkel Statenlid. Slechts tien procent van de Nederlanders heeft een idee wat een Statenlid moet doen na te zijn verkozen. "Het takenpakket van een Statenlid is voor iedereen vrij onbekend", aldus Ipsos.

De Provinciale Statenverkiezingen worden over een halfjaar gehouden. Vorige week bleek dat slechts veertien procent van de Nederlanders weet dat in maart weer kan worden gestemd.

Van de Nederlanders vindt negentien procent dat de Statenverkiezingen overbodig zijn, aldus Ipsos. Een kwart van de ondervraagden geeft aan een emotionele band met hun provincie te hebben.

Merendeel positief over actieve donorregistratie

Een meerderheid van de Nederlanders staat positief tegenover een systeem waarbij iedereen automatisch als orgaandonor staat geregistreerd, tenzij zij aangeven dit niet te willen zijn. Dat meldt EenVandaag vrijdag op basis van een onderzoek onder bijna twintigduizend mensen in het kader van de Donorweek. Nu is het in Nederland zo geregeld dat niemand als donor staat geregistreerd, tenzij mensen zelf aangeven dat zij hun organen willen afstaan.

Een kwart van de mensen die nu niet geregistreerd staat in het donorregister, wil met een systeem van automatische donorregistratie wel donor worden. Uit het onderzoek van EenVandaag kwam verder nog naar voren dat vier op de tien ondervraagden niet weten dat zij hun keuze om geen donor te zijn, kunnen vastleggen. Verder vindt 44 procent van de mensen uit het onderzoek dat geregistreerde donoren voorrang moeten krijgen als zij een orgaan nodig hebben.

De Donorweek is een jaarlijkse campagne om aandacht te vragen voor orgaan- en weefseldonatie en voor het tekort aan donoren in Nederland. Een van de doelen is zo veel mogelijk mensen te laten registreren in het donorregister.

Mogelijk explosief op pinautomaat Driebergen

Een deel van het centrum van Driebergen is vrijdag afgezet vanwege de vondst van een mogelijk explosief bij een pinautomaat. Ongeveer vijftien woningen en bedrijven zijn ontruimd, zegt een politiewoordvoerder.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is opgeroepen om het verdachte pakketje te onderzoeken. Volgens de politie werd alarm geslagen omdat het leek alsof met de automaat was gerommeld. Mogelijk zijn de explosieven onderdeel van een mislukte plofkraak.

In eerste instantie werd alleen de Hoofdstraat afgezet, later is uit voorzorg een groter gebied ontruimd.

Ridley Scott en Lynda Obst maken serie over ebola

Regisseur Ridley Scott en producent Lynda Obst werken aan een tv-serie over het ebolavirus. Dat heeft Obst laten weten aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het is nog niet duidelijk wanneer de show op tv komt.

Het duo werkt al een jaar aan de serie, die is gebaseerd op Richard Prestons boek The Hot Zone dat in 1994 verscheen. "Ik denk dat de snelheid waarop mensen aan het virus overlijden het zo eng maakt", zegt Obst. "Mensen hoopten dat het in een afgelegen deel van de wereld zou blijven, maar dat is een fantasie in de moderne wereld. De moderne wereld maakt ons een grote verbonden familie."

Scott regisseert in ieder geval de eerste aflevering en is samen met Obst uitvoerend producent. Als de recente ebola-uitbraak is verwerkt in het scenario gaat het duo langs Amerikaanse tv-zenders.

[vid] Set Batman v Superman wordt gebouwd

Er zijn beelden opgedoken van een set in aanbouw voor de nieuwe Batman v Superman film, Dawn of Justice.

De helikopterbeelden zijn gemaakt in New Mexico, nabij het plaatsje Deming, in een woestijnachtige omgeving. 

Er werd al eerder beweerd dat Zack Snyder zijn productie moest verplaatsen van Afrika naar een andere plek, voornamelijk door de dreiging van het ebolavirus.

Batman v Superman: Dawn of Justice draait vanaf 24 maart 2016 in de Nederlandse bioscopen.

Del Bosque wil na EK stoppen als bondscoach

Vicente del Bosque wil na het EK 2016 in Frankrijk afzwaaien als bondscoach van Spanje. "In het leven is niets zeker, maar dat is wel de bedoeling", zegt de 63-jarige trainer vrijdag tegen de Spaanse sportkrant AS.

Del Bosque werd in 2010 wereldkampioen met Spanje en hielp het team op het EK 2012 aan titelprolongatie. Het WK in Brazilië draaide afgelopen zomer echter uit op een deceptie. De Spanjaarden strandden al in de groepsfase, onder meer na een 5-1 nederlaag tegen het Nederlands elftal.

Schippers ook genomineerd voor mondiale titel

Dafne Schippers maakt nog altijd kans op de prijs voor beste atlete van het jaar. De Nederlandse behoort tot de drie finalisten, maakte de internationale atletiekbond IAAF vrijdag bekend. Ze moet afrekenen met kogelstootster Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland en de Ethiopische langeafstandsloopster Genzebe Dibaba.

De 22-jarige Schippers hoort bij een gala op 21 november in Monaco of ze de eretitel daadwerkelijk in de wacht sleept. Vorige week werd ze al als eerste Nederlandse ooit uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar. De Utrechtse veroverde in augustus in Zürich de Europese titel op de 100 en 200 meter.

Goals Van Basten en Van Hooijdonk genomineerd

Marco van Basten en Pierre van Hooijdonk zijn elk met twee goals in de race voor het mooiste doelpunt in de geschiedenis van het Europese voetbal. De UEFA heeft ter ere van het zestigjarig jubileum een verkiezing uitgeschreven, waarbij op zestig treffers kan worden gestemd. Ook Arjen Robben en Wim Jonk zijn genomineerd.

Van Basten maakt kans met zijn volley in de finale van het EK 1988 en een goal voor AC Milan in het Champions League-duel tegen Göteborg in 1992. Bij Van Hooijdonk gaat het om twee vrije trappen namens Feyenoord in de UEFA Cup tegen Freiburg en Borussia Dortmund.

Robben dankt de uitverkiezing aan zijn doelpunt in de wedstrijd tussen Manchester United en Bayern München in 2010. Jonk verdiende een plaatsje op de lijst door in 1992 namens Ajax te scoren tegen Torino.

San Francisco Giants naar World Series

De honkballers van San Francisco Giants hebben zich voor de derde keer in vijf jaar geplaatst voor de World Series. Het team van manager Bruce Bochy won donderdag in het eigen AT&T Park met 6-3 van St. Louis Cardinals en sleepte daarmee het beslissende punt binnen in de best-of-sevenserie (4-1).

In de World Series neemt San Francisco het op tegen Kansas City Royals, dat eerder overtuigend afrekende met Baltimore Orioles, de formatie van de Nederlander Jonathan Schoop. De Giants zegevierden in 2010 en 2012 nog in de World Series en waren eerder ook in 1905, 1921, 1922, 1933 en 1954 de beste.

De eerste wedstrijd tussen San Francisco en Kansas wordt in de nacht van dinsdag op woensdag gespeeld. Beide teams bereikten opvallend genoeg de play-offs via de Wild Card, een beslissingswedstrijd tussen de beste nummers twee.

Bermuda zet zich schrap voor orkaan Gonzalo

De bevolking van het eiland Bermuda maakt zich vrijdag op voor de komst van orkaan Gonzalo. De tropische storm van de vierde categorie gaat gepaard met windsnelheden tot 215 kilometer per uur.

Verwacht wordt dat Gonzalo gebouwen omver zal blazen en voor levensgevaarlijke golven zal zorgen. Het oog van de storm zal waarschijnlijk ergens in de middag lokale tijd bij het eiland aankomen.

Charlie Sheen en verloofde zijn uit elkaar

Charlie Sheen is weer vrijgezel. De acteur en Brett Rossi hebben hun verloving verbroken. "Ze is een geweldige meid, maar we hebben gezamenlijk besloten om uit elkaar te gaan en niet de rest van ons leven samen door te brengen", laat Sheen weten in een verklaring aan entertainmentzender E! De acteur en de voormalig pornoster waren sinds februari verloofd.

"Scotty en ik hebben een geweldig jaar samen gehad waarin we de wereld rondreisden en veel dingen van onze bucket list konden wegstrepen." Sheen heeft naar eigen zeggen op dit moment andere prioriteiten. "Ik heb besloten dat ik me nu meer op mijn kinderen moet richten dan op een relatie", zegt de 49-jarige Sheen, die vijf kinderen heeft. "Ik ben nog steeds dol op Scotty en ik wens haar al het beste."

De acteur kreeg in 1984 een dochter met zijn jeugdliefde. Tijdens zijn tweede huwelijk met Denise Richards kreeg Sheen twee dochters. Uit zijn huwelijk met Brooke Mueller werd een tweeling geboren.

Beleggers niet onder indruk van groeicijfers Google

Google heeft het afgelopen kwartaal meer omzet en winst geboekt. Dit bleek uit de donderdagavond nabeurs bekend gemaakte cijfers van de internetgigant. Google wist beleggers desondanks niet te bekoren.

In in het derde kwartaal steeg de omzet van Google met twintig procent op jaarbasis naar 16,5 miljard dollar (12,9 miljard euro). Dit leverde een nettowinst op van 2,8 miljard dollar.

Google zag daarnaast het afgelopen kwartaal de kosten die klanten voor een klik betaalden met twee procent op jaarbasis dalen.

Ondanks de groeicijfers reageerde Wall Street teleurgesteld op de kwartaalrapportage van Google. Het aandeel werd in de elektronische handel nabeurs krap drie procent lager verhandeld.

Helft transportbedrijven lapt regels aan laars

Ruim de helft van de bedrijven in de transportsector schiet tekort in het naleven van de arbowetgeving. Dat staat in een rapport van de Inspectie SZW dat vrijdag is gepubliceerd.

Tussen 2011 en 2013 voerde de inspectie bijna 4700 controles uit. Bij 55 procent moesten inspecteurs handhavend optreden. Dat gebeurde meestal in de vorm van een waarschuwing of een eis tot naleving. Het aantal inspecties waarin een boete werd opgelegd of het bedrijf de deuren moest sluiten nam tussen 2012 en 2013 tot van twee tot acht procent.

Volgens de inspectie hebben werkgevers de risico's niet altijd in beeld en namen ze daardoor ook geen maatregelen. Vooral kleinere bedrijven houden zich vaak niet aan de regels.

Het aantal slachtoffers van arbeidsongevallen in de deelsectoren wegvervoer en distributie daalde tussen 2010 en 2012 van 193 naar 164. Bij de meeste ongelukken is een heftruck betrokken. Zo schort het volgens de inspectie nog al eens aan de deskundigheid van de chauffeur.

Branchevereniging van verladers EVO vindt het 'zorgelijk' dat de helft van de werkgevers onvoldoende zicht heeft op de veiligheidsrisico's. De vereniging vindt dat bedrijven daar meer werk van moeten maken. De daling van het aantal ongevallen wijt de EVO vooral aan de verschillende veiligheidscampagnes.

Truck rijdt tankshop binnen

Een vrachtwagen is donderdagavond een winkel van een tankstation langs de A1 binnengereden. Het gebouw raakte daarbij zwaar beschadigd. De chauffeur kwam er van af met enkele lichte verwondingen, meldt de politie vrijdag.

Het ongeluk gebeurde rond 22.00 uur ter hoogte van Deurningen bij parkeerplaats Lonnekermeer. De trucker, een 54-jarige man uit Berlijn, raakte door nog onbekende oorzaak van de snelweg en kon niet meer stoppen.

De tankshop dreigde nog even in te storten maar is inmiddels gestut. Onderzoek moet uitwijzen of de schade te repareren is.

Op het moment van het ongeval waren twee medewerkers en enkele klanten in het gebouw. Ze bleven allemaal ongedeerd.

Merkel en Poetin niet nader tot elkaar

Overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin donderdag over de crisis in Oost-Oekraïne heeft niets opgeleverd. De twee benadrukten dat de gevechten in Oekraïne moeten stoppen en dat er toezicht moet worden gehouden op een afgekondigd bestand, maar verder dan dat kwamen ze niet, liet het Kremlin weten.

Merkel en Poetin spraken bijna twee uur met elkaar in de marge van een Europa-Aziëtop in Milaan. Sinds het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne werd afgekondigd is het geweld wel afgenomen, maar van een echte gevechtsstop is geen sprake. De pro-Russische separatisten, die volgens het Westen door Poetin worden ondersteund, en het Oekraïense leger beschieten elkaar nog vrijwel dagelijks.

Voor vrijdag staan er opnieuw gesprekken op de agenda over Oekraïne. Poetin spreekt dan onder meer met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Koeman en Pellè vallen in de prijzen

Ronald Koeman en Graziano Pellè zijn verkozen tot Manager van de Maand en Speler van de Maand in de Premier League. Het duo presteert uitstekend met Southampton. The Saints staan na zeven speelronden op de derde plaats achter koploper Chelsea en regerend Engels kampioen Manchester City. Vorige maand won de formatie van manager Koeman van Newcastle United (4-0), Swansea City (0-1) en QPR (2-1).

In de League Cup was Southampton nog te sterk voor Arsenal (1-2). Koeman presteert met zijn nieuwe werkgever boven verwachting. De ex-trainer van onder meer Ajax, PSV en Feyenoord zag de nodige basisspelers van vorig seizoen (onder meer Adam Lallana, Rickie Lambert, Dejan Lovren en Luke Shaw) vertrekken.

"Het is een groot compliment", reageerde Koeman. "Het is een persoonlijke prijs voor de manager, maar ik moet zeggen dat de spelers op het veld uitmaken of we de wedstrijden winnen. Dit betekent veel, maar nu moeten we vooruit kijken. September is geweest, het is nu oktober."

Met het aantrekken van onder meer Toby Alderweireld (gehuurd), Dusan Tadic en Graziano Pellè haalde Koeman drie spelers met een verleden in de Eredivisie. De oud-international is voor zijn goede werk beloond met de titel Manager van de Maand in september. Koeman wordt geassisteerd door zijn oudere broer Erwin.

Pellè (29) is verkozen tot Speler van de Maand in september. De Italiaan heeft zijn draai gevonden in Engeland. De ex-spits van Feyenoord scoorde vorige maand twee keer tegen Newcastle United en schoot Southampton zijn nieuwe club op 27 september met een waanzinnige omhaal langs QPR. Ook Pellè reageerde bescheiden: "Ik ben trots, maar het gaat niet alleen over mij. Ik wil de spelers en de staf bedanken. We moeten hiermee doorgaan, maar we mogen best even genieten van dit moment."

FIFA trekt juridische muur op rond WK-rapport

Het is juridisch gezien niet mogelijk het onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 openbaar te maken. "Dat zou de ethische commissie van de FIFA en de wereldvoetbalbond zelf in een heel lastig parket plaatsen", zegt Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de ethische commissie donderdag.

De FIFA staat onder druk om de bevindingen openbaar te maken, maar preses Sepp Blatter liet al weten dat dat niet mogelijk is. Michael Garcia, die het onderzoek leidde, pleitte juist wel voor openheid. Rusland (2018) en Qatar (2022) kregen de toernooien vier jaar geleden toegewezen, maar mogelijk was daarbij sprake van omkoping.

"We moeten de persoonlijke rechten van de mensen die in het rapport worden genoemd respecteren. Dat zou bij volledige publicatie van het onderzoek niet mogelijk zijn", aldus Eckert.

Gouden Televizier-Ring Gala trekt meer kijkers

Het Gouden Televizier-Ring Gala wist donderdagavond een stuk meer kijkers te boeien dan de voorgaande jaren. Ruim 2,2 miljoen mensen zagen hoe Flikken Maastricht de prijs voor het beste tv-programma in de wacht sleepte. Dat blijkt uit kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek. De afgelopen drie jaar kropen er minder dan twee miljoen mensen voor de buis.

Humberto Tan werd donderdagavond gekroond tot beste presentator en kreeg de Zilveren Televizier-Ster Man. Chantal Janzen mocht de vrouwelijke variant in ontvangst nemen. De Gouden Stuiver, de prijs voor het beste kinderprogramma, ging naar Checkpoint.

Het Gala was het best bekeken programma van de avond. Het achtuurjournaal wist als tweede de meeste mensen te boeien. Daar stemden ruim 1,8 miljoen mensen op af. De top drie wordt gecompleteerd door Goede Tijden, Slechte Tijden, waar bijna 1,6 miljoen mensen naar keken.

'Zoon Biden uit marine getrapt om cokegebruik'

De zoon van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zou vorig jaar uit de reservisten van de Amerikaanse marine zijn gezet wegens cokegebruik. De Wall Street Journal schrijft dat Hunter Biden positief testte bij een drugstest.

Nadat het cokegebruik uit de test was gebleken werd Biden in februari ontslagen, schrijft de krant. In een verklaring rept Hunter niet over de reden voor zijn ontslag, maar zegt hij wel zich te schamen en dat hij het besluit van de marine respecteert.

Amsterdamse beurs fors hoger

De Amsterdamse beurs is de laatste handelsdag van de beursweek voortvarend begonnen. De AEX-index koerste vrijdag na ruim uur handel meer dan 1,9 procent hoger op 383,51 punten. Ook de grote beurzen in omringende landen vonden na twee moeizame dagen met rode cijfers weer de weg omhoog.

Bij opening stond de AEX-index al een half procent hoger dan de slotstand van donderdag. Hoewel kort daarop een kleine dip richting het nulpunt volgde, herstelde de Amsterdamse graadmeter zich snel. Toch is de AEX nog lang niet terug op het niveau van pakweg twee weken geleden van ruim 410 punten.

Vooral op woensdag maakten veel Europese beurzen een spectaculaire duikvlucht uit bezorgdheid over een mogelijke nieuwe recessie. De AEX verloor op die dag 3,5 procent. Ook op donderdag leek de Amsterdamse hoofdindex op weg naar dieprode cijfer, maar na gunstige cijfers uit de Verenigde Staten bleven de verliezen enigszins beperkt.

Het Damrak presteert vrijdag voorlopig iets beter dan zijn Franse en Duitse tegenhanger. Zo staat de Frankfurtse DAX-index een uur na opening op iets meer dan 1,2 procent winst, terwijl de Parijse CAC ruim 1,4 procent hoger koerst. De Amsterdamse Midkap voor middelgrote fondsen stond op dat moment 2,2 procent hoger.

Koplopers op de Amsterdamse beurs waren vooral bedrijven gerelateerd aan olie. Zo stonden bodemonderzoekers SBM Offshore en Fugro respectievelijk 4,1 en 3,1 procent hoger, terwijl Shell 2,9 procent aan waarde won. Ook ING en TNT presteerden daarentegen goed. Vreemde eend is het Franse beveiligingsbedrijf Gemalto, dat als enige verloor, en fors ook: 4,8 procent.

Regering Mali bedankt Koenders

De regering van Mali heeft de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders bedankt voor zijn inzet voor de VN-missie in het Afrikaanse land.

In een verklaring die door de Verenigde Naties is verspreid roemt Mali Koenders' permanente inzet voor vrede en veiligheid in de wereld. President Ibrahim Boubacar Keita wenst Koenders veel succes met zijn nieuwe functie in Den Haag.

Koenders volgt Frans Timmermans op die eurocommissaris wordt in Brussel. Hij leidde sinds vorig jaar mei de VN-missie Minusma in Mali waaraan ook Nederlandse militairen deelnemen. Koenders wordt naar verwachting later vrijdag beëdigd door koning Willem-Alexander.

Inreisverboden wegens ebola in Cariben en Z-Amerika

Jamaica, Trinidad & Tobago en Guyana hebben inreisverboden ingesteld voor mensen uit landen in Afrika waar het ebolavirus heerst. Colombia en St. Lucia stelden eerder deze week vergelijkbare verboden in.

In Jamaica geldt het verbod voor iedereen die de afgelopen vier weken in Guinee, Liberia of Sierra Leone is geweest. Deze drie landen zijn het hardst getroffen door de uitbraak van ebola. De inreisverboden in Guyana en Trinidad & Tobago gelden ook voor mensen die in Congo of Nigeria zijn geweest. In deze landen zijn slechts enkele ebolabesmettingen vastgesteld.

Guyana weert mensen uit deze landen voor onbepaalde tijd, in Trinidad & Tobago geldt hetzelfde voor inwoners van de vijf Afrikaanse landen. Reizigers die aankomen in Trinidad & Tobago en in de afgelopen zes weken een van deze landen hebben bezocht worden 21 dagen - de maximale incubatietijd van ebola - in quarantaine gehouden. Mensen besmet met het virus worden pas na de incubatieperiode besmettelijk.

Koenders had 'goed gesprek' met Rutte

Bert Koenders heeft vrijdagochtend een gesprek gehad met premier Mark Rutte (VVD). De voormalig VN-gezant in Mali wordt naar alle waarschijnlijkheid later op de dag beëdigd door koning Willem-Alexander als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Koenders arriveerde om 9.30 uur bij het ministerie van Algemene Zaken en bleef ongeveer drie kwartier binnen. Zowel voorafgaand als na afloop wilde hij weinig kwijt. "Ik heb een goed gesprek gehad met de minister-president. Straks ga ik naar de koning", was alles wat Koenders zei bij het verlaten van het departement.

Het ging om het gesprek dat alle kandidaat-bewindslieden hebben. Gekeken wordt of er nog zaken uit het verleden zijn die mogelijk voor problemen zouden kunnen zorgen tijdens het ministerschap.

Koenders volgt Frans Timmermans (PvdA) op, die de nieuwe eurocommissaris namens Nederland wordt. Timmermans was donderdag voor het laatst in de Tweede Kamer, waar de politici van hem met applaus afscheid van hem namen.

Räikkönen mogelijk langer bij Ferrari

Kimi Räikkönen zal mogelijk zijn contract bij het Formule 1-team Ferrari gaan verlengen. De Fin kent dit jaar bij de Italiaanse renstal een moeizaam seizoen, maar lijkt zeker te zijn van zijn plek voor 2015. In zijn contract staat nog een optie voor 2016 die hij waarschijnlijk op zal gaan nemen.

Räikkönen sprak met CNN. "Ik heb een contract voor een seizoen en waarschijnlijk nog een jaar extra. Ik ben echter niet zo jong meer. Ik wil iets meer met mijn leven gaan doen dan alleen maar Formule 1. Ik zal mijn carrière afsluiten bij Ferrari. Ik heb de passie nooit verloren. Ik ga stoppen op het moment dat ik er niet meer van kan genieten."

Het is nog niet bekend wie de teamgenoot van Räikkönen zal gaan worden in 2015. Momenteel is het nog Fernando Alonso, maar de Spanjaard wil meedoen in de titelstrijd. Dat lukt dit seizoen niet met de Ferrari en daarom zou hij naar een ander team willen. Volgens oud-Ferrari-president Luca di Montezemolo is het vertrek van de topcoureur al officieel, maar laat een aankondiging nog op zich wachten.

Alonso is onderdeel van vele geruchten in het silly season. De Spanjaard zou inmiddels getekend hebben bij McLaren, zo meldt Mercedes-directeur Niki Lauda. Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff is er echter nog niet zo zeker van. Hij denkt dat de coureur wel eens of een sabattical kan gaan nemen of de overstap maakt naar het World Endurance Championship zoals Mark Webber voor dit seizoen heeft gedaan.

Opvolger van Alonso bij Ferrari lijkt Sebastian Vettel te worden. De viervoudig wereldkampioen vertrekt na dit seizoen bij Red Bull Racing. Mocht dit doorgaan dan komt de Duitser niet in een gespreid bed terecht, want de nieuwe Ferrari-topman Sergio Marchionne wil risico nemen om de Italianen weer naar de top te brengen, zo heeft hij Autocar laten weten.

Kerkhove naar finale in Bangkok

Lesley Kerkhove heeft bij het ITF-toernooi van Bangkok de finale bereikt. De Nederlandse tennisster, als zesde geplaatst, was vrijdag de Kroatische Tereza Mrdeza de baas met 7-5 en 6-3. Kerkhove sloeg liefst negen keer toe op de service van haar tegenstander, maar werd zelf ook zes keer gebroken.

Alleen de Russische Elizaveta Kulichkova (4) kan Kerkhove nog van de winst houden. De 22-jarige Zeeuwse, de nummer 242 van de wereld, stond voor het eerst sinds juli in de halve eindstrijd op ITF-niveau en kan nu haar tweede toernooizege van het jaar en de derde in haar carrière boeken.

Indy de Vroome werd in de kwartfinale uitgeschakeld in Makinohara in Japan. De als eerste geplaatste De Vroome ging met 6-4 en 6-2 onderuit tegen thuisspeelster Riko Sawayanagi. Ze schreef eerder dit jaar nog het toernooi in het Mexicaanse Irapuato op haar naam, maar zal nog moeten wachten op de vierde titel in haar loopbaan.

Voor Arantxa Rus viel het doek in het Mexicaanse Tampico. De Monsterse, die als zevende was geplaatst op het hardcourttoernooi, verloor in de kwartfinale met 6-4 en 6-0 van Irina Falconi, de nummer twee van de plaatsingslijst. Rus is dit jaar nog altijd in afwachting van een toernooizege.

Nieuwe video Britse IS-gijzelaar opgedoken

De Moslimterreurbeweging Islamitische Staat heeft een nieuwe video vrijgegeven van de Britse gijzelaar John Cantlie. In de opnames waarschuwt hij volgens Britse media voor een derde Golfoorlog. Hij beschuldigt westerse media ervan de handlanger van de Verenigde Staten te zijn. Ze proberen steun te mobiliseren voor een grondoorlog tegen IS.

Vooral president Obama moet het ontgelden. Hij gebruikt volgens Cantlie de noden van de yezidi-minderheid, die zwaar te lijden heeft onder IS, voor zijn eigen gewin. "Sinds wanneer trekt Amerika zich het lot aan van een minderheid in de moslimlanden", vraagt hij zich af. De geschiedenis kent tal van religieuze minderheden die zijn verpletterd terwijl de VS en anderen zwegen.

Het lijkt aannemelijk dat Cantle zijn uitspraken doet onder dwang van de bende gewetenloze moordenaars en verkrachters.

Nieuwe video Britse IS-gijzelaar opgedoken
Nieuwe video Britse IS-gijzelaar opgedoken (Foto: ANP)

Lichaam vermiste actrice Misty Upham gevonden

Het lichaam van de vermiste actrice Misty Upham is donderdag gevonden in Seattle. Dat heeft een oom van de 32-jarige Upham, die al tien dagen vermist was, gezegd tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De politie heeft nog niet bevestigd dat het in een ravijn aangetroffen lichaam inderdaad Upham is. Wel werden spullen van de actrice, die rollen had in films als August: Osage County en Django Unchained, op dezelfde plek gevonden. Het is nog niet duidelijk hoe Upham is overleden.

De familie van de actrice maakte zich al langer zorgen om Upham. Ze zou gestopt zijn met de medicijnen die ze slikte tegen een angststoornis en een bipolaire stoornis.

Snelste ambulance haalt 300 km per uur

In Dubai is 's werelds snelste ambulance gepresenteerd. Het voertuig haalt topsnelheden tot 300 kilometer per uur. Dat meldt de BBC vrijdag.

Ambulancepersoneel moet nu speciale rijlessen nemen om de 160.000 dollar (omgerekend 125.000 euro) kostende Lotus Evora door het drukke Dubai te loodsen. "Een seconde kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Iedereen die gered moet worden, vindt het belangrijk om snel bereikt te worden", zegt paramedicus Zaid Al Mamari.

De hulpverlener denkt dat de ambulances vanaf het moment dat ze beschikbaar zijn, eind 2014, dagelijks worden gebruikt.

De Lotus Evora staat momenteel op de technologiebeurs Gitex in Dubai's World Trade Centre.

'Huishouden met schulden kost samenleving ton'

Een huishouden met ernstige financiële problemen kost de samenleving al snel honderdduizend euro. Dat stelt het Nibud vrijdag. Omdat de maatschappelijke kosten zo hoog zijn, vindt het budgetinstituut dat de hulpverlening zich meer moeten toespitsen op algemene schuldpreventie.

De maatschappelijke kosten zitten volgens het Nibud in afschrijvingen, hulpverlening, ziektekosten, verloren arbeidsuren, uitkeringen en huisuitzettingen. "Bovendien voelen huishoudens met schulden zich buitengesloten uit de maatschappij en leiden de geldproblemen tot spanningen binnen gezin en samenleving", schrijft het instituut, dat dit jaar 35 jaar bestaat.

De schuldhulpverlening richt zich volgens het Nibud nu te veel op het individu. Financiële problemen worden daardoor nu nog te vaak gezien als 'enkel het gevolg van eigen handelen'. Volgens het Nibud blijkt uit onderzoek dat momenteel wel erg veel druk bij consumenten ligt. "Keuzes maken is niet zo eenvoudig. De consument handelt niet altijd rationeel. Er is ook veel onbewust gedrag."

Het Nibud benadrukt dat consumenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun schulden. Meer ondersteuning is echter wel nodig. Om de schuldenproblematiek terug te dringen, moet volgens het Nibud worden geïnvesteerd in preventie op een breder niveau, 'waarbij iedereen als vriend, bedrijf, bank en overheid kijkt naar zijn rol bij het voorkomen van schulden'. "Op dit moment draagt de omgeving nog te vaak bij aan verergering van de schuldenproblematiek in plaats van aan een oplossing."

Eerste medaille Nederland op EK baanwielrennen

Nederland heeft de eerste medaille op het EK baanwielrennen op Guadeloupe binnen. Elis Ligtlee en Shanne Braspennincx veroverden donderdagnacht brons op de teamsprint. In de wedstrijd om de derde plek werd nipt afgerekend met Sandie Clair en Virginie Cueff: De Françaises waren ruim een tiende van een seconde langzamer. In de finale pakte Rusland het goud door de Duitse dames te verslaan.

Op de puntenkoers heeft Kirsten Wild haar vorig jaar in Apeldoorn veroverde titel niet kunnen verdedigen. Door twee van de eerste vier tussensprints te winnen begon Wild uitstekend, maar daarna pakte ze geen punten meer. In de eindsprint kwam ze net tekort om nog punten te pakken voor het brons. Eugenia Bujak uit Polen won de titel, voor de Belgische Kelly Druyts en Elena Cecchini uit Italië.

De Nederlandse mannen op de ploegenachtervolging hebben hun wedstrijd om de zevende plek gewonnen. Het kwartet was tegen Oekraïne ruim twee seconden sneller dan de tegenstander. Het goud ging naar de Britten, die Duitsland aftroefden in de finale. Rusland versloeg Frankrijk in de strijd om het brons.

Theo Bos kon zijn comeback in het baanwielrennen niet opluisteren met een medaille. Op het onderdeel scratch kwam hij na 15 kilometer als elfde over de finish. De Belg Otto Vergaerde versloeg in de eindsprint zijn Spaanse medevluchter Eloy Teruel, die zo zijn vierde kampioenschapsmedaille pakte en weer naast het goud greep. De Brit Ed Clancy won de sprint van het peloton dat op een ronde was gezet door het duo. Roy Eefting werd 22e.

Ook bij de vrouwen pakte Groot-Brittannië het goud op de achtervolging. De wereldkampioenen kenden geen enkele moeite met Rusland en wonnen met bijna zeven seconden voorsprong. Italië versloeg Polen in de strijd om het brons. De Duitse sprinters, onder aanleiding van Robert Förstemann, waren in de finale te sterk voor hun grote concurrenten uit Frankrijk. Rusland versloeg Polen en pakte het brons, terwijl Nederland in de kwalificaties al als vijfde was geëindigd.

Nederland benoemt speciale gezant tegen terrorisme

Nederland heeft Piet de Klerk benoemd tot speciaal gezant voor terrorismebestrijding. De Klerk moet de Nederlandse internationale inspanningen in de strijd tegen het terrorisme kracht bij zetten. Prioriteiten zijn een internationale aanpak van jihadstrijders en het tegengaan van terrorismefinanciering, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond.

De Klerk, eerder als hoofdonderhandelaar verantwoordelijk voor de voorbereiding van de Nucleair Security Summit afgelopen maart in Den Haag, reist direct naar Washington. Daar neemt hij op uitnodiging van de Verenigde Staten deel aan een internationale conferentie tegen terreurbeweging Islamitische Staat en het regime van de Syrische president Bashar Assad. "Een breed gedragen internationaal sanctiepakket moet ervoor zorgen dat de financiering van ISIS nog verder wordt bemoeilijkt", stelt De Klerk.

Voordat hij zich bezighield met de nucleaire top was De Klerk onder meer ambassadeur in Jordanië, plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York en mensenrechtenambassadeur.

Politie Hong Kong ontruimt protestkamp

De politie in Hong Kong heeft vrijdag in alle vroegte een van de protestkampen in de stad ontruimd. Barricades, tenten en luifels die al meer dan twee weken verkeer onmogelijk maakten op de locatie werden weggehaald. De betogers in de stad, die al weken meer democratie eisen, hebben wel nog steeds een van de belangrijkste verkeersaders in de stad in handen.

De agenten hadden slechts een halfuur nodig om het kamp in het district Mong Kok grotendeels te verwijderen. Zo'n dertig betogers werden omsingeld door de politie, maar ze verzetten zich niet. Het was de derde keer deze week dat de autoriteiten een einde probeerden te maken aan de protestacties in de stad.

Leung Chun-ying, de door Beijing gesteunde bestuurder van de stad, bood donderdag opnieuw aan in overleg te treden met de demonstranten. Leung deed al eerder zo'n aanbod, maar trok dat later weer in omdat de kans op constructief overleg in zijn ogen nihiel was.

Leung plaatste wel een kanttekening bij zijn nieuwste handreiking: de politie zal tijdens eventuele onderhandelingen gewoon doorgaan met het ontruimen van protestkampen. Dit, gecombineerd met de beelden van agenten die eerder deze week een geboeide betoger aftuigden, zal de betogers waarschijnlijk niet positief stemmen.

Het semi-autonome Hong Kong gaat in 2017 naar de stembus om een nieuwe bestuurder te kiezen, maar de kandidaten moeten van tevoren worden goedgekeurd door een commissie die bestaat uit elites die loyaal zijn aan Beijing. De betogers noemen dit schijndemocratie en eisen dat Beijing zich niet met de verkiezingen bemoeit.

Leung riep de betogers donderdag op zich pragmatisch op stellen en herhaalde dat Beijing niet zal toegeven aan hun eisen. Hoeveel zin eventuele onderhandelingen hebben is dan ook de vraag.

Reservisten VS beschikbaar voor ebolabestrijding

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Pentagon toestemming gegeven reservisten en de Nationale Garde paraat te houden voor een eventuele reactie op de ebola-uitbraak in West-Afrika. De Verenigde Staten hebben eerder al aangegeven vierduizend Amerikaanse militairen naar West-Afrika te sturen om logistieke hulp te bieden en bijvoorbeeld hospitalen te bouwen.

De ebola-uitbraak heeft al aan bijna 4500 mensen het leven gekost. In de VS zijn twee doden gevallen.

Het Witte huis benadrukt dat de militairen geen directe hulp bij de gezondheidszorg zullen bieden.

'Vier jaar cel voor hoerenloper'

Hoerenlopers moeten als het aan de PvdA, SP en ChristenUnie ligt een celstraf van maximaal vier jaar of een boete tot twintigduizend euro krijgen. Dat staat in een initiatiefwet die de drie partijen vrijdag presenteren, schrijft de Volkskrant.

Het gaat om klanten van prostituees die kunnen weten dat een vrouw onder dwang werkt. De partijen willen uitbuiting tegengaan en hopen ook dat de wet klanten van prostituees aanmoedigt om misstanden te melden.

De politie kan met de nieuwe wet bijvoorbeeld actief gaan zoeken op recensiewebsites over hoeren, om aan de hand van IP-adressen te herleiden wie bij welke hoer is geweest. Zo zouden op internet beschrijvingen te vinden zijn van prostituees die huilend hun werk doen. Net als bij heling moet een 'redelijk vermoeden' van een misdrijf genoeg zijn om straf te krijgen.

"Het doel is niet om de gevangenissen te vullen met bezoekers van prostituees", licht ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers in de krant toe. "Het doel is dat iedereen zijn ogen openhoudt. Een vrouw die onder de blauwe plekken zit, voor tien euro haar diensten aanbiedt, met een paar kleerkasten voor de deur: dat klopt niet."

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer pleitte eerder al om hoerenlopers strafbaar te stellen. Ook de politie en het Openbaar Ministerie dringen er al enige tijd op aan.

Al-Qaida valt basis in Jemen aan

Vermoedelijke strijders van Al-Qaida hebben donderdag in Jemen een basis van de veiligheidsdiensten onder de voet gelopen. Drie politieagenten werden gedood, voordat de strijders ervandoor gingen en hun toevlucht zochten in een nabijgelegen gebergte, zeiden bronnen.

De aanval vond plaats in het gebied al-Adeen, in de provincie Ebb. De strijders hadden de basis een uur of drie in handen. Ook beroofden zij een lokale bank. Toen versterkingen arriveerden, namen ze de benen.

De Jemenitische tak van Al-Qaida heeft in het zuiden van Jemen een stevige voet aan de grond. Geregeld worden veiligheidsdiensten en overheidsgebouwen aangevallen.

Humberto Tan verkozen tot beste presentator

RTL-presentator Humberto Tan heeft donderdagavond de Zilveren Televizier-Ster 2014 gewonnen. Hij kreeg in theater Carré in Amsterdam de onderscheiding voor de beste presentator uit handen van Caroline Tensen en Anita Witzier.

"Als sportliefhebber kan ik helaas nooit een gouden medaille winnen", zei Tan tijdens zijn dankwoord. "Dit is mijn gouden medaille." Tan liet AVRO-presentator Art Rooijakkers en RTL-presentator Johnny de Mol achter zich. Vorig jaar ging De Mol er met de prijs vandoor.

De Zilveren Televizier-Ster is een publieksprijs georganiseerd door de tv-gids Televizier. Dit jaar kwamen ruim 725 duizend stemmen binnen, maar liefst 45 procent meer dan vorig jaar.

Ook cabaretier Oosterhuis bedreigd door Guzman

Javier Guzman heeft ook collega Martijn Oosterhuis met de dood bedreigd. Dat vertelde laatstgenoemde woensdagavond in de talkshow van Jeroen Pauw. Het was al bekend dat Guzman het onlangs aan de stok had met cabaretier Martijn Koning. Koning meent 's nachts door hem in zijn woning te zijn overvallen.

Guzman zou door het lint zijn gegaan toen Oosterhuis een drankje van hem weigerde te accepteren. "Later in het verhaal was hij aan komen rennen om mij een 'suckerpunch' te geven, van achter aan te vallen", vertelde de cabaretier. "Er waren ook allemaal mensen bij en die hadden hem tegengehouden."

Oosterhuis en Koning hebben aangifte gedaan tegen hun collega wegens bedreiging en een poging tot mishandeling. Guzman en nog een cabaretier, Jim Speelmans, zouden woensdagochtend zijn gearresteerd. Speelmans assisteerde Guzman volgens Koning bij de inval in zijn woning, waarbij een tasergun werd gebruikt. De twee zouden boos zijn dat niet zij, maar Koning is gevraagd om de conference Sint en Nieuw te doen. Volgens de cabaretier waren er drank en drugs in het spel.

Eagles-zanger Henley klaagt kledingfabrikant aan

Don Henley sleept Duluth Trading Co. voor de rechter. De 67-jarige Eagles-zanger vindt dat de kledingfabrikant in Wisconsin zijn auteursrecht heeft geschonden door in een reclame zonder toestemming zijn naam te gebruiken.

Duluth Trading Co. promoot zijn nieuwe collectie Henley-shirts, boordloze shirt met knoopjes aan de bovenkant, met de slogan 'Don a Henley and take it easy', een knipoog naar de zanger en de eerste hit van de Eagles, Take It Easy. Wat Henley exact eist van de kledingfabrikant is niet bekend. Het bedrijf weigert commentaar te geven.

Henley was overigens niet verantwoordelijk voor de zang van Take It Easy. Dat was zijn collega Glenn Frey. Henley was te horen op Eagles-klassiekers als Hotel California, One of These Nights en Desperado.

A12 weer open na vrachtwagenongeluk

De A12 tussen Utrecht en Arnhem is weer in beide richtingen open. Het portaal met matrixborden dat op instorten stond nadat er donderdagavond een vrachtwagen tegenaan botste, is verwijderd. Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdagochtend.

De weg was tussen Maarsbergen en Driebergen de hele nacht dicht vanwege de bergings- en opruimwerkzaamheden. Bij het ongeluk raakte de chauffeur van de truck zwaargewond.

2,5 miljoen Nederlanders onder armoedegrens

In Nederland leven 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens. Dat betekent een toename van 1 procent in 5 jaar tijd, zo staat in een onderzoek naar de ontwikkeling en aanpak van armoede in Europa, dat vrijdag op de internationale dag tegen de armoede is gepubliceerd.

Het rapport is een uitgave van Platform31 uit Den Haag, een kenniscentrum voor stedelijke en regionale ontwikkeling, en het European Urban Knowledge Network (EUKN). Het risico van armoede en sociale uitsluiting onder kinderen nam afgelopen 5 jaar toe met 1,5 procent tot 17 procent. In totaal leven 604.000 Nederlandse kinderen onder de armoedegrens.

Jaag als Savage Goliath in Evolve

Een nieuwe trailer van Evolve is door 2K Games online gezet. Hierin zien we het monster Savage Goliath vooral jagen op zijn jagers.

In deze multiplayergame is het de bedoeling dat vier spelers een monster doden, terwijl dat monster bestuurd wordt door een vijfde speler, die natuurlijk niet graag overwonnen wordt. Door het monster te evolueren door bijvoorbeeld de plaatselijke fauna te eten, wordt het sterker en lastiger te verslaan.

Als je Evolve pre-ordert krijg toegang tot de Evolve Big Alpha van 31 oktober tot en met 2 november. Ook krijg je de Monster Expansion Pack, inclusief de Savage Goliath skin en het vierde speelbare monster gratis. De jacht in Evolve begint vanaf 10 februari 2015 op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ontmoet de personages van Assassin's Creed Unity

Ubisoft heeft een video gemaakt voor Assassin's Creed Unity waarin de personages en de acteurs achter hen uitleggen hoe ze zich inleven in hun personage, waardoor het verhaal van Assassin's Creed Unity nog geloofwaardiger moet worden. De acteurs achter Arno Dorian, Elise, Napoleon en meer komen aan het woord.

De assassin in dit deel heet Arno Dorian, een man geboren in Versailles. Hij komt bij de organisatie van de Assassins en zoals in voorgaande games gaat hij de templars een lastige tijd geven. Dit alles speelt zich in Frankrijk af, net voor de grote revolutie aan het eind van de achttiende eeuw. Missies in het verhaal kun je dus in co-op spelen, om het allemaal net wat socialer te maken.

Assassin's Creed Unity komt 13 november uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

GTST viert jubileum met technisch hoogstandje

Nederlands langstlopende soap Goede tijden, slechte tijden beleeft vrijdagavond zijn 5000e aflevering. Werden in het verleden dergelijke jubilea gevierd met een dubbele aflevering, dit keer pakt GTST uit met een 'second screen'-verhaallijn die synchroon aan de tv-uitzending te zien is op smartphone en tablet.

Een unicum in de Nederlandse tv-historie, aldus producent Endemol. Via de speciale GTST 5000-app zijn vrijdag extra beelden, andere perspectieven en nieuwe verhaallijnen te volgen die de reguliere uitzending aanvullen.

Voor de opnames van de 5000e aflevering vertrok een deel van de cast in juni naar Israël. Nina, Vincent, Lorena en Lucas raken daar verwikkeld in een levensgevaarlijke situatie. Ondertussen gaat in Meerdijk, zoals wel vaker in de populaire RTL4-soap, ook niet alles van een leien dakje.

Vanaf vrijdag wordt de serie ook ingeleid met een nieuwe tune. Die op het laatste moment toch niet werd ingezongen door Jamai Loman, maar door Jaap Reesema.

De eerste aflevering van GTST werd op 1 oktober 1990 uitgezonden. Sindsdien kent de soap een vaste schare kijkers en behoort tegenwoordig tot een van de best bekeken series op de Nederlandse tv.

GTST viert jubileum met technisch hoogstandje
GTST viert jubileum met technisch hoogstandje (Foto: ANP)

Timmermans vertrekt, Koenders komt

Bert Koenders neemt vrijdag de plaats in van Frans Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken. Minister-president Mark Rutte ontvangt de huidige VN-gezant in Mali om halftien voor een 'sollicitatiegesprek'. Timmermans vertrekt naar de Europese Commissie.

Timmermans zal ontslag nemen en Koenders zal als alles goed gaat vrijdag door koning Willem-Alexander worden beëdigd. Het is de tweede keer dat Koenders als minister zijn intrek neemt in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Van 2007 tot 2010 bood het hem onderdak als minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

Koenders keert hiermee terug naar het Binnenhof waar hij jaren actief is geweest. Zijn carrière begon er in de jaren tachtig als politiek medewerker bij de PvdA-fractie. In 1998 werd hij Tweede Kamerlid voor de sociaaldemocraten. Na zijn ministerschap vertrok hij naar Afrika. Daar zat hij voor de VN in Ivoorkust en Mali.

Hij moet op Buitenlandse Zaken de daar bijzonder populaire Timmermans opvolgen. Buitenlandwoordvoerders verwachten dat er met Koenders wat meer aandacht voor Afrika komt. Verder zullen de crises in het Midden-Oosten, het conflict in Oekraïne, de afronding van de ramp van vlucht MH17 en het Nederlandse voorzitterschap van de EU in 2016 veel aandacht eisen.

Timmermans vertrekt, Koenders komt
Timmermans vertrekt, Koenders komt (Foto: ANP)

Lichaam vermiste actrice mogelijk gevonden

De politie van Auburn, een voorstadje van Seattle, heeft gisteren waarschijnlijk het lichaam van de vermiste actrice Misty Upham gevonden. De 32-jarige actrice, bekend van haar rollen in films zoals August: Osage County, Frozen River en Django Unchained, werd al sinds 6 oktober vermist.

In een ravijn was het ontzielde lichaam van een vrouw aangetroffen. In de omgeving van de overleden vrouw werden meerdere items aangetroffen die aan Upham toebehoorden. Volgens Charles Upham, de vader van de actrice, was zijn dochter gestopt met het innemen van medicatie voor angst en bipolaire stoornis. Misty Upham was naar Seattle verhuisd om de zorg op zich te nemen voor haar vader die herstellende was van een beroerte. De actrice was woonachtig in het Muckleshoot reservaat.

Australiër heeft 3 dagen spin in lichaam

Een man uit de Australische stad Bunbury heeft 3 dagen rond gelopen met een tropische spin in zijn lichaam. Het beestje baande zich een weg naar binnen via een litteken op zijn buik. Dit gebeurde op Bali, waar de man op vakantie was.

De Australische krant Western Australia Today spreekt vrijdag (lokale tijd) van een 'verschroeiende ervaring' voor Dylan Thomas. Op foto's is een rood spoor te zien vanaf zijn navel tot zijn borst: de weg die de spin onderhuids had afgelegd.

Nadat de man een rode plek op zijn buik had gevonden, ging hij op Bali naar de dokter en later naar een ziekenhuis, maar het duurde lang voor specialisten wisten wat er aan de hand was. Eenmaal terug in Australië werd de 'ongewenste gast' verwijderd.

Australiër heeft 3 dagen spin in lichaam
Australiër heeft 3 dagen spin in lichaam (Foto: ANP)

Regisseur gevonden voor verfilming Minecraft

Warner Bros. Pictures heeft een regisseur gevonden voor de verfilming van het populaire computerspel Minecraft. Filmmaker Shawn Levy, bekend van onder meer Night at the Museum en Real Steel, zal op de regiestoel plaatsnemen.

Minecraft werd in 2011 voor het eerst uitgebracht en is een spel waarbij spelers door middel van blokjes gebouwen en gebieden kunnen maken. Ook moeten er muren worden gemaakt waarmee men zich beschermt tegen kwaadaardige nachtwezens in een wereld die bekend staat als de Overworld. Het spel heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen spelers.

De film zal worden geproduceerd door Roy Lee en Jill Sobel Messick. Wie het scenario voor de film gaat schrijven is nog niet bekend.

Biljoenen gestoken in niet-duurzame energie

De komende tien jaar wordt er voor 6 biljoen dollar (4,74 biljoen euro) geïnvesteerd in energieproductie die niet duurzaam is. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van Oxfam Novib. Als het aan die organisatie ligt, wordt een deel van dat bedrag 'omgebogen’ naar duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie.

In 2012 werd er 674 miljard dollar (532 miljard euro) gestoken in de productie van olie, kolen en aardgas. Dat geld komt bij de bedrijven die de brandstoffen winnen zelf vandaan, maar ook bij investeerders als pensioenfondsen en banken. Volgens Oxfam Novib lopen die daardoor een financieel risico. Zo’n 80 procent van de fossiele brandstoffen kan namelijk niet worden opgestookt, als men de temperatuursstijging deze eeuw onder de 2 graden wil houden. Oftewel; er lijken veel meer reserves te bestaan, dan dat er daadwerkelijk gewonnen kan worden.

,,Investeerders en overheden dienen investeringen in hernieuwbare en schone alternatieven fors op te voeren. Dit levert niet alleen goede, duurzame kansen voor investeerders op, maar pakt ook klimaatverandering aan’’, aldus Tom van der Lee, directeur campagnes bij Oxfam Novib. Bovendien, zo vindt de organisatie, zouden de investeerders de bedrijven moeten aanspreken op het feit dat zij vooral met niet-duurzame energiebronnen werken.

Staat keert schadevergoeding weduwen Sulawesi uit

De staat keert een schadevergoeding van twintigduizend euro uit aan acht weduwen uit Sulawesi vanwege de standrechtelijke executies van hun echtgenoten door Nederlandse militairen in voormalig Nederlands-Indië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Eerder was al vastgesteld dat deze vrouwen aanspraak konden maken op de vergoeding. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) willen niet wachten met het uitkeren van de schadevergoeding nu duidelijk is dat de vrouwen daarvoor in aanmerking komen. Eind november bepaalt de rechter of de weduwen ook nog recht hebben op vergoeding van de proceskosten.

Naast deze groep van acht vrouwen is een aantal andere claims nog in behandeling. Het gaat om tien claims die nog onvoldoende zijn onderbouwd. De advocaat heeft inmiddels nadere informatie aangeleverd zodat die zaken opnieuw kunnen worden bekeken.

Verder zijn in juni de stukken ingediend voor nog eens elf claims. Daarvoor geldt dat die eveneens onvoldoende aannemelijk zijn gemaakt. Mocht de advocaat van deze weduwen ook in deze gevallen met aanvullende informatie komen, dan worden ook die gevallen opnieuw beoordeeld, aldus Buitenlandse Zaken.

De vrouwen hebben een beroep gedaan op de regeling waarmee het kabinet vorig jaar kwam nadat de rechter schadevergoedingen hadden toegekend aan de weduwen van slachtoffers uit Zuid-Sulawesi en Rawagede. De regeling is bedoeld om de geleden schade te vergoeden van weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies 'van vergelijkbare ernst en aard'. Het gaat om een vast bedrag van twintigduizend euro per weduwe.

Van Ginkel hoopt snel rentree te maken

Marco van Ginkel is bijna hersteld van zijn enkelblessure. De middenvelder richt zich op de thuiswedstrijd van AC Milan tegen Fiorentina volgende week zondag. De voetballer liep de kwetsuur drie weken geleden op in een uitduel bij Empoli. "Ik ben gelukkig bijna fit, maar dacht wel even gebeurt mij dit weer", zegt Van Ginkel tegen Omroep Gelderland.

De oud-speler van Vitesse vertrok in de zomer van 2013 naar Chelsea, maar in Londen werd hij al snel getroffen door een zware knieblessure. Ook dit seizoen waren zijn kansen op speeltijd bij Chelsea gering. "Ik hoefde niet weg, maar zou ook niet ingeschreven worden voor de Champions League. Toen ging er wel een belletje rinkelen."

De 21-jarige Van Ginkel koos voor een verhuurperiode in Milaan, maar bij de ploeg van Nigel de Jong moet hij nog wel wennen. "Het temperament is toch anders dan in Engeland en Nederland. En bijna iedereen spreekt hier alleen Italiaans. De trainer (Filippo Inzaghi, red.) spreekt nauwelijks Engels, maar ik heb nu Italiaanse les en versta steeds meer."

Technologiefilosoof waarschuwt voor techniektrends

Terwijl de gangen van burgers steeds makkelijker kunnen worden nagegaan, worden instituties die de persoonlijke gegevens van burgers in handen hebben juist steeds geslotener en ongrijpbaarder. Dit gaat ten koste van de autonomie van burgers en hun mogelijkheden de wereld te veranderen. Dat heeft de Wit-Russische technologiefilosoof Jevgeni Morozov donderdagavond gezegd in een gastlezing aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

"Bij problemen als terrorisme en obesitas verzamelen overheden alleen maar zo veel mogelijk gegevens om direct te interveniëren en ze op te lossen", aldus Morozov. "Maar er wordt helemaal niet gekeken naar de oorzaak van deze problemen, waar ze vandaan komen." Er wordt volgens hem niets aan het probleem zelf gedaan, alleen aan de symptomen ervan.

Volgens het Wit-Russische wonderkind is deze trend te zien op alle niveaus, met name op individueel niveau. "We installeren apps om ons eetgedrag en energieverbruik bij te houden om gezond, duurzaam of sociaal wenselijk gedrag te produceren", zegt Morozov. "Maar de oorzaak voor het probleem zelf verdwijnt uit beeld."

Morozov schetste ook een aantal toekomstbeelden. Hij haalde het voorbeeld van de app Google Now aan, dat al je internetgedrag bundelt en op basis hiervan suggesties voor bijvoorbeeld films of reizen genereert. "Deze app is een paradigma voor waar technologie heengaat", zei de filosoof. "Straks hoef je alleen je zoekopdracht niet meer in te toetsen, omdat je systeem je gedrag en wensen begrijpt. De vraag is alleen of dit op den duur het individu afstompt en of hij nog begrijpt hoe hij gerelateerd is aan de maatschappij waarin hij leeft."

Ook denkt Morozov dat regeringen steeds meer persoonsgegevens aan ondernemers of adverteerders gaan overdragen. "Je ziet nu al dat overheden gegevens van patiënten en studenten doorverkopen aan bedrijven onder het mom van privatisering", zegt de denker. "Het idee dat je straks je zorgverzekering kunt kwijtraken als je niet naar de sportschool gaat, is echt niet zo ver weg als we denken."

De Wit-Russische technologiefilosoof koestert niet de illusie om een gemakkelijke oplossing voor de problemen te hebben. Wel roept hij burgers op kritischer te denken over zaken als privacy, de werking van de markteconomie en de macht van bedrijven als Google en Apple.

"Als jij het gevoel hebt dat sociale media zoals Facebook of Twitter je continu afleiden, komt dat omdat deze diensten daarvoor zijn gebouwd", aldus Morozov. "Als jij vaker wordt afgeleid, klik je op meer links en verdient Facebook meer aan adverteerders die deze links aanbieden. Zo werkt het systeem en mensen moeten dat inzien."

De 29-jarige Morozov is een van de prominentste critici van en denkers over moderne technologie en digitalisering. Vorig jaar verscheen van zijn hand To save everything, click here, waarin hij stelling neemt tegen het idee dat alle hedendaagse problemen zijn op te lossen met technologische toepassingen, zoals apps. Morozov publiceert regelmatig voor The New York Times, The Wall Street Journal en diverse andere media. Momenteel doet hij aan de Universiteit van Harvard PhD-onderzoek in wetenschapsgeschiedenis.

Morozov was in Nederland op uitnodiging van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit.

[upd] Stem en krijg gratis XCOM: Enemy Unknown

Het lijkt erop dat het de tijd van de gratis games is! Nu kun je ook de tactische game XCOM: Enemy Unknown gratis krijgen. Wat je hiervoor moet doen is stemmen op games, vervolgens een account aanmaken op CVG en jouw Steam-account koppelen. De actie loopt nog tot 20 oktober.

Hieronder een stappenplan hoe je precies de game kunt claimen:

  • Stem op een game. Je hoeft niet bij álle categorieën te stemmen. 
  • Als je klaar bent met stemmen, klik dan op de 'submit votes'-link.
  • Maak een account aan bij CVG. 
  • Ga naar deze pagina en vul daar de gegevens in die je net hebt gebruikt bij het maken van je account bij CVG. Hier kun je ook gelijk heen als je al hebt gestemd en al een account hebt.
  • Je moet nu eerst jouw e-mail verifiëren. Je krijgt via de mail een linkje hiervoor.
  • Nadat je hebt geverifiëerd, brengt de pagina je naar Steam waar je in moet loggen.
  • Je ontvangt de key voor XCOM: Enemy Unknown binnen 24 uur (meestal binnen 10 minuten)!

Een leuke bonus is dat je 80 procent korting krijgt op XCOM: Enemy Within wanneer je de achievement 'And So It Begins' haalt. Veel plezier!

Update 00:20: XCOM: Enemy Unknown staat nu bij iedereen in de library. Dit komt omdat de game dit weekend gratis te spelen is. Als je de game niet via de bovenstaande stappen hebt binnengehaald, dan is de game maandag waarschijnlijk weer verdwenen uit jouw library. Dit kun je zeker weten door te kijken of er "2 days" of iets dergelijks achter de titel staat.

(Dit is een interactieve trailer die annotations gebruikt.)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.