Drama voor tiener op steeplechase Asian Games

Dramatische scenes tijdens de eerste dag van het atletiektoernooi op de Asian Games in Incheon. De zeventienjarige Bahreinse Ruth Jebet won het goud op de 3000 meter steeplechase. Dat kreeg ze in eerste instantie echter niet, want na bestudering van de beelden bleek dat ze in haar slotronde een voet buiten de baan had gezet nadat ze verkeerd uitkwam bij een hindernis.

Jebet, geboren in Kenia, werd hierdoor gediskwalificeerd, waardoor de Chinese Li Zhenzhu met het goud aan de haal ging. Extra zuur voor Jebet was dat ze veel beter was dan de rest en mijlenver voor de rest lag op het moment dat ze een voet buiten de baan zette.

Misschien was het tijdstip van de bekendmaking echter nog wel dramatischer. Jebet stond namelijk al op het podium, klaar om haar gouden medaille in ontvangst te nemen. Daar kreeg ze bezoek van een official, die haar kwam vertellen dat ze gediskwalificeerd was, waarna ze heving geëmotioneerd het podium verliet. De Chinese Li kon haar geluk niet op en nam vol trots het goud in ontvangst.

Jebet is verbijsterd als ze hoort dat ze gediskwalificeerd is, terwijl ze letterlijk al klaarstaat om haar gouden medaille in ontvangst te nemen (Foto: Getty)

Enkele uren later werd het tij gekeerd voor Jebet. Na bestudering van zowel de beelden als de regels bleek namelijk dat ze toch niet de regels had overtreden. Ze had weliswaar een stap buiten de baan gezet, maar dat gebeurde op 'een recht stuk van de omleiding voor de waterbak die in de steeplechase gebruikt wordt', wat niet per definitie diskwalificatie oplevert. 

Jebet zal haar medaille alsnog krijgen, maar vooral in India is met ontzetting gereageerd op het besluit om de diskwalificatie terug te draaien. De Indiase atletes eindigden namelijk als derde en vierde in de race, wat na de uitsluiting van Jebet zilver en brons opleverde. Het zilver moet nu echter weer ingeleverd worden en is voor Li.