Noord-Korea in finale verslagen door Zuid-Korea

De zegereeks van de Noord-Koreaanse voetballers op de Asian Games in Zuid-Korea is ten einde gekomen. In de finale van het mannentoernooi werd in Incheon op het nippertje verloren van het thuisland: 1-0. Eerder bleken de Noord-Koreaanse vrouwen wel goed genoeg voor het goud.

Zuid-Korea leek lang de betere van de twee teams, wat regelmatig tot vrij grote kansen leidde. Naarmate de wedstrijd vorderde werden dat er steeds meer, waardoor de Noord-Koreaanse verdedigers alle zeilen bij moesten zetten om het doel van keeper Ri Myong-guk schoon te houden. Namens het Noorden tekende Pak Kwang-ryong voor de grootste kans: Hij kopte een corner van korte afstand hard op de lat. De stand bleef echter gelijk, waardoor er een verlenging gespeeld moest worden.

In de verlenging duurde het tot de 110e minuut voor de eerste grote kans te noteren viel. Kim Shin-wook, nog geen twee minuten in het veld, slaagde er van dichtbij niet in om Zuid-Korea op voorsprong te zetten. Niet veel later kregen spelers uit het Zuiden nog meer grote kansen. Zo raakte keeper Ri in paniek, maar hij werd door zijn verdedigers gered. In de 119e minuut volgden drie enorme kansen in tien seconden tijd, maar een corner was het enige resultaat.

Die corner bleek even later echter genoeg om de Noord-Koreanen op de knieën te dwingen. Lee Yong-jae kopte de bal via de hand van Noord-Koreaan Ri Yong-jik in het doel. Omdat niet iedereen ervan overtuigd was dat de bal de lijn had gepasseerd nam Rim Chang-woo met een harde trap alsnog alle twijfel weg. De scheidsrechter had echter al gefloten voor de goal van Lee en dus was het goud voor Zuid-Korea.

De Zuid-Koreanen vieren feest na de winnende treffer (Foto: Getty)

Voor het thuisland is het de vierde keer dat ze het mannentoernooi winnen op de Asian Games. Opvallend genoeg was de vorige keer, in 1986, de enige andere editie waarbij Zuid-Korea de enige winnaar was. In 1970 en 1978 moest het goud na een 0-0 in de finale gedeeld worden. Vooral in 1978 was dat opvallend, want zowel Noord- als Zuid-Korea pakten destijds het goud. De Noord-Koreanen pakten voor het eerst sinds het zilver in 1990 weer een medaille. Het brons in Incheon was voor Irak, dat Thailand versloeg in de troostfinale.