Winst bank Vaticaan gekelderd

De bank van het Vaticaan heeft vorig jaar zijn winst zien verdampen door verliezen op investeringen. De bank, het Instituut voor Religieuze Werken (IRW), hield eind december slechts een kleine 2,9 miljoen euro over. In 2012 kwam de bank nog uit op een winst van 86,6 miljoen euro.

De verliezen zijn het gevolg van de opruimwerkzaamheden die sinds begin vorig jaar gaande zijn. Die moeten de bank - in het verleden beschuldigd van onzuivere financiële praktijken en witwassen - transparanter en veiliger maken, zo stelt Ernst von Freyberg, sinds vorig jaar voorzitter van het instituut.

Als onderdeel van de reorganisatie besloot de bank van Vaticaanstad afgelopen jaar zo'n tweeduizend rekeningen te blokkeren. Ook sloot zij de rekeningen van nog eens een slordige drieduizend klanten, waarvan een deel al jaren niet meer gebruikt werd. De bank heeft nu nog een kleine 15.500 klanten, tegen bijna negentienduizend in 2012.

De hervormingen hebben in de eerste maanden van dit jaar wel vruchten afgeworpen, zo blijkt uit het jaarverslag van de bank. Tussen januari en juni boekte het IRW een winst van 57 miljoen euro. Dat resultaat 'stemt tevreden', zo stelt de bank in het jaarverslag.