'Amsterdam wacht strop voor aanpak Wallen'

Het project om de Wallen in Amsterdam op te knappen gaat de komende jaren zeker 140 miljoen euro kosten. De stad dreigt het grootste deel van die rekening zelf te moeten betalen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die in het bezit zijn van Trouw.

Ex-wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) begon met het project om de Wallen leefbaarder te maken. Daarvoor werden prostitutiepanden en coffeeshops opgekocht en van bestemming veranderd. Sinds het vertrek van Asscher gebeurt er echter weinig meer. Het geld om panden te kopen, is volgens Trouw op.

Ook is er weinig animo voor het nog op te richten vastgoedbedrijf 1012 Inc., vernoemd naar het postcodegebied van de Wallen. Trouw schrijft dat het bedrijf financieel niet 'stevig' genoeg is en dat het investeerders weinig rendement kan bieden. ABN Amro en Nationale Nederlanden zouden daarom uit het project willen stappen.

De gemeente Amsterdam moet grootaandeelhouder worden in 1012 Inc., maar volgens ABN Amro krijgt de gemeente 'een flinke rekening' als het dat plan doorzet. Burgemeester Eberhard van der Laan laat aan Trouw weten zich niet te 'herkennen' in de kostenpost van 140 miljoen euro. "Dan worden onjuiste bedragen bij elkaar opgeteld'.