Parkeerinkomsten Amsterdam naar record

De gemeente Amsterdam heeft in 2013 meer parkeergeld geïncasseerd dan ooit. Directeur Jørgen Weekers van parkeerbeheerder Cition zegt zaterdag in Het Parool dat parkeerders vorig jaar 166 miljoen euro hebben betaald, 9 miljoen meer dan het jaar ervoor.

De stijging is toe te schrijven aan een aantal factoren. De tarieven voor een parkeervergunning zijn gestegen en er was een kleine uitbreiding van het gebied waar voor parkeren moet worden betaald, maar volgens Weekers heeft het feit dat er veel meer wordt gecontroleerd het meeste geld opgebracht.

"We hebben vorig jaar 25 miljoen controles uitgevoerd, drie keer zo veel als in 2010. De pakkans is hierdoor omhoog gegaan", aldus Weekers.

Over de besteding van de parkeerinkomsten ontstond kort geleden beroering in Amsterdam. PvdA-wethouder Pieter Hilhorst (Financiën) liet doorschemeren dat hij het geld deels zou willen gebruiken voor onderwijs, werkgelegenheid en de bouw van betaalbare huurwoningen. Dat viel slecht bij coalitiepartners VVD en GroenLinks. Het parkeergeld wordt doorgaans gestoken in het Mobiliteitsfonds Amsterdam, waarmee onder meer parkeergarages en verkeersmaatregelen worden bekostigd.

Parkeerinkomsten Amsterdam naar record
Parkeerinkomsten Amsterdam naar record (Foto: ANP)