Coffeeshops Wallen mogen dicht

De gemeente Amsterdam hoeft de verkoop van softdrugs op de Wallen niet te gedogen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door coffeeshophouders.

De ondernemers zijn de dupe van het zogeheten project 1012, waarmee de gemeente in de rosse buurt (postcode 1012) de criminaliteit terug wil dringen en de Wallen wil opknappen. Amsterdam gedoogt daarom niet langer de verkoop van softdrugs in 18 straten, waaronder de Lange Niezel, Warmoesstraat, Oudebrugsteeg en Nieuwebrugsteeg.

Een aantal van de coffeeshops in die straten is inmiddels gesloten of verbouwd tot een andere horecagelegenheid. De ondernemers meenden dat de straatgerichte aanpak van de gemeente onrechtmatig is, maar de rechtbank gaf ze daarin geen gelijk. In plaats daarvan gaat de rechter mee in de argumentatie van de gemeente dat coffeeshops vaak afzetkanalen vormen voor de georganiseerde criminaliteit in softdrugs.

Recht op financiële compensatie is er niet. "Coffeeshophouders hebben als normaal bedrijfsrisico te aanvaarden dat aan het gedogen van de verkoop van softdrugs een einde kan komen", staat in de uitspraak te lezen.