Amsterdammers geen zin in vrijmarkt koningsnacht

In Amsterdam vindt tijdens koningsnacht geen vrijmarkt plaats. Dit jaar was het mogelijk om een vergunning aan te vragen voor de nachtelijke verkoop, maar niemand maakte van die mogelijkheid gebruik. "De raad had een motie aangenomen die ervoor pleitte dat de nachtelijke vrijmarkt terugkomt, maar er bleek geen belangstelling", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Een nachtelijke vrijmarkt voorafgaand aan Koningsdag was in Amsterdam in het verleden 'op vele plekken een traditie'. Zo staat het in het plan dat midden december door de gemeenteraad werd aangenomen. Enkele raadsleden wilden de nachtverkoop nieuw leven inblazen. In Utrecht wordt ook al jaren een vrijmarkt georganiseerd op koninginnenacht en -dag en dit jaar op de eerste koningsnacht ook.

Of volgend jaar een nieuwe poging wordt gedaan, is nog niet duidelijk. In de motie staat dat bij goed verloop van de vrijmarkt in de koningsnacht van 2014 de traditie op meerdere plekken in de stad in 2015 voortgezet gaat worden.

De vrijmarkt op Koningsdag gaat uiteraard wel gewoon door. Delen van sommige stoepen zijn al ruim een week als 'bezet' gemarkeerd met krijt, verf of tape; een vergunning is niet nodig.