Anti-Wallenkritiek mag niet

De gemeente Amsterdam houdt niet van kritiek op het Project 1012, dat het Wallengebied moet opschonen. Dat blijkt onder andere uit een chagrijnige burgemeester Eberhard van der Laan in Brandpunt Reporter en een onaardig mailtje aan de Universiteit van Amsterdam, schrijft Het Parool.

Het project heeft als doel het terugdringen van vrouwenhandel en het aantrekkelijker maken van het hoofdstedelijke Wallengebied. Hiertoe worden prostitutieramen en coffeeshops gesloten, onder meer door het uitkopen van uitbaters. Van der Laan werd in de Brandpunt-aflevering De slag om de wallen met de kosten en discutabele resultaten geconfronteerd, onder meer omdat de omvang van de gedwongen prostitutie die moet worden bestreden, nogal onduidelijk is. Dat leidde tot een nogal onaangename sfeer tussen de interviewer en de burgervader, die op de ernst van het letterlijk ongekende probleem bleef hameren.

Ook de Universiteit van Amsterdam ervaart het gemeentelijke ongenoegen wanneer er kritisch over het project wordt gesproken. De sociologische faculteit had Project 1012-baas Pierre van Rossum uitgenodigd om aan een congres met 200 internationale wetenschappers mee te werken, waar de kwestie zou worden besproken. Maar volgens Van Rossum is de UvA vooringenomen en is onderzoek aangaande het Wallenproject niet objectief, zo liet hij per email weten.

The Post Online heeft het bewuste mailtje in bezit en meent dat dat de onenigheid is terug te leiden op een persoonlijke vete naar aanleiding van onderzoek door socioloog Laurens Buijs. Die onderwierp een paar jaar terug onder meer politiecijfers over de omvang van gedwongen prostitutie aan kritisch onderzoek. Buijs moest zich destijd bij de faculteit verantwoorden maar bleek alles wat hij op had geschreven met interviewdata te kunnen staven.

D66 en de SP hebben schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Van Rossum wil tot die zijn beantwoord niet reageren.