Klaagzang Bloemen over 'aangeharkt Amsterdam'

Karin Bloemen verwondert zich over het Amsterdam van tegenwoordig. De stad is volgens de 53-jarige zangeres 'braaf en aangeharkt, zo netjes'. Ze besloot daarom een lied te schrijven: Amsterdam Gaat Dood.

'Amsterdam, waar zijn je hoeren', zingt Bloemen onder meer. "Maar het gaat ook over de Jordaan, waar nu allemaal yuppen wonen met een bakfiets voor de deur", zegt de zangeres in De Telegraaf. "Vroeger zette je de hele week de auto op de stoep, nu betaal ik mijn parkeerplaats met mijn tweede hypotheek. Geen trambestuurder die nog een geintje maakt", gaat Bloemen verder. "Waar is het lef van de stad gebleven? Waar de kleur? De kraakpanden weg, de coffeeshops."

Bloemen, die sinds drie jaar weer in Amsterdam woont, uit haar mening liever zingend dan dat ze bijvoorbeeld een gesprek aangaat met burgemeester Eberhard van der Laan. "Ik signaleer het en dat is dan mijn manier om er iets mee te doen. Amsterdam Gaat Dood is net op single uitgebracht en iemand zei: voordat er weer nieuwe inperkende maatregelen genomen worden, zou dat liedje aan het begin elke gemeenteraadsvergadering gespeeld moeten worden. Ik vind dat wel een mooie gedachte, iedereen even aan de geest van Amsterdam herinneren."