CPB publiceert basismateriaal Prinsjesdag

De regering krijgt maandag de cijfers waarmee de begroting voor volgend jaar wordt gemaakt. Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert om 09.00 uur de juniraming, die de basis vormt voor de plannen voor Prinsjesdag die deze zomer worden gemaakt.

In maart, bij de vorige raming, voorzag het CPB een economische groei dit jaar van 0,75 procent. De groei in het eerste kwartaal is echter flink tegengevallen, door de zachte winter. Het CPB stelt de groeivoorspelling voor dit jaar waarschijnlijk naar beneden bij. De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelde vorige week een 'bescheiden groei' van 0,2 procent. De Rabobank was iets optimistischer, met een raming van een half procent.

Voor volgend jaar voorzag het CPB eerder dit jaar een groei van bruto binnenlands product van 1,25 procent. Volgens DNB komt de groei hoger uit, op 1,6 procent. De consumptie zou harder toenemen dan eerder verwacht.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zal maandag snel doorbladeren naar de voorspellingen over het begrotingssaldo voor het antwoord op de vraag of hij wat extra ruimte op de begroting krijgt.

Het planbureau voorzag eerder dit jaar al dat het huishoudboekje van de Nederlandse regering zou verbeteren tot onder de norm van drie procent, met een tekort van 2,9 procent dit jaar en 2,1 procent volgend jaar. Volgens de prognose van DNB van vorige week komt het tekort echter nog lager uit, op respectievelijk 2,2 en 1,8 procent.