Kabinet en oppositie beginnen begrotingsoverleg

De coalitie en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP beginnen maandag aan een nieuwe ronde onderhandelingen. Ze hopen het eens te worden over de begroting voor volgend jaar.

De drie partijen van de 'constructieve oppositie', waarmee het kabinet al eerder akkoorden sloot, hebben in elk geval één gezamenlijke eis: ze willen belastingverlaging voor lagere inkomens. Daarnaast wil D66 een innovatiefonds om de economie te versterken. De ChristenUnie eist minder bezuinigingen op de jeugzorg en meer geld voor dagbesteding. De SGP wil meer geld voor defensie.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom legde dit weekeinde een eis op tafel: hij wil 200 tot 250 miljoen euro extra voor de overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten. Zo wil Samsom garanderen dat ouderen onder alle omstandigheden de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft al gewaarschuwd dat hij niet of nauwelijks geld heeft. Vorige week sloten de coalitiepartijen VVD en PvdA een akkoord. De strafbaarstelling van illegaliteit werd geschrapt, en er kwam een half miljard lastenverlichting voor hogere inkomens.

Door dat half miljard uit te trekken is de pot met meevallers zo'n beetje leeg, zei Dijsselbloem. Dat betekent dat voor extra uitgaven op andere posten moet worden bezuinigd. D66 denkt te kunnen bezuingen op zorg en sociale zekerheid. De SGP ziet mogelijkheden in de invoering van een tolvignet voor buitenlandse auto's.

De coalitiepartijen en het kabinet overleggen met de drie oppositiepartijen omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Over de begroting voor volgend jaar wordt nu al overlegd omdat het kabinet de hoofdlijnen van de begroting uiterlijk eind deze maand moet inleveren in Brussel.