Begrotingsonderhandelingen dinsdag verder

De onderhandelingen van het kabinet met D66, ChristenUnie en de SGP over de begroting van volgend jaar gaan dinsdag verder. Tijdens het tweede gesprek met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) schuiven de fractieleiders van de drie oppositiepartijen aan.

Het eerste gesprek, waarvoor de financieel specialisten van de coalitie en de 'constructieve oppositie' zich maandag iets voor 10.00 uur meldden, nam een kleine twee uur in beslag. Alle onderhandelaars verklaarden na afloop dat het gesprek 'constructief' en 'in goede sfeer' is verlopen.

Tijdens het gesprek is volgens de betrokkenen vooral gekeken naar de ruimte in de begroting. Over de inhoud van de gesprekken lieten de woordvoerders weinig los, behalve dat Dijsselbloem nog in overleg is met andere ministers over de stand van zaken in 2015.

"Het beeld van de begroting is iets duidelijker geworden", zei Wouter Koolmees (D66) daarover. "Dijsselbloem is nu nog in gesprek met zijn collega's, er is nog geen totaalbeeld. Daar moeten we toch eerst beter zicht op krijgen willen we verder kunnen gaan praten."

SGP'er Elbert Dijkgraaf hield na afloop ook een slag om de arm, maar toonde zich tegelijkertijd optimistisch. "Als je gewoon naar de economie kijkt en de ontwikkeling van de uitgaven dan verwacht ik wel dat er voldoende meevallers zijn." Hoe groot die zijn is nog onduidelijk, maar volgens Dijkgraaf is het 'niet onrealistisch' om uit te gaan van meer dan een half miljard.

Dijsselbloem toonde zich na afloop van het overleg ook optimistisch. "Het is mijn intentie er met deze partijen uit te komen, en ik denk dat het gaat lukken." Het zal lastig worden, maar de druk zit er op, zei hij. De bewindsman kijkt waar nog meer kan worden bespaard en of er meer lastenverlichting mogelijk is. "Daar gaan we naar kijken en daar gaan we deze week mee aan het werk."

Dijsselbloem waarschuwde voor het begin van de nieuwe onderhandelingen nog dat hij geen of nauwelijks geld heeft. Vorige week sloten de coalitiepartijen VVD en PvdA een akkoord. De strafbaarstelling van illegaliteit werd geschrapt in ruil voor een half miljard lastenverlichting voor hogere inkomens. Door dat half miljard is de pot met meevallers zo'n beetje leeg, zei Dijsselbloem.

D66, ChristenUnie en de SGP toonden zich hiervan niet onder de indruk. "Dat is ook zijn rol als minister van Financiën", zei Koolmees. Dat geldt ook voor het dreigement van Halbe Zijlstra (VVD) dat het kabinet ook zonder de steun van de oppositiepartijen kan, omdat waarschijnlijk niet extra bezuinigd hoeft te worden. "Dat hoort bij het proces van onderhandelingen", aldus Koolmees.

Hij vindt het verstandig dat het kabinet de samenwerking met zijn partij en met de ChristenUnie en SGP voortzet. Dat creëert stabiliteit, wat goed is voor de economie. Carola Schouten (ChristenUnie) wees er fijntjes op dat zij is uitgenodigd door Dijsselbloem en niet door Zijlstra. "De minister van Financiën vindt het kennelijk wel nodig dat het gesprek met ons wordt gevoerd."

De coalitiepartijen en het kabinet overleggen met de drie oppositiepartijen omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Over de begroting voor volgend jaar wordt nu al overlegd omdat het kabinet de hoofdlijnen van de begroting uiterlijk eind deze maand moet voorleggen aan de Europese Commissie.

De gesprekken gaan dinsdag verder met de fractieleiders. Volgens Dijkgraaf is dat nodig, omdat zij de grote besluiten nemen. De fractiespecialisten komen weer in beeld als het om 'lastige, technische kwesties' gaat. "Dan zijn wij weer aan de beurt."