De Jong: "Sfeer bij Oranje is fantastisch"

De sfeer binnen de selectie van Oranje is fantastisch. De intensiteit en het plezier bij het Nederlands elftal liggen op een hoog niveau. Dat zei Nigel de Jong zondag bij een persconferentie in Rio de Janeiro. "Hoe kan het ook anders, na die 5-1 tegen Spanje. Maar de focus was gisteren meteen weer terug. We hebben tenslotte nog niets gewonnen. Er is veel vertrouwen in de groep, we vechten voor elke meter."

De 29-jarige middenvelder van AC Milan waakt voor onderschatting voor de tweede groepswedstrijd tegen Australië. "De verwachtingen zijn hoog na de grote zege tegen Spanje, maar we moeten er voor de volle honderd procent voor vechten. We moeten ons goed voorbereiden en deze wedstrijd gewoon winnend afsluiten. Die drie punten zijn heel belangrijk."

Naar aanleiding van de wedstrijd tegen Spanje, was na de videobespreking duidelijk geworden dat Oranje in balbezit meer rust moet tonen. "Zeker in de eerste helft speelden we de bal te snel naar voren. Daardoor kwamen we voetballend in de problemen. Als de mogelijkheid er niet is, moeten we investeren in balbezit. Dat deden we in de tweede helft al een stuk beter."

Over de manier waarop bondscoach Louis van Gaal de zaken heeft aangepakt en aanpakt, was De Jong erg positief. "Ik ben nog nooit zo fit aan een WK begonnen. Dat zag je ook in de wedstrijd tegen Spanje, we konden ook de laatste twintig minuten nog vol doorgaan." Ook over het verblijf van de familie van de spelers was hij te spreken. "Iedereen heeft gevoel, emotie. Het is fijn als familie, vrienden en kinderen erbij zijn. De combinatie is perfect en dat maakt dat je net een stapje extra zet."

De Jong had ook nog een goed woord over voor de enthousiaste Braziliaanse fans. De Nederlandse selectie neemt buiten het hotel altijd ruim de tijd om handtekeningen uit te delen, foto's te maken en onder de mensen te zijn. "We passen ons gemakkelijk aan", zegt De Jong. "We houden ervan om ook de sfeer in het land te ervaren. We zijn hier niet voor ons plezier, we hebben een doel, maar we genieten er ook van. Elk land doet dat op zijn eigen manier."