'Vliegveld Lelystad wordt na Schiphol de grootste'

Lelystad Airport wordt na Schiphol de grootste luchthaven van het land. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu besloten, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen. Naar verwachting stemt het kabinet morgen in met het besluit.

Het vliegveld zou volgens de nieuwszender flink gaan uitbreiden. Zo worden de landingsbanen verlengd en komt er een nieuwe terminal. Dat is nodig om een groot deel van het vliegverkeer dat niet meer kan landen op Schiphol op te vangen.

De Amsterdamse luchthaven bereikt in 2018 het maximum van 510 duizend vluchten. Om de omgeving rond Schiphol te ontzien, is afgesproken dat het aantal vluchten per jaar dat getal niet mag overstijgen. Ook wil Schiphol ruimte overhouden voor groei van zijn functie als overstapstation voor KLM en zijn partners.

Lelystad zou volgens RTL Nieuws op termijn 45 duizend vluchten per jaar gaan afhandelen. De luchthaven wordt daarmee groter dan die van Eindhoven. De Brabantse plaats krijgt jaarlijks 44 duizend vluchten te verwerken.