Overlast voorspelde noodweer valt nog mee

De overlast door het noodweer maandagmiddag vooralsnog valt mee. Op enkele omgewaaide bomen en blikseminslagen na is er vóór 16.00 uur nog vrij weinig gebeurd, melden brandweerkorpsen in de provincies waarvoor het KNMI code oranje heeft afgegeven. Een zeer actief buienfront heeft het land inmiddels verlaten.

In de regio Brabant Zuidoost kwamen zo'n 25 meldingen binnen. Vooral over omgewaaide bomen. "De komende uren verwachten we geen overlast meer", aldus een woordvoerder. Bij Riel sloeg de bliksem in het rieten dak van een bed and breakfast waardoor het pand flinke schade opliep.

In Limburg is het ook rustig gebleven, melden woordvoerders van de brandweer. "Al komen er nog wel buien aan tussen 16.00 en 19.00 uur, die houden we in de gaten", aldus de zegsman van de brandweer Limburg-Noord.

De brandweer in het noordoosten van Gelderland kreeg enkele meldingen binnen over afgewaaide takken en een blikseminslag in de elektriciteitskast van een slagboom. Verder waren er weinig bijzonderheden.

Hulpdiensten houden om 16.00 uur uit voorzorg een overleg over eventuele gevolgen van het noodweer voor het muziekfestival Pinkpop in het Limburgse Landgraaf. Eerder storingen trokken aan het festival voorbij. "In Orléans Frankrijk is zich iets aan het ontwikkelen, maar nog te vroeg om te zeggen of het over #pp14 of erlangs gaat", meldt het Twitteraccount Pinkpopweer.

De weerwaarschuwing van het KNMI geldt nog steeds, is te zien op de site. De provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland krijgen te maken met zware onweersbuien. Hierbij zijn hagel en zware windstoten mogelijk. In korte tijd kan lokaal veel regen vallen. De buien trekken in de loop van de avond noordoostwaarts.