Slecht weer: code oranje in 4 provincies

Het KNMI heeft een code oranje afgegeven voor Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in verband met het onweer dat later maandagmiddag Nederland binnenkomt. Code oranje staat voor extreem weer. Er moet rekening gehouden worden met onweer, plaatselijk erg veel regen, hagel en windstoten tot meer dan 100 kilometer per uur.

Vanaf een uur of vier krijgt Zeeland als eerste Nederlandse provincie te maken met de verwachte zware buien. De andere provincies volgen dan tegen vijf uur, aldus het KNMI. Al eerder krijgt het zuiden te maken met minder ernstige buien. Het onweer trekt in de loop van de avond en nacht weg richting het noordoosten.

Maandagochtend vroeg was er in Zeeland en Noord-Brabant al bijzonder slecht weer. Op diverse plaatsen stonden straten blank en liepen kelders onder. In Den Dungen brandde een boerderij af na een blikseminslag en in Den Bosch stortte het dak van een distributiecentrum in, waarschijnlijk doordat er te veel water op bleef staan. In De Moer en Kaatsheuvel ontstond volgens de brandweer een windhoos, waarbij onder meer bomen werden ontworteld. Ook in de omgeving van Heesch en Oss spookte het behoorlijk.

Slecht weer: code oranje in 4 provincies
Slecht weer: code oranje in 4 provincies (Foto: ANP)