AEX daalt door slechte jaarcijfers

De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten na tegenvallende macro-economische cijfers en bedrijfsresultaten. De AEX-index sloot 0,7 procent lager op 398,76 punten. Hiermee presteerde de Amsterdamse beurs in lijn met de Duitse beurs, maar slechter dan de Franse beurs, die wel in het groen eindigde.

Het aantal fondsen dat op het Damrak met verlies sloot, was ongeveer even groot als het aantal winnaars. Randstad stond met een verlies van 10,5 procent ver onderaan. Het uitzendbureau boekte een resultaat dat slechter was dan verwacht. Ook Aegon presenteerde teleurstellende kwartaalcijfers en verloor 6 procent.

Air France-KLM wist daarentegen de dag met een lichte winst van 0,2 procent af te sluiten, ondanks het verlies van 1,8 miljard euro over 2013, dat donderdag werd gepresenteerd. De luchtvaartmaatschappij sloot echter uit een kapitaalinjectie nodig te hebben, wat volgens analist Corné van Zeijl een positieve boodschap voor beleggers is.

Oliegerelateerde bedrijven deden het goed op de Amsterdamse beurs. Bodemonderzoeker Fugro won 2 procent, terwijl SBM Offshore de dag afsloot met een plusje van 1,1 procent. De fondsen profiteerden van de goed ontvangen cijfers van de Franse sectorgenoot Technip, dat zelf bijna 6 procent meer waard werd.

In de Midkap voor middelgrote fondsen waren Delta Lloyd en BAM de uitblinkers, met dagwinsten van respectievelijk 5,7 en 2,4 procent. Uitzendbureau USG People verloor daarentegen 5,7 procent, terwijl Pharming 2,7 procent in het rood ging.