AEX wint na goede groeicijfers

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag de week in stijl afgesloten, aangejaagd door de boven verwachting hoge groei van de Nederlandse economie. De AEX-index won een half procent en steeg naar 398,95 punten. Ook de Midkap-index voor de iets minder grote fondsen sloot met winst. De graadmeter ging met 0,2 procent omhoog naar 640,39 punten.

Op de beurzen elders in Europa waren beleggers eveneens optimistisch gestemd. De Duitse beurs won 0,7 procent, terwijl de beurs van Parijs een plusje van 0,6 procent noteerde. Aan de overzijde van de Atlantische Oceaan stonden de beurzen van Wall Street halverwege de handelsdag ook op bescheiden winsten.

Maar liefst zeventien van de 25 fondsen in de AEX-index sloten vrijdag met zwarte cijfers. Air France-KLM was met een dagwinst van 2,3 procent koploper, op de voet gevolgd door Randstad en Fugro. Dat laatste bedrijf maakte voorbeurs bekend een opdracht van 250 miljoen te hebben gekregen van Shell.

Grootste daler op de Amsterdamse hoofdgraadmeter was KPN. Het telecombedrijf verloor 1,7 procent. DSM, Gemalto en SBM Offshore kwamen ook uit in de rode cijfers, maar die waren kleiner lager dan die van KPN. De verliezen van het drietal kwamen uit tussen de 0,7 en 0,9 procent.

In de Midkap ging het kleine Pharming met ruime voorsprong aan kop met een winst van 11,5 procent. Tomtom en USG People sloten de dag af als tweede en derde. De navigatiebouwer won 2,5 procent, terwijl het uitzendbureau 1,7 procent hoger sloot. Staalbedrijf Aperam verloor twee procent.