Thaise boeren protesteren voor kantoor premier

Honderden kwade Thaise rijstboeren hebben maandag afzettingen voor het tijdelijke kantoor van premier Yingluck Shinawatra vernield. Zij deden dit uit protest tegen uitgestelde betalingen voor hun oogsten.

De demonstranten, die zich uit twintig provincies hadden verzameld, vernielden prikkeldraadafzettingen met een truck, schoven soldaten die het kantoor bewaakten aan de kant en probeerden het kantoor te omsingelen. Ze eisen een persoonlijk onderhoud met Yingluck om te vragen of ze nog betaald gaan worden. Bij eerdere protesten blokkeerden de boeren snelwegen in verschillende delen van het land.

Overheidswoordvoerders meldden dat de betalingen waren uitgesteld doordat antiregeringsbetogingen in december tot het ontbinden van het parlement leidden. Ook zetten de demonstranten volgens de woordvoerders banken onder druk om boeren niet uit te betalen. De Thaise minister van financiën zei dat de regering maandag begint met het overmaken van achterstallige betalingen.

De protesten van de rijstboeren komen bovenop al maanden durende antiregeringsbetogingen. De demonstranten eisen dat de regering van Yingluck plaatsmaakt voor een niet-gekozen volksraad, die hervormingen moet doorvoeren om een eind te maken aan corruptie. Het is meermaals tot gevechten gekomen tussen de politie en betogers. Zeker tien mensen zijn bij de protesten om het leven gekomen en meer dan zeshonderd liepen verwondingen op.