Hackers klagen Duitse overheid aan voor spionage
Duitse computerhackers en mensenrechtenactivisten gaan de Duitse overheid aanklagen voor het helpen van buitenlandse spionnen, wat verboden is in Duitsland. Dit maakten de Chaos Computerclub en het Internationaal Verbond voor Mensenrechten maandag bekend.
Volgens de organisaties accepteerden de Duitse autoriteiten dat Amerikaanse en Britse spionagediensten Duitse burgers bespioneerden. In sommige gevallen hielp de regering de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ hier zelfs bij. De organisaties baseren zich op documenten die werden gelekt door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.
"Met deze aangifte hopen wij de federale procureur-generaal eindelijk te bewegen een onderzoek tegen de Duitse overheid in te stellen", liet de Chaos Computerclub in een schriftelijke verklaring weten. Deze groep noemt zichzelf de grootste vereniging van hackers ter wereld en pleit regelmatig voor betere privacyrechten. Ook legt de organisatie geregeld veiligheidslekken in elektronische systemen bloot.
Het federale openbaar ministerie overweegt al maanden om een onderzoek naar vermeende NSA-activiteiten op Duitse bodem te openen. Zij zullen nu moeten beslissen of zij op basis van deze aangifte dit onderzoek beginnen. De Duitse regering heeft herhaaldelijk zijn ongenoegen over buitenlandse spionageactiviteiten uitgesproken en wil een verdrag met de Verenigde Staten sluiten om elkaar niet langer te bespioneren.
Tegelijkertijd verwijt de oppositie de regering dat zij te weinig druk op Washington uitoefent uit angst dat dit de onderlinge betrekkingen zal schaden. Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat 'iedereen in Duitsland het recht heeft om aangifte te doen' en onthield zich van verder commentaar.