FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 februari 2014

VS gaan voor voertuig-tot-voertuigtechnologie

De Amerikaanse overheid wil autofabrikanten op termijn verplichten om personenauto's en lichte vrachtwagens uit te rusten met apparatuur waardoor voertuigen elkaar kunnen 'zien' en met elkaar kunnen 'praten'. "Wij willen de automobielindustrie een krachtig signaal geven dat voertuig-tot-voertuigtechnologie volgens ons de toekomst is", zei minister van verkeer Anthony Foxx maandag op een persconferentie.

Een radiobaken moet continu informatie over een voertuig uitzenden, zoals positie, koers en snelheid. Auto's krijgen dezelfde informatie van andere voertuigen terug en een boordcomputer moet de bestuurder waarschuwen wanneer een botsing dreigt. Als fabrikanten daarvoor kiezen zullen sommige systemen automatisch ingrijpen om een aanrijding te voorkomen.

De National Highway Traffic Safety Administration heeft jaren met autofabrikanten aan de technologie gewerkt en denkt dat die tot tachtig procent van de ongelukken kan vermijden waarbij geen drank of mechanisch falen in het spel is. De overheid wil zich nu toeleggen op het vermijden van ongelukken, waar tot nog toe ongelukken als een gegeven werden beschouwd en de focus lag op het overleven daarvan, zei NHTSA-directeur David Friedman.

Het kan nog wel een paar jaar duren voordat autofabrikanten de nieuwe technologie verplicht moeten inbouwen. Foxx zei dat hij de zaak wel rond wil hebben voordat president Barack Obama begin 2017 afzwaait.

"Het zal autorijden zoals wij dat kennen na verloop van tijd veranderen", zegt Scott Belcher, president van de Intelligent Transportation Society of America. "Wij zullen na verloop van tijd een afname van het aantal ongelukken zien. Autofabrikanten zullen auto's anders ontwerpen en bouwen, omdat ze niet langer auto's hoeven te bouwen om een botsing te overleven, maar ze bouwen om botsingen te vermijden." Auto's zullen door de nieuwe technologie honderd tot tweehonderd dollar duurder worden, maar dat zal waarschijnlijk door een lagere verzekeringspremie ruimschoots goed worden gemaakt.

De autofabrikanten zijn enthousiast over de voertuig-tot-voertuigtechnologie, maar zien ook problemen op het gebied van techniek, veiligheid en privacy die eerst moeten worden opgelost.

De veiligheidsvoordelen kunnen pas worden bereikt wanneer er voldoende auto's vrachtwagens met de nieuwe technologie zijn uitgerust. Het kan vijftien jaar of langer duren voordat de helft van het wagenpark in de VS ervan is voorzien, zegt communicatietechnologiebedrijf Qualcomm. Dit zou sneller kunnen als de benodigde chip in smartphones wordt ingebouwd. Nu gebruikt al 45 procent van de Amerikaanse bevolking een smartphone met GPS en gemiddeld is een smartphone om de twee jaar aan vervanging toe. Een bijkomend voordeel is dat ook andere verkeersdeelnemers zoals voetgangers, fietsers en motorrijders een smartphone bij zich hebben die hen in de toekomst voor een aanrijding kan behoeden, zegt Belcher.

Ivoor van 500 olifanten in beslag genomen

Het Afrikaanse land Togo heeft bijna 4000 kilogram ivoor in beslag genomen. De slagtanden zijn afkomstig van meer dan 500 gedode olifanten. De lading heeft een totale waarde van ongeveer 8 miljoen dollar (bijna 6 miljoen euro).

Het ivoor was verstopt in containers met bestemming Vietnam. De slagtanden zouden worden verscheept als hout en cashewnoten vanuit de haven van Lomé, de hoofdstad van Togo. De autoriteiten troffen de zendingen aan op 22 en 28 januari.

Twee mensen uit Togo en een man uit Vietnam zijn gearresteerd. Het is niet bekend waar de slagtanden vandaan komen. "Togo heeft maar 115 olifanten, het is dus duidelijk dat het ivoor niet hiervandaan komt", aldus het ministerie van Milieu in Lomé maandag.

De internationale handel in ivoor is verboden. Maar volgens dierenbeschermers worden de olifanten in een alarmerend tempo gestroopt. Dat gebeurt vooral in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens de VN is de ivoorhandel een manier van gewapende groepen om aan geld te komen. De vraag naar ivoor is vooral in Azië groot.

Ivoor van 500 olifanten in beslag genomen
Ivoor van 500 olifanten in beslag genomen (Foto: ANP)

Taakstraf voor Geordie Shore-ster Vicky Pattison

Geordie Shore-ster Vicky Pattison heeft een taakstraf van 180 uur opgelegd gekregen omdat ze vorig jaar zomer een vrouw heeft mishandeld. Een rechter in Newcastle oordeelde maandag dat Pattison ook een schadevergoeding van vierduizend pond aan het slachtoffer moet betalen, meldt de BBC.

De 26-jarige Pattison, bekend van de MTV-realityserie Geordie Shore, vloog in juli de 18-jarige dame aan omdat ze dacht dat ze ijs tegen haar gooide. Toen een beveiliger de realityster weg sleurde, gooide Pattison haar schoenen naar de vrouw. De dame had vier hechtingen nodig na het incident. Ook een barman liep een gescheurde lip op. De realityster, die de mishandeling toegaf aan de rechter, moet de barman 750 pond geven.

Pattison werd na het incident tijdelijk geschorst van Geordie Shore. Het komt regelmatig voor dat de sterren uit de serie wegens wangedrag tijdelijk uit de serie worden gezet. Geordie Shore, dat werd gebaseerd op de Amerikaanse serie Jersey Shore, volgt de feestende castleden uit Newcastle. Momenteel wordt het zevende seizoen van de show uitgezonden op MTV. Ook in Nederland is de realityserie te zien op de muziekzender.

Storing op verkeersinformatieborden

Door een storing in een computersysteem van Rijkswaterstaat kan voorlopig geen actuele reisinformatie worden getoond op de borden boven en naast de snelwegen. Monteurs werken aan een oplossing, meldt Rijkswaterstaat.

Weggebruikers wordt aangeraden in de ochtendspits de laatste informatie over files en andere vertraging te volgen via de radio, het internet of op navigatiesystemen. Hoelang de storing duurt, is niet bekend.

Rutte neemt Sochi-petitie COC in ontvangst

Minister-president Mark Rutte (VVD) heeft maandagavond de COC-petitie tegen de grote delegatie die het kabinet naar de Winterspelen in Sochi stuurt in ontvangst genomen. Ruim 38.000 mensen hebben de petitie ondertekend. Desondanks liet de premier weten de delegatie niet aan te passen.

COC-voorzitter Tanja Ineke laat weten een dubbel gevoel over te houden aan haar ontmoeting met Rutte. "De delegatie blijft ongewijzigd. Daar zijn we teleurgesteld over", laat ze weten. Wel heeft Rutte volgens haar toegezegd dat hij in zijn gesprek met de Russische president Vladimir Poetin vrijdag 'glashelder gaat vragen of de antihomowet van tafel kan worden geveegd'. Ook komt er vanuit het kabinet een actieplan om homo's na de Spelen te ondersteunen.

Ineke vermoedt dat Rutte de petitie verder compleet negeert. "Hij heeft het waarschijnlijk letterlijk naast zich neergelegd", zegt ze. Rutte zei half januari al niet van plan te zijn de delegatie minder zwaar te maken. Behalve hijzelf reizen ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister van Sport Edith Schippers (VVD) af naar Sochi.

Het COC protesteert vrijdag tijdens de opening van de Olympische Spelen bij het Homomonument in Amsterdam om homo's, lesbiennes, bi's en transgenders in Rusland te ondersteunen. Inmiddels hebben meer dan 750 mensen aangegeven naar de 'alternatieve ceremonie voor de Poetin-show' te komen.

Vela wijst Mexicaanse bond opnieuw de deur

Carlos Vela zal niet voor Mexico uitkomen op het WK voetbal in Brazilië. Een toenaderingspoging van de Mexicaanse voetbalbond om de aanvaller terug te halen bij het nationale team is maandag op niets uitgelopen. De 24-jarige Vela liet in een gesprek volgens bondscoach Miguel Herrera niet de juiste toewijding zien.

Vela kwam sinds februari 2011 niet meer voor zijn land uit. De speler van Real Sociedad bedankte voor de Gold Cup na een ruzie met toenmalig keuzeheer Jose Manuel de la Torre. Ondanks dat Mexico sindsdien al meermaals van coach wisselde, voelt Vela er weinig voor om terug te keren bij het nationale team.

In een verklaring laat de Mexicaanse bond weten dat Vela niet meer wordt opgeroepen. Mexico is op het WK ingedeeld bij gastland Brazilië, Kroatië en Kameroen.

Rigby gaat plaatjes draaien op 3FM

Rigby gaat in het programma Dit Is Domien een avondje plaatjes draaien. Dat sprak de band maandagavond af met dj Domien Verschuuren in zijn radioshow. "Dat lijkt me hartstikke leuk", reageerde zanger Christon Kloosterboer.

Rigby had maandag de laatste uitzending van een radioprogramma dat de band sinds 2010 maakt voor radiozender Roulette FM. Verschuuren lijkt het daarom een goed idee zijn programma een keer uit te lenen aan de band.

Het is nog niet duidelijk wanneer Rigby op 3FM te horen is. "Een maandagavond tussen 21.00uur en 22.00uur. Binnen nu en een maand", zegt Verschuuren. "Een avondje plaatjes draaien en biertjes drinken."

Slachthuis Dodewaard roept paardenvlees terug

De slachterij in Dodewaard die vorige week in opspraak kwam vanwege mogelijk gesjoemel met paardenvlees roept al het vlees dat tussen januari 2012 en vorige week is verwerkt terug. Het gaat om paardenvlees en vlees waarin mogelijk stukjes paardenvlees zitten. Dat heeft het bedrijf Van Hattem Vlees maandag bekendgemaakt.

Het slachthuis blijft ontkennen dat er paardenvlees is gemengd met rundvlees. Al het geproduceerde paardenvlees is ook als paardenvlees verkocht, benadrukt Van Hattem. Bovendien zijn alle dieren gekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Wel bestaat nog onduidelijkheid over wat er is gebeurd met dieren die niet geschikt werden bevonden voor de slacht. Van Hattem heeft daarom uit voorzorg al het paardenvlees teruggeroepen. De slachterij verwacht 'dat hiermee de rust en het vertrouwen zal terugkeren', zo staat in een verklaring.

Van Hattem kwam vorige week negatief in het nieuws toen de NVWA ruim 690 ton vlees afkomstig van de slachterij uit voorzorg had geblokkeerd voor nader onderzoek. De NVWA had dna van paarden gevonden in vier partijen rundvleessnippers.

Het slachthuis had tot maandag de tijd om met meer informatie te komen. Het bedrijf had anders gesloten kunnen worden.

Gevangene schiet met spijkerpistool in Alphen

Een gedetineerde heeft vorige week in een gevangenis in Alphen aan den Rijn een andere gevangene in zijn voet geschoten met een spijkerpistool. Het incident gebeurde bij de werkvoorziening waar de twee houten pallets aan het maken waren. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft een onderzoek ingesteld naar het incident. De woordvoerder kon niet zeggen wat er precies is gebeurd en hoe ernstig de verwondingen waren.

'Fouten OM bij onderzoek dode jongens internaat'

Het Openbaar Ministerie heeft ernstige fouten gemaakt in het onderzoek naar de dood van 37 minderjarige jongens in het Limburgse internaat Sint Joseph in Heel. Justitie stelde dat broeder Andreas betrokken was bij alle sterfgevallen, maar dat klopt niet. Dat stelt de werkgroep Eerherstel op basis van eigen onderzoek. De groep wil eerherstel voor de inmiddels overleden man.

De sterfgevallen werden opnieuw onderzocht op initiatief van schrijver en onderzoeker Ton van Reen. In een boek, dat donderdag wordt gepresenteerd, worden 'ongekende feiten' aan het licht gebracht, aldus de werkgroep. De verdenkingen kunnen volgens de onderzoekers 'onmogelijk' waar zijn.

Justitie stelde in juni 2012 dat 37 verstandelijk gehandicapte jongens tussen 1952 en 1954 onder verdachte omstandigheden waren gestorven. De broeder, de verzorger van de jongens, zou daar betrokken bij zijn geweest.

Het OM sloot uit dat de jongens door een ongeluk of zelfmoord zijn omgekomen. Waardoor de slachtoffers dan wel zijn omgekomen, zegt de werkgroep nog niet.

Aangespoelde man stelt media voor raadsels

Een man uit Mexico die vorige week op de Marshalleilanden aanspoelde heeft internationale media voor raadsels gesteld. De man zei maandag dat hij dertien maanden op zee heeft rondgedreven en zichzelf in leven heeft gehouden op vis, vogels en schildpadden. Veel media namen zijn bijzondere verhaal over. Maar is het wel waar?

José Salvador Alvarenga vertrok op 21 december 2012, de dag waarop sommige mensen de Apocalyps verwachtten, met een zeven meter lange boot van de Mexicaanse kust om een dagje op haaien te gaan jagen. Een tiener genaamd Ezekiel was ook aan boord om te helpen met vissen. Een storm blies de boot uit koers en al gauw raakte het duo verdwaald. Ze overleefden op vis en schildpadden, totdat Ezekiel na een maand stierf. Ook at Alvarenga vogels en dronk hij hun bloed.

Toen hij langs het kleine Marshalleiland Ebon kwam, zwom Alvarenga naar de kust. Hij had toen hemelsbreed meer dan tienduizend kilometer afgelegd. Dit is het verhaal dat de bebaarde Alvarenga maandag vertelde. Veel media namen dit verhaal over, maar er rezen ook twijfels.

"Ik kan me moeilijk voorstellen hoe iemand dertien maanden op zee overleeft", zei de Amerikaanse ambassadeur in de Marshalleilanden, Tom Armbruster. "Maar ik kan me ook moeilijk voorstellen hoe iemand ineens op Ebon verschijnt. Hij moet al wel een tijdje op zee zijn geweest." "Het klinkt als een ongelofelijk verhaal en ik weet dan ook niet of ik het geloof", zei waarnemend minister van buitenlandse zaken van de Marshalleilanden, Gee Bing. "Ik heb zo mijn twijfels. Zodra we met hem gaan praten over waar hij vandaan komt, zullen we meer informatie kunnen achterhalen." Veel details uit Alvarenga's verhaal waren volgens Bing twijfelachtig.

Er hebben eerder scheepslieden maandenlang over de Stille Oceaan gedobberd. In 2006 werden drie Mexicaanse haaienvissers na negen maanden op zee gered bij de Marshalleilanden. In 1989 overleefden vier mannen een barre toch van vier maanden op zee. Als het verhaal van Alvarenga klopt, zou het een van de opmerkelijkste overlevingsverhalen op zee zijn.

Zeven matchpoints niet genoeg voor Huta Galung

Jesse Huta Galung is maandag onnodig uitgeschakeld in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Zagreb. De 28-jarige Haarlemmer liet tegen Benjamin Becker liefst zeven matchpoints onbenut en dolf uiteindelijk met 8-6 in de tiebreak van de beslissende derde set het onderspit: 7-6 (4),3-6 en 6-7(6).

Huta Galung, de mondiale nummer 92, staat op de wereldranglijst een plekje hoger dan zijn Duitse opponent. Er leek aanvankelijk in de derde set geen vuiltje aan de lucht voor Huta Galung. Hij leidde in de derde set met 5-2. Op de service van Becker liet hij vervolgens twee matchpoints onbenut. Een game later gaf hij op eigen service een 40-0 voorsprong uit handen.

In de tiebreak kreeg Huta Galung de kans om de zaken alsnog recht te zetten. Maar opnieuw bezweek hij onder de druk. Becker werkte een 6-4 achterstand weg en sloeg drie punten op zijn eerste wedstrijdpunt wel meteen toe.

Knikkers van Anne Frank opgedoken

Bijna zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn de knikkers van Anne Frank opgedoken. Een voormalig buurmeisje had het speelgoed bewaard en heeft het aan de Anne Frank Stichting geschonken, zo laat de stichting maandag weten.

Het meisje, de nu 83-jarige Toosje Kupers, kreeg behalve de knikkers ook Anne's theeservies en een boek in bewaring vlak voordat de familie Frank zou onderduiken in het Achterhuis. Een paar jaar geleden bracht ze de spullen naar de Anne Frank Stichting.

De knikkers zijn vanaf dinsdag te zien in de Kunsthal in Rotterdam in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen. Het is voor het eerst dat de knikkers voor het grote publiek te zien zijn. Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling.

Kijkcijferrecord voor Prince in New Girl-aflevering

De aflevering van de tv-serie New Girl waarin Prince een gastrol had, was zondag de best bekeken aflevering ooit. Ruim 25 miljoen Amerikanen kropen voor de buis voor de veertiende aflevering van het derde seizoen, meldt het tijdschrift Entertainment Weekly.

De aflevering werd direct na de Super Bowl, de ontknoping van het American footballseizoen, uitgezonden. De finale is jaarlijks de best bekeken uitzending van het jaar. New Girl was ook in jaren tijd de best bekeken fictieve tv-serie na de Super Bowl. Glee trok in 2011 bijna 27 miljoen kijkers. Eerder scoorden series House en Grey's Anatomy respectievelijk 29 en bijna 38 miljoen kijkers.

New Girl wordt sinds 2011 uitgezonden. De hoofdrollen in de serie worden gespeeld door Zooey Deschanel, Jake Johnson, Max Greenfield en Lamorne Morris.

[Upd] Watch_Dogs is nog lang niet uitgekeken

Update: Blijkbaar is iemand aan het zieken en heeft geprobeerd het handelsmerk Watch Dogs te discontinueren onder de naam van Yves Guillemot. Ubisoft is al bezig dit terug te draaien en het spel is niet in gevaar. 

Origineel bericht: Watch_Dogs is erop uitgekeken. Niemand minder dan Yves Guillemot, de grote man bij Ubisoft, heeft vandaag gevraagd om het patent omtrent Watch_Dogs in te trekken. Dit betekent dat elke Jan Doedel nu de naam Watch_Dogs kan gebruiken. Of dit ook het einde betekent van het spel, dat is nog niet bekend.

Het spel leek al in een vergevorderd stadium. Het zou ook een launchgame zijn geweest voor PlayStation 4, maar werd toen zonder officiële reden uitgesteld. Toch zou dit niet de eerste keer zijn dat een spel wat bijna af is de winkel nooit van binnen ziet. Of gaan we Watch_Dogs terug zien in de vorm van Assassin's Creed 5? Of heeft Nintendo het idee gekocht voor de Wii U en wordt het straks hernoemd naar Ninten_Dogs? 

Watch Dogs

Watch Dogs

Van Raaij: "RKC legt structureel probleem bij PSV bloot"

De gifbeker was nog niet helemaal leeg voor PSV, zo bleek zondag tegen RKC Waalwijk. Harry van Raaij maakt zich zorgen over de club die hij jarenlang diende. De voormalige voorzitter van de Eindhovenaren ziet de teleurstellende resultaten met lede ogen aan.

"Ik vind het verschrikkelijk jammer voor met name Cocu", zo vertelde hij 040TV. "En ten tweede voor de supporters, want ik heb zo langzamerhand het idee dat die er meer onder lijden dan de spelers zelf."

Afgelopen weekend moesten Phillip Cocu en consorten een nieuwe klap incasseren. Op bezoek bij RKC ging de ploeg met 2-0 ten onder. Het betekende alweer het derde jaar op rij waarin de uitwedstrijd tegen de Waalwijkers verloren ging.

"Dat legt natuurlijk min of meer het structurele probleem van PSV bloot", zei Van Raaij daarover. "Je kunt het niet alleen op de trainer afreageren, nu je voor de derde keer op rij bij een club als RKC verliest. Je kunt altijd een keer zo’n wedstrijd verliezen, maar drie keer achter elkaar geeft een structureel probleem aan. Het is erin geslopen, de laatste jaren. Hoe je dat oplost weet ik niet."

Van Raaij is niet de enige die de oplossing niet in pacht lijkt te hebben. Ook Cocu heeft het lek nog niet boven. De voormalige international krijgt steeds meer kritiek te verduren vanuit de aanhang.

"Cocu en zijn staf zijn er denk ik nog niet in geslaagd het lek te vinden", aldus Van Raaij, die denkt dat de verhoudingen binnen de spelersgroep scheef zijn. "De samenstelling is niet goed, denk ik. Woensdag kan het tegen SC Cambuur weer een probleem worden. Die zullen er zwaar tegenaan gaan."

Als gevolg van de teleurstellende nederlaag bij RKC zag PSV het gat met koploper Ajax groeien tot vijftien punten. PSV bezet momenteel de zevende plaats op de ranglijst, met een punt meer dan nummer acht FC Groningen. De Groningers hebben echter nog een wedstrijd tegoed.

Bodyguard laat zaak tegen Justin Bieber vallen

Een ex-bodyguard van Justin Bieber die de zanger vorig jaar aanklaagde wegens mishandeling heeft de zaak laten vallen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De kleerkast zei destijds dat Bieber hem in 2012 tijdens een conflict meerdere malen tegen zijn borst had geslagen.

Bieber zou hebben uitgehaald omdat hij ontevreden was over hoe de bodyguard iemand van zijn entourage had behandeld. Toen de man daarop wegliep zou het Canadese tieneridool hebben uitgehaald. Ook beweerde de bodyguard dat hij nog salaris tegoed had. Het is niet duidelijk waarom hij de zaak heeft laten vallen en wat er met Bieber is afgesproken.

De zanger heeft nog twee aanklachten aan zijn broek hangen. Bieber werd twee weken geleden in Miami Beach opgepakt omdat hij onder invloed achter het stuur zat. De zanger had geblowd en medicijnen geslikt. De rechter in Miami buigt zich op 14 februari over dat voorval.

De 19-jarige zanger gaf zichzelf vorige week aan in Toronto. Bieber meldde zich bij de politie omdat hij vorige maand een limousinechauffeur meerdere malen zou hebben geslagen. De zanger moet zich op 10 maart melden bij de rechtbank om tekst en uitleg te geven over dat incident. Ook in Los Angeles houdt de politie een oogje op Bieber. De zanger zou eieren tegen het huis van zijn buurman hebben gesmeten.

Fischer begrijpt waarom De Boer voor hem kiest

Viktor Fischer is niet bezig aan zijn beste seizoen bij Ajax. Toch krijgt de jonge aanvaller nog altijd het vertrouwen van trainer Frank de Boer. Vorig seizoen brak Fischer door en was hij regelmatig een van de uitblinkers in het shirt van Ajax.

Dit seizoen loopt het allemaal wat minder bij de Deense international. Desondanks is hij een vaste waarde in het elftal van De Boer. "Ik denk dat ik vaak speel omdat ik dreiging in mijn spel heb. Als ik iemand passeer, ontstaat er op het veld een andere situatie", zegt Fischer in gesprek met Het Parool.

Fischer vindt zelf dat hij in vergelijking met vorig seizoen een betere voetballer is geworden. Hij scoort nu dan wel minder, maar dat trekt nog wel aan, denkt hij. Daarnaast vindt Fischer dat hij minder vaak de bal verliest op 'stomme momenten'.

De aanvaller trekt zich niet te veel aan van de kritiek. "Maar het is niet belangrijk dat de mensen het vinden, het is belangrijk dat ík het vind. En de trainer vindt het ook, anders zou ik wel minder spelen", aldus Fischer.

Afgelopen zondag in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (1-1) speelde Fischer een van zijn slechtere wedstrijden van het seizoen. Aanstaande donderdag krijgt hij tegen FC Groningen de kans om het een en ander recht te zetten.

Sony laat nieuwe headset zien

Sony heeft vandaag zijn nieuwe draadloze headset laten zien voor de PlayStation 4. De headset is voorzien van 7.1 surround sound en een microfoon.

De draadloze headset wordt gelanceerd op 10 februari in het Verenigde Koningrijk en kost £79,99/€89,99. Dit heeft Sony bevestigd via de EU PlayStation blog. De verbinding gaat via bluetooth en er wordt een bluetooth usb-dongle meegeleverd. Hierdoor kun je de headset ook gebruiken met andere consoles en pc's. Sony claimt dat de accu een levensduur van acht uur heeft.

Er komt een gratis app in de store, deze app is bedoeld om de geluidsbeleving te verbeteren. De eerste game die deze ondersteuning krijgt is inFamous Second Son.

Morgen komt er een nieuwe systeem-update die de ondersteuning voor de Pulse Wireless Headset mogelijk maakt.

Professor Layton vs Phoenix Wright volledig Nederlandstalig

Nintendo maakt vandaag via Twitter bekend dat Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney volledig in het Nederlands te spelen zal zijn. De game neemt de taal over van de instellingen van je 3DS en zou dus ook in het Engels gespeeld kunnen worden.

Andere beschikbare talen zijn Spaans, Frans, Duits en Italiaans. Er zit geen optie in om met de originele Japanse stemmen te spelen. Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney zal op 28 maart te koop zijn in Nederland.

AEX sluit in de rode cijfers

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de nieuwe beursweek begonnen na een tegenvallende groei van de Amerikaanse industrie. De AEX leverde 0,8 procent in op 383,63 punten. Ook elders in Europa verloren de beurzen. De hoofdindex in Frankfurt daalde 1,3 procent en in Parijs werd een verlies van 1,4 procent geleden.

De tegenvaller in Amerika volgde na eveneens zwakke cijfers uit China dit weekeinde. De officiële inkoopmanagersindex wees nog op nipte groei, maar de index samengesteld door Markit duidde al op krimp van de industrie.

In de AEX sloten slechts zeven fondsen hoger. Imtech werd 2,6 procent meer waard, terwijl Ahold anderhalf procent won en AkzoNobel en Unibail-Rodamco koersten 0,8 procent hoger. Het grootste verlies in de AEX kwam voor rekening van Aegon en KPN met elk een koersdaling van 2,9 procent. KPN maakt dinsdag voorbeurs de cijfers over 2013 bekend. Analisten rekenen op teleurstellende resultaten.

In de AMX was het beeld gelijk aan dat in de hoofdindex. BinckBank was de gebeten hond met een verlies van 4,5 procent. De kwartaalcijfers werden bij opening goed ontvangen, maar vervolgens koerste het fonds steeds verder in het rood.

Grieks eiland opnieuw getroffen door aardbeving

Het Griekse eiland Kefalonia is maandagochtend opnieuw opgeschrikt door een krachtige aardbeving. De haven van Lixouri, de tweede stad van het eiland, raakte beschadigd en zeker zestien mensen liepen lichte verwondingen op. Het eiland werd vorige week ook al getroffen door een beving, die honderden gebouwen beschadigde.

De beving had een kracht tussen 5,7 en 6,1, aldus het Instituut voor Geodynamica in Athene. Bewoners van het eiland die zich meldden bij Griekse media zeiden dat wegen beschadigd zijn geraakt en delen van het eiland zonder elektriciteit en stromend water zitten. Veel bewoners zijn uit voorzorg hun huizen ontvlucht, maar eenmaal buiten werden ze geconfronteerd met slagregens en lage temperaturen.

Vooralsnog zijn er geen meldingen van zware verwondingen of ingestorte gebouwen. De autoriteiten beschikken echter nog over weinig informatie uit de meer afgelegen delen van het eiland. Daar moest na zonsopgang verandering in komen, zei Alexandros Parisis, de burgemeester van Kefalonia. De autoriteiten hebben uit voorzorg een reddingsteam met speurhond naar het eiland gestuurd. Minister van openbare orde Nikos Dendias is met zijn topambtenaren onderweg om de hulp te coördineren.

Het leger heeft twee transportvliegtuigen gestuurd met aan boord hulpverleners en noodhulp, zoals tenten. Ook is een schip van de marine onderweg. Aan boord zijn graafmachines, een veldkeuken en tankauto met water, aldus het ministerie van defensie.

De beving van vorige week had een kracht van 5,9 en beschadigde honderden huizen. Scholen en overheidsgebouwen werden na de schok gesloten en de regering stelde de noodtoestand in. De scholen blijven in ieder geval nog tot woensdag dicht.

Aardbevingen zijn niet ongebruikelijk in Griekenland. In 1953 richtte een beving van 7,2 op Kefalonia en het nabijgelegen eiland Zakynthos grote verwoestingen aan. Honderden mensen kwamen toen om en bijna heel Kefalonia werd met de grond gelijk gemaakt. Seismologen waarschuwen dat de komende dagen maar aardschokken verwacht kunnen worden. Kefalonia ligt in een seismologisch actief gebied. "Het hele gebied is nu actief. (...)", aldus Maria Sahpazi van het Instituut voor Geodynamica. Ze vermoedt dat de beving van maandag een naschok is van de beving van 26 januari. Sahpazi sluit niet uit dat de komende dagen meer zware naschokken plaatshebben.

Veronica brengt nieuw muziekprogramma op de buis

Veronica zendt vanaf 1 maart het nieuwe programma Veronica Music uit. De zaterdagavondshow, die wordt gepresenteerd door Saar Koningsberger, bestaat onder meer uit registraties van oude en nieuwe muzikale evenementen, maakte de zender maandag bekend.

Koningsberger doet verslag van concerten, feesten en festivals aan de hand van archiefbeelden, foto's en informatie. De eerste uitzending bestaat uit een verslag van het dancefeest A State of Trance 650 van volgende week zaterdag in Utrecht, waar onder anderen Armin van Buuren en Dash Berlin optreden. Ook komen later in het seizoen optredens van artiesten als Amy Winehouse en Scissor Sisters voorbij.

Geen Nederlandse bios voor Anchorman 2

Distributeur Universal Pictures International bevestigt aan de website filmpjekijken.com dat er geen Nederlandse release komt voor Anchorman 2: The Legend Continues. 

De bioscooprelease van Anchorman 2: The Legend Continues werd eerder al twee weken doorgeschoven, maar is nu definitief geschrapt. "Dat klopt", meldt een woordvoerder van Universal Pictures International aan filmpjekijken.com. "Na tegenvallende resultaten in Europa, heeft het hoofdkantoor besloten de film niet in Nederland uit te brengen."

In de tweede film laat het newsteam de jaren '70 en San Diego achter zich en verplaatst het hele circus zich naar het New York van de jaren '80. Het nieuwsteam is wel hetzelfde gebleven. Ron Burgundy wordt nog steeds ondersteunt door straatreporter Brian Fantana, weerman Brick Tamland en sportspecialist Champ Kind.

Ze gaan werken bij het eerste 24 uur per dag nieuwskanaal: het Global News Network. Christina Applegate is tevens terug als Veronica Corningstone. Nieuwkomer James Marsden speelt de reporter waar Burgundy het in The Big Apple flink mee aan de stok krijgt. Kristen Wiig speelt het liefje van Brick Tamland. Verder heeft ook Harrison Ford een rolletje.

Fans hebben inmiddels een petitie gestart om Universal Pictures International te bewegen Anchorman 2: The Legend Continues alsnog uit te brengen.

Komediepersonage Ron Burgundy schrijft memoires (Foto: Novum)

Nederlands onderzoek naar aanvaring walvisvaarders

De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat onderzoek doen naar het incident met een Nederlands schip van Sea Shepherd dat zondag betrokken was bij een aanvaring met een Japanse walvisvaarder. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag desgevraagd weten.

Het actieschip van de dierenrechtengroep probeerde de walvisvangst in de wateren bij de Zuidpool te blokkeren. De boot botste met een van de drie Japanse schepen. Beide vaartuigen raakten beschadigd.

De Japanse regering sprak maandag van sabotage en stelde dat Nederland maatregelen moet nemen tegen Sea Sheperd. Het ministerie heeft op verzoek van de Japanners informatie over het incident doorgegeven aan de inspectie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. De inspectie moet kijken of het Nederlandse schip heeft gehandeld volgens de maritieme regels.

Buitenlandse Zaken wil voorlopig inhoudelijk niets over het incident kwijt. Volgens een woordvoerder is er nog te weinig informatie beschikbaar gesteld door de Japanse autoriteiten. Wel heeft het ministerie een verklaring gehad van Sea Shepherd.

De organisatie spreekt van een 'absolute leugen' en heeft beelden online gezet waarop een 'niet uitgelokte, meedogenloze en voorbereide' Japanse aanval te zien zou zijn. Sea Shepherd zegt dat de Japanners met stalen kabels probeerden het roer en de schroef van het actieschip Bob Barker onklaar te maken, waarna de Japanners op het actieschip zouden zijn afgevaren.

Meer snorders in uitgaansgebied Amsterdam

Illegale taxi's, ook wel snorders genoemd, proberen in toenemende mate werk over te nemen van taxi's met de vereiste vergunningen. Afgelopen weekend werden op Amsterdamse uitgaanspleinen veertig boetes uitgedeeld, zes processen-verbaal opgemaakt en zes auto's weggesleept, meldt de gemeente maandag.

Sinds de nieuwe taxiregels in de hoofdstad in juni van kracht werden neemt het aantal illegale chauffeurs bij het Leidseplein en Rembrandtplein toe. Ze halen klanten weg bij de officiële taxi's en ronselen hun passagiers vaak op een hinderlijke en agressieve manier, zegt de gemeente.

Vaak zijn snorders niet verzekerd of apk gekeurd, wat tot onveilige situaties kan leiden. Eind december werd ook een controle uitgevoerd. Toen werden zes snorders aangehouden en 26 boetes uitgeschreven.

Geen multiplayer voor LotR

De Lord of the Rings-prequel Middle-Earth: Shadow of Mordor krijgt geen multiplayermodus. "Alas, no co-op. Shadow of Mordor is being crafted wholly as a single-player experience," aldus ontwikkelaar Monolith Productions.

De ontwikkelaar liet ook weten dat de game uitkomt voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc, maar niet voor Wii U. Monolith gaf hiervoor geen specifieke reden.

Deze tweede Lord of the Rings-game van Monolith speelt zich volledig af in Mordor en laat spelers toe om te spelen als Talion, een ranger met kenmerken van een Wraith.

 

Mercedes: "Voorzichtig tevreden"

Het Formule 1-team van Mercedes had het goed voor elkaar tijdens de eerste testweek in het Spaanse Jerez. Op de afgebroken voorvleugel tijdens de eerste dag en een haperende versnellingsbak op de derde dag na is het verder goed verlopen voor de Duitse renstal. Mercedes reed in Spanje de meeste rondjes van alle aanwezige renstallen.

Mercedes wordt nu gezien als een favoriet voor het komende seizoen, de betrouwbaarheid was indrukwekkend, maar over de snelheid valt nog weinig over te zeggen. Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff wil de favorietenrol nog niet op zich nemen: "Men moet lering trekken uit het verleden. Heel vaak waren de favorieten na de eerste testdagen niet in staat om die status tijdens het seizoen waar te maken. Het is nog veel te vroeg om over favorieten te spreken."

"Wij zijn voorzichtig tevreden. We hadden rekening gehouden met veel meer problemen met dit nieuwe concept dan in werkelijkheid het geval was. Na de eerste dag zag het er nog somber uit, maar uiteindelijk bleek de wagen uitermate betrouwbaar. Over de performance kunnen we niets melden, we zijn ver uit de buurt van ons potentieel gebleven. Er ontbraken nog wat onderdelen en niet alles functioneerde zoals wij het voor ogen hebben. Maar we zijn voorzichtig optimistisch en het lijkt alsof onze jongens goed werk geleverd hebben."

Hamilton in actie in Jerez (Foto: Mercedes Formula One Team)Hamilton in actie in Jerez (Foto: Mercedes Formula One Team)

Man met 6,26 promille achter stuur

De Kroatische politie heeft een wel heel erg zwaar geval van alcomobilisme van de weg geplukt. De politie van Bjelovar betrapte een stomdronken bestuurder die maar liefst 6,26 promille wist te blazen.

Volgens artsen heeft de man nog mazzel gehad ook. Een promillage van 4 promille alcohol is in de meeste gevallen namelijk al dodelijk. Nog groter is de baas dan ook die met ruim anderhalf zoveel drank op nog een auto weet te besturen.

"Hij heeft strontmazzel gehad dat hij nog leeft", aldus een arts. "Dit promillage alcohol is simpel gezegd dodelijk."

Seks in auto wordt stel fataal

Een stel uit Lycoming County, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft vrijdag op bizarre wijze het loodje gelegd. Tijdens een nummertje in de auto zijn Keith Payton en Salina Johnson gestikt. Hun auto hadden ze met draaiende motor in de garage laten staan.

De lokale politie stond dit weekend voor een raadsel. Het 40-jarige stel werd levenloos en zonder geweldssporen aangetroffen in een afgesloten garage. Het contact stond nog aan, maar het bleek dat de benzinetank leeg was.

De vrouw bleek half ontkleed. Daarnaast werd er in de auto een gasheater aangetroffen, die ook zonder brandstof zat. Tevens werden een hoeveelheid wiet en drugsbenodigdheden in het voertuig aangetroffen.

Ook bleek de concentratie koolstofmonoxide in de garage zeer hoog. De politie kan dan ook slechts een conclusie trekken. Het stel is tijdens de seks gestikt in dit reukloze gas.

Aanleg grootste natuurbrug vordert gestaag

De aanleg van een natuurbrug van honderd meter breed boven de nieuwe A4 tussen Delft en Schiedam is in volle gang. Nu ligt er alleen nog maar een grote strook beton, maar het wordt zowel een ecoduct als een aquaduct. Onder meer de Noordse woelmuis, de hermelijn, de rugstreeppad en diverse vissoorten en insecten kunnen vanaf de zomer gebruikmaken van het eco-aquaduct.

De ecopassage dient onder meer om de Ecologische Hoofdstructuur door te zetten over de snelweg. Het aquaduct zorgt ervoor dat het water van de Slinksloot en de Zweth niet wordt gestremd. Om de verbinding optimaal te laten functioneren, is het eco-aquaduct op maaiveldniveau aangelegd, waar de snelweg verdiept onderdoor wordt geleid.

Het eco-aquaduct moet ervoor zorgen dat de A4 geen barrière meer vormt voor de voor het gebied kenmerkende fauna en flora, waaronder planten als de krabbescheer, waterviolier en wateraardbei. Daarnaast kunnen vleermuissoorten van het gebied gebruikmaken als 'stepping stone', aldus Rijkswaterstaat.

De werkzaamheden aan de A4 tussen Delft en Schiedam gingen in april 2012 van start. De nieuwe snelweg moet de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag verbeteren en het wegennet van Delft, Midden-Delfland, Lansingerland en het Westland ontlasten. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden volgend jaar klaar.

All You Need en The Voice kanshebbers TV-beeld

All You Need Is Love en The Voice of Holland maken op 3 maart kans een TV-beeld te winnen. Beide programma's werden, net als Ik Hou van Holland, genomineerd in de categorie beste grote showprogramma. Dat maakte juryvoorzitter Boris van der Ham bekend in Show Vandaag.

Linda de Mol vindt het erg leuk om te zijn genomineerd. "Dat je lof van je vakbroeders krijgt is geweldig. Heel erg leuk", reageert de presentatrice. De Mol durft haar kansen tijdens de prijzenregen in de Kromhouthal in Amsterdam niet in te schatten. "Ik heb geen idee, maar ik zou het wel heel leuk vinden."

De televisievakprijs werd vorig jaar in het leven geroepen. Toen werd de award alleen overhandigd aan De Beste Singer-Songwriter, voor het beste nieuwe format. Dit jaar zijn de programma's De Kwis, Rapport voor mijn Ouders, Verslaafd, Weet Ik Veel en Welkom bij de Kamara's genomineerd in die categorie.

Ook de genomineerden voor beste amusement werden onthuld. Zo maken De Kwis, Heel Holland Bakt en The Passion kans op een prijs. Onder meer Hart van Nederland gaat mogelijk naar huis met de award voor beste actuele programma.

De TV-beelden zijn de opvolger van de opgeheven Beeld & Geluid Awards. De andere nominaties in categorieën als beste reality, beste presentator en beste dramaserie worden maandagavond bekendgemaakt. De jury bestaat naast voorzitter Van der Ham uit verschillende vakjury's en een webjury.

Miley Cyrus haat zichzelf

Miley Cyrus heeft het niet zo op de jongere generatie. "Ik houd niet van kinderen", zegt de voormalige Disney-ster in het Amerikaanse modeblad W. "Ik denk dat ik op een gegeven moment te veel in het bijzijn van kinderen was."

De 21-jarige zangeres, die in oktober haar vierde plaat Bangerz uitbracht, vindt kinderen 'vreselijk gemeen'. "Soms hoor je hoe ze praten tegen hun ouders en dan wil ik naar ze toegaan en ze een klap verkopen", legt Cyrus uit. "Als ik toen ik klein was zo tegen mijn moeder had gepraat had ik geen telefoon, computer of televisie gehad."

De zangeres vindt het verbazingwekkend dat door social media iedereen altijd op de hoogte is van alles. "Iedereen is paparazzo", zegt Cyrus. "Hoe eng is dat? Je bent nooit veilig." Vooral het feit dat ze die mensen niet kent, vindt ze vreemd. "Ze praten over je alsof ze je kennen." Cyrus trekt zich naar eigen zeggen overigens weinig aan van kritiek die ze via internet krijgt. "Je staat boven iedereen die je afzeikt, omdat ze gewoon jaloers zijn op wat je hebt."

Cyrus probeert zich niet te veel bezig te houden met de bijkomstigheden van haar roem en richt zich liever op haar muziek. De zangeres heeft het daardoor te druk voor een nieuwe relatie. "Ik houd zo veel van mijn muziek en dat is mijn wederhelft", zegt Cyrus, die in september haar verloving met Liam Hemsworth zag stranden. "Daar zet ik me voor honderd procent voor in."

Videoscheidsrechter over maand geagendeerd door IFAB

De beleidsbepalers in het internationale voetbal, verenigd in de IFAB, gaan de invoering van een videoscheidsrechter bespreken. Het thema is opgenomen als agendapunt voor de vergadering van 1 maart, zo maakte de FIFA maandag bekend.

De wereldvoetbalbond benadrukt dat over een maand nog geen beslissingen worden genomen. Dat er überhaupt over gesproken gaat worden, is niettemin opvallend. Het is geen publiek geheim dat de FIFA en de UEFA niet welwillend staan tegenover technische ondersteuning voor scheidsrechters.

In Nederland wordt al geëxperimenteerd met een videoscheidsrechter. De FIFA heeft al aangegeven langs te willen komen om de voortgang te bekijken.

In het hockey wordt al succesvol gebruikgemaakt van een videoscheidsrechter. Teams kunnen een aantal keer per wedstrijd zijn hulp inschakelen. Vanaf de tribune beoordeelt de videoscheidsrechter aan de hand van beelden de betreffende spelsituatie.

Tijdens de vergadering op 1 maart worden verschillende ideeën voor verbetering van het voetbal besproken. Zo staat ook het invoeren van tijdstraffen op de agenda.

Twee doden door Neknominate

De genenpoel is iets minder gevarieerd geworden door een populair online-drinkspelletje: Neknominate. Twee Ieren hebben tijdens het spelen het leven gelaten. 22-jarige Ross Cummins werd bewusteloos gevonden in een woning te Dublin en stierf later. John Byrne van negentien werd levenloos drijvend in een rivier gevonden.

Bij Neknominate is het de bedoeling om in hoog tempo (sterke) drank naar binnen te kieperen, om vervolgens een extreem zware lichamelijke activiteit of een risicovolle stunt te gaan doen. Zoals gebruikelijk is bij dit soort aandachthoerderij wordt alles gefilmd en online gezet. De speler daagt vervolgens zijn vrienden uit om hetzelfde te doen of om dit te overtreffen. Het risico dient natuurlijk zo hoog mogelijk te zijn en bij deze vorm van zelfbevlekking vallen dan ook regelmatig gewonden en soms zelfs doden.

De familie van John heeft vandaag laten weten dat het spelen van dergelijke spelletjes misschien niet zo handig is en ontraadt de jeugd dan ook om hieraan deel te nemen. De vader heeft begrepen dat zijn zoon eerst met een noodgang een pintje achterover sloeg, om vervolgens de rivier in te springen. Na lang zoeken werd zoonlief gevonden. Morsdood. Men heeft meteen maar de vrijheid genomen om zijn Facebookpagina aan te passen. Daarop is nu een waarschuwing te vinden: "Stop Neknomination before it's too late!".

Sommige deelnemers zijn erg inventief in het spel. Zo er is een video in omloop waarop is te zien hoe iemand eerst een fles bier leeggiet in een toilet, waarna zijn assistenten hem omkeren in datzelfde toilet om het bier uit de pot te drinken. Een andere speler drinkt shotjes en bier terwijl hij geslagen wordt met stokken en secondanten vuurwerk naar hem smijten, waardoor zijn broek in de fik vliegt.


Zomaar enkele voorbeelden.

[vid] Volop actie in nieuwe Captain America-trailer

Marvel Studios heeft, zoals zoveel filmboeren, de Super Bowl van gisteravond aangegrepen om een nieuwe trailer van hun eerstvolgende film vrij te geven. De nieuwe trailer voor Captain America: The Winter Soldier toont actie en spektakel.

Opvallend is dat de trailer de indentiteit van de tilulaire soldaat lijkt te willen verbergen, dus dat gaan we hier ook niet hardop uitleggen.

Captain America: The Winter Soldier met Chris Evans, Scarlett Johannson, Samuel L Jackson, Emily VanCamp en geregisseerd door de broers Joe en Anthony Russo, verschijnt op 27 maart in je lokale IMAX theater of reguliere bioscoop.

Saudi-Arabië gaat jihadisten straffen

De Saudische koning Abdullah heeft maandag een decreet uitgevaardigd dat deelnemen aan conflicten buiten Saudi-Arabië strafbaar stelt. Overtreders kunnen drie tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Door het decreet worden strijden buiten het koninkrijk, aansluiting bij terroristische groepen en het moreel of materieel steunen van deze organisaties strafbaar.

Veel jonge Saudiërs strijden of hebben gestreden in de Syrische burgeroorlog. Zij worden door invloedrijke geestelijken overgehaald om te vechten tegen het leger van de Syrische president Bashar Assad. Veel Saudiërs vechten mee met aan Al-Qaida gelieerde groeperingen. Het koninklijk hof liet weten dat de beslissing van Abdullah in lijn is met islamitische wetgeving om de eenheid en veiligheid van moslims in Saudi-Arabië te bewaren.

Crisismanager moet orde op zaken stellen bij fiscus

Met Eric Wiebes treedt een crisismanager aan op het ministerie van Financiën. Waarschijnlijk heeft de VVD hem daarop geselecteerd, want de problemen bij de Belastingdienst die zijn voorganger Frans Weekers de kop kostten, zijn nog lang niet opgelost.

De 50-jarige Wiebes maakte in de hoofdstad snel naam toen hij daar in 2010 aan de slag ging als wethouder. Hij kreeg grip op de Noord/Zuidlijn, het beruchte hoofdpijndossier waar al veel van zijn voorgangers zich op hadden stukgebeten, en voerde een reorganisatie door bij het gemeentelijk vervoersbedrijf. Ook sneed hij fors in het parkeerbudget, maar wist tegelijkertijd het aantal parkeerplaatsen fors uit te breiden.

Vriend en vijand roemen zijn intelligentie, analytische vaardigheden en vermogen om problemen op te lossen. "Als je met hem in een restaurant zit, komt hij binnen vijf minuten met een idee om de tent beter te organiseren", zei voormalig raadslid en huidig Tweede Kamerlid Bas van 't Wout in 2012 in Het Parool. "Qua intelligentie moet ik het hoofd voor hem buigen, denk ik", tekende de krant een uitspraak op van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), destijds ook wethouder in Amsterdam.

Wiebes werd opgeleid als ingenieur in Delft, waar hij werktuigbouwkunde studeerde. Daarna werkte hij onder meer bij Shell en als consultant bij het advieskantoor McKinsey, voordat Wiebes de overstap maakte naar de overheid. In 2004 werd hij binnengehaald bij het ministerie van Economische Zaken, waar hij opklom tot plaatsvervanger van de hoogste ambtenaar van het departement.

In 2010 volgde de overstap naar Amsterdam en nu haalt de VVD hem weer terug naar Den Haag voor een post in het kabinet. Daar wacht hem opnieuw een forse uitdaging. Tienduizenden mensen hebben al maanden geen toeslagen uitbetaald gekregen, onder meer door problemen bij de Belastingdienst. Weekers voorspelde tijdens zijn laatste debat nog nieuwe problemen. "Ik kan niet de garantie geven dat alles goed gaat bij dit soort massale processen."

Wiebes zal daarom maar kort kunnen genieten van de privileges en roem die bij zijn nieuwe baan horen, zoals de beëdiging door koning Willem-Alexander, mogelijk dinsdag al. De beoogd nieuwe staatssecretaris is echter wars van uiterlijk vertoon en zal waarschijnlijk het liefst meteen aan de slag gaan. "Ik heb niets met een speech voor ambtenaren waar een foto van wordt gemaakt of met het doorknippen van een lint", zei hij tegen NRC Handelsblad. "Ik haat linten knippen. Die eten ze maar op. Wordt daar één Amsterdammer beter van?"

Go Ahead Eagles met aanwinsten tegen RKC

Go Ahead Eagles kan woensdag beschikken over doelman Stephan Andersen en aanvaller Thomas Azevedo. De twee huurlingen zijn speelgerechtigd voor de eredivisiewedstrijd tegen RKC Waalwijk, zo maakte de club uit Deventer maandag bekend. Afgelopen weekeinde moesten beide spelers nog toekijken vanaf de tribune.

Vooral het meedoen van doelman Andersen komt de ploeg gunstig uit. Na het vertrek van huurling Eloy Room, die terug werd gehaald door Vitesse, en de blessure van Erik Cummins moest Go Ahead zondag tegen NEC derde keeper Patrick ter Mate opstellen. Andersen was bij het EK in 2012 in Polen en Oekraïne in alle drie de groepsduels, inclusief de 1-0 overwinning op Nederland, de keeper van het nationale team van Denemarken.

Beckenbauer: "Watzke creëert anti-Bayern-sfeer"

Franz Beckenbauer heeft gereageerd op de uitlatingen van Hans-Joachim Watzke. De twee hoge heren zijn een potje moddergooien gestart. Watzke, algemeen directeur van Borussia Dortmund, uitte onlangs zijn ontevredenheid over het transferbeleid van Bayern München.

Met het aantrekken van Robert Lewandowski komende zomer, haalt Der Rekordmeister voor het tweede jaar op rij een sterspeler van BVB naar München. Afgelopen zomer was dat het geval met Mario Götze. "Dat doen ze alleen maar om de concurrentie te verzwakken", zei Watzke in Duitse media.

Franz Beckenbauer is het daar niet mee eens. "Bayern koopt de spelers waarvan het denkt dat ze de ploeg versterken. Het is puur toeval dat het nu om twee spelers van Dortmund gaat", aldus Der Kaiser tegen Sky 90. "Als je een speler aantrekt, dan versterk je je eigen team. Tegelijkertijd verzwak je de concurrentie, dat is waar. Maar dat is niet het doel, eerder een bijkomstigheid", vervolgt de erevoorzitter van de Zuid-Duitsers.

Maar daarmee is het nog niet gedaan. "Door zoiets te roepen, creëert Watzke een anti-Bayern-sfeer en dat is fout", gaat Beckenbauer verder. "Maar hij heeft natuurlijk het recht om te zeggen wat hij voelt."

Ledental GroenLinks gedaald, 50Plus en D66 groeien

GroenLinks heeft van alle politieke partijen vorig jaar relatief de meeste leden zien vertrekken. Het ledental daalde met 6,3 procent. De grootste groeier is net als vorig jaar 50Plus. De in 2011 opgerichte partij groeide met 4600 leden, wat bijna neerkomt op een verdubbeling. D66 komt uit op een recordaantal van 23.700 leden.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Behalve GroenLinks zagen ook de PvdA (5,8 procent), VVD (5,3 procent) en CDA (4,8 procent) hun ledenbestand flink krimpen. GroenLinks was vorig jaar na de nodige crises met 7,1 procent ook al de sterkste daler.

Slechts drie partijen boekten in 2013 winst. Naast 50Plus gingen ook D66 (2,9 procent) en SGP (1,1 procent) vooruit.

Het ledental van alle politieke partijen in de Tweede Kamer daalde in 2013 met bijna 6100, een afname van 1,9 procent. De teruggang past volgens het documentatiecentrum in het patroon dat partijen het goed doen in jaren waarin Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden. In de daaropvolgende jaren zakken de ledentallen steevast weer wat terug.

Ruiz hervat training bij PSV

Bryan Ruiz was maandagochtend weer aanwezig op de training bij PSV. Hij miste zondag de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk door een blessure. Vanwege een lichte bovenbeenblessure moest Ruiz het duel in Waalwijk aan zich voorbij laten gaan.

Zonder de Costa Ricaan leed PSV een gevoelige 2-0 nederlaag door twee treffers van Evander Sno. Maandag trainde hij dus weer volledig mee, weet De Telegraaf.

De verwachting is dan ook dat Ruiz woensdagavond weer in actie kan komen voor PSV. De Eindhovense ploeg gaat dan op bezoek bij Cambuur. Drie dagen later krijgt het team van Phillip Cocu bezoek van titelkandidaat FC Twente.

PSV huurt Bryan Ruiz tot het einde van dit seizoen van Fulham. Omgerekend kost het de Brabanders ongeveer 65.000 euro per wedstrijd om de technische speler op te stellen. Tot nu toe speelde Ruiz twee Eredivisieduels, tegen Ajax (1-0 nederlaag) en AZ (1-0 winst).

Door de nederlaag van PSV in Waalwijk staat de geplaagde ploeg nu op plaats zeven in de Eredivisie. Het elftal van Cocu verzamelde 29 punten in 21 speelronden.

Neymar terug op trainingsveld Barcelona

Neymar is maandag teruggekeerd op het trainingsveld van FC Barcelona. De 21-jarige Braziliaanse aanvaller raakte op 16 januari geblesseerd aan zijn rechterenkel tijdens de bekerwedstrijd tegen Getafe. Wanneer Neymar weer deel gaat uitmaken van de wedstrijdselectie, is nog niet bekend.

Barcelona verloor afgelopen weekeinde de koppositie in de Primera Division door thuis met 3-2 te verliezen van Valencia. Atletico Madrid won wel en staat nu drie punten los van de Catalanen. Barcelona speelt woensdag de heenwedstrijd in de halve finale van de beker tegen Real Sociedad.

Inhoud akkoord over bijstand bekend

Het kabinet is het maandag eens geworden met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over aanpassing van de plannen voor de bijstand. De strengere regels die het kabinet wilde invoeren, worden versoepeld.

Het kabinet wilde gemeenten verplichten om aanvragers van een bijstandsuitkering vier weken te laten wachten. Dat is van de baan. Hetzelfde geldt voor de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kinderen jonger dan 5 jaar, zoals vorige week al bekend werd. Verder krijgen gemeenten de vrijheid om zelf invulling te geven aan de tegenprestatie die het kabinet van bijstandsgerechtigden wil vragen.

Ook hoeft iemand in de bijstand niet meer zelf aan te tonen dat hij serieus zijn best doet om aan het werk te komen. De bewijslast wordt omgekeerd: het is straks aan de gemeente om te bewijzen dat iemand onvoldoende zijn best doet of niet aan het werk komt door onverzorgde kleding of een onaangepast uiterlijk.

De herkeuring van jonge gehandicapten blijft, maar Wajongers van wie de herkeuring uitwijst dat ze kunnen werken, gaan niet over naar de bijstand, hebben de partijen verder afgesproken. Dat betekent dat ze niet worden gedwongen hun spaargeld of eigen huis 'op te eten'. Wel gaat hun uitkering omlaag van 75 naar 70 procent van het minimumloon. Met de sociale partners is afgesproken dat er vijfduizend banen extra komen voor mensen met een beperking.

Over de aanpassingen hebben staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) en de coalitiepartijen VVD en PvdA de afgelopen weken onderhandeld met D66, ChristenUnie en SGP. "De coalitie heeft haar plannen fors moeten bijstellen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. "Met deze aanpassingen ligt er straks een nieuwe bijstandswet die activerender en strenger is voor mensen die te weinig doen om aan de slag te komen", stelt D66-Kamerlid Steven van Weyenbergh.

Coalitiepartij PvdA is tevreden over de versoepelingen. "De nieuwe bijstand laat niemand aan de kant staan", zegt PvdA-Kamerlid John Kerstens. Ook de VVD is 'zeer tevreden'. De liberalen wijzen erop dat de nieuwe regels nog altijd strenger zijn dan de huidige. Zo kunnen bijstandsgerechtigden worden gedwongen te verhuizen naar een ander deel van het land als zij daar werk kunnen krijgen.

Volgens GroenLinks-leider Bram van Ojik is met het akkoord over de bijstand opnieuw gebleken dat sprake is van een 'vijfpartijenkabinet', terwijl slechts twee partijen ministers leveren. "Het valt me tegen dat D66 en ChristenUnie zich laten lenen voor de bezuinigingsoperatie van het kabinet op bijstand en Wajong."

De nieuwe bijstandsregels moeten ingaan op 1 januari volgend jaar. De Tweede Kamer bespreekt de plannen woensdag en donderdag.

Zanger Third World overleden

William 'Bunny Rugs' Clark, zanger van de legendarische reggae-band Third World, is gisteren overleden. Clark, die op 5 februari 66 jaar zou zijn geworden, overleed in het ziekenhuis van Orlando, Florida aan de gevolgen van kanker. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt via de Facebook-pagina van de muzikant.

William Clark werd op 5 februari 1948 geboren in Mandeville op Jamaica. De muzikale loopbaan van William Clark begon toen hij 15 jaar oud was. Naast Third World musiceerde hij ook in Inner Circle, Hugh Hendricks and the Buccaneers en het duo Bunny & Ricky.

Vanwege gezondheidsproblemen mistte de zanger vorig jaar al een aantal optredens tijdens de 40th Anniversary Tour van Third World. William Clark, die als zanger te horen was op wereldhits zoals 'Now That We Found Love', 'Try Jah Love' en 'Talk To Me', werd door velen als één van de pioniers in de reggaemuziek gezien.

Hackers klagen Duitse overheid aan voor spionage

Duitse computerhackers en mensenrechtenactivisten gaan de Duitse overheid aanklagen voor het helpen van buitenlandse spionnen, wat verboden is in Duitsland. Dit maakten de Chaos Computerclub en het Internationaal Verbond voor Mensenrechten maandag bekend.

Volgens de organisaties accepteerden de Duitse autoriteiten dat Amerikaanse en Britse spionagediensten Duitse burgers bespioneerden. In sommige gevallen hielp de regering de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ hier zelfs bij. De organisaties baseren zich op documenten die werden gelekt door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

"Met deze aangifte hopen wij de federale procureur-generaal eindelijk te bewegen een onderzoek tegen de Duitse overheid in te stellen", liet de Chaos Computerclub in een schriftelijke verklaring weten. Deze groep noemt zichzelf de grootste vereniging van hackers ter wereld en pleit regelmatig voor betere privacyrechten. Ook legt de organisatie geregeld veiligheidslekken in elektronische systemen bloot.

Het federale openbaar ministerie overweegt al maanden om een onderzoek naar vermeende NSA-activiteiten op Duitse bodem te openen. Zij zullen nu moeten beslissen of zij op basis van deze aangifte dit onderzoek beginnen. De Duitse regering heeft herhaaldelijk zijn ongenoegen over buitenlandse spionageactiviteiten uitgesproken en wil een verdrag met de Verenigde Staten sluiten om elkaar niet langer te bespioneren.

Tegelijkertijd verwijt de oppositie de regering dat zij te weinig druk op Washington uitoefent uit angst dat dit de onderlinge betrekkingen zal schaden. Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat 'iedereen in Duitsland het recht heeft om aangifte te doen' en onthield zich van verder commentaar.

Inschrijving Vierdaagse ligt op schema

Een kleine zevenduizend wandelaars hebben zich maandag ingeschreven voor de Nijmeegse Vierdaagse. Naar verwachting staat de teller aan het eind van de dag op zo'n acht- tot tienduizend, meldt de organisatie maandag. Het wandelevenement, dat wordt gehouden van 15 tot en met 18 juli, biedt plaats aan 46.000 mensen.

Het aantal inschrijvingen op de eerste dag is ongeveer gelijk aan vorig jaar, zegt een woordvoerder. Wel begon de inschrijving dit jaar niet om middernacht, maar om 08.00 uur vanwege onderhoud aan het betalingssysteem iDEAL.

In de eerste inschrijfperiode, die loopt vanaf maandag tot en met 28 februari, mogen wandelaars die de vorig editie met succes hebben volbracht zich inschrijven. Ook kinderen die dit jaar 12 jaar worden hebben voorrang. Voor anderen gaat de inschrijving op 3 maart open.

Debutanten die verzekerd willen zijn van een plekje, kunnen zich aanmelden voor een trainingsprogramma van wandelsportorganisatie KNBLO-NL. Dat liep maandag al aardig vol, zegt de woordvoerder. "Er is plek voor 1500 mensen en 1350 deelnemers hebben zich tot nu toe aangemeld."

Vorig jaar haalden 42.493 wandelaars hun startkaart op. Daarvan hebben 39.396 de Vierdaagse ook daadwerkelijk uitgelopen.

Aantal 18-minners op universiteiten verdubbeld

Het aantal studenten onder de 18 jaar op universiteiten is in de afgelopen tien jaar verdubbeld van 1126 in 2003 naar 2335 dit jaar. Dat meldt NOS op 3 maandag op basis van cijfers van de vereniging van universiteiten (VSNU).

Het aantal studenten steeg in het afgelopen decennium sowieso met zo'n 68 duizend, maar bij geen enkele groep was de stijging zo hoog als bij de 18-minners. Een verklaring daarvoor heeft de VSNU niet. Van alle bachelorstudenten op universiteiten is nu ruim vijf procent jonger dan 18 jaar. In 2003 was dat nog ruim drie procent.

De minderjarige studenten kruipen vooral in de schoolbanken bij exacte studies als techniek en economie. De meeste zitten op de Universiteit van Utrecht. Op de TU in Delft zitten zelfs drie 15-jarigen. Volgens de VSNU zijn dat echte 'whizzkids'.

Dood PSH geen gevolgen voor The Hunger Games

Het overlijden van Philip Seymour Hoffman heeft geen gevolgen voor de aanstaande The Hunger Games-films. De acteur, die dit weekeinde op 46-jarige leeftijd dood werd gevonden in zijn appartement, had het grootste gedeelte van zijn scènes voor zijn heengaan opgenomen. Distributeur Lionsgate laat weten dat de verschijningsdatum van The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 en Part 2 onveranderd blijft.

"Philip Seymour Hoffman was een uniek talent en één van de begaafdste acteurs van onze generatie", laat Lionsgate weten aan film- en tv-vakblad Variety. "We prijzen ons gelukkig dat hij onze Hunger Games-familie heeft verrijkt. Dat wij hem verliezen in zijn hoogtijdagen is een tragedie en ons diepste medeleven gaat uit naar Philips familie."

Hoffman voegde zich bij de cast voor het vorig jaar verschenen tweede deel The Hunger Games: Catching Fire. The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 en Part 2 verschijnen op respectievelijk 21 november dit jaar en 20 november 2015. Het was al voor Hoffmans overlijden duidelijk dat Part 2 het laatste deel zou worden. Alle boeken waar de reeks op is gebaseerd zijn dan namelijk verfilmd.


Dood Hoffman geen gevolgen voor The Hunger Games (Foto: Novum)

Toekomst serie PSH nog ongewis

De bazen van Showtime weten nog niet wat te doen met de comedyserie Happyish na het overlijden van Philip Seymour Hoffman. De betaalzender kondigde twee weken geleden aan de reeks met de acteur in de hoofdrol dit jaar op de buis te brengen. Hij werd dit weekeinde echter dood gevonden in zijn appartement. Met Hoffman, die ook zou optreden als uitvoerend producent, werd al volop gewerkt aan het scenario.

"Philip Seymour Hoffman was één van de beste en briljantste acteurs van onze generatie", laat Showtime weten in een verklaring aan tv- en filmwebsite Deadline. "Hij was ook een begaafde komiek. Het was geweldige privilege en eer om met hem te werken en we zijn allemaal enorm verslagen door dit plotselinge verlies. Onze gedachten gaan in deze verschrikkelijk moeilijke tijd uit naar zijn familie."

Ook een ander Hoffman-project is in de ijskast gezet. De producent van Ezekiel Moss, de film die de 46-jarige acteur zou gaan regisseren, laat weten zich de komende tijd te beraden op de toekomst van het project. De film vertelt het verhaal van een weduwe wier leven op zijn kop wordt gezet door een man die de geest van de doden kan oproepen. Amy Adams en Jake Gyllenhaal hebben getekend voor de hoofdrollen.

Philip Seymour Hoffman in Capote

Sanne Vogel heeft slaapgebrek door Hartenstraat

Sanne Vogel komt door haar regiedebuut Hartenstraat nauwelijks aan slapen toe. "Ik slaap al een jaar niet langer dan zes uur per nacht en meestal zelfs maar vier uur", zegt de actrice voor de camera van Novum Nieuws. Ze vindt haar propvolle agenda echter geen probleem.

De 29-jarige Vogel vindt alle drukte door Hartenstraat, die op 13 maart in première gaat, heel fijn. "Al het werk vind ik heerlijk. Je kunt me niet blijer maken dan door me van de ene afspraak naar de andere te laten rennen", legt ze uit.

De actrice is erg perfectionistisch. Vogel kijkt vooral kritisch naar de manier waarop wordt gefilmd. "Dan denk ik: waarom heb ik hier geen 'wide' van en alleen een close-up?" De mensen om Vogel heen zijn minder kritisch. "Iedereen is heel enthousiast."


Sanne Vogel heeft slaapgebrek door Hartenstraat (Foto: Novum)

[Vid] Filmmateriaal Elfstedentocht uit 1954 gevonden

Nieuw filmmateriaal van de Elfstedentocht uit 1954 is opgedoken. De beelden zijn gevonden in het archief van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek. Het Fries Film Archief heeft de beelden op YouTube gezet, maakte de Friese filmorganisatie vandaag bekend.

Het gevonden materiaal is een langere versie van de bijna twintig minuten durende film die de Friese filmclub Kleare Kimen in 1954 van de Elfstedentocht maakte. In totaal is acht minuten aan extra beeld gevonden. De oude versie van de film ligt al jaren in het Fries Film Archief en wordt vaak gebruikt voor reportages en documentaires.

Het is vandaag zestig jaar geleden dat de tiende Elfstedentocht werd gehouden. Jeen van den Berg won de schaatswedstrijd en zette een recordtijd neer. Hij wist de tocht in zeven uur en 35 minuten te rijden.

Corbijn: Hoffman meest begaafde acteur

Anton Corbijn heeft de zondag overleden Philip Seymour Hoffman de 'meest begaafde acteur waar ik mee gewerkt heb' genoemd. Dat deed hij in een verklaring. Corbijn werkte in zijn laatste film A Most Wanted Man, die vorige maand in première ging tijdens het Sundance Filmfestival, samen met Hoffman.

Corbijn denkt dat veel regisseurs zijn mening zullen delen. "Afgaand op al het werk dat hij heeft nagelaten weet ik zeker dat ik dit gevoel met de meeste regisseurs deel die het geluk hebben gehad om met hem te werken."

Door de samenwerking ontstond een vriendschap tussen Hoffman en Corbijn. De Nederlander noemt de acteur 'een ongelooflijk inspirerende vriend'.

"Ik ben zo verschrikkelijk bedroefd omdat ik maar niet kan begrijpen wat er vandaag is gebeurd. Ik moet denken aan Mimi en de kinderen", verwijst Corbijn naar Hoffmans partner. "Ik wens ze veel sterke toe om met het verlies van deze geweldige man als vader en partner om te gaan."


Corbijn: Hoffman meest begaafde acteur (Foto: Novum)

Familie Hoffman dankbaar voor steun

De familie van Philip Seymour Hoffman stelt de vele steunbetuigingen na het overlijden van de acteur op prijs. Dat lieten Hoffmans nabestaanden zondag weten. De acteur werd zondag dood gevonden in zijn appartement in New York.

"We zijn kapot van het verlies van onze dierbare Phil en waarderen de steunbetuigingen", liet de familie van de 46-jarige acteur weten in een verklaring. Hoffman laat zijn vriendin Mimi O'Donnell en hun drie kinderen achter. "Dit verlies is tragisch en plotseling."

Corbijn strikt Seymour Hoffman voor thriller (Novum)

Uitslaande brand in verhuurbedrijf Vlijmen

In verhuurbedrijf Riant op industriepark Vliedberg in Vlijmen is maandagmiddag een zeer grote brand uitgebroken. Rookpluimen zijn in de hele omgeving te zien. Het bedrijf verhuurt en verkoopt bouwmaterialen en feestartikelen.

In de Brabantse plaats en omgeving ging rond 15.15 uur het luchtalarm af om mensen binnen te houden, met ramen en deuren gesloten. Zo'n dertig tot veertig brandweerauto's zijn toegesneld.

Het gaat om een zeer grote, uitslaande brand. Meerdere brandweerkorpsen uit de regio zijn opgeroepen om het vuur te helpen blussen. De brandweer houdt panden in de omgeving nat om te voorkomen dat ze verloren gaan.

De gemeente Heusden, waar Vlijmen onder valt, adviseert mensen niet naar het industriepark te komen. Burgemeester Jan Hammingvolgt de gebeurtenissen op de voet. Gemeten wordt of schadelijke stoffen vrijkomen.

Over de oorzaak van de brand en mogelijke slachtoffers is nog niets bekend.

Lotus en Marussia betalen inschrijfgeld

De Formule 1-teams Lotus en Marussia hebben hun inschrijfgeld voor het seizoen 2014 aan autosportfederatie FIA voldaan. In een eerder gepubliceerde lijst stond bij beide teams nog het bericht dat er nog een bevestiging van de inschrijving moest volgen, iets wat volgens Auto Hebdo nu gebeurd is.

Het inschrijfgeld van de FIA wordt tegenwoordig aan de hand van een formule berekend. Zo is er een vast basisbedrag en wordt de rest samengesteld op basis van het kampioenschap van het afgelopen seizoen. Zo telt de positie in het constructeurskampioenschap mee, evenals het totaal aantal behaalde punten. Alle teams hadden hier al netjes aan voldaan, behalve het met financiën worstelende Lotus en Marussia. Nu zij dit wel gedaan hebben kunnen ze in Melbourne aan de start van het nieuwe seizoen verschijnen.

PEC Zwolle zonder Lachman

PEC Zwolle zal het een tijd moeten doen zonder Darryl Lachman. De verdediger viel zaterdag tijdens de wedstrijd tegen Roda JC uit met een enkelkwetsuur. Hij maakte in het duel zijn rentree na te zijn hersteld van een hamstringblessure.

"Lachman wordt momenteel onderzocht", liet technisch directeur van Zwolle Gerard Nijkamp maandag weten. "Er moeten foto's gemaakt worden van zijn enkel. Ik verwacht dat er morgen in de loop van de dag meer informatie bekend wordt over hoelang hij eruit ligt." Lachman speelde dit seizoen zestien competitiewedstrijden voor PEC.

[vid] Red Band-trailer: A Million Ways To Die In The West

Seth MacFarlane schreef mee aan, regisseerde en produceerde A Million Ways To Die In The West. Hij vertolkt de rol van de laffe schapenboer Albert. De Red Band-trailer is nu online.

Wanneer Albert zich terugtrekt uit een vuurgevecht beginnen de problemen. Hij wordt bijgestaan door een mysterieuze, mooie vrouw die hem helpt zijn moed terug te vinden. Het lijkt wel een sprookje, echter is ze hem vergeten te vertellen dat ze nog is getrouwd met een beruchte outlaw. Albert’s hervonden moed wordt meteen getest.

Een releasedatum voor A Million Ways To Die In The West is nog niet bekend. De cast wordt aangevuld door Liam Neeson, Charlize Theron, Amanda Seyfried, Giovanni Ribisi, Sarah Silverman en Neil Patrick Harris. 

Fokker Services schrapt 200 banen

Fokker Services, het bedrijf dat is gespecialiseerd in het onderhoud van Fokker-vliegtuigen, schrapt 200 van de 730 arbeidsplaatsen in Nederland. Het besluit is onderdeel van een pakket maatregelen om het hoofd te kunnen bieden aan de veranderende omstandigheden in de onderhouds- en onderdelenmarkt voor Fokker-vliegtuigen, aldus het bedrijf maandag.

Fokker Services zag zijn bedrijfsresultaat in 2013 dalen naar 4 miljoen euro, van 9,9 miljoen een jaar eerder, blijkt uit de voorlopige cijfers van het bedrijf. Behalve een aanzienlijke verlaging van het aantal arbeidsplaatsen in Nederland, zet in bedrijf in op kostenverlagingen en plannen voor operationele verbeteringen.

Fokker Services schrapt 200 banen
Fokker Services schrapt 200 banen (Foto: ANP)

Miller klaar om te winnen op vijfde Spelen

Bode Miller begint in Sochi aan zijn vijfde Olympische Spelen. De Amerikaan is daarmee de eerste skiër die dat presteert. De 36-jarige waaghals maakt van zijn ambities geen geheim: "Ik ben er klaar voor. Ik ski solide en het hele seizoen is erop afgestemd om op de Olympische Spelen iedere race te winnen."

De veteraan was er al bij in Nagano 1998. Hij vergaarde in zijn olympische carrière inmiddels vijf medailles:één keer goud, drie keer zilver en één keer brons. "De Spelen zijn uniek. Ik heb de piste gezien en die ziet er goed uit. Het parcours is lang, een beetje als in Wengen, en dat ligt me wel."

Miller wil in Sochi op vier disciplines uitkomen. De slalom slaat hij waarschijnlijk over. Hij heeft er slechte resultaten op geboekt in de afgelopen seizoenen. "Dat onderdeel blijft een beetje een mysterie voor mij."

Slopestylepiste aangepast na zware crash

Goed nieuws voor snowboardster Cheryl Maas. Het olympische parcours voor haar onderdeel in Sochi, de slopestyle, is makkelijker gemaakt. De organisatoren van de Spelen kondigden die ingreep maandag aan nadat de Noorse topsnowboarder Torstein Horgmo zwaar ten val was gekomen. De 26-jarige medaillekandidaat brak zijn sleutelbeen en kan niet meedoen in de olympische wedstrijd.

De val van de Noor was een bevestiging van het oordeel van andere snowboarders, die de piste als gevaarlijk omschreven. Volgens de bondscoach van de Duitse freestyleskiërs, die dezelfde helling in het skigebied van Krasnaja Poljana gebruiken, worden enkele bulten afgevlakt. "Op zich is dat normaal. In de eerste training wordt het parcours uitgeprobeerd en als het nodig is, worden veranderingen aangebracht."

Maas is de eerste Nederlandse die in actie komt in Sochi. Zij moet donderdag al de kwalificaties afwerken. De openingsceremonie is vrijdag.

Slopestylepiste aangepast na zware crash
Slopestylepiste aangepast na zware crash (Foto: ANP)

SBS-redacteur bewerkt Utopia-beelden

John de Mol heeft een SBS6-redacteur uit de redactie van Utopia gezet. De beste man had namelijk beelden van het programma gemanipuleerd en online gezet.

Zaterdag verscheen een filmpje op internet hoe deelneemster Andrea tijdens het koken iets uit haar mond haalde. Vervolgens stopte ze dit terug in de pan. "Eten zullen jullie", zei ze hierbij.

Nu blijkt dat er met het filmpje is geknoeid. De beelden zijn namelijk achteruitgespeeld. Terwijl Andrea iets in de pan deed, trokken de dampen juist naar binnen de pan in.

De Utopiaanse proefde slechts. Ook haar stem bleek er later onder gemonteerd. SBS6 spreekt van een onschuldige montagegrap, maar John de Mol is woedend dat iemand het heeft aangedurfd met zijn geesteskindje te knoeien. De redacteur in kwestie is dan ook op een zijspoor gezet.

Het bewuste filmpje, dat dus nep blijkt

Kabinet ontziet Wajongers

Jonggehandicapten met een Wajonguitkering belanden na herkeuring niet automatisch in de bijstand. Ze behouden hun Wajonguitkering die wel met 5 procent wordt gekort, maar een vermogenstoets gaat voor hen niet gelden.

Dat is maandag bekend geworden na overleg tussen de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en het kabinet over aanpassing van de Participatiewet. Ook is duidelijk geworden dat gemeenten in de eveneens aangepaste bijstandsplannen veel meer ruimte houden dan in eerdere voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Akkoord over aanpassing bijstandswet

Kabinet en coalitie hebben maandag een akkoord gesloten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over aanpassing van de bijstandsplannen van het kabinet. Ook zijn ze het eens over wijzigingen in de Participatiewet. De steun van de oppositie is nodig om een meerderheid voor de plannen in de Eerste Kamer te garanderen.

Tijdens overleg onder leiding van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken is een aantal afspraken gemaakt om haar oorspronkelijke plannen aan te passen. Details daarover worden later maandagmiddag bekendgemaakt.

Akkoord over aanpassing bijstandswet
Akkoord over aanpassing bijstandswet (Foto: ANP)

FOK!toen: Jeen van den Berg wint de tiende Elfstedentocht

LEEUWARDEN, 3-2-1954. Op woensdag 3 februari 1954 vertrokken vanuit het nog duistere Leeuwarden 138 rijders voor de Elfstedentocht. Het was alweer zeven jaar geleden dat de vorige tocht werd verreden en in de vroege vijftiger jaren was het voorheen regionale gebeuren een nationaal sportevenement geworden. In de zomer van 1953 had de Vereniging De Friesche Elf Steden al draaiboeken in elkaar gezet zodat men alleen nog maar ijs nodig had om de tocht door te laten gaan.

Winnaar Jeen van den Berg (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)
Winnaar Jeen van den Berg (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)

De tocht van 1947
In het verleden kreeg een schaatser die de tocht net niet helemaal had uitgereden nog wel eens een Elfstedenkruisje en in 1947 kwamen diverse gevallen van valsspelen boven water, met als resultaat dat zes schaatsers uit de top 10 werden gediskwalificeerd. Jan van den Hoorn uit Ter Haar, die als vijfde over de finishlijn kwam, zou uiteindelijk tot winnaar worden uitgeroepen, met een eindtijd van 10 uren en 51 minuten. Vereniging De Friesche Elf Steden probeerde dit soort wantoestanden in 1954 te voorkomen door het in het leven roepen van onaangekondigde stempelposten. Ook kwamen er nieuwe statuten die strenger nageleefd zouden worden.

Uit de Leeuwarder Courant van 30 januari 1954
Uit de Leeuwarder Courant van 30 januari 1954

Koud hè?
In de winter van 1954 vroor het dat het kraakte. In de nacht van 22 op 23 januari zakte de thermometer naar -5 °C; de dagen daarop nam de vorst toe met een krachtige en harde oostenwind. Op zaterdag 30 januari besloot de Vereniging De Friesche Elf Steden dat de tocht zou worden verreden op 3 februari. In het weekend werd de route door een aantal verslaggevers van de Leeuwarder Courant verkent en deze gaven te weten dat het traject er nog niet eerder zo mooi bij had gelegen als in dit jaar.

De Elfsteden route van 1954
De Elfstedentocht van 1954

Op dinsdag 2 februari 1954 begon om 9 uur 's morgens de inschrijving voor de tiende Elfstedentocht. In de laatste nachten voor de tocht zakte de thermometer onder de -10 °C en het zag er naar uit dat het een behoorlijk zware tocht zou gaan worden. Het Elfstedenbestuur raadde hobbyrijders af om mee te doen en ook het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen liet weten dat mensen die niet over een goede conditie beschikten beter af konden zien van de schaatstocht. Veel toerrijders zouden verstek laten gaan.

Het bestuur van de Elfsteden-vereniging (Leeuwarder Courant 2 februari 1954)
Het bestuur van de Elfsteden-vereniging (Leeuwarder Courant 2 februari 1954)

De start
Om een uur of 5 's morgens begonnen de cafés bij de Frieslandhal langzaam vol te lopen. Rijders aten nog een bord Brinta met extra suiker of namen een warme kop koffie of chocolademelk om nog enigszins op te warmen voordat ze aan de barre tocht zouden beginnen. Iets na 6 uur renden 138 mannen, bij een temperatuur van -7 °C, naar het Van Harinxmakanaal om daar zo snel mogelijk hun schaatsen onder te binden. Daarna verdween de 43-jarige Klaas Schipper uit Steenwijkerwold als eerste schaatser in de pikdonkere nacht in de richting van de Zwette, gevolgd door 137 andere bikkels.

De stormloop naar de start (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)
De stormloop naar de start (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)

Op het 23 kilometer lange traject naar Sneek ontbrandde al snel de strijd om de leiding. Dit ging voor meerdere rijders met vallen en opstaan. Kort na de start was de Haarlemmer Weiland de eerste uitvaller. Bij een valpartij was een schaats gebroken en de man durfde, zo kort na de start, het niet aan om de wedstrijd voort te zetten met alleen maar reserveschaatsen. Toen de eerste wedstrijdrijders Sneek voorbij waren werd al snel duidelijk dat er sprake was van een kopploeg bestaande uit 10 man.

Nadat in Sneek bij de controlepost een stempel was opgehaald ging de tocht verder naar het pittoreske IJlst, de tweede stad op de route van de Elfstedentocht. IJlst lag slechts op 5 kilometer afstand van Sneek en uitgaande van de tijden van de vorige tocht zouden de eerste wedstrijdrijders daar om één minuut over zeven aan moeten komen. De kopploeg had bij aankomst in het stadje al tweeënhalve minuut van de tot dan toe snelste tijd afgereden.

Kruiend ijs
Na IJlst was het maar 15 kilometer tot de volgende stad. Het traject tussen IJlst en Sloten was tot voor kort een onzekere factor geweest, omdat door draaiende wind kistwerken in het ijs waren ontstaan. Voorzitter Hannema had tevoren nog gewaarschuwd voor opkruiend ijs maar het bleek allemaal mee te vallen. Om 07.23 uur passeerde een groep van een man of twintig schaatsers het dorpje Woudsend, met Wierd Wynia uit Cornwerd aan kop.

Het hobbelige ijs op het Slotermeer vormde geen enkele belemmering voor de mannen om hun hoge tempo te handhaven. Op het traject naar sloten was de tijd van 1947 al met dertien-en-een-halve minuut verbeterd. Precies om 07.30 uur reed de kopploeg, onder leiding van Anton Verhoeven uit Dussen, Sloten binnen. Na Sloten ging de tocht over het Slotermeer verder naar Balk. Hier kregen de rijders met een aantal nieuwe factoren te maken. Ten eerste begon het op dat moment weer licht te worden. Daarnaast was de temperatuur gestegen naar van -10 °C tot -7 °C. Er scheen zelfs een lekker zonnetje en de wind was gedraaid en kwam nu uit de richting noordnoordoost waardoor de rijders de wind gunstig in de rug kregen.

De kopploeg bij Hindeloopen (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)
De kopploeg bij Hindeloopen (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)

De tocht ging verder naar Balk waar talloze mensen langs het grachtje stonden om de leiders toe te juichen. In Balk lag echter veel zand op het ijs wat voor de nodige valpartijen zou zorgen. Een merkwaardige attractie (voor de toeschouwers) was het spatten van vonken van de schaatsen. Om 08.08 uur zou de kopploeg, onder leiding van Wierd Wynia, de Galamadammen passeren. Deze kopploeg was inmiddels uitgedund tot een man of 15. Via Morra gingen de schaatsers op weg naar Stavoren.

Om 08.25 uur reed de kopploeg Stavoren binnen. De rijders waren hier al 21 minuten voor op het schema van 1947. Tussen Stavoren en Hindeloopen zouden de twee kopploegen verenigen tot één grote groep rijders. Om 08.25 uur passeerde de groep de stad Hindeloopen met Anton Verhoeven in zijn oranje trainingspak aan kop. Jan Willem Peter Charisius uit Leeuwarden had om 09.13 uur de leiding overgenomen toen de schaatsers bij Workum aankwamen.

Een geslaagde uitbraak
Tot aan Bolsward wisselde de volgorde in de kopploeg steeds. Tussen Witmarsum en Kimswerd werd de strijd eigenlijk al beslist. Daar waagden zes rijders zich aan een uitlooppoging. Jan Willem Peter Charisius, Jeen van den Berg, A.J.P. Koning, Klaas Leffertstra, Jeen Nauta en Anton Verhoeven kwamen om 10.28 uur in Harlingen aan en had op dat moment al een voorsprong van twee minuten op de rest. In Franeker, waar de kop om 10.58 uur liet aftekenen, was deze voorsprong al uitgelopen naar vier minuten.

De kopploeg bij Vrouwbuurstermolen (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)
De kopploeg bij Vrouwbuurstermolen (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)

Langzaam maar zeker voerden de zes rijders het tempo op. Het was ondertussen weer begonnen te sneeuwen maar daar lieten de mannen zich niet door tegenhouden. In Vrouwbuurstermolen passeerden achtereenvolgend Van den Berg, Leffertstra, De Koning, Verhoeven, Nauta en Charisius om 11.49 uur. De zes mannen hadden inmiddels een voorsprong van 11 minuten en 48 seconden. Ruim tien minuten was de voorsprong van de eersten in Bartlehiem, toen ze daar om 12.10 uur arriveerden. De rijders waren duidelijk vermoeid maar leken nieuwe kracht te putten uit een stukje kaas, dat ze van een lokale zuivelfabriek aangeboden kregen. Na een momentje van rust werd de tocht met krachtige slagen voortgezet richting Dokkum.

De stilte voor de storm
Onder de daverende toejuichingen van het langs de grachten opgestelde publiek reden de zes mannen om 12.44 uur Dokkum weer uit. Elkaar regelmatig aflossend reden de mannen langs de Dokkumer Ee. Om 12.56 uur bereikten ze zo Tergracht, om 13.05 uur Birdaard en om 13.14 uur reden de schaatsers voor de tweede keer door Bartlehiem. Het was op dat moment dat Jeen van den Berg een uitbraakpoging deed.

De anderen lieten hem echter niet zo maar gaan en bij het Tichelwerk, tussen Bartlehiem en Wijns, was de uitbraakpoging alweer teniet gedaan. In Snakkerburen, waar duidelijk te merken was dat de mannen aan het einde van hun krachten waren, ging Van den Berg alweer aan kop. Hij werd op de voet gevolgd door De Koning, Charisius, Verhoeven en Nauta. Leffertstra reed hier reeds enkele meters achter.

Tienduizenden toeschouwers bij de finish in Leeuwarden (Leeuwarder Courant 3...
Tienduizenden toeschouwers bij de finish in Leeuwarden
(Leeuwarder Courant 3 februari 1954)

Eindstreep over 500 meter
Zo'n 600 meter voor de finish ontstond er nog even een misverstand. Bij de laatste brug in het traject, de Noorderbrug in Leeuwarden, verkeerden de rijders in twijfel of ze onder de brug door moesten of dat ze over de wal naar de andere kant van de brug moesten gaan. Jeen van den Berg kwam het eerste op de plek aan en sprong op de wal, gevolgd door de vier andere rijders. Nadat Van den Berg zich had los weten te maken uit het in ruime mate aanwezige publiek liet hij zich weer het ijs oprollen en schoot weg richting de finish.

Zijn triomftocht naar de overwinning verliep een beetje merkwaardig. Evenals Verhoeven en Charisius, die Van den Berg op de hielen zaten, meende de schaatser dat hij bij het bordje 'Eindstreep over 500 meter' al over de finish was en remde af. Snel besefte Van den Berg zijn vergissing en zette de vaart er nog even in. Enkele momenten later klonk in zijn oren het oorverdovende overwinningsgejuich.

Charisius kwam vlak voor de finish met een schaats in een scheur terecht en maakte een misslag. Verhoeven was door het incident geheel de kluts kwijt en zou als vijfde eindigen. Precies twee minuten na de winnaar kwam Klaas Leffertstra uit Stobbega als eenling als zesde binnen. Het zou daarna 22 minuten duren alvorens de volgende rijder over de finish zou komen.

De winnaars en hun tijden (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)
De winnaars en hun tijden (Leeuwarder Courant 3 februari 1954)

Na een barre tocht van zeven uren en 35 minuten was Jeen van den Berg de snelste schaatser tot op dat moment bij een Elfstedentocht. Hij zou het snelheidsrecord zo'n 32 jaar weten te behouden. Van de 138 wedstrijdschaatsers wisten er 63 binnen twee uur na Jeen van der Berg binnen te komen. Van de 2597 toerrijders die aan de tocht begonnen ontvingen 2143 het Elfstedenkruisje.

Dieudonné mag Verenigd Koninkrijk niet in

De omstreden Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala mag het Verenigd Koninkrijk niet in. Dat heeft de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May maandag gezegd. Eerder had Dieudonné gezegd van plan te zijn een bezoek te brengen aan Groot-Brittannië om zijn steun te betuigen aan Nicolas Anelka. De Franse voetballer hangt een speelverbod boven het hoofd voor het maken van de quenelle, een handgebaar dat door velen als antisemitisch wordt gezien.

May zei maandag echter dat Dieudonné de grens niet over komt. De minister heeft de macht om iemand de toegang tot het land te weigeren als dit een gevaar voor de openbare orde en veiligheid zou betekenen. Dieudonné is al meerdere malen veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme.

De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls zei dat de shows van Dieudonné niet langer kunstzinnig of grappig zijn. Volgens Valls is de komiek inmiddels onderdeel geworden van het 'mechaniek van de haat'. "We tolereren geen antisemitisme, historisch revisionisme en racisme en de hoogste rechter in ons land was het daarmee eens", aldus Valls.

'Ook tweede moordverdachte Ingrid Visser spreekt'

De Roemeen Valentin I., die wordt verdacht van de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner, legt donderdag een verklaring af. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE maandag. Sinds zijn aanhouding in mei weigerde hij iets over de zaak te zeggen.

Medeverdachte en landgenoot Constantin S. verklaarde eind vorig jaar dat hij onschuldig is. Hoofdverdachte Juan C., die de twee ingehuurd zou hebben om de dubbele moord te plegen wegens een zakelijk geschil, liet vorige week weten ook zijn verhaal te willen doen. Wanneer dit gebeurt is onduidelijk.

Visser en haar partner Lodewijk Severein werden in mei levenloos in een citroenboomgaard bij de plaats Murcia in Zuidoost-Spanje gevonden. Zij waren twee weken vermist geweest.

ECI maakt doorstart, naam blijft behouden

ECI maakt een doorstart onder marketing- en mediaorganisatie Novamedia. Door de doorstart kunnen 35 van de vijftig werknemers van de online boekwinkel blijven werken. Dat meldt de nieuwe eigenaar Novamedia maandag. De naam ECI blijft bestaan.

De overname geldt voor zowel de Nederlandse als de Belgische tak. Novamedia neemt ook ECI-websites cosmox.nl en cosmox.be over. De overname moet de komende weken worden afgerond. Een overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt.

Novamedia zegt in een verklaring 'enorm groeipotentieel' te zien in ECI. Om ECI weer winstgevend te maken moet het bedrijf wel inkrimpen, vindt Novamedia. Ook moet de distributie worden uitbesteed.

Klanten van de webwinkel ondervinden in de eerste periode enige vertraging bij de bezorgingen, meldt Novamedia.

Online boekenwinkel ECI ging vorige maand failliet. Sindsdien was de webwinkel met meerdere partijen in gesprek over een overname. Novamedia is eigenaar van enkele loterijformats, zoals die van de Nationale Postcode Loterij.

[vid] Super Bowl-trailer & Sizzle Reel: The Amazing Spider-Man 2

Sony kocht tijdens de 48e Super Bowl maar liefst twee keer tijd en ruimte in om met hun vervolg The Amazing Spiderman 2 te pronken.

De eerste nieuwe trailer was exclusief te zien op de zender Fox.

Vervolgens werd deze tease uitgebreid met een sizzle reel van bijna vier minuten onder de noemer; Enemies Unite. Waarin een eigenwijze Spider-Man en de transformatie van Jamie Foxx in de vijandige Electro te zien zijn.

The Amazing Spider-Man 2 krijgt een Amerikaanse release mee van 2 mei 2014.

Al-Qaida breekt met Syrische filiaal ISIS

Al-Qaida verbreekt alle banden met de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS), dat zich Al-Qaida's filiaal in Irak en Syrië noemt. Het terreurnetwerk zegt niets te maken te willen hebben met de broederstrijd tussen Syrische rebellen.

ISIS heeft bevelen van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri aan de laars gelapt, liet de generale staf van de terreurorganisatie maandagochtend weten in een verklaring, die verscheen op extremistenwebsites. Of de verklaring inderdaad uit de koker van Al-Zawahri komt valt niet na te gaan, maar Al-Qaida heeft diezelfde websites al eerder als spreekbuis gebruikt.

Al-Zawahri gelastte ISIS in mei vorig jaar voortaan niet langer samen te werken met Jabhat al-Nusra, een andere Syrische Al-Qaida-tak. ISIS-commandant Abu Bakr al-Baghdadi sloeg die opdracht in de wind en probeerde de beide strijdgroepen tevergeefs onder een bevel te brengen. Het lijkt erop dat Al-Qaida nu zijn gezag wil doen gelden en invloed wil terugwinnen.

Al-Qaida schrijft niet achter ISIS te staan en niet langer organisatorische banden te hebben met de beweging. "We distantiëren ons van de muiterij die plaatsheeft onder de moedjahedien-partijen in Syrië en het bloedvergieten door deze facties." De jihadstrijders moeten zich, staat in de verklaring, realiseren wat een enorme gevolgen de broederstrijd kan hebben voor de 'heilige oorlog' in Syrië.

HSV spreekt vertrouwen uit in Van Marwijk

Bert van Marwijk ging afgelopen weekend met Hamburger SV voor de vijfde keer op rij onderuit in de Bundesliga. Toch staat zijn positie bij de clubleiding niet ter discussie. Dat zegt sportief directeur Oliver Kreuzer in Bild.

"Het is 100 procent zeker dat Bert van Marwijk komend weekend tegen Hertha BSC op de bank zit. Hij staat intern niet ter discussie. Dat er van buitenaf kritiek op hem is, is vanwege de teleurstellende resultaten niet zo vreemd."

HSV ging zaterdag met 3-0 onderuit bij Hoffenheim. Het elftal van Van Marwijk is daardoor gezakt naar de voorlaatste plaats in de Bundesliga. Dit weekend werd HSV op de ranglijst ingehaald door 1. FC Nürnberg, dat gecoacht wordt door Gertjan Verbeek.

Kreuzer is er toch van overtuigd dat Van Marwijk de boel weer op de rails krijgt. "Bert is voor ons de juiste coach. Ik ben bij elke teambespreking aanwezig. Van Marwijk geeft de spelers altijd een goed strijdplan mee. Dat plan wordt echter niet goed uitgevoerd."

In de voorbereiding op het duel met Hertha BSC (zondag) gaat HSV mogelijk op trainingskamp. Volgens Kreuzer een goed plan, aangezien hij graag zou zien dat de spelers vaker trainen. De voormalige Oranje-bondscoach is daar geen voorstander van.

Europese biodatabase toegankelijk voor Nederland

Nederlandse wetenschappers kunnen straks gebruikmaken van een Europese database met gegevens van onderzoeken naar geneeskunde, biotechnologie en landbouw. Dat meldt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maandag. Dankzij de database kunnen wetenschappers makkelijker resultaten boeken in bijvoorbeeld onderzoek naar erfelijke ziekten.

Staatssecretaris van OCW Sander Dekker (VVD) tekende maandag het samenwerkingsverband genaamd Elixer, waaraan nu zeven Europese landen meedoen. Naast het delen van allerlei biologische onderzoeksgegevens kunnen wetenschappers in de database makkelijk zien of experimenten al uitgevoerd zijn door anderen. Dat scheelt tijd en voorkomt dubbel werk.

Volgens Dekker is het delen van gegevens, ook wel 'open data' genoemd, de toekomst. Meedoen aan de database kost Nederland 1,1 miljoen euro.

Ziekenhuis Drachten deels dicht door lekkage

Patiënten van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten kunnen door waterlekkage vanaf maandagmiddag niet meer worden geholpen in een groot deel van het ziekenhuis. De poliklinieken, spoedeisende hulp, operatie- en verloskamers worden de rest van de dag niet gebruikt omdat er geen stromend water is. De reparatie is rond middernacht afgerond, meldt het ziekenhuis in een verklaring.

Alle afspraken met patiënten zijn afgezegd en ambulancediensten brengen spoedpatiënten naar andere ziekenhuis in de regio. Op verpleegafdelingen zijn noodvoorzieningen getroffen, waardoor huidige patiënten op hun plek kunnen blijven. De brandveiligheid is gegarandeerd, aldus het ziekenhuis, dat mensen oproept niet te komen.

Moisander: "Everton was slechts een gerucht"

Niklas Moisander werd vorige week door Britse tabloids aan Everton gelinkt. Echt serieuze interesse bleek er echter niet te zijn. "Ik heb niets van Everton gehoord. Volgens mij was het dus niet meer dan een gerucht", zegt de Finse verdediger in gesprek met NUsport.

Moisander vindt het niet jammer dat hij nu niet in de Premier League speelt. "Nee, want ik wil kampioen worden met Ajax. En daarna zien we wel verder." Ajax slaagde er zondag alweer niet in om een zege te pakken in Utrecht. "Tegen Utrecht moeten we geen vechtvoetbal spelen, want dat kunnen zij beter. Fysiek zijn ze erg sterk", vindt Moisander. "We moeten daarom met goed positiespel de wedstrijd naar ons toe trekken. Maar het positiespel was niet goed, we waren te slordig."

En dus profiteerden de Amsterdammers niet van het puntenverlies van Vitesse bij Feyenoord. "Ja, dat maakt die 1-1 extra pijnlijk. Heel jammer, maar dit is niet het einde van de wereld voor ons. We staan nog steeds bovenaan. En 1-1 was in mijn ogen ook wel een terechte uitslag."

Ajax kwam in de Galgenwaard nog wel op voorsprong, maar volgens Moisander werd er bij de gelijkmaker slecht verdedigd. "Ik dacht dat Daley Blind het duel aan zou gaan, maar zo moet ik niet denken. De bal kon daardoor doorgekopt worden en vervolgens kon Steve De Ridder wegdraaien bij Joël Veltman. Het was dus allemaal niet best."

Boze studenten bezetten bestuursvleugel VU

Ruim 100 boze studenten van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam hebben maandag de bestuursvleugel van de universiteit bezet. Ze maken zich zorgen over de effecten van de bezuinigingen op hun studie. Het is volgens Ayesha Sitaram, voorzitter van de studentenbond van de Vrije Universiteit, niet duidelijk wanneer de studenten de bestuurshal weer verlaten.

De studenten noemen zichzelf de actiegroep Titanic en ze houden een zogenoemde 'sit-in’. Ze vrezen dat hun opleidingen, die relatief klein en duur zijn, financieel benadeeld worden in de toekomst.

Boze studenten bezetten bestuursvleugel VU
Boze studenten bezetten bestuursvleugel VU (Foto: ANP)

[vid] Vaginaal gewichtheffen helemaal 2014!

De nieuwste hype op fitnessgebied heet vaginaal gewichtheffen. Volgens sekscoach Kim Anami is deze bijzondere tak van sport zeer gezond. Hoe het werkt, legt ze uit middels een workoutvideo.

"Denk aan je punani als je biceps", begint de blondine met het korte kapsel. "Je versterkt deze niet door slechts je arm te bewegen. Nee, je hebt gewichten nodig. Met je vagina werkt het net zo. Zij heeft gewichten nodig om sterk te worden."

Vaginaal gewichtheffen levert nog een voordeel op, zo heeft Anami ontdekt. Dankzij het trainen van je doos wordt je orgasme veel intenser. De seksgoeroe verklaart dit aan de hand van onderzoeken. Studies hebben namelijk uitgewezen dat sterke bekkenbodemspieren van invloed zijn op de duur en de intensiteit van het vrouwelijk orgasme.

En er is nog een reden om aan de slag te gaan met je muts. Je libido wordt namelijk vergroot en 'het maakt de seks tienduizend maal beter'. En met een strakke punani houd je als vrouw manlief onder de duim, zo verzekert ze.

Je kunt natuurlijk ook proberen om het wereldrecord vaginaal gewichtheffen te verbeteren, zo stelt de Amerikaanse voor. Een Russin heeft dit record met een gewicht van 14 kilogram in handen. "En je weet maar nooit waneer een sterke vagina van pas komt", besluit zij.

Aan de slag, dames!

Drie mille voor gouden tip diefstal 1000 kilo koper

Bij schroothandel Steeldeal in het Limburgse Echt is in de nacht van zondag op maandag bijna duizend kilo koper gestolen met een waarde van zo'n 5500 euro. Het bedrijf heeft voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de daders een beloning van drieduizend euro uitgeloofd, zo meldt een woordvoerder.

De koperdieven kwamen het bedrijfspand binnen door platen van de loods open te breken. Volgens de zegsvrouw heeft het schrootbedrijf hierdoor richting de vijftienduizend euro schade opgelopen.

Het bedrijf heeft besloten een beloning uit te loven voor de gouden tip. "De politie doet namelijk niks", aldus de woordvoerder. "Ze hebben wel foto's genomen en een verklaring genoteerd, maar ze doen geen sporenonderzoek".

Het is de eerste keer dat koperdieven het voorzien hebben op het Limburgse bedrijf. Steeldeal had al een alarmsysteem, maar gaat naar aanleiding van de diefstal extra maatregelen treffen. "We gaan uit voorzorg nu ook camerabewaking installeren."

EU verliest 120 miljard per jaar door corruptie

Corruptie kost Europa elk jaar 120 miljard euro. Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt bij de presentatie van haar eerste rapport over corruptiebestrijding in de Europese Unie.

"Er gaat veel geld en veel geloofwaardigheid verloren" aldus Europees Commissaris voor binnenlandse zaken Cecilia Malmström. "Lidstaten hebben de laatste jaren veel gedaan om corruptie te bestrijden, maar dat is bij lange na niet genoeg."

Driekwart van de EU-burgers meent dat corruptie in hun land wijdverspreid is. Ruim 60 procent van de Nederlanders deelt die mening, ook al zegt slechts twee procent dat hun gevraagd is te betalen om bepaalde diensten te verkrijgen.

Malmström wil dat corruptie harder wordt aangepakt. Er moet strengere controle, vervolging en bestraffing zijn, en politieke partijen moeten heldere gedragscodes en financieringsregels hanteren. Ook moet gelet worden op corruptie op lokaal niveau en op sectoren die in sommige lidstaten extra gevoelig zijn, zoals stedelijke ontwikkeling, bouw en gezondheidszorg.

Nederland krijgt een pluim voor zijn geïntegreerde aanpak om corruptie te signaleren en te voorkomen, die als een model voor andere lidstaten kan gelden. Wel moet Nederland maatregelen treffen om belangenverstrengeling te voorkomen bij ministers en Kamerleden die de politiek verlaten.

Zorg aan zwangere asielzoekers niet optimaal

De geboortezorg aan zwangere asielzoekers moet beter. Er wordt te weinig gebruikgemaakt van professionele tolken en de medische overdracht bij overplaatsing schiet soms tekort. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg maandag na onderzoek.

Asielzoekers die een kind verwachten hebben een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties en op sterfte van moeder en kind rond de geboorte. Dat komt onder meer doordat deze vrouwen niet bekend zijn met het Nederlandse systeem van geboortezorg, geen Nederlands spreken, soms laaggeletterd zijn en niet altijd vervoer hebben om acuut naar een ziekenhuis te worden gebracht.

Zorgverleners hebben over het algemeen 'intensieve en specifieke' aandacht voor zwangere asielzoekers, vindt de inspectie. Ze nemen taken en verantwoordelijkheden van elkaar over als een ander in gebreke blijft. Asielzoekers die in Nederland een kind hebben gebaard zijn dan ook tevreden over de geboortezorg die ze kregen, blijkt uit gesprekken.

Toch zijn er nog verbeterpunten op het gebied van tolken en de continuïteit van zorg bij overplaatsingen. De inspectie heeft maatregelen opgelegd aan de verloskundigenpraktijken, ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties die niet aan de normen voldeden. Ook heeft de inspectie aanbevelingen gedaan aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers voor de opvanglocaties die niet aan de normen voldeden.

Meisje zwaargewond na aanval door 11 honden

Een meisje van 10 jaar is in het Belgische Riemst bij Maastricht aangevallen door 11 honden. Het meisje raakte zwaargewond, maar verkeert niet in kritieke toestand. De honden, die waren uitgebroken bij een fokker, zijn afgemaakt.

Dat meldden Vlaamse media maandag. De burgemeester van Riemst spreekt over een vreselijk voorval.

De bouviers en labradors vielen het meisje aan toen het samen met een vriendinnetje aan het fietsen was. Vier volwassenen, onder wie een agent, werden ook gebeten toen ze de honden wegjaagden. Politie en justitie onderzoeken de zaak.

Vertrekbesluit Feyenoord viel Koeman zwaar

Ronald Koeman neemt aan het eind van het seizoen met pijn in het hart afscheid van Feyenoord. "Het was een moeilijke beslissing waar ik lang over na heb gedacht", zei de trainer maandag op een persconferentie in de Kuip. "Maar ik denk dat het goed is voor de club als er iemand anders voor de groep komt te staan."

Vorige week dinsdag kreeg Koeman van technisch directeur Martin van Geel de vraag of hij nog voldoende uitdaging zag en de drive had om er nog een jaartje aan vast te knopen. "En het antwoord was nee", zei de 50-jarige Koeman. "Ik kende te veel twijfels. En als je twijfelt moet je het niet doen, heb ik altijd geleerd."

Met geld heeft zijn beslissing om te vertrekken niets te maken, aldus Koeman. "Er is niet onderhandeld met Van Geel. Mijn keuze stond vast. We hebben een glas wijn gedronken en wat bijgekletst." Het liefst wilde de trainer zijn keuze direct naar buiten brengen. "Maar de club vroeg me te wachten tot na de wedstrijd tegen Vitesse."

Op de vraag waar zijn toekomst ligt, kan Koeman nog geen antwoord geven. "Er speelt op dit moment niets anders", verzekerde de trainer, die sinds juli 2011 trainer is van Feyenoord en de club naar een tweede en derde plaats in de Eredivisie loodste. De functie van bondscoach zag hij onlangs aan zijn neus voorbijgaan.

Van Geel had Koeman graag voor Feyenoord behouden. "Ik vind het heel jammer", zei de technisch directeur. "Maar hij twijfelde, het is een gevoelskwestie." Van Geel zegt veel respect voor Koeman te hebben. "Als je ziet waar de club stond toen hij arriveerde en wat er sindsdien is gebeurd. Hij is met afstand de belangrijkste man geweest in dat proces."

Over de opvolging van Koeman houdt Van Geel voorlopig zijn kaken op elkaar. "Dit is niet het moment om daarover te gaan speculeren."

Lang stadionverbod voor 16-jarige MVV-relschopper

Een 16-jarige MVV-fan mag 7,5 jaar lang geen enkele Nederlandse voetbalwedstrijd bezoeken. Die straf legde de KNVB hem op voor het bedreigen van voormalig MVV-trainer Tini Ruijs tijdens de verloren bekerwedstrijd tegen amateurclub JVC Cuijk. Dat meldt een woordvoerder van de Maastrichtse club maandag.

De jongen stormde kort na de wedstrijd het veld op richting Ruijs en moest door stewards in bedwang worden gehouden. Twee anderen kregen een stadionverbod van anderhalf jaar en van negen maanden. De man met de langste straf had na de wedstrijd de afrastering achter de dugouts vernield, de ander beschadigde een vlaggenstok.

De politie zou nog op zoek zijn naar een vierde relschopper die een steward tegen haar knie zou hebben getrapt, schrijft Dagblad de Limburger. Ook zou de politie nog bezig zijn met een onderzoek naar andere relschoppers. Dat zou kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolgingen, aldus de Limburgse krant.

De amateurs van JVC Cuijk, getraind door Hans Kraaij jr., wonnen op 18 december verrassend van MVV, dat in de Jupiler League speelt. Op dat moment stond trainer Ruijs al enige tijd onder druk vanwege teleurstellende prestaties. Kort na het fluitsignaal gingen supporters verhaal halen bij de trainer. Bij de rellen raakte een Maastrichtse steward gewond, die per ambulance moest worden afgevoerd.

Ruijs stapte twee dagen na de wedstrijd op, toen ook zijn familie werd bedreigd. Ook zijn assistent Coocky Voorn verliet de club uit solidariteit. Momenteel is Ron Elsen interim-trainer van het Maastrichtse elftal.

De KNVB wil geen toelichting geven op de straffen.

Ajax-keeper Cillessen twee duels uitgeschakeld

Jasper Cillessen moet vanwege een blessure de komende twee wedstrijden van Ajax missen. De 24-jarige doelman liep zondag in de wedstrijd tegen FC Utrecht een kneuzing in de borstkas op, zo maakte de Amsterdamse club maandag bekend. Cillessen verbleef een nacht in het ziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis.

Ajax verwacht dat Cillessen na het weekend terugkeert op het trainingsveld. Hij mist in ieder geval de competitiewedstrijden tegen FC Groningen van donderdag en PEC Zwolle (zondag).

Drankrijder beschiet Limburgse verkeersborden

Een 46-jarige beschonken automobilist heeft zondagmiddag in het Limburgse Middelaar verkeersborden beschoten met een luchtdrukwapen. De man uit het Gelderse Malden is aangehouden, laat de politie maandag weten.

De politie trof in de auto van de man twee luchtdrukwapens en munitie aan. Een blaastest wees vervolgens uit dat hij te veel had gedronken. De man gaf toe dat hij op de Katerbosseweg twee verkeersborden had vernield. Zijn wapens en de munitie zijn in beslag genomen.

'Drank kopen over de grens kost banen'

Bijna 500 werknemers van slijterijen raken dit jaar naar verwachting werkloos doordat Nederlandse consumenten hun sterke drank in Duitsland kopen. Dat stelt de belangenvereniging Koninklijke SlijtersUnie. Zij baseert zich op onderzoek dat het bureau Panteia in haar opdracht deed onder 1200 huishoudens in de grensstreek met Duitsland.

Door het grensoverschrijdend 'drankverkeer' loopt de overheid op jaarbasis bovendien 67 miljoen euro aan inkomsten mis.

Drank is in Nederland duurder geworden door twee accijnsverhogingen. In Duitsland liggen de prijzen lager. Volgens voorzitter Ron Andes van SlijtersUnie loont het inmiddels zelfs voor mensen uit de provincie Utrecht om naar Duitsland te reizen, zeker als zij de inkoop van sterke drank combineren met tanken en andere boodschappen.

Mourinho: "Chelsea kan niet concurreren met City"

José Mourinho staat maandagavond met Chelsea tegenover Manchester City. Beide clubs gaven de laatste jaren een fortuin uit aan nieuwe spelers, en met succes. Mourinho werd in 2005 al landskampioen met The Blues, kort nadat de club was overgenomen door Roman Abramovich.

"We werden ervan beschuldigd dat we de titel hadden gekocht. Misschien kijkt men nu anders tegen de situatie van Manchester City aan", zegt de Portugees volgens Goal.

Fans van The Citizens moesten na de overname door een steenrijke oliesjeik iets langer wachten op de Premier League-titel (2012). "Misschien heeft dat er iets mee te maken. Eigenlijk maakt het me ook weinig uit. Mensen houden er nou eenmaal van om teams die succesvol zijn te haten, toch?"

"Op financieel gebied kunnen wij niet concurreren met Manchester City", gaat Mourinho verder. "Jaren terug was er geen Financial Fair Play. Als je een rijke club was of een rijke eigenaar had, waren er geen regels. Maar tijden veranderen. Veel zaken die vijftig jaar geleden verkeerd waren, zijn nu heel normaal."

Chelsea en Manchester City trappen maandagavond om 21.00 uur af in het Etihad Stadium. De ploeg van Mourinho heeft drie punten minder dan City, dat bij een zege koploper van Engeland is. Momenteel heeft Arsenal twee punten meer.

Kritiek op Van den Brom na vreemde wissels

Anderlecht leed vrijdagavond een dure nederlaag bij Lierse. Na afloop waren vooral trainer John van den Brom en Demy de Zeeuw de gebeten hond. Tot verbazing van het Anderlecht-bestuur had Van den Brom tegen Lierse een basisplek ingeruimd voor De Zeeuw.

De oud-Ajacied speelde een zwakke wedstrijd. Van den Brom besloot in de rust echter niet De Zeeuw, maar Massimo Bruno en Dennis Praet te vervangen. Volgens Het Laatste Nieuws hebben de dubieuze wissels van Van den Brom tot ongeloof geleid binnen het clubbestuur. Overigens moesten de spelers van Anderlecht na de nederlaag afzien van hun vrije dag. In plaats daarvan moesten ze zaterdag een straftraining afwerken.

Herman Van Holsbeeck, de manager bij Paars-Wit, volgde de training vanaf de zijlijn. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Lierse had hij juist nog gezegd dat De Zeeuw één van de nieuwe leiders van Anderlecht zou kunnen worden. De middenvelder lijkt zijn krediet nu echter te hebben verspeeld.

Anderlecht speelt komende zaterdag de volgende wedstrijd tegen KV Kortrijk. Door de 2-0 nederlaag in Lier staat de ploeg van Van den Brom al tien punten achter koploper Standard. Van Holsbeeck verwacht van alle spelers dat ze tegen Kortrijk hun echte kwaliteiten tonen.

Korea's praten woensdag over hervatting reünies

Noord- en Zuid-Korea overleggen woensdag over het hervatten van de jaarlijkse reünies voor door de Koreaanse Oorlog gescheiden families. De Noord-Koreaanse regering toonde zich onlangs bereid de herenigingen weer toe te staan, maar liet vervolgens dagenlang niet van zich horen. Maandag stelde Pyongyang echter voor woensdag in een grensdorp een bespreking te beleggen.

De onderhandelaars zullen alles in het werk stellen om de reünies spoedig te organiseren, liet een medewerker van het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging maandag weten.

De hervatting van de ruim drie jaar lang verboden reünies lijkt de verzoenende koers die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un onlangs is ingeslagen te onderstrepen. Zijn aartsvijanden in Seoul bezien het charmeoffensief vooralsnog echter met scepsis. Veel kenners van de Noord-Koreaanse politiek zien in de welwillendheid van Kim Jong Un een poging hulp los te peuteren voor de zieltogende economie van zijn land.

Pyongyang bedacht zich vorig jaar op het allerlaatste moment en zegde de herenigingsbijeenkomsten alsnog af. De betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea waren indertijd in korte tijd ernstig verslechterd.

Daklozen moeten weer naar buiten

De dak- en thuislozen in de vier grote steden kunnen komende nacht voor het laatst terecht in de winteropvang. Dat liet een woordvoerder van de GGD in Amsterdam maandag weten.

De zogeheten winterkouderegeling ging vorige week woensdag in omdat het te koud werd om buiten te slapen. De opvang gold voor daklozen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. In de hoofdstad stonden verreweg de meeste bedden, zo'n 300. Hiervan werd gemiddeld ongeveer de helft beslapen.

Kittenfolteraar moet vrezen voor celstraf

Een 24-jarige Fransman die meermalen smeet met een kitten, dat filmde en de beelden op Facebook postte hangt twee jaar gevangenisstraf boven het hoofd. De man, die zich op Facebook Farid de la Morlette noemt, is aangeklaagd voor dierenmishandeling. Hij moet bovendien vrezen voor een boete van dertigduizend euro.

De man gooide het vier maanden oude katje Oscar onder meer met een metershoge boog de struiken in, tegen de muur van een flatgebouw en op een betonnen stoep. Oscar liep een buikwond en een gebroken pootje op. Hij wordt verpleegd door de afdeling van de Franse dierenbescherming (SPA) in Marseille.

De verdachte staat maandag terecht in Marseille. De SPA houdt maandagmiddag voor de rechtbank een protestmanifestatie.

Erwin Koeman: "PSV bijt niet van zich af"

Erwin Koeman pakte zondag met RKC Waalwijk drie punten tegen PSV. Al voor het derde jaar op rij wist RKC de derby in eigen huis te winnen. Volgens Koeman is dat laatste wel een teken aan de wand.

"Het zegt wel iets, dat PSV hier nu voor het derde jaar op rij heeft verloren. Dat mag een club als PSV natuurlijk niet overkomen", zegt de RKC-trainer in De Telegraaf. De thuisploeg won dankzij twee goals van Evander Sno met 2-0.

Koeman betwijfelt of PSV veel hoger zal eindigen dan de huidige zevende plaats. "Ik denk dat ze het dit seizoen enorm moeilijk blijven houden. Willen ze hoger gaan eindigen, dan zullen ze tien wedstrijden op rij ongeslagen moeten blijven en dat gaat deze ploeg niet lukken."

"Je moet van je af kunnen bijten en PSV heeft te weinig spelers die dat kunnen", gaat Koeman verder. "Deels door leeftijd en een gebrek aan ervaring, maar ook door een gebrek aan kwaliteit, zelfs voor de top van Nederland."

RKC Waalwijk staat door de knappe zege nu op de veertiende plaats in de Eredivisie. De voorsprong op hekkensluiter ADO Den Haag is maar twee punten. Woensdag gaat de ploeg van Koeman op bezoek bij Go Ahead Eagles in Deventer.

'Japan vraagt om maatregelen tegen Sea Shepherd'

De Japanse regering heeft Nederland opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de dierenrechtengroep Sea Shepherd. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Global Post maandag. Een actieschip van Sea Shepherd was zondag betrokken bij een aanvaring met Japanse walvisvaarders. Beide schepen raakten hierbij beschadigd.

Volgens de Japanse regering probeerde de dierenrechtengroep de walvisvaarders te dwarsbomen en maakten ze daarbij gebruik van 'gevaarlijke tactieken'. Een woordvoerder van de regering liet op een persconferentie weten dat Sea Shepherd 'zeer gevaarlijk handelde' en dat hun daad 'niet goedgepraat kan worden'.

De Nederlandse schepen Steve Irwin en Bob Barker probeerden zondag de walvisvangst in de wateren nabij de Zuidpool te blokkeren. Bob Barker botste toen met een van de drie Japanse boten. De Japanners spreken van sabotage. Volgens hen probeerden de activisten de schroeven van hun boten met touwen vast te laten lopen. Daarna zou de Bob Barker voor een van de boten zijn gaan liggen en ontstond de aanvaring.

Sea Shepherd spreekt van een 'absolute leugen' en heeft op zijn website beelden geplaatst waarop een 'niet uitgelokte, meedogenloze en voorbereide' aanval van de Japanse vloot op de schepen van de activisten te zien zou zijn. Sea Shepherd zegt dat de Japanners met stalen kabels probeerden het roer en de schroef van de Bob Barker onklaar te maken. Daarna zouden de Japanners op het actieschip zijn afgevaren.

Bij de confrontatie zijn geen gewonden gevallen. De Australische regering heeft een onderzoek ingesteld naar het incident. "Laat dit een boodschap zijn voor zowel de walvisvaarders als de activisten. In deze gevaarlijke wateren kan niet worden gespeeld met veiligheid of met de internationale zeewetten", aldus de Australische minister van milieu Greg Hunt.

Australië en Nieuw-Zeeland hebben Japan voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gedaagd vanwege de walvisjacht. Japan claimt dat de jacht is toegestaan omdat de dieren zijn bestemd voor wetenschappelijk onderzoek. Australië en Nieuw-Zeeland stellen echter dat de slacht enkel commerciële doeleinden kent. Later dit jaar doet het gerechtshof uitspraak.

Van perron tot perron

"En jij gaat niet op Twitter, niet op Facebook en jij gaat zéker geen koffie drinken met dames zonder mij vooraf in te lichten", grapt mijn broer tegen mij wanneer ik voor de derde keer in ruim een jaar een relatie heb verbroken. Er schuilt een duidelijke boodschap in zijn grap. Ik heb namelijk het talent om 'harten van stapels' te lopen. Ik kan mijzelf verliezen in iemand. "En áls jij dan een meisje hebt", vervolgt mijn broer, "zeg dan niet dat je voor altijd en eeuwig van haar zult houden, maar gewoon voor zolang het duurt."

Cape navigator bij Nederlands team Volvo Ocean Race

Het Nederlandse Team Brunel heeft Andrew Cape aangetrokken als navigator bij de Volvo Ocean Race. Dat maakte het team maandag bekend. De 51-jarige Australiër deed in het verleden al vijf keer eerder mee aan de zeilrace rond de wereld. De monstertocht gaat in oktober van start en doet volgend jaar op 19 juni tijdens de slotetappe Den Haag aan.

De schipper van Team Brunel, Bouwe Bekking, werkte al eerder samen met Cape. "We hebben zo veel races samen gezeild, onder meer rond wereld", liet de schipper weten. "We kennen elkaar dus erg goed. Capey is een topper. Hij heeft bijna alles gewonnen wat er te winnen valt, maar de Volvo Ocean Race ontbreekt op zijn cv."

Cape zelf is blij om betrokken te worden bij het team. "De komende Ocean Race zal worden gewonnen door de zeilers aan boord. Ik kan niet wachten om het water op te gaan en te laten zien wat we in onze mars hebben."

Van der Maarel over de transferdrukte in Utrecht

FC Utrecht sloeg vrijdag flink toe op de transfermarkt. Verdediger Mark van der Maarel legt uit hoe de selectie 'deadlineday' beleefde.

Van der Maarel was erg tevreden met het punt tegen Ajax. "We zitten in een moeilijke periode en hadden een tijd niet gewonnen. Tegen Ajax een punt pakken is dan hartstikke mooi", zegt de verdediger tegen Goal. "Een wedstrijd tegen Ajax is altijd mooi om zogezegd het tij te keren. Of dat echt is gelukt zal volgende week moeten blijken."

De voorbereiding van FC Utrecht was echter allesbehalve ideaal. Op de slotdag van de transfermarkt trok de club nog vier spelers aan: Matthieu Delpierre, Fernando Queseda, Danny Koevermans en Christian Dorda. Die laatste twee zaten tegen Ajax nog niet bij de selectie, maar Delpierre (basis) en Queseda (invaller) maakten wel minuten. Op de linksbackpositie maakte jeugdspeler Jordy van der Winden eveneens zijn debuut.

"Je weet dat de voorbereiding wat rommelig is", vervolgt Van der Maarel. "We speelden dus met heel wat wijzigingen, maar iedereen heeft dat perfect opgepakt. Soms leek het alsof we al weken in deze opstelling speelden." De selectie maakte de transferdrukte in Galgenwaard van afstand mee. "We hebben vrijdag later getraind, omdat Matthieu nog gekeurd moest worden en moest tekenen. Dus het was allemaal vrij onrustig."

"Je houdt internet in de gaten en je hoort van alles. De club laat ons de definitieve transfers natuurlijk wel weten, maar je leest veel over interesses. Wij weten ook niet alles, maar de groep is daar wel mee bezig. Constant internet refreshen en de geruchten zoeken, haha", zegt de rechtsback lachend. "Nee, dat ook weer niet hoor. De meeste nieuwtjes weet je wel en het definitieve hoor je van de club. Maar het was een hectische dag. Zo heb ik het nog niet meegemaakt."

Van der Maarel was complimenteus over het handelen van de clubleiding. "Dat moet wel gezegd worden, ze hebben het uitstekend gedaan. Ik begreep dat alles binnen het budget is gedaan, dus dat is helemaal geweldig."

De nieuwelingen maakten een goede indruk op de verdediger. "Fernando kwam er heel even in, maar die liet met een bepaalde aanname gelijk zien dat hij erg goed kan voetballen. Bij Juan (Agudelo, red.) zag je vorige week al dat hij ontzettend veel power heeft en hij vormt een goed koppel met Steve De Ridder."

"Matthieu heeft ontzettend veel ervaring. Communiceren is wat lastig, want hij spreekt voornamelijk Frans en Duits. Dat zijn niet echt mijn sterke punten. Maar voetbaltaal is natuurlijk overal wel een beetje hetzelfde", besluit een zeer tevreden Van Der Maarel.

Russen komen met superdoping

Vlak voor het begin van de Olympische Winterspelen in Sochi is weer een nieuwe soort doping opgedoken. De Duitse televisiezender WDR heeft aangetoond dat het groeihormoon Full Size MGF, zoals het product genoemd wordt, in Rusland makkelijk verkrijgbaar is.

Een Russische wetenschapper verbonden aan de Russische Academie voor Wetenschappen biedt het middel aan een undercover-journalist aan en vertelde erbij dat het middel alleen nog maar getest is op dieren. "Het middel werkt twee keer sneller dan een normaal spierversterkend middel en kan niet door de dopingautoriteiten opgespoord worden." De WDR kreeg de beschikking over één milligram van het middel. Om een atleet alsnog geprepareerd te laten verschijnen in Sochi kost volgens de wetenschapper 100.000 euro.

Wereldantidopingfederatie WADA is geschrokken van de bevindingen van de WDR. Het middel lijkt zeer effectief te zijn en kan met de huidige testmethoden nog niet opgespoord worden. WADA-directeur David Howman is dan ook niet blij met het nieuws, maar tegelijkertijd ook realistisch. "Het zou naïef zijn om te geloven dat alle atleten schoon zijn in Sochi." Hij vindt ook dat de wetenschap nu het verkeerde voorbeeld geeft. "Het is schokkend dat een wetenschapper middelen aanbiedt die niet getest zijn op de effecten bij mensen."

Thorpe opgenomen in kliniek na auto-inbraak

Oud-zwemmer Ian Thorpe is opgenomen in een afkickkliniek. De vijfvoudig olympisch kampioen werd maandag meegenomen door de politie in Sydney nadat hij in een busje had ingebroken. Na een bezoek aan een ziekenhuis werd Thorpe overgebracht naar de afkickkliniek.

De manager van de 31-jarige Australiër meldde dat de zwemmer onder invloed was van antidepressiva en pijnstillers en dat Thorpe vanwege een depressie is opgenomen in de kliniek.

De eigenaar van het busje belde de politie. De agenten herkenden de elfvoudig wereldkampioen op de langebaan en merkten dat hij gedesoriënteerd was. De zwemmer zou volgens zijn manager gedacht hebben dat hij in de auto van een vriend zat. De eigenaar heeft geen aangifte gedaan. Thorpe verbleef in Sydney bij zijn ouders om Kerstmis te vieren.

Thorpe zou vorige week donderdag ook al opgenomen zijn in een afkickkliniek. Dat werd echter ontkend door zijn management. Dat meldde vrijdag dat hij in het ziekenhuis verbleef vanwege een schouderoperatie. In zijn autobiografie, die vorig jaar uitkwam, maakte de zwemmer bekend al een groot deel van zijn leven te kampen met een terugkerende depressie.

Thorpedo, zoals zijn bijnaam luidt, maakte in 2011 zijn rentree in de hoop zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Daar slaagde hij niet in. Thorpe liet vorig jaar weten een vervolg van zijn loopbaan uit zijn hoofd te hebben gezet vanwege een pijnlijke schouder.

Sochi gaat meer zwerfhonden afmaken

Het stadsbestuur van het Russische Sochi wil tijdens de Olympische Spelen nog meer zwerfhonden afmaken dan de afgelopen jaren al werd gedaan. Dat heeft Basia Services, een bedrijf dat zegt te zijn ingehuurd voor de taak, bekendgemaakt.

Het hoofd van Basia Services, Aleksey Sorokin, zei te zijn ingehuurd voor de 'vangst en verwijdering' van honden. Hij wilde niet zeggen of de baasjesloze viervoeters worden afgeschoten of vergiftigd, of waar de lichamen van de honden terechtkomen. Volgens Sorokin doen zijn mensen belangrijk werk, omdat er duizenden zwerfhonden in Sochi zitten en sommige 'kinderen bijten'.

Het stadsbestuur van Sochi beloofde vorig jaar nog asielen te bouwen voor de zwerfhonden.

Merel Westrik naar RTL Nieuws

Merel Westrik ruilt WNL in voor RTL. De 34-jarige journaliste gaat het RTL Nieuws presenteren. "Zie het als een eer dat ik samen met Rick Nieman mag vertellen wat er gebeurt in ons land en daarbuiten", zegt ze maandag in een verklaring van haar nieuwe werkgever. Westrik volgt Suzanne Bosman op, die naar EenVandaag is vertrokken.

Westrik begon haar carrière bij de Amsterdamse tv-zender AT5. Ze werkte sinds september 2011 bij WNL waar ze het ochtendprogramma Vandaag de Dag presenteerde. Ze is verheugd over haar overstap naar de nieuwsredactie van RTL. "Ik ben er trots op dat ik dat ik daar straks deel van uit mag maken."

Hoofdredacteur van RTL Nieuws Harm Taselaar ziet Westrik als een groot talent. "Bijna overbodig dan ook te melden dat ik blij ben met haar komst."

Vonk praat met boze Finnbogason

Hans Vonk, technisch manager bij sc Heerenveen, heeft een gesprek gehad met Alfred Finnbogason. De spits is ontevreden over zijn afgeketste transfer. Finnbogason liet afgelopen weekend weten dat Fulham hem voor tien miljoen euro wilde kopen.

"Heerenveen heeft altijd gezegd dat ze tien miljoen euro voor me willen hebben en dan willen ze nu ineens meer, dat vind ik amateuristisch. Ik ben teleurgesteld dat ik nu niet in de Premier League kan spelen", zei hij tegen Omrop Fryslân.

Na de 3-0 zege op ADO Den Haag besloot Vonk even met de spits om de tafel te gaan zitten. "Alfred is een buitengewoon intelligente jongen", zegt hij in De Telegraaf. "Ik heb hem uitgelegd dat er puur is gehandeld uit het belang van Heerenveen, gezien het tijdsbestek en alle andere overwegingen die we daarbij hebben moeten maken."

Alfred Finnbogason is momenteel topscorer van de Eredivisie met twintig doelpunten. Hij is in het Abe Lenstra Stadion aan zijn tweede seizoen bezig. De IJslandse aanvaller was in zijn eerste jaar ook al 24 keer trefzeker in competitieverband. Het Engelse Fulham wilde de goaltjesdief daarom op de laatste dag van januari wel overnemen. Heerenveen wilde hem echter niet laten gaan.

Haase klimt vijf plekken op wereldranglijst

Tennisser Robin Haase is naar de 41e plek op de wereldranglijst gestegen. Dat is vijf plekken hoger dan vorige week. De Hagenaar blijft daarmee de beste Nederlander. In de gehele ranglijst veranderde weinig omdat er alleen werd getennist in de Davis Cup en op challengerniveau.

Igor Sijsling zakte een plaatsje: van 62 naar 63. Jesse Huta Galung veroverde juist een plekje ten opzichte van vorige week. De Haarlemmer staat nu 92e. Thiemo de Bakker steeg eveneens. Hij won drie plekken en staat nu op plek 136 op de mondiale ranglijst.

In de top van de wereldranglijst veranderde er niets. Rafael Nadal voert de ranglijst aan, gevolgd door Novak Djokovic en de verrassende winnaar van de Australian Open Stanislas Wawrinka.

Sneijder: "Supporters compleet uit hun dak"

Wesley Sneijder was de gevierde man bij Galatasaray zondag. De middenvelder scoorde driemaal tegen Bursaspor en hielp zijn ploeg zo aan een 6-0 zege. In gesprek met De Telegraaf zegt Sneijder dat het niet veel had gescheeld of hij had niet kunnen spelen.

De Oranje-international kampte afgelopen week namelijk met een botkneuzing. "Opgelopen tegen Gaziantepspor. Ik heb maar twee keer kunnen trainen. Maar ze mogen me vaker schoppen…", lacht Sneijder.

Met het WK voor de deur krijgt Sneijder zijn topvorm weer te pakken. "Maar met dat toernooi ben ik helemaal nog niet bezig. Ik kijk van duel tot duel, wil alles winnen en hoop mijn goede vorm vast te houden", vervolgt hij. "Met Galatasaray spelen we nog in de Champions League en in de competitie ruiken we bloed nu Fenerbahçe heeft verloren. Het verschil is nog maar zeven punten en we krijgen Fener nog thuis."

Nog voordat er een uur gespeeld was, werd Sneijder al naar de kant gehaald door trainer Roberto Mancini. "En in Turkije is een publiekswissel echt leuk. De supporters gingen compleet uit hun dak." Met het drukke programma voor de boeg kwam deze wissel hem overigens niet slecht uit. "Het was een mooi moment om eens rust te pakken. Er komen nog veel belangrijke wedstrijden aan."

Galatasaray stond lange tijd een straatlengte achter, maar zag het verschil met Fenerbahçe slinken naar zeven punten. "Nadat Fenerbahçe bij Eskisehirspor verloor, hadden wij maar één opdracht: winnen van Bursa. Wat dat betreft is het doodzonde dat we vorige week 0-0 speelden bij Gaziantepspor. Anders hadden we op vijf punten gestaan."

"Maar als we thuis van Fenerbahçe winnen komen we op vier. En in Turkije is elke uitwedstrijd lastig. Laat Fenerbahçe maar zien dat ze tegen de druk bestand zijn", besluit Sneijder hoopvol.

PEC Zwolle een maand zonder Mokotjo

Kamohelo Mokotjo moet geopereerd worden aan zijn meniscus. Hij kan daardoor een maand niet spelen voor PEC Zwolle. Volgens de Stentor gaat Mokotjo dinsdag onder het mes. Darryl Lachman en Maikel van der Werff staan de komende weken ook buitenspel.

Het duo hield een blessure over aan de competitiewedstrijd van zaterdag tegen Roda JC (3-1 winst). Lachman heeft last van zijn enkel, terwijl Van der Werff tegen Roda uitviel met een bovenbeenblessure. Voor hoeveel weken zij zijn uitgeschakeld, is niet precies duidelijk. Door de afwezigheid van beide spelers zal Trent Sainsbury donderdag tegen FC Utrecht waarschijnlijk debuteren.

PEC Zwolle nam Sainsbury vorige week over van Central Coast Mariners. De 22-jarige centrale verdediger stond daar vier jaar onder contract. Zondag trainde hij voor het eerst mee in Zwolle. Door de zege van PEC tegen Roda JC staan de Zwollenaren nu op plaats negen in de Eredivisie. FC Utrecht, de tegenstander van donderdag, is met drie punten minder de nummer twaalf.

Maher na nederlaag: "Ik kan best tevreden zijn"

Er lijkt maar geen einde te komen aan het dramatische seizoen van PSV. Ondanks de 2-0 nederlaag uit bij RKC Waalwijk, blikt Adam Maher positief terug op dat duel. "De teleurstelling is heel groot, want we speelden best een aardige wedstrijd, we waren de dominante ploeg", zei de middenvelder na de nederlaag tegenover FOX Sports.

"We creëerden veel kansen, alleen viel het doelpunt niet", vervolgt Maher. "We zeiden tegen elkaar in de rust ook dat we zo door moesten gaan, dat het dan wel zou goedkomen. Ik denk dat we in de tweede helft ook goed begonnen, maar toen kregen we uit de counter de 1-0 om onze oren."

Net als voorgaande wedstrijden kon Maher ook zondag zijn stempel niet op de wedstrijd drukken. Toch was hij best tevreden over zijn eigen spel. "Ik denk dat ik best tevreden kan zijn. Ik heb gewerkt voor het team en probeerde zowel verdedigend als aanvallend beslissend te zijn. Ik had alleen mijn kansen moeten benutten. Aan dat punt werk ik hard."

PSV staat op de zevende plaats met slechts negen punten meer dan hekkensluiter ADO Den Haag. In paniek raakt Maher niet. Het hoort er allemaal bij volgens de Nederlandse international. "Dit is een leerzaam jaar. Je leert wat er bij een topclub allemaal nodig is. De druk is hier groter en de verwachtingspatronen zijn hoger, dat is alleen maar goed voor je ontwikkelingsproces." Aanstaande woensdag kan PSV weer aan de bak. Dan moeten de Eindhovenaren op bezoek bij SC Cambuur.

Next-gen-Sonic in 2015

Er komt een nog onaangekondigd Sonic-spel naar Wii U, PlayStation 4 en Xbox One in 2015. Dit blijkt uit een display op de SEGA-stand van de Nürnberg Speelgoedbeurs. De Duitse website Spindash wist een foto te maken van de display tussen al het aanwezige speelgoed.

Vorig jaar meldde SEGA al dat zij met drie Sonic-titels naar Nintendo-consoles komen. Twee hiervan, Sonic: Lost World en Mario & Sonic at the Olympic Winter Games: Sochi 2014, staan op de display vermeld. Het zou dus kunnen zijn dat het gaat om de eerder aangekondigde derde Sonic-game, waarbij dan blijkbaar PS4 en X1 als platformen zijn toegevoegd, maar het kan ook om een vierde Sonic-game gaan.

Vanuit SEGA zelf is verder nog niets bekendgemaakt op de beurs.

Next-gen Sonic in de maak
(bron: vg247.com)

Sylvie Meis vindt eindelijk rust

Sylvie Meis heeft na een bewogen jaar weer rust gevonden. De scheiding tussen de presentatrice en voetballer Rafael van der Vaart werd in 2013 breed uitgemeten in de media. "Waar ik het meest trots op ben is de rust die ik nu eindelijk vind als ik lekker alleen thuis ben met mijn kind. Gewoon, lekker mezelf kan zijn", zegt ze maandag in Spits.

Meis richt zich nu op haar eerste eigen badkledingcollectie voor Hunkemöller. Het doet de 35-jarige presentatrice niet direct verlangen naar andere ontwerpklussen. "Het moet wel iets zijn waar ik me goed bij voel omdat ik er iets van af weet, ik ga niet in het wilde weg mijn naam verbinden aan iets waar ik niets vanaf weet."

Noodmelding toestel Air France

Op Schiphol is maandag alarm geslagen voor de landing van een Airbus 321 van Air France die rook in de cockpit zou hebben. Volgens een brandweerwoordvoerder deed de piloot een noodmelding.

Omdat het om een toestel gaat waar veel passagiers in kunnen, werd groot alarm geslagen. Er bleken 167 reizigers aan boord te zijn. De brandweer en andere hulpdiensten stonden klaar bij de landingsbaan. Het toestel is volgens Schiphol en de brandweer veilig geland.

Bij een eerste controle vond de brandweer geen brand. De passagiers hoefden dan ook niet in allerijl via de glijbanen het toestel te verlaten, zei de brandweerwoordvoerder. Een woordvoerder van Air France benadrukt dat geen sprake was van een noodlanding. Het toestel zou uit voorzorg zijn omgekeerd. Het is nu aan de luchtvaartmaatschappij zelf om uit te zoeken of er iets mis is met het toestel.

Volgens de woordvoerder van Air France hebben alle passagiers het toestel inmiddels verlaten, maar het is nog onduidelijk of iemand gewond is geraakt. Het gevaar zou inmiddels zijn geweken. "Alles is onder controle", aldus de zegsman.

Alarm Schiphol om rook in cockpit vliegtuig
Alarm Schiphol om rook in cockpit vliegtuig (Foto: ANP)

Weinig regels tegen vriendjespolitiek

Politieke partijen in Europa zouden meer regels moeten opstellen om vriendjespolitiek en belangenverstrengeling te voorkomen. Op dit moment zijn dergelijke regels er vaak niet of zijn te zwak. Dat blijkt uit het eerste anti-corruptierapport van de Europese Commissie dat maandag wordt gepubliceerd.

"De integriteit in de politiek blijft een aandachtspunt voor veel EU-lidstaten", aldus het rapport. Hoewel veel lidstaten strengere regels hebben opgesteld als het gaat om de financiering van een politieke partij, constateert Brussel ook nog veel tekortkomingen. Er worden nauwelijks afschrikkende sancties opgelegd tegen illegale financiering van een partij.

De kans op corruptie is groter op regionaal en lokaal niveau, aldus het rapport. Op landelijk niveau is de controle beter (geregeld).

Gijzeling in school in Moskou

Een man heeft maandag vanuit een middelbare school in een buitenwijk van Moskou een politieagent doodgeschoten en scholieren in het pand gegijzeld. Dit meldde de Russische nieuwssite RT. De man zou bewapend zijn met een geweer en meerdere agenten hebben verwond.

Hij heeft zich volgens Russische media verschanst in een biologielokaal met naar schatting 20 schoolkinderen van circa 15 jaar oud. Hij zou vader zijn van een van kind dat naar die school gaat.

Gijzeling in school in Moskou
Gijzeling in school in Moskou (Foto: ANP)

'Duke Nukem-aankondiging over drie weken'

Over ongeveer drie weken wordt er een nieuwe Duke Nukem-game aangekondigd door ontwikkelaar Interceptor Entertainment. Dat zou in ieder geval moeten blijken uit de teasersite die het bedrijf heeft opgezet. De site, die momentel niet werkt, telt af naar 25 februari. 

Voordat de teasersite afgelopen weekend offline ging voor onderhoud hebben een aantal sites nog wel een screenshot kunnen maken. Dat het om een Duke Nukem-spel gaat lijkt duidelijk uit het pakje 'Kick-Ass Chewing Gum'. Duke staat namelijk bekend om de quote "It's time to kick ass and chew bubble gum. And I'm all out of gum."

Uit het screenshot blijkt dat er in ieder geval aliens in het spel zitten. Een bijzonder ijverige Reddit-user claimt de buitenaardse tekst te hebben ontcijferd, waarbij veel informatie over de game bekend zou worden.

Uit de vertaling van de Reddit-user blijkt namelijk dat het gaat om Duke Nukem: Mass Destruction. De Duke maakt zijn next-gendebuut op pc en PlayStation, wat zou betekenen dat het niet naar Xbox One komt. Verder moet het een top-down actie-rpg worden die zich op meerdere planeten afspeelt.

Wat hier allemaal van klopt gaat over drie weken ongetwijfeld duidelijk worden. Wachten lijkt het enige juiste advies.

[vid] The Evil Within laat zich weer eens zien

Het was alweer even stil omtrent de game The Evil Within, maar gelukkig is er een nieuwe trailer online verschenen. In deze trailer kunnen we alvast een goed beeld krijgen van de gameplay en gore in deze spirituele opvolger van de Resident Evil-games.

The Evil Within is het nieuwste project van Resident Evil-bedenker Shinji Mikami en ontwikkelaar Tango Gameworks. De game zal dit jaar jaar verschijnen voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Thaise betogers: we doen er een schepje bovenop

De protestbeweging in Thailand heeft maandag gezworen alles in het werk te blijven stellen om de zondag gehouden parlementsverkiezingen ongedaan te maken. De betogers willen in Bangkok nog grotere demonstraties organiseren dan voorheen.

De Democratische Partij (DP), die oppositie voert en de demonstranten steunt, onderzoekt of er grond is om de verkiezingen ongeldig te laten verklaren. De DP boycot de stembusgang.

Betogers lieten zondag al weten de verkiezingsuitslag te willen aanvechten. De wet schrijft voor dat parlementsverkiezingen op een en dezelfde dag moeten plaatsvinden, voeren zij aan. Doordat demonstranten zondag verscheidene stembureaus dwongen hun deuren te sluiten stemmen sommige kiesdistricten pas in de komende maanden.

De protestbeweging houdt enkele belangrijke kruispunten in de hoofdstad Bangkok bezet en verspert ambtenaren de toegang tot een aantal regeringsgebouwen. "We geven de strijd niet op. We blijven nog altijd vechten", zei protestleider Suthep Thaugsuban. "Onze opdracht is regeringsgebouwen gesloten te houden, dus vraag ons niet om ze terug te geven."

Suthep riep zijn aanhang op enkele verspreide protestmanifestaties op te geven en zich aan te sluiten bij enkele grote demonstraties in de zakenwijken van Bangkok. Dat plan voorspelt weinig goeds voor het geplaagde verkeer en de bedrijvigheid in het zakelijke hart van de Thaise hoofdstad.

Premier Yingluck Shinawatra schreef de parlementsverkiezingen van zondag uit in de hoop om na de grootschalige demonstraties van de afgelopen maanden een nieuw mandaat van het volk te krijgen. Als de protestbeweging de verkiezing in voldoende kiesdistricten inderdaad heeft verijdeld kan het nieuwgekozen parlement niet aan een nieuwe zitting beginnen. Evenmin kan de premier dan een regering vormen of zelfs maar een begroting indienen. Alleen nieuwe verkiezingen in de gesaboteerde kiesdistricten kunnen die patstelling doorbreken, maar dat vergt vermoedelijk maanden.

Antiregeringsgroepen, die al sinds november demonstreren, eisen een niet-gekozen 'raad van wijzen' die minstens twee jaar de kans krijgt voor hervormingen die een eind moeten maken aan de corruptie. De oppositie heeft zich nooit veel illusies gemaakt over een verkiezingsoverwinning.

OM wil vaker hoge boetes voor beroepscriminelen

Het Openbaar Ministerie gaat vaker hoge boetes eisen tegen beroepscriminelen en corrupte bedrijven. Dat zegt procureur-generaal Marc van Nimwegen maandag in de Volkskrant. Alleen een gevangenisstraf is volgens hem niet genoeg.

Beroepscriminelen worden pas echt geraakt als hun geld wordt afgepakt, zegt Van Nimwegen in de krant. "De celstraf stamt uit de tijd dat het grootste goed in de maatschappij iemands individuele vrijheid was. Die pakte je af als straf. Inmiddels leven we in een ongelooflijk materiële, door geld gedreven wereld. Je doet ze pas echt pijn als je hun geld afpakt."

Veel beroepscriminelen zien een celstraf bovendien als een 'ingecalculeerd beroepsrisico'. "Ze vinden het natuurlijk niet fijn om met Kerstmis in de cel te zitten, maar met dat risico houden criminelen rekening", zegt de procureur-generaal. Volgens hem gebeurt het regelmatig dat gevangenen hun criminele zaken vanuit de cel voortzetten.

Van Nimwegen, een van de leidinggevenden van justitie en verantwoordelijk voor het 'plukken' van criminelen, vindt dat rechters die lijn zouden moeten volgen. "Misdaad mag niet lonen. Bovendien willen we slachtoffers zo veel mogelijk financieel compenseren."

Minder scholen doen mee aan Koningsspelen

Aan de Koningsspelen van 2014 doen minder basisscholen en leerlingen mee dan aan de eerste editie vorig jaar. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Schreven vorig jaar nog ruim zesduizend scholen zich in met 1,3 miljoen kinderen, dit jaar zijn dat 5273 scholen met 1,1 miljoen kinderen.

Toch toont initiatiefnemer Richard Krajicek zich tevreden. "We zijn erg blij met deze aantallen en het enthousiasme". De voormalig-tennisser stelt dat de Koningsspelen met deze aantallen 'een breed gedragen, vaste traditie' aan het worden zijn. "We hadden onszelf het ambitieuze doel gesteld om een miljoen basisschoolleerlingen mee te laten doen. Daar zitten we ruimschoots overheen. Dat is fantastisch", zegt Krajicek.

De Koningsspelen werden vorig jaar voor het eerst gehouden ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Deelnemende scholen organiseerden een dag vol sport en spel. De dag werd voorafgegaan door een gezamenlijk ontbijt.

De datum van de spelen is dit jaar vastgesteld op vrijdag 25 april. Begin januari ontstond daarover enige consternatie. Veel scholen zouden niet meedoen omdat leerlingen op die dag vrij zijn vanwege de meivakantie. Officieel start die pas op 26 april, maar sommige scholen blijven ook de week ervoor gesloten omdat daarin tweede paasdag valt.

Maar volgens de organisatie van de spelen was de datum een 'weloverwogen keuze'. Maar tien procent van de Nederlandse basisscholen heeft op 25 april volgens de organisatie een vakantiedag ingeroosterd.

Minecraft blijft het goed doen

Er lijkt geen rem te zitten op de populariteit van het bouwspel Minecraft. Maker Markus 'Notch' Persson heeft via Twitter bekendgemaakt dat er van de ruim twee jaar oude pc- en Mac-versie inmiddels ruim veertien miljoen exemplaren zijn verkocht.

"The computer version of Minecraft has now sold 14 million copies", schrijft Persson in zijn tweet. Dat het goed blijft verkopen blijkt uit het feit dat het aantal verkochte spellen op pc en Mac in september 2013 nog op twaalf miljoen stond en in december 2013 op dertien miljoen.

Het totaal aantal verkochte Minecraft-spellen staat inmiddels op 35 miljoen. Hiervan nemen de Xbox 360-versie en de mobiele versie elk tien miljoen exemplaren voor hun rekening en de PlayStation 3-versie een miljoen.

Overigens blijkt uit de tweet dat Persson een ietwat apart gevoel voor succesviering heeft. Hij heeft de mijlpaal namelijk gevierd met het spelen van LEGO Marvel. "Celebrating by having no idea how to play Lego marvel on ps4!"

D66 wil onderzoek naar export wiet

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet onderzoeken welk percentage van de wietteelt in Nederland gebruikt wordt voor export. D66-Kamerlid Magda Berndsen roept de bewindsman hiertoe op.

Export is voor Opstelten een belangrijk argument tegen experimenteren met gereguleerde wietteelt. Volgens hem is regulering geen oplossing voor overlast en geweld, omdat tachtig procent van de teelt naar het buitenland verdwijnt.

De minister baseert zich op cijfers van de politie en justitie. Anderen, onder wie burgemeesters in steden met coffeeshops, trekken deze cijfers echter in twijfel. Ze denken dat het percentage dat wordt geëxporteerd lager is.

D66 wil dat het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum uitzoekt hoe het zit. "In zijn verweer schermt de minister met cijfers die door velen worden betwist", aldus Berndsen. "Laat de minister het maar bewijzen, dan kunnen we pas verder praten."

Rapport: corruptie op de loer bij vertrek politici

Ministers en parlementariërs die na hun politieke loopbaan een hoge positie gaan bekleden in het bedrijfsleven, kunnen voor ongewenste situaties zorgen. Corruptie en belangenverstrengeling liggen op de loer. Dat stelt de Europese Commissie in haar eerste anticorruptierapport dat maandag wordt uitgebracht en waar de Volkskrant over schrijft.

Het rapport adviseert Nederland om ex-ministers beperkingen op te leggen om corruptie en belangenverstrengeling te voorkomen. Risico's kunnen met name ontstaan als een minister na zijn vertrek een hoge positie gaat bekleden in een sector waarvoor hij eerder verantwoordelijk was. De Commissie geeft als voorbeeld voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) die nu een topfunctie heeft bij KLM.

Verder moeten ministers, zowel zakelijk als privé, meer duidelijkheid geven over hun financiële belangen en vermogens. De huidige procedure is gebaseerd op vertrouwen en dat is niet voldoende, zo klinkt het in het rapport.

Ook voor Kamerleden zijn er geen beperkingen in de functies die ze na hun vertrek uit de politiek kunnen bekleden. De Commissie vindt dat opmerkelijk. Ook het feit dat Kamerleden niet verplicht zijn mogelijke belangenverstrengeling te melden, evenals het aannemen van uitnodigingen en overnachtingen die hen gratis worden aangeboden.

Vergeleken met andere landen in de Europese Unie is de corruptie in Nederland overigens gering. Uit het rapport blijkt dat slechts een procent van de Nederlanders te maken heeft gehad met corrupte ambtenaren, terwijl gemiddeld in Europa tien procent van de burgers hiervan melding maakt.

Het staat Nederland vrij om iets te doen met de conclusies en adviezen van het anticorruptierapport. Het zijn geen verplichtende, wettelijke voorschriften.

'Dijsselbloem moet weg als voorzitter Eurogroep'

Jeroen Dijsselbloem moet wellicht vroegtijdig plaatsmaken voor een vaste Eurogroepvoorzitter. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt maandag. Diplomaten in Brussel die de krant raadpleegde, willen liever een vaste voorzitter die zijn tijd niet hoeft te verdelen. In juni wordt hierover gesproken.

De niet bij naam genoemde diplomaten vinden dat Dijsselbloem moeite heeft zijn functie als voorzitter van Eurogroep te combineren met zijn ministerschap in Nederland. Handelsblatt spreekt van een groeiende ontevredenheid jegens Dijsselbloem.

Dijsselbloem was aangesteld tot halverwege 2015. Volgens Handelsblatt is de Nederlandse regering de enige die weerstand biedt tegen het plan voor een permanente voorzitter, omdat Dijsselbloem dan voortijdig moet vertrekken.

Skobrev: "Kramer maakt nog wel eens een fout"

Ivan Skobrev hoopt dat hij aanstaande zaterdag op de 5000 meter voor een stunt zou kunnen zorgen. Sven Kramer verslaan zal er waarschijnlijk niet in zitten, bekende hij na afloop van zijn ochtendtraining in de Adler Arena.

"In principe is Sven de sterkste en achter hem zal een groepje van vijf, zes man voor zilver en brons strijden", vertelt de bijna 31-jarige Rus. "Maar we weten allemaal dat Sven op Olympische Spelen ook nog wel eens een fout maakt. En dit zijn nu eenmaal Olympische Spelen."

Iedereen kan het zich nog wel voor de geest halen. In Vancouver (2010) maakt Kramer de verkeerde wissel op de 10 kilometer. Maar al eerder ging het mis. In 2006 in Turijn ging Kramer tijdens de ploegenachtervolging op een blokje staan en ging onderuit. 

Volgens de Russische bondscoach Kosta Poltavets bestaat er ook zoiets als het thuisvoordeel. Dus er is hoop voor Skobrev, meldt hij. "We zitten in een olympisch dorp met een speciale ambiance, zoiets geeft energie en motivatie. Voor een Rus nog veel meer dan voor een buitenlander. Daar moet je van profiteren."

Vandaag rijdt Skobrev een trainingswedstrijd op de drie kilometer. Skobrev speelt met de gedachten om na deze Spelen een punt achter zijn carrière te zetten. Of in ieder geval wat gas terug te nemen. "Dan wordt het tijd om eindelijk een vader voor mijn twee kinderen te zijn", zegt hij.

Anderson wint German Darts Championship

Darter Gary Anderson heeft de German Darts Championship gewonnen, het eerste toernooi op de Euro Tour van de PDC. Anderson was zondagavond in de finale met 6-5 te sterk voor Justin Pipe. De Schot mag 20.000 Britse pond bijschrijven, omrekend zo'n 24.400 euro. Pipe moet genoegen nemen met 8.000 Britse pond (9.750 euro). 

In de halve finale was Anderson nog met 4-6 te sterk voor Ronnie Baxter. Pipe won in de halve finale van Jelle Klaasen met 6-5. Klaasen was in de kwartfinale nog te sterk voor wereldkampioen Michael van Gerwen (6-5). Raymond van Barneveld strandde ook in de kwartfinale. Hij verloor van Baxter met 6-2. 

Over twee weken wordt het tweede toernooi van de Euro Tour gespeeld. In Veldhoven heeft dan de Dutch Dart Masters plaats. Opnieuw zullen dan 48 darters strijden om de hoofdprijs van 20.000 Britse pond. 

Ronde Speler Speler Uitslag
Kwartfinale Michael van Gerwen Jelle Klaasen 5-6
Kwartfinale John Part Justin Pipe 3-6
Kwartfinale Raymond van Barneveld Ronnie Baxter 2-6
Kwartfinale Ian White Gary Anderson 4-6
Halve finale Jelle Klaasen Justin Pipe 5-6
Halve finale Ronnie Baxter Gary Anderson 4-6
Finale Justin Pipe Gary Anderson 5-6

South Park: The Stick of Truth pre-order bonus

South Park: The Stick of Truth is vanaf vandaag beschikbaar als pre-order op Steam. Dit is op zich geen nieuws, aangezien je het spel al langere tijd bij meerdere winkels kunt reserveren. Steam is echter wel de eerste aanbieder in de Benelux die een pre-order bonus aanbiedt.

Na vele vertragingen lijkt het nu toch echt te gaan gebeuren, South Park: The Stick of Truth zal op 6 maart 2014 speelbaar zijn!

“Het verhaal van South Park: The Stick of Truth komt volledig uit de breinen van bedenkers Matt Stone en Trey Parker. De kinderen van South Park zijn verwikkeld in een Live Action Roleplaying-spel. Aan de ene kant heb je de elven onder leiding van Stan en Kyle. Zij nemen het op tegen de mensen onder leiding van de Grand Wizard Eric Cartman. Als speler speel je de nieuwe jongen in de stad en omdat je niet beter weet kies je de kant van Cartman. Samen ga je op jacht naar de legendarische stick of truth die in handen is van de elven.” zo legt onze collega StefanW uit in de preview die hij schreef na zijn ervaring met het spel op de E3 vorig jaar.

“Ik kan me niet indenken dat een spel als dit geen gigantisch succes gaat worden. Nu ben ik zelf al jaren fan van de serie, maar tijdens de demonstratie die ik op de E3 heb mogen zien heb ik letterlijk van het begin tot het eind hardop zitten lachen en met mij de hele zaal. Het is geen hoogstaande game, maar staat wel zo stijf van deSouth Park-humor dat het zo maar zou kunnen dat je tijdens het spelen een paar keer van onderbroek moet wisselen. South Park: The Stick of Truth is geen must-have voor gamers, het is meer dan dat. Het zou bij wet verplicht moeten worden om dit spel te spelen, want lachen is immers gezond.”

Wanneer je een South Park: The Stick of Truth pre-order plaatst op Steam, krijg je 'The ultimate fellowship content pack' er bij, wat inhoud dat je 4 nieuwe kostuums krijgt die je kunt gebruiken in het spel:

- Necromancer Sorcerer: Richt bonus vuur schade aan.
- Ranger Elf: Richt bonus wapen schade aan.
- Rogue Assassin: Verzamel bonus goud.
- Holy Defender: Krijg bonus verdediging.

Dit is dezelfde digitale bonus die je krijgt bij de 'Grand Wizard Edition' van het spel.

South Park Grand Wizard Edition
South Park Grand Wizard Edition

PVV: meer dan helft wil Nederland uit EU

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat Nederland uit de EU zou moeten stappen (NExit), als dit economische groei en banen op zou leveren. Volgens onderzoek van Maurice de Hond's Peil.nl vinden niet alleen PVV-stemmers dat, maar ook een meerderheid van de VVD en SP-achterban. Het onderzoek is gedaan onder 2100 mensen van 18 jaar en ouder, in opdracht van de PVV.

Volgens de enquête vindt 55 procent van de Nederlanders dat het onder bepaalde omstandigheden goed zou zijn om de EU te verlaten. Van de PVV-stemmers vindt 97 procent dat, 70 procent van de SP-kiezers en 58 procent van de VVD-achterban. Van de CDA-stemmers is 35 procent deze mening toegedaan, 42 procent van de PvdA-kiezers en 19 procent van de mensen die voor D66 stemmen.

PVV: meer dan helft wil Nederland uit EU
PVV: meer dan helft wil Nederland uit EU (Foto: ANP)

Moeder brengt verdachte zoon naar politie

Een Rotterdamse moeder heeft haar van een overval verdachte zoon zelf naar het politiebureau gebracht. De 16-jarige zou zondagavond samen met twee anderen een pizzabezorger hebben overvallen, liet de politie maandag weten.

De 15-jarige pizzakoerier werd in de Sommelsdijkstraat in Rotterdam door drie jongeren van zijn fiets geduwd. Ze beroofden hem van een blikje fris en enkele euro's.

De gealarmeerde politie ging op zoek naar de daders en kwam de 16-jarige op het spoor. De jongen was niet thuis. Even na middernacht meldde moeder zich met zoonlief op het politiebureau. De jongen is aangehouden. Naar zijn twee vriendjes wordt nog gezocht.

[NBA] Boston Celtics wint van Orlando Magic

De basketballers van Boston Celtics hebben zondag met 96-89 gewonnen van Orlando Magic. In de eigen TD Garden sloegen de Celtics al in het eerste kwart een gat van acht punten. Dat wisten de bezoekers uit Florida in de rest van de partij niet meer te dichten.

Jared Sullinger was met 21 punten en twaalf rebounds de grote man bij de Celtics, die na vier nederlagen weer wonnen. Rajon Rondo won zijn eerste wedstrijd in meer dan een jaar. De guard van Boston stond met een knieblessure lang aan de kant en Boston had sinds zijn rentree vorige maand nog niet gewonnen als hij meespeelde.

Het duel in Boston was zondag het enige in de NBA. Vanwege de Super Bowl, de finale van het seizoen in het American football, deed de basketbalcompetitie in de Verenigde Staten het rustig aan.

Rusland rekent op succes na miljardeninvestering

Miljarden euro's gaf Rusland uit aan de Winterspelen van Sochi. Het prestigeproject van Vladimir Poetin is echter niet compleet zonder sportief succes. Een herhaling van de Spelen van Vancouver, toen Rusland slechts vijftien medailles (drie goud, vijf zilver en zeven brons) behaalde en de elfde plaats op de medaillespiegel innam, is geen optie.

Sinds de entree van de Russen op de Winterspelen in 1956 - toen nog als de belangrijkste republiek van de Sovjet-Unie - eindigde Rusland nooit zo laag op de medaillespiegel als vier jaar geleden in Canada. Slechts eenmaal, in 1968 in Grenoble, werden minder medailles gehaald: dertien. Daarvan waren er echter wel vijf van goud en de Sovjets werden daarmee tweede op de medaillespiegel.

In het olympische tijdperk vanaf 1992, toen de Sovjet-Unie uit elkaar was gevallen en Duitsland was herenigd, is het thuisvoordeel echter een factor. Frankrijk haalde in 1988 en 1994 de top tien van de medaillespiegel niet, maar in 1992 in Albertville bereikten ze een zevende plaats.

Noorwegen, dat de Spelen van Lillehammer organiseerde, is een wintersportland bij uitstek. Tot en met 1968 zat het land slechts twee keer niet bij de beste drie landen van de Spelen. Daarna ontbraken de Noren 24 jaar lang uit de top 3 tot de terugkeer in 1992. In 1994 moest alleen Rusland, dat één gouden plak meer won, voorrang worden verleend, maar de Noren wonnen wel de meeste medailles. Sindsdien zijn de Scandinaviërs vaak bovenin het klassement te vinden, met uitzondering van Turijn 2006.

Japan bereikte in 1998 in Nagano de zevende plaats op de medaillespiegel en zo hoog was dat land nog nooit geëindigd. De Verenigde Staten werden in 2002 derde, het beste resultaat sinds 1984. In Salt Lake City behaalde de thuisploeg wel 34 plakken, slechts twee minder dan Duitsland dat een record zette. Canada won in 2010 in Vancouver het medailleklassement. Het land had nog nooit eerder in de top drie gestaan.

Rusland wil in Sochi ook weer pieken. Na Cortina d'Ampezzo 1956, Squaw Valley 1960, Innsbruck 1964, Sapporo 1972, Lake Placid 1980, Calgary 1988 en Lillehammer 1994 wordt het weer tijd voor een Russische overheersing. In de aanloop naar de Spelen toe is er dan ook veel geld gestoken in de wintersporten.

Met alleen veel geld kom je er niet. Toen vorig jaar een wereldbekerwedstrijd snowboarden op de olympische pistes van Sochi gepland was, lag er niet genoeg sneeuw en dus werd de training afgelast. Alleen de Russen mochten al even met de piste kennismaken. Bobsleester Esmé Kamphuis stelde dezelfde ervaringen te hebben bij de bobsleebaan.

Ook bij het WK schaatsen mochten de buitenlandse ploegen pas een paar dagen voor de start van het toernooi op de wedstrijdvloer trainen. De Russische ploeg was er al een week. De Russen wuifden kritiek van buitenaf snel weg. Als de buitenlanders eerder waren gekomen, hadden ze ook best eerder mogen trainen, was de stelling.

Dat er de Russen dus veel aan gelegen is om te presteren is duidelijk. Op veel terreinen hebben ze de afgelopen jaren al laten zien waartoe ze in staat zijn. Mocht het onverhoopt toch mis gaan, dan weet het hoofd van het Russisch olympisch comité Aleksandr Zjoekov wat hem te doen staat. Na de blamage in Vancouver mopperde de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev dat de verantwoordelijken ontslag zouden moeten nemen en Zjoekovs voorganger Leonid Tsjagatsjov deed nog geen week later wat er van hem gevraagd was.

Bobsleester Kamphuis wil pieken op juiste moment

Met een derde plaats eind vorige maand op het EK bobsleeën lijken Esmé Kamphuis en Judith Vis precies op tijd klaar voor de Olympische Spelen. "We hebben een moeizame start gekend, maar de topvorm begint te komen", zegt pilote Kamphuis vol vertrouwen. "Nu is het tijd om te gaan knallen in Sochi."

Vier jaar geleden deed Kamphuis in Vancouver ook al mee, toen nog met Tine Veenstra als remster. Ze eindigden toen als achtste en dat moet nu beter. De top zes is een reële doelstelling, vindt Kamphuis. "Vorig jaar zaten we bij de wereldbekerwedstrijden altijd in de buurt van het podium. Dit jaar is dat nog niet echt gelukt. Daar baal ik van. Maar het gaat steeds beter, dus ons doel blijft hetzelfde. En alles meezit, hebben we uitzicht op een medaille."

Pas sinds kort weet Kamphuis dat ze in Sochi zal worden vergezeld door Vis. De remster won eind december in Duitsland een duwtest van haar concurrentes Melissa Boekelmans en Sanne Dekker. "Judith heeft het hele seizoen laten zien dat ze snel is", zegt Kamphuis. "Haar duwsnelheid is heel goed en op het moment dat zij zich moest bewijzen, heeft ze dat gedaan. Ik ben heel blij met deze combinatie."

Over de bobbaan in Sochi is Kamphuis niet zo te spreken. "De baan is raar. Hij is vrij simpel, en dat vind ik jammer. Het is makkelijk om beneden te komen, maar moeilijk om snelheid te maken. Er zitten drie stroken bergop bij, die bovendien flink steil zijn. De start zal bij de wedstrijd wel een grote rol spelen, in mijn geval is dat wel jammer."

Tijdens de Olympische Spelen in Rusland zal de discussie over homorechten aan bod komen. Kamphuis heeft in ieder geval een duidelijke mening. "Ik begrijp niet dat dit anno 2014 nog kan. Het zijn niet alleen de homorechten die in Rusland ter discussie staan; er zijn nog veel meer zaken die niet door de beugel kunnen. Ik hoop dat men tijdens de Spelen daar ook oog voor heeft."

Over een eventueel statement heeft Kamphuis nog niet nagedacht. "Als je een goede prestatie neerzet, kan je makkelijk een statement afgeven, dus laat ik mij maar eerst op het sportieve aspect richten."

Kamphuis en Vis beginnen in de tweemansbob op dinsdag 18 februari aan hun olympische missie. Dan staan de eerste twee runs op het programma. Een dag later worden na de derde en vierde run de prijzen verdeeld.

FOK! wat een weer... Perioden met zon

De wekkers zijn weer afgegaan en we mogen (bijna) allemaal weer aan de bak. De minima liggen vaak nu nog rond het vriespunt dus het kan her en der toch nog glad zijn. Overdag ligt het kwik ruim boven 0 en nog steeds is er geen enkele aanwijzing dat er op termijn winter aankomt.

Het weerbeeld is echter zo slecht nog niet. Een groot deel van het land heeft vandaag flink wat zon en met een graad of 6 is het zeker niet koud. In het oosten van het land komt er in de loop van de dag wel meer bewolking vanuit Duitsland binnen. Dit is dan dezelfde storing die afgelopen zaterdag voor de regen zorgde. Inmiddels is dit systeem door alle hogedruk in onze omgeving wel ernstig verzwakt, dus op een enkel spatje na, blijft het wel overwegend droog. De wind kiest tijdelijk voor het oosten en is meestal matig van kracht.

Ook morgen is het vrij zonnig, maar vanaf woensdag nemen de regenkansen weer toe. Het blijft daarbij aanhoudend zacht, maar die superhoge temperaturen van +10 graden lijken er dan toch niet in te zitten. Het blijft rond de 7 of 8 graden.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Mw!
Nog twee fraaie plaatjes van Kuikenbiefstuk vanuit Utrecht. Heerlijk in het zonnetje.

Park2U
Hier lijkt het al op lente!

 

 

 

 

 

Schaatsploegen zeggen vertrouwen in KNSB op

De professionele schaatsploegen van Nederland zeggen maandag hun vertrouwen in de directie van de KNSB op. Na negen maanden praten is er nog steeds geen collectieve samenwerkingsovereenkomst gesloten, stelt oud-schaatser Yuri Solinger namens de Vereniging Professionele Schaatsteams (VPS) in de Telegraaf.

In de samenwerkingsovereenkomst worden commerciële afspraken tussen de ploegen en de schaatsbond vastgelegd. De ploegen willen meer zichtbaarheid voor hun sponsoren. Bij internationale wedstrijden komen schaatsers uit in pakken waar vrijwel alleen de naam van bondssponsor KPN op prijkt.

Veel ploegen hebben na dit seizoen een vertrekkende sponsor (TVM, BAM) of een geldschieter die zich nog beraadt op de toekomst (Beslist.nl, Liga, Corendon, Activia). Alleen de Brandloyalty-ploeg weet dat de sponsor volgend jaar nog aan het team verbonden blijft.

"Het is verdomd lastig om met sponsors of andere geïnteresseerden te praten als je niet weet wat je te bieden hebt", laat Solinger, die aan de Beslist.nl-ploeg verbonden is, weten. De schuld ligt volgens hem bij de KNSB. "Ik mis de intentie om eruit te komen. De KNSB wil op dezelfde voet verder. Voor de teams is dat onbespreekbaar."

Solinger en de VPS betreurt dat deze stap vlak voor de Spelen van Sochi moet worden genomen. "Maar wij kunnen niet meer wachten." De VPS bereidt acties voor, maar die zullen niet tijdens de Spelen plaatsvinden.

Tennisster Bertens duikelt uit top honderd

Tennisster Kiki Bertens heeft deze week een vrije val gemaakt op de wereldranglijst. Van de 88e positie daalde de Wateringse naar de 124e, een verlies van 36 posities. Bertens blijft wel de beste Nederlandse op de mondiale rangschikking.

Arantxa Rus steeg juist licht. Zij ging van de 158e naar de 156e plaats. Richel Hogenkamp verliet de top tweehonderd. Na een verlies van zes plaatsen is zij nu 205e van de wereld.

De top van de ranglijst veranderde niet. Serena Williams blijft de aanvoerder voor Victoria Azarenka en Na Li.

Verzet is onverantwoord

Na de oorlog werd er jarenlang weinig over gesproken. Teruggekomen kampgevangenen -uit Indië én Oost-Europa- moesten hun mond dicht houden omdat we het hier ook zwaar hadden gehad. Er is volgens historici sprake geweest van een nationaal trauma dat zo diepgeworteld zat, dat de enige manier om het te verwerken negeren was voor de post-WO2-generatie. Negeren, monumenten oprichten (hónderden alleen al in 1945 en '46), rommel opruimen en doorgaan met leven. En verzet tot heldendom verheffen.

[NFL] Uitslag Super Bowl XLVIII

Vannacht werd Super Bowl XLVIII gespeeld. De Denver Broncos gingen de strijd aan met de Seattle Seahawks om het kampioenschap van de NFL. Na een bijzondere wedstrijd met vele hoogte- en dieptepunten trokken de Seahawks aan het langste eind. Ze versloegen de Broncos met 43 - 8.

De Seahawks wonnen de toss en begonnen als verdedigend team. De kracht van de Seahawks lag het hele seizoen al in verdedigend opzicht en dit bewezen ze vannacht opnieuw. De Broncos begonnen de wedstrijd, maar de allereerste play leverde direct een safety voor de Seahawks op. Een moment van onoplettendheid van Broncos' quarterback Peyton Manning zorgde ervoor dat hij de bal miste die de endzone van de Broncos' ingegooid werd. De Seahawks kwamen direct met twee punten op het scorebord. Niet veel later was de drive van de Seahawks goed voor een field goal, nadat een touchdownpoging werd afgeslagen door de ploeg uit Denver. De Broncos zaten echter niet goed in de wedstrijd en vooral Manning was erg onzorgvuldig. Hij gooide tegen het einde van het eerste kwart een interception waardoor de Seahawks middels kicker Steven Hauschka opnieuw een field goal konden verzilveren en de stand op 8 - 0 brachten.

Seattle begon het tweede kwart met een drive. Ze kwamen ver, maar Russell Wilson, de startende quarterback van de Seahawks, wist zijn receiver in de endzone niet te bereiken. Er werd echter gevlagd voor pass interference waardoor de Seahawks automatisch een first down kregen en ze opnieuw een kans hadden om een touchdown te scoren. Deze kans verzilverden ze toen Wilson op second down de bal aan running back Marshawn Lynch gaf en hij de endzone wist te bereiken. De Broncos kwamen zo op een achterstand van vijftien punten. Dat was op dat moment al de grootste achterstand die ze het hele seizoen hadden gehad. Het werd echter nog erger voor de Broncos toen Manning zijn tweede interception van de avond gooide. Malcolm Smith ving de bal en kreeg zoveel ruimte van de Broncos dat hij een touchdown kon scoren. De Broncos moesten risico gaan nemen en dat resulteerde in een turnover on downs met nog een minuut te gaan in de eerste helft.

Na de halftime show, met Bruno Mars als hoofdact, mochten de Broncos het spel weer starten. Alsof de avond nog niet erg genoeg was voor het team uit Denver kreeg Percy Harvin, een wide receiver van de Seahawks, het voor elkaar om de kick terug te rennen naar de endzone van de Broncos en zo binnen een minuut de voorsprong voor de Seahawks te vergroten naar 29 - 0. De Broncos kregen absoluut geen grip op de wedstrijd en konden totaal niet in de wedstrijd komen. Dit was voor een heel groot gedeelte te danken aan de sublieme defensie van de Seahawks. Met nog zes minuten te gaan in het derde kwart lukte het de ploeg uit Seattle om een fumble te pakken te krijgen en een nieuwe drive te starten. Ze lieten in deze drive zien dat ze ook beschikken over uitstekende aanvallende kwaliteiten. Dit kwam tot uiting door een touchdown van Jermaine Kearse. Hij ving een strakke pass van Wilson en draaide weg bij twee verdedigers van de Broncos om de touchdown te scoren. Deze actie was illustratief voor de manier waarop beide teams in de wedstrijd zaten. De Broncos scoorden in de laatste seconde van het derde kwart nog wel een touchdown via Demaryius Thomas en wisten zelfs de tweepunts conversie te scoren maar dat zou slechts voor de eer blijken.

Het vierde kwart was namelijk opnieuw voor de Seahawks. Ondanks dat de overwinning al zo goed als zeker was bleef de defensie van de ploeg ontzettend scherp. Ze gaven niks toe aan Manning en zijn team en zaten nonstop fel op de bal. Ze pakten nog een laatste touchdown via Doug Baldwin, die door de verdediging van de Broncos heen glibberde, en wisten dat de eerste titel van de franchise binnen was. Beide teams bleven daarna doorgaan met het maken van plays en bleven ook op fourth down voor de yards gaan. De Seahawks deden dit om het publiek te vermaken, de Broncos deden het nergens meer voor. Zo eindigde de wedstrijd in 43 - 8 in het voordeel van de Seahawks. Seahawks' coach Pete Carroll is door deze overwinning de derde coach in de geschiedenis die zowel in NCAA football als in de NFL de titel pakt. Malcolm Smith werd uitgeroepen tot MVP van Super Bowl XLVIII.

Woody Allen: misbruik onwaar en schandelijk

"Niet waar en schandalig." Zo noemt Woody Allen de aantijgingen van zijn adoptiedochter Dylan Farrow (28). Zij beschuldigde de filmmaker en acteur er zondag van haar seksueel misbruikt te hebben.

In een open brief aan The New York Times sprak Farrow, tevens de adoptiedochter van actrice Mia Farrow, voor het eerst openlijk over het misbruik. Allen zou haar hebben misbruikt toen ze 7 jaar oud was.

In een eerste reactie ontkent Allen de aantijgingen. Hij laat via zijn advocaat weten het "tragisch" te vinden dat het verhaal weer in de publiciteit komt, terwijl hij 20 jaar geleden al is vrijgesproken.

Woody Allen: misbruik onwaar en schandelijk
Woody Allen: misbruik onwaar en schandelijk (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.