Hackerscongres begint met oproep tot verzet

Internetactivisten, computerexperts en hackers zijn vrijdag in Hamburg bijeengekomen voor het dertigste 'hackerscongres', het Chaos Communication Congress. Het congres werd geopend door organisator Tim Pritlove, die opriep tot verzet tegen de controledwang van de overheid.

"We zijn ontwaakt uit een nachtmerrie en terechtgekomen in een werkelijkheid die nog veel erger is. We moeten het internet opnieuw uitvinden, we moeten op een nieuwe manier nadenken over internet", zei Pritlove. Middels videobeelden werd teruggeblikt op 1984, het jaar waarin het eerste Chaos Communication Congress plaatshad en tegelijkertijd de titel van het boek van George Orwell, waarin de auteur een wereld beschrijft waar de overheid alle facetten van het leven in de gaten houdt. Volgens Pritlove moet het boek van Orwell niet worden gezien als een handleiding, maar als een waarschuwing voor de praktisch onbegrensde mogelijkheden van de geheime diensten.

Pritlove riep de aanwezigen op zich te verzetten. Digitale afluistermethoden zijn in rap tempo in de praktijk gebracht en dit moet volgens Pritlove worden afgeremd. "Heb plezier en red de wereld", zei hij ter afsluiting. Het hackerscongres duurt nog tot maandag. Vrijdagavond spreekt journalist Glenn Greenwald, die nauw samenwerkt met de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, het 'hackerscongres' toe.