Weekers treedt af

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) treedt af. Dat maakte hij woensdagavond aan het eind van het debat over de problemen met toeslagen bekend. De staatssecretaris is tot de conclusie gekomen dat hij over onvoldoende draagvlak beschikt in de Tweede Kamer.

Voorafgaand aan de tweede termijn van het debat vroeg Weekers het woord. De Belastingdienst verdient een politieke leiding met een breed draagvlak in de Kamer, zei hij. "Ik heb dat draagvlak in deze Kamer in het debat niet gevoeld en daarom heb ik besloten om morgen mijn ontslag aan te bieden aan de koning." Het debat werd daarop gesloten.

Update 01.10 uur
Premier Mark Rutte (VVD) respecteert het besluit van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) om op te stappen.

"De minister-president respecteert het besluit van Frans Weekers en dankt hem voor zijn grote inzet de afgelopen jaren", aldus de woordvoerder.

In politiek Den Haag wordt met begrip gereageerd op het aftreden van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Aanblijven was onmogelijk geworden, is het algemene oordeel.

"Ik denk dat het onvermijdelijk was", zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob. "Het draagvlak in de Kamer voor zijn functioneren was zo gering dat hij niet meer gezaghebbend kon optreden."

Ook volgens D66-leider Alexander Pechtold had Weekers geen andere keus. "Ik ben heel blij dat hij de eer aan zichzelf heeft gehouden." Pechtold wijst erop dat Weekers zich al voor de zomer met een motie van wantrouwen zag geconfronteerd. "Sindsdien is de situatie er niet beter op geworden."

CDA-leider Sybrand Buma respecteert het besluit. "Als hij niet was afgetreden, was zijn positie heel wankel geworden." Volgens Buma was er dan 'brede steun' geweest voor een motie van afkeuring.

"Het is chique dat Weekers de eer aan zichzelf heeft gehouden, maar hij had weinig keus", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

Frans Weekers (Foto: Novum)
Frans Weekers (Foto: Novum)