FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 januari 2014

Knox ook in beroep veroordeeld voor moord

Een gerechtshof in Florence (Italië) heeft donderdag het vonnis tegen de Amerikaanse Amanda Knox en haar ex-vriend Raffaele Sollecito gehandhaafd. Het tweetal werd eerder schuldig bevonden aan de moord op de Britse kamergenote van Knox in 2007. Knox kreeg daarvoor een gevangenisstraf van 28,5 jaar opgelegd.

Het vonnis werd in 2011 verworpen en het tweetal kwam vrij, maar het hooggerechtshof verklaarde die beslissing nietig en besloot dat het proces over moest.

Dat Knox haar gevangenisstraf zal uitzitten, lijkt onwaarschijnlijk. Na haar vrijlating enkele jaren geleden keerde ze terug naar de Verenigde Staten.

Force India: "Hogere topsnelheden in 2014"

Force India technisch directeur Andy Green verwacht dat de topsnelheden van de Formule 1-bolides in 2014 een stuk hoger zullen liggen dan de afgelopen seizoenen. Dit komt door de grote reglementswijziginen die voor dit jaar gelden.

Niet de 1,6 liter V6-turbomotor draagt bij aan de hogere topsnelheid, maar de veranderde regels voor de achterzijde van de bolide, zo meldt Green. De uitlaat van de nieuwe motor moet achter de achterzijde van de achtervleugel uitkomen, waardoor kunststukjes als een geblazen diffuser niet meer mogelijk zijn. De neerwaartse druk zal net als in 1998 en 2009 fors teruggebracht gaan worden, al zijn er nu wel verschillen met destijds. De bochtensnelheid gaat omlaag, maar de snelheid op de rechte stukken omhoog.

Green sprak met Auto Motor und Sport. "De vermindering van de neerwaartse druk is wederom aan de achterzijde en wederom significant. Ditmaal is de luchtweerstand een stuk minder, terwijl de vorige keren de neerwaartse druk verminderd werd en de luchtweerstand gelijk bleef. Ik denk dat de auto's vijftien kilometer per uur sneller zullen worden."

Thaise ambtenaren smeken om aan het werk te kunnen

De protestleider, een monnik in een fladderend oranje gewaad, zat streng kijkend aan het hoofd van een lange hardhouten tafel, zijn nieuwe autoriteit in dit stukje Bangkok voor iedereen duidelijk zichtbaar. Voor hem stonden drie hoge Thaise ambtenaren die om toestemming smeekten om weer aan het werk te mogen, in kantoren in de straat waar zij twee weken eerder door antiregeringsaanhangers van de monnik waren buitengesloten.

Tienduizenden paspoortaanvragen stapelen zich op, zeiden ze. Faillissementsverklaringen moeten worden bekeken. Een derde ambtenaar wilde toegang tot de databanken met gegevens over het milieu. De man die namens de groep sprak, Bangkoks plaatsvervangende politiechef generaal-majoor Adul Narongsak, drukte zijn handpalmen tegen elkaar ten teken van respect en glimlachte zachtmoedig. "We smeken om uw genade."

De monnik, Luang Pu Buddha Issara, tuitte zijn lippen en antwoordde: "Boeddha leerde ons ooit dat gevolgen alleen komen door oorzaken. En op dit moment is de oorzaak deze regering."

Het was een moment van nederigheid voor premier Yingluck Shinawatra's regering, die 2,5 jaar geleden na een grote verkiezingsoverwinning aan de macht kwam. Die stembusgang werd gezien als een flinke afstraffing voor de elite, die de afzetting van haar broer Thaksin Shinawatra door het leger in 2006 had toegejuicht.

Maar het volksmandaat dat ze geniet, staat in schril contrast met scènes zoals deze, die aantonen hoe zwak Yinglucks regering is geworden tijdens de grootste antiregeringsdemonstraties van de afgelopen jaren. Het conflict stelt Bangkoks midden- en hogere klasse tegenover de arme plattelandsbevolking die Yingluck steunt en geprofiteerd heeft van haar beleid, waaronder de instelling van vrijwel gratis gezondheidszorg.

De demonstranten vormen een minderheid die geen macht kan verkrijgen door middel van verkiezingen, maar zij vormen wel een grote alliantie van oppositieleiders, royalisten en machtige zakenmannen die hun zinnen hebben gezet op het vertrek van Yinglucks regering, die zij beschuldigen van corruptie en wanbeleid.

In een wanhoopspoging om de crisis te bedwingen, ontbond Yingluck het parlement in december en schreef nieuwe verkiezingen uit, die zondag plaatsvinden. Maar de protesten verhevigden en Yingluck ziet zich steeds verder in een hoek gedreven. In Thaise rechtbanken zijn zaken aangespannen waarin moet worden bekeken of Yingluck en haar partij hun macht kan worden afgenomen en het leger laat de mogelijkheid open om tussenbeide te komen als de crisis niet vreedzaam wordt opgelost.

Ondertussen hebben de demonstranten enkele grote verkeersaders in Bangkok ingenomen. Ze hebben ook de ministeries omsingeld en ambtenaren gedwongen vanuit andere kantoren te werken. Burgers die iets van het ministerie willen, hebben vaak moeite de nieuwe locaties te achterhalen. Sommige ambtenaren proberen overheidsdiensten weer op te starten, maar tot nu toe met weinig succes.

"We moeten duidelijk uitleggen dat dit niet over politiek gaat. Dit gaat over de impact die de protesten hebben op het volk", zegt politiechef Adul. "We moeten duidelijk maken dat we niet proberen iets terug te pakken. We vragen slechts om ruimte om te kunnen werken."

De politie, die wordt veracht door de betogers en wordt beschouwd als regeringsgezind, heeft geprobeerd niet in te grijpen, om feller geweld te voorkomen én om te voorkomen dat het leger een reden heeft om op te treden.

De gesprekken tussen de monnik en de regeringsafgevaardigden leidden tot gemengde resultaten. De ambtenaar die voor de paspoorten kwam en die van het ministerie van milieu mochten niet naar binnen, maar Tawatchai Thaikyo van het ministerie van justitie zei te hopen dat hij maandag met zo'n honderd mensen weer aan het werk kan. Tawatchai noemde de monnik 'begripvol'. Er was echter wel één voorwaarde. Tawatchai moest de nacht op straat doorbrengen, samen met de betogers. En dat deed hij, woensdagnacht sliep hij in een tent.

"Mijn familie staat hier niet achter, ze vrezen voor mijn veiligheid", zei hij. "Maar ik heb hun gezegd dat ik een ambtenaar ben en dat ik mensen moet dienen. Als ik ontslag zou moeten nemen om ons terug aan het werk te krijgen, dan zou ik dat doen."

'Wildschut op huurbasis van Heerenveen naar ADO'

ADO Den Haag kan de rest van het seizoen beschikken over Yanic Wildschut. De 21-jarige vleugelaanvaller wordt op huurbasis overgenomen van Heerenveen, meldt Voetbal International donderdag. Wildschut werd in de zomer overgenomen van VVV-Venlo, maar zijn verblijf in Friesland was geen succes.

Wildschut mocht van Marco van Basten slechts viermaal in de basis beginnen. Veertien keer deed hij als invaller zijn intrede. Bij VVV-Venlo stond Wildschut nog als een groot talent te boek. ADO staat momenteel zestiende in de Eredivisie. Frappant genoeg staat zaterdag het uitduel bij Heerenveen op het programma.

Errani in Italiaans onderonsje langs Knapp

Sara Errani is donderdag eenvoudig doorgedrongen tot de laatste acht van het tennistoernooi in Parijs. De nummer drie van de plaatsingslijst was in een Italiaans onderonsje in straight sets te sterk voor Karin Knapp. Het werd 6-4 en 6-3 voor Errani.

Ook Kirsten Flipkens ging probleemloos verder. De Belgische (8) was snel klaar met de Oostenrijkse Yvonne Meusburger: 6-1 en 6-3.

Zwemkampioen Thorpe opgenomen in afkickkliniek

Vijfvoudig olympisch zwemkampioen Ian Thorpe is opgenomen in een afkickkliniek in Sydney. Dat hebben Australische media donderdag gemeld. De Australiër kampt met een depressie en een alcoholverslaving.

Thorpe woonde de afgelopen anderhalf jaar in Zwitserland. In december keerde hij terug in Sydney om de kerstdagen met zijn familie door te brengen.

De oud-olympiër onthulde vorig jaar in zijn autobiografie dat hij al een groot deel van zijn leven kampt met een terugkerende depressie.

Thorpe maakte in 2011 zijn rentree in de hoop zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Daar slaagde hij niet in.

[Upd] Tegenslag voor herstellende Janssen

Theo Janssen (32) heeft donderdagmiddag geblesseerd het trainingsveld verlaten. De middenvelder van Vitesse is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Janssen is herstellende van een zware knieblessure.

De Arnhemmer staat sinds begin oktober buitenspel nadat hij in het thuisduel met Feyenoord ongelukkig zijn knie verdraaide. Voor een kruisbandblessure staat doorgaans een revalidatietijd van zes tot negen maanden, maar volgens de artsen lag Janssen voor op schema.

Deze week hervatte de routinier de groepstraining bij de beloften. Maar woensdagmiddag ging het mis voor de Arnhemmer. Janssen werd van het veld gedragen en voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De ernst van de tegenslag is nog niet bekend.

"Ik was er zelf niet bij", zei trainer Peter Bosz in gesprek met Voetbal International. "Ik heb hem net gesproken. Hij had net als de dokter geen idee hoe erg het was. Maar natuurlijk is dat schrikken, kippenvel."

Janssen was eerder deze week nog optimistisch in het weekblad. "Op 6 februari is het precies vier maanden geleden, ik hoop dan weer aan te sluiten bij de groep", zegt Janssen. "Of dat kan? Dat zie je toch? Ik doe nu al bijna alles weer, alleen mijd ik nog de duels. Ik heb het gevoel dat ik alles weer aankan. De fysiotherapeut is heel erg tevreden."

"Je moet altijd rekening houden met een terugslag. Toch ga ik ervan uit dat ik dit seizoen nog een paar wedstrijden meespeel. Ik ben afhankelijk van de komende weken. We spelen veel duels, waardoor je als team minder gaat trainen. Dat betekent ook dat ik minder groepstrainingen kan doen. Dat is niet bevorderlijk voor mijn herstel", aldus Janssen.

Update 23.05 uur

Op een röntgenfoto waren geen bijzonderheden te zien, meldt Vitesse. Donderdagavond volgt nog een mri-scan.

Vitesse zegt op z'n vroegst vrijdag duidelijkheid te kunnen verschaffen over de ernst van de blessure. Janssen zou vanwege doordeweekse wedstrijden van de A-selectie vanaf donderdag eigenlijk anderhalve week meetrainen met Jong Vitesse.

Mogelijk langer met oude bankrekeningnummer

Consumenten kunnen mogelijk langer voort met hun oude bankrekeningnummer. Het nieuwe, veel langere IBAN-nummer is weliswaar al ingevoerd, maar banken bieden nu nog een automatische omzetting van het oude naar het nieuwe nummer bij internetbankieren. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil die mogelijkheid verlengen tot februari 2016.

Hij gaat daarvoor ontheffing aanvragen bij de Europese Commissie. Die wil eigenlijk dat banken de automatische omzetting in augustus van dit jaar stopzetten. Websites die nu het rekeningnummer omzetten in het IBAN-nummer kunnen wel gewoon blijven aanbieden wat ze nu bieden.

Dijsselbloem wil met zijn verzoek aan Brussel de consument tegemoetkomen en de overgang naar het verplicht zelf invullen van het IBAN-nummer uitstellen. Het uitstel - als het wordt toegestaan door Brussel - betekent ook dat goede doelen als 'giro 555' langer gebruik kunnen blijven maken van hun gemakkelijke en bekende rekeningnummer.

Mogelijk langer met oude bankrekeningnummer
Mogelijk langer met oude bankrekeningnummer (Foto: ANP)

FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 5

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

Onderscheiding voor vertrekkende ombudsman

De voormalige Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer is donderdag bij zijn afscheidsreceptie in de Ridderzaal in Den Haag onderscheiden tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg reikte de versierselen die bij de onderscheiding horen aan hem uit.

Brenninkmeijer stopt als ombudsman omdat hij eind vorig jaar werd benoemd tot lid van de Europese Rekenkamer. Hij vervulde de functie sinds 2005.

Brenninkmeijer zei in zijn speech dat de onderscheiding veel voor hem betekent. "Ik heb als ombudsman niet altijd het geplaveide pad gekozen en de uitkomst daarvan is onzeker. Ik ben een avontuur begonnen en heb nu het gevoel dat de cirkel rond is. Het was een voorrecht om ombudsman te zijn."

De functie van Brenninkmeijer wordt sinds zijn vertrek waargenomen door substituut-ombudsman Frank van Dooren. De Tweede Kamer moet een nieuwe ombudsman of -vrouw benoemen.

Justitie zal doodstraf eisen tegen Bostonverdachte

Justitie in de Verenigde Staten zullen de doodstraf eisen tegen Dzjochar Tsarnajev, de enige nog levende verdachte van de terreuraanslagen op de marathon van Boston vorig jaar. Dat heeft minister van justitie Eric Holder zoals door velen verwacht werd besloten en donderdag aangekondigd.

Bij de dubbele bomaanslag in april vonden drie mensen de dood en raakten meer dan 260 mensen gewond. Volgens de aanklagers hadden Dzjochar en zijn oudere broer Tamerlan snelkookpannen vol explosieven bij de finishlijn van de marathon achtergelaten. Tamerlan kwam later om in een schietpartij met de politie. Dzjochar raakte gewond en kon worden opgepakt. Hij wordt ook verdacht van de moord op een agent.

De broers komen uit Tsjetsjenië en woonden al een jaar of tien in Boston. Dat wordt nu ook tegen Tsarnajev ingebracht. "Dzjochar Tsarnajev werd asiel verleend in de Verenigde Staten; verwierf het burgerschap en genoot de vrijheden van een ingezetene van de Verenigde Staten; en toen verried hij zijn trouw aan de Verenigde Staten door mensen in de Verenigde Staten te doden en verminken", aldus aanklager Carmen Ortiz. De terreurdaad zou zijn ingegeven door de Amerikaanse militaire aanwezigheid in islamitische landen.

Voor zeventien van de dertig aanklachten tegen Tsarnajev (20), waaronder een wegens het gebruik van een 'massavernietigingswapen', kan de verdachte de doodstraf krijgen. Zelf ontkent hij schuldig te zijn. De datum waarop het proces van start moet gaan, moet nog worden vastgesteld.

Diamanten in beslag genomen bij grenscontrole

De politie heeft donderdag bij een grenscontrole tussen Roermond en Venlo diamanten gevonden in een auto. De bestuurder van de auto had geen goed verhaal over de herkomst van de stenen en is gearresteerd. De diamanten zijn in beslag genomen.

De grenscontrole was onderdeel van een actie van de Nederlandse en Duitse politie gericht tegen internationale, rondtrekkende criminele groepen. De Duitsers hadden het initiatief genomen en rukten met 2400 politiemensen uit. Namens Nederland waren zestig agenten actief.

Tussen Arnhem en Vaals werden alle grensovergangen gecontroleerd en in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen waren meer dan tweehonderd controlepunten ingericht.

De Nederlandse politie was actief op vier grote grensovergangen tussen Arnhem en Roermond. Daar werd apparatuur ingezet die kentekens kan scannen en ze vergelijkt met een lijst kentekens die op naam staan van mensen die worden gezocht, boetes hebben openstaan of om andere reden bij de politie staan geregistreerd.

Over de resultaten van de grootscheepse actie was, de diamantvondst daargelaten, donderdag aan het begin van de avond nog niets bekend.

Spaans bekerduel gestaakt na boycot spelers

De Spaanse bekerwedstrijd tussen Racing Santander en Real Sociedad is donderdag al na een minuut gestaakt. De thuisploeg weigerde te spelen uit onvrede over achterstallig salaris. Spelers van Santander hadden vooraf al aangekondigd niet in actie te komen als voorzitter Angel Lavin en zijn bestuur niet zouden aftreden.

Beide teams gingen nog wel het veld op, maar na het beginsignaal van de scheidsrechter weigerde derdedivisionist Santander te spelen. Na een minuut floot de arbiter af. De internationale spelersvakbond FIFPRO en de Spaanse variant AFE steunen de actie. De spelers claimen nog enkele maanden salaris tegoed te hebben.

Sociedad had de heenwedstrijd voor eigen publiek met 3-1 gewonnen en gaat daardoor verder naar de halve finale. Daarin is Barcelona de tegenstander.

BNN-soap Startup volgt pinguďnadvies op

Startup volgt het advies van Nico Dijkshoorn op. De columnist opperde woensdag in De Wereld Draait Door dat de BNN-soap kijkers kan winnen door pinguïns aan de cast toe te voegen. BNN laat donderdagmiddag weten de dieren gemonteerd te hebben in de aflevering die donderdag wordt uitgezonden.

Startup, dat sinds 6 januari dagelijks wordt uitgezonden, wordt zeer matig bekeken. De soap trekt gemiddeld rond de dertigduizend kijkers. In de serie zijn onder anderen Daniël Boissevain, Sanne Langelaar en Joel de Tombe te zien.

Zoon Mexicaanse drugsbaas opgepakt

De Mexicaanse politie heeft donderdag de zoon van een drugskartelleider aangehouden bij een huiszoeking in de buurt van de westelijke stad Guadalajara. Dat heeft een bron bij de Mexicaanse autoriteiten gezegd.

De man die werd opgepakt in Zapopan is volgens de bron Ruben Oseguera. Zijn vader, Nemesio Oseguera, zou het kartel Nieuwe Generatie in de deelstaat Jalisco leiden. Dat kartel heeft vermoedelijk nauwe banden met het Sinaloakartel, Mexico's machtigste drugsbende.

Militairen arresteerden naast Oseguera vier andere mannen wegens illegaal wapenbezit.

Nieuwe Generatie is verwikkeld in een machtsstrijd met de Tempeliers, een drugsbende die actief is in buurstaat Michoacan. In die staat hebben burgermilities de wapens opgepakt tegen het kartel.

Lindsay Lohan verliest peperdure bontjas

Lindsay Lohan is woensdag een deel van haar tweedelige bontjas verloren. De actrice was in een nachtclub in New York en kwam er na haar vertrek achter dat een stuk van haar jas van 75.000 dollar weg was, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 27-jarige Lohan ging vervolgens terug naar de club maar kon haar extravagante bontje nergens meer vinden. Ingewijden vertellen dat de actrice iedereen die met haar aan tafel zat in de nachtclub heeft gebeld om te vragen of zij iets hebben gezien.

Het is niet de eerste keer dat Lohan in dezelfde club te maken heeft met problemen rond een bontjas. In 2008 trok de actrice 'per ongeluk' de jas van iemand anders aan. De eigenaresse van de mantel van nertsenbont, die 12.000 dollar kost, sleepte de actrice destijds voor de rechter.

'Ajacied Hoesen op huurbasis naar PAOK'

Huub Stevens haalt opnieuw een Nederlander naar PAOK Saloniki. Danny Hoesen wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Ajax, meldt De Telegraaf donderdag.

De spits was onder Frank de Boer geen vaste keuze en moest zich vooral tevreden stellen met (korte) invalbeurten. In het huurcontract zou geen optie tot koop opgenomen zijn. Eerder maakte Hedwiges Maduro al de overstap naar Griekenland. 

N.E.C. haalt Deense 'topverdediger' Nielsen

Lasse Nielsen mag zich de komende jaren speler van N.E.C. Nijmegen noemen. De 26-jarige Deen heeft een contract voor 3,5 jaar getekend, meldt de Nijmeegse club donderdag. De verdediger komt over van Aalborg BK, de huidige nummer twee van de Deense competitie. Nielsen kwam er de afgelopen zes jaar tot 149 competitieduels en negen goals.

N.E.C. typeert Nielsen op de clubsite als een topverdediger. "Lasse Nielsen is een zeer welkome toevoeging aan onze selectie", zegt technisch directeur Edo Ophof. Volgens hem is de verdediger 'kopsterk, snel en sterk in de duels'. "Met Lasse hebben wij onze verdediging compleet gemaakt, niet alleen voor dit seizoen, maar ook voor de toekomst."

De transfer is mogelijk gemaakt door financiers. N.E.C., de hekkensluiter van de Eredivisie, heeft geen inhoudelijke details over de transfersom vrijgeven. Nielsen wordt vrijdag gepresenteerd.

Reclame Microsoft: 'Dump je PS3'

Microsoft biedt momenteel $100 voor je PS3 als je er een Xbox One voor terugkoopt.  De aanbieding geldt momenteel alleen in de Microsoft Stores in Amerika. Of de actie ook naar Europa komt is nog niet bekend.

Grappig genoeg is niet bekend wat Microsoft gaat doen met de Playstation-consoles die ingeruild worden voor de Xbox One. Wie weet worden ze gebruikt voor voetsteunen van de bureaus bij Microsoft, of gaan de werknemers van het hoofdkantoor er zelf op gamen.

The Who brengt dit jaar mogelijk nieuw album uit

The Who is van plan dit jaar een nieuwe plaat uit te brengen. "Pete heeft honderd nummers klaarliggen", zegt zanger Roger Daltrey over gitarist Pete Townshend in het Britse muziekblad NME. De band viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan. "De plaat is een mooie manier om dat te vieren."

"De enige vraag is wanneer we tijd hebben om het op te nemen. Pete wil een album maken en ik ben altijd klaar om te gaan", zegt de 69-jarige zanger. Ook is Daltrey naar eigen zeggen op zijn leeftijd nog prima in staat de juiste noten te halen. "Mijn stem is nog steeds goed. Mijn gehoor is misschien niet meer zo goed, maar met mijn stem is niets mis."

Daltrey vindt het erg bijzonder dat The Who vijftig jaar bestaat. "We hadden van tevoren nooit verwacht dat we het een week vol zouden houden, laat staan vijftig jaar", zegt hij. "We zijn The Who, we gingen vroeger na elk optreden uit elkaar."

De nieuwe plaat wordt het twaalfde studioalbum van de band. De laatste plaat, Endless Wire, verscheen in 2006. The Who is bekend van nummers als Substitute en Baba O'Riley. Een van de meeste bekende albums van de band is de musicalplaat Tommy, die in 1969 verscheen. De rockopera werd ook verfilmd en opgevoerd. In Nederland speelde Di-rect het stuk.

Olympisch kampioen Soni stopt met zwemmen

Rebecca Soni stopt per direct met zwemmen. Dat maakte de 26-jarige Amerikaanse donderdag bekend. Soni gaat zich in het bedrijfsleven storten.

Soni heeft zes olympische medailles in haar prijzenkast, waaronder drie gouden. Ze won op de laatste twee Olympische Spelen de 200 meter schoolslag. In de zomer van 2012 zegevierde ze met de Amerikaanse estafetteploeg in Londen ook op de 4x100 meter wisselslag.

Soni heeft plannen om een bedrijfje voor lifestyle en een te blog starten. Haar onderneming moet in het voorjaar van de grond komen.

Vriendin David Hasselhoff fan 2 Unlimited

De vriendin van David Hasselhoff luistert graag naar de muziek van 2 Unlimited. "Ze luistert naar alle nummers", zegt de acteur donderdag voor de camera van Novum Nieuws. Hasselhoff was in Nederland ter promotie van de Acceleration-toer. Tijdens de tournee, die op 25 april aftrapt in Portugal, staat Hasselhoff op het podium met onder anderen 2 Unlimited en de Vengaboys.

De acteur, die in de jaren negentig al eens op de foto wilde met 2 Unlimited, is zelf minder bekend met het repertoire van het duo. "Ik kan me de nummers vaag herinneren", zegt hij. "Mijn vriendin is 34 en heeft de hele ochtend op de muziek gedanst."

Hoewel de 61-jarige Hasselhoff, onder meer bekend van de tv-series Baywatch en Knight Rider, niet mee kan zingen met nummers van 2 Unlimited, vindt hij het wel leuk om samen op tournee te gaan. "Ik zei al tegen Ulf Ekberg van Ace of Base dat ze fantastisch zijn."

FC Groningen haalt Dordrecht-uitblinker terug

FC Dordrecht moet de jacht op promotie naar de Eredivisie vervolgen zonder Yoëll van Nieff. De huurling is door FC Groningen teruggeroepen.

"Met grote teleurstelling werd ik vanmiddag gebeld door FC Groningen", twitterde technische man Marco Boogers donderdag. De vrijetrappenspecialist was dit seizoen smaakmaker bij de koploper van de Jupiler League en scoorde al negenmaal. Van Nieff zou eigenlijk tot het einde van het seizoen worden gehuurd.

"Met name vanwege zijn sterke spel van de laatste maanden en enkele mutaties binnen onze selectie is Van Nieff voor ons de gewenste directe versterking", stelt manager technische zaken Henk Veldmate. FC Groningen had een optie om Van Nieff terug te halen.

'Spionage deert Britten niet'

De Britse bevolking haalt grotendeels haar schouders op over de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd. Volgens Cameron zijn zijn landgenoten tevreden over het werk van de Britse inlichtingendiensten.

De Britse krant The Guardian werkt nauw samen met Snowden bij verhalen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse GCHQ. De reactie onder de Britten is echter een stuk lauwer dan in de Verenigde Staten, waar de bazen van de inlichtingendiensten al meerdere keren tekst en uitleg hebben moeten geven in het Congres.

Obama heeft naar aanleiding van Snowdens onthullingen hervormingen bij de NSA aangekondigd. Zo niet in Groot-Brittannië, zei Cameron. Mensen denken eerder 'dat inlichtingendiensten inlichtingenwerk verrichten'. En dat vinden ze prima, aldus de premier.

Britse terreurverdachte moet vrezen voor paspoort

Het Britse Lagerhuis heeft donderdag voor een amendement gestemd dat de regering de bevoegdheid geeft terreurverdachten hun Britse paspoort af te nemen. De wet werd met 297 stemmen voor en 34 tegen aangenomen. Labour onthield zich van stemmen.

De Liberale Democraten van vicepremier Nick Clegg kregen er vanuit hun eigen fractie van langs dat ze instemden met de paspoortwet. Voormalig minister Sarah Teather zei 'verbijsterd' te zijn dat haar partij zich achter het plan van minister van binnenlandse zaken Theresa May schaarde.

Ook de Conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg plaatste zijn vraagtekens bij het uitrusten van de regering met wat hij 'willekeurige bevoegdheden' noemde. Hij waarschuwde voor het ontstaan van een subgroep van burgers die hun burgerschap hebben moeten inleveren. "Ik vrees dat als de regering de mogelijkheid wordt geboden paspoorten te vorderen van een bepaalde categorie Britse onderdanen, maar niet van anderen, dat dat oneerlijkheid mogelijk maakt."

Een ander voorstel uit de achterhoede van de Conservatieve Partij om buitenlandse criminelen niet langer toe te staan uitzetting tegen te werken door gebruik te maken van Europese mensenrechtenregels werd donderdag afgewezen.

Politie kamt wijk uit op zoek naar bloed paus

De politie heeft donderdag een wijk in de Italiaanse stad L'Aquila uitgekamd in haar zoektocht naar een piepklein relikwie met het bloed van paus Johannes Paulus II. De drie mannen die ervan worden verdacht het object te hebben gestolen, hebben het er weggegooid.

Tientallen agenten zijn op zoek naar het relikwie, dat de grootte van een vingernagel heeft. Het bevat bloed van Johannes Paulus II uit 1981, toen de kerkvorst werd neergeschoten. Vorige week werd het gestolen uit een kapel in de Apennijnen.

De politie vond een deel van het metalen omhulsel terug, maar het reliek was verdwenen. De dieven, die zich niet bewust waren van de waarde, hebben het weggegooid, maar herinneren zich niet precies waar, aldus de politie.

Autonome auto's geliefd bij hackers

De nieuwste auto’s, die kunnen rijden zonder dat een bestuurder stuurt, zijn zeer geliefd bij hackers. Dat meldt beveiligingsbedrijf Global Security Solutions in een interview in The Guardian.

Woordvoerder Schwartz zegt dat de auto al gehackt is door onderzoekers: “Dan vraag ik me af wat de risico’s zijn als er volledig autonoom rijdende auto’s op de weg komen.” Schwartz vertelt verder dat cyberbeveiligingsbedrijven nog lang niet volwassen zijn: “In de eerste helft van de 21e eeuw zullen de doelwitten voor hackers exponentieel groeien. Alle grote autofabrikanten zijn bezig met autonome auto’s.”

Schwartz wil met zijn uitspraak aangeven dat er extreem veel communicatiemethodes zijn bij autonome auto’s en dat ze allemaal veiligheidsrisico’s meebrengen. Deze risico’s zijn een uitdaging voor de hacker.

Halo: Spartan Assault morgen voor Xbox 360

Na Windows Phone en tablets, de Xbox One- en pc-versie is het dan zo ver: Microsoft heeft aangekondigd dat Halo: Spartan Assault op 31 januari op Xbox 360 beschikbaar is, via een digitale download voor € 14,99.

Het spel is een online coöperatieve multiplayergame. Je speelt het spel vanuit een top-down camerastandpunt. Er zijn dertig missies die in co-op gespeeld kunnen worden en door middel van microtransacties kun je wapens verbeteren als je de benodigde ervaringspunten niet door te spelen wil halen.


[vid] Kastelen in Kingdom Come: Deliverance

De ontwikkelaars van Warhorse Studios zijn al een poosje bezig met de game Kingdom Come: Deliverance. Hun Kickstarter-goal is behaald en ze hebben een video-update online gezet waarin we meer informatie krijgen over het ontwikkelproces en gameplaybeelden.

Kingdom Come: Deliverance is een RPG dat wil afwijken van de standaard. Zo willen ze maar enkele onvergetelijke dungeons hebben en niet 200 op elkaar lijkende dungeons. De game is nog vol in ontwikkeling maar zal uitkomen voor pc en next-gen consoles in verschillende episodes.

Inholland Rotterdam ontruimd om melding over wapen

Hogeschool Inholland in Rotterdam is donderdagavond ontruimd omdat in het schoolgebouw een man met een wapen zou zijn gezien. Dat bevestigt een politiewoordvoerder. De politie is bezig met het uitkammen van het gebouw.

De politie kreeg rond 18.00 uur een tip over een mogelijk gewapend persoon op de zesde etage van het pand aan de Posthumalaan. "We weten niet zeker of er ook daadwerkelijk iemand met een wapen is. Dat hebben we niet geverifieerd gekregen", aldus de zegsvrouw.

De politie stuurde na de melding onder meer een arrestatieteam op de school af. Ook is een politiehelikopter ingezet.

Op straat staan tientallen leerlingen en leerkrachten. Op Twitter geven studenten aan dat tentamens niet doorgaan omdat ze van de politie het gebouw uit moesten.

Van Grunsven voor België actief

In navolging van haar echtgenoot Sjef Janssen gaat ook Anky van Grunsven zich inzetten voor de Belgische paardensport. De drievoudig olympisch kampioene dressuur zal maandelijks een training verzorgen voor een aantal talentvolle junioren uit de Vlaamse Liga Paardensport (VLP). De 46-jarige Brabantse heeft inmiddels haar eerste oefensessie al afgewerkt.

Sjef Janssen fungeert sinds vorig jaar als technisch manager dressuur bij de Belgische paardensportbond. Hij is oud-bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters.

Van Grunsven voor België actief
Van Grunsven voor België actief (Foto: ANP)

Lost Saga volgende maand in bčta

De website voor Lost Saga is nu ook in Europa online. Op de website kun je jezelf inschrijven voor de closed bèta van deze online vechtgame, die in februari van start gaat.

Lost Saga is een multiplayer online vechtspel ontwikkeld door I.O. Entertainment. Met meer dan honderd personages, waaronder een Robin Hood en ninjakrijgers, die in twintig omgevingen tot hun beschikking hebben om in te spelen, hebben zestien gamers het tegelijkertijd op elkaar voorzien.

Er zijn verschillende gevechtmodi in Lost Saga. In de 'Crown Control'-modus moeten spelers de kroon van hun team te beschermen tegen hun tegenstanders, en in de 'Prisoner'-modus kunnen spelers de vijand op het strijdtoneel in gevangenschap nemen. De 'Power Stone'-modus daagt spelers uit om hun vaardigheden te beschermen door hun Power Stone te verdedigen en de 'Boss Raid'-modus verheft één speler tot de ultieme eindbaas, die tegenstanders door middel van samenwerking willen vernietigen.

"De feedback die wij van onze community krijgen is erg belangrijk voor ons. Het is wat onze games vormt", zegt Kenny Chang, bedrijfsdirecteur bij Nexon Europe. "Gelukkig hebben wij binnen onze titels een aanzienlijke groep uitgesproken spelers, die wij graag uitnodigen om mee te praten over Lost Saga, onze nieuwste en meest spraakmakende titel. We kijken er naar uit om van hen te horen wat zij graag in het spel willen zien."

F2P Dungeon Keeper nu te spelen

De free-to-play Dungeon Keeper van Electronic Arts is vanaf vandaag wereldwijd te downloaden. Dit keer niet voor pc maar voor iPhone, iPad en Android toestellen. Het is niet echt een remake van de originele pc-versie, in plaats daarvan noemt EA het een 'gestoorde' kijk op het origineel. 

In Dungeon Keeper ben je heerser van een ondergronds rijk vol met demonen, succubi, trollen en fanatici. Terwijl jij vredig je rijk opbouwt door tunnels te graven en kamers te bouwen zal je door moraalridders worden aangevallen die de wereld van al het kwaad willen zuiveren, met andere woorden jij dus. Deze versie van het spel brengt ook de mogelijkheid mee om kerkers van andere spelers aan te vallen en vervolgens in te nemen.

Hoewel het spel gratis is zijn er vanzelfsprekend in-game transacties in het spel te vinden.

 

EU wil totale controle over Europese voertuigen

De Europese Unie heeft naar aanleiding van een commissie een voorstel opgesteld. Dit voorstel houdt in dat nieuwe auto’s een noodstopsysteem moeten krijgen. 

De politie zou op afstand het voertuig kunnen uitschakelen vanuit een meldkamer. Diverse burgerrechtengroepen zijn tegen dit systeem om het voertuig te kunnen stoppen.

Het voorstel voor de invoer van het verplichte noodstopsysteem is onderdeel van het ENLETS-programma (pdf). Dit programma beslaat een periode van zes jaar. In deze periode geeft de COSI-commissie een aantal adviezen om de samenwerking tussen alle Europese federale politiekorpsen te verbeteren. Deze plannen zijn tot nog toe geheim gebleven toen ze openbaar werden gemaakt door Statewatch, een burgerrechtengroepering.

Volgens de initiatiefnemers van Statewatch zou het systeem binnen vijf jaar moeten verschijnen in nieuwe auto’s. Fabrikanten worden dan verplicht mee te werken. De COSI-commissie wil dit systeem zodat gevaarlijke achtervolgingen tot het verleden gaan behoren. Volgens Statewatch komen de vrijheden van de burgers in het geding, de kans op misbruik en fouten is te groot volgens hen.

[pic] Yaiba krijgt een speciale editie

Tecmo Koei Europe today heeft de details van de Special Edition van Yaiba: Ninja Gaiden Z bekendgemaakt. Daarnaast heeft de uitgever een flinke partij screenshots van de game vrijgegeven.

De speciale edition is er voor PlayStation 3 en Xbox 360. Het bevat naast het spel een comic gemaakt door Dark Horse Comics. Mocht je Dead or Alive 5 Ultimate hebben dan krijg je extra kostuums voor Ryu Hayabusa en Momiji. De soundtrack van de game is te downloaden door middel van een voucher voor PlayStation 3-eigenaren en op de disc te beluisteren voor Xbox 360-bezitters.

In de screenshots zien we cyberninja Yaiba Kamikaze vechten met zijn aartsrivaal en voor ons oude bekende, Ryu Hayabusa. Yaiba: Ninja Gaiden Z komt 21 maart uit voor PlayStation 3 en Xbox 360 en voor pc-gebruikers via Steam.

Special Edition

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Yaiba: Ninja Gaiden ZYaiba: Ninja Gaiden Z

Niemand zag vertrek Van Basten aankomen

Het vertrek van Marco van Basten aan het einde van het seizoen bij sc Heerenveen komt voor velen als een verrassing. Ook de selectie van de Friezen had het niet verwacht. De keuze van Marco van Basten om na dit seizoen te stoppen als trainer van sc Heerenveen, heeft voor verrassing gezorgd.

Aanvoerder Joey van den Berg en erevoorzitter Riemer van der Velde zagen de beslissing van de voormalig bondscoach niet aankomen. "We hoorden het nieuws bij de lunch van Hans Vonk", zegt aanvoerder Joey van den Berg tegen de Leeuwarder Courant. "De boodschap kwam toch wel vrij onverwacht. We hadden als spelers de indruk gekregen dat de trainer en de club met elkaar door wilden. Niemand van ons had dit echt zien aankomen."

Van Basten mist naar eigen zeggen 'het goede gevoel' om zijn contract te verlengen. Wat Van den Berg betreft is het goede gevoel er bij de spelers wel. "De band tussen de spelers en Van Basten is positief. Hij heeft veel humor en houdt het luchtig. Hij geeft een goed gevoel en vaak is er niet meer nodig dan dat."

Ook erevoorzitter Riemer van der Velde had niet verwacht dat Van Basten zou vertrekken. "Marco heeft gezegd dat hij het naar zijn zin heeft bij de club. Ik had niet het gevoel dat er spanningen waren. Foppe en ik hebben in november met Van Basten over zijn toekomst gesproken. Er waren positieve dingen en een paar 'bespreekpunten', maar ons advies was helder: proberen om hem voor langere tijd te behouden voor de club."

"Ik had de stille hoop dat hij zou gaan verlengen, maar het stopt indien het goede gevoel er niet is. Ik geloof niet dat zijn salaris een struikelblok vormde of dat hij niet de gewenste spelers kon krijgen. Van Basten zal overal bij worden betrokken wanneer het om spelers gaat. Alles verloopt volgens goed overleg", aldus Van der Velde.

Nintendo DS-games komen naar Wii U

De Virtual Console voor Wii U krijgt uitbreiding met games die eerder verschenen voor Nintendo DS, de meest succesvolle Nintendo spelcomputer aller tijden. Het is nog niet precies welke games beschikbaar zullen komen en vanaf wanneer de games gaan verschijnen.

Naast de uitbreiding van de Virtual Console zal Nintendo ook meer waarde proberen toe te voegen aan de Gamepad. Nintendo geeft bijvoorbeeld aan dat de NFC-functionaliteiten, momenteel slechts in enkele smartphones aanwezig, niet goed benut worden. Op dit moment gebruikt enkel Pokémon Rumble in Japan de functies.

Met NFC, near field communications, kunnen apparaten met elkaar communiceren door ze op elkaar te tikken. Nintendo noemt Skylanders als voorbeeld van een mogelijke toepassing van NFC voor Nintendo Wii U.

Derde testdag Jerez (30/1/2014)

Vandaag stond al weer de derde testdag in Jerez op het programma. Nieuweling Kevin Magnussen klokte met de McLaren uiteindelijk de snelste tijd, ruim vier tienden van een seconde sneller dan Williams-coureur Felipe Massa. Robin Frijns reed voor Caterham, maar klokte geen tijd.

De test van vandaag liet eenzelfde beeld zien als de afgelopen dagen, waarbij de Mercedes- en Ferrari-teams veel ronden konden rijden en de Renault-teams problemen hadden. Voor Red Bull Racing blijken de problemen met de koeling zodanig te zijn dat Adrian Newey terug naar de tekentafel moet. Zusterteam Toro Rosso wist er ondanks dat Jean-Eric Vergne twee keer stil kwam te staan toch nog dertig rondjes uit te persen. Ook Caterham kende zo zijn problemen, waardoor Frijns niet verder dan tien ronden kwam.

McLaren was het enige team dat twee coureurs de baan opstuurde. In de ochtend mocht Jenson Button zijn programma afwerken, terwijl Magnussen in de middag mocht debuteren en gelijk veel kilometers kon maken. Aan het eind van de dag stuurde Max Chilton de Marussia MR03 voor de eerste maal het asfalt op en ogenschijnlijk zonder veel problemen legde hij toch nog vijf ronden af.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Magnussen McLaren-Mercedes 1:23.276 -.--- 52
2 F. Massa Williams 1:23.700 +0.424 47
3 L. Hamilton Mercedes 1:23.952 +0.676 62
4 J. Button McLaren-Mercedes 1:25.030 +1.754 40
5 F. Alonso Ferrari 1:25.495 +2.219 58
6 N. Hülkenberg Force India 1:26.096 +2.820 17
7 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:29.915 +6.639 30
8 A. Sutil Sauber 1:30.161 +6.885 34
9 R. Frijns Caterham -:--.--- -.--- 10
10 M. Chilton Marussia -:--.--- -.--- 5
11 D. Ricciardo Red Bull Racing -:--.--- -.--- 3

Snelle start voor Wii U

Komende zomer komt er een firmware-update voor Wii U waarmee een quickstart mogelijk zal worden. De console zal niet meer helemaal hoeven op te starten om je favoriete games te spelen. Vanuit een launchmenu kies je direct de game.

De optie werkt op dit moment nog niet op de hardware, de feature is enkel aangekondigd. Gelukkig heeft Nintendo wel een targetvideo gemaakt waarin we kunnen zien hoe de optie moet gaan werken. Je zou er zo'n 50% van je tijd mee besparen. 

Cringe compilatie

We hadden we de afgelopen jaren veel FAIL-filmpjes op het internet. Omvallende vrachtwagens, mensen die door het ijs zakken, skateboardongelukken en ga zo maar door. Tegenwoordig stijgt echter de vraag naar cringe-filmpjes. Oftewel, tenenkrommende situaties, sociaal vreemde persoonlijkheden en andere momenten waar je het niet kan helpen om plaatsverangende schaamte te voelen. Vaak in de vorm van zelfgemaakte filmpjes van de mensen zelf! Net zoals bij de FAIL-hype kan af en toe een compilatiefilmpje niet missen!

[vid] Spinal introduceert Fulgore

Ontwikkelaar Double Helix heeft een trailer van Spinal, die vanaf morgen beschikbaar is voor Killer Instinct, uitgebracht. Beter nog, na het gevecht met Jago zien we een korte teaser met daarin Fulgore.

Spinal heeft enkele oude bewegingen en mechanieken terug zoals het opvangen van energie door middel van zijn schild, waardoor hij zelf extra krachtige aanvallen krijgt. Teleporteren achter zijn vijand zal voor veel irritatie bij tegenstanders gaan zorgen, want veilig verdedigend in een hoekje afwachten is er niet meer bij. 

Daarna zien we Fulgore, de robot die zo te zien wat nieuwe truukjes erbij heeft geleerd. Een door de fans veelgevraagde terugkeer in de next-gen Killer Instinct was al een feit, en nu zien we dan zijn vernieuwe gedaante.

Koeman: "Geen toneelspeler"

De geruchten dat Ronald Koeman na dit seizoen stopt als hoofdtrainer van Feyenoord nemen toe. De coach laat zelf weten dat hij nog altijd plezier in zijn functie heeft. Koeman en Feyenoord hebben een lastige week achter de rug.

Eerst was er de uitschakeling in de KNVB Beker tegen Ajax en vervolgens de nederlaag bij ADO Den Haag. Hierdoor maakte Feyenoord pas op de plaats in de titelrace. Na de resultaten van afgelopen week had Koeman moeite om zijn teleurstelling te verbergen.

"Er wordt weleens gesuggereerd dat ik moedeloos zou zijn. Maar ik ben zo betrokken bij dit team en dan ben ik gewoon zo teleurgesteld na een nederlaag", laat hij aan RTV Rijnmond weten. "Ik ben gelukkig geen toneelspeler." Het contract van Koeman in Rotterdam loopt aan het einde van dit seizoen af. Nadat de functie van bondscoach aan hem voorbij ging, liggen alle opties nog open.

De trainer zegt in elk geval dat hij nog altijd plezier heeft in zijn huidige functie. "Als ik de volgende wedstrijd voorbereid, dan doe ik dat met alle plezier, drive en focus die ik moet hebben. Daarin heb ik deze week het team ook wel zien reageren", aldus Koeman.

Voor Feyenoord staat vrijdag al weer een nieuwe belangrijke wedstrijd op het programma. Vitesse brengt een bezoek aan De Kuip en heeft vijf punten meer dan de Rotterdammers. Opnieuw een seizoensbepalend duel voor Koeman en co.

Damrak maakt pas op de plaats

 De Amsterdamse beurs is donderdag, na opnieuw een volatiele handelsdag, vlak gesloten. De AEX sloot 0,1 procent hoger op 389,61 punten. Daarmee bleef de Amsterdamse beurs achter op de omringende beurzen, waar het groen de koersenborden duidelijker domineerde.

De relatief slechte prestatie van de AEX was toe te schrijven aan enkele zwaargewichten die stevige verliezen leden. De AEX kreeg donderdagmiddag nog even de geest nadat in Amerika de economische groei over het vierde kwartaal bekend werd gemaakt. Voorlopige cijfers wezen op een groei van 3,2 procent. Toch bleek de opleving op het Damrak van korte duur.

In de AEX werden dertien fondsen hoger verhandeld, tegenover twaalf fondsen lager. De grootste dalers waren Fugro en Heineken met respectievelijk 2,2 en 2,8 procent. Fugro had te lijden onder een koersdoelverlaging door Nomura. Heineken was vooral de dupe van tegenvallende prestaties van sectorgenoot Diageo in met name Nigeria, dat voor de Nederlandse bierbrouwer een van de belangrijkste afzetmarkten is.

Zorgen om de opkomende markten was volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen ook de aanleiding dat beleggers voorzichtig waren met Unilever. De indexzwaargewicht leverde 0,8 procent in.

Het zwaarwegende Royal Dutch Shell had daarentegen juist een goede dag en koerste anderhalf procent hoger. De winstval van de oliereus was na de recente winstwaarschuwing geen verrassing meer.

De grootste stijger in de AEX was evenwel KPN met 2,9 procent. Brussel liet weten een oordeel te vellen over de verkoop van E-Plus, waarbij het Duitse Bundeskartellamt wordt gepasseerd. Volgens Bernstein Research prefereren zowel de betrokken bedrijven als beleggers een oordeel door Brussel boven dat van de Duitse toezichthouder.

De AMX sloot eveneens nipt in de plus, onder leiding van Heijmans. De bouwer koerste 4,9 procent hoger nadat ING het koersdoel verhoogde. Volgens de analisten van de bank biedt een herstellende huizenmarkt veel kansen voor Heijmans. Ook USG People had de wind weer in de rug en steeg 2,2 procent.

De grootste stijger was pennystock Pharming, dat 11,2 procent hoger koerste. NSI was met een verlies van 2,8 procent de sterkste daler.

Smallcap Wessanen zette een 3,3 procent hogere koers neer nadat Highclere een eerste belang in het fonds meldde.

Meg Ryan maakt regiedebuut met hulp van Tom Hanks

Meg Ryan gaat voor het eerst een film regisseren. De 52-jarige actrice tekent voor de regie van Ithaca, dat gaat over het thuisfront van soldaten die strijden in de Tweede Wereldoorlog. Ze slaat voor haar regiedebuut wederom de handen ineen met Tom Hanks. De acteur, die met Ryan in drie films speelde, treedt op als uitvoerend producent.

Ithaca is gebaseerd op het boek The Human Comedy van William Saroyan uit 1943, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Het verhaal draait om een 14-jarige jongen die voor zijn alleenstaande moeder, zusje en broertje moet zorgen als zijn broer wordt uitgezonden. Hij krijgt ook de gevolgen van de oorlog op andere gezinnen mee als hij op zijn fiets telegrammen aflevert.

Ryan speelt bovendien een rol in de film, net als Melanie Griffith en Sam Shepard. Met Hanks was ze te zien in de films Joe Versus the Volcano, Sleepless in Seattle en You've Got Mail.


Meg Ryan maakt regiedebuut met hulp van Tom Hanks (Foto: Novum)

Daniel Craig in thriller The Whole Truth

Daniel Craig gaat spelen in de thriller The Whole Truth. De 45-jarige acteur heeft zich verbonden aan het project dat zich momenteel nog in de beginfase bevindt, weet het Amerikaanse film- en tv-vakblad Variety.

Over de plot van The Whole Truth is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat Nicholas Kazan tekent voor het scenario van de film. Thrillers als Fallen met Denzel Washington en Enough met Jennifer Lopez waren ook van zijn hand.

Wanneer The Whole Truth wordt opgenomen en verschijnt is nog niet bekend. Craig keert sowieso terug als James Bond. Het 24e avontuur van de Britse geheim agent draait eind volgend jaar in de bioscopen.


Daniel Craig in thriller The Whole Truth (Foto: Novum)

Sparta haalt Boukhari, Roorda en Bessa

Sparta Rotterdam heeft drie nieuwe spelers gehaald. De club bereikte overeenstemming met Nourdin Boukhari, Daniel Bessa en Geert Arend Roorda.

Boukhari is bij Sparta geen onbekende, hij speelde er al eerder en traint al een aantal maanden mee met de selectie. De 25-jarige Roorda is afkomstig van N.E.C. Nijmegen waar hij transfervrij mocht vertrekken.

De 21-jarige Bessa wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van het Italiaanse Internazionale.

Filmnummer uit race om Oscar gehaald

Alone Yet Not Alone maakt geen kans meer op een Oscar. Het nummer bij de gelijknamige film is gediskwalificeerd door de organisatie achter de filmprijs. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft ontdekt dat de componist het lied heeft gepromoot onder de leden die gaan over de muzieknominatie.

Twee weken geleden werd bekend dat Alone Yet Not Alone was genomineerd voor een Oscar. Componist Bruce Broughton, zelf lid van het uitvoerend comité van de muziektak, stuurde in de periode dat de selectie werd gemaakt een e-mail naar de leden om hen te wijzen op zijn nummer. Dat wekt volgens de voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences de indruk van een 'oneerlijk voordeel'.

Broughton is 'kapot' van de maatregel. "Ik heb toegegeven aan de simpelste, onschuldigste, kleinschaligste campagne mogelijk", zegt hij tegen het Amerikaanse film- en tv-vakblad Variety. Volgens hem hebben de andere genonimeerden 'maandenlange promotie en reclame' gevoerd.

Die anderen zijn U2 met het nummer 'Ordinary Love' bij de film Mandela: Long Walk to Freedom, Pharrell Williams met 'Happy' bij Despicable Me 2, Demi Lovato met 'Let it Go' bij Frozen en Karen O met 'The Moon Song' bij Her. Er komt geen vervanger voor Alone Yet Not Alone.

De Oscars worden op 2 maart uitgereikt in Los Angeles.


Filmnummer uit race om Oscar gehaald (Foto: Novum)

Sharon Doorson vindt acteerdebuut erg spannend

Sharon Doorson vindt het spannend om haar acteerdebuut te maken. "Als kind heb ik op amateurniveau wel eens geacteerd, maar dat vond ik vreselijk eng", vertelt de 26-jarige zangeres, die komende week aan de slag gaat met de opnamen van de film Heksen Bestaan Niet, vandaag aan De Telegraaf.

Desondanks verwacht Doorson met vertrouwen voor de camera's te staan. "Nu ik meer ervaring heb in de spotlights verwacht ik dat het spelen me ook wel beter af gaat", vertelt de zangeres, die meedeed aan de talentenjachten Popstars: The Rivals en The Voice of Holland. "Door het zingen dat ik op vele podia in het land doe, merk ik wel dat ik me niet zo snel meer opgelaten voel."

In Heksen Bestaan Niet, die in juni in première moet gaan, is Doorson te zien naast onder anderen Roué Verveer, Bas Muijs en Jörgen Raymann. Voor de opnamen hoeft Doorson het land niet uit. "De draaidagen die ik heb, zullen alleen in Nederland zijn. Andere spelers, zoals Jörgen Raymann, reizen zelfs af naar de Canarische Eilanden. Ik kijk er erg naar uit en ben benieuwd of ik dat 'enge' gevoel van vroeger volledig los kan laten."


Sharon Doorson vindt acteerdebuut erg spannend (Foto: Novum)

Cast Toscaanse Bruiloft vindt trouwerij vaak gęnant

De meeste acteurs in de nieuwe Nederlandse romantische komedie Toscaanse Bruiloft hebben eigenlijk niet zo veel met bruiloften. "Het ergst vind ik die trouwambtenaren", zegt Jan Kooijman, die de hoofdrol van Jeroen speelt, voor de camera van Novum Nieuws. "Ze doen vast hun best, maar het is toch vaak een speech die je overal wel kunt oplepelen."

Daar kan Carolien Spoor, die het zusje van de bruid speelt, over meepraten. "Vaak kun je op de site van de gemeente het praatje beluisteren waarmee ze zichzelf verkopen. Dat is echt heel lachwekkend." De inmiddels verloofde actrice weet wel hoe ze het op haar eigen huwelijk regelt. "Ik vraag een vriend. Het is tegenwoordig vrij simpel om voor een dag trouwambtenaar te worden."

Hoofdrolspeler Sophie van Oers, wier personage Sanne in de film onverwacht voor Jeroen valt, vindt juist dat het trouwende stel vaak voor problemen zorgt. "Ze nodigen je wel uit voor de receptie, maar dan weer niet voor het diner, en dan weer wel voor het feest. Dan moet je dus ergens in de avond maar bij de plaatselijke bowlingbaan je snackje regelen. En onder aan de uitnodiging staat dan dat ze graag een envelopje met geld willen. Ik vind het echt geforceerd."

Ernst Daniël Smid, die de stiefvader van Sanne speelt, ziet er dan wel weer de humor van in. "Je moet tijdens de receptie in de kerk stiekem een wind laten. En dan verwijtend om je heen kijken als je wat ruikt, zoekend naar de dader. Heel leuk."

"Het meest gênante wat ik ooit meemaakte is dat de zanger de hele champagnetoren omstootte", lacht Dirk Zeelenberg, die de nonchalante vader van de bruid speelt. "Echt een toren van honderden glazen. En alle gasten hadden zin in champagne, dus iedereen kon zijn bloed wel drinken. Het was ook nog eens een showbizzhuwelijk, met allemaal mensen uit de branche. Die man heeft volgens mij nooit meer gewerkt. Als ik ooit moet lachen voor een scène dan denk ik daar aan terug en gaat het moeiteloos."

In Toscaanse Bruiloft organiseert Sanne bruiloften voor Nederlanders op een Toscaans landhuis. Ze leeft voor het geluk van anderen maar zet haar eigen liefdesleven vaak op een laag pitje. Totdat Jeroen ten tonele verschijnt, maar hij lijkt niet op zoek naar een echte relatie. De film, met ook Lieke van Lexmond, Ruud Feltkamp, Simone Kleinsma en Diederik Ebbinge, draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscoop.


Cast Toscaanse Bruiloft vindt trouwerij vaak gênant (Foto: Novum)

Nymphomaniac II niet in Roemeense bioscopen

Nymphomaniac II mag niet worden vertoond in Roemeense bioscopen. Dat heeft de bioscoopbond van het land woensdag besloten. De film van de Deense regisseur Lars von Trier gaat over de erotische belevenissen van een vrouw.

De film zou uitkomen op 7 februari, maar dat gaat niet door. De distributeur van Nymphomaniac II noemt het verbod 'uniek in Europa' en laat weten het besluit aan te vechten. Het eerste deel van Nymphomaniac was wel in Roemeense bioscopen te zien.

De Meisjes van Thijs mogelijk naar de bioscoop

De Meisjes van Thijs komt mogelijk op het witte doek. De producent van de internetserie wil 'heel graag' een film maken over de belevenissen van Thijs.

"We zijn in een heel vroeg stadium", laat een woordvoerder van Blackframe weten. "We zijn aan het nadenken over een synopsis." In de serie probeert Thijs, een rol van David Lucieer, elke aflevering een meisje in te palmen.

De Meisjes van Thijs is geselecteerd voor het LA Webfest, een festival voor internetseries dat in maart plaatsvindt. De serie vond eerder al zijn weg naar het kleine scherm. De Meisjes van Thijs werd in 2012 uitgezonden door Comedy Central.

Regisseur Jan Doense wint Amerikaanse filmprijs

Cheesehead Blues is in de prijzen gevallen op het Clarksdale Film Festival in Mississippi. De bluesdocumentaire van de Nederlandse regisseur Jan Doense kwam als winnaar uit de bus in de categorie best blues & roots music film.

"Wow, Cheesehead Blues wint best blues & roots music film award en is nog niet eens helemaal af", staat op de facebookpagina van Cheesehead Blues, over een Nederlander in de Mississippi Delta. Het Clarksdale Film Festival vond afgelopen weekeinde plaats.

OM wil hogere straf in Zoetermeerse zwavelzuurzaak

Tegen de man die in 2011 in Zoetermeer zijn ex met zwavelzuur overgoot is donderdag in hoger beroep achttien jaar cel en tbs geëist. Justitie eiste in eerste aanleg nog zestien jaar en tbs, waarvoor de man ook veroordeeld is. De eis is nu hoger omdat de vrouw inmiddels zelfmoord heeft gepleegd en het OM moord aan de tenlastelegging heeft toegevoegd.

De nu 28-jarige man verminkte zijn ex-vriendin in augustus 2011 in haar slaapkamer. Hij schoor eerst haar haar af en gooide vervolgens tot twee keer toe zwavelzuur over haar heen. De vrouw, moeder van twee kinderen, raakte zwaar verminkt in haar gezicht. Ze onderging talloze operaties om weer op de been te komen. In februari vorig jaar pleegde ze zelfmoord.

Volgens justitie is het duidelijk dat het overgieten met zwavelzuur en de gevolgen daarvan in relatie staan met de dood van de vrouw. Het maakt niet uit of zij direct als gevolg van het letsel en de ernstige verminkingen is overleden of daartoe is 'gedwongen door de onmenselijke situatie', aldus het OM in Den Haag.

Arriva sponsort carnavalswedstrijd in Limburg

Een openbaarvervoerbedrijf dat een lokaal evenement sponsort, is niet erg bijzonder. Tenzij het om een bedrijf gaat dat een evenement sponsort in een plaats waar het niets te zoeken heeft, omdat de concurrent daar het openbaar vervoer verzorgt. Arriva is zo'n bedrijf. Arriva is namelijk sponsor van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) in Grubbenvorst, een plaats waar Veolia het alleenrecht op openbaar vervoer heeft.

Arriva wil door de sponsoring van de finale van het LVK naamsbekendheid krijgen in Limburg. "We willen zichtbaar zijn in alle regio's. Ook de provincies waar we niet rijden", meldt een woordvoerder van het bedrijf aan de Limburgse omroep L1. Of dit ook betekent dat Arriva in 2016 het stokje over wil nemen van Veolia, wil de woordvoerder echter niet zeggen.  

De finale van het LVK vindt plaats op vrijdag 14 februari. Het evenement wordt gehouden in de veilinghallen van ZON fruit & vegetables.

Bieber inderdaad onder invloed bij racepartij

Justin Bieber had geblowd en medicijnen geslikt toen hij vorige week in de boeien werd geslagen. In de berichten rond zijn arrestatie vorige week donderdag bij een illegale straatrace werd daar al over gesproken, maar toxicologisch onderzoek heeft dat nu bevestigd, schrijft de Amerikaanse entertaimentwebsite TMZ.

Uit urineonderzoek blijkt dat de 19-jarige zanger op het moment van zijn arrestatie THC en alprazolam in zijn lichaam had. THC is de werkzame stof in cannabis, terwijl alprazolam wordt voorgeschreven bij paniek- en angststoornissen. De zanger zou tegen de politie hebben gezegd dat hij het geneesmiddel van zijn moeder had gekregen en de hele dag joints had gerookt in de studio.

Bieber werd aangehouden voor rijden onder invloed. Zijn gedrag leverde een petitie tegen hem op. De handtekeningenactie om de Candese zanger uit de Verenigde Staten te laten zetten heeft meer dan honderdduizend handtekeningen opgeleverd. Met het bereiken van dat aantal moet de Amerikaanse overheid zich buigen over zijn verblijfsvergunning.

Sochi keurt eerste demonstratie goed

Het stadsbestuur van het Russische Sochi heeft de eerste demonstratie goedgekeurd die tijdens de Olympische Winterspelen wordt gehouden. Het wordt een betoging over de crisis in Oekraïne, liet het ministerie van binnenlandse zaken donderdag weten.

Demonstraties tijdens de Spelen mogen alleen in een daarvoor bestemd gebied in Chosta, zo'n twaalf kilometer van Sochi, worden gehouden. Details over de betoging over Oekraïne, zoals wie de vergunning heeft aangevraagd, gaf het ministerie niet.

Prostitutiemuseum opent deuren volgende week

Het prostitutiemuseum Red Light Secret gaat volgende week donderdag open. Bezoekers van het museum op de Wallen in Amsterdam krijgen de mogelijkheid in de huid te kruipen van een prostituee. Bij het museum komt een informatiecentrum voor jongeren over prostitutie en loverboys.

"Bezoekers lopen door prostitutiekamers, waaronder een typische Wallen-etalage en een peeskamer", staat te lezen in een verklaring van het nieuwbakken museum. Gasten krijgen ook de ruimte hun 'erotische geheimen' op te biechten. De bekentenissen worden samengevat op een zogeheten Klaagmuur.

Het museum is tot stand gekomen met hulp van de belangenvereniging voor prostituees stichting Geisha en de gemeente Amsterdam. Red Light Secret is gevestigd aan de Oudezijds Achterburgwal. Het museum is iedere dag open vanaf het middaguur tot middernacht en de entree bedraagt 7,50 euro.

Duitsers drinken minder bier

De Duitse liefde voor bier is opnieuw geslonken. Voor het zevende jaar op rij is de afzet van bierbrouwerijen gedaald. Dat meldde het Duitse Statistische Bondsambt donderdag.

Afgelopen jaar werd slechts 94,6 miljoen hectoliter bier verkocht, wat een daling van twee procent en de laagste stand sinds de Duitse eenwording is. De brouwerijen dachten aanvankelijk dat het tegenvallende Duitse weer de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de afname is geweest. Maar dat is niet genoeg om de langere trend te verklaren. In 2001 werd er nog 108 miljoen hectoliter bier geconsumeerd. De branche vermoedt dat ook de toenemende vergrijzing een rol speelt. Gepensioneerden drinken minder bier.

Er werd ook minder Duits bier geëxporteerd. Alleen naar landen buiten de Europese Unie nam de uitvoer toe. Ook mixdrankjes van bier met limonade, cola of fruitsap werden minder genuttigd.

De tegenvallende verkoopcijfers zijn niet het enige slechte nieuws voor de bierbrouwerijen. Het Bondskartelambt heeft een aantal bedrijven, waaronder Bitburger, Krombacher, Veltins en Warsteiner, op de vingers getikt voor illegale prijsafspraken. Zij moeten gezamenlijk meer dan honderd miljoen euro aan boetes betalen.

Geen vrees voor winterse Super Bowl

De organisatie van de Super Bowl hoeft niet te vrezen voor slecht weer. Waar de afgelopen weken sneeuwstormen over het land trokken, zou het zondagavond bij de finale van het American-footballseizoen in New Jersey rustig moeten blijven. Dat laat weeronline.nl donderdag weten.

Het wordt ongeveer 9 graden met zonnige periodes in de stad aan de oostkust van de Verenigde Staten. Later op de avond kan er wat neerslag vallen. Op zaterdag blijft het droog, wat betekent dat het veld van het niet overdekte MetLife Stadium niet te lijden heeft onder het weer.

Het wordt de eerste Super Bowl ooit in een open stadion in een gebied waar het rond de finale, die in januari of begin februari gehouden wordt, normaal gesproken koud is. De strijd in de 48e editie van het evenement gaat tussen Denver Broncos en Seattle Seahawks.

De aftrap zondag is om 18.30 uur plaatselijke tijd, oftewel maandag 00.30 uur in Nederland.

Killzone Shadow Fall gaat over de 2 miljoen grens

Killzone Shadow Fall is al 2,1 miljoen keer verscheept. Dat maakt Sony ter monde van Shuhei Yoshida, Sony Worldwide Studios-baas, bekend. De game van Nederlandse makelij wist dus ondanks tegenvallende recensies erg goed te presteren.

Guerrilla Games werkt op dit moment aan een nieuwe IP (lees: geen Killzone). Waarschijnlijk horen we op de E3 meer hierover.

Lichte daling onderschepte valse euromunten

Politie, banken en winkels hebben vorig jaar in de eurozone ruim 175.000 valse euromunten onderschept. Dat zijn er vier procent minder dan in 2012. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt.

Het aandeel valse munten in het betalingsverkeer is overigens gering. Tegenover ieder aangetroffen nepstuk staan honderdduizend echte munten. Vooral munten van twee euro zijn bij valsemunters populair: twee op de drie opgespoorde nepmunten is een 2 eurostuk. Geldstukken van vijftig cent en een euro vertegenwoordigen beide ruim vijftien procent van het totaal aan valse munten in omloop.

Volgens de Europese Commissie zorgen technische vooruitgang en goede samenwerking tussen lidstaten voor een succesvolle aanpak van valsemunterij. Het orgaan bepleit meer internationale coördinatie en strengere wetgeving. Ook ziet de commissie graag in heel Europa minimumstraffen voor valsemunterij.

Terwijl het aantal onderschepte valse euromunten afneemt, duiken valse biljetten steeds vaker op, maakte de Europese Centrale Bank al eerder bekend. In 2013 troffen de eurolanden ruim 670.000 valse eurobiljetten aan, een toename van 26 procent ten opzichte van 2012.

Ook in Nederland stijgt het aantal valse biljetten in omloop: in de eerste helft van 2013 rapporteerde De Nederlandsche Bank een toename van 49 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Zowel in Nederland als daarbuiten duiken vooral valse briefjes van twintig en vijftig euro op.

Scholieren: pietendiscussie nieuws van 2013

De discussie over Zwarte Piet is volgens Nederlandse scholieren het nieuws van 2013. Dat blijkt uit de jaarlijkse scholierenpeiling van Nieuws in de Klas waaraan 1600 leerlingen hebben deelgenomen. De gifaanval in Syrië kwam op de tweede plaats, gevolgd door de tyfoon op de Filipijnen.

Leerlingen in het basisonderwijs verkozen de gifaanval in Syrië en de tyfoon boven de discussie over het discriminatoire gehalte van Zwarte Piet als nieuws van het jaar. In het voortgezet onderwijs denken scholieren daar anders over. Zij vonden de pietendiscussie het belangrijkste nieuws. Gemiddeld genomen is dat hét nieuwsonderwerp van 2013.

De in december overleden Nelson Mandela werd door de leerlingen met 51 procent van de stemmen verkozen tot nieuwspersoon van het jaar. Popzangeres Miley Cyrus kwam op de tweede plaats met negen procent van de stemmen dankzij haar extravagante gedrag. De leerlingen verkozen 'selfie' tot woord van het jaar.

Nieuws in de Klas, een initiatief van de brancheorganisatie van nieuwsbedrijven, stelde een jaaroverzicht samen van dertig gebeurtenissen uit 2013, dertig nieuwspersonen en dertig nieuwswoorden.

Betrapte biatlete Starykh uit Russisch team gezet

De Russische biatlete Irina Starykh is één van de drie sporters die deze week een positieve test hebben afgeleverd. Dinsdag werd bekend dat twee Russische biatleten en één deelnemer uit Litouwen betrapt waren. Donderdag maakte de Russische bond bekend dat Starykh één van de atleten is.

Starykh, de nummer zes in de stand om de World Cup, stuurde een brief aan de Russische biatlonbond waarin zij vertelde dat de IBU, de internationale biatlonbond, haar heeft geïnformeerd over de test. "Ik ben in een moeilijke situatie terechtgekomen en ik acht het nodig om u in te lichten over mijn besluit om het olympische team voor onbepaalde tijd te verlaten", aldus de Russische. "Ik heb een bericht gekregen van de IBU, waarin staat dat één van mijn tests een positief resultaat heeft opgeleverd. Dit nieuws kwam zeer onverwacht en het spijt me enorm dat dit verhaal gekoppeld is aan mijn naam.

Ze gaat verder door te zeggen dat ze onmiddelijk heeft gekozen voor het openen van de B-staal, omdat het volgens haar allemaal berust op een misverstand. "Ik vind het echter onacceptabel om, zolang de uitslag van de B-staal nog niet bekend is, in het team te blijven. Ik ben mij er terdege van bewust dat ik, in de ogen van het publiek, een schaduw werp op het Russische biatlonteam als ik daar onderdeel van blijf. Ik heb het recht niet om de rest van het team hierbij te betrekken, en dat is ook absoluut niet mijn bedoeling." Starykh sluit haar brief af met de vraag om haar uit het Russische team te zetten, wat door de bond donderdag dus is gedaan.

De 26-jarige Starykh maakte afgelopen winter haar debuut in de World Cup met een 21e en een 37e plaats in Oslo. Dit seizoen maakte ze vooral in het begin grote indruk. In Östersund, de eerste halte van de World Cup, pakte ze direct een vijfde plek in de sprint. Nog geen week later had ze in Hochfilzen een derde en vijfde plaats te pakken. Nog een week verder, in Annecy-Le Grand Bornand werd ze in de achtervolging zelfs tweede. In de strijd om de World Cup is ze met een zesde plek de beste Russische.

Stybar aan de start WK veldrijden

Zdenek Stybar zal zondag meedoen aan het WK veldrijden in Hoogerheide. De Tsjech liet dit vandaag weten.

De Tsjech heeft zich toegelegd op het wielrennen op de weg en daarom twijfelde hij lang over deelname aan de wereldtitelstrijd veldrijden. "Het parcours is verrassend snel en droog. Het mag van mij voor zondag zelfs regenen zodat het wat zwaarder wordt”, zei de wereldkampioen van 2010 en 2011.

Stybar reed dit  seizoen een paar wedstrijden bij het veldrijden. Hij won in Bredene.

Basisschooldocent vast voor bezit kinderporno

Een 27-jarige basisschooldocent uit Veenendaal wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Op zijn computer werden zo'n 1500 filmpjes en 7500 foto's gevonden. Dat bleek woensdag op een pro-formazitting van de zaak.

De man, die les geeft op een protestants-christelijke basisschool in Veenendaal, is op non-actief gesteld, laat een woordvoerder van de school weten. De docent werd in oktober opgepakt en zit sindsdien in voorlopige hechtenis, meldt het Openbaar Ministerie. De herkomst van de bestanden wordt nog onderzocht. De zaak wordt op 26 maart inhoudelijk behandeld.

'Weekers niet onder druk gezet'

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft er zelf voor gekozen om op te stappen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) tijdens een persconferentie op het Catshuis donderdagmiddag. "Het is zijn eigen besluit geweest", antwoordde Rutte op de vraag of hij Weekers onder druk heeft gezet om op te stappen.

De premier zei verder dat hij het besluit van Weekers 'betreurt'. Hij was er naar eigen zeggen van overtuigd dat de staatssecretaris de problemen bij de Belastingdienst had kunnen oplossen. "Hij had mijn volle ondersteuning daarvoor."

Rutte wilde niet ingaan op de manier waarop Weekers woensdagavond het debat voerde. "Het gaat in de politiek niet alleen om debatten, maar ook over maatregelen nemen en problemen oplossen. Mijn opvatting is dat Weekers dat had gekund. Hij was een heel goede collega die verschrikkelijk hard heeft gewerkt. Hij heeft voor de VVD, voor de Belastingdienst en voor het land goede dingen gedaan."

Rutte verwacht begin volgende week een nieuwe staatssecretaris bekend te kunnen maken.

Frans Weekers trad woensdagavond af na een debat over problemen met toeslagen bij de Belastingdienst. Hij was tot de conclusie gekomen dat hij over onvoldoende draagvlak beschikte in de Tweede Kamer om zijn functie nog langer te kunnen uitvoeren. Premier Rutte liet in een reactie daarop weten het besluit van Weekers te 'respecteren'. Ook bedankt hij de politicus voor zijn 'grote inzet' de afgelopen jaren.

Youfone voorlopig shirtsponsor Vitesse

Vitesse heeft een shirtsponsor gevonden voor de rest van het seizoen. De naam van telecomprovider Youfone zal de resterende veertien competitiewedstrijden op het tricot van de Arnhemse club prijken. Dat maakte Vitesse donderdag bekend.

Vitesse speelt al zonder sponsornaam op het shirt sinds in de zomer van 2012 het contract met Simpel.nl werd ontbonden. Naar verluidt hield de huidige nummer twee van de Eredivisie verschillende keren de boot af omdat het alleen geïnteresseerd zou zijn in een gerenommeerd bedrijf als geldschieter.

De nieuwe sponsornaam is vrijdag al voor het eerst te zien op de shirts. Vitesse speelt dan in de Eredivisie uit tegen Feyenoord.

[Foto] Chilton toont Marussia MR03

Het Marussia F1 Team heeft vandaag in Jerez voor het eerst de MR03 de sporen kunnen geven. Aan Max Chilton was de eer om de eerste ronde met de bolide van het team uit Banbury te rijden. Jules Bianchi is de andere coureur en hij zal waarschijnlijk morgen meters mogen gaan maken.

Afgelopen dinsdag zou het team al in actie komen, maar technische problemen zorgden ervoor dat het baandebuut van de MR03 twee dagen uitgesteld moest worden. De nieuwe zaken zijn onder meer de krachtbron. Zo heeft het team de oude V8-motor van Cosworth ingeruild voor een 1,6 liter V6-turbomotor van Ferrari en is de auto net als die van veel concurrenten voorzien van een puntneus. Verder zijn bijna alle onderdelen opnieuw ontworpen, zo weet hoofdontwerper John McQuilliam te melden.

Nintendo wil je leven verbeteren

Het zijn barre tijden voor Nintendo. De game-gigant hield gisteravond een zitting in Japan waarin het de dramatische kwartaalcijfers, vooral aan de floppende Wii U te wijten, presenteerde. President Satoru Iwata legde vervolgens uit wat Nintendo van plan is om dit recht te te trekken. Het antwoord: een 'Quality Of Life'-platform.

Nintendo wil de komende tien jaar een platform opzetten waarmee mensen op een leuke manier hun gezondheid kunnen verbeteren. Nintendo is niet alleen van plan om de gezondheid van mensen aan te pakken, dat is slechts de eerste stap. Het QOL-platform gaat volgens Iwata ook nieuwe mogelijkheden aanbieden voor 'leren' en 'levensstijl'. Nintendo verwacht hiermee een groter publiek te kunnen aanboren.

Tegenwoordig heb je horloges die je hartslag meten en andere kleine gadgets die je bij je kunt dragen om je gezondheid in de gaten te houden. Iwata zegt dat Nintendo een stap verder is dan deze 'wearables'. Het QOL-platform wordt een 'non-wearable'. Wat dit precies inhoudt, is vooralsnog volstrekt onduidelijk. Meer details zullen later dit jaar bekendgemaakt worden.

Het platform moet in 2015 uitkomen en zal naast de 3DS en Wii U bestaan. Vergeet niet dat Nintendo een paar jaar geleden meer dan 22 miljoen Wii Fit balance boards wist te verkopen.

'NASA verdoezelt aliens op Mars'

De NASA wordt voor de rechter gesleept. Volgens Rhawn Joseph verdoezelt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie het bestaan van buitenaards leven op Mars.

De Amerikaanse schrijver en wetenschapper reageert hiermee op een opmerkelijke vondst. Drie weken geleden dook namelijk ineens een vreemde steen op op beelden van Marsrover Opportunity. Deze steen lag enkele dagen daarvoor nog niet op de rode planeet.

Volgens NASA gaat het hier om een meteoriet of een door Opportunity aangetikte steen. Volgens Joseph gaat het hier absoluut niet om een steen. Volgens hem is het een soort paddestoel die groeit op Mars.

De beste man, die werkzaam is bij het tijdschrift Journal of Cosmology, heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen de NASA. Hij eist dat de ruimtevaartorganisatie de vermeende steen op een wetenschappelijke wijze onderzoekt. Ook wil hij dat het voorwerp van dichtbij wordt gefotografeerd.

Steen of paddo? NASA wil het graag onder de pet houden...

Xbox-insider lekt als een gek

Een Xbox-insider heeft op NeoGAF allerlei informatie gelekt over de toekomstige plannen van Microsoft. Het meest opvallende nieuws is dat Crackdown 3 in de maak, Halo 5 pas in 2015 uitkomt en dat Microsoft een witte Xbox One op de markt brengt. Let op, vat dit alles als een gerucht op.

NeoGAF-gebruiker 'ntkrnl' begon gisteravond plotseling allerlei nieuwtjes te posten in een topic. Een NeoGAF-mod vroeg hem om achter de schermen zijn identiteit kenbaar te maken. De mod deelde vervolgens mee dat deze persoon inderdaad toegang heeft tot dit soort informatie.

Dit zijn de dingen die ntkrnl tot nu toe heeft gelekt:

 • Crackdown 3 is in de maakt, het komt alleen wel pas in 2016 uit.
 • Halo 5 komt pas volgend jaar uit.
 • Dit najaar brengt Microsoft in plaats daarvan een HD-remake van Halo 2 uit, het bevat bovendien een beta-uitnodiging voor Halo 5. Ports van Halo 3 en 4 komen in 2014 uit voor Xbox One.
 • Quantum Break en Sunset Overdrive komen in het najaar van 2014 uit. Van die laatste game komt ook een console-bundel.
 • Microsoft komt dit najaar met een witte Xbox One. In maart brengt Microsoft de eerste grote firmware update uit. Deze update moet ander andere het party-systeem fixen. Deze twee nieuwtjes zijn inmiddels bevestigd door The Verge.
 • Er komt ook een versie met een harde schijf van 1TB.
 • Forza Horizon 2 komt in september uit.
 • Fable Legends komt in de zomer van 2015.
 • De nieuwe Gears of War is nog heel ver weg, misschien vergt het nog 2.5 jaar aan ontwikkeling.
 • Platinum Games is inderdaad bezig met een Xbox One-exclusive.
 • Het geschrapte project van Black Tusk heette Shangheist.

Dat was het voor dit moment, maar mogelijk lekt ntkrnl de komende dagen nog meer.

Zoon golflegende Ballesteros maakt debuut op Europese Tour

Javier Ballesteros, zoon van de overleden golflegende Seve Ballesteros, heeft als amateur zijn debuut gemaakt op de Europese Tour. Hij kreeg de uitnodiging in plaats van zijn vader. De Dubai Desert Classic viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan en besloot alle oud-kampioenen uit te nodigen om deel te nemen. Seve won het toernooi in 1992.

Aangezien Seve mei 2011 overleed aan kanker besloot de organisatie zijn oudste zoon Javier uit te nodigen. Twee dagen geleden verving Javier ook al zijn vader al tijdens de Champions Challenge, een speciale wedstrijd met alleen de oud-kampioenen. Ook Robert-Jan Derksen was van de partij, hij won het toernooi in 2003. De Champions Challenge werd gewonnen door Hendrik Stenson en Rafaël Cabrera-Bello met een score van 66 (zes onder par). Beide spelers mochten 250.000 dollar bijschrijven. Derksen bleef steken op 70 (twee onder par) en Ballesteros noteerde een 74 (twee boven par). 

De 25-jarige Ballesteros mocht afslaan met José María Olazábal en Miguel Ángel Jiménez, twee goede vrienden van Seve. Olazábal was emotioneel bij het begin van de Champions Challenge: "Als ik Javier zie, zie ik Seve. Hij brengt vele herinneringen terug. Ik zie veel van Seve in Javier. Zijn maniertjes lijken op dat van zijn vader. Zijn korte spel is erg goed. Hij kan net zo goed chippen en putten als zijn vader."  Javier heeft als amateur in september 2012 de Madrid Open gewonnen en vorig jaar heeft hij enkele wedstrijden op de Challenge Tour gespeeld.

Op dag één van de Dubai Desert Classic eindigde Javier op een gedeeld 95e plek. Hij liet een 74 noteren, twee slagen boven het baangemiddelde. De Nederlanders Joost Luiten, Daan Huizing en Robert-Jan Derksen deden ook mee in Dubai. Luiten had 70 slagen nodig. Mede door een eagle op hole 18 kwam hij op twee slagen onder par. Hij staat daarmee gedeeld 35e. Daan Huizing en Derksen kwamen het clubhuis binnen met 73 (één boven par) en 74 (twee boven par) slagen. Rory McIlroy is de leider na de eerste dag. Hij ging de achttien holes af in 63 slagen, negen slagen onder par. 

Vader vrijgesproken van ontvoeren 2-jarig kind

Een Kroatische Edammer is donderdag vrijgesproken van het ontvoeren van zijn dochtertje. De rechtbank in Alkmaar oordeelde dat er geen bewijs is dat hij zijn 2-jarige kind aan het ouderlijk gezag van haar moeder heeft onttrokken. Het Openbaar Ministerie had drie jaar celstraf geëist tegen de 58-jarige man, waarvan een voorwaardelijk.

Misdaadjournalist en programmamaker John van den Heuvel moest tijdens de strafzaak getuigen, omdat hij in juli samen met de moeder het kind in Kroatië probeerde terug te krijgen. Omdat de vader het kind niet wilde afgeven, lukte dat niet.

Volgens de rechtbank wist de vrouw waar haar dochtertje was en kon ze gewoon via een vast telefoonnummer contact opnemen met haar man.

De vrouw raakte het meisje kwijt nadat ze samen met haar man en kind tijdelijk in Kroatië was gaan wonen. Haar man stuurde zijn vrouw terug naar Nederland en zei dat hij zelf zou volgen met het meisje. Daar aangekomen ontdekte de vrouw dat hun huis in Edam leeg was gehaald en de huur was opgezegd.

De man gaf geen gehoor aan een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Daarin stond dat het kind terug moest naar de moeder. Het OM had niet ten laste gelegd dat de vader had nagelaten gevolg te geven aan die uitspraak. Vandaar dat de rechtbank daar geen oordeel over kon vellen. Uiteindelijk werd hij opgepakt in Kroatië en overgeleverd aan Nederland.

Het meisje woont nu weer bij haar moeder in Nederland.

Vertraging bij strafbaarstelling illegaliteit

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kampt met vertraging rondom het wetsvoorstel dat de omstreden strafbaarstelling van illegaliteit moet regelen. Een onderzoek van de Europese Commissie is later klaar dan gepland, en daar wil Teeven op wachten.

"Er is wat vertraging in gekomen", zei Teeven donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Teeven heeft de Kamer eerder toegezegd dat hij bij de uitwerking van zijn plannen zal kijken naar de handhaafbaarheid in de praktijk, ook in andere landen. Het gaat daarbij om het Europese inreisverbod dat sinds enkele jaren kan worden opgelegd aan uitgezette illegalen.

De evaluatie van de Europese Commissie zou eind vorig jaar klaar zijn, maar het rapport wordt nu dit voorjaar verwacht. De strafbaarstelling van illegaliteit ligt gevoelig omdat er in coalitiepartij PvdA veel weerstand tegen is.

[vid] Marco Borsato drinkt kopje koffie buitenshuis

Marco Borsato, die vorige week woensdag een kortdurende beroerte had, is even de deur uitgegaan voor een kop koffie. "Ik ga weer eventjes naar buiten", zei de zanger donderdag in een videoboodschap op Instagram. "Ik wil iedereen bedanken voor de lieve berichtjes en de prachtige cadeautjes en de bloemen."

"Het is echt Nederlands weer. Ik ga voor een kopje koffie", aldus de 47-jarige Borsato, die een bezoekje bracht aan café-restaurant Rust Wat in zijn woonplaats Blaricum. "De naam past goed bij wat ik moet doen", grapte de zanger op Instagram:

Borsato werd vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis. Hij moet het de komende tijd rustig aan doen op doktersadvies. Zijn tournee in april en mei gaat vooralsnog gewoon door. 

Alternatieve Elfstedentocht dag vervroegd

De Alternatieve Elfstedentocht wordt vanwege verwachte weersomstandigheden vrijdag al gereden, een dag eerder dan aanvankelijk gepland. De wedstrijd op de Weissensee vindt plaats als het weer het toelaat, zo heeft de KNSB donderdag gemeld.

De ploegleiders, de KNSB en de organisatie beslissen vrijdag om 07.00 uur of de tocht doorgaat. Als dat het geval is, vertrekken de mannen om 08.00 uur met hun race. Een minuut later starten de vrouwen aan de bijna tweehonderd kilometer. Als de wedstrijd vrijdag vanwege het weer niet kan plaatsvinden, wordt de tocht voor dit jaar afgelast.

Postbezorger de cel in voor fraude

Een 29-jarige man die als postbezorger brieven van de Belastingdienst achterhield en manipuleerde, moet anderhalf jaar de cel in. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de oud-werknemer van postbedrijf Sandd donderdag voor onder meer valsheid in geschrifte en witwassen.

De man vulde zijn eigen bankrekeningnummer in op formulieren waarop particulieren en bedrijven konden aangeven op welk bankrekeningnummer teruggave moest worden betaald. Hierdoor stortte de Belastingdienst ten onrechte ruim twee ton op zijn rekening.

De bezorger heeft volgens de rechter niet alleen het briefgeheim op grove wijze geschonden, maar ook de reputatie van de Belastingdienst en zijn werkgever beschadigd. Omdat hij ook tijdens de zitting de ernst van zijn daden niet leek te beseffen, zag de rechtbank geen reden om af te wijken van de strafeis van de officier van justitie.

[DC] Haase opent tegen ¦tepánek

Robin Haase speelt vrijdag tegen Radek Štěpánek in de openingswedstrijd van het Davis Cup-duel met Tsjechië. Later op de dag neemt Igor Sijsling het op tegen Tomáš Berdych, zo wees de loting in het Ostrava donderdag uit. De Tsjechische stad is het decor van de ontmoeting in de eerste ronde van de Wereldgroep.

Zaterdag volgt de ontmoeting in de dubbel met Jean-Julien Rojer en Thiemo de Bakker tegen Lukas Rosol en Jiri Vesely. Op zondag begint Sijsling tegen Štěpánek, waarna Haase in de afsluitende partij uitkomt tegen Berdych.

Nederland komt voor het eerst sinds 2009 weer uit in de Wereldgroep van het toernooi waarvan Tsjechië de afgelopen twee edities won. De formatie van teamcaptain Jan Siemerink keerde terug op het hoogste niveau door in september een play-off van Oostenrijk te winnen.

[foto] Sexy juf (23) weer aan het werk

Nadat ze 17 januari op betaald verlof gestuurd werd na model te hebben gestaan voor sexy foto's, begon het schoolbestuur haar al snel te missen.

Goed nieuws daarom:  leraarassistent Kaitlin Pearson is sinds deze week weer vrolijk aan het werk.

Directeur Andre Ravenelle stelt dat na een grondige 'inspectie van alle relevante informatie', maandagmiddag werd verteld aan Kaitlin dat men haar weer graag ziet komen.

Verschillende leraren hadden daar actief op aangedrongen. Vanaf dinsdagochtend is de 23-jarige Pearson weer van de partij.

Directeur Ravenelle is zeer overtuigd van de beslissing: "Ze zal hetzelfde niveau van toewijding voor het werk en haar leerlingen laten zien, als ze altijd al deed." 

Omdat FOK.nl de beroerdste niet is, vind je hier de Facebookpagina van Pearson met tientallen foto's. Uit de foto's blijkt een voorliefde voor motorfietsen. 

Hieronder nogmaals enkele van de foto's die de directeur en leraren grondig geïnspecteerd hebben, voor ze beslisten of ze hun collega graag terug wilden zien:
 

OM vraagt tbs voor seksueel misbruik moeder (71)

Tegen een 50-jarige man die wordt verdacht van seksueel misbruik van zijn 71-jarige moeder heeft justitie donderdag tbs met dwangverpleging geëist. Omdat de moeder steeds heeft aangegeven dat ze niet wilde dat haar zoon vast kwam te zitten werd geen celstraf geëist.

De moeder wilde wel dat het misbruik zou stoppen. Nadat de zaak via verplegers aan het licht was gekomen legde de moeder een verklaring af bij de rechter Volgens justitie geeft de moeder aan dat ze vijf of zes keer is misbruikt. In een geval uit augustus werd aanvullend bewijs gevonden in de vorm van sperma van de man in een luier van de moeder.

Het Pieter Baan Centrum concludeerde dat de man een ernstige psychiatrische stoornis heeft, maar de deskundigen konden maar een beperkt aantal vragen die leefden beantwoorden. Toch zag justitie genoeg aanleiding om tbs met dwangverpleging te vragen.

De rechtbank in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.

'Toelating Fyra op spoor verliep volgens regels'

De toelating voor de Fyra V250-treinstellen op het spoor is volgens de regels verlopen. Er zijn weliswaar verbeteringen mogelijk, maar dat zou geen gevolgen hebben gehad voor de kwaliteit van de voor de 'hogesnelheidstrein' afgegeven vergunning. Wel biedt de wet- en regelgeving 'in veel mindere mate waarborgen' voor de betrouwbaarheid van de voertuigen.

Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar de vergunningverlening, die staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

"Het onderzoeksteam constateert dat de trein aan alle veiligheidseisen van de vergunning voldoet", schrijft de bewindsvrouw. Zij liet het onderzoek uitvoeren op verzoek van de Tweede Kamer. Die vroeg zich af hoe het mogelijk was dat een trein met zo veel gebreken kon worden toegelaten tot het spoor. De spaghettiboemels werden binnen een maand na toelating alweer van het spoor afgehaald.

Mansveld is het met de onderzoekers eens dat de betrouwbaarheid van het materieel in mindere mate is geborgd in de wet- en regelgeving. Dat wordt in grote mate in Brussel geregeld, en voor de lidstaten is er weinig ruimte om zelf aanvullende eisen te stellen. "Het is niet geoorloofd op nationaal niveau nadere eisen te stellen aan de materieeltoelating ten aanzien van betrouwbaarheid." Een nieuwe Europese richtlijn hierover is nog niet ingevoerd.

De onderzoekers hebben ook kritiek op Mansvelds ministerie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zo heeft de inspectie geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om alle betrokken partijen zelf actief te stimuleren om hun veiligheidsbeheerssystemen continu op orde te houden. En het ministerie heeft zelf geen toezicht gehouden op de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer.

Mansveld belooft in haar brief op beide punten beterschap.

Tropico 5 komt ook uit op PS4

Bij de aankondiging van Tropico 5 werd gezegd dat hij voor Windows, Linux, OSX en Xbox 360 uitkomt, en nu laat hij ook zijn gezicht zien bij de next-gen consoles. Tropico 5, het spel waar je als El Presidente regeert, komt ook uit voor PlayStation 4. 

''We are delighted to be able to work with Sony to bring Tropico 5 to PlayStation 4 and enter the next generation market. The PlayStation 4 version of Tropico 5 will expand the Tropico brand to the new generation hardware and to a new generation of gamers.'' Aldus managing director Andrew Johnson.

Ook zei managing director Andrew Johnson dat hij nieuwe en spannende ontwikkelings mogelijkheiden heeft gekregen door Tropico 5 naar de PlayStation 4 te brengen. ''By taking full advantage of the PlayStation 4’s processing power the island of Tropico and El Presidente have never looked better.''

Het is niet bekend of Tropico 5 ook naar Xbox One komt. Tropico 5 komt uit in 2014.

[foto] Happy Meals vol heroďne te koop

Bij een McDonald's in Pittsburgh, Pennsylvania was tot voor kort heroïne te koop. Klanten konden in de DriveThru aangeven dat ze 'een speeltje willen bestellen.' Dat was het codewoord om aan het afhaalraampje een Happy Meal-doosje met heroïne erin te krijgen.

Vanzelfsprekend betaalde men er wel eerst voor. Na een anonieme tip kwamen undercoveragenten achter de illegale handel en besloten ze de proef op de som te nemen, door ook 'een speeltje' te bestellen.

Ze kregen inderdaad netjes tien pakketjes heroïne, elk zo groot als een postzegel, in een Happy Meal-doosje. Daarna arresteerden ze meteen de 26-jarige medewerkster Shantia Dennis, die nog 50 heroïnepakketjes bij zich had.

Het is onbekend hoelang de heroïne-Happy Meals al werden verkocht en of je bij de heroïne ook een echt speeltje en frietjes kreeg geserveerd.


Het McDonald's-filiaal in kwestie: "Billions and billions served." (Google Maps)

[Roddelcorner] Sky-pornopakje & Van der Wiels nieuwe vlam

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

De baard van Verbeek is er weer af
Toen Gert-Jan Verbeek trainer werd van 1. FC Nürnberg wist hij dat hij het moeilijk zou kunnen krijgen. De ploeg stond in het rechterrijtje en winnen deed de ploeg nauwelijks. Dit verleidde Verbeek er na het 0-0 gelijkspel tegen Schalke 04, eind december, toe te beloven dat hij zijn baard zou laten staan tot Nürnberg een wedstrijd zou winnen. Voor het weekend voorspelde Bild al dat de baard van de Nederlander er zo uit zou komen te zien. Maar gelukkig voor Verbeek viel het mee, zijn ploeg versloeg afgelopen weekend TSG 1899 Hoffenheim met 4-0. Na de wedstrijd mocht de baard er dan eindelijk af. Goed nieuws voor de Nederlander die nooit eerder een baard had laten staan. Want ondanks de complimenten die hij kreeg wilde hij graag weer snel een kale kin.

Pitbull en Jennifer Lopez maken WK-lied
Als sinds het wereldkampioenschap voetbal in Engeland in 1966 is het een traditie dat er voor elk WK een speciaal lied wordt gecomponeerd. Vier jaar geleden scoorde bijvoorbeeld Shakira nog een wereldhit met 'Waka Waka'. Voor het eindtoernooi in Brazilië was één superster niet genoeg. Daarom sloeg de organisatie er meteen drie aan de haak. De Amerikaanse rapper Pitbull schreef het WK-lied 'We are one'. Alleen is ook maar alleen, dus wordt Pitbull vergezeld door de Amerikaanse Jennifer Lopez en de Braziliaanse Claudia Leitte.

"Alleen muziek en voetbal kunnen 80.000 mensen in een stadion samenbrengen", sprak FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke enthousiast tijdens de persconferentie waar de artiesten bekend werden gemaakt. "Muziek is er om barrières te slopen. Via muziek en sport worden we één", viel de rapper de FIFA-official bij. Leitte is erg enthousiast over het lied: "Dit lied is een 'golazo' (mooi doelpunt)."

Basketspeler herhaalt onwaarschijnlijk shot
De jonge Easton Gamoke had er vast over gedroomd dat hij wereldberoemd zou worden met basketbal. Maar zijn droom is nu al uitgekomen. Gamoke verwierf lokale roem door tijdens een basketbaltoernooi in de buzzer met een fenomenaal schot het beslissende punt te scoren voor zijn team. Hij liet een worp over het hele veld precies in de basket ploffen. Die stunt lokte een TV-ploeg naar de zaal voor een reportage over het onwaarschijnlijke schot. Tijdens de reportage herhaalde Gamoke doodleuk het onwaarschijnlijke schot.

De reportage over de fenomenale worp van Easton Gamoke (Bron: YouTube)

Nieuwe liefde voor Van der Wiel
Na een knipperlichtrelatie van vijf jaar te hebben gehad met Maxine de Wit is er een nieuwe liefde in het leven van Gregory van der Wiel. De relatie met De Wit liep begin 2013 stuk. Daarna was het even stil rond de verdediger van Paris Saint-Germain. Maar nu duiken op de site van de Telegraaf de eerste foto's op van de Nederlander met zijn nieuwe vlam. Stephanie Bertram Rose is de gelukkige die de voetballer heeft weten te strikken. Bertram Rose is een Belgisch model en zou zelfs al de kerst met Van der Wiel hebben doorgebracht.

Gevaarlijk pornopakje van Team Sky
Zoals je weet doen ze er bij Team Sky alles aan om ook maar een beetje sneller te zijn dan de concurrentie. De wielerploeg noemt dat zelf 'marginal gains', daarmee bedoelen ze dat ze op zoek zijn naar de kleine winstpuntjes om de renners een voordeel te geven. We vermoeden dat het nieuwe tijdritpakje voor renners als Chris Froome en Bradley Wiggins ook onder die noemer valt. Eind december showde Froome het grotendeels doorzichtige uniform al op Twitter. Het pakje deed ons meer denken aan een erotisch stoeipakje zoals dit (klikken op eigen risico), dan aan een wieleroutfit.

Maar inmiddels blijkt de kleding misschien zijn doel wat voorbij te schieten. Na een training in de zon ontdekte de Tourwinnaar van afgelopen jaar het nadeel van een doorzichtig pakje....... Het resultaat is duidelijk te zien in de tweet van de vriendin van Froome:

Voetballer scoort tweemaal in de eerste minuut van de wedstrijd
Op FOK!sport lees je niet veel over het amateurvoetbal, maar soms komt er iets heel bijzonders voorbij. Afgelopen weekend nam Cluzona (Club Zonder Naam) het in de derde klasse in eigen huis op tegen Hoeven. Meteen na de aftrap van de thuisclub werd de bal gepasst op linksbuiten Dennis Janssen die met een wel gemikt schot de club uit Wouw op 1-0 voorsprong bracht. Meteen na de aftrap van Hoeven wisten de spelers van Cluzona de bal af te pakken en hun rechtsbuiten eropuit te sturen. Die wist met een afgemeten voorzet Janssen in stelling te brengen die wederom scoorde. Binnen zestig seconden stond de thuisploeg al op 2-0.

"Ik raakte de bal maar half, maar die ging wel het doel in", beschreef de 20-jarige Janssen het tweede doelpunt tegenover Omroep Brabant. "In de kleedkamer was het natuurlijk lachen. Zoiets gebeurt natuurlijk niet elke dag, twee goals in een minuut. Ik heb nu in totaal zes doelpunten gemaakt. Vorig seizoen heb ik er door blessures slechts twee gemaakt. Dus laat ik eerst maar eens fit blijven", aldus de aanvaller.

Porno-actrice beweert relatie met Benzema te hebben
Diamond Kitty, je hebt vast nooit van haar gehoord en haar vast en zeker nog nooit gezien in films als 'Fuck My Tits 5' en 'Big Tits at Work' maar toch is ze even 'sportnieuws'. Ze beweert namelijk een relatie te hebben met Real Madridspeler Karim Benzema. Op haar Instagram postte ze namelijk: "Ik mis mijn wederhelft", met daarbij een foto van de spits.

Al snel werd duidelijk dat ze er verder niets over kwijt wil. Dus we moeten misschien vrezen dat het slechts een publiciteitsstuntje is. Op Twitter was ze er in ieder geval duidelijk over dat we verder weinig nieuws over haar privéleven hoeven te verwachten. En dat terwijl ze daar verder vrij openlijk laat zien wat haar allemaal in het dagelijks leven bezighoudt.


De meest hilarische tafeltenniswedstrijd aller tijden
Dat tennissers tijdens demonstratiewedstrijden zich vaak vermaken met talloze grapjes en doldwaze acties mag algemeen bekend zijn. Maar ook tafeltennissers kunnen er wat van. Jean-Michel Saive en Chuang Chih-Yuan werden uitgenodigd voor het Tai Ben Invitational-toernooi. Beide heren maken er een mooie show van.

De meest hilarische tafeltenniswedstrijd aller tijden (Bron: YouTube)

FC Utrecht neemt Dorda over van Heracles

FC Utrecht staat op het punt zich te versterken met Christian Dorda. De verdediger is bij Heracles Almelo op een zijspoor geraakt. Voorzitter Jan Smit van Heracles bevestigt tegenover dagblad Tubantia dat beide clubs een akkoord hebben bereikt.

Dorda moet in Utrecht nog wel medisch gekeurd worden. De 25-jarige linksback speelde sinds anderhalf jaar voor de Almeloërs. Daar had hij dit seizoen geen basisplek meer. Bij FC Utrecht lijkt Dorda wel meteen speelminuten te kunnen krijgen. Dave Bulthuis is namelijk geblesseerd geraakt aan zijn knie, waardoor hij de komende wedstrijden moet missen.

Dorda trainde donderdag al niet meer mee bij Heracles, omdat hij zich in Utrecht meldde voor de medische keuring. Andreas Wolf meldt zich daar later ook. Volgens De Telegraaf twijfelt de club uit de Domstad echter of het de verdediger ook echt zal vastleggen.

Wolf kreeg onlangs namelijk een rode kaart in een duel van het tweede team van AS Monaco. Hem hangt daarom een schorsing van twee tot vier duels boven het hoofd, een schorsing die ook in Nederland geldig zou zijn. De Franse tuchtcommissie doet binnen vijf dagen uitspraak.

Noordwijkse smokkelt 85 mille in broodtrommel

Een 55-jarige vrouw uit Noordwijk is woensdagmiddag opgepakt op Schiphol op verdenking van witwassen. Bij een preventieve fouilleeractie bleek dat ze een broodtrommel bij zich waarin ze 85.000 euro had verstopt. De vrouw was naar de luchthaven gekomen om haar dochter en schoonzoon op te pikken, die net waren aangekomen uit Zuid-Amerika.

Marechaussees controleerden de vrouw toen ze in de auto zat. Voordat het zover was vertelde de Noordwijkse dat ze een tas met sieraden bij zich had, die zij voor haar dochter moest meenemen. In haar tas werden vervolgens drie dure horloges en de met biljetten van vijftig euro gevulde broodtrommel gevonden. De vrouw kon geen aannemelijke verklaring geven voor het geld, waarna zij werd aangehouden.

Even later hield de marechaussee voor de vertrekhal de 27-jarige dochter van de Noordwijkse aan. De 51-jarige schoonzoon was niet meer aanwezig, maar die werd later in de middag in zijn woning opgepakt. De drie verdachten mochten vertrekken, maar blijven wel verdachten in de zaak.

Verlies bij clubs in betaald voetbal gegroeid

De clubs in het Nederlandse betaalde voetbal hebben vorig seizoen meer verlies geleden dan een seizoen eerder. Bij de achttien eredivisieclubs groeide het verlies van 15,1 miljoen euro naar 18,6 miljoen euro. De clubs in de Jupiler League ging het in 2012-2013 om een verlies van 6,5 miljoen euro tegenover 4,3 miljoen euro een seizoen eerder.

Het verlies was in beide gevallen wel een stuk lager dan enkele jaren geleden. In het seizoen 2009-2010 was het verlies in de Eredivisie nog 48 miljoen euro, een jaargang later 35 miljoen. De Jupiler League zakt tot onder het niveau van het seizoen 2010-2011, toen 5,9 miljoen euro werd verloren. In 2008-2009 was het verlies nog 13,2 miljoen euro, in 2009-2010 was dat gedaald naar 10,7 miljoen euro.

Transferopbrengsten zijn in de cijfers niet meegenomen. In de Eredivisie zorgen die ervoor dat er toch winst werd gemaakt. In de Jupiler League maakten ze het verlies ruim een kwart lager.

De KNVB, Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie meldden donderdag niet alleen rode cijfers. De helft van de clubs in de Eredivisie draaide quitte of maakte winst. De verschillen waren bovendien groot. De marge tussen de meest winstgevende club en de club met het meeste verlies in de Eredivisie is 33 miljoen euro. Vitesse maakte bijvoorbeeld eerder deze week een verlies van 24,5 miljoen euro bekend.

De omzet van de betaaldvoetbalclubs steeg ook. In de Eredivisie ging die met 4,1 procent omhoog naar 451,5 miljoen euro, of gemiddeld 25 miljoen euro. In de Jupiler League ging de omzet licht omhoog van gemiddeld 3,2 miljoen naar 3,3 miljoen euro. Namen van individuele clubs werden bij de bekendmaking van de cijfers niet genoemd.

De Nederlandse clubs verdienden veel geld aan transfers. Netto verdienden de eredivisieclubs 41 miljoen euro, ruim meer dan de 12,7 miljoen euro van een seizoen eerder. In de Jupiler League liepen de inkomsten terug.

De inkomsten uit de wedstrijd daalde in beide divisies. De sponsorinkomsten gingen in de Eredivisie ook omlaag van 197 naar 187 miljoen euro. In de Jupiler League stegen ze juist van 1,86 naar 1,88 miljoen euro per club. Door het contract met FOX kregen alle clubs meer geld uit de televisierechten.

De bedrijfskosten stegen in beide divisies. In de Eredivisie ging dat met 4,7 procent omhoog, in de Jupiler League met 7,3 procent. Die hoge stijging in de Jupiler League wordt vooral veroorzaakt door personeelskosten. AGOVV en SC Veendam gingen failliet. Die clubs waren relatief klein en hadden dus ook weinig personeelskosten.

Live amateurporno via PlayStation 4

Sony is flink onder vuur komen te liggen. Een geil stel heeft namelijk twintig minuten voor de webcam van een PlayStation 4 liggen wippen. De beelden hebben ze gratis via het nieuwe Playroom-netwerk verspreid.

Tristan Holtby-Smith uit Poole zette maandagochtend nietsvermoedend zijn nieuwe spelcomputer aan. De Engelsman keek zoals gewoonlijk bij de populaire streaming video's van Playroom. En ineens zag hij daar hoe een Rus zijn vrouwtje alle hoeken van de kamer liet zien.

"Als ik geen zak te doen heb, ga ik altijd even naar de Playroom", vertelt de 34-jarige manager. "Normaal is dat altijd wel leuk. Maar ditmaal was ik geschokt. Playroom is bedoeld voor kinderen, maar dit was geen kinderspel."

"Een gast en zijn vriendin, van wie ik vermoed dat ze Russich zijn, waren naakt", vervolgt de beste man zijn klaagverhaal. "Ze gingen als konijnen tekeer. Meer dan duizend mensen zagen hoe het stel aan het neuken was, en lang niet iedereen was volwassen. Het schouwspel heeft zeker twintig minuten geduurd."

The Playroom is een game die gratis met elke PS4 wordt meegeleverd. Hiermee kunnen gebruikers hun beelden delen met andere gebruikers. Als je eenmaal een profiel hebt aangemaakt, hoef je je leeftijd niet meer te verifiëren. Sony past dan ook geen censuur toe.

Het bewuste Russische stel gaat op Playroom schuil onder de nickname g12051992. Tijdens de lange vrijpartij kregen ze zeker honderdvijftig reacties van meer dan duizend toeschouwers. Eind vorig jaar nog werd een gebruiker van de game geblokkeerd toen hij de tieten van zijn vrouw liet zien aan duizenden gebruikers.

'Helft magistraten vreest dwalingen door werkdruk'

De helft van de rechters en officieren van justitie vreest dat de toenemende werkdruk tot dwalingen of pijnlijke fouten leidt. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) heeft laten uitvoeren door de Hogeschool Utrecht, bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in NRC Handelsblad. Aan het onderzoek deden 684 leden mee.

De woordvoerder laat weten dat de krant de hand heeft weten te leggen op een document dat pas vrijdag wordt gepubliceerd. "Wij houden ons aan die afspraak en dus kan ik er verder niks over zeggen." Wel laat hij weten dat de cijfers in het artikel van de krant kloppen.

De 'hoogstaande kwaliteit' van de Nederlandse rechtspraak wordt volgens de NVvR, de vakbond voor rechters en officieren van justitie, ondergraven door te hoge werkdruk. De gevolgen voor de samenleving als geheel en voor mensen die hun recht zoeken zouden catastrofaal kunnen zijn.

In 2012 ondertekenden zevenhonderd rechters al een manifest tegen de hoge werkdruk. Dat manifest was voor de NVvR aanleiding een onderzoek in te stellen.

Van de leden die een opgestuurde vragenlijst invulden gaf driekwart aan dat de werkdruk de laatste jaren is toegenomen. Zeventig procent stelt dat de werklast 'groter is dan het vermogen hiermee om te gaan'. Van de leidinggevenden werkt bijna een kwart zestien uur per week over.

De vereniging noemt het volgens de krant onacceptabel dat het 'welzijn' van magistraten in gevaar is door structureel overwerken. De bond wil afspraken maken met justitie en rechters over het verminderen van de werkdruk.

'Investeringsmaatschappijen in voetbal geen ramp'

Investeringsmaatschappijen in het betaald voetbal zijn geen ramp, vindt directeur van de Eredivisie Frank Rutten. Het bedrijf Doyen, dat een deel van de transferrechten van vier spelers van FC Twente kocht, is niet wezenlijk anders dan een investeringsfonds dat ondernemers voor Feyenoord opzetten, zei hij donderdag.

Rutten maakte wel een voorbehoud. Transparantie over de rechten en plichten van de investeerders vindt hij belangrijk. "Als we in kaart hebben wat er precies aan de hand is, weten we of we eventueel op moeten treden."

Ook het megaverlies van 24,5 miljoen euro dat Vitesse maandag bekendmaakte, is niet per se slecht. "Ze hebben veel geïnvesteerd in de jeugdopleiding", weet Rutten. "Bovendien moet een verlies kunnen als het een bewuste keuze is en de club het kan dragen."

Of Vitesse met de Financial Fair Play-regels van de UEFA in de knoei komt, durft Rutten niet te zeggen. "Dat kun je zo niet zeggen. Bepaalde zaken tellen daarvoor niet mee. De club rapporteert die zaken aan de KNVB en die geeft dat door aan de UEFA."

[foto] 'Vergeet VS-staatsgrepen niet'

Woensdag kwamen de leiders van Amerikaanse landen bijeen voor de tweede jaarlijkse top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten. Dat schrijft Democracy Now!.

De jaarlijkse top werd drie jaar geleden in het leven geroepen zodat Cuba mee kan praten. Canada en de VS wilden namelijk niet dat dat land zitting zou nemen bij vergaderingen van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Daarop scheurden de rest van de Amerikaanse landen zichzelf los van de noorderburen en overleggen ze nu met elkaar - in Havana, de hoofdstad van Cuba.

De Cubaanse president Raúl Castro stelde in zijn toespraak: "Onafhankelijk van onze vooruitgang, leven we nog steeds in een wereld die door een oneerlijke en selectieve wereldorde wordt gereguleerd. Een wereld waarin vrijheid bedreigd wordt en bemoeizucht van buitenaf in onze regio nog steeds doorgaat."

"We mogen de lange geschiedenis van buitenlandse interventies in interne aangelegenheden niet vergeten, noch de militaire invasies en bloedige staatsgrepen."

Castro vervolgt: "Het zogeheten 'centrum van de macht' zal zich niet neerleggen bij het feit dat ze de controle verloren hebben in deze rijke regio, noch zullen ze stoppen met hun pogingen om het te bewandelen pad van onze landen te veranderen zodat ze die verloren invloed terug kunnen veroveren en zichzelf kunnen verrijken met onze natuurlijke grondstoffen."


Een kaartje van landen die aangesloten zijn bij de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten. 

Vertrouwen in economie eurozone stijgt licht

Het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de economie van de eurozone is in januari opnieuw gestegen. De graadmeter die het economische sentiment in de muntunie meet, is deze maand opgelopen naar 100,9, het hoogste niveau sinds halverwege 2011. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Europese Commissie.

De index kwam vorige maand nog uit op 100,4, tegen 98,4 in november. Hoewel het sentiment al sinds mei vorig jaar toeneemt, is de stijging deze maand veel minder sterk dan in voorgaande maanden. In Nederland daalt het vertrouwen in de economie juist, van 98,4 in december naar 97,4 in januari.

In de graadmeter wordt het vertrouwen in een bepaalde maand afgezet tegen het gemiddelde vertrouwen tussen 1990 en het laatste afgeronde jaar. Met een stand van 100,4 doorbrak het sentiment in december dus het gemiddelde niveau van de afgelopen 22 jaar. Zowel consumenten als producenten kregen meer vertrouwen.

Noord-Korea breidt raketinstallatie uit

Noord-Korea treft mogelijk voorbereidingen voor een nieuwe, grotere rakettest. Dat blijkt uit satellietbeelden die het Amerikaanse onderzoeksinstituut US-Korea heeft geanalyseerd. Het omstreden Noord-Koreaanse langeafstandsraketprogramma is in strijd met resoluties van de Verenigde Naties.

Op recente satellietbeelden was te zien hoe verschillende faciliteiten op het satellietlanceerstation Sohae waren uitgebreid en toegevoegd. De lanceertoren werd verlengd en verstevigd om een raket te kunnen lanceren die een kwart langer is dan de raket die in december 2012 werd getest. Noord-Korea claimde toen met succes een satelliet in een baan om de aarde te hebben gebracht.

Volgens de Verenigde Naties was de lancering een verkapte test van een langeafstandsraket. Dit was in strijd met VN-resoluties en Noord-Korea kreeg dan ook nieuwe sancties opgelegd. De beelden wijzen er volgens het instituut op dat Noord-Korea een nieuwe raketproef voorbereidt. De constructie op Sohae is al sinds zomer vorig jaar aan de gang. De meest recente toevoegingen zijn twee grote tanks die machines van brandstof kunnen voorzien.

Er werd de afgelopen maanden meer technologie toegevoegd en het onderzoeksinstituut schetst zelfs de mogelijkheid dat vorige of deze maand een raketmotor getest is. Volgens westerse inlichtingendiensten werkt Noord-Korea aan een nieuwe generatie langeafstandsraketten die 2500 tot meer dan zesduizend kilometer kunnen afleggen.Hiermee zou Noord-Korea de Amerikaanse westkust kunnen bereiken.

Het onderzoeksinstituut schat dat op zijn vroegst in maart of april een raket in Sohae gelanceerd kan worden. Noord-Korea waarschuwde de afgelopen dagen herhaaldelijk voor spanningen op het Koreaanse schiereiland. Volgende maand beginnen Zuid-Korea en de Verenigde Staten aan gezamenlijke militaire oefeningen.

Noord-Korea ziet deze oefeningen als een bedreiging en vroeg Zuid-Korea om deze af te gelasten. Vorig jaar leidden de oefeningen tot hevige provocaties uit Noord-Korea, dat dreigde met een nucleaire aanval op de VS en Zuid-Korea. Ook zou het de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul in 'een vlammenzee' veranderen.

FOK!toen: Het allerlaatste optreden van The Beatles

LONDEN, 30-01-1969. Donderdag 30 januari 1969 was een snerpend koude dag in Londen. Toch kon het John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr niet weerhouden om nog eenmaal het beste van hun kunnen te laten horen. Het concert op het dak van het Apple-gebouw zou de geschiedenis ingaan als het allerlaatste gezamelijke optreden van The Beatles.

Beatles - Rooftop 1

De Twickenham-sessies
Begin 1969 zaten The Beatles in de donkerste periode van hun bestaan. De langdurige sessies voor de opnames van The White Album hadden de muzikanten behoorlijk uitgeput en motivatie voor het schrijven van nieuw materiaal was ver te zoeken. Al in 1968 waren er spanningen merkzaam tussen de bandleden. Zo vond Harrison McCartney bazerig en dominant, was Lennon verslaafd zowel aan heroïne als Yoko Ono en had Ringo Starr het druk met allerlei andere zaken. The Beatles wilden weer terugkeren naar hun roots, wilden ook weer gaan optreden en hadden zelfs een tv-special in de planning.

The Beatles Twickenham 1

Op 2 januari 1969 dook de groep de Twickenham Studios in om te gaan werken aan nieuw materiaal. Het leek McCartney wel een leuk idee om alles op film vast te laten leggen door een cameraploeg. Tijdens de sessies werden de meest uiteenlopende nummers opgenomen. Ze speelden The Beatles materiaal uit hun vroege jaren, maar ook rock-'n-roll klassiekers van hun favoriete artiesten kwamen veelvuldig voorbij. Daarnaast werd er ook flink geïmproviseerd en geëxperimenteerd met nieuwe nummers. Veel van deze nieuwe nummers zouden later op de eerste solo-albums van de bandleden terechtkomen.

The Beatles Twickenham 2

Op 10 januari liepen de spanningen weer hoog op in de studio en George Harrison liet weten dat hij ermee ophield. Het zou tot 15 januari duren alvorens hij weer terugkeerde maar daarbij werden wel een aantal eisen op tafel gelegd. Zo werd er afgezien van het geplande live-concert en ook wou Harrison de rest van de opnames maken in hun eigen studio in het Apple-gebouw aan Saville Row.

Het hoofdkwartier van Apple
Tien dagen nadat George Harrison tijdelijk de groep had verlaten gingen The Beatles weer verder met de opnames van hun nieuwe album en film. Op woensdag 29 januari zaten The Beatles en Billy Preston in de studio om de resulaten van de afgelopen achttien dagen te beluisteren. Het was op dat moment dat de mannen besloten om nog eenmaal een optreden te geven op het dak van het Apple hoofdkwartier.

The Beatles Twickenham 3

Het optreden zou een dag later plaatsvinden en zo werd er de rest van de dag hard geoefend op de set, waarbij de nadruk werd gelegd op de nieuwe liedjes 'Get Back', 'Don't Let Me Down', 'I've Got A Feeling', 'One After 909' en 'Dig A Pony'. Het idee om een concert op een dak van een gebouw te geven was trouwens niet nieuw. Zo had de band Jefferson Airplane eind 1968 al eens een optreden gedaan op het dak van een gebouw in Manhattan. Voor The Beatles was het ook puur gemak dat er werd gekozen voor het dak van het Apple gebouw. Zo konden er meteen opnames worden gemaakt en hoefde de band ook niet ver met allerlei apparatuur te slepen.

The Beatles - Rooftop 2

Het concert op het dak van Apple
Nadat op de ochtend van 30 januari alle apparatuur was opgebouwd begonnen The Beatles en Billy Preston rond het middaguur met hun onaangekondigde optreden. Terwijl de camera's nog op de juiste plek werden neergezet begon de groep op te warmen met een oefenversie van 'Get Back'. Nadat het liedje was afgelopen kreeg de groep een bescheiden applaus van de weinige aanwezigen op het dak. Nadat McCartney iets had gemompeld over cricketspeler Ted Dexter liet Lennon weten dat er een verzoekje binnen was gekomen van Martin en Luther. Direct daarop werd het nummer 'Get Back' opnieuw gespeeld. Een montage van de twee uitvoeringen zou uiteindelijk in de film Let It Be te zien zijn.

Het derde liedje in de set was 'Don't Let Me Down', een nummer dat in de voorgaande dagen ook vaak was gespeeld in de studio. Ook deze opname kwam in de film terecht. Het meteen daaropvolgende 'I've Got A Feeling' werd voor zowel de elpee als de film gebruikt. Na 'I've Got a Feeling' was het de beurt aan een liedje dat The Beatles in 1963 voor het eerst al eens opgenomen hadden getiteld 'One After 909'. Daarna was het tijd voor een korte pauze.

'Dig A Pony' begon met een valse start. In de film zien we hoe Ringo snel een sigaret weggooit terwijl hij "Hold It" roept. Dat het liedje nog gloednieuw was bleek wel uit het feit dat productie-assistent Kevin Harrington een bord met de tekst op moest houden voor Lennon. 'Dig A Pony' was ook het enige nummer waarop we George Harrison actief mee horen zingen, al is hij ook vaag te horen in de achtergrondkoortjes op 'Don't Let Me Down' en 'I've Got A Feeling'. Nadat het nummer was afgerond was het alweer tijd voor een pauze, zodat technicus Alan Parsons de banden kon verwisselen voor de laatste opnames van het optreden.

The Beatles - Rooftop 3

Ondertussen gingen de muzikanten even fijn jammen op het dak en speelden daar het Britse volkslied. Als laatste nummer werd 'Get Back' nogmaals gespeeld. Op dat moment kwam ook de politie het dak op en gaf te weten dat de heren Beatles op moesten houden met spelen. Stagemanager Mal Evans zette instinctief de Fender Twin versterkers uit maar Harrison zette zijn versterker meteen weer aan. Evans kon vervolgens niet veel meer doen dan ook de versterker van Lennon weer aan te zetten. McCartney speelde meteen meesterlijk in op de situatie en paste de tekst van 'Get Back' ter plaatse aan: "You've been playing on the roofs again, and that's no good, and you know your Mummy doesn't like that... she gets angry... she's gonna have you arrested! Get back!"

Het legendarische allerlaatste optreden van The Beatles werden afgesloten met de eveneens legendarische woorden van John Lennon: "I'd like to say thank you on behalf of the group and ourselves, and I hope we passed the audition."

The Beatles - Kum Back
The Beatles - Kum Back

Bootlegs
Van de sessies in de Twickenham en Apple studio bestaan vele bootlegs. Het was al in september 1969 dat de allereerste bootleg van The Beatles op vinyl verscheen. Op de elpee Kum Back horen we verscheidene opnames uit de Twickenham Studio. Gedurende de zeventiger en tachtiger jaren verschijnen er nog veel meer opnames uit deze periode op uitgaves van onder meer het Swinging Pig label.

The Beatles - Thirty Days
The Beatles - Thirty Days

Vanaf de negentiger jaren verschijnt ook veel onuitgebracht materiaal op cd. Zo verschijnt in 2000 op Vigatone de 17cd box Thirty Days. De meest uitgebreide set kwam begin 2000 uit op Yellow Dog Records. Onder de noemer Day By Day verschijnt een box met maar liefst 38 cd's waarop we zo ongeveer alle opnames terug kunnen horen die in januari 1969 werden gemaakt, inclusief vier verschillende opnames van het complete dak-optreden.

Uit de Leeuwarder Courant van 13 januari 2003
Uit de Leeuwarder Courant van 13 januari 2003

Begin 2003 werden invallen gedaan door de politie in Nederland en Groot-Brittannië, waarbij zo'n 500 van de al jaren vermiste Nagra tapes boven water kwamen. Het zou de bootleggers echter niet tegenhouden om meer zeldzaam onuitgebracht materiaal uit te brengen.

Let It Be
In plaats van de opnames uit te brengen als een live-album, wat in eerste instantie wel de bedoeling was geweets, besloot men om de opnames af te laten mixen door Phil Spector. Spector bewerkte de opnames en voegde daar ook nog eens koor- en orkestpartijen aan toe. Vooral McCartney was daar niet over te spreken. Toch zouden deze opnames in mei 1970 als een zwanezang van The Beatles op elpee verschijnen. Het zou tot 2003 duren voordat de opnames eindelijk uit zouden worden gebracht zoals The Beatles dat in gedachten hadden, onder de titel Let It Be Naked.

The Beatles - Let It Be

Eveneens in mei 1970 verscheen de film Let It Be in de betere bioscopen. De film zou een Oscar en een Grammy Award winnen voor de muziek. In de tachtiger jaren zou Let It Be beperkt verkrijgbaar zijn op zowel videoband als laserdisc. Of de film ooit officieel op dvd zal worden uitgebracht is onwaarschijnlijk. Gelukkig circuleren er nog prima bootlegs op het wereldwijde web.

Socialisten uit regering Denemarken

De Socialistische Volkspartij (SF) heeft zich donderdag teruggetrokken uit de coalitieregering in Denemarken. De partij is verdeeld over de voorgenomen verkoop van het staatsbelang in energiebedrijf Dong Energy aan Goldman Sachs en andere investeerders.

De SF bezette zes van de 23 posten in het kabinet. Ondanks het opstappen van socialistische bewindslieden kan premier Helle Thorning-Schmidt in het parlement blijven rekenen op de steun van hun partij. De twee overgebleven partijen zijn voor de verkoop van het staatsbelang in Dong Energy.

Alle omroepen willen samenvattingen Eredivisie

Alle grote omroepen in Nederland willen vanaf volgend seizoen de samenvattingen van de Eredivisie uitzenden. Dat heeft directeur van de Eredivisie CV Frank Rutten donderdag gezegd. De Eredivisie is nog in gesprek met de NOS, RTL, SBS en FOX. Wie de samenvattingen krijgt, wordt waarschijnlijk in maart beslist.

De NOS heeft nu nog de rechten de samenvattingen van de Eredivisie uit te zenden, maar het huidige contract loopt eind dit seizoen af. Eerder had Talpa ze enige tijd. De samenvattingen moeten volgens de wet op een open kanaal te zien zijn.

'GTA V vanaf vrijdag te bestellen voor pc'

Een hoop mensen wachtten er met smart op en op 17 september 2013 was het dan eindelijk zover, Grand Theft Auto V was officiëel gereleasd. Maar helaas voor sommigen niet voor pc. Mogelijk zien we daar spoedig verandering in.

De Scandinavische retailer Elgiganten (eigendom van Dixons Retail UK) accepteert vanaf vrijdag bestellingen voor Grand Theft Auto V, wat is bevestigd door een manager van een van de Zweedse retailers.

Hoewel Rockstar nog geen officiële bevestiging heeft gemaakt betreffende de ontwikkeling van de pc-versie kunnen Zweedse gamers toch een bestelling plaatsen voor Grand Theft Auto V op pc. Dit samen met andere geruchten maakt de waarschijnlijkheid voor een pc-versie van Grand Theft Auto V telkens groter.

Whiting: "Neus nieuwe Lotus legaal"

Het Lotus F1 Team kan gewoon aan de start verschijnen met de revolutionaire neus die ze vorige week voor het eerst aan de media toonden. FIA-directeur Charlie Whiting heeft vandaag verklaard dat de gekozen denkrichting volledig legaal is.

In plaats van met een standaardneus te komen heeft Lotus bedacht dat een neus met twee koppen beter voor de prestaties is. Om aan de regels te voldoen is het rechter gedeelte iets langer dan het linker, waardoor er een duidelijke neus is, terwijl het linker gedeelte bijdraagt aan de crashstructuur van de auto.

Verschillende teams betwijfelden of de gekozen oplossing mocht, maar Whiting is tegenover Auto Hebdo duidelijk. "De structuur heeft de crashtest doorstaan en het concept voldoet aan de regels. De gekozen richting is anders, maar wel legitiem. Ze hebben het concept afgelopen zomer al gepresenteerd en hebben er niets aan kunnen ontdekken dat tegen de regels is. Sterker nog, het is een knappe interpretatie van de regels."

Lotus E22De Lotus E22

[vid] Axe: 'Make love, not war'

Deodorantfabrikant Axe staat bekend om de reclames waarin vrouwen als wilde beesten achter lekker ruikende mannen aanrennen om zichzelf zo spoedig mogelijk te laten bevruchten. Op die trend is voor de Super Bowl een mooie uitzondering gemaakt. Het filmpje is inmiddels wereldwijd ingezet als nieuwe campagne en heeft al bijna vier miljoen views.

Sombere muziek klinkt en beelden van allerlei oorlogen en dictaturen passeren de revue - Irak, Iran, Noord-Korea, Vietnam, WO2 en ga zo maar door. In Iran halen ze 'de rode knop' tevoorschijn, tanks rijden door de straten, soldaten richten hun wapen op ongewapende burgers: 

Tot uit de tank plots een soldaat komt en het meisje dat voor het gevaarte uit liep op straat, hem in de armen valt. Een andere soldaat gooit zijn wapen weg en zoent hartstochtelijk met de vrouw die hij seconden eerder nog leek dood te gaan schieten.

En in plaats van De Bom, schiet nadat de Ahmadinejad-lookalike op de knop drukt, mooi vuurwerk de lucht in terwijl hij zijn vrouw een warme smakkerd uitdeelt.

De boodschap: "Make love, not war." Het uitzenden van één minuut reclame kost Axe op het duurste moment in het Amerikaanse televisiejaar ruim acht miljoen dollar. Daarom is er die avond een ingekorte versie van 30 seconden te zien. 

Naar eigen zeggen wilde het bedrijf achter Axe, BBH London, 'haar invloed een keer ten goede gebruiken.' Tegelijkertijd wordt hiermee een statement over oorlog gemaakt, de nieuwe geur Axe Peace aangekondigd én doneerde het bedrijf een kwart miljoen dollar aan Peace One Day, een goed doel dat probeert 21 september als dag van wereldwijde wapenstilstand uit te laten roepen.

Vóór de Super Bowl van aanstaande zondag neemt FOK.nl enkele juweeltjes door, die speciaal voor de 160 miljoen kijkers werden geproduceerd. Zelf suggesties? Meld het hieronder of via de submit. Kijk en lees hier eerdere berichten over Super Bowl-reclames terug:

'Schumacher knippert met ogen'

Racelegende Michael Schumacher heeft bij de procedure om hem uit zijn kunstmatige coma te halen met zijn ogen geknipperd. Dat schrijft de Franse krant L'Équipe donderdag.

Volgens het dagblad zijn de artsen in het ziekenhuis in Grenoble maandag begonnen om hem te laten ontwaken. De zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 zou hierbij op neurologische prikkels hebben gereageerd.

Schumacher werd in coma gehouden sinds hij op 29 december bij een skiongeluk in de Franse Alpen zwaar hersenletsel opliep.

'Schumacher knippert met ogen'
'Schumacher knippert met ogen' (Foto: ANP)

Honderden dode en levende pythons in huis VS

Een Amerikaanse leraar is woensdag opgepakt omdat hij honderden levende en dode pythons in zijn huis had. De reptielen zaten in plastic dozen gepropt die door het hele huis tot het plafond stonden opgestapeld.

Agenten moesten vanwege de enorme stank gasmaskers dragen toen ze de slangen verwijderden. De lucht deed voorbijgangers kokhalzen. "De lucht alleen al, ik heb het idee dat ik een week lang moet douchen", zei politieagent Anthony Bertagna. "Ze zitten zo ongeveer in alle slaapkamers, overal." De plastic bakken zaten zo vol dat er niet eens deksels nodig waren om de slangen op hun plaats te houden: ze konden geen kant op, aldus de politie.

In totaal werden er meer dan vierhonderd slangen gevonden, waarvan er 220 dood waren. De man had niet alleen een bonte verzameling slangen, maar ook muizen en ratten die voor de slangen als voedsel dienden. "Een spookhuis, dat is de beste manier om het te omschrijven", zei Sondra Berg van de dierenbeschermingsdienst van de politie. "Er is sprake van een ratten- en muizenplaag in het huis. Er zijn plastic dozen vol ratten en muizen die elkaar opeten."

Eervol ontslag verleend aan Weekers

Koning Willem-Alexander heeft Frans Weekers 'op de meest eervolle wijze' ontslag verleend. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag weten.

Het ontslag gaat vergezeld van een dankbetuiging 'voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het koninkrijk bewezen', staat in een verklaring van het Kabinet van de Koning.

Weekers stapte woensdagavond op als staatssecretaris van Financiën, nadat hem duidelijk was geworden hij in de Tweede Kamer onvoldoende steun heeft voor de manier waarop hij de problemen bij de Belastingdienst aanpakt.

Licht blijft uit op de snelweg

Aan het uitzetten van het licht op de snelweg zijn eenmalige kosten verbonden, maar het besluit wordt niet teruggedraaid. Op termijn levert het namelijk wel degelijk geld op, zei minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag tijdens een debat over verkeersveiligheid in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw bevestigde berichtgeving in het AD van donderdag dat Rijkswaterstaat tonnen aan aannemers moet betalen als de verlichting vanwege werkzaamheden weer handmatig moet worden aangezet. Dat kost 'relatief veel geld', erkende Schulz. Het gaat om twee miljoen euro, terwijl het uitzetten van de verlichting een besparing van zes ton had moeten opleveren.

Schultz wees erop dat wordt gewerkt aan een systeem waarbij Rijkswaterstaat zelf de verlichting aan en uit kan doen. Dat is in juni gereed en kost nog eens acht ton. Vanaf dat moment is wel sprake van een structurele bezuiniging. Alle kosten moeten dan nog wel worden terugverdiend; de bewindsvrouw verwacht dat dit uiterlijk in 2020 het geval is.

"Die kosten heb je helaas", zei Schultz. Het duurt even voordat de bezuiniging binnen is, maar uiteindelijk is die wel structureel.

Het CDA en de PVV vroegen de minister het besluit om de verlichting langs de snelwegen in de nachtelijke uren uit te schakelen, terug te draaien of in elk geval te heroverwegen. Dat is Schultz niet van plan. "Dat zou een gat in de begroting slaan", zei ze. Bovendien worden dan twee keer kosten gemaakt zonder dat sprake is van een structurele bezuiniging.

Ook vindt ze de relatief kleine omvang van de bezuiniging geen reden om de verlichting alsnog aan te zetten. "Ik moet ook bezuinigen op de kleintjes. Ik heb een grote opgave gekregen om te bezuinigen. Ik doe dat op allerlei vlakken en een van de punten is de verlichting."

Andere partijen wezen erop dat veel automobilisten zich nog steeds onveilig voelen op snelwegen waar het licht is uitgezet. Schultz denkt echter dat al aan de bezwaren van de grootste groep mensen tegemoet is gekomen door het licht langer aan te laten. Aanvankelijk werd het licht om 21.00 uur uitgezet, maar dat is inmiddels verlaat tot 23.00 uur.

Heitinga en Everton wachten verder af

John Heitinga en Everton blijven hopen dat ze uiterlijk vrijdag een nieuwe club voor de verdediger vinden. Eerder ketste een transfer naar Galatasaray af.

Everton had met de Turkse club al een akkoord bereikt, maar trainer Roberto Mancini zou op het laatste moment hebben afgezien van de komst van Heitinga. Galatasaray lijkt de voorkeur te geven aan Andrea Ranocchia van Internazionale. Heitinga wacht dus nog steeds op een nieuwe club.

"John Heitinga is een issue dat we snel moeten oplossen. Ik ben vanaf het begin open geweest naar John, en hij zal de kans krijgen om zijn minuten te maken. Het is alleen niet eerlijk als dat niet bij Everton kan", sprak manager Roberto Martinez eerder deze week tegen Everton TV.

Heitinga wil met het oog op het WK in Brazilië ergens anders speeltijd krijgen. "Als we een oplossing kunnen vinden waardoor Johnny in de WK-selectie komt, zou dat een mooi moment in zijn indrukwekkende loopbaan zijn", aldus Martinez. "We gaan zien wat er de komende 48 uur gaat gebeuren."

John Heitinga speelt sinds de zomer van 2009 voor Everton. Vanaf het begin was de 30-jarige verdediger een vaste waarde, maar dit seizoen zit hij voortdurend op de bank of de tribune. De oud-Ajacied speelde pas vijf duels, waarvan één in de Premier League.

Pornofilm kost Miss Teen titel

Kristy Althaus mag zich niet langer de runner-up van Miss Teen Colorado 2012 noemen. Er is namelijk een snoeiharde pornofilm van de mooie brunette opgedoken.

Afgelopen week verscheen er ineens een pornofilm op het web waarin Althaus flink uit elkaar wordt getrokken. In de bewuste film, waarvan je de link kunt vinden in het bronartikel, vertelt het meisje dat ze net 18 jaar is geworden. Ook bekent ze dat dit haar eerste pornofilm is.

De seksfilm is ook de organisatie van de missverkiezing niet ontgaan. Hoewel het niet duidelijk is of de miss in kwestie in strijd met de regels heeft gehandeld, wil men niets meer met haar te maken hebben. Althaus' naam is inmiddels verdwenen van de lijst met deelneemsters.

Een filmpje van deze geile miss

'Wonen naast raffinaderij veiliger dan Groningen'

Het is veiliger om naast een chemische raffinaderij te wonen dan in het Groningse gaswinningsgebied. Dat zegt inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen Jan de Jong donderdag tegen Radio 1. Hij noemt de vermindering van de productie van aardgas in Loppersum door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een noodmaatregel.

De NAM zou snel met een ander plan moeten komen waarbij inwoners van Groningen minder risico's lopen, stelt De Jong. Hij vergelijkt de dreiging met bijvoorbeeld wonen in een overstromingsgebied. Ook mensen die naast een raffinaderij wonen lopen minder gevaar dan de Groningers in Loppersum, is De Jongs overtuiging.

De toezichthouder adviseerde de NAM al eerder de productie drastisch te verminderen. Om 'allerlei redenen' is dat advies niet overgenomen, zegt de inspecteur. Hij hoopt dat de NAM snel plannen maakt om het aantal aardbevingen terug te dringen die blijvend effectief zijn.

Chinezen bereiden zich voor op Nieuwjaar

Chinese gemeenschappen over de hele wereld bereiden zich donderdag voor op het Chinees Nieuwjaar, dat om middernacht van start gaat. Dan wordt feestelijk het jaar van het paard ingeluid.

De zeven dagen erna zal het leven in China praktisch stil komen te liggen. De hoofdstad Beijing loopt leeg en de inwoners vertrekken massaal naar hun geboortedorpen of vakantiebestemmingen. In overeenstemming met een overheidscampagne tegen corruptie en geldverkwisting hebben de vieringen dit jaar een bescheidener karakter. De Chinese strijd tegen verdere luchtvervuiling zal ook het gewoonlijk excessieve vuurwerkgebruik terugschroeven. Chinese luchthavens en trein- en busstations worden overspoeld met Chinezen die op vakantie gaan of hun familie gaan bezoeken.

Chinees Nieuwjaar wordt vaak de grootste verplaatsing van mensen ter wereld genoemd. Rijkere Chinezen gebruiken de vrije dagen om op vakantie te gaan binnen China of naar het buitenland. Minder vermogende landgenoten reizen naar hun familie, vrienden of geboorteplaats. Daar wordt samen uitgebreid gegeten en worden bezoeken aan boeddhistische of taoïstische tempels gebracht. Het jaar van het paard wordt in de Chinese traditie gezien als een gunstig jaar. Ondernemende Chinezen hopen op economische groei.

In Taiwan werd het winkelcentrum van de hoofdstad Taipei overspoeld met Taiwanezen die eten insloegen voor de feestdagen. Veertig procent van de eilandbevolking zal tijdens de feestdagen gemiddeld twee kilo aankomen, verwacht een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid.

Ook in Las Vegas in de Verenigde Staten wordt aandacht aan Chinees Nieuwjaar besteed. In hotels, winkels en casino's worden rode en goudkleurige versieringen aangebracht in de hoop rijke Chinese toeristen te lokken. Koreanen en Vietnamezen vieren de feestdag donderdag ook.

IQ Test van BNN iets beter bekeken dan vorig jaar

De Nationale IQ Test heeft dit jaar iets meer kijkers getrokken dan vorig jaar. Bijna 1,75 miljoen mensen zagen Prem Radhakishun woensdagavond het programma van BNN winnen. Vorig jaar trok de IQ Test 1,65 miljoen kijkers.

De Nationale IQ Test 2014 staat derde in de lijst met best bekeken programma's, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het programma komt sinds 2001 op televisie. De IQ Test van 2012 was de best bekeken editie ooit met 1,8 miljoen kijkers.

Het achtuurjournaal voert met 2,4 miljoen kijkers de kijkcijferlijst aan, gevolgd door Goede Tijden, Slechte Tijden met 1,9 miljoen kijkers.

Advocaat bovenaan lijstje van AZ

AZ Alkmaar heeft nog steeds als doel om Dick Advocaat langer aan zich te verbinden. Ook nu bekend is dat Marco van Basten na dit seizoen geen club meer heeft. Van Basten maakte woensdag bekend dat hij zijn aflopende contract bij sc Heerenveen niet verlengt.

Toch lijkt het er niet op dat de oud-Ajacied in beeld is in Alkmaar. "Zoals iedereen misschien al weet, werken wij geen lijstjes af als back-up", zegt directeur Toon Gerbrands volgens De Telegraaf.

"Wij praten dus alleen met hem en ondernemen verder geen actie naar anderen." Staat Advocaat dus open voor een langer verblijf bij AZ? "In ieder geval wel voor een vervolggesprek", is Gerbrands wat voorzichtiger. Advocaat werd halverwege oktober in Alkmaar gepresenteerd als opvolger van de ontslagen Gertjan Verbeek.

Gerbrands lijkt positief over een eventuele contractverlenging van de coach. "Wij hebben hem aangegeven hoe wij denken verder te kunnen als club en wat daarbij de mogelijkheden zijn. Daarbij had Dick natuurlijk ook kunnen aangeven dat hij ermee stopt, maar dat heeft hij dus niet gedaan."

Advocaat staat met AZ na twintig speelronden in de Eredivisie op de achtste plaats. Zaterdagavond komt nummer zeven FC Groningen op bezoek. De Groningers hebben met een inhaalwedstrijd tegen FC Twente tegoed één punt meer dan AZ.

PVV en CDA: weer licht langs snelweg

Oppositiepartijen PVV en CDA willen dat het licht langs de snelwegen weer de hele nacht aangaat. "Heroverweeg het besluit", zei Sander de Rouwe van het CDA donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu.

Langs een aantal snelwegen gaat de verlichting om 23.00 uur uit. De Rouwe merkt hierover "veel irritatie" bij mensen. Ook twijfelt hij of de maatregel goed is voor de verkeersveiligheid. Ook Machiel de Graaf van de PVV zegt veel klachten van ouderen te ontvangen over de verkeersveiligheid op donkere snelwegen.

Het AD meldde donderdag dat het uitzetten van de verlichting meer kost dan het oplevert. Volgens de krant is Rijkswaterstaat tonnen kwijt aan het handmatig inschakelen van de verlichting bij werkzaamheden. Dat concludeert de krant uit documenten die zijn bemachtigd.

Het uitzetten van de verlichting moet miljoenen besparen, maar blijkt een kostenpost. Het brengt 0,6 miljoen euro per jaar op. Maar het kost volgens de krant 2 miljoen per jaar om de lichten wél aan te laten op plekken waar aan de weg wordt gewerkt. Dat moet ter plekke gebeuren door een aannemer, die daarvoor geld vraagt. Ook bij grote ongelukken moet het licht weer aan.

Attje Kuiken van de PvdA wil weten wat de kosten zijn van de maatregel en of het niet verstandiger is om over te stappen op led-verlichting langs snelwegen.

VVD: zet vreemdelingen vaker vast

Mensen zonder geldige verblijfsvergunning moeten vaker worden vastgezet omdat dit ervoor zorgt dat ze vaker terugkeren naar het land van herkomst. Dat zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani in een gesprek met nu.nl. Met zijn uitspraken ligt hij op een ramkoers met coalitiepartner PvdA. Onder druk van de PvdA en de oppositie werd de afgelopen tijd juist ingezet op een humaner asielbeleid.

Azmani wijst op een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Daaruit blijkt dat vreemdelingen vaker terugkeren als ze herhaaldelijk worden opgesloten. Vaker opsluiten zou echter geen zin meer hebben als vreemdelingen al vier keer zijn opgesloten.

"De laatste tijd ging het vooral over softe maatregelen in het asielbeleid zoals knutselprojectjes voor gedetineerde vreemdelingen", zegt Azmani tegen de nieuwssite. "Maar dit rapport toont aan dat herhaalde detentie werkt om uitzetting te bevorderen."

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet volgens Azmani de grenzen opzoeken om dit mogelijk te maken. Mede naar aanleiding van de dood van de Russische asielzoeker Alexandr Dolmatov kwam Teeven met een zachter beleid waarbij vreemdelingen alleen worden vastgezet als ze niet meewerken aan hun terugkeer en als er een uitzicht is op terugkeer. Ook zijn er voor vreemdelingen in detentie meer activiteiten.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het asielbeleid. GroenLinks noemt het voorstel van Azmani in een reactie 'ongelooflijk' en 'het domste dat je kunt doen'. "Mensen worden niet sneller uitgezet door ze vast te zetten. Er zijn effectievere alternatieven zoals een meldplicht", schrijft GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman in een reactie. "Ik mag toch aannemen dat dit voor de PvdA te ver gaat."

Wisgerhof overweegt te stoppen met voetbal

Peter Wisgerhof overweegt om na het seizoen een punt te zetten achter zijn loopbaan. De 34-jarige verdediger heeft een aflopend contract bij FC Twente en verlengt dat waarschijnlijk niet. "In het voetbal moet je altijd een slag om de arm houden, maar zoals het er nu uitziet zet ik er een punt achter", zegt Wisgerhof donderdag in Tubantia.

Wisgerhof werd in 2010 kampioen en won tweemaal de Johan Cruijff Schaal en een keer de beker met Twente. De centrale verdediger kwam tot 119 eredivisiewedstrijden voor de Tukkers, waarin hij acht keer scoorde. Dit seizoen kwam de tweevoudig international nog niet in actie voor de hoofdmacht, maar speelde hij wel sporadisch voor Jong Twente in de Jupiler League.

In 1999 maakte de geboren Wageninger bij Vitesse zijn debuut in het betaalde voetbal. Een jaar later stapte Wisgerhof op huurbasis over naar NEC, waar hij later ook een contract tekende. Na 8,5 seizoen en 270 competitieduels bij de Nijmegenaren nam FC Twente hem in de winterstop van het seizoen 2008-2009 over.

Lampre strikt Vueltawinnaar Horner

Chris Horner heeft eindelijk een nieuwe ploeg gevonden. De 42-jarige Amerikaan, die in september verrassend de Ronde van Spanje won, fietst komend seizoen voor Lampre. Horner kwam op straat te staan toen zijn ploeg Radioshack eind vorig jaar stopte en hij niet mee mocht verhuizen naar opvolger Trek.

Lampre maakte de komst van Horner donderdag via Twitter bekend. De Amerikaan werd eerder gelinkt aan kleinere ploegen als Christina Watches en Caja Rural, die in tegenstelling tot de Italiaanse formatie niet uitkomen in de World Tour.

Horner werd vorig jaar de oudste winnaar ooit van een grote ronde door op 41-jarige leeftijd de Ronde van Spanje op zijn naam te schrijven. Omdat zijn prestatie bij nogal wat mensen de wenkbrauwen deed fronsen, besloot de Amerikaan vervolgens zijn biologisch paspoort openbaar te maken.

Van Grunsven met Spaanse Rijschool in Ziggo Dome

De Spaanse Rijschool uit Wenen komt met een show naar Amsterdam. Anky van Grunsven gaat de paardenshows op 29 en 30 november in de Ziggo Dome presenteren.

In de hoog aangeschreven dressuurshows van de Spaanse Rijschool staat het paardenras lipizzaner centraal. De hengsten die worden geselecteerd voor shows van de Spaanse Rijschool hebben een opleiding van minstens acht jaar achter de rug.

De voorverkoop voor de twee paardenshows gaat 6 februari van start. Kaartjes voor de 'academische rijkunst' kosten tussen de 39 en 79 euro.

Geen groei voor bouw in 2014

De productie en de werkgelegenheid in de bouwsector in Nederland blijven dit jaar krimpen, ondanks de positieve berichten over de woningmarkt. Op de middellange termijn zijn de vooruitzichten wel positief. Dat voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in zijn donderdag gepubliceerde verwachtingen.

De bouw van nieuwe woningen neemt naar verwachting van de EIB dit jaar af met zeven procent ten opzichte van 2013. Sinds het uitbreken van de crisis is de productie al met 35 procent gedaald.

De bouwers die volgend jaar mogelijk wel meer werk hebben, zijn actief in herstel en verbouwingen. Ondernemingen die bedrijfspanden bouwen en wegen aanleggen houden hun productie waarschijnlijk op peil, voorspelt de EIB. Het instituut spreekt daarom van een 'overgangsjaar' voor de totale bouwproductie.

Voor bouwvakkers wordt 2014 sowieso geen goed jaar. Het aantal banen in de sector is de afgelopen jaren al met zeventigduizend afgenomen. Voor dit jaar voorziet het EIB een verdere daling van tienduizend banen.

Het aantrekken van de woningmarkt zorgt er op de middellange termijn wel voor dat de bouw weer gaat groeien. Voor de bouwers van nieuwbouwwoningen levert dat volgens het EIB een groei op van meer dan tien procent. Bij de andere sectoren zou sprake zijn van een 'solide, gematigde groei'.

Dijsselbloem noemt aftreden Weekers zuur

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) respecteert het aftreden van zijn staatssecretaris Frans Weekers (VVD), maar noemt het wel zuur. "We hebben het te respecteren, maar ik vind het wel jammer", zei Dijsselbloem donderdagochtend in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Volgens Dijsselbloem was Weekers zich 'als geen ander' bewust van het belang van bestrijding van fraude met toeslagen. Het toeslagensysteem is volgens Dijsselbloem te ingewikkeld. "Daar moeten we naar kijken. Het zit niet op de persoon, er zitten veel kwetsbaarheden in het systeem."

Dijsselbloem neemt de taken van Weekers waar tot er een opvolger is. "Dat duurt hopelijk heel kort."

Peter R. de Vries aan de slag als spelersmakelaar

Peter R. de Vries wordt spelersmakelaar. De misdaadverslaggever is met zijn zoon Royce en Ajax-icoon Piet Keizer in Amsterdam het bureau PR Sportmanagement begonnen. De bedoeling is om professionele sporters en dan met name voetballers te begeleiden bij het afsluiten van contracten en het realiseren van transfers.

Peter en Royce hebben eind vorig jaar met goed gevolg het examen voor spelersmakelaar afgelegd en zijn in het bezit van een officiële licentie. Keizer, de 70-jarige voormalig linksbuiten van Ajax, zal fungeren als technisch directeur en adviseur van spelers en clubs op voetbalgebied.

De Vries kan zich voorstellen dat zijn stap voor veel mensen als een verrassing komt. "Maar de mensen die mij goed kennen weten dat ik al veertig jaar meer door sport dan door misdaad gefascineerd ben", verklaart hij in een persbericht. "Ik vind het ontzettend leuk dat ik de vaardigheden en ervaringen die ik de afgelopen 35 jaar heb opgedaan juist in deze tak van sport kwijt kan."

Gratis villa in Brasschaat

'Gratis villa'. Met die woorden wordt een landhuis in het Belgische Brasschaat aangeboden. Niet om in te wonen, maar om af te breken en eventueel elders weer op te bouwen. De eigenaar wil ervan af, hij is alleen geïnteresseerd in de grond, zo vertelt hij donderdag tegen de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen. De eigenaar hoopt zo sloopkosten te besparen.

De advertentie op de Belgische website 2ehands.be werd al meer dan 40.000 keer bezocht. "Gratis hoevestijl villa te Brasschaat. Afbraak zelf uit te voeren. Villa moet weg wegens nieuwbouw op deze locatie. U kan de villa elders dan weer opbouwen. Het is alles of niets wel te verstaan. Beschikbaar vanaf juni", zo luidt de tekst van de advertentie.

De vorige eigenaren, die het pand in december van de hand deden, weten nog niets van de plannen van de nieuwe eigenaar. "Ik durf niet goed te zeggen dat ik hun villa weggeef."

Gratis villa in Belgische plaats Brasschaat
Gratis villa in Belgische plaats Brasschaat (Foto: ANP)

Spectaculaire grafkelders in Utrecht

Archeologen hebben onder een gebouw van de Universiteit Utrecht beschilderde grafkelders gevonden uit de veertiende of vijftiende eeuw met daarin enkele skeletten. Dat bevestigen de universiteit en de gemeente Utrecht na berichtgeving van De Telegraaf. De vondst werd gedaan tijdens de renovatie van het pand aan het Janskerkhof.

De kelders lagen in wat ooit een gang was van het Minderbroederklooster, schrijft de krant. De skeletten, waaronder een vrouw met een foetus, worden op dit moment onderzocht. De gemeente Utrecht wil vrijdag meer informatie naar buiten te brengen over de grafkelders, zegt een woordvoerder.

Er zijn eerder al bijzondere vondsten onder het pand gedaan. In november is een kelder gevonden met een beerput, waar onder meer een schedel in lag. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed laat aan De Telegraaf weten dat een grafkelder onder een rijksmonument 'uitzonderlijk en spectaculair' is.

Bosz: "Nog steeds trots op Feyenoord"

Vitesse gaat vrijdag op bezoek bij Feyenoord. Een bijzonder duel voor trainer Peter Bosz, die tussen 1991 en 1996 voor de Rotterdammers voetbalde. Bosz was na zijn loopbaan als speler van 2006 tot 2009 technisch directeur in De Kuip.

Een zware periode, waarin trainer Gertjan Verbeek na de teleurstellende resultaten werd ontslagen. Bosz verklaarde zich toen solidair. "Maar ik ben nooit met wrok of een bitter gevoel vertrokken", zegt hij in De Telegraaf.

"Integendeel, ik heb met plezier bij Feyenoord gewerkt. Een 'td' wordt aangesteld om met zijn visie beleid neer te zetten voor de lange termijn. Dat heb ik gedaan. Alleen is het lastig dat je wordt beoordeeld op de resultaten van de korte termijn."

"Bij de selectie heb ik hetzelfde gedaan als bij de jeugd en bij de scouting. Ik heb daar de boel zo professioneel en gestructureerd als mogelijk proberen neer te zetten. Niemand zal mijn gevoel voor Feyenoord ooit van me afnemen, ben nog steeds trots op de club."

Vitesse en Bosz staan na twintig wedstrijden op plaats twee in de Eredivisie, twee punten achter Ajax. Tegenstander Feyenoord is nog steeds vierde, maar de Rotterdammers zagen het gat met de koploper vorig weekend groter worden door een 3-2 nederlaag bij ADO Den Haag. Het verschil is nu zeven punten.

De Graafschap-topscorer naar Charlton Athletic

De Graafschap raakt topscorer Piotr Parzyszek kwijt aan Charlton Athletic. De 20-jarige Pool tekent voor 4,5 jaar bij de Engelse club, zo melden de Achterhoekers donderdag. Parzyszek had nog een verbintenis tot 2016 bij de Jupiler League-club waarvoor hij dit seizoen al zestien keer het net vond.

"Als speler heb ik mij bij De Graafschap kunnen verbeteren. Nu ben ik toe aan mijn volgende sportieve stap", liet de Pools jeugdinternational weten. Parzyszek was ondergebracht in een transferpool, waardoor een deel van de transfersom terugvloeit naar investeerders. Hoeveel er wordt betaald voor de aanvaller is niet bekendgemaakt.

Parzyszek speelde de afgelopen twee seizoenen voor De Graafschap. In 48 wedstrijden kwam hij tot 26 doelpunten voor de Achterhoekers. Charlton Athletic bungelt onderaan in het Championship, het op een na hoogste niveau in Engeland.

Mourinho beklaagt zich over tactiek West Ham

Chelsea liet woensdagavond dure punten liggen tegen West Ham United. José Mourinho had geen goed woord over voor de instelling van de opponent. Chelsea kreeg op Stamford Bridge kans na kans, terwijl West Ham verdedigde en uiteindelijk ook standhield: 0-0.

"Het is moeilijk voetballen als er maar één team is dat wil voetballen. Een wedstrijd gaat om twee teams die spelen", zei Mourinho volgens The Guardian. "Maar bij dit duel wilde maar één team voetballen en het andere niet."

"West Ham heeft de punten wel nodig. Om dan hier te komen en op deze manier te voetballen... Is het acceptabel? Misschien wel. Ik kan niet te kritisch zijn, want in hun positie zou ik misschien hetzelfde doen", ging de Portugees verder. "Dit is geen Premier League, dit is niet de beste competitie ter wereld. Dit is voetbal uit de negentiende eeuw."

Mourinho gaf vervolgens een opsomming van wat hij precies met die laatste uitspraak bedoelde. "Doen alsof je geblesseerd bent, 'cheating'... Ik weet niet of dat het goede woord is. De doelman die niet na 70 minuten tijdrekt, maar al in de eerste minuut. Tien verdedigers die geen poot buiten het strafschopgebied zetten. Allemaal zo standaard."

Sam Allardyce, de manager van West Ham United, kon zijn lach niet inhouden toen hij hoorde van Mourinho's tirade. "Het kan het niet hebben, hè? Hij kan het niet hebben dat we hem tactisch te slim af waren. Hij kan me van alles vertellen, maar het maakt mij werkelijk geen moer uit." Door de remise staat Chelsea nu drie punten achter Manchester City, dat door een 1-5 zege bij Tottenham Hotspur de nieuwe koploper is.

Luuk de Jong: "Gehaald als diepe spits"

Luuk de Jong heeft Borussia Mönchengladbach verlaten voor Newcastle United. De 23-jarige spits kan niet wachten om aan de slag te gaan bij zijn nieuwe club. De Jong was bij de club uit de Bundesliga al het hele seizoen buiten beeld en wilde vertrekken uit Mönchengladbach.

Newcastle United had anderhalf jaar geleden al interesse, maar greep destijds mis. "De manager wilde me destijds graag hebben en ik ben blij dat ze dat anderhalf jaar later nog steeds willen. Ik word gehaald als diepe spits, de positie die ook mijn voorkeur heeft", zegt De Jong in gesprek met het Algemeen Dagblad.

The Magpies huren De Jong voor de rest van het seizoen en hebben een optie tot koop op de speler. "Als ik het hier de rest van de competitie waarmaak, blijf ik automatisch nog een aantal seizoenen", legt De Jong uit. "Dat was ook van mijn kant de insteek bij de onderhandelingen."

Zaterdag kan De Jong zijn debuut al maken als Newcastle het opneemt tegen Sunderland. Van een conditionele achterstand is geen sprake. "Duitse club, hè" zegt De Jong lachend. "Daar zijn altijd alle spelers fit. Nee, dat ligt ook aan mezelf. Ik baalde natuurlijk van de weinige speeltijd, maar ben op de trainingen honderd procent blijven gaan."

"Ik ga niet zeggen dat ik nooit de kans heb gehad", zegt De Jong over zijn tijd bij BMG. "Wel houd ik het gevoel dat ze me meer hadden moeten laten spelen dan steeds zes, zeven minuten bij een invalbeurt. Wat kun je dan laten zien? En je moet soms ook geluk hebben. Bij Gladbach waren mijn concurrenten echt áltijd fit. Maar nu was ik dinsdag amper geland in Newcastle of de spits (Loïc Rémy, red.) kreeg meteen rood tegen Norwich. Die wordt dus geschorst. Zo kan het ook gaan."

[NBA] Oklahoma City Thunder te sterk voor Miami Heat

Oklahoma City Thunder heeft woensdag de topper in de NBA tegen Miami Heat gewonnen. De koploper van de Western Conference was met 112-95 te sterk voor de titelhouder. Het was de negende overwinning op rij voor Oklahoma City. Kevin Durant breidde zijn aantal duels op rij met meer dan dertig punten uit naar twaalf.

Oklahoma City kwam in het eerste kwart achttien punten achter tegen de thuisploeg. In het tweede kwart verdampte die achterstand en nam Oklahoma City de leiding over om die vervolgens niet meer weg te geven. Bij Miami Heat, de nummer twee in het oosten, was LeBron James de topscorer met 34 punten.

De nummer twee van de westelijke ranglijst, San Antonio Spurs, liep woensdag wel averij op door met 96-86 te verliezen van Chicago Bulls. Het was de derde nederlaag op rij voor de Spurs. Tony Parker scoorde zeventien punten voor de ploeg die dit seizoen voor de huidige reeks geen enkele keer twee duels achter elkaar verloor. De Bulls staan vijfde in de Eastern Conference.

Alle uitslagen woensdag

Thuis Uit Uitslag
Miami Heat Oklahoma City Thunder 95 - 112
Toronto Raptors Orlando Magic 98 - 83
Atlanta Hawks Detroit Pistons uitgesteld
Boston Celtics Philadelphia 76ers 94 - 95
Milwaukee Bucks Phoenix Suns 117 - 126
Minnesota Timberwolves New Orleans Pelicans 88 - 77
Dallas Mavericks Houston Rockets 115 - 117
Denver Nuggets Charlotte Bobcats 98 - 101
San Antonio Spurs Chicago Bulls 86 - 96
Sacramento Kings Memphis Grizzlies 89 - 99
Los Angeles Clippers Washington Wizards 110 - 103

Boef swaffelt vrouw vol in bakkes

De politie van Miami is op zoek naar een behoorlijk lullige overvaller. Toen hij dinsdagnacht niets van zijn gading vond bij een huisoverval, sloeg hij met zijn blote spermaspeer vol in het gezicht van een bewoonster.

In de nacht van maandag op dinsdag, werd om 3.10 uur hard op de deur van een inwoner van die stad gebonsd. Toen de beste man de deur opende, hielden twee gewapende mannen hem onder schot. Zij eisten geld.

De bewoner peinsde er niet over om zijn zuurverdiende centjes af te geven. Hierop liep het duo door naar de slaapkamer van de schoondochter van de Floridanees. De 33-jarige vrouw werd ruw uit haar slaap gewekt.

De arme vrouw werd onder schot gehouden waarna weer om geld werd gevraagd. Omdat ze ook ditmaal nul op het rekest kregen, besloot een van de overvallers op een ander dwangmiddel over te gaan.

De beste man opende zijn gulp en haalde zijn eenogige slang tevoorschijn. Hiermee sloeg de overvaller recht in de bakkes van de schoondochter. Hierna namen de criminelen twee televisies onder de arm en taaiden af.

'Grondproblemen dreigen voor drie gemeenten'

De gemeenten Almere, Westland en Nijmegen lopen risico op een financiële strop doordat zij, meer dan andere gemeenten, grote investeringen in grond hebben gedaan. Dat blijkt donderdag uit een analyse van jaarrekeningen van gemeenten door Het Financieele Dagblad.

De drie gemeenten anticipeerden tussen 2008 en 2012 op een fikse bevolkingsgroei en investeerden samen ongeveer een miljard euro om huizen en kantoren te bouwen. Als die bevolkingsgroei tegenvalt en de grondprijzen niet herstellen, moeten de gemeenten volgens de krant fors gaan bezuinigen. Sinds 2008 daalden de grondprijzen in Nederland sterk in prijs.

Almere investeerde in tussen 2008 en 2012 bijna een half miljard euro in gronden. Nijmegen gaf ruim 350 miljoen euro uit, de gemeente Westland meer dan tweehonderd miljoen euro. Er zijn meer gemeenten die veel investeringen deden, maar Almere, Nijmegen en Westland hebben een minder grote buffer dan andere steden om verliezen mee op te vangen, meldt de krant.

'Probleem toeslagen niet weg met vertrek Weekers'

Met het opstappen van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zijn de problemen met toeslagen nog niet opgelost. "Voor iedere bewindspersoon zou dit een moeilijk uit te voeren taak zijn geweest", verdedigde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zijn partijgenoot op Radio 1.

Het grootste probleem is volgens Zijlstra dat een systeem is opgetuigd met een 'enorme hoeveelheid toeslagen'. "Dat is voor de Belastingdienst moeilijk uit te voeren. Daarmee is het voor iedere bewindspersoon moeilijk dit aan te sturen."

Zijlstra wees erop dat negentig procent van de Nederlanders een vorm van overheidsfinanciering krijgt. "De staatssecretaris heeft zijn best gedaan om dat recht te trekken, we moeten constateren dat hem dat niet is gelukt. We zullen nu naar de toekomst moeten kijken."

Bij de kritiek die de oppositie woensdag op Weekers uitte wilde Zijlstra zich niet aansluiten. "Er waren problemen, de staatssecretaris is er niet in geslaagd die op te lossen en heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Daar heb ik respect voor."

Twee keer zo veel gemeenten met buurtbemiddeling

Het aantal gemeenten waar buurtbemiddelaars worden inzet om conflicten tussen buren op te lossen is in zes jaar tijd ruim verdubbeld. In 2007 konden bewoners van 77 gemeenten nog een buurtbemiddelaar inschakelen, inmiddels kan dat in 185 gemeenten, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.

Buurtbemiddelaars kunnen onder meer worden ingezet bij klachten over geluidsoverlast van bijvoorbeeld blaffende honden, pesterijen, tuingeschillen en bedreigingen van buren. Dertig procent van de Nederlanders zou hier weleens mee te maken hebben.

Buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die training hebben gehad. Ze praten eerst met de klagers en dan met hun buren. Vervolgens wordt geprobeerd een gesprek met hen samen te organiseren op een neutrale locatie. De bedoeling is dat conflicten zo worden opgelost zonder dat de politie eraan te pas hoeft te komen.

Gemeenten en woningbouwcorporaties die nog geen buurtbemiddeling hebben zijn aangeschreven door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het CCV adviseert gemeenten bij de opzet en uitvoering van buurtbemiddeling.

Eerste schaatsers op het ijs in Noordlaren

In het Groningse Noordlaren kan donderdagochtend geschaatst worden. Daar heeft IJsvereniging de Hondsrug de skeelerbaan weer omgetoverd tot ijsbaan met zo'n 1,5 centimeter ijs. "Ik denk dat we er maximaal 24 uur van kunnen genieten, dan gaat het weer dooien", liet voorzitter Jan Geert Veldman weten.

Giertanks hebben woensdagnacht met water een ijsvloer gelegd. Het vroor zo'n vier a vijf graden en dat is genoeg voor 1,5 centimeter ijs, zegt Veldman. Er staan nu al mensen op het ijs.

Ieder jaar hoopt de club de eerste marathon op natuurijs te organiseren, maar het is nu eerst afwachten wat het weer gaat doen. "Daarvoor moet toch zeker drie centimeter ijs op de baan liggen", aldus Veldman. Vorig jaar werd de marathon op 16 januari gehouden. Noordlaren had toen de primeur.

Bieber gearresteerd op verdenking van mishandeling

Justin Bieber is voor de tweede keer in een week tijd gearresteerd. De 19-jarige zanger meldde zich woensdag bij de politie in Toronto. Bieber zou vorige maand een limousinechauffeur meerder malen hebben geslagen in de Canadese stad. Vorige week woensdag werd Bieber in Miami Beach gearresteerd na een illegale straatrace.

De mishandeling vond volgens de politie in de vroege ochtend van 30 december plaats. Bieber en vijf anderen werden door de limousine opgepikt, onderweg naar een hotel vond een handgemeen plaats. Een van de passagiers, vermoedelijk Bieber, zou de chauffeur meerdere malen op zijn hoofd hebben geslagen. Bieber moet zich op 10 maart melden bij de rechtbank om tekst en uitleg te geven over het voorval.

Het tieneridool staat ook op 14 februari voor de rechter. Dan buigt een rechter in Miami Beach zich over Biebers arrestatie van vorige week. De zanger werd aangehouden na een straatrace, hij zou toe hebben gegeven alcohol, drugs en medicijnen te hebben gebruikt. Bieber verzette zich bovendien tegen zijn aanhouding en reed met een ongeldig rijbewijs.

Biebers advocaat reageerde woensdagavond op de aantijgingen uit Florida. De zanger zegt onschuldig te zijn, zijn advocaat gaat verder nog niet in op de zaak. Volgens geruchten hebben de agenten die Bieber arresteerden de zaak overdreven. Zo zou het tieneridool helemaal niet te hard gereden hebben en nauwelijks alcohol hebben genuttigd.

Meer dan helft omzet Facebook uit mobiele reclame

Facebook heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar voor het eerst meer dan de helft van de omzet behaald uit mobiele advertenties, tot tevredenheid van beleggers. Het sociale netwerk behaalde daarnaast meer omzet en winst dan analisten hadden verwacht.

De totale omzet tijdens het kwartaal steeg met 63 procent tot 2,59 miljard dollar (1,90 miljard euro), bleek woensdagavond uit de cijfers. Analisten hadden volgens Factset gemiddeld een omzet van 2,35 miljard dollar verwacht. Het resultaat onder de streep kwam uit op 523 miljoen dollar netto. Dat is 64 miljoen dollar meer dan een jaar eerder.

Aan het eind van 2013 had het sociale netwerk 1,23 miljard maandelijkse gebruikers. Hiervan logden 757 miljoen mensen in ieder geval een keer per dag in. Dat is 22 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal mobiele gebruikers bedroeg 945 miljoen, 39 procent meer dan een jaar eerder.

Facebook viert volgende week zijn tiende verjaardag. "Het was een goed einde van een jaar voor Facebook", zei oprichter en topman Mark Zuckerberg in een verklaring. "We kijken uit naar de volgende tien jaar."

Dat Facebook geld weet te verdienen uit mobiele telefoons, laat zien dat het bedrijf - geboren op een desktop - zijn weg weet te vinden in het 'mobile first'-tijdperk.

Het aandeel Facebook steeg in de handel nabeurs meer dan zeven procent, tot bijna 57,50 dollar. In de afgelopen zes maanden is het aandeel al 51 procent gestegen. Dat is flink meer dan de 6,4 procent stijging in dezelfde periode van de S&P 500.

In mei 2012 jaar ging het bedrijf naar de beurs met een introductiekoers van 38 dollar per aandeel. Binnen een paar maanden tijd halveerde de koers echter, onder meer omdat er twijfels waren over het verdienmodel van het bedrijf. Facebook zou aanvankelijk te weinig hebben ingezet op mobiele gebruikers en daardoor advertentie-inkomsten hebben misgelopen.

Oppositie Oekraďne wil niet gematst worden

De oppositie in Oekraïne verwerpt de amnestiemaatregel die het parlement woensdagavond heeft aangenomen. De amnestie geldt voor mensen die in de afgelopen twee maanden zijn opgepakt, mits demonstranten vertrekken uit het merendeel van de gebouwen die zij bezet houden. De oppositie eist een onvoorwaardelijke amnestie en zet de protesten voort.

De maatregel werd voorgesteld door een lid van de partij van president Viktor Janoekovitsj. Het ging om een afgezwakte versie van een eerder voorstel dat een amnestie aanbood als alle protesten werden beëindigd. De oppositie stelt dat de arrestaties tijdens de demonstraties - een parlementslid noemde een aantal van 328 - onrechtmatig waren.

"In feite heeft het parlement slechts een wet over gijzelaars aangenomen. De autoriteiten geven zelf toe dat zij gijzelaars maken, zodat zij de gijzelaars kunnen ruilen, net zoals terroristen", zei Oleg Tiagnibok, de voorman van de partij Svoboda, tegen het persbureau Interfax.

Maker The Selfish Giant somber over Britse jeugd

Regisseur Clio Barnard maakt zich zorgen over de jeugd in Britse achterstandswijken. "Het is duidelijk dat vooral de jongens echt in grote problemen zitten", zegt ze tegen Novum Nieuws. "Het ontbreekt ze aan rolmodellen want vrijwel alle mannen in die gemeenten zijn werkloos en verslaafd." Barnards nieuwe film The Selfish Giant is momenteel te zien op het International Film Festival Rotterdam.

Het drama over twee Britse jongens die bijverdienen door schroot in te zamelen ging vrijdag in première en dingt ook mee naar de IFFR Publieksprijs. Het verhaal speelt zich af in en om een Britse arbeidersgemeenschap waar de textielindustrie in de jaren tachtig volledig is ingestort. De enige banen die nog over zijn, worden traditioneel door vrouwen vervuld en de meeste mannen voelen zich daar te goed voor.

"Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op twee beïnvloedbare knullen van 12 en 13", zegt Barnard. "Het zijn de liefste jongens, die echter door de erbarmelijke omstandigheden stelselmatig de criminaliteit in worden gedreven. Het is dieptreurig, en niemand weet werkelijk wat we eraan kunnen doen."

De titel The Selfish Giant verwijst naar het gelijknamige korte verhaal van Oscar Wilde. Het sprookje vertelt over een reus die een magische tuin heeft maar die niet met de buurtkinderen wil delen. "Ik wilde het victoriaanse verhaal in een modern jasje steken", legt Barnard uit. "De centrale thema's blijven egoïsme en hebberigheid en iedereen steekt elkaar de ogen uit voor een paar tientjes. Het recht van de sterkste heerst en uiteindelijk zijn de kinderen de dupe. Als we daar werkelijk iets aan willen doen, moet de hele ideologie veranderen. Maar ja."

De filmmaakster ziet de manier waarop de Britse staat dergelijke jeugddelinquenten aanpakt als onderdeel van het probleem. "Ze worden wegens wangedrag van school gehaald, maar daarna is er niemand die ze echt opvangt. Vervolgens gaat het natuurlijk van kwaad tot erger. De beste manier om ze uit die vicieuze cirkel te halen, is nu juist te zorgen dat ze een goede opleiding krijgen. Maar een school krijgt weer niet de middelen om echte probleemjongeren te begeleiden. Dat gaat al dertig jaar mis."

Deze bij vlagen uitermate sombere film viel echter bij het filmhuispubliek in goede aarde. The Selfish Giant won vorig jaar op het filmfestival van Cannes al de Europa Cinemas Award, maakte kans op de Lux Award van het Europees Parlement en werd uitgeroepen tot beste film van het filmfestival van Stockholm.

Het IFFR loopt nog tot en met zondag. Op vrijdag worden de juryprijzen uitgereikt, op zaterdag de publieksprijs, waarvoor The Selfish Giant dus nog in de race is. De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscoop.

'Drie vrouwen op SGP-lijst Vlissingen'

De SGP in Vlissingen heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart drie vrouwen op de lijst staan. Dat zegt vicevoorzitter Cees van der Weele van de SGP Vlissingen donderdag in Trouw.

Afgelopen zomer werd al bekend dat Lilian Janse als eerste vrouw voor de SGP meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zij voert de lijst aan. De afdeling heeft inmiddels ingestemd met nog twee vrouwelijke kandidaten, schrijft de krant.

Het gaat om de 66-jarige oud-lerares verpleegkunde Mariet van Klinken op plaats 7 en de 65-jarige oud-kleuterleidster Nellie van Dijk op plaats 9.

Ter Mors: "Brons meer waarde dan goud"

"Een bronzen medaille op de aflossing zou voor mij meer waarde hebben dan een gouden medaille op de ploegachtervolging," meldt Jorien ter Mors zonder blikken of blozen. Ter Mors hoopt op beide disciplines uit te komen in Sochi. In Thialf blikte ze vooruit op de Olympische Spelen.

"Een olympische medaille bij het shorttracken is echt een unicum, dat is nog nooit gepresteerd," zei Ter Mors om haar uitspraak meer duidelijkheid te geven.

De 24-jarige Ter Mors is al zeker van een plaats in de aflossingsploeg, op de individuele shorttrackafstanden en de 1500 meter op de lange baan. Of ze ook aan de start zal komen van de ploegenachtervolging, is nog niet zeker. Die beslissing ligt bij Arie Koops. "Als ik aan de start sta, ga ik natuurlijk wel voor goud," liet de Twentse weten, die er geen twijfel over laat bestaan en zich 100% in wil zetten voor het team.

Sjinkie Knegt liet nog weten in Thialf dat hij heeft geleerd van zijn actie tijdens de EK in Dresden. Het opsteken van twee middelvingers kostte hem daar de bronzen medaille. Het zal niet meer voorkomen dat Knegt zich op die manier uit. "De volgende keer houd ik het even tien minuten binnen en ga ik daarna los in de kleedkamer."

Of de Internationale Schaatsunie nog andere consequenties aan deze actie verbindt, is nog niet bekend. "Ik verwacht het niet," vertelt coach Jeroen Otter, die zondag met de grootste Nederlandse shorttrackploeg (vijf mannen en vijf vrouwen) naar Sochi afreist.

'Adviseur bepleit fusie NS en ProRail'

Om de aanhoudende problemen op het spoor structureel op te lossen moet de scheiding tussen de NS en spoorbeheerder ProRail ongedaan worden gemaakt. Dat concludeert topadviseur Jaap Bierman, blijkt volgens de Volkskrant uit documenten en gesprekken met betrokkenen. Bierman was eerder consultant van McKinsey en manager van Shell.

Bierman was door NS en ProRail ingehuurd om met de frisse blik van een buitenstaander een toekomstbestendige spoorfilosofie op te stellen. Hij mocht zijn vergaande conclusies van de directies van ProRail en de NS niet opnemen in het officiële onderzoeksverslag dat later dit jaar met de Tweede Kamer wordt gedeeld. Daarom heeft hij volgens de krant een aparte notitie met zijn bevindingen opgesteld.

Dit memo is bij de NS en ProRail bekend, maar zij benadrukken in de krant dat het om 'persoonlijke gedachten' van de adviseur gaat. Het memo van Bierman zou maandag zijn besproken bij een klankbordgroep van staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

Bierman schrijft volgens de krant te hebben geprobeerd het onderzoek niet te laten vertroebelen door de belangen van ProRail of die van de NS. "We hebben ons laten leiden door het publieke belang: wat zouden we willen bereiken voor de samenleving en de treinreiziger."

De directieleden van ProRail hebben veel te verliezen bij een fusie, benadrukt de krant. De voltallige directie wordt dan mogelijk overbodig. Het Europees Parlement stelde vorige week nog af te willen van de gedwongen splitsing van spoorbeheer en spoorvervoer. Het parlement is er ook niet langer van overtuigd dat gedwongen marktwerking de situatie verbetert.

PvdA wil opgevoerde scooter sneller afpakken

Als een scooter 15 kilometer harder kan dan toegestaan moet die direct worden ingevorderd. Dat zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken donderdag tegen nu.nl.

Nu moet een eigenaar zijn scooter pas inleveren als hij binnen twee jaar tijd drie keer wordt betrapt op het zo ver opvoeren van zijn voertuig. Kuiken wijst erop dat driekwart van de scooters te hard rijdt. "Terwijl ze op het fietspad mogen, die combinatie maakt scooters gevaarlijk."

De hardrijders zijn volgens het PvdA-Kamerlid vaak ook nog asociaal in het verkeer. "Dat vereist dus een harder lik-op-stukbeleid." Er zou meer moeten worden gecontroleerd op asociaal rijgedrag van scooters. Ook zou de verkoop van opvoermateriaal moeten worden tegengegaan. Zo zou minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) verkoopsites als opvoeren.nl moeten aanpakken.

Ervaren politicus ten onder aan toeslagen

Met het aftreden van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) verliest het Binnenhof een ervaren politicus en raakt Limburg een boegbeeld in Den Haag kwijt.

De in Weert opgegroeide Weekers (46) zit tussen 1998 en 2010 vrijwel onafgebroken in de Tweede Kamer, voordat hij in het eerste kabinet-Rutte staatssecretaris van Financiën wordt. Alleen tussen 2002 en 2003 is hij niet te vinden aan het Binnenhof, maar werkt hij als advocaat in Weert.

In de Tweede Kamer is hij onder meer woordvoerder justitie, veiligheid en terrorismebestrijding en financiën. Als woordvoerder financiën maakt Weekers zich onder meer sterk voor een parlementaire enquête naar de kredietcrisis. Ook verzet hij zich lange tijd tegen het geven van financiële steun aan Griekenland.

In 2010 maakt Weekers promotie en mag hij zijn intrek nemen op het ministerie van Financiën, als staatssecretaris onder toenmalig minister Jan Kees de Jager (CDA). Als bewindsman in de gedoogcoalitie met de PVV komt hij vooral in het nieuws door de impopulaire maatregel om de btw op concert- en theaterkaartjes te verhogen. Onder druk van de Eerste Kamer ziet hij zich genoodzaakt om die maatregel uit te stellen.

Serieus in de problemen komt Weekers een paar jaar laten, als het tweede kabinet-Rutte net is aangetreden. Weekers moet zich eind 2012 verantwoorden voor een reclamezuil tijdens de verkiezingscampagne die was gefinancierd door de van corruptie verdachte Jos van Rey. Weekers gaat diep door het stof en kan uiteindelijk aanblijven.

Nog geen half jaar later wordt hij opnieuw in het nauw gedreven, als blijkt dat Bulgaren fraude plegen met Nederlandse belastingtoeslagen. Weekers weet een groot deel van de Tweede Kamer er niet van te overtuigen dat hij krachtdadig optrad tegen de fraude, en ziet een motie van wantrouwen steun krijgen van vrijwel alle oppositiepartijen.

In oktober jaagt Weekers de Eerste Kamer tegen zich in het harnas, door de pensioenplannen van het kabinet te blijven verdedigen ondanks de wetenschap dat een meerderheid van de senaat tegen is. Uiteindelijk haalt Weekers alsnog bakzeil en belooft hij de plannen opnieuw te gaan bekijken.

Deze maand speelt de kwestie van de toeslagen opnieuw op. Een van de maatregelen tegen fraude is dat toeslagen nog maar op één rekeningnummer worden gestort. Problemen bij de invoering hiervan zorgen ervoor dat meer dan honderdduizend mensen tijdelijk geen toeslag ontvangen, en soms in financiële problemen komen.

Tijdens het debat over deze kwestie weet Weekers weinig vragen helder te beantwoorden en raakt hij keer op keer verstrikt in de cijfers. Als hem duidelijk wordt dat ook de oppositiepartijen die het kabinet op onderdelen steunen een motie van afkeuring zullen steunen, kiest Weekers ervoor het podium te verlaten.

NAVO-baas Rasmussen bezoekt Den Haag

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen brengt donderdag een bezoek aan Nederland. De Deen gaat op audiëntie bij koning Willem-Alexander en heeft ook gesprekken met premier Mark Rutte (VVD) en de buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer.

Het bezoek is bedoeld ter voorbereiding van de NAVO-top in september van dit jaar, lichtte een woordvoerder van het militaire bondgenootschap woensdag toe. Bij het gesprek daarover met Rutte zijn ook de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aanwezig.

Die top vindt plaats in Wales en gaat onder meer over de toekomst van de NAVO. Op de agenda staat de modernisering van het militaire bondgenootschap en de nieuwe missie in Afghanistan. De huidige missie van de NAVO, waaraan ook Nederland de afgelopen jaren bijdroeg, loopt eind dit jaar af.

Tijdens het gesprek met Rutte komt ook de lopende Patriot-missie in Turkije waaraan Nederland bijdraagt aan de orde. Rasmussen komt niet met een verzoek voor een nieuwe militaire bijdrage, verzekert de zegsman.

Rasmussen, die na de top in Wales afzwaait als secretaris-generaal, houdt 's middags een toespraak op de Haagse campus van de Universiteit Leiden. Daarbij aanwezig is ook zijn voorganger Jaap de Hoop Scheffer. Die is tegenwoordig als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Leidse universiteit.

'Licht uit op snelweg kost meer dan het oplevert'

Het uitschakelen van de verlichting langs snelwegen kost tot nu toe meer dan het oplevert. Rijkswaterstaat moet aannemers tonnen betalen als de verlichting vanwege wegwerkzaamheden handmatig aan moet worden gezet, concludeert het AD uit documenten.

Een ambtenaar schreef in mei al dat er een reële kans is dat het handmatig inschakelen van de verlichting meer kost dan de besparing opbrengt. In september, toen de maatregel van kracht werd, bleek dit inderdaad het geval.

Bij dertig snelwegen wordt het licht in de avond en in de nacht uitgeschakeld om geld te besparen, maar tot nu toe is het vooral een kostenpost. De opbrengsten zijn volgens de krant zes ton per jaar, maar het handmatig aan laten van de verlichting kost twee miljoen euro per jaar.

Zorgen dat de verlichting niet automatisch wordt uitgeschakeld moet langs ongeveer de helft van de snelwegen ter plaatse gebeuren. De aannemers die dit doen vragen daar veel geld voor. Ook grote ongevallen leveren een flinke kostenpost op. Voor de veiligheid van de hulpverleners moet de verlichting dan ook handmatig aan worden gezet.

Er zijn ook snelwegen waar dit probleem niet speelt. Bij die snelwegen kan Rijkswaterstaat de verlichting vanuit de verkeerscentrales in- en uitschakelen. Door de aanschaf van nieuwe apparatuur die het mogelijk maakt alle verlichting op afstand uit te zetten moet het vanaf de zomer mogelijk worden alle verlichting op afstand te bedienen.

Rijkswaterstaat heeft volgens de krant niet overwogen de maatregel terug te draaien en pas in te laten gaan als de benodigde apparatuur beschikbaar is en het dus daadwerkelijk geld oplevert. " Terugdraaien zou verwarrend zijn voor automobilisten", zegt een woordvoerder in de krant.

Het uitzetten van de verlichting moet tot en met 2020 34 miljoen euro opleveren. Uit de documenten blijkt volgens de krant dat slechts 4,6 miljoen euro wordt bespaard met het uitzetten van de verlichting. De rest van het bedrag komt uit betere afspraken met energieleveranciers.

FOK! wat een weer...Geregeld zon

Welkom! De verschillen tussen het noorden en het zuiden blijven ook vandaag nog bestaan. Het enige wat ze vanmiddag samen delen is de bewolking. In het midden, oosten en westen vinden we dan soms brede opklaringen. Qua temperatuur zijn er dus opnieuw grote verschillen.

In de noordelijke provincies blijft het de hele dag 2 graden vriezen, terwijl het kwik in het zuiden omhoog vliegt naar 5 graden BOVEN het vriespunt. In het midden wordt het ongeveer +2 graden. De oostelijke wind neemt gelukkig wat af, en daardoor zal het niet zo snijdend koud meer aanvoelen.

Zo is het deze week dus een wereld van verschil of je in Groningen woont of in Limburg.

Na morgen is de ergste 'kou' weer uit de lucht en stijgen de temperaturen ook in het noordoosten weer tot boven het vriespunt. Op zaterdag valt er enige regen en héél misschien dat er nog een vlok sneeuw valt in de zogenoemde 'Gouden Driehoek', maar dat was het dan wel weer.

De rest van de komende periode verloopt overwegend droog met soms veel ruimte voor de zon. De maxima lopen alweer op naar 7 tot 9 graden en voila, de winter is weer foetsie.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar [email protected] onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 EvaDuiven
Eva maakte afgelopen dinsdag vanuit Duiven deze zonnige foto. In Haarlem regende het op dat moment.

 

 

 

 

[vid] Alles is aan te passen in WildStar

Gamestudio NCsoft heeft een nieuw deel uitgebracht van de Devspeak-videoserie, een serie uitlegvideo's voor de aanstaande mmo-game WildStar. In dit deel vertellen de ontwikkelaars wat je allemaal wel niet kunt aanpassen in het spel, eigenlijk simpelweg alles.

WildStar wordt een mmo die zich afspeelt op de planeet Nexus. Dit is een nog niet eerder in kaart gebrachte planeet. Al spelend kom je meer en meer te weten over de planeet en de oorspronkelijke bewoners The Eldar, een ras dat ver geavanceerd was, maar plotseling is verdwenen.

WildStar staat gepland voor een release op pc in de eerste helft van 2014.


Het is weer poëzieweek

Liefhebbers van gedichten kunnen zich vanaf donderdag een week lang uitleven tijdens de tweede editie van de Poëzieweek. Honderden scholen, bibliotheken, uitgeverijen en culturele instellingen in Nederland en Vlaanderen organiseren activiteiten om poëzie onder de aandacht te brengen.

Het thema dit jaar is Verwondering. "Wie zich openstelt en onbevangen naar de wereld kijkt, verbaast zich: er is veel wonderlijks te zien, er is veel verrassends te beleven", stellen de organisatoren. "Daarover gaat poëzie."

De Poëzieweek begint donderdag met Gedichtendag en wordt woensdag 5 februari afgesloten met het Gedichtenbal in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam. K. Schippers schreef voor deze editie het Poëziegeschenk Buiten beeld, dat mensen cadeau krijgen bij de aanschaf van minstens 12,50 euro aan gedichtenbundels.

Het literaire evenement is een samenwerking van een trits organisaties, waaronder de stichting CPNB, de stichting Lezen en de stichting Poetry International.

Een week lang onderdompelen in poëzie
Hieronder uw reacties. Liefst in trocheïsche tetrameters, hendecasyllabi of alexandrijnen. (Foto: ANP)

[upd] Weekers treedt af

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) treedt af. Dat maakte hij woensdagavond aan het eind van het debat over de problemen met toeslagen bekend. De staatssecretaris is tot de conclusie gekomen dat hij over onvoldoende draagvlak beschikt in de Tweede Kamer.

Voorafgaand aan de tweede termijn van het debat vroeg Weekers het woord. De Belastingdienst verdient een politieke leiding met een breed draagvlak in de Kamer, zei hij. "Ik heb dat draagvlak in deze Kamer in het debat niet gevoeld en daarom heb ik besloten om morgen mijn ontslag aan te bieden aan de koning." Het debat werd daarop gesloten.

Update 01.10 uur
Premier Mark Rutte (VVD) respecteert het besluit van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) om op te stappen.

"De minister-president respecteert het besluit van Frans Weekers en dankt hem voor zijn grote inzet de afgelopen jaren", aldus de woordvoerder.

In politiek Den Haag wordt met begrip gereageerd op het aftreden van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Aanblijven was onmogelijk geworden, is het algemene oordeel.

"Ik denk dat het onvermijdelijk was", zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob. "Het draagvlak in de Kamer voor zijn functioneren was zo gering dat hij niet meer gezaghebbend kon optreden."

Ook volgens D66-leider Alexander Pechtold had Weekers geen andere keus. "Ik ben heel blij dat hij de eer aan zichzelf heeft gehouden." Pechtold wijst erop dat Weekers zich al voor de zomer met een motie van wantrouwen zag geconfronteerd. "Sindsdien is de situatie er niet beter op geworden."

CDA-leider Sybrand Buma respecteert het besluit. "Als hij niet was afgetreden, was zijn positie heel wankel geworden." Volgens Buma was er dan 'brede steun' geweest voor een motie van afkeuring.

"Het is chique dat Weekers de eer aan zichzelf heeft gehouden, maar hij had weinig keus", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

Frans Weekers (Foto: Novum)
Frans Weekers (Foto: Novum)

Parcours Volvo Ocean Race voor Scheveningse kust

De Volvo Ocean Race doet Den Haag in 2015 gedurende de slotetappe aan. De vloot zal tussentijds finishen en een dag later een herstart maken tussen de havenhoofden van Scheveningen. Dat maakte de organisatie van de zeilrace om de wereld woensdag bekend op een persconferentie.

De boten finishen, komend vanuit de Franse havenstad Lorient, naar verwachting op vrijdag 19 juni 2015 in Den Haag. Zaterdag volgt op het middaguur de herstart. Dat gebeurt in Le Mans-stijl in de volgorde van binnenkomst en met de tijdverschillen van de vorige dag. Na een parcours voor de kust van Scheveningen, wordt koers gezet naar Göteborg.

"De start- en finishlijn ligt tussen de havenhoofden, mits de weersomstandigheden dit qua veiligheid toelaten, en zijn voorzien van grote tribunes", meldt de organisatie van de Ocean Race in een verklaring. "Zo zit het publiek boven op de actie. De toeschouwers kunnen dan de klok zien aftellen en de spinnakers gezet zien worden."

De laatste keer dat de Ocean Race langs de Nederlandse kust voer was in 2008-2009, toen er een zogenoemde Gate Race was vlak bij Den Haag. "Dat was een succes, maar nu wordt het nog groter", laat Tom Touber van de organisatie weten. In 2005-2006 kwamen de boten al eens door de Rotterdamse haven.

Met Team Brunel van schipper Bouwe Bekking is er ook een Nederlandse deelnemer aan de negen maanden durende race, die op 4 oktober van start gaat in het Spaanse Alicante. De eindstreep ligt in Göteborg.

[Copa del Rey] Barcelona weer veel te sterk voor Levante

FC Barcelona heeft overtuigend de halve finale van de Copa del Rey bereikt. De 26-voudig bekerwinnaar won woensdag thuis met 5-1 van Levante, nadat de uitwedstrijd vorig week al een 4-1 zege voor de Catalanen had opgeleverd. Ibrahim Afellay viel ruim twintig minuten voor tijd in, maar scoorde niet.

Levante kwam net als vorige week brutaal op voorsprong, deze keer door een eigen doelpunt van Sergi Roberto. Barcelona stelde echter nog voor rust orde op zaken door goals van Adriano en Carles Puyol. Twee goals van Alexis Sanchez en eentje van Cesc Fàbregas zorgden voor de 5-1 eindstand.

Barcelona speelt in de halve finale tegen Racing Santander of Real Sociedad, die donderdag hun return spelen. Atlético Madrid schakelde woensdag Athletic Bilbao uit en speelt in de halve finale tegen Real Madrid.

[Coppa Italia] Napoli schakelt bekerhouder Lazio uit

Napoli heeft als laatste club de halve finale van de Coppa Italia bereikt. De bekerwinnaar van 2012 was in de kwartfinale thuis met 1-0 te sterk voor bekerhouder Lazio Roma. De Argentijn Gonzalo Higuaín werd matchwinner door acht minuten voor tijd een schot van Jose Callejon met zijn hak tot doelpunt te promoveren.

In de halve finale neemt Napoli het op 5 februari op tegen AS Roma. De andere finalist moet komen uit de ontmoeting tussen Udinese en Fiorentina. De returns zijn een week later. De Italiaanse bekerfinale wordt op 3 mei gespeeld.

Timmermans bepleit discussie over gewapende drones

Er moet een 'open debat' komen over de inzet van gewapende drones. Het internationale recht moet worden aangepast om rekening te houden met dit nieuwe wapensysteem, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag tijdens een rondetafelbijeenkomst in Den Haag over de inzet van de onbemande vliegtuigen die was georganiseerd door zijn ministerie.

Uit een recent advies blijkt dat de inzet van drones binnen het bestaande internationale recht kan worden ingepast. "Maar daarmee is de zaak nog niet ten einde", zei Timmermans, die de drones vergeleek met de opkomst van nieuwe technieken in de sport. "Als de klapschaats wordt geïntroduceerd vraag je je ook af: hebben we nog andere regels nodig voor een schaatswedstrijd of niet."

En ook al is de inzet van drones nu nog juridisch te billijken, dan kan dat in de toekomst veranderen. Als voorbeeld noemde Timmermans drones die niet meer door mensen worden bestuurd, maar door computers. Dat heeft allemaal ethische en morele consequenties. "Daar komt een discussie over. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. We moeten de discussie goed en tijdig voeren."

Bovendien vraagt de minister zich af of de opkomst van drones de drempel voor de inzet van wapensystemen niet verlaagt. Het is 'niet meer dan menselijk' om eerder een vliegtuig in te zetten als het grootste risico het verlies van het vliegtuig is en niet meer de piloot. "In die zin krijg je wel een specifieke discussie over drones: verlaagt het niet de drempel om risicoloos geweld te gebruiken?"

Nederland bezit ook drones, al zijn er nog geen plannen om die te bewapenen. Dat neemt volgens Timmermans de noodzaak om de discussie erover te voeren niet weg. Die kan het beste worden gevoerd binnen de Verenigde Naties en de NAVO, omdat de ontwikkelingen nu wereldwijd heel snel gaan. Timmermans wil graag het initiatief nemen om de dialoog daarover aan te zwengelen.

Spanningen tussen Japan en buurlanden in V-raad

Bij een debat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties liepen de spanningen tussen Japan en zijn buurlanden hoog op. China en Zuid-Korea bekritiseerden de Japanse premier Shinzo Abe scherp wegens diens bezoek aan een plek waar veroordeelde misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog liggen begraven.

De Chinese ambassadeur Liu Jieyi zei dat Abe een 'verkeerd perspectief van de geschiedenis promoot' en dat hij 'het oordeel over de oorlog probeert te veranderen'. Oh Joon, de Zuid-Koreaanse ambassadeur, zei dat Japan zich moet 'weerhouden van het tergen van zijn buurlanden door de geschiedenis te ontkennen'.

Wonen op Malta verplicht om paspoort te kunnen kopen

Malta heeft na scherpe kritiek van de Europese Unie besloten om van buitenlanders die een Maltees paspoort willen kopen te eisen dat ze minimaal een jaar op het eiland hebben gewoond. Malta is lid van de EU, waardoor houders van een Maltees paspoort ook EU-burgers worden.

Malta en de Europese Commissie lieten woensdag in een verklaring weten dat de naturalisatiecertificaten alleen worden verstrekt wanneer de aanvrager kan aantonen dat hij of zij ten minste een jaar in Malta heeft gewoond. De eis om investeringen ter waarde van 1,15 miljoen euro te doen blijft staan.

Het Maltese parlement moet zich nog wel uitlaten over de voorgestelde veranderingen.

In eerste instantie gold er een uitgiftelimiet van 1800 van dergelijke paspoorten, maar volgens de verklaring heeft Malta nu het recht dat aantal te verhogen.

Eerder deze maand verzocht het Europees Parlement Malta dringend het paspoortprogramma te staken.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #120 - Nogal futuristisch wonen in Beekbergen
review
First Man
review
Blu-ray: A Quiet Place
review
Strange Brigade
review
WWE 2K19
review
Dark Souls Remastered (Nintendo Switch)
©FOK.nl e.a.