Weekers zegt onderzoek Belastingdienst toe

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) laat een onderzoek instellen naar 'massale processen' bij de Belastingdienst. Dat heeft Weekers woensdagavond gezegd, kort na de hervatting van het Kamerdebat over de problemen met het uitbetalen van toeslagen.

Weekers vraagt de directeur-generaal van de Belastingdienst om met een onderzoeksopzet te komen. "Ik begrijp het dat Kamerleden zeggen: nu is de maat vol. Dit is de enige manier om structureel verbetering te krijgen", zei Weekers.

Weekers ligt zwaar onder vuur omdat de Belastingdienst de huur- en zorgtoeslag van een groot aantal mensen heeft stopgezet vanwege problemen bij de invoering van de maatregel dat toeslagen nog maar op één rekening mogen worden gestort. Dat is bedoeld om fraude tegen te gaan.

Vorig jaar hing het politieke leven van Weekers aan een zijden draadje omdat Bulgaren straffeloos fraude bleken te kunnen plegen met Nederlandse toeslagen. Naar aanleiding daarvan is meer controle op de uitbetaling van toeslagen ingevoerd.