Finland wereldkampioen ijshockey U20

Na een spectaculaire finale in en tegen Zweden hebben de Finse jongeren beslag gelegd op de wereldtitel ijshockey bij het WK U20 in Malmö. De finale werd in de overtime beslist met 3-2.

De beide buurlanden en aartsrivalen troffen elkaar in de finale van dit toernooi, na de dag ervoor afgerekend te hebben met andere ijshockeygrootmachten als Canada (5-1 overwinning voor Finland) en Rusland (2-1 overwinning voor Zweden).

De finale begon voortvarend voor de Finnen. Al na 28 seconden schoot Lindell de Finnen op een 1-0 voorsprong. Ondanks het fysieke overwicht had Zweden het daarna moeilijk om het verschil te maken. Daarbij werden ze gehinderd door een uitstekende goalie Saros in het Finse doel.

Pas in de tweede periode wisten de Zweden een doelpunt te maken. Tijdens een powerplay wisten ze een gat in de Finse verdediging te vinden, waarna Wallmark de puck in het Finse goal schoot. 45 seconden later herstelde de Finnen hun voorsprong weer, deze keer door een goed uitgespeelde goal van Mäenalanen.

In de derde periode moesten de Zweden derhalve op zoek naar de gelijkmaker en tijdens een volgende powerplaysituatie kwam deze er ook. Het nemen van een time-out voordat de powerplay begon betaalde zich uit toen Djoos de puck hard binnen schoot. Op dat moment waren er nog negen minuten te spelen, maar ondanks druk van Zweden bleef de score 2-2. Hiermee was de overtime noodzakelijk geworden om een winnaar te krijgen.

In de overtime waren het Finnen die uiteindelijk aan het langste eind trokken door een treffer van Ristolainen, waarmee ze het thuispubliek in rouw dompelden. Finland eist hiermee voor het eerst sinds 1998 de jeugdwereldtitel weer op.

Opmerkelijk genoeg bleef Zweden tijdens het toernooi ongeslagen in de reguliere speeltijd. De bronzen medaille ging uiteindelijk naar de Russen, die met 2-1 de Canadezen de baas waren.