Wall Street stijgt na daling ww-aanvragen

De aandelenbeurzen in New York stegen donderdag dankzij een sterker dan verwachte daling van het aantal eerste uitkeringsaanvragen vorige week. Een verdere stijging van de Japanse Nikkei-index, die woensdag voor het eerst sinds 2007 boven 16.000 punten kwam, gaf eveneens steun aan de handel.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 16.479,88 punten en ook de S&P 500 bereikte een nieuwe recordstand met een winst van 0,5 procent tot 1842,02 punten. De Nasdaq ging 0,3 procent vooruit tot 4167,18 punten. De door technologiefondsen gedomineerde index is nog ver verwijderd van de hoogste stand ooit: 5048,62 punten in maart 2000.

Een uur voor de handelsaanvang werd bekendgemaakt dat vorige week 338.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroegen. Dat is een daling van 42.000 ten opzichte van een week eerder. Economen rekenden gemiddeld op 345.000 aanvragen.

"De aandelenmarkten worden gevoed door de sterkere trend die we zien in de macrocijfers", aldus een beleggingsstrateeg. "De koersen stijgen nu op basis van fundamentele ontwikkelingen in plaats van de steun van de Fed. Dat is een gezonde ontwikkeling die voorlopig aan zal houden."

De verbetering op de Amerikaanse banenmarkt is een van de belangrijkste redenen waarom de Federal Reserve onlangs besloot het bedrag aan maandelijkse steun voor de economie met 10 miljard dollar te verlagen naar 75 miljard dollar.

Tesla steeg 2,7 procent nadat de producent van elektrische auto´s had aangegeven zich volgend jaar te zullen richten op het vergroten van het aantal showrooms in China. Sinds de opening van een filiaal in Peking in november stroomden er honderden bestellingen bij het bedrijf binnen.

T-Mobile US ging 2,3 procent vooruit. Japanse media berichtten dat het Japanse telecombedrijf Softbank er waarschijnlijk in slaagt om de financiering rond te krijgen voor de overname van de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom.

Online veilingsite eBay (min 2 procent) was de sterkste daler in de S&P nadat bleek dat de omzetgroei bij het bedrijf in de afgelopen dagen is afgenomen.

De euro was 1,3692 dollar waard, tegen 1,3680 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 99,62 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 111,98 dollar.

Wall Street stijgt na daling ww-aanvragen
Wall Street stijgt na daling ww-aanvragen (Foto: ANP)