Tunesië jaar verbannen uit Davis Cup

Tunesië mag volgend jaar niet deelnemen aan de Davis Cup. Het land wordt door de internationale tennisfederatie ITF bestraft omdat Malek Jaziri vorige maand tijdens een challengertoernooi in Oezbekistan weigerde tegen de Israëliër Amir Weintraub te spelen. Hij deed dat op bevel van de Tunesische tennisbond.

Jaziri gaf aanvankelijk een knieblessure op als excuus om niet in actie te komen, maar al snel kwam de aap uit de mouw. De huidige nummer 215 van de wereld had vlak voor de partij een e-mail gekregen van de Tunesische tennisbond met de opdracht om zich terug te trekken. Die beslissing was genomen na overleg met het ministerie van sport.

Het bestuur van de ITF besloot zaterdag unaniem om Tunesië een schorsing van een jaar op te leggen. "Er is in de sport en in de samenleving geen ruimte voor vooroordelen van welke aard dan ook", verklaarde voorzitter Francesco Ricci Bitti.

Arabische landen boycotten regelmatig wedstrijden tegen Israëlische atleten. Ze doen dit om te protesteren tegen de situatie van Palestijnen in de bezette gebieden.