'Lang begrotingsoverleg is aanfluiting'

SP-leider Emile Roemer vindt het een 'aanfluiting' dat het kabinet nog steeds geen begrotingsakkoord heeft gesloten met de oppositiepartijen. Dat zei hij dinsdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van het verzoek van Kamerlid Helma Neppérus (VVD) om de algemene financiële beschouwingen opnieuw een week uit te stellen.

Roemer ging daarmee niettemin mokkend akkoord. Het heeft ook geen zin om te debatteren wanneer zes partijen en de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hun kaken op elkaar houden. "Dit is het laatste uitstel wat ons betreft."

De algemene financiële beschouwingen zouden eigenlijk vorige week worden gehouden, maar werden toen uitgesteld vanwege het overleg met de oppositie over steun aan de begroting voor volgend jaar. Die gesprekken lopen nog steeds. Daarom is het debat nu opnieuw een week uitgesteld.

Neppérus diende haar verzoek in van de onderhandelende partijen: VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP. Omdat voor het uitstellen van de beschouwingen een gewone meerderheid voldoende is, haalde het verzoek een ruime meerderheid.

Het CDA van Sybrand Buma haakte vorige week af bij de onderhandelingen. Kamerlid Pieter Omtzigt kroop daarop meteen in de oppositiemodus. De CDA'er wilde van Neppérus weten wanneer een akkoord te verwachten is. Omtzigt wil uiterlijk maandagmiddag een brief krijgen waarin staat of de onderhandelingen geslaagd zijn of niet.

PVV'er Tony van Dijck wilde van geen uitstel weten. Hij wil zo snel mogelijk in debat met Dijsselbloem.