[WK Judo] Elmont: "Echt blij met brons"

Dex Elmont kwam naar het WK judo in Rio de Janeiro voor goud, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de bronzen plak. De 29-jarige judoka toonde zich echter een tevreden man na zijn zege op Mongoolse nummer één van de wereld Nyam-Ochir Sainjargal. "Ik heb laten zien dat ik nog bij de top hoor, dat ik een goede judoka ben. Ik ben echt blij met deze medaille."

Elmont, de nummer drie van de wereld, hoopte in Rio de Janeiro de nare smaak die hij had overgehouden aan zijn laatste twee titeltoernooien weg te spoelen. Bij WK's in 2010 en 2011 delfde hij tweemaal het onderspit in de finale. Na een vijfde plaats op de Olympische Spelen en een matig EK eerder dit jaar, lukte het Elmont ook in Brazilië niet om die gouden plak te bemachtigen.

In de kwartfinale liep hij, redelijk onverwachts, tegen een nederlaag aan tegen de Japanner en latere kampioen Shohei Ono. "Ik had die wedstrijd gewoon onder controle, totdat hij een ongeoorloofde beweging maakte. Hij dook onder mijn hand door en ik wachtte op de call van de scheids. Die kwam niet en hij maakte toen het gelijkmakende punt."

Elmont verloor de grip op het duel en werd in de verlenging uiteindelijk door een ippon gevloerd. "Dat was heel teleurstellend, zo zonde", blikt de Rotterdammer terug. "Anders had ik waarschijnlijk in de finale gestaan en kunnen winnen. De tegenstanders die ik daarin had getroffen kon ik goed hebben."

Tegen Sainjargal herstelde hij zich echter van zijn eerdere misstap. Hij nam revanche op de nederlaag die hij leed op de Olympische Spelen in Londen in de strijd om het brons. "Ik was echt blij met de zege op hem. Hij heeft me in Londen en nog een paar keer dwars gezeten op weg naar goud of een andere medaille. Eerlijk gezegd is de zege op die Mongool me meer waard dan het brons."

Elmont's coach Maarten Arens vond dat zijn pupil in de verloren kwartfinale groot onrecht was aangedaan. "Het was een duidelijke overtreding van de regels. De scheidsrechter had daar een straf voor moeten geven. Hierdoor mist hij de kans om wereldkampioen te worden."

Arens was verder vol lof over het optreden van Elmont. "Het was een hele goede dag. Zeker als je ziet dat hij vorige week zijn vinger kneusde. Hij begon ook een beetje stroef, maar speelde uiteindelijk geweldige wedstrijden. Het is ook een fantastisch resultaat, maar het nog veel mooier kunnen zijn. Als hij terugdenkt aan dit toernooi zal hij vooral denken dat hij hier goud heeft misgelopen."