'VW Polo meest waardevast'

De Volkswagen Polo is de meest waardevaste auto op de Nederlandse markt. Dat meldt de nieuwssite Z24.nl dinsdag op basis van eigen onderzoek. De Polo verliest jaarlijks nog geen negen procent van zijn waarde. Ook de Renault Clio wordt slechts in beperkte mate goedkoper, met een jaarlijkse daling van 10,3 procent.

Veel sterker is de waardedaling bij de Lancia Thesis, die gemiddeld bijna twintig procent in vraagprijs afnam. Ook de luxe Volkswagen Phaeton levert na een aantal jaren relatief weinig meer op. Waar de sedan nieuw zo'n 134 duizend euro koste, levert het model nu gemiddeld nog twintigduizend euro op. Dat is een daling van 19,5 procent per jaar.

De website voor zakelijk nieuws baseert zich op de gegevens van tweehonderdduizend tweedehands auto's, die in juni op de verkoopsites Autotrack en Autotrader stonden. Gemiddeld waren deze occasions zeven jaar oud, hadden ze honderdduizend kilometer gereden en kostten ze dertienduizend euro. Omgerekend is dat een gemiddelde jaarlijkse waardedaling van twaalf procent.

Helemaal lineair is de daling echter niet, schrijft Z24. In de eerste vijf jaar verliezen auto's doorgaans de meeste waarde, terwijl de daling daarna afvlakt. Voertuigen gebouwd in 2008 zijn al ruimschoots gehalveerd in waarde. Auto's met bouwjaar 1996 zijn relatief gezien het goedkoopst: zij kosten anno 2013 nog slechts tien procent van hun nieuwwaarde.

Bij tweedehands auto's ouder dan dat neemt de prijs juist weer wat toe. Occasions van voor 1976 leveren zelfs meer op dan de verkoopprijs, omdat het aantal exemplaren jaarlijks afneemt. Een auto uit 1967 is het meest in waarde gestegen en kost nu gemiddeld 110 procent meer dan destijds. De MG MGB uit dat jaar steeg van alle geanalyseerde auto's het sterkst in waarde, met 139 procent.