Saints Row IV bewust niet voor next-gen consoles

Ontwikkelaar Volition heeft bewust gekozen om Saints Row IV alleen te maken voor de huidige consoles. Volgens Jim Boone, senior producer bij Volition, is een eerdere ervaring de reden hiervoor. Bij de game Summoner, launchtitel voor de PlayStation 2, waren door de harde deadline elementen niet helemaal af.

Boone vertelt: "We zijn al een tijdje bezig met Saints Row IV en hoorden de geruchten over het uitkomen van nieuwe consoles, al wisten we niets zeker over de datums zelf. Voor ons was het de grootste prioriteit om de game volledig af te krijgen, dat hebben we geleerd uit het verleden."

Bij PlayStation 2 launchtitel Summoner was dat namelijk niet het geval volgens Boone. Door de harde deadline waren ze genoodzaakt de game uit te brengen terwijl deze in sommige opzichten nog niet gepolijst was.

"Bij Saints Row 1 hebben we om die reden nooit overwogen om deze als launchtitel te maken voor de Xbox 360. We hebben van ons verleden geleerd, een game moet volledig klaar zijn alvorens we hem uitbrengen. Vergeleken met Summoner heeft die strategie goed gewerkt bij Saints Row 1, daarom passen we dit nu weer toe bij Saints Row IV."

Boone geeft aan dat hun volgende project wel op next-gen gaat uitkomen, al heeft de studio volgens hem op dit moment nog geen plannen. Mede door het faillissement van THQ en de nieuwe eigenaar Koch Media (met game label Deep Silver) is het nog onduidelijk welke richting de studio in gaat, laat staan of er een Saints Row V gaat komen.

Als ze een andere game gaan maken heeft Boone zelf een ultieme (en volgens hem onhaalbare) droom: FreeSpace 3. Als producer van de ruimtegevecht-simulatie games Conflict: FreeSpace – The Great War (1998) en FreeSpace 2 (1999) was hij nauw betrokken bij de franchise.

"Ik zou een moord plegen voor FreeSpace 3. FreeSpace 1 en FreeSpace 2 zijn mijn twee favoriete games die we gemaakt hebben. Ik vind natuurlijk al onze games goed, maar die twee zijn echt mijn kindjes. Als we FreeSpace 3 gaan maken word ik helemaal gek."

Saints Row IV ligt in Nederland op 23 augustus in de winkels voor de pc, Playstation 3 en Xbox 360.