Negatief penaltyrecord voor Italië

Italië heeft donderdagavond door een nederlaag in de strafschoppenserie tegen Spanje een wereldrecord geëvenaard. De Squadra Azzurra ging in een spannende penaltyreeks onderuit in de halve finale van de Confederations Cup.

Het is voor Italië al de zesde nederlaag op die manier tijdens een eindtoernooi. Daarmee evenaart de ploeg het record van Engeland en Mexico, weet Voetbal International. Mexico wist echter vier keer een penaltyserie te winnen, tegenover drie van Italië.

Engeland heeft officieus de slechtste strafschoppenspecialisten, want de uitvinders van het voetbal wonnen maar één serie. Italië speelde eerder vier strafschoppenseries op een WK en eveneens vier tijdens een EK.

In 1990 moesten de Italianen voor het eerst vanaf elf meter aan de bak, in de halve WK-finale tegen Argentinië. Na een 4-3 nederlaag verloor het land ook in 1994 (Brazilië, finale) en 1998 (Frankrijk, kwartfinale). In 2000 volgde de eerste zege, toen Nederland werd verslagen in de halve finale van het EK. In 2006 pakte Italië via strafschoppen de wereldtitel.