Nog meer regen voor oosten

Het oosten van Nederland kan zich opmaken voor nog meer regen en onweer en mogelijk de daarbij behorende overlast. Buien die donderdag rond 20.45 uur boven Noord-Frankrijk zitten, komen richting Nederland en trekken vermoedelijk in de nacht over het oosten. Hierbij kan zo'n vijftig tot tachtig millimeter neerslag vallen. Ook zitten er fikse onweersbuien tussen, waarschuwt weeronline.nl.

Het oosten van Nederland kampte eerder op de dag ook al met zware buien. Het KNMI gaf donderdagmiddag een waarschuwing af voor extreem weer. Voor de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe werd code oranje afgekondigd, maar die werd rond 16.45 uur ingetrokken.

Vooral in het zuidoosten van Drenthe viel met plaatselijk meer dan zestig millimeter regen veel neerslag. Ook in Overijssel was het raak, daar viel plaatselijk tot wel vijftig millimeter regen. Per etmaal valt hiermee al meer dan de maandhoeveelheid neerslag. Normaal valt in juni in Nederland gemiddeld zestig millimeter neerslag.

De buien die boven Noord-Frankrijk zitten zijn ook heftig. Welke kant ze precies op gaan en hoe laat dat gebeurt, is lastig te voorspellen, geeft een woordvoerder van weeronline.nl aan. "De weermiddelen hebben erg veel moeite dat te berekenen." Vooralsnog is het meest waarschijnlijke dat ze aan het eind van de avond Nederland binnentrekken en pas in de loop van de ochtend Nederland weer verlaten.

Maastricht en andere plekken in het zuiden van Limburg hebben halverwege de avond al te maken met een voorloper van de buien boven Noord-Frankrijk. "Het vervelende is dat die buien heel traag vooruit komen, dus er kan veel water vallen."