Oud-premier Van Agt terug in Tweede Kamer

Oud-premier Dries van Agt heeft woensdag kortstondig zijn rentree gemaakt in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. Van Agt mocht vijf minuten spreken als een van de organisatoren van een burgerinitiatief tegen de muur die Israël bouwt door Palestijns gebied.

De 82-jarige Van Agt, die in 1982 de landelijke politiek vaarwel zei, noemde het een 'bijzondere ervaring' om de Tweede Kamer weer te betreden. Het was zijn debuut in de huidige plenaire zaal, die in 1992 is geopend. Als premier opereerde Van Agt in de oude vergaderzaal. De nieuwe zaal noemde hij 'naar ambiance en allure een gans andere locatie'.

Van Agt mocht vijf minuten spreken om het burgerinitiatief toe te lichten. Hij zette uiteen dat de muur, die langs en over de Westelijke Jordaanoever loopt, in strijd is met het internationaal recht, en dat Nederland de plicht heeft om in actie te komen tegen Israël. Van Agt wees erop dat in de Nederlandse grondwet staat dat de regering de internationale rechtsorde moet bevorderen.

Van Agt bepleitte sancties tegen Israël zolang dat land weigert de muur af te breken, zoals een visumplicht voor Israëliërs, waarbij inwoners van nederzettingen uit Nederland worden geweerd. Desnoods moet Israël uit de Verenigde Naties worden gezet.

Begin dit jaar overhandigde Van Agt een kleine 65 duizend handtekeningen aan de Tweede Kamer van mensen die het burgerinitiatief hadden onderschreven. Met zo'n initiatief kunnen burgers een onderwerp op de agenda van de Kamer zetten. Er zijn minstens veertigduizend handtekeningen voor nodig.