België op de vingers getikt door Europa

België heeft de afgelopen jaren te weinig gedaan om structurele tekorten aan te pakken. Dat vindt de Europese Commissie, maakte zij woensdag bekend. Het land krijgt echter geen boete opgelegd. In het najaar moet de Belgische regering wel een nieuwe pakket aan maatregelen voorleggen om dit jaar alsnog op een tekort van 2,7 procent van het bruto binnenlands product te komen.

Volgens de commissie heeft België na eerdere aanbevelingen slechts de helft van de bezuinigingen doorgevoerd. De commissie wilde sinds 2010 jaarlijks een inspanning van 0,3 procent, terwijl België slechts per jaar 0,25 procent geleverd heeft. De commissie erkent dat het Belgische tekort mede is opgelopen door de hulp aan Dexia, maar ook zonder zou het doel gemist zijn.

Eurocommissaris Olli Rehn roept België op een beter raamwerk aan te leggen voor de budgetten tussen de verschillende overheden. Hij legde uit dat een boete nog niet is overwogen, omdat de wetgeving hierover pas in december vorig jaar is aangenomen. Omdat de 'overtredingen' daarvoor al waren begonnen, zou dat oneerlijk zijn, legde Rehn uit.