'Eurolanden vinden Dijsselbloem niet neutraal'

Meerdere eurolanden vinden dat voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem niet neutraal genoeg opereert. Hij zou als minister van Financiën het Nederlandse belang nog te vaak voorop stellen. Steeds meer landen pleiten daarom voor een permanente, fulltime voorzitter. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag na gesprekken met nationale en Europese ambtenaren.

Volgens de ambtenaren wordt Dijsselbloem wel gewaardeerd omdat hij de vergaderingen beter leidt dan zijn voorganger Jean-Claude Juncker. Ook zou hij in betere aarde vallen dan Jan Kees de Jager. Frustratie is er echter wel over dat Nederlandse ambtenaren de coördinatie in de eurozone naar zich toe trekken. Ook zouden de Nederlandse accenten in de speeches van Dijsselbloem niet worden gewaardeerd.

In de diverse hoofdsteden in de eurozone zou bovendien nog steeds frustatie bestaan over hoe Dijsselbloem in januari door Duitsland aan het hoofd van de eurogroep zou zijn gezet. Inmiddels zou echter ook Duitsland het nut inzien van een meer neutrale permanente voorzitter.