[Confed. Cup] FIFA complimenteert Brazilië met organisatie

De FIFA verwacht volgende maand een 'geweldige' Confederations Cup. De wereldvoetbalbond bezocht in de persoon van secretaris-generaal Jérôme Valcke de afgelopen week de laatste stadions. "De organisatie heeft geweldig werk geleverd, het wordt een schitterend toernooI", stelde Valcke gedurende zijn tweedaagse bezoek aan Rio de Janeiro.

De organisatie maakte donderdag bekend dat ruim 76 procent van de beschikbare kaarten, 640 duizend, voor de zestien wedstrijden is verkocht. De eerste dag van juni gaan de laatste kaarten in de verkoop. Brazilië nadert met de verkoop het record dat werd gevestigd bij de Confederations Cup in Duitsland in 2005, toen 83 procent van de tickets werd verkocht.

Valcke bracht een laatste bezoek aan het legendarische Maracanã, waar alles nu op orde lijkt. De Fransman toonde zich tevreden met de binnenkant van het stadion. Buiten het stadion moet er echter nog een hoop gebeuren qua infrastructuur en toegang tot het stadion. "Als het niet honderd procent wordt opgeleverd, is dat geen groot probleem. Het belangrijkste is dat het klaar is voor het WK." Het stadion in Rio wordt officieel op 24 mei overgedragen aan de FIFA.

Ondanks het positieve gevoel dat Valcke overhield aan zijn bezoek aan de stadions in Brasilia (waar de openingswedstrijd van de Confederations Cup wordt gehouden) en Rio de Janeiro, hingen de problemen met het stadion in Sao Paulo als een donkere wolk boven zijn komst.

Tijdens een persconferentie met zo'n tweehonderd journalisten werd Valcke meerdere malen aan de tand gevoeld over de vertraging. Het stadion Itaquerão is de plaats waar het openingsduel van het WK plaatsvindt, en nog vijf andere wedstrijden waaronder een halve finale. De FIFA wil dat alle stadions eind december helemaal af zijn, maar het stadion in São Paulo heeft een forse achterstand en de opleverdatum ligt nu op eind maart. "Bij een WK kan niets misgaan", stelt Valcke. "Alles moet tot in de puntjes zijn geregeld. Het toernooi is de diamant van de FIFA. De komende week gaan we met alle partijen om de tafel om te kijken waar de problemen liggen en hoe die op te lossen." Op de vraag of de bond mogelijk kiest voor het verplaatsen van de wedstrijden naar een andere stad, was Valcke duidelijk. "Ik kan me geen WK voorstellen zonder São Paulo."

De Confederations Cup start over precies dertig dagen met het duel tussen Brazilië en Japan in de hoofdstad Brasilia.