Van Bommel wilde zelf regie in handen houden

Mark van Bommel is blij dat hij zelf het moment kon bepalen waarop hij stopt met voetballen. De 36-jarige middenvelder maakte zondag na afloop van de verloren laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente zijn afscheidsboodschap wereldkundig. "Ik had nog wel een jaar door kunnen gaan, maar ik wilde zelf de regie in handen houden", zei Van Bommel tegen Eredivisie Live.

"Ik ben blij dat ik het moment zelf kan bepalen", vervolgde Van Bommel. "Niet dat ik door een blessure moet stoppen of de club zegt: we verlengen je contract niet. Ik kan het niveau nog wel aan, maar het is mooi geweest."

Speculaties over Van Bommels afscheid deden al lange tijd de ronde. Zo kondigde Pierre van Hooijdonk half april in het televisieprogramma Studio Voetbal aan dat Van Bommel al bezig was met de voorbereidingen voor zijn afscheidswedstrijd. De 79-voudig international ontkende al die tijd hardnekkig al een keuze gemaakt te hebben.

"Ik wist het echt nog niet, Elke keer waren er nog twijfels. De fans maakten het proces alleen nog maar moeilijker", vertelt Van Bommel. "Ik ben nu wel blij dat het erop zit. Het is wel een opluchting."

Van Bommel nam overigens in mineur afscheid. Na een harde tackle op de benen van Dusan Tadic werd hij met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. "We werden hier weggespeeld. Er zat ook een stuk frustratie bij", verklaarde de 79-voudig international, die arbiter Danny Makkelie had ingelicht over zijn beslissing om te stoppen.

Voor Van Bommel breekt nu een andere fase in zijn leven aan. "Ik heb met PSV de afspraak dat ik een trainerscarrière ga starten. Wat ik precies ga doen, weet ik nog niet." Voorlopig geniet eerst zijn gezin prioriteit. "Ik heb 21 seizoenen in het profvoetbal erop zitten. Daar heeft mijn familie flink onder geleden. Zij hebben het verdiend dat ik nu tijd met hun ga doorbrengen."