Haase naar laatste acht in Zagreb

Robin Haase heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi in Zagreb bereikt. De 25-jarige Hagenaar was donderdag in de tweede ronde na een kleine twee uur tennis te sterk voor de als vijfde geplaatste Martin Klizan: 6-2, 4-6 en 6-4. Bij de laatste acht stuit Haase op de winnaar van het treffen tussen de Italiaan Andreas Seppi (2) en qualifier Philipp Petzschner uit Duitsland.

Vooraf was het moeilijk een favoriet aan te wijzen. Klizan kon aanvoeren dat hij 25 plaatsen hoger op de wereldranglijst staat, 33 om 58. Haase had de tot dusver enige ontmoeting, vorige zomer bij zijn titelprolongatie in Kitzbühel, eenvoudig in zijn voordeel beslecht.

Aanvankelijk maakte Haase de meeste indruk. Met twee servicebreaks trok hij de eerste set eenvoudig naar zich toe: 6-2. Het tweede bedrijf verliep tot 5-4 voor Klizan op service. In de negende game had Haase nog drie breekpunten onbenut gelaten. De rekening daarvoor kreeg hij de game daarna gepresenteerd. De Nederlander werd voor het eerst in de wedstrijd gebroken, waardoor het 1-1 in sets werd.

In de beslissende derde set was het weer Haase die de boventoon voerde. Hij brak Klizan bij 2-2 en gaf vervolgens de voorsprong niet meer uit handen. Haase hield met zijn overwinning de Nederlandse eer hoog in Zagreb. Woensdag was Igor Sijsling er niet in geslaagd de tweede ronde te overleven. Hij moest zijn meerdere erkennen in de als derde geplaatste Mikhail Youzhny.