Assange spreekt aanhangers toe

WikiLeaksoprichter Julian Assange heeft donderdag zijn aanhangers toegesproken. In een toespraak vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen prees hij onder meer de Amerikaanse militair en klokkenluider Bradley Manning.

De 41-jarige Assange zag er uitgerust en gezond uit, ondanks het feit dat hij al meer dan zes maanden vastzit in een klein appartement dat hij deelt met de Ecuadoraanse diplomatieke staf. Ecuador heeft hem asiel verleend.

De Zweedse justitie wil Assange verhoren over twee aangiftes van verkrachting en seksueel wangedrag, maar de Australiër vreest dat de zedenzaak onderdeel is van een Amerikaans opzetje om hem in de Verenigde Staten te vervolgen voor zijn werk bij WikiLeaks en is ondergedoken in de Ecuadoraanse ambassade. Medestanders van Assange zeggen dat hem in de VS een slechte behandeling en mogelijk zelfs de doodstraf wacht.

Het grootste applaus kwam donderdag toen Assange over Manning sprak. Hij zei dat de 25-jarige klokkenluider 'zijn waardigheid heeft behouden na meer dan tien procent van zijn leven in de gevangenis te hebben doorgebracht, soms in een kooi, naakt en zonder zijn bril'. Manning staat in de Verenigde Staten terecht voor het lekken van geheime overheidsdocumenten.


Assange spreekt aanhangers toe (Foto: Novum)