UCI praat over aanpassing wielerkalender

De internationale wielerunie UCI is in gesprek met de Tsjechische miljardair Zdenek Bakala over een nieuwe wielerkalender. Dat bevestigt de bond dinsdag. Bakala en zijn zakenpartners willen een nieuwe serie races opstarten. Daarmee zou de wielersport interessanter worden voor de televisie en zo meer fans kunnen bereiken.

De UCI ondertekende inmiddels een intentieverklaring met Bakala om in de nieuwe races te investeren, maar gaat nu eerst nog in gesprek met de teams en raceorganisatoren over de plan. Daarover is nog geen overeenstemming bereikt, bevestigt de UCI.

Een partner van Zabala legde tegenover Cyclingnews de plannen voor de World Series Cycling uit. Naast de drie grote rondes en zes eendaagse Klassiekers (Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije) zouden er tien nieuwe vierdaagse Grand Prix-wedstrijden moeten komen.

Tijdens alle GP's zouden een sprintetappe, een bergetappe, een etappe voor aanvallers en een tijdrit. Vijf keer zou er dan een individuele en vijf keer een ploegentijdrit worden verreden. Aan het eind van de reeks wedstrijden zou er dan een winnaar en een beste ploeg gekroond worden.