Nederlandse start Vuelta 2015 niet in gevaar

Jos Vaessen, de initiator van de start van de Vuelta 2015 in Nederland, voorziet geen al te grote problemen door het afhaken van de provincie Drenthe. Hij gaat ervan uit dat andere steden en provincies in het gat willen springen, laat hij vrijdag weten. Door het afhaken van Drenthe, dat donderdag zijn steun introk vanwege de dopingschandalen, moet er voor de eerste etappe een oplossing worden gevonden.

De Vuelta zou oorspronkelijk beginnen met een ploegentijdrit in Emmen. Volgens Vaessen is er al belangstelling getoond door andere steden. Ook over het financiële aspect maakt Vaessen zich weinig zorgen. De provinciale bijdrage was op de begroting al teruggebracht van zes naar drie ton, een bedrag dat waarschijnlijk kan worden opgevangen.

"Een Vuelta 2015 in Nederland waarop als officiële start op zaterdag 22 augustus een ploegentijdrit wordt gereden en nog vier etappes volgen, is nog steeds mogelijk en verantwoord te organiseren binnen de daarvoor gestelde financiële kaders", zegt Vaessen.

De tweede etappe van de Vuelta 2015 start in Sneek en voert via de elfstedenroute naar Leeuwarden. Een dag later wordt van Dokkum naar Zwolle gefietst. Breda en Eindhoven worden ook het toneel van een finish. De overige startplaatsen zijn nog niet bekend.

De Ronde van Spanje startte drie jaar geleden al in Drenthe. Assen was toen de uitverkorene. De drie dagen daarop stapten de renners ook op in Nederland.