Citigroup beboet om lekken voorkennis Facebook

De financiële toezichthouder in de Amerikaanse staat Massachusetts heeft Citigroup vrijdag beboet omdat een analist van de bank vertrouwelijke informatie over Facebook heeft gelekt in de aanloop naar de beursgang van het internetbedrijf. Citigroup moet een boete van twee miljoen dollar (ruim anderhalf miljoen euro) betalen.

Citigroup was een van de banken die de beursgang van Facebook begeleidde en daarom inzage in de boeken kreeg. Het is banken strikt verboden die voorkennis te gebruiken of aan anderen door te spelen.

Maar een jonge werknemer van de bank lapte die regel aan zijn laars en stuurde vertrouwelijke gegevens door naar een stel vrienden die voor technologiewebsite Techcrunch werken. Die drukte hij wel op het hart de informatie voor zich te houden, anders 'verslindt mijn baas me levend'.

De onvoorzichtige analist is toen zijn misstap openbaar kwam op staande voet ontslagen. Ook zijn baas vloog onlangs de laan uit, omdat die al te loslippig was geweest over de boekhouding van Youtube.