FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 oktober 2012

[Premier League] Manchester City blijft in spoor Chelsea

Manchester City heeft zich zaterdagavond hersteld van de 3-1 nederlaag tegen Ajax in de Champions League afgelopen woensdag. De regerend landskampioen versloeg Swansea City met 1-0. Carlos Tevez produceerde het enige doelpunt. Door de overwinning komt City tot op een punt van koploper Chelsea, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

In een matige eerste helft werd niet gescoord en vuurden beide ploegen bovendien slechts twee keer een schot op doel af. In de tweede helft, waarin spits Mario Balotelli direct na rust in het veld kwam voor verdediger Aleksandar Kolarov, was City iets meer op dreef, wat na ruim een uur resulteerde in de 1-0.

Doelman Michel Vorm raakte geblesseerd toen hij het schot van Tevez probeerde te keren. City-verdediger Micah Richards raakte even later ook geblesseerd en kon net als Vorm niet verder. Het is nog onduidelijk hoe de derde doelman van Oranje en de Engelse verdediger, die het veld beiden op een brancard moesten verlaten, er aan toe zijn. Door de blessures werden er liefst twaalf minuten extra tijd aan de wedstrijd toegevoegd.


Manchester City blijft in spoor Chelsea (Foto: Novum)

Ecclestone overweegt tweede race in India

Formule 1-baas Bernie Ecclestone overweegt een tweede Indiase Formule 1-race aan de kalender toe te voegen. Dit weekend racen de coureurs op Buddh International Circuit dat nabij New Delhi ligt. De Brit voegde wel aan zijn plan toe dat de huidige kalender op dit moment geen ruimte aan een extra wedstrijd biedt.

Ecclestone zegt dat het nog wel drie tot vier jaar kan duren dat er genoeg ruimte op de kalender gecreëerd is. Toch moet de Brit zich wel zorgen maken dat dit weekend de tribunes in New Delhi een stuk leger zijn dan afgelopen jaar. Volgens Vicky Chandhok, de baas van de Indiase motorsportfederatie, komt dit door de hoge ticketprijzen. Deze zijn zo hoog omdat dit jaar veertig miljoen dollar aan Ecclestone betaald moet worden voor het houden van de race.

Weer verdachte gepakt voor vermoorde bejaarde

De Zeeuwse politie heeft zaterdagavond een tweede verdachte aangehouden in verband met de gewelddadige dood van een 86-jarige man uit Axel. Het gaat om een 35-jarige man uit Axel, meldde de politie. Eerder werd in deze zaak al een 23-jarige man uit Terneuzen opgepakt.

Het lichaam van de bejaarde werd aan het eind van dinsdagochtend in Westdorpe gevonden, nadat eerst zijn pet en hondenriem waren gevonden bij een grote plas bloed in Axel. De auto van de man was vermist. Die werd woensdag gevonden in een straat vlakbij het huis van het slachtoffer.

De politie nam vanaf het begin al aan dat er meerdere verdachten moesten zijn.

[Serie-A] AC Milan weet weer eens te winnen

AC Milan heeft zaterdag zijn derde overwinning van het seizoen geboekt in de Serie A. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri won thuis maar nipt van Genoa met 1-0. Aanvaller Stephan el Shaarawy werd dertien minuten voor tijd de matchwinner. Nigel de Jong en Urby Emanuelson stonden in de basis bij Milan.

De Milanezen waren bezig aan de slechtste seizoensstart in dertig jaar. Deze maand werden onder meer de toppers tegen Internazionale en Lazio Roma verloren. Om het tij te keren besloot Allegri een speciaal trainingskamp te beleggen. Door de zege stijgt Milan naar de negende stek met tien punten uit negen duels.

Ook Palermo kent een uiterst moeizaam begin van het seizoen. Zaterdag werd met 0-0 gelijkgespeeld bij hekkensluiter Siena, waardoor Palermo nu voorlaatste staat.

Vorm zo'n zes weken buitenspel met liesblessure

Swansea City-trainer Michael Laudrup vreest het zes weken te moeten stellen zonder Michel Vorm. Dat liet de Deen zaterdag weten na de nederlaag bij Manchester City (0-1). Vorm viel in dat duel geblesseerd uit. De derde doelman van het Nederlands elftal kwam verkeerd terecht toen hij tevergeefs een schot van Carlos Tevez probeerde te stoppen.

"Volgens de eerste diagnose gaat het om een liesblessure", zei Laudrup. "Dan moeten we hem zo'n vier tot zes weken missen." De 29-jarige Vorm ging na 64 minuten per brancard van het veld. Hij werd vervangen door de Duitser Gerhard Tremmel.

Nederlandse darters uitgeschakeld in Nuland

De vijf Nederlanders die in Nuland de  tweede ronde haalden zijn alle vijf uitgeschakeld. Gino Vos verloor in de ochtendsessie van Jamie Caven, de overige vier verloren in de avondsessie. 

Vos had geen kans tegen tegen Caven en de kansen die hij kreeg werden verprutst. Het werd 6-1 voor Caven. Vincent van der Voort ging er af met 6-5 tegen Arron Monk. Op de laatste leg na gingen alle legs met de pijlen mee. Paul Nicholson won met 6-4 van Michael van Gerwen, de Nederlander opende de legs vaak wel met 140+ scores maar op de dubbels verprutste hij het te vaak. 

De 48-jarige Johnny Haines was met 6-5 te sterk voor Raymond van Barneveld. De Hagenaar had deze nederlaag kunnen voorkomen als hij zijn dubbels beter op orde had. Phil Taylor begon met twee elf finishes tegen Co Stompe. De ex-trambestuurder kwam terug door 170 uit te gooien in leg drie. Het werd 2-2 door 95 uit te gooien. Maar op 3-3 zette Taylor weer een tandje bij en won de partij met 6-3. 

Een andere opvallende zege kwam op naam van Max Hopp. De 16-jarige Duitser was met 6-4 te sterk voor Steve Beaton. Zondagmiddag wordt de derde ronde gespeeld en zondagavond staan de kwart-, halve en finale op het programma. 

Speler Speler Uitslag
Mark Walsh Brendan Dolan 6-3
Andy Jenkins James Hubbard 6-4
Gino Vos Jamie Caven 1-6
Andy Smith Scott Rand 6-0
Mervyn King Ian White 4-6
Kevin Painter Wayne Jones 5-6
Andy Hamilton Davyd Venken 6-4
Simon Whitlock Alen Tabern 6-2
Max Hopp Steve Beaton 6-4
Vincent van der Voort Arron Monk 5-6
Paul Nicholson Michael van Gerwen 6-4
Raymond van Barneveld Johnny Haines 5-6
Mark Jones Kim Huybrechts 2-6
Phil Taylor Co Stompe 6-3
Ronnie Baxter Colin Osbourne 4-6
Wes Newton Steve Brown 2-6

Marathonzeges Bergsma en De Vries

Jorrit Bergsma en Elma de Vries hebben vanavond in Deventer de marathonwedstrijden om de KNSB Cup gewonnen. Vooral Bergsma maakte indruk door in zijn eentje het peloton op een ronde te zetten.

Bergsma leek aanvankelijk te steken op ongeveer honderd meter van het peloton totdat ploeggenoot Bob de Vries zich liet terugzakken. Hij nam Bergsma op een sleeptouw die daardoor weer bij het peloton kon aanhaken. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door Gary Hekman , Arjan Stroetinga eindigde als derde.

Bij de dames won De Vries haar tweede wedstrijd op rij.  Ze bleef in de massasprint Foske Tamar van der Wal en Maria Sterk voor. Mariska Huisman blijft leidster in het klassement. Eerder dit weekend was De Vries ook al succesvol in de Holland Cup, ook in Deventer verreden. Daar werden tickets voor de NK Afstanden verdeeld.

"Ik heb me geplaatst voor het Nederlands kampioenschap op de 1500 en 3000 meter en ben reserve op de 500 meter", aldus De Vries. Ze blijft dit seizoen de marathon het langebaanschaatsen combineren. "In mijn hart vind ik de marathon het leukste, maar de publiciteit is te halen op de langebaan. Het is me alleen duidelijk geworden dat ik de marathons nodig heb om op de langebaan goed te kunnen presteren."

Maite Maria gekozen tot beste kinderlied

Maite Maria van Koos Meinderts is zaterdag gekozen tot beste kinderlied en kreeg daarom de Willem Wilmink Prijs 2012. Ook deze tweede keer was er grote belangstelling voor de competitie. Nederlandse tekstschrijvers stuurden ongeveer 200 liedjes in die de afgelopen twee jaar zijn uitgebracht of opgevoerd.

De jury was unaniem in haar keuze voor Maite Maria omdat het in weinig woorden een groot verhaal vertelt. "Het is een betoverend lied en gunt kinderen een blik in de volwassen wereld van de liefde en de dood." De muziek van het winnende liedje is geschreven door Thijs Borsten.

Libris Geschiedenis Prijs voor Van der Boom

Bart van der Boom heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen met het boek Wij weten niets van hun lot. Het bekroonde boek met de ondertitel 'Gewone Nederlanders en de Holocaust' is volgens de vakjury het beste historische boek van 2012. Juryvoorzitter Pieter Broertjes overhandigde de prijs zaterdagavond tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden.

Er dongen dit jaar 320 boeken mee naar de Libris Geschiedenis Prijs. De jury beschrijft het winnende boek als consciëntieus, dapper en belangwekkend. Het boek beantwoordt de vraag in hoeverre Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog weet hadden van de uitroeiing van Joden. Van der Boom analyseerde voor dit gevoelige onderwerp bijna 170 dagboeken van zeer uiteenlopende Nederlanders. Bart van der Boom doceert moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

In zijn boek ontkracht de auteur de mythe dat de samenleving destijds wist - of kon weten - wat het lot van de Joden was. "Dit is een moeilijk en gevoelig thema. Toch is Van der Boom nergens drammerig. Hij neemt de lezer mee als een gids en doet dat zeer overtuigend", vermeldt het juryrapport. 'Wij weten niets van hun lot' levert volgens de jury een belangrijke bijdrage aan een historisch debat.

De prijs voor het beste geschiedenisboek werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Vorig jaar won Jaap Scholten met het boek Kameraad Baron. De prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, Libris, de omroepen NTR en VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant.

Indonesië verijdelt aanslag ambassade VS

De politie in Indonesië heeft 11 mannen gearresteerd op verdenking een aanslag te hebben willen plegen op de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Jakarta en andere diplomatieke gebouwen. Dat heeft een politiewoordvoerder in Jakarta zaterdag gezegd.

De mannen zouden ook een aanslag hebben beraamd op het consulaat in Surabaya, in het oosten van Java.

Indonesië verijdelt aanslag ambassade VS
Indonesië verijdelt aanslag ambassade VS (Foto: ANP)

Uitslag VVV-Venlo - NAC Breda

Om 20.45 begon in Venlo het duel tussen VVV en NAC Breda. De uitclub won het duel met 1-4. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.

NAC Breda speler Elson Hooi in duel met  VVV Venlo speler Jeffrey Leiwakabessy (Foto: Pro Shots)

VVV-Venlo

1 - 4

NAC Breda

 31' Nwofor    8' Luijckx 
 28' Hooi 
 39' Verbeek 
 45' Lurling 
 
 Gele kaart: Meeuwis, (VVV-Venlo), Hooi, Janse, Hadouir, (NAC Breda)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Vorstermans
Seip
Leiwakabessy (Fleuren/46)
v.Haaren (Linssen/46)
Meeuwis
Türk
Otsu (Cullen/58)
Nwofor
Wildschut
  Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Gudelj
Seuntjens (Gilissen/78)
Buijs
Hooi
Lurling
Verbeek (Hadouir/65)

Wintertijd gaat in

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in. Om 03.00 uur moet de klok een uur worden teruggezet, wat betekent dat de nacht een uur langer duurt. Door de wintertijd is het 's ochtends een uur eerder licht en in de avonds een uur eerder donker.

Ongeveer zeventig landen verzetten in verband met de wintertijd de klok. De zomer- en wintertijd werd in Nederland voor het eerst ingesteld in 1916. Sindsdien is er meerdere keren geschoven met de tijd. Sinds 1977 bestaat de huidige zomer- en wintertijd, een regeling die destijds werd ingevoerd om energie te besparen.

Op 31 maart 2013 gaat de zomertijd weer in. Dan moet een uur slaap worden ingeleverd.

Ferrer en Dolgopolov in eindstrijd Valencia

De Spanjaard David Ferrer en de Oekraïner Alexandr Dolgopolov staan zondag in de finale van het ATP-toernooi in Valencia. De als eerste geplaatste Ferrer was zaterdag met 6-4, 6-7 (5), 6-1 te sterk voor de Kroaat Ivan Dodig. Dolgopolov had aan twee sets voldoende om af te rekenen met de Oostenrijker Jürgen Melzer: 6-4, 6-2.

De 30-jarige Ferrer was in 2008 en 2010 al eens de beste in Valencia. Als hij zondag Dolgopolov verslaat, boekt hij zijn zesde toernooizege van het jaar en de zeventiende in zijn carrière. De 23-jarige Dolgopolov heeft tot dusverre twee titels op zijn palmares staan.

Smerigste döner is geen döner?

Het restaurant aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam waar volgens de Consumentenbond het smerigste broodje döner kebab van Nederland te koop is, verkoopt helemaal geen kebab.

Vrijdagmorgen bracht de Consumentenbond het nieuws naar buiten dat restaurant Birtat aan de Bos en Lommerweg als slechtste uit de bus kwam in een groot kebab-onderzoek. Het aldaar geteste broodje döner kebab bevatte de nodige bacteriën. "Naast colibacteriën troffen we Staphylococcus aureus aan, die eveneens duidt op een onhygiënische situatie", aldus de Consumentenbond.

Maar opvallend genoeg claimt restaurant Birtat helemaal geen döner kebab te verkopen. "De afgelopen acht jaar verkocht het restaurant geen döner kebab", bevestigt een vaste klant bij een bezoekje van AT5. Heeft de Consumentenbond misschien een fout begaan?

"Nee", zo stelt de bond in een reactie. "Bij dit soort onderzoeken gaan we altijd zeer zorgvuldig te werk. De testresultaten zijn aangetekend verstuurd naar het restaurant en we hebben van hen géén reactie gekregen. Bovendien hebben we een kassabon met daarop het adres van de zaak, waarop de afrekening van een broodje kebab staat."

De woordvoerder stelt dat een onderzoeker bij het restaurant specifiek heeft gevraagd om een broodje döner kebab. "Het broodje wat we toen kregen, is door ons beoordeeld."

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Roda JC

Om 19.45 uur begon het duel tussen tussen N.E.C. Nijmegen en Roda JC. Het duel eindigde zonder winnaar en doelpunten. het werd 0-0. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

N.E.C.-speler Leroy George en Roda JC-speler Davy de Beule strijden om de bal. (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

0 - 0

Roda JC

 
 Gele kaart: Koolwijk, Ten Voorde, George, (N.E.C. Nijmegen), Donald, (Roda JC)
 Rode kaart: Conboy (66) (N.E.C. Nijmegen),
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.750
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Breuer
v.Eijden
Cmovs
Conboy
Pálsson
Foor (v.d.Velden/10)
Koolwijk
George (Amieux/71)
Ten Voorde (Platje/80)
Rieks
  Kurto
Monteyne
Biemans
Danilo
Tamata (Hempte/58)
Donald
De Beule (Lebedynski/89)
Fledderus
Hupperts (Wielaert/46)
Malki
Affane

JFK bombardeert André Kuipers tot Greatest Man

André Kuipers is zaterdagavond uitgeroepen tot Greatest Man. De 54-jarige astronaut liet onder meer Afrojack, Johnny de Mol en Arie Boomsma achter zich. Turner Epke Zonderland eindigde op de tweede plaats, de derde plek was voor sportverslaggever Wilfred Genee.

"Ik voldoe niet aan alle criteria", moest Kuipers bekennen. "Maar ik kan niet ontkennen dat je de laatste tijd niet om mij heen kon. Hoe dan ook, ik ben best trots dat ik verkozen ben boven alle andere mannen die een stempel hebben gedrukt op het afgelopen jaar."

Mannenblad JFK kiest elk jaar een Greatest Man, de titel gaat naar een Nederlandse man die opvalt door zijn prestaties en imposante carrière. Kuipers, die ruim 190 dagen in de ruimte verbleef, werd unaniem gekozen door de jury. Die bestond dit jaar uit Jeroen van Koningsbrugge, Peter R. de Vries, Victoria Koblenko en JFK magazine-hoofdredacteur Willem Baars.

Kuipers kreeg de prijs, die naast een award bestaat uit een horloge en een jaar lang bier, uit handen van Edwin van der Sar. De ex-voetballer werd vorig jaar uitgeroepen tot Greatest Man. Eerder kregen onder meer Peter R. de Vries en Matthijs van Nieuwkerk de onderscheiding.

Achterhouden post kost honderden postbodes hun baan

Het afgelopen jaar heeft PostNL vooralsnog iets meer dan tweehonderd postbodes ontslagen omdat ze hun werk niet goed deden. De postbodes hadden bijvoorbeeld post niet bezorgd. Dat heeft topman bij het bedrijf Yme Pasma zaterdag gezegd in het televisieprogramma Kassa.

Kassa meldde zaterdagavond al maanden veel klachten over het postbedrijf te ontvangen. Zo zouden pakketjes zoekraken en post niet worden bezorgd.

De afgelopen jaren moest PostNL jaarlijks volgens Pasma zo'n driehonderd postbodes ontslaan, omdat ze hun werk niet goed deden. "Op dertigduizend postbodes", gaf Pasma aan.

PostNL kondigde in 2010 een fikse reorganisatie aan, omdat de hoeveelheid post al jaren drastisch daalt. Het doorvoeren van reorganisatieplannen, zoals het sluiten van driehonderd bestelkantoren, werd in juli tot nader order uitgesteld, omdat de kwaliteit van de bezorging erdoor te wensen overliet.

Ladderzatte milf verkracht minderjarige jochies

We weten allemaal hoe saai verjaardagsfeestjes kunnen zijn. Het zal de meesten dan ook niet vreemd overkomen dat Amanda Wheeler zich flink heeft ingedronken alvorens naar zo'n feestje te gaan. Dat dat niet zo'n goed idee is, heeft ze echter direct aangetoond.

De 31-jarige Wheeler moest naar het feestje van een vriend die Abraham zag. Voor vertrek had ze al flink wat wodka, bier en wijn achter de kiezen. Als gevolg besloot ze op de weg erheen al een twaalfjarig jongetje aan te randen. Dat was samen met haar en een 13-jarige op weg naar het feestje, toen ze besloten even te stoppen op een bankje.

Dit kon haar duidelijk niet verzadigen, want op het feestje begon ze tieners lapdances te geven. Ze deed een 15-jarige een oneerbaar voorstel, maar hij weigerde. Vervolgens omarmde ze een 14-jarige en wreef haar tieten over zijn borst en buik, en beet ze hem in zijn nek.

Om toch aan haar trekken te komen, besloot Wheeler iets doortastender op te treden: na middernacht verkrachtte ze twee jochies op een slaapkamer. De 14-jarige die al eerder slachtoffer was geweest van Wheeler's geilheid werd ontdaan van zijn broek, waarna ze een seksuele handeling begon uit te voeren. Een 13-jarige werd ook ontdaan van zijn broek, maar moest een seksuele handeling bij haar uitvoeren.

Dat dit geen geval van 'niiiiceee' was, geeft de getuigenis van de slachtoffers aan. De 13-jarige die met Wheeler op weg was, vertelde dat ze hem en de 12-jarige heeft geprobeerd zat te voeren. Toen omhelsde ze de jongste vriendelijk, waarna ze hem probeerde te zoenen

De 14-jarige die de seksuele handeling moest uitvoeren, getuigde dat hij ervan walgde. Een ander zei dat hij haar vroeg te stoppen, maar dat ze weigerde en dat hij haar niet wilde duwen en pijn doen, en haar daarom maar liet.

Wheeler zelf, moeder van drie kinderen en dus bona fide milf, ontkent alles, en zegt dat ze ten tijde van de gebeurtenissen depressief was en aan de pillen zat. Desondanks heeft een jury haar schuldig bevonden. Ze moet zich laten registreren als een seksueel misbruiker, en de rechtbank zal haar in januari een straf geven.

In tegenstelling tot wat bij soortgelijke berichten de norm is, vindt uw nederige verslaggever het ongepast om hier de notoire paarsgepunte lans te vermelden.

Uitslag ADO Den Haag - Willem II

Vanavond begon om 18.45 uur de competitiewedstrijd tussen ADO Den Haag en Willem II, die in Den Haag werd gespeeld. Hieronder vind je de karakterstieken van deze wedstrijd.


Kees van Buuren (Willem II) in duel met Mike van Duinen (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

2 - 0

Willem II

 61' Holla (pen)
88' Van Duinen
   
 
 Gele kaart: Meijers (ADO Den Haag), Snijders, Podevijn (Willem II)
 Rode kaart: Peters (61) (Willem II)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Omeruo (Malone/68)
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers (Supusepa/89)
Jansen
Holla (Visser/76)
Toornstra
van Duinen
Poepon
Chery
  Meul
van Buuren
Haastrup
Peters
M. Piqué
H. Mulder
Ippel
Vossebelt (Misidjan/78)
Snijders (Brands/85)
Joachim
Podevijn (Höcher/66)

Open bèta van MechWarrior Online bekend

De open bèta van de langverwachte game Mechwarrior Online was eigenlijk gepland op 16 oktober, maar door vertraging kon deze datum helaas niet doorgaan. Vandaag maakt Uitgever Infinite Game Publishing bekend dat de open bèta van MechWarrior Online 29 oktober van start zal gaan. 

Als je graag wilt meedoen met de open bèta van MechWarrior Online kan dat via de officiële website. Zorg er wel eerst voor dat je jezelf  registreert op de website. 

mechwarrior online

FOK!Filmtip van de dag: Million Dollar Baby

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond om 22:10 uur op RTL8 het boksdrama Million Dollar Baby. Dit met Oscars overladen drama gaat over de jonge Maggie Fitzgerald (Hillary Swank) die de sportschool van trainlegende Frankie Dunn (Clint Eastwood) binnenloopt. Frankie heeft een wat moeizame relatie met zijn dochter en laat mede daarom niet zo snel iemand toe in zijn leven. Maggie weet met haar vastberadenheid en doorzettingsvermogen wat los te maken bij de oude Frankie en hij besluit haar te gaan trainen. Mocht je Million Dollar Baby nog nooit gezien hebben dan staat je vanavond een mooie filmavond te wachten. Heel veel kijkplezier! 

Jongens (15) laveloos in de berm

Een 15-jarige jongen uit Doetinchem is vrijdagavond opgepakt, nadat hij de agenten die hem uit een droge sloot trokken waarin hij laveloos lag had beledigd. Een ook 15-jarige kompaan van de jongen lag eveneens laveloos op straat. Hij kreeg een boete voor openbaar dronkenschap, meldt de politie zaterdag.

De politie werd rond 22.15 uur gewaarschuwd over de twee jongen die aan de Oud Kilderseweg in Doetinchem laveloos in de berm lagen. De jongen die in de droge sloot lag, was zo dronken dat hij niet meer op eigen benen kon staan. De agenten zetten hem in hun auto, om hem later aan andere hulpverleners over te kunnen dragen.

De jongen werd echter steeds agressiever en opstandiger en uitte 'ernstige beledigingen' richting de agenten, aldus de politie. Daarop is hij aangehouden, ook voor verboden wapenbezit. De jongen had een boksbeugel bij zich, die in beslag is genomen. De 15-jarige heeft de nacht moeten doorbrengen in een cel.

De andere 15-jarige wilde geen problemen en verontschuldigde zich steeds voor zijn vriend. Hij is wel overgedragen aan andere hulpverleners.

Varkenskop op oprit Vlaams-nationalistische politicus

Toen de prominente Vlaamse politicus Bart De Wever gisteren opstond en zijn krantje uit de brievenbus ging halen, kreeg hij de schrik van zijn leven: een of andere onverlaat had een afgesneden varkenshoofd op zijn oprit gedeponeerd.

De Wever benadrukt dat de schrik vooral om zijn familie was: "Zelf ben ik al een en ander gewoon, maar dat mensen mijn gezin erbij betrekken, vind ik erover. Voor hetzelfde geld had mijn jongste dochtertje die bebloede kop gevonden," zo zei hij tegen de Vlaamse kwaliteitskrant Het Laatste Nieuws.

Bij de politie in Antwerpen zullen ze de komende weken waarschijnlijk zult eten, want zij zijn de varkenskop in beslag komen nemen. Ze hebben, toen ze er toch waren, direct een proces verbaal opgesteld. Ook de Belgische overheidsinstantie OCAD, een antiterreurdienst, is op de hoogte gesteld.

Naar de daders en hun motieven kan alleen nog gegist worden. De Wever merkte op: "Blijkbaar zijn sommige mensen niet gelukkig met de verkiezingsuitslag."

Hiermee doelt hij op de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken terug, waarbij zijn partij N-VA op vele plekken de grootste werd, en hijzelf tot burgemeester van Antwerpen werd verkozen. Ondanks deze populariteit blijft de N-VA voor veel Vlamingen een afkeurenswaardige partij.

Gezien de soort van het dier neemt uw nederige verslaggever evenwel aan dat moslims uitgesloten kunnen worden van de lijst van daders, evenals Vito Corleone.

'Christina Curry verminkt zichzelf'

Societybabe en 'dochter van' Christina Curry plaatste afgelopen weekend een foto op Twitter. No biggie zul je denken, aangezien ze al vaker foto's toonde. Zo plaatste ze al foto's van zichzelf waarop ze zoende met haar vriend, waarop ze een tepelpiercing liet zetten, en waarop ze in evaskostuum verscheen.

Maar haar laatste prentje was bijzonder schokkend. Onder de zeer toepasselijke titel 'who needs boobs' plaatste de 22-jarige een foto van haar lichaam. Naast haar bescheiden buste en een nonchalante sigaret, valt nog iets op: duidelijke snijwonden op haar bovenbenen.

De jonge hottie heeft het kennelijk zwaar met de gebeurtenissen van afgelopen maanden. Zo was ze niet bij het huwelijk van haar vader Adam Curry, had ze het aan de stok met Britt Dekker, en ze blijft natuurlijk de dochter van Patricia Paay. Zelfverminking, oftewel automutiliatie, is vaak een teken van psychologische problemen als stress, trauma of geestesziekte.

Uw nederige verslaggever wil wel een kusje op haar au geven.

Nieuwe Ratchet & Clank komt eind november

Ratchet & Clank: Q-Force komt op 27 november uit op het Amerikaanse PSN, het spel kost daar $19,99. Volgens Sony zal de game in Europa rond dezelfde datum uitkomen. Q-Force komt uit voor zowel PS3 als PS Vita.

De game ondersteunt dan ook zowel cross-play (gedeelde saves) als cross-buy (koop 1, krijg beide versies). Q-Force geeft een kleine tower-defence twist aan de serie, die verder weer terugkeert naar zijn roots na de co-op focus in All 4 One.

Charleroi-Anderlecht uitgesteld om gijzeling

De wedstrijd in de Belgische competitie tussen Charleroi en Anderlecht is zaterdagavond met een uur uitgesteld vanwege een mogelijke gijzeling in de buurt van het stadion. Een gewapende man zou hebben gedreigd om een flat net naast het stadion op te blazen. Volgens de Belgische krant De Standaard is hij inmiddels opgepakt.

De wedstrijd zou aanvankelijk om 18.00 uur beginnen. De mogelijke gijzeling was al sinds 13.00 uur aan de gang. De verdachte, waarschijnlijk een drugsverslaafde, had eerst brand proberen te stichten in een woning. Wie de verdachte, die zover bekend geen slachtoffers heeft gemaakt, zou hebben gegijzeld is niet duidelijk.

Lokaal bestuur heeft genoeg van geweld

Burgemeesters en wethouders hebben genoeg van het toenemend geweld tegen hen. Ook zijn ze het zat dat er steeds meer bedreigingen en intimidaties zijn om gemeentebestuurders onder druk te zetten. In EenVandaag riepen de Wethoudersvereniging en het Genootschap van Burgemeesters op tot actie om het geweld in te dammen.

Voorzitter Edo de Haan van de Wethoudersvereniging wil dat lokale bestuurders bij ernstige incidenten dezelfde bescherming krijgen als ministers of Tweede Kamerleden. Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, vreest dat als het geweld toeneemt de democratie in gevaar komt.

Federer treft Del Potro in finale Basel

Roger Federer neemt het in de finale van het ATP-toernooi in Basel op tegen Juan Martin del Potro. De Zwitserse favoriet was zaterdag met 7-5 en 6-4 te sterk voor de Fransman Paul-Henri Mathieu. De als tweede geplaatste Del Potro sloeg zich eenvoudig langs de Fransman Richard Gasquet (3) met tweemaal 6-2.

De 31-jarige Federer, al vijf keer de beste voor eigen publiek, kwam amper in de problemen, maar had zelf ook moeite om toe te slaan. Uiteindelijk noteerde hij in beide sets een break, waardoor hij de partij na een uur en dertig minuten in zijn voordeel besliste.

De nummer één van de wereldranglijst kan zondag de 77e titel in zijn loopbaan behalen. Hij moet dan wel zien af te rekenen met Del Potro. De 24-jarige Argentijn, die de zes eerdere ontmoetingen met Federer dit jaar verloor, kan zijn dertiende toernooizege boeken.


Federer treft Del Potro in finale Basel (Foto: Novum)

Arsenal wint dankzij buitenspelgoal Arteta

Arsenal heeft tegen Queens Park Rangers in de laatste tien minuten een 1-0 overwinning uit het vuur weten te slepen. De Spanjaard Mikel Arteta werd de matchwinnaar, nadat zijn landgenoot Santi Cazorla al voor open doel had gemist en QPR-doelman Julio Cesar met een prachtige reflex de stand op 0-0 had weten te houden. Arteta scoorde zijn doelpunt overigens wel in buitenspelpositie.

QPR-speler Stéphane Mbia kreeg tien minuten voor tijd de kolder in zijn kop en probeerde oud-Ajacied Thomas Vermaelen vol op zijn knie te trappen, zonder dat de bal in de buurt was. De scheidsrechter stuurde de Afrikaan daarop zonder aarzelen uit het veld.

De ploeg van Arsène Wenger komt door de overwinning weer op de felbegeerde vierde plek, dat recht geeft op een plek in de voorronde van de Champions League. Everton, West Bromwich Albion en aartsrivaal Tottenham Hotspur hebben echter nog een wedstrijd tegoed en kunnen zondag weer passeren.

Fulham wist in een spectaculair laatste kwartier tegen Reading niet de drie punten mee naar huis te nemen: 3-3. Oud-Twentenaar Bryan Ruiz wist wel weer eens het net te vinden en zette de ploeg van coach Martin Jol op 1-1, nadat Mikele Leigertwood Reading eerder in de wedstrijd op voorsprong had gezet. Chris Baird, Garath McCleary, Dimitar Berbatov en Hal Robson-Kanu vonden vervolgens het net in de laatste dertien minuten.

Wigan Athletic heeft tegen West Ham United de nodige puntjes bijeen gesprokkeld: 2-1. Door doelpunten van Ivan Ramis en James McArthur ging Wigan met de tweede overwinning van het seizoen aan de haal. James Tomkins deed in blessuretijd nog wat terug voor de Londenaren. Stoke City en Sunderland kwamen in hun duel niet tot scoren.


Arsenal wint dankzij buitenspelgoal Arteta (Foto: Novum)

Schoorel niet in finale challenger Porto Alegre

Thomas Schoorel is er niet in geslaagd de finale van het challengertoernooi in het Braziliaanse Porto Alegre te bereiken. De 23-jarige Amsterdammer verloor na bijna tweeënhalf uur spelen met 5-7, 6-2 en 4-6 van de Duitser Simon Greul.

Schoorel, de nummer 258 van de wereld, trof met Greul een tegenstander die precies tachtig plaatsen hoger staat. Waar de Nederlander vrijdag tegen Leonardo Kirche nog een driesetter tot een goed einde wist te brengen, lukte dat deze keer net niet.

De tegenstander van Greul in de finale is nog niet bekend. Deze moet komen uit de ontmoeting tussen Ruben Ramirez Hidalgo (1) en Gastao Elias.

VVD en PvdA: forse huurverhoging scheefwoners

De huur van mensen met een bovenmodaal inkomen mag extra worden verhoogd. Dat hebben VVD en PvdA afgesproken, meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van bronnen rond de formatie. De partijen zouden daarnaast ook het belasten van de pensioenpremies willen veranderen en de werkloosheidsuitkering willen beperken tot maximaal twaalf maanden.

Het plan zou zijn woningcorporaties toe te staan een huurverhoging van 1,5 procent door te voeren voor huishoudens met een inkomen tot 33 duizend euro, bovenop de inflatie. Bij een inkomen tussen de 33 en 43 duizend euro is dat 2,5 procent en boven de 43 duizend euro 6,5 procent.

Verder willen VVD en PvdA het recht op een werkloosheidsuitkering beperken tot maximaal twaalf maanden. Daarna hebben werklozen nog recht op een uitkering op bijstandsniveau. Voor de pensioenpremies is de regel nu dat 1,75 procent van het inkomen onbelast gespaard mag worden als aanvullend pensioen over een maximuminkomen van 150 duizend euro. Dat bedrag wordt verlaagd naar honderdduizend euro.

Onderzoek laat kinderen rustig worden

Onder het motto: het is weekend dus we gaan nutteloze onderzoeken uitvoeren, hebben we vandaag een onderzoek van Boston Children's Hospital. Het ziekenhuis laat kinderen een game spelen waarbij je andere wezens/dieren/mensen moet neerschieten. Echter, als je hartslag te snel gaat, werkt je schietknop niet...

Iedereen weet wel wat er dan gebeurt...GODFRIEDVANBOUILLON STOMME ROTKNOP, WERK! SCHIET! SCHIET! SCHIIIIIIIEIEEEEEET! Zo ook de kinderen in het onderzoek. Het was de bedoeling dat alle proefpersonen (bedenk wel, dit zijn onschuldige kinderen) hun emoties naar een minimum brachten en hun kalmte hervonden. Daarna werkte de knop weer en mochten ze weer aan de slag.

De kinderen die onderzocht werden, waren in de leeftijd van 9 tot 17 jaar oud. Deze kinderen waren in behandeling bij het ziekenhuis wegens een 'extreem hoog niveau van geweld'. De groep werd gesplitst in twee kampen: één kamp dat de reguliere therapie kreeg en één groep die de nieuwe gametherapie kreeg. Kennelijk deed de gamegroep het beter dan de reguliere groep, maar dan nog. Wie laat kinderen met een geschiedenis van geweld dit doen? Dat is toch je reinste kindermishandeling!

Geen idee overigens hoe je dat moet doen, je rust bewaren... Luisteren naar klassieke muziek? Praten over de koetjes en kalfjes met je mama en papa? Als ik me erger, betekent dat vaak dat ik weer een nieuwe controller moet kopen. Jullie nog ideeën om je rust te bewaren?

Buma haalt uit naar VVD en PvdA

Met het komende kabinet van VVD en PvdA is de middenklasse de klos. Dat heeft CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag gezegd in een toespraak op het congres van zijn partij in Rotterdam.

Buma ging in op het 'uitruilen' van wensen van VVD en PvdA tijdens de formatie. Dat komt erop neer dat beide partijen afwisselend wegkijken, zei hij. "De PvdA kijkt weg als de VVD een miljard bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. De VVD kijkt weg als de PvdA mensen die net een hypotheek hebben genomen, hun laatste zekerheid afneemt."

Buma zei het niet als een straf, maar als een kans te zien dat het CDA de komende jaren oppositie moet voeren. "Ik zie in de oppositie een nieuw CDA ontstaan, met eigen ideeën en nieuwe mensen", zei Buma.

Buma ging ook in op een rapport over de verkiezingsnederlaag van het CDA, dat op het congres werd gepresenteerd. In het rapport wordt de verdeeldheid in de partij, onder meer over samenwerking met de PVV, genoemd als een belangrijke oorzaak van het verlies. Buma zei het als zijn missie te zien de tegenstellingen in de partij te overbruggen.

De voorzitter van de commissie die de nederlaag onderzocht, burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts, zei onder meer dat het CDA het christelijke karakter minder moet uitdragen. Volgens Rombouts zijn er veel niet-christenen die de waarden van het CDA delen, maar afgeschrikt worden door de C in de partijnaam.

Buma zei dat de C, die staat voor christelijk, 'geen lettter is maar een houding'. "Een CDA'er vraagt je niet naar je geloof, maar naar je houding in de samenleving."

Kompels Zuid-Afrika weer in dienst genomen

Mijnbedrijf Anglo American Platinum (Amplats) neemt twaalfduizend mijnwerkers die eerder deze maand in Zuid-Afrika werden ontslagen opnieuw aan. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf zaterdag gezegd.

De kompels werd de wacht aangezet nadat ze een staking hadden georganiseerd. Na overleg vrijdag is besloten de werknemers onder dezelfde voorwaarden als voor de staking weer in dienst te nemen.

Als alle medewerkers inderdaad weer aan het werk gaan komt er een einde aan de voortdurende onrust over arbeidsomstandigheden in de Zuid-Afrikaanse mijnbouw.

Bij een demonstratie in Rustenburg werden stakende werknemers van Amplats ondertussen door de politie met rubberkogels onder vuur genomen. De stakers, lid van de vakbond AMCU, wilden waarschijnlijk een betoging tegenhouden van een andere vakbond, die volgens hen te dicht tegen de belangen van mijnbaronnen en hun kapitaal aanschurkt. Er vielen voor zover bekend geen gewonden.

Nederlanders steeds langer achter computer

Nederlanders zitten tijdens hun werk steeds langer achter de computer. Gemiddeld zaten werknemers vorig jaar 3,9 uur per dag achter hun beeldscherm. In 2005 was dat nog drieënhalf uur. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral mensen tussen de 25 en 35 jaar gebruiken vaak de computer. Zij zitten voor hun werk dagelijks 4,6 uur achter het apparaat tegen 4,1 in 2005. In de leeftijdscategorie 15 tot 25 daalde het aantal uur juist van 2,1 naar 1,9 vorig jaar.


Nederlanders steeds langer achter computer (Foto: Novum)

Bejaard echtpaar bijna twee dagen vast op Gooimeer

Een hoogbejaard echtpaar is zaterdagmiddag gered nadat ze bijna twee dagen op hun motorboot op het Gooimeer vast hadden gezeten. De 82-jarige man uit Amsterdam en 75-jarige Huizense waren met hun vaartuig vastgelopen op een ondiep stuk. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Het echtpaar was donderdagavond vertrokken vanuit Muiden. De man en vrouw wilden naar de haven van Huizen varen, maar liepen in het donker vast. Hun motorboot bleek daarbij ook nog eens water te maken.

Ondanks verwoede pogingen aandacht van passerende schepen te trekken, vielen de twee tijdenlang niemand op. Aan boord was geen verwarming, voedsel of water. De twee dronken uit het Gooimeer om hun dorst te lessen.

Uiteindelijk werd het echtpaar zaterdag rond 14.00 uur door de KNRM opgepikt en naar Huizen gebracht, waar ze opgevangen zijn op het station van de KNRM. Ambulancepersoneel heeft het echtpaar onderzocht. De twee zijn zeer geschrokken maar maken het naar omstandigheden goed.

Halo en Skyrim gebaseerd op swine flu?

Jeopardy, wie kent het niet? Een spel waarbij je een omschrijving krijgt van een bepaald onderwerp en jij moet dan raden wat dat onderwerp is. Gisteren was weer een aflevering en dit keer ging de vraag over games. De vraag was: "The villains in this game were inspired by the swine flu epidemic scare."

Weet jij het antwoord? Onderstaande mensen niet kennelijk, want ze zaten niet eens in de buurt... 

Zynga wil iedereen aan het gokken krijgen

Het zijn drukke weken voor gameontwikkelaar Zynga. Enkele dagen geleden lazen we dat ze 160 medewerkers hebben moeten ontslaan en vandaag komen ze met nieuws dat Zynga druk bezig is om iedereen aan het gokken te krijgen. De planning is dat het bedrijf medio 2013 hun social/mobile-sector heeft uitgebreid met online gambling.

De eerste gokgame die het bedrijf wil uitbrengen centreert zich om speelautomaten gebaseerd op Farmville. Dat verklaart gelijk waarom die medewerkers niet ontslagen zijn afgelopen week. Er is nog niet bekend wat Zynga nog meer wil uitbrengen. Hebben jullie goede ideeën om Zynga te helpen? 

Farmville-poker? Cityville-blackjack? Wellicht een Kingdom Quest-kaartspel?

CDA zwaait bewindslieden uit

De leden van het CDA hebben zaterdag op een partijcongres in Rotterdam met een staande ovatie afscheid genomen van de tien CDA-bewindslieden, die naar alle waarschijnlijkheid bezig zijn aan hun laatste dagen in het kabinet.

"Heel veel waardering voor alles wat jullie hebben gedaan en sterkte met de afronding", sprak partijvoorzitter Ruth Peetoom de bewindslieden toe. Geen van hen stond op de kandidatenlijst van het CDA. Zij verdwijnen dus uit de Haagse politiek zodra binnenkort het kabinet van VVD en PvdA aantreedt.

De christendemocraten, die bij de verkiezingen van 21 naar dertien zetels gingen, namen ook afscheid van de niet herkozen Kamerleden.

Op het congres presenteerde een commissie onder voorzitterschap van burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts een rapport over de verkiezingsnederlaag. Het CDA had geen herkenbaar verhaal, geen bekende gezichten en had veel krediet verspeeld door geruzie over onder meer samenwerking met de PVV, was de conclusie.

Volgens Rombouts moet het CDA minder nadruk leggen op het christelijke karakter, omdat daarmee niet-christenen worden afgeschrikt, ook al delen zij dezelfde normen en waarden.

Xbox-versie Borderlands 2 krijgt patch tegen hacken

Goed nieuws voor fans die Borderlands 2 die de game spelen op Xbox 360. Gearbox heeft aangekondigd met een patch te komen die spelers moet beschermen tegen hackers. Kennelijk zijn er mensen die met een externe applicatie de gegevens van 'eerlijke' gamers kunnen aanpassen. 

“After extensive internal testing, an update to prevent this disruption has been submitted to Microsoft and will be released as soon as possible. Until then, concerned Xbox 360 players of Borderlands 2 should consider playing online with trusted individuals in non-public sessions. This does not affect players on PC or PlayStation 3."

Gearbox komt met nog meer tips; spelers moeten ervoor zorgen dat ze altijd de game wordt afgesloten via de Save-and-Quit-manier zolang je personage nog leeft. “If after the death of their character players find themselves at the main menu of Borderlands 2 instead of respawning in-game, be sure to immediately select “Continue” to resume playing as that character."

Kate Moss kon zich niet vinden in imago

Kate Moss kreeg in de jaren negentig veel kritiek te verduren vanwege haar slanke figuur. Het 38-jarige model, dat destijds een van de gezichten van de 'heroin chic'-look was, herkende zich totaal niet in dat beeld. "Ik had geen anorexia en gebruikte geen heroïne", citeren verschillende Britse media Kate uit een nieuw boek.

"Als ik wel had gebruikt of wel anorexia had, had ik me drukker gemaakt over de ophef." In de jaren negentig uitte zelfs de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton kritiek op het uiterlijk van Moss en haar collega's. "Er klopte niets van hoe ze me afschilderden", blikt Kate, die in 2005 werd gefilmd terwijl ze cocaïne snoof, terug.

Van haar ex Johnny Depp leerde Moss omgaan met alle reacties. "Ik had geluk dat ik destijds een relatie met Johnny had. Hij heeft me veel geleerd over roem. Hij gaf me de tip: nooit zeuren, nooit uitleggen." Volgens dat adagium heeft Moss altijd geleefd, in het boek Kate: The Kate Moss Book reageert ze voor het eerst.

Hoewel het model nu een boekje open doet en aan de hand van foto's en anekdotes terugkijkt op haar carrière, is ze nog steeds niet van plan op elk gerucht te reageren. "Ik wil niet dat mensen altijd weten wat waar is en wat niet, daardoor blijft er een mysterie bestaan. Daarom gebruik ik ook geen Twitter of andere sociale media."

Rednic nieuwe trainer Standard

Standard Luik heeft Mircea Rednic aangesteld als nieuwe trainer van de club. De 50-jarige Roemeen tekent een contract tot het einde van het seizoen. Rednic is de opvolger van Ron Jans, die dinsdag op straat werd gezet door de Rouches.

Vrijdagavond won Standard van Cercle Brugge met 2-1, toen zat Peter Balette op de bank die Jans tijdelijk opvolgde. Na dat duel werd Cercle-trainer Bob Peeters ontslagen. Rednic voetbalde van 1991 tot 1996 voetbalde bij de Belgische club. Hij komt over van Petrolul Ploiesti in zijn vaderland. In 2003 werd hij kampioen met Rapid Boekarest en hij won opnieuw de Roemeense titel in 2007 met Dinamo Boekarest.

Sharapova eenvoudig voorbij Azarenka

Maria Sharapova heeft verrassend eenvoudig de finale van de WTA Championships in Istanbul bereikt. De Russin ontdeed zich zaterdag van de nummer één van de wereld Victoria Azarenka met 6-4 en 6-2. In de eindstrijd is zondag Serena Williams de tegenstander, die eerder op de dag Agnieszka Radwanska versloeg.

De 25-jarige Sharapova had dit jaar slechts een van de vijf ontmoetingen met Azarenka in winst omgezet, maar maakte haar intenties in Turkije al snel duidelijk. Ze plaatste bij 1-1 haar eerste break. Azarenka deed direct iets terug, maar moest het antwoord schuldig blijven toen Sharapova bij 2-2 opnieuw toesloeg.

De nummer twee van de wereldranglijst serveerde de set vervolgens eenvoudig uit en leek daarmee een mentale tik uit te delen. In het tweede bedrijf kwam ze op 4-0, voordat Azarenka haar opslag wist te behouden.

De Wit-Russin deed er bij 4-1 nog alles aan om terug te komen, de game duurde bijna een kwartier, maar Sharapova hield stand. De winnares van 2004 stelde de zege niet veel later op eigen service veilig.

Het treffen met Williams is een herhaling van de olympische finale in Londen. Daar zal Sharapova met weinig plezier aan terugdenken. Ze werd toen met 6-0 en 6-1 van de baan geveegd. De Amerikaanse leidt met 9-2 in onderlinge ontmoetingen.

[Bundesliga] Ontslag Magath inspireert Wolfsburg en Dost

Het ontslag van Felix Magath lijkt de selectie van VfL Wolfsburg wakker geschud te hebben. De landkampioen van 2009 won met 4-1 bij Fortuna Düsseldorf en verlaat daardoor de laatste plaats in de Bundesliga. Bas Dost was met twee doelpunten de grote man.

Vijf minuten na rust opende Dost de score op aangeven van Ivica Olic, die er even later zelf 0-2 van maakte. Het tweede doelpunt van Dost in de 64e minuut betekende de beslissing. Door benutte strafschoppen van Jens Langeneke en Diego kwam de eindstand uiteindelijk uit op 1-4.

Dost stond na zijn treffer op de eerste speeldag tegen VfB Stuttgart al twee maanden droog. Mogelijk wordt Bert van Marwijk de nieuwe trainer van de oud-speler van Sc Heerenveen, Heracles en Emmen. De voormalig bondscoach geldt als een voorname kandidaat om Magath op te volgen. Voorlopig zit Lorenz Köstner op de bank als interim-coach.

Bovenin de Bundesliga deed Schalke 04 goede zaken. Dankzij een moeizame 1-0 thuiszege op FC Nürnberg steeg de ploeg van trainer Huub Stevens naar de tweede plaats. Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay stonden in de basis, maar het enige doelpunt kwam van een andere oud-eredivisiespeler. In de 77e minuut scoorde Jefferson Farfan na een assist van Christian Fuchs.

Borussia Dortmund gaf een goed vervolg aan de zege in de Champions League op Real Madrid. De regerend landskampioen won door goals van Neven Subotic en Mario Götze met 2-0 bij SC Freiburg en blijft staan op plaats vier. Koploper Bayern München komt zondag in actie, thuis tegen Bayer Leverkusen.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag:

FSV Mainz - TSG Hoffenheim 3-0

Greuther Fürth - Werder Bremen 1-1

HJK Helsinki pakt Finse landstitel

HJK Helsinki is zaterdag landskampioen geworden in Finland. De ploeg won in eigen huis van  JJK Jyväskylä met 6-3 en veroverde pakte daarmee de nationale titel. 

Al na 74 minuten was het duidelijk dat HJK de titel niet meer kon ontgaan. De ploeg stond toen al met 5-0 voor. De Nederlandse trainer Job Dagstma had met FC Inter nog enigszins uitzicht op het landskampioen, maar de ploeg verloor op bezoek bij FC Honka met 3-0.

Voor FC Haka valt het doek in de Veikkausliiga. De ploeg won in de laatste speelronde weliswaar met 1-0 van VPS, maar zag concurrent Jaro met 1-2 winnen van TPS Turku. Hierdoor degradeerde Haka naar de Finse tweede divisie.

Sporenonderzoek ME na moord Venlo

De ME kamt zaterdagmiddag de omgeving uit van een woning in Venlo waar donderdagavond een vrouw is doodgeschoten. Er wordt onder meer gezocht naar sporen en mogelijke vluchtroutes van de dader, laat een woordvoerder weten. Het onderzoek gaat enige uren duren.

De vrouw werd donderdag om nog onduidelijke reden gedood in het huis aan de Lovendaalseweg. Het slachtoffer is de bewoonster van het huis. De dader wist te ontkomen. Een grote zoekactie na de vondst van het lijk leverde niets op. Op de zaak zijn 25 rechercheurs gezet.

Sijsling wint eerste kwalificatieronde Parijs

Igor Sijsling heeft zich zaterdag geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van het masterstoernooi in Parijs. De mondiale nummer 74 was in de eerste ronde met 3-6, 6-4, 6-4 te sterk voor de Slowaak Lukas Lacko, nummer 52 op de wereldranglijst.

In de eerste set kreeg Sijsling liefst negen breakkansen, hij wist er echter maar een te verzilveren. Lacko pakte op zijn beurt twee van zijn vier kansen. In de volgende set gaven beide heren nauwelijks iets weg, maar nu was de Nederlander wel effectief en verzilverde hij zijn enige breakkans. In de laatste set had hij opnieuw genoeg aan een breakkans: 6-4.

In de volgende kwalificatieronde ontmoet Sijsling Benjamin Becker of Lukasz Kubot.

Del Potro finalist in Basel

Tennisser Juan Martin Del Potro heeft zich vandaag als eerste geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in het Zwitserse Basel. De als tweede geplaatste Argentijn versloeg de Fransman Richard Gasquet overtuigend in twee sets. Het werd 6-2 en 6-2.

Del Potro treft zondag in de eindstrijd de winnaar van de andere halve finale, die gaat tussen de thuisspelende Roger Federer en de Franse verrassing Paul-Henri Mathieu.

De Vrij en Schaken trainen volledig mee

Feyenoorders Stefan de Vrij en Ruben Schaken zijn fit genoeg voor de klassieker zondag tegen Ajax. Het tweetal trainde zaterdag volledig mee met de Rotterdamse selectie.

Aanvoerder De Vrij heeft twee maanden gesukkeld met een hamstringblessure. De international kwam eind augustus in het Europa Leagueduel tegen Sparta Praag voor het laatst in actie. Aanvaller Schaken raakte tijdens zijn debuut voor het Nederlands elftal half oktober geblesseerd, maar begon afgelopen week weer met trainen.

Ajax-trainer Frank de Boer verandert niets aan de selectie die woensdag Manchester City versloeg in de Champions League. Jody Lukoki is dan ook niet in de selectie opgenomen. De jonge buitenspeler had de afgelopen weken last van een knieblessure die hij begin deze maand opliep, maar werd afgelopen week weer fit verklaard.

De Boer neemt Eyong Enoh wel mee naar Rotterdam, nadat de Afrikaan vrijdag in beroep ging tegen drie wedstrijden schorsing die hem waren opgelegd door de KNVB. De middenvelder was tijdens een duel met Jong Ajax tegen een rode kaart aangelopen. Door het beroep wordt de schorsing opgeschort.

De rivalen treffen elkaar zondag om 12.30 uur in De Kuip. De ploegen nemen een plek in de subtop in en staan beide na negen wedstrijden op zeventien punten.


De Vrij en Schaken trainen volledig mee (Foto: Novum)

Martens maanden uit de roulatie

Maartens Martens komt de komende maanden niet in actie voor AZ. De voorste kruisband van zijn rechterknie is afgescheurd, bleek vrijdag tijdens een kijkoperatie. Ook heeft de Belg een scheurtje in zijn meniscus. Dat melden de Alkmaarders zaterdag.

Martens viel eind september in de wedstrijd tegen RKC na een uur spelen geblesseerd uit en kwam sindsdien niet meer in actie. Na uitgebreid medisch onderzoek bleek een ingreep noodzakelijk. Hoe lang de aanvallende middenvelder, bezig aan zijn zevende seizoen in Alkmaar, precies uit de roulatie zal zijn moet nog blijken.

Koe slacht moslim

Een Palestijn heeft een stevige aanvaring met het verschijnsel 'karma' gehad. Toen hij probeerde om voor het Offerfeest een koe te slachten, raakte het dier zo in paniek dat het de man doodtrapte.

Bij het Offerfeest vallen jaarlijks meerdere slachtoffers, doordat het slachten van dieren in praktijk vaak iets lastiger blijkt dan vooraf gedacht. Meestal gaat het daarbij om snijwonden.

[Premier League] Aston Villa speelt gelijk tegen Norwich

Het Aston Villa van aanvoerder Ron Vlaar heeft zaterdag in de Premier League een punt gepakt tegen Norwich City. De Belg Christian Benteke, eerder dit seizoen nog scorend tegen het Nederlands elftal, opende in de eerste helft de score. Michael Turner zorgde tien minuten voor tijd voor de 1-1 eindstand.

Aston Villa, waar ook oud-eredivisiespelers Karim El Ahmadi en Brett Holman in de basis stonden, komt dit seizoen nog niet goed voor de dag. De club uit Birmingham staat met zes punten maar net buiten de gevarenzone. Norwich heeft een puntje meer.

Wietknipper heeft achttien verkeersborden in schuur

Een 23-jarige man uit Sint Oedenrode die in zijn schuur achttien verkeersborden had liggen, is donderdagavond opgepakt. Agenten roken een wietlucht uit zijn woning aan de Jonker de Jegerstraat komen en gingen poolshoogte nemen. In de woning troffen agenten een wietknipperij met vier zakken wiet aan, meldt de politie.

In het pand waren de 23-jarige hoofdbewoner en twee vrouwen aanwezig. Van de vrouwen zijn de gegevens genoteerd, de man moest mee voor verhoor. Vrijdag mocht hij weer naar huis. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Hi Flashback Track (adv.)

Deze week hebben de FOK!webloggers een flashback naar het verleden.
Vandaag verteld Paxlie over zijn Hi Flashback Track.

Zelf ben ik geboren in januari 1981, dat maakt mij ondertussen alweer 31 jaar oud. Een leven vol met leuke herinneringen. Toen ik 14 was gingen we altijd naar de buurtdisco. Dit duurde altijd tot 22:00 uur en dan werden we weer opgehaald door onze ouders. In die tijd was dit nummer van Rednex een enorme hit. Ik vind het ook nog steeds een aanstekelijk nummer.

Ben je zelf ook benieuwd naar tracks uit jouw verleden? Vul dan op de site van Hi Flashback Tracks jouw geboortejaar in en geniet van nummers vol met goede herinneringen.

ABN AMRO sponsorde kwakzalverscongres

ABN AMRO blijkt er een slordig sponsorbeleid op na te houden. Begin dit jaar was de bank namelijk hoofdsponsor van kwakzalverscongres ‘Heel de mens’. Bij dat congres spraken vrijwel uitsluitend homeopaten, antroposofen en andere kwakzalvers.

Volgens het hoofd medische relaties van ABN AMRO is de bank er ingeluisd en was er vooraf niet duidelijk dat het congres niets met medische wetenschap te maken zou hebben. Hij zegt zeker te weten dat de bank dit soort misstappen in de toekomst zal weten te voorkomen.

Duo jat portier kampeerauto

Twee mannen zijn vrijdagnacht in Dordrecht opgepakt voor het stelen van een autoportier. Dat meldt de politie. Waarom het tweetal het portier had meegenomen, is onduidelijk.

Agenten troffen vrijdagnacht in de Archimedesstraat een kampeerauto aan, waarvan een portier miste. Een 28- en een 37-jarige man zonder vaste woonplaats reden op dat moment op het industrieterrein. De agenten vertrouwden het niet en toen ze de auto controleerden, bleek dat het portier van de kampeerauto in de wagen van het duo lag.

Het tweetal wordt verhoord op een politiebureau.

Lil Wayne moet rust houden

Lil Wayne moet het voorlopig rustig aan doen. De 30-jarige schreeuwneger werd onwel in een vliegtuig en lag vrijdag korte tijd in een ziekenhuis.

Geruchten dat Lil Wayne meerdere beroertes heeft gehad, worden door het management tegengesproken. Volgens hen kampte de rapper slechts met een heftige migraineaanval en uitdrogingsverschijnselen.

Op last van artsen houdt Lil Wayne voorlopig rust. Dat heeft volgens entertainmentwebsite TMZ waarschijnlijk gevolgen voor een rechtszaak die de rapper vorige maand aanspande tegen Quincy Jones III. Wayne, die werd geboren als Dwayne Carter, beweert dat Jones zonder toestemming zijn muziek heeft gebruikt in een film.

De rapper zou moeten getuigen, maar vanwege zijn gezondheidsproblemen zit dat er voorlopig niet in. Maandag moeten Wayne's advocaten uitleggen hoe ze verder willen met de zaak.

Terreurverdachten opgepakt in Indonesië

De Indonesische politie heeft elf personen aangehouden die ervan verdacht worden een aanslag te hebben willen plegen op de ambassades van Australië en de Verenigde Staten in het land. Dat heeft een woordvoerder zaterdag gezegd. De arrestaties werden een dag eerder verricht in vier verschillende provincies. Ook werden materialen voor de vervaardiging van explosieven in beslag genomen.

De groep zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op de Amerikaanse en Australische ambassades in Jakarta en op het kantoor van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freeport-McMoran. Ook het Amerikaanse consulaat in Soerabaja en een hoofdkantoor van de politie op Centraal-Java zouden doelwit zijn geweest.

Williams via Radwanska naar finale

Serena Williams heeft zich eenvoudig geplaatst voor de finale van de WTA Championships in Istanbul. Agnieszka Radwanska werd met 6-2 en 6-1 aan de kant gezet.

De Poolse kreeg links en rechts knalharde backhands en groundstrokes om haar oren van de ontketende Amerikaanse. In de Wimbledonfinale van dit jaar troffen beide tennissters elkaar ook. Williams had toen drie sets nodig voor de eindzege. In de finale van het officieuze tennis-WK treft Williams de winnares van de partij tussen de Russische Maria SHarapova en de Wit-Russische Victoria Azarenka, de nummer één van de wereld.

Bewoners woonwagenkamp het zaadje

Bewoners van een woonwagenkamp in Goirle hebben aanslagen van enkele tonnen opgelegd gekregen van de Belastingdienst. Ze bleken woensdag bij een inval op criminele wijze verkregen geld te hebben, meldt de politie zaterdag.

Op het kamp aan De Hemeltjes werden ook drie wapens gevonden. Er bleek illegaal stroom te worden afgetapt en er werd elfduizend euro aan boetes geïnd. Verder werd een auto in beslag genomen vanwege openstaande schulden bij de fiscus en werd bijstandsfraude ontdekt.

Voorts zijn aan de Nobelstraat twee hennepstekkerijen opgerold met samen ruim driehonderd moederplanten en vijfduizend stekjes. Daarvoor is een verdachte aangehouden. Bij de stekkerijen werden nog eens vier wapens ontdekt.

Halve finale World League Hockey in Rotterdam

De internationale hockeybond FIH heeft Rotterdam aangewezen als een van de twee locaties voor de halve finale van de World League. Aan het toernooi nemen acht landen deel. De wedstrijden worden gespeeld van 12 tot 23 juni 2013, zo maakte de FIH zaterdag bekend.

Zowel bij de mannen als vrouwen is Nederland op basis van de wereldranglijst al zeker van deelname. De andere halve finale wordt gespeeld in Duitsland. De World League is een nieuw hockeytoernooi bestaande uit vier ronden. De eerste ronde heeft al plaats gevonden met de laagst geklasseerde landen op de wereldranglijst. In de tweede ronde zullen de winnaars van de eerste ronde mee doen en landen op positie 9 t/m 16 van de wereldranglijst zullen instromen. 

De acht landen die ronde twee doorkomen zullen strijden met de acht hoogst genoteerde landen op de wereldranglijst om het finaletoernooi te halen. De resultaten in de World League zijn medebepalend voor het deelnemersveld van het WK van 2014 in Den Haag. 

'Tom Cruise gaat Octomom bezwangeren!'

Justin Bieber is niet de enige ster met een bizarre aanklacht aan zijn broek. Ook Tom Cruise is om absurde redenen aangeklaagd. Een man, die zich Slim Shady Holmes noemt, wil een schadevergoeding van bijna 37 miljoen van Cruise. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die entertainmentsite Radar Online heeft gepubliceerd.

Slim Shady Holmes zegt de voogdij over Cruises 6-jarige dochter Suri te willen. Het meisje wordt volgens de man gehersenspoeld door Scientology, het geloof dat Cruise aanhangt. Daarnaast beweert Slim Shady Holmes dat hij Cruise 'in zijn ondergoed heeft zien staan dansen met John Travolta' en is hij ervan overtuigd dat de acteur Octomom gaat bezwangeren.

De man eist een schadevergoeding van bijna 37 miljoen van Cruise, hoewel hij niet duidelijk maakt welke schade hij heeft geleden. "Tom Cruise deed zich voor als The Last Samurai en viel me aan", is een van de vele bizarre beweringen van de man, die ook andere sterren in zijn aanklacht noemt. "Cruise indoctrineerde Suri met herhalingen van Dawson's Creek."

Eerder deze week werd Justin Bieber geconfronteerd met een maffe aanklacht. Een man, die beweert de vader van Biebers liefje Selena Gomez te zijn, zei onder meer dat Bieber zijn creditcard gestolen zou hebben om zijn penisvergroting mee te kunnen betalen.

L. de Jong weken aan de kant met knieblessure

Luuk de Jong is naar verwachting zes weken uit de roulatie. De Nederlandse spits van Borussia Mönchengladbach heeft bij de Europa Leaguewedstrijd van donderdag tegen Olympique Marseille een knieblessure opgelopen en is daaraan vrijdagavond al geopereerd.

De Jong liep de blessure aan zijn linkerknie op na een stevige botsing met Joey Barton. Onderzoek bracht aan het licht dat de schade groter was dan op voorhand werd aangenomen. Een operatie bleek dan ook onvermijdelijk.

Gladbach nam De Jong afgelopen zomer voor veel geld over van FC Twente. Met drie goals en een assist in twaalf officiële wedstrijden kan de spits voorlopig nog niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen.

Lippi kampioen met Guangzhou Evergrande

Marcello Lippi heeft zaterdag de Chinese landstitel gewonnen met Guangzhou Evergrande. De club won met 1-0 van Liaoning Whowin. Met nog één speelronde te gaan is Guangzhou met een voorsprong van vijf punten niet meer te achterhalen voor nummer twee Jiangsu Guoxin Sainty.

Lippi, die in 2006 Italië leidde naar de wereldtitel, volgde in mei van dit jaar de Zuid-Koreaan Lee Jang-soo op. Guangzhou Evergrande kan de dubbel pakken, want de club staat ook nog in de bekerfinale. Daarin is Guizhou Moutaiwas de opponent. In de Aziatische Champions League werd de club uitgeschakeld in de kwartfinale. Shanghai Shenhua, de formatie van Didier Drogba en Nicolas Anelka, speelde met 0-0 gelijk tegen Dalian Aerbin, waarmee de ambitieuze club zich verzekerde van handhaving.

Rollende apen in Super Monkey Ball: Banana Splitz launchtrailer

Het eerste spel in de reeks voor PlayStation Vita bevat dezelfde gameplay die we gewoon zijn van de serie, uitgebreid met enkele extra features: Zo kan je gebruik maken van tilt-controls om de game te besturen, en levels creëren met behulp van de camera.

Super Monkey Ball: Banana Splitz bevat overigens ook multiplayer, zowel lokaal als online. De game is nu uit voor PlayStation Vita, bekijk hieronder de trailer:

Holleeder in elkaar gemept op terras

Willem Holleeder heeft vanmiddag klappen gekregen op het terras van cafè Joffers in Amsterdam.

De Telegraaf meldt dat Holleeder ruzie zou hebben gekregen op het terras van het sjieke café, waarna een felle woordenwisseling ontstond. De man met wie hij ruzie kreeg zou Dick Vrij zijn, een imposante en beruchte freefighter. Vrij was in het verleden bevriend met Holleeder en zou klusjes voor hem hebben gedaan.

Er brak vervolgens paniek uit onder de bezoekers, omdat zij bang waren dat er vuurwapens getrokken zouden worden. Verschillende politieauto's kwamen poolshoogte nemen.

Demonstratie tegen Geert Wilders in Zweden

Tussen de 50 en 300 mensen demonstreren in de Zweedse stad Malmö tegen de komst van Geert Wilders. De betogers gooiden eieren naar het gebouw waar Wilders zaterdag spreekt en zongen onder meer "geen racisten in onze straten". Dat berichten Zweedse media.

Wilders is uitgenodigd door het 'Gezelschap van de Drukpersvrijheid', een Zweedse organisatie. Tientallen agenten waren aanwezig om de veiligheid te garanderen.

Wilders liet aan het ANP weten dat hij zich door de demonstratie niet laat weerhouden: "Ga wel speechen natuurlijk dadelijk. Nothing will stop me."

'Sterfplek Michael Jackson zo goed als verkocht'

Het onderkomen waar Michael Jackson zijn laatste adem uitblies, is van de markt. Het landgoed in Los Angeles, dat Jackson huurde, is bijna verkocht voor zo'n zeventien tot twintig miljoen dollar. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ.

De villa is gekocht door een rijke bankier. Hij zou al bezig zijn het enorme huis in te richten, terwijl de koop nog niet helemaal rond is. De woning waar Jackson in juni 2009 overleed stond voor bijna 24 miljoen dollar te koop.

Het pand, dat uit onder meer dertien badkamers, zeven slaapkamers, een zwembad en gastenverblijf bestaat, werd al meerdere keren te koop aangeboden. Dit keer stond het onderkomen sinds maart te koop.

Xbox SmartGlass nu voor Android beschikbaar

Het was snel gedaan met de exclusiviteit van SmartGlass. De applicatie die eigenlijk een half jaar exclusief voor Windows 8 Phone zou zijn is vandaag ook uitgebracht voor Android 4.0 compatible telefoon. De applicatie moet als tweede scherm dienen voor games en entertainment voor de Xbox 360.

Wanneer de iOS versie voor andere de iPad en iPhone uitkomt is nog niet bekend. Microsoft zegt ergens in 2013, maar aangezien de Android versie ook vervroegd werd lijkt het erop dat misschien wel eerder wordt. 

Smartglass voor Android

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Australië

Casey Stoner start zondag in zijn laatste Grand Prix van Australië van poleposition. De MotoGP-coureur, bezig aan zijn laatste seizoen, zette voor eigen publiek op Phillip Island een kwalificatietijd neer van 1.29,623 minuten. De tweevoudig wereldkampioen wist de Grand Prix van zijn vaderland de afgelopen vijf keer te winnen.

Achter Stoner start Jorge Lorenzo, de leider in de stand om het wereldkampioenschap, van de tweede plaats. De Spanjaard Dani Pedrosa is de enige die zijn landgenoot nog van de wereldtitel kan houden. Hij start in Australië van plaats drie. Met nog twee races te gaan bedraagt het verschil tussen Lorenzo en Pedrosa 23 punten.


Stoner start van pole voor eigen publiek (Foto: Novum)

Taliban schieten vijf buspassagiers dood

Opstandelingen van de Taliban hebben in het oosten van Afghanistan vijf burgers uit een bus geplukt en hen ter plekke doodgeschoten. Dat heeft de politie in de provincie Ghazni gezegd.

De strijders hielden de bus vrijdag in het district Andar tegen op de hoofdweg die zuidwaarts naar de stad Kandahar voert. De politie ontdekte de lichamen van de vijf slachtoffers zaterdag langs de kant van de weg.

Onduidelijk is of de slachtoffers een specifiek doelwit vormden voor de opstandelingen.

'Bestand Syrië is een mislukking'

Het staakt-het-vuren in Syrië dat vrijdag inging is vanaf het begin een mislukking. Dat heeft een rebellencommandant van het Vrije Syrische Leger zaterdag laten weten.

"Dit is een mislukking voor Brahimi. Dit initiatief was al dood voordat het begon" zei commandant Abd al-Jaber al-Akaidi in de Syrische stad Aleppo. Het Vrije Syrische leger had ingestemd met het bestand. Het kwam tot stand door bemiddeling van VN-gezant Lakhdar Brahimi en zou gelden tijdens het 4 dagen durende islamitische offerfeest Eid al-Adha.

Zaterdag meldden activisten van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dat vrijdag bijna 150 doden zijn gevallen onder burgers, rebellen en militairen.

'Bestand Syrië is een mislukking'
'Bestand Syrië  is een mislukking' (Foto: ANP)

Need for Speed: Most Wanted racet naar de Wii U

Criterion Studio’s Need for Speed: Most Wanted racet binnenkort ook op de Wii U. Hoewel dit nog niet officieel is aangekondigt, blijkt uit de halfjaarcijfers van Nintendo Japan dat hij binnen een half jaar gereleased voor de Wii U wordt in Europa.

Na de bekendmaking via Nintendo kon EA niets anders doen dan toegegeven dat ze ermee bezig waren. "In 2013, Nintendo fans will be able to experience what it means to be Most Wanted amongst their friends on the Wii U”. NFS: Most Wantend is niet de eerste current-generation titel die op de Wii U speelbaar wordt. Eerder zijn current-gen titels zoals Batman: Arkham City en Tekken Tag Tournament 2 al aangekondigd voor de Wii U.

Nonchalance vaak excuus ontbreken fietsverlichting

Jongere fietsers zijn vaak nonchalant met het aanzetten van de fietslamp. Van hen fietst volgens de Fietsersbond bijna de helft zonder voor- en achterlicht. Daarom richt de fietsverlichtingscampagne Ik wil je zien, die de bond zaterdag aftrapt, zich vooral op de jeugdige fietsers.

De landelijke actie die gepaard gaat met extra politiecontroles in het land, moedigt via Facebook en buitenreclames tieners aan verlicht te fietsen. In Amsterdam kunnen peddelaars zaterdagavond op het Leidseplein gratis hun kapotte lampje repareren of er een uit de lampjesautomaat trekken.

Jonge fietsers tussen de 13 en 25 jaar reageren meestal onverschillig als ze worden aangesproken op het ontbrekende fietslicht, liet een woordvoerder van de fietsersclub weten. "Twee van de meest gehoorde excuses zijn: mijn lamp is kapot of de batterij is op en ik heb het vergeten te maken. Tja, eeuwenoude smoezen met potentiële ernstige gevolgen."

Het is volgens de Fietsersbond niet te zeggen hoeveel ongelukken gebeuren door het ontbreken van een fietslampje. "Dat wordt niet specifiek bijgehouden. Bij een ongeval spelen vaak meerdere factoren. Logisch feit is wel dat als je licht voert, je beter zichtbaar bent voor je medeweggebruikers."

In steden rijden meer fietsers zonder licht dan in dunner bevolkte gebieden. "Enerzijds komt dit, omdat in de grote plaatsen meer studenten wonen die het niet zo nauw nemen met een werkend fietslampje", legde de zegsman van de belangenvereniging uit. "Anderzijds nemen de grotere aantallen straatlantaarns de noodzaak weg om zelf als fietser in de stad de donkere straat te verlichten."

De Fietsersbond verwachtte dat het totale aandeel verlichte fietsers na 2008 zou stijgen. "In dat jaar werden de relatief goedkope loshangende lampjes toegestaan, waarmee de weg naar een fietsverlichting voor hen makkelijker gevonden zou worden. Niets is minder waar. Het percentage schommelt al sinds 2004 rond de 65 procent."

Fietsers die onverlicht op straat worden gesnapt, kunnen rekenen op een bon van 45 euro.

'Situatie tentenkamp Osdorp niet acuut'

De situatie in het asielzoekerstentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp is nog niet zo acuut dat ingrijpen noodzakelijk is. Dat zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan zaterdag. Hij kon niet bevestigen dat het aantal asielzoekers inmiddels is gestegen tot ruim 80, zoals Het Parool meldt.

Van der Laan heeft eerder gesteld dat er maximaal 60 asielzoekers in het tentenkamp mogen verblijven. "We krijgen dagelijks een update van onder meer de politie en de GGD. Als blijkt dat er meer dan 60 asielzoekers in het kamp bivakkeren, gaan we zeker met hen in gesprek", aldus de woordvoerder.

CDA moet minder christelijk worden

Het CDA moet minder nadruk leggen op het christelijke karakter van de partij en meer niet-kerkelijke kiezers aan zich binden. Dat zegt een partijcommissie die onderzoek heeft gedaan naar de verkiezingsnederlaag die de partij in september boekte.

"We gaan de C in het CDA niet verloochenen, maar wel minder geprononceerd naar buiten brengen", zei de voorzitter van de commissie, burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts. De C in de naam van de partij staat voor christelijk.

Het CDA wil een brede volkspartij zijn, constateerde Rombouts. "Maar dat gaat dus niet lukken met alleen de stemmen van kerkelijke leden. Dan zullen we ook een appèl moeten doen op niet-kerkelijke kiezers die dezelfde waarden met ons delen." Rombouts wees erop dat het CDA al jaren een dalende lijn laat zien. Alleen ten tijde van Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende waren er oplevingen.

Volgens Rombouts is de nederlaag veroorzaakt door onduidelijkheid, onenigheid en onbekendheid. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma was niet bekend genoeg, en ook op de rest van de kandidatenlijst stonden te weinig bekende CDA'ers. Toch hoeft Buma niet weg, vindt de commissie. Ook partijvoorzitter Ruth Peetoom kan aanblijven.

Verder is er de afgelopen jaren te veel discussie geweest in het CDA. Rombouts noemde het hoogoplopende debat over wel of niet samenwerken met de PVV, maar ook de affaires rondom de Angolese asielzoeker Mauro en de Hedwigepolder. Dergelijke verdeeldheid is funest, zei Rombouts. "Wie verdeeldheid zaait, zal geen vertrouwen oogsten."

Dat het CDA jarenlang heeft geregeerd, met zowel linkse als rechtse partijen, heeft er bovendien toe geleid dat de partij 'het vleesgeworden compromis' is geworden. Daar moet verandering in komen. Het CDA moet weer een eigen profiel vinden. "Mensen hebben behoefte aan een verhaal dat hen de weg wijst naast de markt en de overheid, een derde weg." Dat verhaal moet zowel kerkelijke als niet-kerkelijke mensen aanspreken.

De lijsttrekkersverkiezingen, die het CDA dit jaar voor het eerst organiseerde, is voor herhaling vatbaar, vindt Rombouts. Ook moeten provinciale afdelingen verkiezingen gaan houden om te bepalen welke Kamerleden worden afgevaardigd naar Den Haag.

Partijvoorzitter Peetoom sprak in een eerste reactie van een 'rake analyse' en een 'grote opdracht'. Met die opdracht gaat de partij aan de slag, zei Buma. Hij zei het gevoel te hebben dat de commissie 'raak heeft geschoten' met de analyse van de nederlaag.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) zei zich eveneens te herkennen in de analyse. "Het CDA is veel te grijs geworden. We gingen soms rollebollend over straat, dus er was weinig vertrouwen bij de kiezer", zei Spies in het radioprogramma Tros Kamerbreed. De samenwerking met de PVV was achteraf 'absoluut een verkeerde keuze'.

De zeven leden tellende commissie onder leiding van Rombouts is kort na de verkiezingen van 22 september ingesteld. Bij de verkiezingen ging het CDA van 21 naar dertien zetels, een historisch dieptepunt. In 2006 haalden de christendemocraten nog 41 zetels.

Gestrande reizigers Mexico zaterdag terug

De Nederlanders die sinds woensdag vastzaten in de Mexicaanse badplaats Cancún, zijn onderweg naar huis. De 283 reizigers worden rond het middaguur op Schiphol verwacht, zegt een woordvoerder van reisbureau TUI zaterdag.

Het vliegtuig dat de groep in eerste instantie terug had moeten brengen, bleef aan de grond door een technisch probleem. Reparateurs wisten het defect donderdag niet op te lossen, waarna ArkeFly eigen technici liet invliegen.

Ook werd een ander toestel gestuurd zodat de reizigers in ieder geval naar huis konden. Dat lukte vrijdagavond. De Nederlanders hebben in totaal ruim vijftig uur moeten wachten op hun vlucht. Ze werden tijdelijk ondergebracht in hotels.

Man dood na misdrijf op oprit A7

Een 26-jarige man uit Purmerend is vrijdagavond zwaargewond op de oprit naar de A7 in Wijdewormer gevonden. De man overleed later in een ziekenhuis in Amsterdam. De politie onderzoekt wat er precies gebeurd is. Er is in ieder geval sprake van een misdrijf, laat de politie weten.

De man werd rond 23.30 uur gevonden. De politie had een melding gekregen van een aanrijding op de Leeghwaterweg, vlakbij de plaats waar het slachtoffer werd gevonden. Of de man daar betrokken bij is geweest, is nog niet duidelijk. De politie zoekt getuigen.

[F1] Uitslag kwalificatie GP India

Sebastian Vettel vertrekt morgen, net als vorig seizoen, vanaf pole-position tijdens de Grand Prix van India. De coureur van Red Bull Racing kwam tot een tijd van 1.25,283 en hield ploeggenoot Mark Webber vijf honderdsten achter zich. Lewis Hamilton werd derde.

Q1 ging voor Pastor Maldonado prima van start, aangezien hij voor even de snelste tijd op de klok had staan. In de staart van het eerste deel klokte hij namelijk 1.26,048 en was daarmee drie tienden sneller dan Vettel, die tot dan toe de lijst aanvoerde. De eerste afvallers waren Jean-Eric Vergne en de rijders van Caterham, Marussia en HRT. De eerste sessie eindigde overigens met een gele vlag, omdat Heikki Kovalainen spinde en in de grindbak terecht kwam.

In Q2 werd het tempo verder opgeschroeft en liet Vettel al snel een tijd van 1.25,435 noteren. Jenson Button, Webber, Hamilton en Fernando Alonso waren op dat moment ook al zeker van een plekje in Q3, dus de strijd ging met name om de laatste vijf posities. Uiteindelijk trokken Nico Rosberg, Pastor Maldonado, Sergio Perez, Kimi Raikkonen en Felipe Massa aan het langste eind. Dat betekende dat Romain Grosjean, Nico Hülkenberg, Bruno Senna, Michael Schumacher, Daniel Ricciardo, Paul di Resta en Kamui Kobayashi niet snel genoeg waren.

Aan het begin van Q3 was het Alonso, die de snelste tijd op de klik zette. Webber ging hier direct met vier tienden onder zitten. Aanvankelijk leek het er op dat Vettel de pole niet zou pakken, aangezien hij in zijn eerste poging voor een snelle tijd een fout maakte in de vierde bocht. Hierdoor was de Duitser aangewezen op de laatste run, die hij vervolgens foutloos reed.



Uitslag kwalificatie India:

# Driver Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1:26.387 1:25.435 1:25.283 13
2 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 1:26.744 1:25.610 1:25.327 17
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:26.516 1:25.816 1:25.544 23
4 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:26.564 1:25.467 1:25.659 21
5 Fernando Alonso Ferrari 1:26.829 1:25.834 1:25.773 21
6 Felipe Massa Ferrari 1:26.939 1:26.111 1:25.857 18
7 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 1:26.740 1:26.101 1:26.236 25
8 Sergio Perez Sauber-Ferrari 1:27.179 1:26.076 1:26.360 23
9 Pastor Maldonado Williams-Renault 1:26.048 1:25.983 1:26.713 24
10 Nico Rosberg Mercedes 1:26.458 1:25.976 No time 23
11 Romain Grosjean Lotus-Renault 1:26.897 1:26.136   16
12 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1:27.185 1:26.241   20
13 Bruno Senna Williams-Renault 1:26.851 1:26.331   19
14 Michael Schumacher Mercedes 1:27.482 1:26.574   19
15 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 1:27.006 1:26.777   19
16 Paul di Resta Force India-Mercedes 1:27.462 1:26.989   19
17 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1:27.517 1:27.219   17
18 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 1:27.525     11
19 Vitaly Petrov Caterham-Renault 1:28.756     10
20 Heikki Kovalainen Caterham-Renault 1:29.500     10
21 Timo Glock Marussia-Cosworth 1:29.613     11
22 Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 1:30.592     8
23 Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 1:30.593     10
24 Charles Pic Marussia-Cosworth 1:30.662     11

Ali B is 'hofnar in moskee' en 'thuisclown'

Humor is voor Ali B een noodzaak. "Zonder humor zou ik heel verdrietig, chagrijnig en zuur zijn", doet de rapper uit de doeken in Volkskrant Magazine. Vandaar dat Ali zowel in de moskee als thuis de lachers op zijn hand probeert te krijgen.

"Ik ben de hofnar in de moskee", zegt Ali over zichzelf. "Als de imam heel stijf of chagrijnig is, of hij heeft een dun mondje en een eigenaardige manier van spreken, dan ga ik hem imiteren. Achter zijn rug, een beetje stiekem." Dat grappen over de imam eigenlijk not done zijn, vindt Ali 'wel komisch'. "Dan staat er meteen spanning op een grap."

Ook thuis is Ali vaak een lolbroek. "Ik ben de thuisclown. Mijn zoontjes komen naar me toe om te lachen", vertelt de 31-jarige rapper over de 3-jarige Amin en Omar van 1. "Ze gaan mee in mijn fantasie. Ik ben verschillende typetjes met wie Amin dan wil praten, zoals het blauwe monster."

Valpartijen van zijn zoontjes lost Ali ook het liefst op met een grap. "Als een van m'n zoontjes valt, schat ik eerst in of hij eventjes troost nodig heeft. Soms is hij meteen rijp voor de lach. Je moet dingen niet te serieus nemen, dat is zonde van je tijd."

Niet alle grappen en grollen van Ali vallen echter in de smaak. "Laatst zei ik: Amin, kom eens hier. Ik liet een keiharde scheet in zijn gezicht, haha. Alleen hij en ik vonden het grappig, de rest van de familie kon het niet zo waarderen."

Radio Veronica Nationale Zaterdagmiddaggebeurtenis

De Radio Veronica Nationale Zaterdagmiddaggebeurtenis, met techniek Adje Bouman en presentatie Erik de Zwart. De Nationale Top 40 van 13 maart 1971, waarbij de nummer 1 "Peter Maffay - Du" is. Een dag lang een radio uitzending maken zoals het vroeger was bij de zeezender Radio Veronica. De radio dj's en nieuwslezers van vroeger met zo nu en dan een oud reclameblokje. Al het apparatuur in de studio van Museum RockArt is analoog en dit werd live uitgezonden op de middengolf in Hoek van Holland. Check ook deel 1 en deel 3.

Nederlandse darters succesvol in Nuland

De Nederlanders zijn voor eigen publiek goed begonnen aan de Dutch Darts Masters, het is het vijfde en laatste toernooi van de Europese Tour bij de PDC. Vijf Nederlanders zijn door naar de tweede ronde. 

Co Stompé en Gino Vos bereikten vrijdagmiddag als eersten de tweede ronde. Stompé kwam niet in problemen tegen Terry Temple. Het werd 6-2. Vos rekende nog overtuigender af met Dave Chisnall: 6-1. Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld volgden hun voorbeeld in de avondsessie. Van Gerwen, nog in euforie door de eindzege in de World Grand Prix, versloeg Peter Hudson met 6-4, Noord-Hollander Van der Voort en Barney gunde Bernd Roith en Mick Todd geen enkele leg. 

De Engelse favoriet Phil Taylor ging ook door, ten koste van Steve Hine: 6-0. Roland Scholten, Toon Greebe en Dick van Dijk werden uitgeschakeld. Zaterdag wordt de tweede ronde gespeeld en zondag wordt het eind van het toernooi gespeeld. 

Peeters ontslagen bij Cercle Brugge

Cercle Brugge heeft afscheid genomen van trainer Bob Peeters. Dat heeft de hekkensluiter van de Belgische voetbalcompetitie zaterdag bekendgemaakt. Het ontslag volgt een dag na de 2-1 nederlaag bij Standard Luik, de ploeg die afgelopen week Ron jans ontsloeg. 

Het bestuur stuurt Peeters weg vanwege zwaar tegenvallende resultaten. De oud-spits van Roda JC en Vitesse was bezig aan zijn derde seizoen als trainer van Cercle. Assistent-coach en oud-international Lorenzo Staelens neemt in afwachting van een nieuwe hoofdtrainer zijn taken over.

Vonn wil tegen mannen racen

Dit weekend start het wereldbekerseizoen alpineskiën.Het vizier werd gericht op Lindsey Vonn. De Amerikaanse, die net als Marcel Hirscher de titel op de overall wereldbeker verdedigt, baarde namelijk opzien met haar verzoek aan de FIS om éénmaal te mogen starten bij de mannen.

Vonn is op de snelheidsnummers bij de vrouwen een klasse op zich. De Amerikaanse won vier keer de algemene wereldbeker en schreef in totaal al 53 races op haar naam. Zij wil zich in het Canadese Lake Louise meten met het sterke geslacht, maar toont zich in het Oostenrijkse Sölden nu al bevangen door alle stof die haar plan heeft doen opwaaien.

"Daar word ik een beetje treurig van, want eigenlijk had ik het helemaal niet in de publiciteit willen hebben. Maar het is altijd al een grote wens van mij geweest om me met de mannen te meten. Iedereen die me kent, weet dat ik mijn limieten wil pushen. Ik heb enorm respect voor de mannen in het circus, maar train ook vaak met ze en merk dan hoe zeer dat me een drive geeft. Daar word ik alleen maar sneller van. Het gevoel is sterker geworden sinds ik ook op het materiaal voor de mannen start."

De skibond heeft haar verzoek in overweging genomen. Voor de algemene wereldbeker heeft Vonn op papier nauwelijks concurrenten. Slalomspecialiste Marlies Schild en reuzenslalomspecialiste Viktoria Rebensburg lijken de enige die tegenstand van Vonn kunnen bieden.

Poolse pyromaan door het lint bij arrestatie

Een 22-jarige Pool is vrijdagavond volledig door het lint gegaan na zijn arrestatie op een buitenterrein bij Schiphol. Hij probeerde brand te stichten maar kon worden tegengehouden door toegesnelde marechaussees, waar de man niet blij mee was.

De Pool draaide door, verzette zich hevig tegen zijn arrestatie en beledigde de agenten. Ook spuugde hij een van hen in het gezicht. Toen de man uiteindelijk was vastgezet op Schiphol, was hij nog niet tot rust gekomen en pleegde hij diverse vernielingen in zijn cel.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats is volgens de marechaussee al eerder in verband gebracht met brandstichting. Toen er een melding binnenkwam dat hij met pallets aan het slepen was en aanstalten maakte om vuur te maken, greep de marechaussee direct in.

Er is een onderzoek ingesteld naar de man. Hij zit voorlopig vast.

Hard oordeel over verkiezingsnederlaag CDA

Onduidelijkheid, onenigheid en onbekendheid. Dat zijn de factoren die de laatste verkiezingsnederlaag van het CDA hebben veroorzaakt, zegt een commissie die de nederlaag heeft onderzocht. De voorzitter van de zevenkoppige commissie, burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts, presenteerde het rapport zaterdag op een partijcongres in Rotterdam.

Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma was niet bekend genoeg, en ook op de rest van de kandidatenlijst stonden te weinig bekende gezichten. "Zij hebben hun best gedaan, maar zij konden het tij niet meer keren", zei Rombouts. De onderliggende oorzaken zijn dat niet meer duidelijk is waar het CDA voor staat, en dat er de afgelopen jaren te veel geruzie is geweest in de partij.

De commissie is kort na de verkiezingen van 12 september ingesteld. Bij de verkiezingen ging het CDA van 21 naar dertien zetels, een historisch dieptepunt. In 2006 haalden de christendemocraten nog 41 zetels.

Seizoen Haase voorbij

Voor tennisser Robin Haase zit het seizoen erop. De Hagenaar hoopte nog op een plaats in het hoofdtoernooi van Parijs, maar de 49ste positie op de wereldranglijst bleek uiteindelijk niet hoog genoeg om vanaf maandag in het Masters-toernooi uit te komen.

"Ik zit niet in het hoofdtoernooi van Parijs, dat betekent dat mijn seizoen erop zit", twitterde de tennisser. Haase won voor de tweede keer het ATP-toernooi van Kizbühel en stond eens 33ste op de wereldranglangst, zijn hoogste positie ooit. Het dieptepunt van Haaase dit seizoen   zijn de zeventien nederlagen in de eerste ronde van een toernooi. 

Brammetje Baas is beste Nederlandse kinderfilm

Brammetje Baas is uitgeroepen tot de beste Nederlandse kinderfilm. De film van Anna van der Heide ontving vrijdagavond de juryprijs tijdens de Cinekidprijzen. Mees Kees kreeg de publieksprijs voor beste Nederlandse kinderfilm.

Grote winnaar van de avond was het Franse Ernest & Célestine. De animatiefilm ging met zowel de jury- als de publieksprijs voor beste internationale kinderfilm naar huis. Ook de VPRO-serie Mijn Vader Is.. viel meerdere malen in de prijzen. Het tv-programma won zowel de Gouden Kinderkast als de juryprijs Kinderkast non-fictie.

De publieksprijs Kinderkast non-fictie ging naar de EO-serie Checkpoint. De tv-prijzen voor fictieve kinderprogramma's gingen naar Hoe Overleef Ik, dat gekozen werd door de jury, en Mina Moes, de favoriet van het publiek.


Brammetje Baas is beste Nederlandse kinderfilm (Foto: Novum)

Ernes volgt Janssen op als bondscoach dressuur

Wim Ernes volgt Sjef Lanssen op als bondscoach dressuur . Het internationale dressuurjurylid zat tijdens de Olympische Spelen van Londen nog in één van de zeven juryhokjes. Volgens de nationale hippische federatie KNHS is de Limburger de ideale vervanger van Janssen, omdat hij als internationaal jurylid op het hoogste niveau, de zogenaamde O-juryleden, precies op de hoogte van wat nodig is om de medailles binnen te slepen.

De overstap geeft direct een andere lastige kwestie voor de KNHS. Een vaderlands jurylid op het hoogste niveau is politiek gezien belangrijk in jurysporten. De KNHS gaat dan ook snel kijken naar een opvolger van Ernes. Er zijn nog enkele Nederlandse O-juryleden zoals Francis Verbeek en Ghislain Fouarge, maar dat groepje moet worden uitgebreid.

De 62-jarige bondscoach Janssen, die officieel aan het einde van het jaar afscheid neemt als bondscoach, verdwijnt overigens niet helemaal uit beeld bij de KNHS. De partner van drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven blijft de bond ondersteunen als trainer. Ernes verzorgd de wekelijkse toewijzingen aan internationale wedstrijden. Zijn eerste grote titeltoernooi voor Nederland is het EK dressuur eind augustus 2013 in Denemarken.

Blyleven weer pitching coach tijdens WBC

Bert Blyleven is begin volgend jaar tijdens de World Baseball Classic weer pitching coach van Oranje. Dat heeft de KNBSB vrijdag bekendgemaakt. Het is de tweede keer dat de Nederlandse Amerikaan die rol vervult. In 2009 was de oud-Major League-werper pitching coach onder de toenmalige bondscoach Rod Delmonico. Toen versloeg Nederland de Dominicaanse Republiek twee keer.

De komst van Blyleven betekent dat Steve Janssen een stapje terugdoet. De werperscoach tijdens het gewonnen WK van afgelopen jaar en het EK eerder dit jaar doet tijdens de WBC dienst als assistent van Blyleven. Ook wordt hij bullpen coach.


Blyleven weer pitching coach tijdens WBC (Foto: Novum)

Sinkeldam boekt tweede etappezege in Hainan

Ramon Sinkeldam heeft in de Tour of Hainan zijn tweede ritwinst geboekt. In een massasprint was de Nederlander sterker dan Alexander Serebryakov en Valentin Iglinskiy. Ritwinnaar van gisteren Alexander Gruzev behield zijn leiderstrui in de voorlaatste etappe, maar door bonificaties kruipt Valentin Iglinskiy dichterbij.

Het was een etappe die voor 95% zeker in een massasprint zou eindigen. Toch koos er een zestal met Vaubourzeix, Lewis, Maykin, Erdin, Tamouridis en Yeung in de 141 kiilometer lange vlakke etappe voorop gingen rijden. Onder de boog van de laatste tien kilometer het peleton weer bijeen. De renners stormden op de finish in Sanya af, met Sinkeldam als winnaar.

Kwakman: "Ja, dan voel je je genaaid"

FC Groningen werd in het met 1-0 verloren duel tegen FC Utrecht een strafschop door de neus geboord. Kees Kwakman en zijn coach Robert Maaskant voelen zich benadeeld.

Jan Wuytens haalde Michael de Leeuw neer in het strafschopgebied, maar een penalty kreeg Groningen niet. "Een honderd procent penalty. Ja, dan voel je je genaaid", aldus Kees Kwakman in gesprek met NUSport.

 "Hij speelde absoluut de bal niet. Dan krijg je van de scheidsrechter waarschijnlijk weer de smoes te horen dat hij er niet goed voor stond, of zoiets. En Groningen is al zo vaak 'gematst' de laatste tijd met rode kaarten."

"Het is elke keer hetzelfde liedje", zegt Kwakman over het verlies. "We geven niets weg en dan vliegt de eerste kans voor de tegenstander erin. Het begint vervelend te worden. We waren niet minder dan Utrecht. Dat biedt tenminste perspectief." Maaskant was het er mee eens. "De ploegen waren redelijk aan elkaar gewaagd. Wij kregen de betere kansen."

Ook de coach had een strafschop gewild. "We dachten meteen aan een strafschop, op zeventig meter afstand. Een fout van de scheidsrechter, in een wedstrijd waarin het om één goal gaat. Zo'n moment is balen. Er is sorry gezegd, maar daar kan ik niet zo veel mee."


Inter minstens een maand zonder Coutinho

Internazionale kan voorlopig niet beschikken over de Braziliaan Coutinho. De aanvallende middenvelder heeft een breuk opgelopen in zijn linker scheenbeen. Hij is minstens een maand uitgeschakeld, zo wees onderzoek uit. Coutinho liep de kwetsuur donderdag op in het Europa Leagueduel tegen Partizan Belgrado (1-0).

De 20-jarige Coutinho is niet de eerste spelmaker van Inter die in de lappenmand belandt. Wesley Sneijder kwam sinds 26 september niet meer in actie vanwege een blessure aan zijn bovenbeen. De aanvoerder van het Nederlands elftal hoopt op korte termijn wel zijn rentree te kunnen maken.

De ploeg van trainer Andrea Stramaccioni staat momenteel op de vierde plaats in de Serie A. De achterstand op koploper Juventus bedraagt vier punten.


Inter minstens een maand zonder Coutinho (Foto: Novum)

Federer eenvoudig naar halve finale Basel

Roger Federer heeft eenvoudig de halve finale van het ATP-toernooi in Basel bereikt. De Zwitserse favoriet won met 6-2 en 6-2 van de Fransman Benoît Paire. De partij nam 55 minuten in beslag. Federer, die al vijf keer de beste was in eigen land, stuit nu op Paul-Henri Mathieu. De Fransman versloeg de Bulgaar Grigor Dimitrov met 7-6 (2) en 7-6 (4).

De andere halve eindstrijd in Basel gaat tussen de Argentijn Juan Martin del Potro (2) en de Fransman Richard Gasquet (3). Zij versloegen respectievelijk Kevin Anderson en Mikhail Youzhny.


Federer eenvoudig naar halve finale Basel (Foto: Novum)

[EHL] Ruime overwinning Bloemendaal

Bloemendaal is de EHL begonnen met een ruime overwinning. Tegen het Franse Lille MHC werd het maar liefst 7-2 voor de koploper van de Nederlandse hoofdklasse. In een matige wedstrijd had Bloemendaal aan een paar goede periodes genoeg om het onmachtige Lille MHC van zich af te schudden.

Op de velden van East Grinstead HC, net buiten het koude regenachtige Londen, kwam Bloemendaal al snel op voorsprong door een doelpunt van Rogier Hofman. Na goed voorbereidend werk van Teun de Nooijer kon de aanvaller de bal simpel in het lege Franse doel schieten. Nog geen zes minuten later verdubbelde Roel Bovendeert de score. De speler van Jong-Oranje kwam over de achterlijn de cirkel binnen en wipte de bal vervolgens knap over de verbouwereerde keeper van Lille heen.

Onder toeziend oog van het meegereisde meisjes C-team van Bloemendaal zorgde Olmer Meijer vlak na het begin van het tweede kwart van de wedstrijd met een rake strafcorner voor de 3-0. De Mussen leken de eerste helft zonder kleerscheuren door te komen, maar vlak voor het einde van het eerste bedrijf zette Victor Lockwood zijn club op het scorebord, 3-1.

Bloemendaal had zijn beste spel duidelijk voor het derde kwart bewaard. De ploeg van Russel Garcia tilde de score binnen tien minuten naar 6-1 door een treffer van Bovendeert en twee doelpunten van De Nooijer, waarvan de laatste na een mooie een-tweetje met de sterk spelende Bovendeert,

Ronald Brouwer, de hele wedstrijd al op zoek naar zijn 25ste EHL-doelpunt, tekende vijf minuten voor het einde van de wedstrijd voor het honderdste doelpunt in de historie van de EHL en voor de zevende goal van de oranjehemden. Wederom was het slotakkoord echter voor Lille MHC. De onfortuinlijke Thomas van Doorn tikte de bal in de laatste paar seconden van het duel achter zijn eigen keeper en bepaalde de eindstand zo op 7-2.

Minder geluid bij Ace Attorney 5

Vorige week lieten wij nog weten dat Ace Attorney 5 volledig ingesproken zou zijn. Helaas zou dit volgens Capcom een vertaalfoutje zijn in een  interview met de Japanse ontwikkelaar. Volgens Capcom zouden alleen de vaak gebruikte teksten zoals "Hold It!" ingesproken zijn.

Voor iedereen die nu denkt "Objection!": De vertaler van het interview dat gehouden werd in het Japans heeft het verkeerd vertaald of begrepen waardoor deze roddel het internet gekomen is. Ace Attorney 5 staat gepland voor 2013 voor de Nintendo 3DS.

Me so sorry!

Phoenis staat met een mond vol tanden!

Citigroup beboet om lekken voorkennis Facebook

De financiële toezichthouder in de Amerikaanse staat Massachusetts heeft Citigroup vrijdag beboet omdat een analist van de bank vertrouwelijke informatie over Facebook heeft gelekt in de aanloop naar de beursgang van het internetbedrijf. Citigroup moet een boete van twee miljoen dollar (ruim anderhalf miljoen euro) betalen.

Citigroup was een van de banken die de beursgang van Facebook begeleidde en daarom inzage in de boeken kreeg. Het is banken strikt verboden die voorkennis te gebruiken of aan anderen door te spelen.

Maar een jonge werknemer van de bank lapte die regel aan zijn laars en stuurde vertrouwelijke gegevens door naar een stel vrienden die voor technologiewebsite Techcrunch werken. Die drukte hij wel op het hart de informatie voor zich te houden, anders 'verslindt mijn baas me levend'.

De onvoorzichtige analist is toen zijn misstap openbaar kwam op staande voet ontslagen. Ook zijn baas vloog onlangs de laan uit, omdat die al te loslippig was geweest over de boekhouding van Youtube.

Minder geluid bij Ace Attorney 5

Vorige week lieten wij nog weten dat Ace Attorney 5 volledig ingesproken zou zijn. Helaas zou dit volgens Capcom een vertaalfoutje zijn in een  interview met de Japanse ontwikkelaar. Volgens Capcom zouden alleen de vaak gebruikte teksten zoals "Hold It!" ingesproken zijn.

Voor iedereen die nu denkt "Objection!": De vertaler van het interview dat gehouden werd in het Japans heeft het verkeerd vertaald of begrepen waardoor deze roddel het internet gekomen is. Ace Attorney 5 staat gepland voor 2013 voor de Nintendo 3DS.

Me so sorry!

Phoenis staat met een mond vol tanden!

Tiener gepakt voor brandstichtingen Enkhuizen

Een 18-jarige man uit Enkhuizen is vrijdagochtend opgepakt voor het stichten van verschillende branden. De tiener, die rond 07.00 uur in zijn woning werd ingerekend, wordt er onder meer van verdacht achter het aansteken van een pand van de reddingsbrigade in juni en van een voormalige basisschool in juli te zitten.

Het pand van de reddingsbrigade en de voormalige basisschool brandden tot de grond toe af. Door de brand in de oude school kwam een aantal huizenblokken destijds enige tijd zonder elektriciteit te zitten.

De 18-jarige zou onder meer ook brand hebben gesticht in een schuur aan de Haling in zijn woonplaats begin dit jaar. De politie kwam de verdachte op het spoor na een tip.

'Relatie Pattinson en Stewart nog niet als vanouds'

De relatie tussen Robert Pattinson en Kristen Stewart is nog niet voor honderd procent hersteld. De twee worden regelmatig samen gespot, maar Pattinson vindt het naar verluidt nog moeilijk om zijn vriendin te vertrouwen. Kristen bood in juli openlijk haar excuses aan nadat ze was vreemdgegaan met de getrouwde regisseur Rupert Sanders.

"Er moeten nog dingen worden verwerkt en ze hebben nog problemen met het vertrouwen", zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift People. "Maar Kristen is bereid alles te doen voor de relatie."

Het stel bezocht eerder deze week een concert van Prince. "Hij stond achter haar en hield zijn handen op haar heupen", vertelt een concertbezoeker die Kristen en Robert zag. "Ze waren lief voor elkaar."

Notoire verkeershufter harder aangepakt

Justitie gaat weggebruikers die keer op keer in de fout gaan harder aanpakken. Veelplegers van zware verkeersovertredingen wordt sneller het rijbewijs afgepakt. Blijven ze in de fout gaan, dan moeten ze voor de rechter verschijnen. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag weten.

Het gaat om een groep van ruim duizend personen, die meer dan tien bekeuringen per jaar krijgen voor zaken als door rood rijden, rechts inhalen en bumperkleven. Omdat deze 'verkeershufters' steeds een boete krijgen, hoeven ze zich nooit te verantwoorden voor de rechter. Een boete zou bovendien geen enkele invloed op hen hebben

Van de duizend personen die meer dan tien boetes in 2011 kregen, waren er 873 die tussen de tien en twintig bekeuringen ontvingen. 51 hadden er twintig tot dertig op hun naam staan, tien kregen er dertig tot veertig thuisgestuurd en bij negen werden er zelfs meer dan veertig geregistreerd.

"De cijfers laten zien dat er een groep weggebruikers in het land is die zich weinig gelegen laat liggen aan de verkeersregels", zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. "Deze groep wil ik stevig aanpakken."

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gaat de kentekens van veelplegers doorgeven aan politie en justitie. Overtreders krijgen vervolgens een brief van de politie met de waarschuwing dat ze in beeld zijn en dat ze in de gaten worden gehouden. Als ze hun rijstijl niet aanpassen, moeten ze zich verantwoorden in de rechtbank.

Minister Opstelten gaat het Openbaar Ministerie vragen de regels zo snel mogelijk aan te passen. De maatregelen moeten volgende zomer ingaan.

Eerste strooiwagens de weg op

De strooiwagens zijn vrijdagnacht voor het eerst dit najaar weer de weg op gegaan. In onder meer Zuid-Holland, Gelderland en Limburg moest worden gestrooid op stalen bruggen, meldt weeronline.nl zaterdag.

De temperatuur kwam voor het eerst in grote delen van het land onder het vriespunt. Ten oosten van de lijn Groningen tot Roozendaal werd het -1 tot -2, in Twente daalde het kwik tot -3,4 graden. Vrijdagavond viel in het grensgebied tussen Groningen en Friesland ook de eerste natte sneeuw.

Zaterdagnacht wordt opnieuw een koude. Bij de overgang naar de wintertijd kan het plaatselijk matig vriezen met 5 graden onder nul. Overdag wordt het hooguit 8 graden met een afwisseling van stapelwolken en zon. Ook zondag blijft het droog.

Vorig jaar was het bij het ingaan van de wintertijd nog een graad op 12 als minimumtemperatuur. Zaterdagnacht kan een uur langer worden geslapen. Om 03.00 uur wordt de klok weer teruggezet. Daardoor wordt het 's avonds eerder donker.

'Geen aanleiding voor geweld Badr Hari'

Miljonair Koen Everink heeft geen enkele aanleiding gegeven voor het geweld dat Badr Hari op hem zou hebben toegepast tijdens het dancefeest Sensation in juli. Dat zegt Everink zaterdag in een interview met De Telegraaf. Hij beweert geen enkele beledigende woorden naar Hari te hebben geroepen.

"Ik ben na de mishandeling door sommigen neergezet als een dronken, drugssnuivende losbol, die met beledigende teksten die skybox binnenviel. Niets is minder waar. Er is geen enkele aanleiding of rechtvaardiging voor deze afranseling", aldus Everink, die overigens wel toegeeft dat hij had gedronken.

Everink werd naar eigen zeggen door een vrouwelijke kennis uitgenodigd om mee te lopen naar de skybox waar Hari op dat moment was. Volgens hem was de sfeer er 'helemaal niet gezellig'. Nadat hij Hari's vriendin Estelle Cruijff een hand had gegeven en het toilet had bezocht, werd Everink aangevallen. Hij raakte daarbij zwaargewond.

Mogelijk heeft de aanval te maken met een andere mishandeling waar Hari bij betrokken is geweest in uitgaansgelegenheid Club Air. "Het enige wat ik me kan voorstellen, is dat Badr Hari in de box te horen kreeg dat ik bevriend ben met Jeroen van den Berg, die vorig jaar ook door hem is mishandeld."

De strafzaak tegen Hari begint vrijdag. Hij wordt in totaal verdacht van negen delicten waarvan acht geweldsincidenten.

'Koffiepads Senseo jarenlang bewust te slap'

De koffiepads van Senseo zijn jarenlang bewust slapper gemaakt door Sara Lee, de voormalig moedermaatschappij van Douwe Egberts. Dat zegt bestuursvoorzitter Michiel Herkemij van het koffie- en theebedrijf, dat sinds de zomer zelfstandig onder de naam DE Master Blenders 1753 opereert, zaterdag in de Volkskrant.

De hoeveelheid koffie was teruggebracht van 7,5 gram naar zeven gram om kosten te besparen. Volgens Herkemij typeert het voorval de verwaarlozing die DE onder het Amerikaanse Sara Lee ten deel viel. "Die koffie hebben wij er meteen weer bij gedaan", aldus Herkemij.

Sara Lee heeft DE verder uitgeknepen als een citroen, stelt Herkemij. Er was sprake van schromelijke verwaarlozing en van onderinvestering. "In 2001 is Senseo op de markt gebracht. Sindsdien is er geen klap meer gebeurd." Dat het bedrijf toch groeide was alleen te danken aan de verhoogde prijzen, zegt Herkemij.


'Koffiepads Senseo jarenlag bewust te slap' (Foto: Novum)

Bedenk een bijschrift

Afgelopen week verschenen er maar liefst twee previews van games waarin Mickey Mouse de hoofdrol speelt. De eerste is Epic Mickey 2, de ander is The Power of Illusion. Beide games zullen in november van dit jaar in de winkels liggen.

In beide games kom je naast Mickey natuurlijk ook andere personages tegen, soms op de meest vreemde plekken. Zelfs Mickey vraagt zich soms af wat ze in hemelsnaam aan het doen zijn op die lokatie. Weet jij waar Goofy mee bezig is?

Why?

FOK! wat een weer...Koud met af en toe zon

Goedemorgen! Het is even wennen, maar we hebben vandaag echt een dikke jas nodig. Met 7 of 8 graden is het nog iets frisser dan gisteren. In Limburg bleef het de hele dag regenachtig en lokaal werd er daar zelfs natte sneeuw waargenomen. Elders was het een vrijwel droge dag met een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. De afgelopen nacht kwam het op veel plaatsen tot de eerste vorst van het seizoen.

De meeste buien vallen vandaag boven de Noorzee en een paar buien kunnen ook de Wadden nog gaan bereiken. Elders lijkt het een droge dag te worden, maar wel erg fris dus. Verder zal de zon vandaag geregeld te zien zijn. De wind komt uit het noorden en wakkert langs de kust en op het IJsselmeer aan tot krachtig en mogelijk hard. Vanavond neemt de kans op mist toe en in de komende nacht is er opnieuw kans op lichte vorst. Het weerbeeld van morgen is vergelijkbaar met dat van vandaag. Na morgen lopen de temperaturen weer wat op en neemt ook de kans op een bui iets toe.

Heel veel regen viel er gisteren in Zuid-Spanje en dan met name in Andalusië. Ook de Costa Del Sol moest er aan geloven. Verder is het inmiddels bitter koud geworden in het noorden van Scandinavië en is er in de Alpen boven de 1500 meter een flink pak sneeuw gevallen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

WinterseizoenBoven de 1500 meter zullen de Alpen er weer zo uitzien.

Gezochte Belg gedood bij politieactie

De 46-jarige van moord verdachte Belg die sinds donderdag door de Nederlandse politie werd gezocht, is bij een politieactie in België om het leven gekomen. Dat meldt een zegsman van de Gelderse politie vrijdagavond.

De man zou dinsdag in België een vrouw hebben gedood. In Nederland zou hij een aantal bedreigingen hebben geuit. De man, die volgens de politie verward was en een vuurwapen op zak had, was voor het laatst gezien bij Harderwijk.

De politie gaf eerder over de Belg aan dat hij een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving was. Mensen die de Belg vonden werd aangeraden niet zelf actie te ondernemen, maar direct de politie te bellen.

Abortus voortaan gratis voor Franse vrouwen

Franse vrouwen kunnen binnenkort kosteloos een abortus ondergaan. De Franse Tweede Kamer heeft vrijdag besloten abortus voor alle vrouwen en anticonceptie voor minderjarigen op te nemen in het standaardzorgpakket.

Zorgverzekeraars stonden al in voor een groot deel van de kosten van een zwangerschapsafbreking, en vergoedden de ingreep voor minderjarigen en vrouwen met een smalle beurs al volledig.

De senaat buigt zich nu over het wetsvoorstel, maar maakt naar verwachting geen bezwaar. Frankrijk voert al jaren een uitzonderlijk soepel abortusbeleid.

Justin Timberlake zegt sorry voor daklozenvideo

Justin Timberlake biedt zijn excuses aan voor een video waarin daklozen hem en Jessica Biel feliciteren met hun huwelijk. De zanger noemt de beelden, die door vrienden van het stel zijn gemaakt, 'smakeloos'.

"Ik wist niets van het bestaan af. Ik heb er absoluut niks mee te maken", schrijft Timberlake in een brief op zijn website. "Sorry, voor alle mensen die gekwetst zijn door de video."

In weerwil van geruchten was de video volgens Timberlake niet te zien op zijn bruiloft, vorige week. "Mijn vrienden zijn goede mensen", aldus de zanger. "Ik denk dat we de video allemaal smakeloos vinden, maar dat was niet de intentie."

Eerder deze week ontstond ophef over de video, die de titel Groeten van Vrienden uit Hollywood die Niet Konden Komen heeft. In de clip zouden daklozen belachelijk worden gemaakt. Volgens verschillende Amerikaanse media zou een dakloze veertig dollar voor zijn gelukswens hebben gekregen.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 10

Koploper MVV heeft vrijdagavond verder afstand genomen van de concurrentie in de Jupiler League. De Limburgers wonnen het uitduel bij SC Cambuur met 3-1 en zagen concurrenten Sparta en Helmond Sport punten verspelen. Sparta verloor met 3-0 bij FC Eindhoven, Helmond kwam niet verder dan 1-1 bij FC Emmen.

MVV heeft nu 26 punten uit tien duels, zes meer dan de nieuwe nummer twee Fortuna Sittard. Fortuna rekende voor eigen publiek met 2-0 af met Telstar. Helmond staat op negentien punten, FC Dordrecht en Sparta hebben er een minder.

MVV had tegen Cambuur, dat nu zesde staat met zeventien punten, twee minuten nodig om op voorsprong te komen via Danny Schreurs. Tien minuten later maakte Mark Veldmate er 2-0 van. Michiel Hemmen tekende voor de aansluitingstreffer, maar een kwartier voor tijd besliste Bryan Smeets het duel. De Friezen stonden toen al met tien man na een rode kaart voor Mohamed el Makrini.

Uitslagen

Datum Thuis Uit
SC Cambuur MVV Maastricht 1-3
FC Emmen Helmond Sport 1-1
Go Ahead Eagles FC Dordrecht 0-2
Fortuna Sittard Telstar 2-0
FC Eindhoven Sparta Rotterdam 3-0
De Graafschap FC Oss 1-1
Excelsior AGOVV Apeldoorn 0-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 10 8 2 0 26 23 - 9
2 Fortuna Sittard 10 6 2 2 20 15 - 8
3 Helmond Sport 10 5 4 1 19 21 - 16
4 FC Dordrecht 10 5 3 2 18 21 - 14
5 Sparta Rotterdam 10 5 3 2 18 17 - 14
6 SC Cambuur 10 5 2 3 17 19 - 15
7 FC Volendam 9 5 0 4 15 17 - 11
8 Go Ahead Eagles 10 4 3 3 15 16 - 14
9 De Graafschap 10 3 4 3 13 15 - 15
10 AGOVV Apeldoorn 10 3 3 4 12 15 - 16
11 Telstar 10 3 2 5 11 10 - 14
12 SC Veendam 9 3 1 5 10 11 - 12
13 FC Eindhoven 10 3 1 6 10 17 - 20
14 Excelsior 10 2 4 4 10 13 - 16
15 FC Emmen 10 2 4 4 10 9 - 17
16 FC Den Bosch 9 3 0 6 9 14 - 17
17 FC Oss 10 2 2 6 8 10 - 23
18 Almere City FC 9 1 0 8 3 11 - 23


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Emrullah Güvenç Helmond Sport 9
2 Michiel Hemmen SC Cambuur 8
3 Joey Godee AGOVV Apeldoorn 7


Programma

Datum Thuis Uit
28/10 FC Volendam FC Den Bosch
29/10 Almere City FC SC Veendam
2/11 FC Oss SC Veendam
2/11 AGOVV Apeldoorn FC Volendam
2/11 FC Emmen De Graafschap
2/11 Telstar Almere City FC
2/11 FC Dordrecht FC Eindhoven
2/11 Excelsior Go Ahead Eagles
2/11 Helmond Sport SC Cambuur
4/11 FC Den Bosch Fortuna Sittard
5/11 MVV Maastricht Sparta Rotterdam

China blokkeert site New York Times

China heeft de toegang tot de website van The New York Times vrijdag geblokkeerd nadat daarop een artikel was verschenen over de investeringspraktijken van de familie van de Chinese premier Wen Jiabao, die miljarden zouden hebben opgeleverd. Het grootste deel van het fortuin van de familie zou zijn vergaard in de jaren nadat Wen in 2002 premier was geworden.

De Chinese censoren blokkeerden ook de Chineestalige versie van de website. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat China in het artikel wordt 'zwartgemaakt' en dat de krant 'bijbedoelingen' heeft.

Grote stroomuitval in Brazilië

Twaalf deelstaten in Brazilië hebben te kampen gehad met een omvangrijke stroomstoring. Het noordoosten en noorden van het land zat vrijdag vier uur lang zonder elektriciteit als gevolg van een kortsluiting in een hoogspanningskabel, zei de beheerder van het stroomnet.

Het was de tweede grote stroomstoring in het noordoosten van het land in ruim een maand tijd. Op 22 september zaten meer dan vijf miljoen mensen korte tijd zonder stroom door een euvel in een transformator.

Eerder deze maand werden vijf deelstaten in het zuiden het middenwesten van het land getroffen door stroomuitval.

Nürburgring wil Formule 1 nog lang ontvangen

Als het aan de directie van de Nürburgring ligt dan zal de Grand Prix van Duitsland nog lang op het circuit in de Eifel te zien zijn. De baan kampt met financiële problemen, maar staat wel op de voorlopige kalender voor 2013. Een besluit over de Duitse GP van volgend jaar zal volgens persburea SID spoedig volgen.

Mogelijk wordt Hockenheim gevraagd om de race ook volgend jaar te organiseren, maar Jorg Linder van de Nürburgring is een andere mening toegedaan. "We zijn concreet in onderhandeling. We hebben deze week contact met Bernie Ecclestone gehad en we hebben geen reden om pessimistisch te zijn. Misschien kunnen we in Abu Dhabi een overeenkomst bereiken. En we zetten in op een deal voor de lange termijn, niet alleen voor volgend jaar."

Azarenka treft Sharapova in Istanbul

Victoria Azarenka is vrijdag als laatste doorgedrongen tot de halve finale van de WTA Championships in Istanbul. De Wit-Russin was de Chinese Na Li in twee sets de baas met 7-6 (4) en 6-3. De 23-jarige Azarenka stuit in de volgende ronde van het prestigieuze eindejaarstoernooi op Maria Sharapova.

Door haar overwinning op Li verzekerde Azarenka zich er bovendien van dat ze het jaar afsluit als nummer één van de wereld. De zege kwam echter niet vanzelf tot stand. Azarenka moest in de eerste set tot twee keer toe een break achterstand ongedaan maken, waarna ze in de tiebreak aan het langste eind trok.

In het tweede bedrijf liep Azarenka snel uit naar 5-1, maar ze liet Li vervolgens terugkomen tot 5-3. Daarna trok ze de partij alsnog over de streep. Azarenka stond dit jaar al vijf keer eerder tegenover Sharapova. Slechts een keer won de Russin, de nummer twee van de wereld.

De andere halve finale gaat tussen de Amerikaanse Serena Williams en de Poolse Agnieszka Radwanska.


Azarenka treft Sharapova in Istanbul (Foto: Novum)

Brawn wil andere ontwerpfilosofie bij Mercedes

Ross Brawn wil dat Mercedes in de Formule 1 anders gaat werken als het aankomt op het bouwen van een bolide. De renstal zat er aan het begin van het seizoen goed bij en boekte via Nico Rosberg zelfs een zege, maar daarna zakte het team weg.

Daarom moet het roer om. "Er moet veel veranderen om sneller te worden. Ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen. Ik weet nog niet of we de auto volledig op de schop nemen of dat we geleidelijke wijzigingen doorvoeren. Uit het verleden is in ieder geval gebleken dat teams die een radicaal andere auto bouwden vaak op hun bek gingen. Je kunt geen radicaal andere auto bouwen puur omdat je dat graag wil. Nee, je moet er goede redenen voor hebben die heel logisch zijn. We hebben wat interessante dingen voor ogen. Ook blijven we hard werken om de basis te verbeteren."

Brawn weet wel welke richting hij op wil. "Een lager zwaartepunt, een stijvere en lichtere wagen, meer neerwaartse druk en minder weerstand. Als je die opsomming kunt mengen met wat interessante concepten heb je de oplossing te pakken. We konden de ontwikkelingsrace niet bijhouden. Ons nieuwe uitlatensysteem kwam pas laat op de auto te zitten. Na een half seizoen waren we nog steeds bezig met de banden leren te begrijpen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.