Aandeel Facebook helft minder waard

Een aandeel Facebook was maandag korte tijd minder dan de helft waard van het bedrag waarvoor het in mei werd geïntroduceerd op de beurs van New York. Maandag stond het aandeel kortstondig op 18,75 dollar, slechts 49 procent van de openingskoers van 38 dollar. Enkele uren na het begin van de handel was het aandeel Facebook overigens gestegen naar 19,25 dollar.

Investeerders zijn bezorgd over de mogelijkheden van Facebook om zijn inkomsten en winstgevendheid te verhogen. De netwerksite kampt met de opkomst van mobiele gebruikers. Mensen die met hun smartphone op Facebook inloggen, krijgen veel minder advertenties te zien dan gebruikers die op een computer facebooken. Daardoor verdient Facebook minder aan zijn mobiele gebruikers.

Bovendien lopen er rechtszaken van aandeelhouders tegen Facebook en JP Morgan, de bank die de site naar de beurs bracht. Facebook en JP Morgan zouden het bedrijf bewust tegen een te hoge koers op de beurs hebben geïntroduceerd en informatie hebben verzwegen.

Daarnaast anticiperen beleggers op een verdere koersdaling. Komende herfst krijgen Facebook-medewerkers voor het eerst de mogelijkheid hun eigen aandelen te verkopen.


Waarde aandeel Facebook gehalveerd (Foto: Novum)